Komplikacije šećerne bolesti tipa 2: liječenje vaskularnih lezija i srodnih bolesti

Uz dijabetes, narušavaju se sve vrste metaboličkih procesa u ljudskom tijelu, a posebno metabolizam ugljikohidrata. Patologija ima hronični tok, pa uprkos razvoju medicine nisu naučili kako je potpuno izliječiti.

U velikoj većini slučajeva dijabetes tipa 2 dijagnosticira se kod pacijenata koji su prešli 40-godišnju marku. Bolest ostavlja trag na čitav pacijentov život, a on ne samo da mora prilagoditi svoju prehranu, već i živjeti aktivan život, pratiti higijenu.

Međutim, sama bolest nije tako strašna kao komplikacije dijabetesa tipa 2. Glavna patologija izaziva mnoge komplikacije i kvarove u radu unutarnjih organa, kao posljedica toga nastaju popratne bolesti.

Potrebno je razmotriti akutne i hronične komplikacije dijabetesa i kako spriječiti takve posljedice? A također i kako saznati kako liječiti komplikacije, a šta terapija lijekovima.

Akutni oblik komplikacija

Kod dijabetesa tipa 2, prethodno česta komplikacija je dijabetička ketoacidoza, koja je posljedica činjenice da se u ljudskom tijelu nakupljaju proizvodi raspadanja masti (ketonska tijela).

Razlog ove patologije je neusvajanje pravila o ishrani koju preporučuje lekar ili leži u činjenici da je tretman pogrešno propisan.

Ketonska tijela mogu izazvati neurotoksični učinak, uslijed čega čovjek gubi svijest. I u težim slučajevima dolazi do dijabetičke kome. Karakterističan simptom je specifičan miris iz usne šupljine.

Hipoglikemiju karakterizira oštar pad količine šećera u pacijentovoj krvi. U pravilu se javlja kod pacijenata koji ubrizgavaju inzulin, ili uzimaju tablete za smanjenje šećera u organizmu.

Provocirajući faktori hipoglikemije:

  • Fizička iscrpljenost.
  • Nervoza, nervna napetost.
  • Mala količina ugljikohidrata koji ulaze u tijelo zajedno s hranom.
  • Nepravilna doza lekova.

Poznato je da je glukoza potrebna za potpuno funkcionisanje mozga. Zato je hipoglikemija najopasnija komplikacija patologije, jer središnji nervni sistem počinje patiti.

Prvo pacijent postaje razdražljiv, nakon čega se primjećuju simptomi: hladan znoj, drhtanje ekstremiteta, gubitak orijentacije. Sve to zamjenjuje uzbuđenje, a zatim dolazi do kome.

Hiperglikemija je komplikacija šećerne bolesti koja je karakterizirana velikom koncentracijom glukoze u pacijentovom tijelu.

Laktacidoza je rezultat pretjeranog nakupljanja mliječne kiseline u tijelu, a karakterizira je postepenim porastom srčane insuficijencije.

Hronični oblik komplikacija

Kasne ili hronične komplikacije dijabetesa tipa 2 temelje se na oštećenju krvnih žila. Ovisno o kršenju funkcionalnosti određenog organa ili sustava postoji višestruka komplikacija dijabetesa.

Tiroiditis je upalni proces koji se javlja u gušterači. To je akutna, subakutna, hronična i autoimuna. Glavni simptomi su osjećaj pritiska u vratu, otežano gutanje hrane i promjena tembre glasa.

Nefropatija je rezultat oslabljene funkcije bubrega. Na pozadini takve patologije, protein se otkriva u pacijentovoj mokraći, raste oteklina donjih ekstremiteta, razvijaju se popratne patologije poput arterijske hipertenzije.

Dijabetička retinopatija odnosi se na patologiju oka. Prema statistikama, gotovo polovici bolesnika sa dijabetesom tipa 2 dijagnosticira se. Bolest se razvija zbog činjenice da su mali krvni sudovi mrežnice uništeni. Prvo, smanjuje se oštrina vida, a kad se zanemaruje situacija, potpuno sljepilo.

Bolest može pokrenuti sljedeće komplikacije:

  1. Dijabetičko stopalo manifestuje se mikroangiopatijom nogu. U zahvaćenom području donjih ekstremiteta razvijaju se nekrotični procesi, uključujući gnojne (na primjer, gangrena kod dijabetes melitusa).
  2. Infarkt miokarda posljedica je dijabetesa. Primjećuje se s kršenjem koronarnih žila srca.
  3. Polineuropatija se javlja kod više od polovine pacijenata s dijabetesom. Ona se temelji na kršenju funkcija živčanih završetaka periferije, jer je poremećena potpuna cirkulacija krvi u tijelu.
  4. Moždani udar je komplikacija nastala usljed poremećaja cirkulacije krvi u pacijentovom tijelu.

Ako akutne komplikacije često „prate“ početak dijagnoze, tada se njihovi hronični oblici razvijaju nekoliko meseci ili godina nakon dijagnoze dijabetesa tipa 2.

Liječenje i prevencija komplikacija

U jedinici intenzivne njege liječe akutne oblike komplikacija jer postoji ozbiljna prijetnja pacijentovom životu.

U stacionarnim uvjetima pacijentima sa ranim komplikacijama bolesti koje prate nastanak acidoze ubrizgavaju se fiziološka otopina i hormon inzulin.

Sva terapija hroničnih komplikacija provodi se u skladu s zahvaćenim unutrašnjim organom. Nefropatija zahtijeva korekciju pokazatelja krvnog pritiska, popravlja se intrarenalna hemodinamika. Ako se razvije bubrežna insuficijencija, tada se pacijentu ubrizgava inzulin, bubrezi se čiste.

Liječenje komplikacija sastoji se u sljedećim radnjama:

  • Dijabetičko stopalo može se liječiti lijekovima, kao i hirurškom intervencijom. Prva opcija uključuje upotrebu lokalnih antiseptika, antibakterijsku terapiju, nošenje posebne cipele. U drugom slučaju, kad se razvije gangrena, tada se mehanički riješite neživog tkiva.
  • Da biste smanjili koncentraciju šećera u tijelu, preporučuje se ubrizgavanje inzulina ili su propisane tablete za snižavanje šećera u krvi.
  • Upravljanje pacijenata s kardiovaskularnim patologijama ne razlikuje se od tradicionalnog opće prihvaćenog konzervativnog liječenja.
  • Dijabetička polineuropatija se liječi simptomatski kako bi se poboljšalo pacijentovo stanje. Propisuju se vitamini B grupe, imunomodulatori.

Osnova preventivnih mjera je održavanje šećera u krvi kod pacijenata na potrebnoj razini. Da biste to učinili, morate uzimati lijekove, slijediti dijetu s malo ugljikohidrata i kontrolirati tjelesnu težinu.

Da biste izbjegli komplikacije bolesti, potrebno je redovito posjećivati ​​doktora, uzimati potrebne testove. Aspirin daje efekt stanjivanja koji će pomoći u sprečavanju srčanog udara, vaskularne tromboze, moždanog udara.

Posebna se pažnja posvećuje donjim ekstremitetima kako bi se u ranoj fazi prepoznale rane, pukotine i čirevi. Ako se otkriju čak i najmanji nedostaci na koži, preporučuje se da odmah kontaktirate svog ljekara.

Šta mislite o ovome? Hoće li preventivne mjere pomoći da se isključe buduće komplikacije?

Pogledajte video: Kako liječiti šećernu bolest tipa 2? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar