Metformin 500 mg 60 tableta: cijena i analozi, recenzije

Metformin inhibira glukoneogenezu u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze iz creva, pojačava perifernu iskorišćenost glukoze i takođe povećava osetljivost tkiva na inzulin.

Ne utiče na lučenje inzulina beta ćelijama gušterače, ne izaziva hipoglikemijske reakcije. Smanjuje nivo triglicerida i linoproteina niske gustine u krvi. Stabilizira ili smanjuje tjelesnu težinu.

Ima fibrinolitički efekat usled suzbijanja inhibitora tkivnog aktivatora plazminogena.

Nakon oralne primjene, metformin se apsorbira iz probavnog trakta. Bioraspoloživost nakon uzimanja standardne doze je 50-60%. Cmax u krvnoj plazmi dostiže se 2,5 sata nakon uzimanja.

On se praktično ne veže za proteine ​​plazme. Akumulira se u pljuvačnim žlijezdama, mišićima, jetri i bubrezima. Izlučuje se nepromijenjeno bubrezima. T1 / 2 je 9-12 sati.

S oštećenom funkcijom bubrega, moguća je kumulacija lijeka.

Od čega pomaže Metformin: indikacije

Šećerna bolest tipa 2 kod odraslih (posebno u bolesnika s pretilošću) s neučinkovitošću dijetalne terapije i fizičke aktivnosti, kao monoterapije ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima ili inzulinom.
Šećerna bolest tipa 2 kod djece starije od 10 godina - i kao monoterapija, i u kombinaciji s inzulinom.

Kontraindikacije

  • dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma, koma
  • oštećena funkcija bubrega
  • akutne bolesti s rizikom oštećenja bubrežne funkcije: dehidracija (s proljevom, povraćanjem), groznica, teške zarazne bolesti, stanja hipoksije (šok, sepsa, bubrežne infekcije, bronhopulmonalne bolesti)
  • klinički izražene manifestacije akutnih i hroničnih bolesti koje mogu dovesti do razvoja hipoksije tkiva (zatajenje srca ili disanja, akutni infarkt miokarda)
  • ozbiljne operacije i traume (kada je indicirana terapija insulinom)
  • oslabljena funkcija jetre
  • hronični alkoholizam, akutno trovanje alkoholom
  • koristiti najmanje 2 dana prije i u roku od 2 dana nakon provođenja radioizotopskih ili rendgenskih ispitivanja sa uvođenjem kontrastnog medija koji sadrži jod
  • laktacidoza (uključujući anamnezu)
  • pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 kalorija dnevno)
  • trudnoća
  • dojenje
  • preosjetljivost na lijek.

Ne preporučuje se upotreba lijeka osobama starijim od 60 godina koji izvode teške fizičke radove, a što je povezano s povećanim rizikom za razvoj laktacidoze u njima.

Metformin tokom trudnoće i dojenja

Lijek je kontraindiciran za upotrebu tokom trudnoće i tokom dojenja.Kada planirate ili započinjete trudnoću, Metformin Canon treba prekinuti i koristiti terapiju inzulinom.

Pacijenticu treba upozoriti na potrebu obavještenja liječnika u slučaju trudnoće. Majku i dete treba nadgledati.

Nije poznato da li se metformin izlučuje u majčino mlijeko.

Ako je potrebno, lijek koristite tokom dojenja, dojenje treba prekinuti.

Metformin: upute za upotrebu

Tablete treba uzimati oralno, gutati ih cijele, bez žvakanja, za vrijeme ili neposredno nakon obroka, s puno vode. Odrasli Monoterapija i kombinirana terapija s drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima Preporučena početna doza je 1000-1500 mg / dan.

Za smanjivanje nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, dozu treba podijeliti u 2-3 doze. Nakon 10-15 dana, u nedostatku štetnih učinaka iz gastrointestinalnog trakta, moguće je daljnje postepeno povećavanje doze ovisno o koncentraciji glukoze u krvi.

Polagano povećanje doze može pomoći poboljšanju gastrointestinalne tolerancije lijeka.Državna dnevna doza je 1500-2000 mg. Maksimalna dnevna doza je 3000 mg, podijeljeno u 3 doze.

Kada planirate prijelaz s uzimanja drugog oralnog hipoglikemijskog sredstva na Metformin, morate prekinuti uzimanje drugog hipoglikemijskog sredstva i početi uzimati Metformin Canon u gornjim dozama.

Kombinovana terapija inzulinom

Preporučena početna doza lijeka je Metformin 500 mg i 850 mg - 1 tableta 2-3 puta dnevno, Metformin 1000 mg - 1 tableta 1 put dnevno, dok se doza inzulina bira na osnovu koncentracije glukoze u krvi.

Djeca starija od 10 godina

Metformin Canon koristi se u monoterapiji i u kombinovanoj terapiji inzulinom .Preporučena početna doza Metformina je 500 mg jednom dnevno uveče uz obroke. Nakon 10-15 dana, dozu treba prilagoditi na osnovu koncentracije glukoze u krvi. Doza održavanja je 1000-1500 mg / dan u 2-3 doze.

Maksimalna dnevna doza je 2000 mg u 3 podijeljene doze. Stariji pacijenti Zbog mogućeg smanjenja bubrežne funkcije, dozu Metformina treba odabrati pod redovitim nadzorom pokazatelja bubrežne funkcije (praćenje koncentracije kreatinina u serumu najmanje 2-4 puta godišnje).

Trajanje liječenja određuje ljekar.

Ne preporučuje se prekid uzimanja lijeka bez savjeta liječnika.

Nuspojave

Iz probavnog sistema: mučnina, povraćanje, metalik ukus u ustima, nedostatak apetita, proliv, nadimanje, bolovi u trbuhu. Ovi su simptomi posebno česti na početku liječenja i obično nestaju sami. Ovi simptomi mogu smanjiti imenovanje antocida, derivata atropina ili antispazmodika.

Sa strane metabolizma: u rijetkim slučajevima - laktacidoza (zahtijeva prekid liječenja) uz dugotrajno liječenje - hipovitaminoza B12 (malabsorpcija).

Sa hemopoetskih organa: u nekim slučajevima - megaloblastična anemija.

Iz endokrinog sistema: hipoglikemija.

Alergijske reakcije: osip na koži.

Posebna uputstva

Tokom liječenja potrebno je pratiti bubrežnu funkciju. Najmanje 2 puta godišnje, kao i pojavom mijalgije, treba utvrditi sadržaj laktata u plazmi.

Pored toga, jednom svakih 6 mjeseci potrebno je kontrolirati nivo kreatinina u serumu u krvi (posebno kod pacijenata starije dobi).

Metformin se ne sme propisati ako je nivo kreatinina u krvi viši od 135 µmol / L kod muškaraca i 110 µmol / L u žena.

Možda je upotreba lijeka Metformin u kombinaciji s derivatima sulfoniluree. U tom je slučaju potrebno posebno pažljivo praćenje razine glukoze u krvi.

48 sati prije i unutar 48 sati nakon radiopakiranja (urografija, iv angiografija), trebali biste prestati uzimati Metformin.

Ako pacijent ima bronhopulmonalnu infekciju ili zaraznu bolest genitourinarnih organa, treba odmah o tome obavestiti dežurnog lekara.

Tokom liječenja, trebali biste se suzdržati od uzimanja alkohola i lijekova koji sadrže etanol. .

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Upotreba lijeka u monoterapiji ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima.

Kada se Metformin kombinira s drugim hipoglikemijskim lijekovima (derivati ​​sulfoniluree, inzulin), mogu se razviti hipoglikemijski uvjeti pri kojima je oslabljena sposobnost upravljanja vozilima i obavljanje drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brze psihomotorne reakcije.

Usklađivanje s drugim lijekovima

Kontraindicirane kombinacije Radiološka ispitivanja koja koriste radioaktivne lijekove koji sadrže jod mogu izazvati razvoj laktične acidoze kod pacijenata sa šećernom bolešću na pozadini funkcionalnog zatajenja bubrega.

Primjenu metformina treba prekinuti 48 sati prije i ne obnoviti ranije od 48 sati nakon rendgenskih pretraga pomoću radiopakiranih lijekova.

Preporučene kombinacije Istodobnom primjenom metformina s lijekovima koji sadrže alkohol i etanol, tijekom akutne intoksikacije alkoholom, tijekom posta ili nakon niskokalorične prehrane, kao i kod zatajenja jetre, rizik od laktične acidoze raste.

Kombinacije koje zahtijevaju posebnu njegu Istodobnom primjenom metformina i danazola može se razviti hiperglikemijski učinak. Ako je liječenje danazolom potrebno i nakon njegovog prestanka, potrebno je prilagoditi dozu metformina pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi.

Klorpromazin u visokim dozama (100 mg / danu) smanjuje oslobađanje inzulina i povećava koncentraciju glukoze u krvi. Uz istodobnu upotrebu s antipsihoticima i nakon prekida njihove primjene, potrebno je prilagoditi dozu metformina pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi.

Glukokortikosteroidi (GCS) uz parenteralnu i lokalnu upotrebu smanjuju toleranciju na glukozu i povećavaju koncentraciju glukoze u krvi, u nekim slučajevima uzrokujući ketozu. Ako trebate koristiti ovu kombinaciju i nakon prekida primjene kortikosteroida, potrebno je prilagoditi dozu metformina pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi.

Istodobnom primjenom diuretika "petlje" i metformina, postoji rizik od laktične acidoze zbog moguće pojave funkcionalnog zatajenja bubrega. Injekcija beta2-adrenergičkih agonista smanjuje hipoglikemijski učinak metformina zbog stimulacije beta2-adrenergičkih receptora.

U tom slučaju treba pratiti koncentraciju glukoze u krvi, a po potrebi koristiti i inzulin. Ako je potrebno, treba prilagoditi dozu metformina. Istodobnom primjenom metformina s derivatima sulfoniluree, inzulina, akarboze i salicilata moguće je povećanje hipoglikemijskog učinka.

Nifedipin povećava apsorpciju i Cmax metformina, što se mora uzeti u obzir kada se koristi istovremeno.

Diuretici „loopback“ i nesteroidni protivupalni lekovi (NSAID) povećavaju rizik od smanjenja bubrežne funkcije. U ovom slučaju treba biti oprezan kada koristite metformin.

Predoziranje

Simptomi: s primjenom metformina u dozi od 85 g, nije primijećena hipoglikemija, međutim, zabilježen je razvoj laktacidoze.

Rani simptomi laktične acidoze su mučnina, povraćanje, proliv, pad tjelesne temperature, bolovi u trbuhu, bolovi u mišićima, ubuduće može doći do pojačanog disanja, vrtoglavice, oslabljene svijesti i razvoja kome.

Liječenje: U slučaju znakova laktacidoze, liječenje lijekom treba odmah prekinuti, pacijenta treba hitno hospitalizirati, a nakon utvrđivanja koncentracije laktata dijagnoza treba razjasniti. Najefikasnija mjera uklanjanja laktata i metformina iz tijela je hemodijaliza. Također se provodi simptomatsko liječenje.

Analozi i cijene

Među stranim i ruskim analogima, Metformin se izdvaja:

Metformin Richter. Producent: Gideon Richter (Mađarska). Cijena u ljekarnama iznosi od 180 rubalja.
Glukofag dugačak. Producent: Merck Sante (Norveška). Cijena u ljekarnama iznosi od 285 rubalja. Gliformin Proizvođač: Akrikhin (Rusija). Cijena u ljekarnama iznosi od 186 rubalja.

Siofor 1000. Producent: Berlin-Chemie / Menarini (Njemačka). Cijena u ljekarnama iznosi od 436 rubalja.

Metfogamma 850. Proizvođač: Werwag Pharma (Njemačka). Cijena u ljekarnama iznosi od 346 rubalja.

Na Internetu smo automatski pronašli ove recenzije o Metforminu:

Nije bilo 500 mg, kupio sam 1000. Urez na tabletu je vrlo zgodan, može se lako razbiti na dvije polovice, posebno jer je tableta duguljastog oblika.

Ispod možete ostaviti svoju recenziju! Da li Metformin pomaže u borbi s bolešću?

Metformin 500 mg 60 tableta: cijena i analozi, recenzije

Pri korištenju lijeka Metformin 500 treba imati na umu da može izazvati mnogo nuspojava u tijelu. Metformin proizvode farmakološki proizvođači u obliku tableta obloženih filmom posebnom oblogom.

Jedna tableta Metformina sadrži 500 mg aktivnog spoja Metformin u svom hemijskom sastavu. Aktivni spoj u sastavu lijeka je u obliku hidroklorida.

Sastav tableta, pored glavnog aktivnog spoja, sadrži dodatne spojeve koji obavljaju pomoćnu funkciju.

Pomoćne komponente Metformin tableta su:

  • mikrokristalna celuloza,
  • croscarmellose,
  • pročišćena voda
  • polivinilpirolidon,
  • magnezijum stearat.

Aktivni aktivni sastojak, metformin hidroklorid, je biguanid. Djelovanje ovog spoja temelji se na sposobnosti inhibiranja procesa glukoneogeneze koji se izvode u ćelijama jetre.

Supstanca pomaže smanjiti stepen apsorpcije glukoze iz lumena gastrointestinalnog trakta i pojačava apsorpciju glukoze iz krvne plazme ćelijama perifernih tkiva tijela.

Djelovanje lijeka usmjereno je na jačanje osjetljivosti receptora ćelijskih membrana ovisnih o insulinu na hormon inzulin. Lijek nije u mogućnosti utjecati na procese koji osiguravaju sintezu inzulina u ćelijama tkiva gušterače i ne izaziva pojavu znakova hipoglikemije u tijelu.

Lijek pomaže u zaustavljanju znakova hiperinzulinemije. Posljednji je najvažniji faktor koji pridonosi povećanju tjelesne težine i napredovanju komplikacija povezanih s radom vaskularnog sustava kod dijabetesa. Uzimanje lijekova dovodi do stabilizacije tjelesnog stanja i smanjenja tjelesne težine.

Upotreba lijekova smanjuje koncentraciju triglicerida u plazmi i linoproteina niske gustine.

Uzimanje lijeka dovodi do smanjenja intenziteta procesa oksidacije masti i inhibicije procesa proizvodnje masnih kiselina. Pored toga, otkriven je fibrinolitički učinak aktivne aktivne tvari na tijelo, PAI-1 i t-PA su inhibirani.

Tablete doprinose suspenziji razvoja proliferacije mišićnih elemenata vaskularnih zidova.

Otkriven je pozitivan učinak lijeka na opće stanje srčanog i krvožilnog sustava, što sprečava napredovanje dijabetičke angiopatije.

Upotreba lijeka

Tablete metformina uzimaju se oralno.

Prilikom uzimanja lijeka preporučuje se da se tablete progutaju cijele, a da se ne žvaču.

Lijek treba koristiti za vrijeme obroka ili odmah nakon njega. Uzmite tabletu s dovoljnom količinom vode.

Glavna indikacija za uporabu lijeka je prisutnost dijabetesa tipa 2 u pacijenta.

Uputa za upotrebu kaže da se lijek može primjenjivati ​​u procesu monoterapije ili kao komponenta složene terapije s drugim sredstvima s hipoglikemijskim svojstvima ili u kombinaciji s inulinom.

Upute za upotrebu omogućavaju upotrebu lijeka u djetinjstvu, počevši od 10. godine. Upotreba lijeka je dopuštena djeci i kao monoterapija i u kombinaciji s injekcijama inzulina.

Početna doza prilikom uzimanja lijeka je 500 mg. Lijek se preporučuje uzimati 2-3 puta dnevno. Ako je potrebno, uz daljnji prijem, doza lijeka može se povećati.Povećanje uzete doze ovisi o nivou koncentracije glukoze u tijelu.

Kada se koristi Metformin u ulozi održavajuće terapije, uzeta doza varira od 1.500 do 2.000 mg dnevno.

Dnevno doziranje treba podijeliti u 2-3 puta, ova upotreba lijeka izbjegava pojavu negativnih nuspojava iz gastrointestinalnog trakta.

Najveća dopuštena doza u skladu s uputama za uporabu je 3000 mg dnevno.

Prilikom uzimanja lijeka, dozu treba postepeno povećavati dok se ne postigne optimalna vrijednost, ovaj pristup će poboljšati toleranciju lijeka na gastrointestinalni trakt.

Ako pacijent počne uzimati Metformin nakon drugog hipoglikemijskog lijeka, tada prije liječenja Metforminom drugi lijek treba potpuno prekinuti.

Kada se lijek koristi u djetinjstvu, lijek treba započeti s dozom od 500 mg jednom dnevno.

Nakon 10-15 dana, provodi se krvni test glukoze i, ako je potrebno, prilagođava se doza uzetog lijeka.

Maksimalna dnevna doza lijeka za pacijente u dječjoj dobi je 2000 mg. Ovu dozu treba podijeliti u 2-3 doze dnevno.

Ako lijek koriste starije osobe, prilagodbu doze treba obaviti pod strogim nadzorom liječnika. Ovaj zahtjev nastaje zbog činjenice da je u starijoj dobi moguć razvoj različitih stupnjeva bubrežne insuficijencije u tijelu.

Trajanje upotrebe lijeka određuje lekar.

Tijekom terapije, liječenje se ne smije prekidati bez upute liječnika.

Neželjeni događaji uz terapiju Metforminom

Uputa za upotrebu Metformin detaljno opisuje sve moguće nuspojave od upotrebe lijeka.

Sve nuspojave koje se javljaju tijekom upotrebe lijeka mogu se podijeliti u nekoliko velikih skupina.

Nuspojave se dijele na česte, rijetke, rijetke, vrlo rijetke i nepoznate.

Vrlo rijetko se javljaju nuspojave poput laktacidoze kod šećerne bolesti tipa 2.

Uz produženu upotrebu lijeka dolazi do smanjenja apsorpcije vitamina B12. Ako pacijent ima megaloblastičnu anemiju, potrebno je uzeti u obzir mogućnost razvoja takve situacije.

Glavne nuspojave su sljedeće:

  • kršenje percepcije ukusa,
  • kršenja probavnog trakta,
  • osjećaj mučnine
  • Pojava povraćanja
  • pojava bola u trbuhu,
  • smanjen apetit.

Te se nuspojave najčešće razvijaju u početnom razdoblju uzimanja lijeka i najčešće postepeno nestaju.

Pored toga, mogu se pojaviti sledeće nuspojave:

  1. Kožne reakcije u obliku svraba i osipa.
  2. Poremećeno funkcioniranje jetre i žučnih puteva.

U rijetkim slučajevima može se razviti hepatitis u tijelu.

Nuspojave koje se javljaju tijekom upotrebe lijeka u pedijatrijskih bolesnika slične su nuspojavama koje se pojavljuju kod odraslih pacijenata.

Analozi lijeka i njegova cijena i oblik oslobađanja

Lijek je dostupan u obliku tableta. Tablete se pakuju u blister pakovanjima od polivinilklorida i aluminijumske folije. Svako pakovanje sadrži 10 tableta.

Šest pakiranja kontura smješteno je u kartonsku kutiju, koja sadrži i upute za upotrebu. Kartonsko pakovanje lijeka sadrži 60 tableta.

Lijek čuvajte na mjestu zaštićenom od direktne sunčeve svjetlosti na temperaturi koja ne prelazi 25 stepeni Celzijusa. Lijek se mora čuvati izvan dohvata djece.

Rok trajanja medicinskog proizvoda je tri godine. Lijek se prodaje u ljekarnama na recept.

Većina pregleda sa kojima se susreću pacijenti koji koriste ovaj lijek su pozitivni.

Pojava negativnih pregleda najčešće je povezana s kršenjem uputstva za upotrebu lijeka ili u slučaju kršenja preporuka primljenih od liječnika.

Vrlo često postoje pregledi pacijenata, koji ukazuju na to da je upotreba lijekova značajno smanjila tjelesnu težinu.

Glavni proizvođač lijeka u Ruskoj Federaciji je Ozone LLC.

Cijena lijeka na teritoriji Ruske Federacije ovisi o mreži ljekarni i regiji u kojoj se lijek prodaje. Prosječna cijena lijeka u Ruskoj Federaciji kreće se od 105 do 125 rubalja po pakovanju.

Najčešći analozi Metformina 500 u Ruskoj Federaciji su sljedeći:

  • Bagomet,
  • Glycon
  • Glyminfor,
  • Gliformin
  • Glukofag,
  • Glukofag Long,
  • Metadien
  • Metospanin
  • Metfogamma 500,
  • Metformin
  • Metformin Richter,
  • Metformin Teva,
  • Metformin hidroklorid,
  • Nova Met
  • NovoFormin,
  • Siofor 500,
  • Sofamet
  • Formin,
  • Formin.

Navedeni analozi metformina slični su i po strukturi i po aktivnoj komponenti.

Ogroman broj postojećih analoga Metformina omogućava liječniku da, ako je potrebno, lako odabere potrebni lijek i zamijeni Metformin drugim medicinskim uređajem. O tome kako Metformin djeluje na dijabetes, specijalist će reći u videu u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Oralni hipoglikemijski lek

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Enterične obložene tablete bijela, okrugla, bikonveksna.

1 tabmetformin hidroklorid 500 mg

Pomoćne tvari: povidon K90, kukuruzni škrob, krospovidon, magnezijum stearat, talk.

Sastav školjke: metakrilna kiselina i kopolimer metilmetakrilata (Eudragit L 100-55), makrogol 6000, titanijum dioksid, talk.

10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, metformin se apsorbira iz probavnog trakta. Bioraspoloživost nakon uzimanja standardne doze je 50-60%. Cmax u krvnoj plazmi dostiže se 2,5 sata nakon uzimanja.

On se praktično ne veže za proteine ​​plazme. Akumulira se u pljuvačnim žlijezdama, mišićima, jetri i bubrezima. Izlučuje se nepromijenjeno bubrezima. T1 / 2 je 9-12 sati.

S oštećenom funkcijom bubrega, moguća je kumulacija lijeka.

- dijabetes melitus tip 2 bez sklonosti ketoacidozi (posebno kod pacijenata s pretilošću) s neučinkovitošću dijetalne terapije,

- u kombinaciji sa inzulinom - za dijabetes melitus tipa 2, posebno s izraženim stepenom gojaznosti praćen sekundarnom rezistencijom inzulina.

Dozu lijeka liječnik postavlja pojedinačno, ovisno o razini glukoze u krvi.

Početna doza je 500-1000 mg / dan (1-2 tablete). Nakon 10-15 dana, moguće je daljnje postepeno povećavanje doze ovisno o razini glukoze u krvi.

Doza održavanja lijeka je obično 1500-2000 mg / dan. (3-4 tab.) Maksimalna doza je 3000 mg / dan (6 tableta).

At starijih bolesnika preporučena dnevna doza ne smije biti veća od 1 g (2 tablete).

Tablete metformina treba uzimati cele tokom obroka ili odmah nakon obroka s malom količinom tekućine (čaša vode). Da bi smanjili nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, dnevnu dozu treba podijeliti u 2-3 doze.

Zbog povećanog rizika od laktacidoze, dozu treba smanjiti u slučaju teških metaboličkih poremećaja.

Iz probavnog sistema: mučnina, povraćanje, metalik ukus u ustima, nedostatak apetita, proliv, nadimanje, bolovi u trbuhu. Ovi su simptomi posebno česti na početku liječenja i obično nestaju sami. Ovi simptomi mogu smanjiti imenovanje antocida, derivata atropina ili antispazmodika.

Sa strane metabolizma: u rijetkim slučajevima - laktacidoza (zahtijeva prekid liječenja), uz dugotrajno liječenje - hipovitaminoza B12 (malabsorpcija).

Sa hemopoetskih organa: u nekim slučajevima - megaloblastična anemija.

Iz endokrinog sistema: hipoglikemija.

Alergijske reakcije: osip na koži.

Interakcija lijekova

Ne preporučuje se istodobna primjena danazola kako bi se izbjegao hiperglikemijski učinak potonjeg. Ako je liječenje danazolom potrebno i nakon njegovog zaustavljanja, potrebno je prilagoditi dozu metformina i joda da bi se kontrolirala razina glikemije.

Kombinacije koje zahtijevaju posebnu njegu: klorpromazin - ako se uzima u velikim dozama (100 mg / danu) povećava glikemiju, smanjujući oslobađanje inzulina.

U liječenju antipsihoticima i nakon prestanka uzimanja potonjeg, potrebno je prilagoditi dozu metformina pod kontrolom nivoa glikemije.

Istodobnom primjenom s derivatima sulfoniluree, akarbozom, inzulinom, NSAID-om, MAO inhibitorima, oksitetraciklinom, ACE inhibitorima, derivatima klofibrata, ciklofosfamidom, β-blokatorima, moguće je povećati hipoglikemijski učinak metformina.

Istodobnom primjenom GCS-a, oralnih kontraceptiva, epinefrina, simpatomimetika, glukagona, hormona štitnjače, tiazidnih i petljnih diuretika, derivata fenotiazina, derivata nikotinske kiseline, moguće je smanjenje hipoglikemijskog učinka metformina.

Cimetidin usporava eliminaciju metformina, što povećava rizik od laktacidoze.

Metformin može oslabiti učinak antikoagulansa (derivati ​​kumarina).

Unos alkohola povećava rizik od nastanka laktične acidoze tokom akutne alkoholske intoksikacije, posebno u slučajevima posta ili nakon niskokalorične prehrane, kao i kod zatajenja jetre.

Trudnoća i dojenje

Pri planiranju trudnoće, kao iu slučaju trudnoće tijekom uzimanja Metformina, potrebno ga je otkazati i propisati terapiju inzulinom. S obzirom da nema podataka o prodiranju u majčino mlijeko, ovaj je lijek kontraindiciran kod dojenja. Ako trebate koristiti Metformin tijekom dojenja, dojenje treba prekinuti.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvati na suhom, tamnom mjestu, na temperaturi od 15 ° do 25 ° C. Čuvati van dohvata dece. Rok čekanja je 3 godine.

Opis lijeka METFORMIN zasnovan je na službeno odobrenim uputama za uporabu i odobrenim od proizvođača.

Pronašli ste grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Nuspojava Metformin

Iz centralnog nervnog sistema:

  • kršenje ukusa („metalni“ ukus u ustima).

Iz gastrointestinalnog trakta:

  • mučnina
  • povraćanje
  • diar
  • bolovi u trbuhu i nedostatak apetita.

Pojava ovih nuspojava najvjerojatnija je u početnom razdoblju liječenja i u većini slučajeva prolaze spontano.

Da biste spriječili simptome, preporučuje se uzimanje metformina tokom ili nakon obroka.

Spori porast doze može poboljšati probavnu toleranciju.

Iz hepatobilijarnog sistema:

  • kršenje pokazatelja funkcije jetre,
  • hepatitis

Nakon ukidanja metformina, štetni događaji obično potpuno nestaju.

Alergijske reakcije:

  • vrlo rijetko - eritem,
  • koža
  • osip
  • urtikarija.

Sa strane metabolizma:

  • vrlo rijetko - laktacidoza (zahtijeva prekid lijeka).

Ostalo:

  • vrlo rijetko - s produljenom primjenom razvija se hipovitaminoza B12 (uključujući megaloblastičnu anemiju) i folnu kiselinu (malapsorpcija).

Objavljeni podaci pokazuju da su kod ograničene dječje populacije u dobi od 10 do 16 godina nuspojave slične prirode i ozbiljnosti kao u odraslih pacijenata.

Indikacije za upotrebu

Šećerna bolest tipa 2 kod odraslih (posebno u bolesnika s pretilošću) s neučinkovitošću dijetalne terapije i fizičke aktivnosti, kao monoterapije ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima ili inzulinom.

Šećerna bolest tipa 2 kod djece starije od 10 godina - i kao monoterapija, i u kombinaciji s inzulinom.

Doziranje i primjena

Tablete treba uzimati oralno, gutajući ih cijele, bez žvakanja, za vrijeme ili neposredno nakon obroka, pijući puno vode.

Monoterapija i kombinirana terapija s drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima.Preporučena početna doza je 1000-1500 mg / dan.

Za smanjivanje nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, dozu treba podijeliti u 2-3 doze.

Nakon 10-15 dana, u nedostatku štetnih učinaka iz gastrointestinalnog trakta, moguće je daljnje postepeno povećavanje doze ovisno o koncentraciji glukoze u krvi.

Polako povećavanje doza može pomoći poboljšanju probavne tolerancije.

Dnevna doza održavanja je 1500-2000 mg.

Maksimalna dnevna doza je 3000 mg, podijeljeno u 3 doze.

Kada planirate prijelaz s uzimanja drugog oralnog hipoglikemijskog sredstva na Metformin Canon, morate prekinuti uzimanje drugog hipoglikemijskog sredstva i početi uzimati Metformin Canon u gornjim dozama.

Kombinovana terapija inzulinom.

Preporučena početna doza lijeka je 500 mg i 850 mg - 1 tableta 2-3 puta dnevno, lijek 1000 mg - 1 tableta 1 put dnevno, doza inzulina se odabire na temelju koncentracije glukoze u krvi.

Djeca starija od 10 godina.

Metformin Canon koristi se u monoterapiji i u kombiniranoj terapiji inzulinom.

Preporučena početna doza lijeka je 500 mg 1 put dnevno uveče uz obroke.

Nakon 10-15 dana, dozu treba prilagoditi na osnovu koncentracije glukoze u krvi.

Doza održavanja je 1000-1500 mg / dan u 2-3 doze.

Maksimalna dnevna doza je 2000 mg u 3 podijeljene doze.

Stariji pacijenti.

Zbog mogućeg smanjenja bubrežne funkcije, dozu lijeka treba odabrati pod redovitim nadzorom pokazatelja bubrežne funkcije (praćenje koncentracije kreatinina u krvnom serumu najmanje 2-4 puta godišnje).

Trajanje liječenja određuje ljekar.

Ne preporučuje se prekid uzimanja lijeka bez savjeta liječnika.

Interakcija

Radiološka ispitivanja koja koriste radioaktivne lekove koji sadrže jod mogu izazvati razvoj laktacidoze kod pacijenata sa šećernom bolešću na pozadini funkcionalnog zatajenja bubrega.

Primjenu metformina treba prekinuti 48 sati prije i ne obnoviti ranije od 48 sati nakon rendgenskih pretraga pomoću radiopakiranih lijekova.

Istodobnom primjenom metformina s lijekovima koji sadrže alkohol i etanol, tijekom akutne alkoholne intoksikacije, izgladnjivanja ili niskokalorične prehrane, kao i kod zatajenja jetre, rizik od pojave laktacidoze raste.

Kombinacije koje zahtijevaju izuzetno oprez.

Istodobnom primjenom metformina i danazola moguć je razvoj hiperglikemijskog učinka.

Ako je liječenje danazolom potrebno i nakon njegovog prestanka, potrebno je prilagoditi dozu metformina pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi.

Klorpromazin u visokim dozama (100 mg / danu) smanjuje oslobađanje inzulina i povećava koncentraciju glukoze u krvi.

Uz istodobnu upotrebu s antipsihoticima i nakon prekida njihove primjene, potrebno je prilagoditi dozu metformina pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi.

Glukokortikosteroidi (GCS) uz parenteralnu i lokalnu upotrebu smanjuju toleranciju na glukozu i povećavaju koncentraciju glukoze u krvi, u nekim slučajevima uzrokujući ketozu.

Ako trebate koristiti ovu kombinaciju i nakon prekida primjene kortikosteroida, potrebno je prilagoditi dozu metformina pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi.

Istodobnom primjenom diuretika "petlje" i metformina, postoji rizik od laktacidoze zbog moguće pojave funkcionalnog zatajenja bubrega.

Upotreba beta2-adrenergičkih agonista kao injekcija smanjuje hipoglikemijski efekat metformina usled stimulacije beta2-adrenergičkih receptora.

U tom slučaju treba pratiti koncentraciju glukoze u krvi, a po potrebi koristiti i inzulin.

Inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin i drugi antihipertenzivi mogu smanjiti glukozu u krvi.

Ako je potrebno, treba prilagoditi dozu metformina.

Uz istodobnu upotrebu metformina sa derivatima sulfoniluree, inzulina, akarboze i salicilata, moguće je povećanje hipoglikemijskog efekta.

Nifedipin povećava apsorpciju i Cmax metformina, što se mora uzeti u obzir kada se koristi istovremeno. Diuretici „loopback“ i nesteroidni protivupalni lekovi (NSAID) povećavaju rizik od smanjenja bubrežne funkcije.

U ovom slučaju treba biti oprezan kada koristite metformin.

Pogledajte video: Sustained release pregabalin with methylcobalamin in neuropathic pain - Video abstract 45271 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar