Insulin Tujeo: upute i recenzije

Otopina za injekciju 300 IU / ml, 1,5 ml

1 ml rastvora sadrži:

aktivna supstanca - insulin glargin 300 komada,

pomoćne tvari: meta-krezol, cink hlorid, glicerin (85%), natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda za injekcije

Bistra, bezbojna otopina koja ne sadrži vidljive mehaničke nečistoće.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Apsorpcija i distribucija

U zdravih dobrovoljaca i bolesnika sa šećernom bolešću, nakon subkutane injekcije Tujeo SoloStar®, koncentracije inzulina u krvnom serumu ukazuju na sporiju i dužu apsorpciju u usporedbi s 100 IU / ml inzulina glargin, što dovodi do ravnog profila koncentracije vremena.

Farmakokinetički profili su u skladu s farmakodinamičkom aktivnošću Tujeo SoloStar®.

Ravnotežna koncentracija unutar terapijskog raspona postiže se nakon 3-4 dana svakodnevne primjene lijeka Tujo SoloStar®.

Nakon potkožne injekcije Tujeo SoloStar®, varijabilnost sistemske izloženosti inzulinu tokom 24 sata u stanju postignute ravnotežne koncentracije kod istog pacijenta bila je mala (17,4%).

Nakon potkožne injekcije, inzulin glargin se brzo metabolizira da bi tvorio dva aktivna metabolita, M1 (21A-Gly-inzulin) i M2 (21A-Gly-des-30B-Thr-inzulin). U krvnoj plazmi glavni cirkulirajući spoj je metabolit M1.

Izloženost M1 metabolita povećava se s povećanjem primijenjene doze inzulina glargin. Studije farmakokinetike i farmakodinamike pokazuju da je djelovanje potkožnih injekcija inzulina glargin uglavnom posljedica izlaganja M1. U ogromnoj većini pacijenata nije bilo moguće otkriti inzulin glargin i metabolit M2, a u slučajevima kada su ih mogli odrediti, njihove koncentracije nisu ovisile o primijenjenoj dozi i obliku doziranja inzulina glargin.

Nakon intravenske primjene, poluživot inzulina glargin i humani inzulin bili su uporedivi. Poluživot nakon subkutane primjene lijeka Tujo SoloStar® određuje se brzinom apsorpcije iz potkožnog tkiva. Poluživot Tujeo SoloStar®-a nakon supkutane primjene je 18-19 sati i ne ovisi o dozi.

Farmakodinamika

Glavna funkcija inzulina, uključujući inzulin glargin, je regulacija metabolizma glukoze. Inzulin i njegovi analozi smanjuju koncentraciju glukoze u krvi stimulišući apsorpciju glukoze u perifernim tkivima, posebno u skeletnom mišiću i masnom tkivu, kao i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri. Inzulin inhibira lipolizu u adipocitima, inhibira proteolizu i pojačava sintezu proteina.

Glulin inzulin je analog ljudskog insulina dizajniran da ima nisku rastvorljivost pri neutralnom pH. Pri pH 4, inzulin glargin je potpuno rastvorljiv. Nakon ubrizgavanja u potkožno tkivo, kisela otopina se neutralizira, što dovodi do stvaranja taloga, iz kojih se stalno oslobađa mala količina inzulina glargin. Kao što je primijećeno u studijama korištenjem metode euglycemic clamp koji uključuje bolesnike s dijabetesom tipa 1, učinak lijeka Tujo SoloStar® na snižavanje glukoze bio je trajniji i dugotrajniji u usporedbi s inzulinom glargin 100 IU / ml nakon njihove supkutane primjene. Djelovanje lijeka Tujo SoloStar® trajalo je više od 24 sata (do 36 sati) u klinički važnim dozama. U kliničkoj i farmakološkoj studiji pokazalo se da su intravenski primijenjeni inzulin glargin i humani inzulin jednaki ako se primjenjuju u istim dozama. Kao i kod ostalih inzulina, na trajanje inzulina glargin mogu uticati fizička aktivnost i ostali promjenjivi uvjeti.

Klinička efikasnost i sigurnost

Ukupna efikasnost i sigurnost Tujeo SoloStar® (insulin glargin 300 IU / ml) jednom dnevno za kontrolu glikemije uspoređivana je s onima inzulina glargin 100 IU / ml jednom dnevno u otvorenim, randomiziranim ispitivanjima u paralelnim grupama s aktivnim kontrolama koje traju do 26 sedmice, uključujući 546 pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 2474 bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Rezultati dobiveni u svim kliničkim ispitivanjima lijeka Tujeo SoloStar® pokazali su da smanjenje vrijednosti gliciranog hemoglobina HbA1c u odnosu na početnu vrijednost do kraja studije nije inferiorno od one s primjenom inzulina glargin 100 IU / ml. Procent pacijenata koji su postigli ciljni HbA1c (ispod 7%) bio je sličan u obje skupine liječenja.

Smanjenje koncentracije glukoze u plazmi na kraju studije sa Tujeo SoloStar® bilo je slično kao kod insulina glargin 100 IU / ml, s postepenijim smanjenjem tijekom razdoblja titracije nakon uvođenja Tujeo SoloStar®. Kontrola glikemije bila je slična primjeni Tujea jednom dnevno ujutro ili navečer.

Poboljšanje HbA1c nije ovisilo o spolu, etničkoj pripadnosti, dobi ili trajanju dijabetesa (

Tujo SoloStar

Lijek Tujeo kreirala je njemačka kompanija Sanofi. Razvijen je na osnovi glargina, što ga pretvara u bazalni inzulin s produženim oslobađanjem, sposoban za efikasnu kontrolu šećera u krvi, sprečavajući njegove nagle promjene. Tujeo gotovo da nema nuspojava, dok postoje jaki kompenzacijski bodovi. Mogu se izbjeći komplikacije i neželjeni efekti na nervni i kardiovaskularni sistem. Tujeo je pogodan za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Tujeo je analog ljudskog insulina koji se dobija rekombinacijom bakterijske DNK. Glavni učinak inzulina je reguliranje tjelesne potrošnje glukoze. Smanjuje nivo glukoze, povećava apsorpciju u masnom tkivu i skeletnim mišićima, povećava proizvodnju proteina, inhibira sintezu glukoze u jetri i lipolizu u masnim ćelijama. Rezultati upotrebe lijeka Tujo SoloStar pokazuju da postoji duga uzastopna apsorpcija, koja traje do 36 sati.

U odnosu na glargin 100, lijek pokazuje mekšu krivulju koncentracije i vremena. Tokom dana nakon potkožne injekcije Tujea, varijabilnost je bila 17,4%, što je nizak pokazatelj. Nakon injekcije, inzulin glargin prolazi ubrzani metabolizam tijekom stvaranja para aktivnih metabolita M1 i M2. Krvna plazma u ovom slučaju ima veću zasićenost metabolitom M1. Povećanje doze dovodi do povećanja sistemske izloženosti metabolita, što je glavni faktor djelovanja lijeka.

Režim insulina

Supkutano davanje u trbuhu, kukovima i rukama. Mjesto ubrizgavanja treba svakodnevno mijenjati kako bi se spriječilo stvaranje ožiljaka i oštećenja potkožnog tkiva. Uvođenje u venu može prouzrokovati akutni napad hipoglikemije. Lijek ima dugotrajno djelovanje ako se napravi injekcija ispod kože. Doziranje inzulina se provodi pomoću olovke za šprice, ubrizgavanje uključuje do 80 jedinica. Moguće je povećati dozu tijekom upotrebe olovke u koracima od 1 jedinice.

Olovka je dizajnirana za Tujeo, što eliminira potrebu za ponovnim izračunavanjem doze. Obična šprica s lijekom može uništiti uložak i neće vam dopustiti da precizno izmjerite dozu inzulina. Igla je za jednokratnu upotrebu i mora se zameniti svakom injekcijom. Šprica ispravno djeluje ako se na vrhu igle pojavi kap inzulina. S obzirom na tankost igala inzulinske šprice, postoji opasnost da ih se začepi tokom sekundarne upotrebe što pacijentu neće omogućiti da dobije tačnu dozu inzulina. Olovka se može koristiti mesec dana.

Posebna uputstva

Pacijenti sa dijabetikom trebali bi redovno pratiti koncentraciju glukoze, biti u stanju pravilno raditi subkutane injekcije i zaustaviti hipoglikemiju i hiperglikemiju. Pacijent bi trebao biti stalno na oprezu, promatrati sebe tijekom inzulinske terapije zbog pojave ovih stanja. Pacijenti koji pate od zatajenja bubrega trebaju biti svjesni da se potreba za hormonom ponekad smanjuje zbog usporavanja metabolizma inzulina i smanjenja sposobnosti glukoneogeneze.

Interakcije lijekova

Neki lekovi mogu uticati na metabolizam glukoze. Ako se uzimaju zajedno sa hormonom, možda će biti potrebno razjasniti dozu. Među lijekovima koji mogu povećati hipoglikemijski učinak inzulina i doprinijeti nastanku hipoglikemije su Fluoksetin, Pentoksifilinski, sulfonamidni antibiotici, fibrati, ACE inhibitori, MAO inhibitori, Disopiramid, Propoksifen, salicilati. Ako uzimate ta sredstva istovremeno s glarginom, trebat će vam promjena doze.

Drugi lijekovi mogu učiniti slabiji hipoglikemijski učinak lijeka. Među njima su izoniazid, glukokortikosteroidi, hormon rasta, inhibitori proteaze, lijekovi s fenotiazinom, glukagonom, simpatomimetici (Salbutamol, Terbutalin, Adrenalin), estrogeni i progestogeni, uključujući one sadržane u hormonskim kontraceptivima, hormone štitnjače, atiroidne žlijezde, diuretan i dr. antipsihotici (klozapin, olanzapin), diazoksid.

Kada se koristi zajedno s pripravcima etanolom, klonidinom, litijumskim solima ili beta blokatorima, učinak hormona se može povećati i postati slabiji. Istodobna primjena Pentamidina može dovesti do hipoglikemije, često mijenjajući se u hiperglikemiju. Primjena pioglitazona zajedno sa hormonom u rijetkim slučajevima može dovesti do manifestacije srčane insuficijencije.

Kontraindikacije i nuspojave

Lijek se ne smije koristiti ako postoji pojedinačna netolerancija na komponente. Tujeo je pogodan samo za odrasle. Oprez treba koristiti kod trudnica, osoba s endokrinim poremećajima i dobima umirovljenja. Tujeo nije pogodan za dijabetičku ketoacidozu. Uobičajene nuspojave uključuju:

  • alergijske reakcije
  • lipodistrofija,
  • debljanje
  • oštećenje vida
  • mijalgija
  • hipoglikemija.

Uslovi prodaje i skladištenja

Lijek se daje u ljekarni s receptom. Treba ga čuvati na mjestu zaštićenom od svjetlosti, temperatura treba biti između 2-8 ° C. Sakrij se od djece. Prilikom skladištenja lijeka važno je osigurati da pakiranje olovaka ne dođe u dodir sa odjeljkom za zamrzavanje, jer se inzulin ne može zamrznuti. Nakon prve upotrebe, čuvajte lijek najviše 4 tjedna.

Analozi insulina Tujeo

Prednosti lijeka u odnosu na analoge su očite. To produljeno djelovanje (u roku od 24-35 sati) i mala potrošnja, i preciznija kontrola razine glukoze u krvi (iako je injekcija manje), te vrijeme ubrizgavanja ne može se strogo poštivati. Među uobičajenim analogima bazalnog inzulina nove generacije:

Cijena za Insulin Tujeo

U Rusiji se Tujeo može dobiti besplatno; Možete kupiti u ljekarni ili internetskoj trgovini za dijabetičare. Prosječna cijena je 3100 rubalja, minimalna je 2800 rubalja.

Maria, 30 godina Svidjela sam se novom inzulinu dugog djelovanja, drogu koristim već više od godinu dana. Nekada je bila Tresiba. Glavna stvar je da nema rizika od hipoglikemije, nakon što je prethodno inzulin imao neugodne posljedice. Zaboravio sam na skokove u šećeru, Tujeo održava nivo u normalu. Ne vidim čak ni potrebu za grickalicama. Injekcije se rade lako, nećete pogriješiti s dozom.

Victor, 43 godine. Trebala mi je korekcija hipoglikemije nakon upotrebe lijeka tresib. Endokrinolog je savjetovao lantus tujeo. Već šest mjeseci ne znam probleme, čak sam ni smršao. Sviđa mi se što ne morate raditi puno injekcija, lijek djeluje u organizmu dugo vremena. Važno je prikladna olovka za štrcaljku koja precizno mjeri dozu lijeka.

Rosie, 24 godina Tujeo koristi ga već tjedan dana. Bilo je strašno prelaziti. Već duže vreme imam dijabetes tipa 1 i nije bilo želje za eksperimentom. Ranije korišteni Lantus. U vezi s tranzicijom nisam primijetio promjene, ali s Tujeom je hipo skokovi noću stao, želim manje jesti. Tujeo preporučujem kao visokokvalitetni i moderni inzulin.

Farmakološko djelovanje

Odnosi se na hipoglikemijske agense. Zbog aktivnosti inzulina reguliraju se metabolički procesi glukoze. Koncentracija glukoze u krvi je smanjena zbog njegove bolje apsorpcije u skeletnim mišićima i masnom tkivu. U ovom slučaju se inhibira stvaranje polisaharidnih kompleksa u jetri, a sinteza proteinskih struktura se povećava.

Lijek je dostupan u obliku bistre otopine za injekcije u zapremini 1,5 ml.

Farmakokinetika

U usporedbi s inzulinom kratkog djelovanja, nakon ubrizgavanja ovog lijeka aktivna tvar se apsorbira iz potkožnih tkiva sporije. Najveća koncentracija aktivne tvari u krvi opažena je 2 sata nakon injekcije. Metabolizira se uglavnom u jetri. Izlučuje se u obliku osnovnih metabolita. Poluvrijeme života je oko 19 sati.

Indikacije za upotrebu

Upotreba ovog lijeka preporučuje se u liječenju svih vrsta dijabetesa kod odraslih.

Upotreba ovog lijeka preporučuje se u liječenju svih vrsta dijabetesa kod odraslih.

Kako uzimati Tujeo?

Preporučljivo je ubrizgati istovremeno 1 put dnevno. Ako je potrebna jedna injekcija, injekcije se mogu raditi u bilo koje doba dana. Ako injekcije nije moguće istodobno staviti, preporučuje se postupak provesti u roku od 3 sata prije ili nakon određenog vremena. Djelovanje lijeka trebalo bi biti dovoljno za cijeli dan.

Kako izračunati dozu?

U liječenju dijabetesa tipa 1 preporučuju se injekcije zajedno s obrokom. Treba imati na umu da je doza odabrana za svakog pacijenta pojedinačno, ali ne smije biti veća od 100 jedinica dnevno. Za najbolji učinak, lek se kombinuje sa drugim kratko delujućim inzulinama.

Preporučljivo je ubrizgati istovremeno 1 put dnevno. Ako je potrebna jedna injekcija, injekcije se mogu raditi u bilo koje doba dana.

Za liječenje dijabetesa tipa 2, dnevna doza je do 200 jedinica. Ako pacijentu nije dovoljno, može se kombinirati sa drugim sredstvima koja imaju hipoglikemijski učinak.

Kako koristiti olovku za špriceve?

Ne možete intravenski da unesete lijek. To može dovesti do kontaminacije inzulina drugim lijekovima i uzrokovati ozbiljnu hipoglikemiju. Injekcije se rade samo u potkožnoj masti.

Olovka za štrcaljku napunjena je rastvorom i daje se 1 do 80 jedinica leka. U ovom slučaju, priraštaj ne smije biti veći od 1 jedinice. Napunjena olovka za šprice dizajnirana je posebno za uvođenje Toujeo SoloStar, tako da se ne vrši dodatno izračunavanje doze.

Lijek se ne smije transfuzirati iz olovke u drugu štrcaljku. To može dovesti do predoziranja. Igle za svaku injekciju se ubacuju nove. Moraju biti sterilni.

Prije nego što počnete koristiti olovku za štrcaljku, morate pažljivo proučiti upute za upotrebu, koje bi trebale biti uključene u originalnom pakovanju. Za veću sigurnost tokom injekcije ne treba mijenjati iglu svaki put. Osigurajte da štrcaljku koristi samo jedna osoba.

Sa strane metabolizma i ishrane

Dolazi do oštrog povećanja apetita, pacijent uvijek osjeća glad. Ovo stanje može pokrenuti gojaznost. Zbog razvijanja hipoglikemije, metabolizam se pogoršava, što dovodi do smanjenja šećera u krvi, zbog poremećenog metabolizma glukoze. Metabolizam ugljikohidrata i masti također može biti poremećen.


Nuspojava lijeka može biti poremećaj metabolizma.
Nuspojava lijeka može biti gojaznost.
Nuspojava lijeka može biti mijalgija.
Nuspojava lijeka može biti povećanje apetita.


Na dijelu kože

Lokalne reakcije nastaju na mjestima ubrizgavanja. Primjećuju se bol, zadebljanje, crvenilo kože i peckanje.

Često uz primjenu inzulina dugog djelovanja javljaju se alergijske reakcije. Manifestiraju se specifičnim osipima na koži, svrbežom i peckanjem. Urtikarija i Quinckeov edem mogu se razviti.


Nuspojava lijeka može biti osip na koži i svrbež.
Nuspojava lijeka može biti zamagljen vid.
Nuspojava lijeka može biti Quinckeov edem.
Nuspojava lijeka može stvoriti zaptivanje na mjestu ubrizgavanja.


Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Prihvatljivo ga je koristiti u razdoblju gestacije. U studijama nije bilo negativnog dejstva aktivnih komponenti leka na plod. Potreba za inzulinom smanjuje se na samom početku trudnoće, a na kraju, naprotiv, povećava se. Zbog toga, radi sprečavanja razvoja hiperglikemije, potrebno je stalno pratiti nivo glukoze u krvi trudnice.


Nakon porođaja i tokom dojenja, potreba za insulinom je smanjena, pa je potrebno prilagođavanje doze.
Kod zatajenja bubrega usporava se metabolizam inzulina, pa je stoga i potreba tijela za tim nešto smanjena.
Ne možete kombinirati lijek s alkoholnim pićima.
Nije dozvoljeno liječenje djece takvim lijekom.
Dozvoljena je upotreba lijeka u razdoblju gestacije.



Nakon porođaja i tokom dojenja, potreba za insulinom je smanjena, pa je potrebno prilagođavanje doze.

Upotreba u starosti

Za pacijente starije od 65 godina početne i doze održavanja trebaju biti minimalno učinkovite. Povećava se rizik od razvoja latentne hipoglikemije. Pored toga, često se razvijaju i druge hipoglikemijske reakcije povezane s stalnim unosom inzulina. Stoga bi trebalo prilagoditi doziranje za svakog pacijenta ponaosob.

Predoziranje

Naglo se razvija hipoglikemija. U slučajevima umjerene težine, stanje se može normalizirati uzimanjem dovoljne količine ugljikohidrata. U težim slučajevima, kada se razvije koma, konvulzivni sindrom i neki neurološki poremećaji, napadi se zaustavljaju unošenjem otopine dekstroze ili glukagona.


Uz predoziranje lijeka, mogući su konvulzivni napadi.
Uz predoziranje lijeka može doći do kome.
Uz predoziranje lijeka moguć je napad hipoglikemije.
Uz predoziranje lijeka, mogući su neurološki poremećaji.


Interakcija s drugim lijekovima

Pri korištenju određenih lijekova možda ćete trebati prilagoditi dozu inzulina, jer razina glukoze u krvi može dramatično pasti, što dovodi do razvoja hipoglikemije.

Hipoglikemijski agensi, salicilati, ACE inhibitori, antibiotici i neki sulfonamidi smanjuju hipoglikemijski efekat ovog inzulina. Beta blokatori i litijumski preparati mogu i da smanje i povećaju terapijski efekat uzimanja inzulina.

Diuretici, salbutamol, adrenalin, glukagon, hormoni štitnjače, estrogeni, neki hormonski kontraceptivi, izoniazid, antipsihotici i protetski inhibitori dok uzimaju ovaj lijek smanjuju njegovo hipoglikemijsko djelovanje.

Slična sredstva sa sličnim sastavom i terapeutskim učinkom:

Upute za Tujeo SoloStar Što trebate znati o insulinu Lantus Idemo napraviti pravu injekciju inzulina! Dio 1

Proizvođač Tujeo

Proizvodna kompanija: Sanofi Aventis Deutschland GmbH, Njemačka.

Maksimalna zaštita od direktne sunčeve svetlosti. Ne zamrzavajte, već čuvajte u hladnjaku na temperaturi ne većoj od + 8 ° C.

Komentari za Tujeo

Većina pregleda ljekara i pacijenata je pozitivna.

Mikhailov AS, endokrinolog iz Moskve: "Mnogi se ljudi sada žale na prelazak na ovaj lijek. Sam inzulin je dobar, ali je izuzetno važno pravilno izračunati dozu. U ovom slučaju će se dobro podnijeti bez pojave nuspojava."

Samoilova VV, endokrinolog, Nižnji Novgorod: "Svekrva je patila od dijabetesa dugi niz godina. Ja sam je kao ljekar prenijela iz Lantusa, koju više ne primamo, u Toujeo. Njeni pokazatelji su se poboljšali. Mogu ga preporučiti za upotrebu, jer sam lično proučavao efekte ovog insulina. Šećer na njemu ne može "rasti" ako se tačno dozira. "

Dijabetičari

Karina, 27 godina, Kijev: "Sviđa mi se više od ostatka inzulina, jer je koncentriraniji i morate ga ubrizgati samo jednom dnevno. Pogodan je, praktičan i ne ometa se u svakodnevnim aktivnostima. Šećer se drži na nivou cijelog vremena, nema ga skokovi, redovno provjeravajte. "

Victor, 36 godina, Voronjež: "Uzimam ovaj inzulin već mjesec dana. Prije toga, postojali su i drugi lijekovi za koje se ispostavilo da nisu manje efikasni. Zaboravio sam čak i na užinu sa tim."

Andrei 44 godine, Moskva: "Nekada sam koristio Lantus. Sad ga jednostavno ne pišu. Moram ubrizgati Toujeo, s čime nisam zadovoljan. Na Lantusu je šećer na post bio do 10, a sada 20-25."

Pogledajte video: How to use SoloStar Pen for Injecting Lantus Glargine and Apidra Glulisine Insulin (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar