Sok pankreasa

Sok pankreasa je tečnost koju proizvodi pankreas. Liči na alkalnu, bistru, bezbojnu tečnost. Žlijezda se nalazi iza peritoneuma i spaja kralježnicu na nivou 1 i 2 kralježaka u lumbalnoj regiji. Otprilike, u odrasle osobe njegova težina je 80 grama, a duljina 22 cm. Pankreas ima glavu, tijelo i rep. Sastoji se od žljezdanog tkiva i izlučnih kanala. U potonjem, pankreasni sok napreduje u dvanaestopalačno crevo. Koji sastav ima i koju funkciju obavlja u tijelu? O tome će se sada raspravljati.

Sastav soka pankreasa

Sledeće komponente su deo pankreasne tečnosti:

  • kreatinin
  • mokraćna kiselina
  • urea
  • razni elementi u tragovima.

Osoba dnevno proizvede oko 1,5-2 litre soka pankreasa. Izlučivanje kontroliraju nervni i endokrini sistem. S velikom količinom pankreasnog soka koji oslobađa željezo razvija se akutni i hronični stadij pankreatitisa. Uz nedostatak sekreta, osoba brzo gubi kilograme, iako ima povećan apetit, i jako jede. To je zbog činjenice da se hrana slabo apsorbuje u tijelu. Sok pankreasa igra ogromnu ulogu u procesu varenja hrane. Njegov sastav u većoj mjeri uključuje vodu. Dakle, otprilike 98 posto pada na njega, a 2 posto na druge organske elemente.

Sok pankreasa i njegovi enzimi

Enzimi soka gušterače dijele se u dvije skupine: organski i neorganski. Organske uključuju:

  • himotripsin
  • tripsin
  • fosfolipaza
  • elastaza
  • karboksipeptidaza i ostali enzimi u obliku proenzima s mogućnošću razgradnje bjelančevina, masti i ugljikohidrata tijekom njihove probave.

Neorganski enzimi uključuju:

Enzimi pankreasa su prilično agresivni. Zbog toga gvožđe proizvodi inhibitor tripsina kako bi se spriječilo samo-varenje ćelija.

Sok pankreasa: funkcija

Za osobu je gušterača od velikog značaja i obavlja mnoge potrebne funkcije. Prije svega, stvara tekućinu koja je potrebna za probavu hrane. Ovim svojstvom hrana koja ulazi u želudac prerađuje se u tvari koje se nakon toga raspodjeljuju u tijelu. Ona kontrolira probavu soka pankreasa. Sadrži sve potrebne enzime za probavu. Vrlo je važno da kiselost gušterače nije niža od 7,5 pH, a ne viša od 8,5 pH. Sok gušterače (pankreasni sok) stvara se sa svakim obrokom u želucu i on postaje glavni onaj u procesu njegove probave.

Značajke pravilne probave

Kako bi se sok gušterače izdvojio u dovoljnim količinama i proces probave tekao brzo i nesmetano, potrebno je pridržavati se pravilne i zdrave prehrane, pokušajte izbjegavati jesti začinjenu, prženu i masnu hranu. Takva hrana dovest će do povećanog opterećenja u radu crijeva i želuca, što će utjecati na loše funkcionisanje gušterače.

Značajke soka koji proizvodi gušterača

Postoje tri glavne faze u proizvodnji soka pankreasa:

Mozak Zasniva se na kondicioniranim i bezuvjetnim refleksima. Uslovne zabrinutosti:

  • vidljivost hrane
  • njen miris
  • postupak kuhanja
  • spominjanje ukusne hrane.

U ovom slučaju se pankreasni sok izlučuje nervnim impulsima koji odlaze iz moždane kore u žlijezdu. Stoga se ovaj postupak naziva uvjetovani refleks.

Neuvjetovani refleksni efekti uključuju proizvodnju pankreasnog soka kad se iritira jedenjem ždrijela i usne šupljine.

Faza mozga je kratkotrajna i ona proizvodi malo soka, ali veliki broj enzima.

Gastrični Ova faza je bazirana na iritaciji receptora hranom koja je ušla u želudac. Zbog toga se neuroni uzbuđuju i ulaze u žlijezdu kroz sekretorna vlakna, gdje se sok oslobađa pod utjecajem posebnog hormona, gastrina. U želučanoj fazi sok ima malo soli i vode i mnogo organskih enzima.

Crijevna Prolazi pod uticajem humoralnih i nervnih impulsa. Pod kontrolom želučanog sastava koji ulazi u dvanaestopalačno crijevo i proizvoda nepotpunog razgradnje hranjivih sastojaka, impulsi se prenose u mozak, a zatim u žlijezdu, kao rezultat toga počinje proizvodnja soka pankreasa.

Starosne osobine soka pankreasa

Proteolitička aktivnost probavnog soka gušterače na prilično je visokom nivou od prvih meseci života, dostigavši ​​maksimum za 4-6 godina. Lipolitička aktivnost povećava se tokom prve godine deteta. Aktivnost amilaze pankreasa do kraja prve godine života povećava se 4 puta, dostigavši ​​maksimalne vrijednosti za 9 godina.

Važnost za tijelo

Sok gušterače je otopina gastrointestinalnog trakta, koja nastaje od gušterače i izlije se u dvanaesnik kroz kanal Wirsung, kao i dodatni kanal i veliki, mali duodenalni papilo.

Čista sekrecija gušterače dobiva se u čistom obliku od životinja koje koriste neprirodne fistule, kada se u izločni kanal organa ubaci epruveta kroz koju privremeno prolazi sok, koja predstavlja privremene fistule.

Po izgledu, pankreasni sok je bistra, bezbojna otopina koja ima najveći sadržaj alkalije, a osigurava je bikarbonati.

Zaključivanje i prilagođavanje sekreta gušterače vrši se korištenjem nervnih i vlažnih staza, s lukovima lučenja lutajućih i podložnih nerava i hormonom septinom. Izvodi se izdvajanje soka s normalnim podražajem:

Količina gušterače koja proizvodi gušterača je oko 2 litre dnevno. U ovom slučaju količina tajne može se donekle razlikovati, sve ovisi o utjecaju niza faktora.

  1. Fizička aktivnost.
  2. Starost.
  3. Sastav konzumiranih jela.

U slučaju prekomjernog lučenja, nastaje pankreatitis. Patologija je predstavljena akutnim ili hroničnim oštećenjem tijela koje izlučuje ta tajna - gušterača. Nedostatak volumena pankreasnog soka može izazvati nepodnošljivu želju za jelom.

Ali istovremeno, bez obzira na učestali unos hrane, osoba nije jednaka za oporavak, jer hranu koju pojede u dovoljnoj količini tijelo ne apsorbuje.

Na osnovu volumena izlučenog iz pankreasa sokom pankreasa nastaje:

  • otapanje i razrjeđivanje hrane u većoj ili manjoj mjeri, što je određeno stupnjem adsorpcije enzima iz soka,
  • stvara se povoljna atmosfera za enzime koja pruža okruženje za apsorpciju.

Izolacija P. soka nastaje pod tlakom 225 mm vodenog stupca. Na prazan stomak i tijekom štrajka glađu ne postoji tajno povlačenje, ono se događa neko vrijeme nakon jela i brzo dosegne svoj maksimalan znak, potom se opet smanjuje i nakon 10 sati raste od početne upotrebe hrane.

Izlučivanje pankreasa suprotno je soku u stomaku, rješenje je koje ima nagli alkalni refleks, doprinoseći njegovoj inicijativi.

Sastav sekreta gušterače.

  1. Voda - glavni je element soka pankreasa - 98%.
  2. Amilaza - gušterača je slična sekretornom ptalinu, ali njegovo je djelovanje nešto energičnije, pa se u štetne i vlažne ugljikohidrate pretvara u glukozu. Kršenje aktivnosti ovog enzima u krvi ukazuje na bolest gušterače.
  3. Steapsin - dovodi do stvaranja sapuna, jer masna kiselina, koja je produkt ovog cijepanja, uzajamno djeluje s lužinama u crijevnom kanalu i stvara sapun, koji je važan u raspršivanju masti.
  4. Trippsin je enzim koji pretvara polipeptide u pepton. Njegovo djelovanje provodi se kao dio alkalije. Polipeptidi pod utjecajem ovog enzima razgrađuju se u glutationu, polako se ulijevaju u pepton, koji se po sastavu skoro ne razlikuje od jednostavnih peptona koji nastaju lučenjem stomaka. Varenje je prirodni poticaj za izdvajanje izlučevine gušterače. Proteazu ne proizvode samo ćelije žlezde, već se formira iz proenzima, naziva se tripsin, koji nastaje ograničenom protehelijom pod uticajem enteropeptidaze.
  5. Aminopeptidaza, karboksipeptidaza - odgovorna je za parietalni probavni sistem.
  6. Kolagenaza, elastaza - neophodni su za probavu kolagena i elastičnih vlakana koja su prisutna u kvržici hrane.
  7. Himotripsin - pomaže u razgradnji proteina koji ulaze u organizam.
  8. Sluz - neophodna je za omekšavanje nakupina hrane i obavija svaki komad hrane.

U pasivnom položaju, enzimi proizvode lučenje stanica žlijezde, kao proenzimi, to prijeti probavljivosti samog organa. Njihova aktivacija uočena je u crevnom prolazu. Kad se formira rano ekscitacija enzima, popravlja se ozbiljna bolest - akutni pankreatitis. Pored enzima, strukturu soka predstavljaju:

  • bikarbonat
  • natrijum-hlorid
  • kalijuma
  • sulfati.

Ekscizija organa doprinosi brzoj promjeni probavljivosti masti i škrobnih elemenata.

Štoviše, smrt oboljelog promatra se iz razvoja dijabetesa, koja je rezultat promjena unosa glukoze, kao i svih vrsta metabolizma (Mehring, Minkowski).

Funkcije probavnih enzima

Od glavnih funkcija pankreasne sekrecije, su:

  • probavni kvržica počinje u tankom crevu,
  • razgrađuje hranjive materije
  • probavlja hranu koja se ne dijeli u želucu i zaustavlja se u blizini vila tankog crijeva,
  • prenosi probavne enzime u aktivnu fazu,
  • formira i omekšava kvržicu hrane.

Iz ovoga bi valjalo zaključiti da je sok organa gušterače važan u probavnom sustavu, uključen je u razgradnju proteina, masti i ugljikohidrata, ispire crijevnu šupljinu i poboljšava propusnost pojedenog.

Kada postoji patologija u organu i stvaranje soka se smanjuje, dolazi do kršenja ove aktivnosti. Za vraćanje zdrave probave hrane pacijentu se bira zamjenska enzimska terapija. Kad je pankreatitis težak ili su utvrđene druge bolesti, tada će takva sredstva za gušteraču pacijent morati uzimati cijeli život.

Učinak hrane na proizvodnju soka pankreasa

U mirovanju gušterača ne proizvodi pankreasni sok. U procesu jedenja i nakon njega, pražnjenje postaje neprekidno. Sok gušterače, njegova količina, funkcioniraju u odnosu na probavu hrane, a trajanje postupka ovisi o vrijednostima kvalitete hrane i njenom sastavu. Sok gušterače proizvodi se u velikim količinama jedenjem kruha i pekarskih proizvoda. Malo manje za meso, a vrlo malo za mliječne proizvode. Pankreasna tečnost koja se izdvaja za preradu mesa i mesnih proizvoda je alkalnija od one proizvedene u drugim proizvodima. Kada jedete masnu hranu, sok u svom sastavu ima tri puta više lipaze (u odnosu na mesna jela).

Središte probavnog sustava ima složenu strukturu, njegove komponente nalaze se u mnogim dijelovima mozga. Svi su međusobno povezani. Digestivni centar ima mnoge funkcije. Među njima se mogu izdvojiti:

  • sudjeluje u regulaciji motoričkih, apsorpcijskih i sekretornih funkcija,
  • daje signal gladi, osjećaj punoće i žeđi.

Glad je prisutnost senzacija zbog potrebe za unosom hrane. Zasniva se na bezuslovnom refleksu koji se od nervnog sistema prenosi na gušteraču. Najbolje je jesti u malim porcijama do pet puta dnevno. Tada će gušterača funkcionirati pravilno i bez greške.

Dobijanje

Corvizar je prvi dokazao prisutnost u P. soku enzima koji pretvara bjelančevine u peptone, Valentine je ukazao na dijastatski enzim koji škrob pretvara u grožđani šećer, a Claude Bernard - u enzim koji saponificira masti, tj. Razgrađuje ih u glicerol i masne kiseline. Naknadne studije uspjele su izolirati ove enzime iz P. soka u izoliranom obliku, bilo djelomičnim taloženjem, bilo ekstrahiranjem različitih razrjeđivača.

Uređivanje |

Pogledajte video: Pankreas Gušterača (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar