Lijek Alpha-lipon: upute za upotrebu

Oblik doziranja - filmom obložene tablete:

  • 300 mg: okrugla, konveksna sa obe strane, žuta,
  • 600 mg: duguljasto, konveksno s obje strane, žuto, s opasnostima s obje strane.

Tablete su upakovane u 10 i 30 kom. u blisterima, odnosno 3 ili 1 blister pakovanja u kartonskoj kutiji.

Aktivna supstanca: alfa-lipoinska (tioktična) kiselina, u 1 tableti - 300 mg ili 600 mg.

Pomoćne komponente: mikrokristalna celuloza, natrijum-lauril sulfat, kroskarmeloza natrijum, bezvodni koloidni silicijev dioksid, kukuruzni škrob, laktoza monohidrat, magnezijum stearat.

Sastav školjke: Opadry II žuti film premaz mešavina hipromeloze (hidroksipropil metilceluloza), laktoze monohidrata, triacetina, polietilen glikola (makrogol), titanovog dioksida (E 171), žutog zalaska FCF (E 110), indigotina (E 132), kinolinova žuta (E 104).

Farmakološko djelovanje

Aktivna tvar a-lipoinska (tioktična) kiselina sintetizira se u tijelu i djeluje kao koenzim u oksidacijskoj dekarboksilaciji a-keto kiselina, igra važnu ulogu u energetskom metabolizmu ćelije. U amidnom obliku (lipoamid) esencijalni je kofaktor multi-enzimskih kompleksa koji kataliziraju dekarboksilaciju a-keto kiselina u Krebsovom ciklusu, a-lipoinska kiselina ima antitoksična i antioksidacijska svojstva, također je u stanju obnoviti ostale antioksidante, na primjer, kod dijabetesa melitusa. U bolesnika sa dijabetesom, a-lipoinska kiselina smanjuje otpornost na inzulin i inhibira razvoj periferne neuropatije. Pomaže u smanjenju glukoze u krvi i nakupljanju glikogena u jetri, a-lipoična kiselina utječe na metabolizam kolesterola, sudjeluje u regulaciji metabolizma lipida i ugljikohidrata, poboljšava rad jetre (zbog hepatoprotektivnog, antioksidacijskog, detoksikacijskog djelovanja).

Ako se uzima oralno, a-lipoinska kiselina se brzo i gotovo u potpunosti apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta. Lijek se izlučuje putem bubrega (93-97%).

Alpha lipon

aktivna supstanca: 1 tableta sadrži 300 mg ili 600 mg alfa lipoične (tioktične) kiseline

pomoćne tvari : laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza natrijum kroskarmeloza, kukuruzni skrob natrijum lauril sulfat, silicijum dioksid koloidni magnezijum stearat školjka: smjesa za oblaganje Opadry II žutim filmom (laktoza monohidrat, hipromeloza (hidroksipropil metilceluloza), polietilen glikol (makrogol) indigotin (E 132), žuti zalazak FCF (E 110), kinolin žuta (E 104), titanov dioksid (E 171) triacetin).

Dozni oblik

Filmsko obložene tablete.

Osnovna fizikalna i hemijska svojstva:

300 mg okrugle tablete sa bikonveksnom površinom, obložene žutim filmom

600 mg tablete duguljastog oblika sa nagibom, s opasnostima s obje strane, obložene žutom folijom.

Farmakološka svojstva

Tioktična kiselina je endogena supstanca nalik vitaminu, djeluje kao koenzim i uključena je u oksidacijsku dekarboksilaciju α-keto kiselina. Zbog hiperglikemije koja se javlja kod dijabetes melitusa, glukoza se pridružuje matričnim proteinima krvnih žila i stvaranju takozvanih "krajnjih proizvoda ubrzane glikolize". Ovaj proces dovodi do smanjenja protoka krvi endoneuralnog sustava i endoneuralne hipoksije / ishemije, što zauzvrat, dovodi do pojačanog stvaranja slobodnih radikala koji sadrže kisik koji oštećuju periferne živce. Primijećeno je i smanjenje razine antioksidanata, kao što je glutation, u perifernim živcima.

Nakon oralne primjene, tioktična kiselina se brzo apsorbira. Kao rezultat značajnog presistemskog metabolizma, apsolutna bioraspoloživost tioktične kiseline iznosi oko 20%. Zbog brze distribucije u tkivima, poluživot tioktične kiseline u plazmi iznosi otprilike 25 minuta. Relativna bioraspoloživost tioktične kiseline oralnim davanjem čvrstih doznih oblika iznosi više od 60% u odnosu na otopinu za piće. Maksimalna koncentracija u plazmi od 4 µg / ml izmerena je približno 30 minuta nakon uzimanja 600 mg tioktične kiseline. U mokraći se nalazi samo mala količina tvari nepromijenjena. Metabolizam nastaje usled oksidativne kontrakcije bočnog lanca (β-oksidacija) i / ili S-metilacije odgovarajućih tiola. Tioktična kiselina in vitro reagira s metalnim ionskim kompleksima, na primjer, s cisplatinom, i formira umjereno topive komplekse sa molekulama šećera.

Parestezija u dijabetičkoj polineuropatiji.

Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija

Učinkovitost cisplatina opada uz istodobnu upotrebu lijeka Alpha-lipon. Tioktična kiselina je sredstvo za kompleksiranje metala i zbog toga se, prema osnovnim principima farmakoterapije, ne smije koristiti istovremeno sa metalnim spojevima (na primjer, s aditivima u hrani koji sadrže željezo ili magnezijum, s mliječnim proizvodima, jer sadrže kalcijum). Ako se ukupna dnevna doza lijeka koristi 30 minuta prije doručka, onda se dodaci prehrani koji sadrže željezo i magnezij trebaju koristiti sredinom dana ili uveče. Kada se koristi tioktična kiselina, pacijenti s dijabetesom mogu pojačati učinak inzulina na snižavanje šećera i oralnih antidijabetičkih lijekova, stoga se, posebno u početnoj fazi liječenja, preporučuje pažljivo praćenje razine šećera u krvi.

Značajke aplikacije

Na početku liječenja polineuropatije regenerativnim procesima moguće je kratkotrajno povećanje parestezije s osjećajem "puzanja puzanja". Pri korištenju tioktične kiseline u bolesnika sa šećernom bolešću potrebno je često praćenje nivoa glukoze u krvi. U nekim je slučajevima potrebno smanjiti dozu antidijabetičkih lijekova kako bi se spriječio razvoj hipoglikemije.

Redovno konzumiranje alkoholnih pića značajan je faktor rizika za razvoj i napredovanje polineuropatije i može ometati uspjeh u liječenju, stoga treba izbjegavati alkohol tijekom liječenja i između tečajeva liječenja.

Lijek Alpha-lipon sadrži laktozu, pa ga ne treba primjenjivati ​​u bolesnika s rijetkim nasljeđenim bolestima poput intolerancije galaktoze, nedostatka laktaze ili sindroma malapsorpcije glukoze i galaktoze. Dye E 110, koja je dio ljuske tableta, može izazvati alergijske reakcije.

Upotreba tokom trudnoće ili dojenja.

Upotreba tioktične kiseline tokom trudnoće nije preporučljiva zbog nedostatka relevantnih kliničkih podataka. Nema podataka o prodiranju tioktične kiseline u majčino mlijeko, pa se ne preporučuje njegova upotreba tokom laktacije.

Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama.

Tijekom liječenja morate biti oprezni prilikom upravljanja vozilima, strojevima ili u obavljanju drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu psihomotornih reakcija, kroz mogućnost nuspojava poput hipoglikemije (vrtoglavica i oštećenje vida).

Doziranje i primjena

Dnevna doza je 600 mg tioktične kiseline (2 tablete od 300 mg ili 1 tableta od 600 mg), koje bi trebalo koristiti kao jednu dozu 30 minuta prije prvog obroka.

S intenzivnim parestezijama, liječenje se može započeti parenteralnim davanjem tioktične kiseline primjenom odgovarajućih oblika doziranja.

Alfa-lipon se ne treba prepisati djeci, jer nema dovoljno kliničkog iskustva za ovu dobnu kategoriju.

Predoziranje

Simptomi . U slučaju predoziranja, može se pojaviti mučnina, povraćanje i glavobolja. Nakon slučajne upotrebe ili pokušaja samoubistva oralnom primjenom tioktične kiseline u dozama od 10 g do 40 g u kombinaciji s alkoholom, uočene su značajne intoksikacije, u nekim slučajevima fatalne.

U početnoj se fazi klinička slika opijenosti može očitovati psihomotornom agitacijom ili pomračenjem svijesti. U budućnosti se javljaju generalizirane konvulzije i laktacidoza. Pored toga, tijekom intoksikacije visokim dozama tioktične kiseline opisani su hipoglikemija, šok, akutna nekroza skeletnog mišića, hemoliza, diseminirana intravaskularna koagulacija, inhibicija rada koštane srži i zatajenje više organa.

Lečenje . Čak i ako sumnjate na jaku intoksikaciju lijekom Alpha-lipon (na primjer, upotrebu više od 20 tableta od 300 mg za odrasle ili dozu od 50 mg / kg tjelesne težine kod djece), hitnu hospitalizaciju i mjere koje treba poduzeti u slučaju slučajnog trovanja (na primjer, izazivanje povraćanja, ispiranje želudac, unos aktivnog uglja). Liječenje generaliziranih napadaja, laktične acidoze i drugih otrova opasnih po život treba biti simptomatsko i provesti se u skladu s načelima moderne intenzivne njege. Prednosti hemodijalize, hemoperfuzije ili metoda filtracije s prisilnim povlačenjem tioktične kiseline još uvijek nisu potvrđene.

Neželjene reakcije

Iz nervnog sistema: promjena ili kršenje ukusa.

Iz gastrointestinalnog trakta: mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu i probavnih bolova, proliv.

Sa strane metabolizma: smanjenje šećera u krvi. Zabilježeni su prigovori koji ukazuju na hipoglikemijska stanja, odnosno vrtoglavicu, pojačano znojenje, glavobolju i slabljenje vida.

Iz imunog sistema: alergijske reakcije, uključujući osip na koži, urtikarija (urtikarija osip), svrbež, kratkoća daha.

Ostalo: ekcem (procjena učestalosti se ne može provesti prema dostupnim podacima).

Uslovi skladištenja

Čuvajte u originalnom pakovanju na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C.

Čuvati van dohvata dece.

Za dozu od 300 mg . 10 tableta u blisteru, 3 blistera u pakovanju.

Za dozu od 600 mg. 6 tableta u blisteru, 5 blistera u pakovanju.

10 tableta u blisteru, 3 ili 6 blistera u pakovanju.

ALPHA LIPON

  • Indikacije za upotrebu
  • Način primjene
  • Nuspojave
  • Kontraindikacije
  • Trudnoća
  • Interakcija s drugim lijekovima
  • Predoziranje
  • Uslovi skladištenja
  • Obrazac za puštanje
  • Sastav
  • Neobavezno

Lijek Alpha lipon - alat koji utječe na probavni sistem i metaboličke procese.
Alfa-lipoinska kiselina je antioksidans koji se formira u tijelu. Učestvuje u oksidativnoj dekarboksilaciji alfa-keto kiselina i piruične kiseline, reguliše metabolizam lipida, holesterola i ugljenih hidrata. Imajući hepatoprotektivni i detoksikacijski efekat, ima pozitivan uticaj na jetru.
Kod šećerne bolesti smanjuje peroksidaciju lipida u perifernim živcima, što pomaže poboljšanju endoneuralne cirkulacije i povećanju provođenja živčanih impulsa. Uz to, bez obzira na učinke inzulina, alfa-lipoinska kiselina poboljšava apsorpciju glukoze u skeletnim mišićima. U bolesnika s motoričkom neuropatijom povećava se sadržaj makroergičnih spojeva u mišićima.
Nakon uzimanja lijeka unutra, alfa-lipoinska kiselina se brzo i praktično bez ostataka apsorbuje u probavnom traktu. Oksidacija i konjugacija bočnih lanaca dovode do biotransformacije alfa lipoične kiseline. U obliku metabolita izlučuju se iz tijela bubrezima. Poluživot lipoične kiseline je 20-30 minuta.

Indikacije za upotrebu

Alpha lipon Indiciran je za upotrebu kod neuropatija različitog porijekla, uključujući dijabetičar, alkohol. Lijek se koristi i kod hroničnog hepatitisa, ciroze, trovanja solima teških metala, gljiva, hroničnih intoksikacija. Kao sredstvo za snižavanje lipida, Alpha-lipon se koristi kao profilaktički tretman i prevencija ateroskleroze.

Nuspojave

Možda je razvoj alergijskih reakcija u obliku urtikarije, ekcema, anafilaktičkog šoka. U vezi s povećanom iskorišćenošću glukoze, hipoglikemija je moguća uz pojavu vrtoglavice, pojačanog znojenja i glavobolje. Iz probavnog trakta se povremeno javljaju bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje i proliv. Nakon brze intravenske primjene, u nekim se slučajevima javljaju konvulzije, poremećaj okusa, dvostruki vid, pri prekomjerno brzoj primjeni pojavljuje se osjećaj težine u glavi, kratkoća daha, prolazak sami. U nekim slučajevima nakon intravenske primjene primijećeni su hematomi ispod kože i sluznice. Uglavnom sve ove nuspojave nestaju same od sebe.

Neobavezno

Tokom lečenja Alpha lipon Preporučuje se isključiti upotrebu alkohola, jer alkohol doprinosi napredovanju neuropatije i dramatično smanjuje efikasnost liječenja.
Na početku liječenja moguće je kratko povećanje parestezije kao posljedice aktivacije regeneracije u živčanim vlaknima.
Bolesnicima sa šećernom bolešću, posebno na početku terapije alfa-liponom, potreban je čest nadzor nivoa glukoze u krvi.
Zbog sadržaja laktoze, lijek se ne preporučuje pacijentima koji pate od intolerancije galaktoze, nedostatka enzima laktaze ili sindroma nedostatka apsorpcije glukoze i galaktoze.
Nepostojanje iskustva u korištenju leka kod dece isključuje njegovu upotrebu kod pacijenata mlađih od 12 godina.
Nema podataka o utjecaju lijeka na brzinu reakcije tijekom vožnje ili rada sa složenim mehanizmima.

Doziranje i primjena alfa lipoične kiseline

U terapeutske svrhe uzmite 30-40 minuta prije jela, bez žvakanja i pijenja potrebnom količinom tekućine.

Doze:

  • Prevencija i terapija za održavanje dijabetičke polineuropatije: 0,2 g 4 puta dnevno, kurs 3 nedelje. Zatim smanjite dnevnu dozu na 0,6 g, podijelivši je u nekoliko doza. Kurs liječenja je 1,5-2 mjeseca.
  • Druge patologije: 0,6 g ujutro, 1 put dnevno.
  • Bodybuilding Alpha Lipoic Acid: uzimati tokom aktivnog perioda treninga u dnevnoj dozi od 50 mg do 400 mg, ovisno o intenzitetu opterećenja. Kurs traje 2-4 nedelje, pauza je 1-2 meseca.
  • Alfa lipoična kiselina: propisano u kombinaciji sa lokalnim oblicima lijeka, u dnevnoj dozi od 100-200 mg, u toku 2-3 sedmice.

Alfa lipoična kiselina za mršavljenje

Dnevna doza varira od 25 mg do 200 mg, ovisno o količini suvišne težine. Preporučuje se podijeliti ga u 3 doze - prije doručka, odmah nakon vježbanja i prije posljednjeg obroka. Kako bi se pojačao učinak sagorijevanja masnoće, lijek se mora konzumirati s ugljikohidratnom hranom - datuljama, rižom, kašom ili heljdom.

Kada se koristi za mršavljenje, preporučuje se istodobna primjena lijekova na bazi l-karnitina. Da bi se postigao maksimalan efekat, pacijent treba redovno vežbati. Učinak lijeka koji sagorijeva masnoću pojačan je i vitaminima B skupine.

Cijena, sastav, oblik oslobađanja i pakiranje ljekarne Alpha lipoične kiseline

Preparati alfa lipoinske kiseline:

  • Dostupno u kapsulama od 12, 60, 250, 300 i 600 mg, 30 ili 60 kapsula po pakovanju. Cijena: od 202 UAH / 610 rub za 30 kapsula od 60 mg.

Sastav:

  • Aktivna komponenta: tioktična kiselina.
  • Dodatne komponente: laktoza monohidrat, magnezijum stearat, kroskarmeloza natrijum, skrob, natrijum lauril sulfat, silicijum dioksid.

Indikacije alfa lipoične kiseline

Recepcija je prikazana na:

  • Dijabetička i alkoholna neuropatija.
  • Akutno i hronično trovanje.
  • Hepatitis i ciroza.
  • Prevencija i lečenje ateroskleroze.
  • Alergodermatoza, psorijaza, ekcem, suva koža i bore.
  • Velike pore i ožiljci od akni.
  • Glatka koža.
  • Smanjeni energetski metabolizam zbog hipotenzije i anemije.
  • Prekomjerna težina.
  • Oksidativni stres.

Posebna uputstva

Ne preporučuje se dojenjem. Tijekom trudnoće primjena lijeka je dopuštena ako očekivani učinak liječenja premaši potencijalnu opasnost za majku i plod. Pacijente sa dijabetesom treba pratiti zbog šećera u krvi.

Tokom terapije upotreba alkohola strogo je zabranjena. To može uzrokovati ubrzanje razvoja neuropatije. Koristite s oprezom u bolesnika s intolerancijom galaktoze i nedostatkom laktaze. Nema dokaza o smanjenju vremena reakcije pri kontroli opasnih mehanizama.

Recenzije alfa lipoične kiseline

Pacijenti koji uzimaju lijek primjećuju početak vidljivih poboljšanja nakon završetka tijeka terapije. Posebno je efikasan u borbi protiv dijabetičkih neuropatija i kožnih bolesti povezanih s patologijama strukture kolagena. Često se spominju i pozitivni učinci na stabilizaciju šećera u krvi kod dijabetičara.

Bez obzira na osnovnu patologiju, mnogi pacijenti su izvijestili o poboljšanju općeg stanja, povećanju oštrine vida i normalizaciji srčanih parametara. Nakon kursa uzimanja alfa-lipoinske kiseline, jedan broj ispitanika s patologijama jetre pokazao je izraženu pozitivnu dinamiku.

Kontraindikacije

  • sindrom malapsorpcije glukoze i galaktoze, nedostatak laktaze ili intolerancija galaktoze (jer lijek uključuje laktozu)
  • trudnoća (zbog nedostatka kliničkih podataka),
  • period dojenja (nisu dostupni podaci o prodiranju alfa-lipoične kiseline u majčino mleko),
  • starosna dob do 18 godina (zbog nedostatka dovoljnog kliničkog iskustva kod djece i adolescenata),
  • preosjetljivost na bilo koju od komponenti lijeka.

Doziranje i primjena

Alpha Lipon se uzima oralno, tablete se gutaju cijele bez žvakanja ili lomljenja, te se isperu s dovoljnom količinom tekućine (oko 200 ml).

Lijek se uzima u dozi od 600 mg (2 tablete od 300 mg ili 1 tableta od 600 mg) 1 put dnevno 30 minuta prije doručka. Izuzetno je važno koristiti lijek prije jela pacijentima sa karakterističnim dugotrajnim pražnjenjem želuca, jer njihovo jedenje otežava apsorpciju tioktične kiseline.

U slučaju intenzivnih parestezija, na početku liječenja može se propisati parenteralna primjena tioktične kiseline u drugim odgovarajućim doznim oblicima.

Interakcija lijekova

Alpha-Lipon u kombinaciji sa cisplatinom može oslabiti učinak potonjeg.

Tioktična kiselina se ne smije uzimati istovremeno sa metalnim spojevima, na primjer, dodacima hrani koji sadrže magnezijum ili željezo ili s mliječnim proizvodima (jer kalcij ima njihov sastav). Ako se lijek uzima ujutro prije doručka, tada se, ako je potrebno, upotreba aditiva u hrani, njihov unos preporučuje sredinom dana ili uveče.

U bolesnika s dijabetesom, tioktična kiselina može dovesti do povećanja učinka inzulina i oralnih hipoglikemijskih lijekova na snižavanje šećera. Zbog toga je na početku tečaja i redovito tijekom čitavog tijeka terapije potrebno pažljivo kontrolirati razinu šećera u krvi, a po potrebi prilagoditi dozu inzulina ili hipoglikemijskih sredstava.

Analozi Alpha Lipona su: pantenol, bepanten, folna kiselina, nikotinska kiselina.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvajte u originalnom pakovanju van dohvata dece, na tamnom i suvom mestu na sobnoj temperaturi (18–25 ºS).

Rok trajanja je 2 godine.

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Pogledajte video: Cómo instalar una parrilla de gas LP (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar