Problemi sa kožom dijabetesa

Nudimo vam da pročitate članak na temu: „manifestacije kože kod šećerne bolesti, svrbež i suha koža“ uz komentare profesionalaca. Ako želite postaviti pitanje ili napisati komentare, to lako možete učiniti u nastavku, nakon članka. Naš specijalistički endoprinolog će vam definitivno odgovoriti.

Video (kliknite za reprodukciju).

Svrab kože s dijabetesom: simptomi i liječenje mastima

Svrab kože s dijabetesom je najneugodnija komplikacija bolesti, koja se razvija zbog kršenja metaboličkog procesa u ljudskom tijelu. Ovu patologiju vrlo je teško izliječiti, osim toga, slično stanje dijabetičarima donosi mnogo nelagode.

Kod šećerne bolesti primjećuje se svrab nogu ispod koljena ili u području stopala, ruku, kod muškaraca i žena, svrab genitalija kod dijabetesa, spaljivanje anusa i sluznice. Najozbiljnija komplikacija je neurodermatitis, kod koga je poremećeno funkcionisanje centralnog nervnog sistema.

Video (kliknite za reprodukciju).

Šećerna bolest i svrbež kože često se razvijaju istovremeno. Ako nivo glukoze u krvi poraste, osoba ima metabolički poremećaj, što uzrokuje svrab i peckanje.

Svrab od dijabetesa melitusa na cijeloj površini tijela i peckanje smatra se ne iznenađujućom pojavom, slični simptomi prikazani na fotografiji često prate ovu bolest. S povećanim šećerom, glukoza se taloži u malim krvnim žilama, što rezultira razvojem mikroangiopatije kod dijabetičara. Kasnije je funkcija bubrega narušena i pojavljuju se problemi sa vidom.

Koža odmah reagira na katastrofalan proces koji se događa u pacijentovoj krvi, koža brzo gubi elastičnost i suši se, počinje se aktivno ljuštiti, zbog kršenja prirodnih funkcija obrane, visoki šećer izaziva svrab kože sa šećernom bolešću.

Obično se kod dijabetesa tipa 2 svrbe ruke, svrab se pojavljuje u donjim ekstremitetima, genitalnom području, grlu, uhu. Svrbež i peckanje mogu se primijetiti na sluznici, perut se često razvija kod muškaraca i žena sa šećernom bolešću, zbog čega glava počinje svrbeti.

Uz dijabetički svrab, dijabetičar često osjeća takve znakove dijabetesa kao što su peckanje, nelagoda, a obloge se spajaju. Prije liječenja svrbeža s dijabetesom važno je saznati korijenski uzrok bolesti i eliminirati je.

Takođe je potrebno da se normalizuje nivo glukoze u pacijentovoj krvi.

Dijabetičari često razvijaju različite kožne bolesti. Da biste se riješili svrbeža kod dijabetesa tipa 2, na preporuku lekara, prethodno propisana terapija se mijenja da bi se prilagodila nivo šećera u krvi osobe.

Ako se liječenje dijabetesa ne započne na vrijeme, simptomi bolesti se pojačavaju, velika koncentracija glukoze dovodi do stvaranja vezikula i brojnih čireva po cijelom tijelu. Dijabetički svrab osjeća se u ingvinalnoj regiji, u regiji donjih ekstremiteta, a oči i brada svrbe.

Sve patologije na koži nastaju zbog primarnih ili sekundarnih uzroka. Primarni uzrok je kršenje procesa uklanjanja štetnih tvari i toksina iz tijela dijabetičara, zbog čega se opaža angiopatija. Sekundarni faktori praćeni su pojavom upalnih procesa i gnojnih formacija na češljanim ranama. Kao što znate, s povećanim šećerom dolazi do poremećaja procesa uklanjanja znoja, zbog čega se pojavljuje okruženje koje je vrlo povoljno za razmnožavanje bakterija.

Uključivanje svrbeža u dijabetesu može se pojaviti nakon uzimanja bilo kojeg lijeka.Kao rezultat urtikarije ili alergijske reakcije, dijabetičar ima svrbež u očima, muškarci imaju osip na penisu, uočava se svrab u ušima i donjim ekstremitetima.

Svrab kože kod dijabetesa, kao glavnog pokazatelja metaboličkih poremećaja, može biti popraćen sledećim faktorima:

  • Uz metabolički poremećaj i kršenje procesa metabolizma masti u tijelu dolazi do razvoja dijabetičkog ksantoma. Takvo stanje možete izliječiti normalizacijom razine šećera u krvi, a liječnik također propisuje pogodne lijekove koji normaliziraju koncentraciju masti.
  • Među muškim kožnim bolestima s dijabetesom razlikuje se dijabetički eritem, slična bolest se opaža i kod pacijenata starijih od 40 godina.
  • Svrab nogu kod dijabetes melitusa često se razvija u dijabetičke plikove. Pogođena su i stopala donjih ekstremiteta. U mjehurićima se nalazi ružičasta tekućina, čija veličina ovisi o veličini formacija na koži.
  • Ako pacijent ima dijabetes tipa 2, obično se tijelo ne svrbi, već se i koža zadeblja. Terapija se sastoji u snižavanju razine glukoze u krvi, također se propisuju masti za svrab s dijabetesom i emolijentna krema za stopala koja se može kupiti u bilo kojoj ljekarni.
  • S prvom vrstom bolesti boja kože se može promijeniti, ova se patologija naziva vitiligo. Promjene se primijećuju na licu, bradi, ušima. Da bi se promijenio iz takvog kršenja, pacijent se podvrgava hormonskoj terapiji.

Mnogi dijabetičari se pitaju može li tijelo svrbeti od dijabetesa ako se inzulin ne proizvodi u pravoj količini. U slučaju povećanja šećera u krvi može se pojaviti svrab u ušima, a kod dijabetesa se javljaju svrab u glavi, rukama i nogama, kao i na genitalnim čirima.

Prije nego što se riješite svrbeža, morate proći pregled kod liječnika koji je obavio potrebne pretrage, pregledati pacijenta, propisati terapiju tabletama i mastima, a također odabrati, ako je potrebno, liječenje narodnim lijekovima.

Obično, ako se opazi svrab tijela s dijabetesom ili svrab u ušima, bolest se liječi normalizacijom razine šećera u krvi, uključujući i kremu za liječenje koja je u skladu sa medicinskim indikacijama.

Terapija se provodi u nekoliko faza, ovisno o karakteristikama bolesti.

  1. Poseban lijek može pomoći normalizaciji metabolizma masti i ugljikohidrata. Liječenje se provodi dvije do tri sedmice.
  2. U prisustvu gljivičnih infekcija koristi se antifungalno sredstvo. Da se ruke i noge ne ogrebaju, dok se ulkusi brže zacjeljuju, postoje ljekovite kreme, masti i gelovi.
  3. Ako se svrbež kod dijabetesa tipa 2 pojavi nakon što je dijabetičar uzeo ovaj ili onaj lijek, lijek se zamjenjuje onim koji mu više odgovara i ne izaziva nuspojave.
  4. Roditelji se često pitaju može li djetetovo tijelo svrbeti nakon što je pojesti proizvod i kako ukloniti svrab. Kada se takvi simptomi pojave zbog nekvalitetnog ili alergenog proizvoda, liječnik propisuje terapijsku dijetu.

Ponekad se svrbež u prepone kod muškaraca pojavi kada se koristi nova vrsta inzulina, ako ova vrsta hormona nije prikladna za pacijenta. U tom slučaju je potrebno da se posavjetujete s liječnikom kako biste odabrali pravu vrstu lijeka i odabrali novi režim liječenja.

Dakle, ako tijelo svrbi sa dijabetesom, prije svega, mora se učiniti sve kako bi se normalizirala razina šećera u krvi, uključujući i prelazak na pravilnu prehranu.

Uz dugotrajno i uporno svrbež kože na području genitalnih intimnih mjesta, lopatica, stražnjice, abdomena žene, liječnik može dijagnosticirati angiopatiju, što je praćeno oštećenjem najmanjih krvnih žila - arteriola i kapilara.

Takva bolest narušava dotok krvi u sluznice, blokira protok vitalnih hranjivih sastojaka u unutrašnje organe.Ako bolest napreduje, žena ima piling i suhu kožu, na koži i sluznici nalaze se mikropukotine.

Također se smanjuju lokalne imuno-zaštitne funkcije, mijenja se acidobazna ravnoteža kože što negativno utječe na opće stanje dijabetičara. Mikrokrake se pojavljuju na suhim i prorijeđenim membranama zbog kojih se pojača svrbež i peckanje. Gljivice i gnojni organizmi upadaju u rane, što dovodi do razvoja upalne reakcije.

  • Često žene s dijabetesom imaju nelagodu u perineumu, pubisu, vulvi i vagini. Uključujući bolest, svrbež u ušima, na koži donjih ekstremiteta, ispod dojke, na unutrašnjoj strani bedara, u masnim naborima sa pojačanim znojenjem, pazuhom, oko lopatica i ispod.
  • Tijelo počinje svrab kao rezultat kršenja stanja i najmanjih krvnih žila. Mikroangiopatija izaziva kvar u bubrezima, što rezultira nefropatijom. Nakon nekog vremena, čovjekov vid može biti narušen i može se razviti retinopatija.
  • U pravilu koža počinje reagirati na takve promjene u tijelu prije bilo koga drugog. Počinje se sušiti, ljuštiti, svrbeti, u ovom stanju nije u stanju potpuno zaštititi potkožno tkivo od utjecaja patogenih mikroorganizama.

Osjećajući jak svrbež i peckanje, žena češlja kožu prije stvaranja rana, kao rezultat toga, mjehurići s tekućinom puknu i pojavljuju se nepodnošljive boli. Kasnije na koži sazrevaju nove vezikule, koje se isušuju i prekrivaju se gustom kore. Takve kore jako svrbe, ali ni u kojem slučaju ih ne možete oguliti. U protivnom, nova rana postaje izvor infekcije i iritacije.

Uz dijabetes, važno je znati kako liječiti kožne bolesti kako bi blagovremeno pomogli dijabetičarima. U protivnom, gnojni apscesi, gljivice i virusi dovode do ozbiljnih komplikacija koje su vrlo teško podvrgnuti se terapiji.

Pored normalizacije šećera u krvi, žena treba obaviti dodatne testove kako bi se uvjerila da nema alergijske reakcije na hranu i lijekove koji se koriste.

Vitiligo se liječi primjenom hormonske terapije, a ženama se propisuje u hladu, daleko od direktne sunčeve svjetlosti, tako da obezbojena koža nije izložena ultraljubičastom zračenju. Kontakt sa oštećenom kožom može izazvati iritaciju.

  1. U slučaju šećerne bolesti tipa 2, liječenje se sastoji u slijeđenju terapijske prehrane. Ako se spaljivanje i svrbež u genitalijama žene pojavi zbog uporabe ljekovitih hipoglikemijskih sredstava, treba odabrati sličan lijek koji ne izaziva alergijsku reakciju.
  2. Žene će se brzo riješiti nelagode u intimnom području ako dodatno uzmu vaginalne tablete, koje uključuju aktivnu tvar klotrimazol. Moguće je ukloniti iritaciju na sluzokožnoj površini genitalnih organa uz pomoć Fluomizina, ovaj lijek je drugi najpopularniji i najefikasniji.
  3. Ako se na koži pojave iritacije i upale, preporučuju se dobro poznati narodni lijekovi u obliku dekocija, losiona i dušenja genitalija. Oni će pomoći da se brzo zaustavi svrbež dijabetesa kod žena.

Za njegu kože vrlo su pogodni kamilica, kalendula, hrastova kora, celandin, slaba otopina kalijevog permanganata, furatsilin.

Kako biste spriječili razvoj kožnih bolesti ili se brzo riješili osipa kod prvih sumnjivih simptoma, vrijedi se pridržavati određenih pravila. Kako bi smanjili glukozu u krvi i poboljšali opće stanje pacijenta, piju jeruzalemski sok od artičoke.

Pored toga, važno je ispraviti razmjensko-endokrine poremećaje. Treba učiniti sve na povećanju imuniteta i poboljšanju zdravlja. Ovo će zaštititi tijelo od patogenih učinaka.

Fizioterapija, sedativa i sugestivna terapija veoma su korisni za dijabetičare.Ovaj tretman ima pravo biti propisan svakom dijabetičaru. Efikasan lijek je mast protiv svraba na nogama s dijabetesom, a koja uključuje kortikosteroide. Isti lijek liječi svrbež u ušima, rukama i drugim problematičnim područjima.

S jakim i čestim svrbežom na zahvaćena područja kože provodi se antimikotička, antivirusna i antibakterijska terapija. To pomaže u sprečavanju širenja infekcije i olakšava pacijentovo stanje.

Kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka i krvarenja s varikoznim venama i dijabetesom, koristi se heparinska mast, noge su razmazane ispod koljena.

S bakterijskim svrbežom, ako drugi lijekovi ne pomažu, antibiotici mogu biti prikladni. Ako dijabetičar pokazuje fistule ili maligne tumorske formacije, koristi se hitna operacija.

Uzroci i liječenje svrbeža kože kod dijabetesa opisani su u videu u ovom članku.

Kožne manifestacije kod dijabetes melitusa - suhoća, svrab i ljuštenja

Suva koža s dijabetesom jedan je od uobičajenih poremećaja s kojima se suočavaju mnogi dijabetičari. S tim u svezi, odlučili smo detaljno ispitati zašto se suha koža s dijabetesom manifestira i kako se nositi s ovim neugodnim stanjem. Ako se ništa ne preduzme, bore će se početi pojavljivati ​​na tijelu ranije, a također će postati iscrpljene i mogu se pojaviti ozbiljnije posljedice.

Ljuštenje i suhoća kože kod dijabetesa tipa 2 nastaju zbog kršenja metabolizma masti i metabolizma ugljikohidrata, zbog čega slojevi epitela ne primaju korisne tvari. Visoki šećer u krvi uzrokuje dehidraciju ćelija, destabilizaciju njihovih membrana i poremećaj ćelijskog metabolizma.

Na pozadini svega toga, regeneracija epiderme je poremećena i stvara se masni film, a koža postaje suha, gubi elastičnost i počinje se ljuštiti. Prekinut metabolizam protiv dijabetesa nalazi se u gotovo svakom slučaju, a dijabetička neuropatija i makroagniopatija dodatno se razvijaju, pogoršavajući stanje kože.

Suva koža s dijabetesom i njezin piling mogu izazvati razvoj opasnih komplikacija. Na primjer, slomljena kožna barijera i oslabljeni lokalni imunitet prate pridruživanje infekcija, pojava neliječnih čireva i čak gangrene u posebno naprednim slučajevima. S tim u vezi potrebno je blagovremeno započeti borbu protiv ljuštenja kože kod dijabetesa, koristeći prikladnu kozmetiku.

Koji su proizvodi za njegu kože od dijabetesa

Stručnjaci toplo preporučuju odustajanje od bilo koje kozmetike koja isušuje kožu, kao i proizvoda koji na njenoj površini formiraju film (posebno kreme i losione). Bolje je koristiti hranjiva i hidratantna sredstva s ekstraktima ljekovitog bilja, koji osiguravaju prevenciju infekcije malih pukotina:

Posebnu pažnju treba posvetiti koži na nogama, jer dijabetes utječe na nervne završetke i žile udova, remeteći prehranu tkiva i smanjujući njihovu osjetljivost.

Kod suve kože kod dijabetes melitusa, liječenje treba biti ispravno i hitno. Korištenje sapuna sa alkalnim pH pogoršaće problem sušenjem kože još više razbijanjem lipidnog sloja radi zaštite. Iz tog razloga, stručnjaci preporučuju da za dijabetes koristite tekući sapun, gelove za tuširanje i druge proizvode neutralnog pH sa suvom kožom, a za intimnu higijenu koristite posebne proizvode s mliječnom kiselinom.

Kada se koža opere, preporučuje se vlaženje i omekšavanje problematičnih područja odgovarajućim kozmetičkim proizvodom:

  • hidratantno ulje,
  • hranjiva krema
  • mlijeko.

Dobro prilagođen dječjoj kozmetici. Obratite pažnju na njegu ruku sa suvom kožom zbog dijabetesa tipa 2.Moraju se redovno navlažiti kremom do nekoliko puta dnevno. Bolje je koristiti posebne alate stvorene vodeći računa o trenutnom stanju kože - oni bi kôd trebali održavati lijepim i zdravim.

Zbog oštećenih procesa obnove kože i rizika od infekcije uslijed suvoće i ljuštenja kože kod dijabetesa, liječenje manjih oštećenja (ogrebotine, mikrotraume itd.) Zahtijeva uporabu ne samo antiseptika, već i posebne kreme s prirodnim sastojcima koji ubrzavaju zacjeljivanje.

Dermalni svrbež kod žena i muškaraca - kako se riješiti?

Neuspjeh metaboličkih procesa zbog poremećenog rada štitnjače i loše apsorpcije glukoze uzrokuje mnoge zdravstvene probleme. Svrab kože prilično često zabrinjava pacijente sa šećernom bolešću. Svrabe svi delovi tela, što je vrlo neugodno i utiče na nervni sistem. Kako umanjiti nelagodu i postoje li načini da je izbjegnemo?

Zašto dijabetičar počne svrab i svrbež

U tijelu, s razvojem dijabetesa bilo koje vrste, dolazi do prekida u apsorpciji glukoze zbog nedostatka hormona inzulina. Šećer, daleko prelazeći normu, kristalizira se u malim krvnim žilama. Zbog toga se začepljuju što ometa normalnu cirkulaciju krvi i negativno utiče na rad bubrega, živčanog i vidnog sistema.

Prvi koji je reagovao na nedostatak kisika u tkivima je koža - najosjetljiviji dio tijela. Pojavljuju se piling, crvenilo, pukotine. Kao rezultat, gube se njegove prirodne funkcije: prestaje zaštititi potkožna vlakna od agresivnih utjecaja okoline. Počinje svrab i peckanje po cijelom tijelu. Ovaj simptom može ukazivati ​​na razvoj dijabetesa ako pacijentu još nije dijagnosticiran.

Stalni višak šećera u tijelu dijabetičara značajno smanjuje kapacitet kapilara. Eliminacija toksina i otrova koje ćelije oslobađaju tokom života, usporava, uzrokujući nadražajni svrab u tijelu. Izgubivši zaštitna svojstva, koža postaje meta gljivičnih i patogenih mikroba. Oni slobodno prodiru u njegove strukture, što dovodi do ozbiljnih komplikacija. Ogrebotine i ogrebotine kod dijabetičara ne liječe se dobro, uzrokujući im puno problema.

Svrab kože se pojačava s razvojem dijabetes melitusa, što izaziva osjećaj zatezanja i peckanja kod žena i muškaraca. Što je više šećera u krvi, to je intenzivnija neprijatnost. Žrtve svrbe prste, lice, oči. Nakon toga, na upaljenim mjestima nastaju plikovi i ne zacjeljujuće rane. Gljivični mikroorganizmi će im se lako pridružiti, pogođena područja počinju gnojiti i apscesirati.

Razne popratne bolesti (dermatoze), koje broje oko 30 sorti, mogu uzrokovati probleme s kožom. Uslovno su podijeljene u 3 grupe:

  1. Primarno - razvija se s oštećenjem krvožilnog sustava: rubeoza, masna nekrobioza, ksantom, dermatopatija, dijabetički plikovi i sl.
  2. Sekundarni - razvija se zbog dodavanja gljivica i bakterija.
  3. Ljekovite - uzrokovano uzimanjem lijekova koje pacijent s dijabetesom mora uzimati: masna degeneracija, ekcem, urtikarija itd.

Dijabetička dermopatija očituje se pojavom gustih tuberkula na jelenima. Često ga primjećujemo kod muškaraca. Liječenje u takvim slučajevima nije propisano. Patologija prolazi bez vanjskih uplitanja, ostavljajući mrlje starosti. Pacijent mora ukloniti svrbež kože simptomatskim mastima i narodnim lijekovima.

Dijabetički mjehurići ispunjeni tekućim izlučivanjem pojavljuju se na nogama i rukama. Ne zahtijevaju poseban tretman i prolaze nakon 1 mjeseca. Ni u kojem slučaju ih ne treba ogrebati, istisnuti ili probiti, jer se u protivnom može unijeti infekcija.

Rubeoza se manifestuje crvenilom kože. Nalazi se uglavnom u djece i adolescenata i ne zahtijeva terapijsku intervenciju.Dijabetični ksantom uzrokovan je poremećajem metabolizma lipida. Na koži se nakuplja velika količina masti u obliku žućkastih pečata lokaliziranih na rukama, grudima, vratu, licu.

Lipoidnu nekrobiozu kod dijabetičara karakterizira raspadanje vezivnog tkiva. Na nogama se pojavljuju čvorovi plavkasto-crvene boje. Zbog nedovoljne cirkulacije krvi, u njihovom središtu pojavljuju se bolni, ne zaliječiti čir. Ova patologija nije prihvatljiva za liječenje. Za ublažavanje simptoma koriste se razne masti na bazi hormona, antiseptika, antibiotika. Osim toga, žrtvama je propisana fizioterapija.

Pojava simptoma poput svraba kože kod dijabetesa signalizira razvoj jedne od ozbiljnih komplikacija bolesti - angiopatije, karakterizirane oštećenjem krvnih žila i sluznice.

Najčešće, žene i muškarci svrbe:

  • masni nabori trbuha,
  • zavoji koljena i lakta,
  • područje grudnog koša
  • ingvinalna zona
  • pazuhe
  • noge s unutarnje strane
  • stopala
  • lopatice
  • guza stražnjice.

Angiopatija je opasna jer se njihovo stanje značajno pogoršava zbog poremećaja unosa hranjivih sastojaka u meka tkiva.

Rezultat je:

  • suva koža
  • piling
  • svrbež kože
  • kršenje alkalne ravnoteže kože,
  • ugnjetavanje lokalnog imuniteta.

Posebno žene pate od tih manifestacija. Uostalom, izgled ovisi o stanju kože. Istodobno, svrab u vagini ne prestaje, perineum, vulva i područje stidne kosti svrbe. Naravno, pacijentova kvaliteta života se pogoršava jer svrab prati gori i bol.

Žena postaje razdražljiva, nervozna, nesigurna. Lako pada u depresiju, pati od nesanice, gubi interesovanje za život.

Ljudi koji imaju dijabetes dobro su upoznati s takvim neugodnim znakom bolesti kao što je svrab u nogama. Najprije se koža ljušti na jednom mjestu, a zatim se površina neznatne veličine povećava, crveni, postaje prekrivena sitnim vezikulama koje stalno svrbe. Što više glikozilirajućih supstanci u krvi, to raste područje pogođeno.

Svrab se kod muškaraca i žena često manifestira između prstiju, na unutrašnjoj strani bedara, na naborima. Pri češljanju se oštećuje zaštitni sloj kože zbog kojeg počinju nastajati pukotine i mikro rane. Svrab na koži praćen je puzanjem, bolovima.

Dodatno na temu nogu:

Svrab kože nije jedini problem dijabetičara. Sluznica očiju takođe pati. Zbog smanjenog lučenja masnoće, on nije dovoljno navlažen, gubeći zaštitu od procesa prirodnog prijenosa topline. Kao rezultat toga, oko svrbi, javlja se peckanje, pacijent doživljava nelagodu, oštrina vida se smanjuje. Uz izražene manifestacije, trebao bi se pojaviti oftalmolog koji će propisati odgovarajući tretman.

Dijabetička retinopatija je drugi problem očiju kod dijabetičara.

Pojava pukotina i suhoće uzrokuje stalni svrbež na intimnom mjestu. Kako bi se spriječila infekcija, potrebno je strogo pridržavati osobne higijene i izbjegavati grubo ogrebotine problematičnih područja.

Svrab na koži, ljuštenje, peckanje, crvenilo kod muškaraca sa šećernom bolešću u preponskom području potrebno je liječenje u medicinskoj ustanovi. Samo-lijek u ovom slučaju je isključen. Samo iskusni dermatolog ili androlog moći će propisati odgovarajući tijek terapije koji odgovara bolesnikovom stanju.

Svrbež genitalija kod žena izaziva visoku koncentraciju šećera u urinu. Također, svrbež kod žena prouzrokuje kršenje metaboličkih procesa, inhibiciju lokalnog imuniteta i lošu higijenu. Preostale kapi urina na genitalije služe kao uzgajalište patogenih infekcija. Sluznica vagine postaje crvena, na njoj se formiraju rane i mikro pukotine, što uzrokuje jaku nelagodu.

Muči vas visoki krvni pritisak? Znate li da hipertenzija dovodi do srčanih i moždanih udara? Normalizirajte svoj pritisak. Mišljenje i povratne informacije o metodi pročitajte ovdje >>

Osim problema sa sastavom krvi i higijenom, svrbež genitalija može uzrokovati spolno prenosive bolesti (gonoreja, sifilis, trihomonijaza itd.).

Samo iskusan doktor može vam reći kako se riješiti svrbeža. Prvo će se uputiti na pregled, a prema njegovim rezultatima propisat će liječenje. Jako je teško nositi se s tim problemom, ali svaki pacijent može održavati normalnu koncentraciju glukoze. Važno je pratiti dijetu koja ograničava unos lako probavljivih ugljikohidrata i šećera.

  • ako je poremećaj uzrokovan alergijom, tada se liječenje svrbeža kod dijabetesa tipa 2 temelji na primjeni antihistaminika (Tavegil, Suprastin, Cetrizin, Fexadine, Fenistil),
  • ako su lijekovi za snižavanje šećera uzrokovali problem, tada se pregledava njihovo doziranje,
  • preporučuje se redovno njegovati kožu, intenzivno je vlažiti balzamima, kremama, mastima, koja se proizvode posebno za dijabetičare,
  • fungicidni pripravci i narodni lijekovi (soda, kalijev permanganat, decokcija hrastove kore) koriste se za prevenciju gljivičnih infekcija,
  • zaražene rane koje uzrokuju jak svrbež liječe se mastima antibioticima koji imaju protuupalno i antiseptičko djelovanje,
  • ako je svrbež kože postojan, koriste se hormonske masti,
  • sedativi su propisani za smirivanje nervnog sistema,
  • dijabetičari trebaju izbjegavati ultraljubičasto zračenje na problematičnim područjima.

Potrebno je sveobuhvatno se baviti svrbežnim senzacijama kod dijabetes melitusa. Liječnik može dodatno propisati lijekove koji poboljšavaju provodljivost kapilara.

Za svrbež i peckanje na intimnim mjestima kod žena, preporučuje se:

  • uzimati antihistaminike
  • u prisustvu gljivičnih bolesti koristite posebne masti, kreme, čepiće, tablete,
  • uklonite iritaciju sluznice biljnim decocijama.

Ovisno o vrsti bolesti, liječnik propisuje odgovarajući terapijski kurs.

Svi recepti koje dijabetičar odluči koristiti moraju razgovarati sa svojim liječnikom. Svrbež kože možete ukloniti kupkama pomoću biljnih dekocija, kompresa, tinkture:

  • Biljna antipruritska kolekcija priprema se na sljedeći način: kamilica, neven, šnicla, žalfija pomiješaju se u jednakim omjerima. 1 šolja dobijene fito-kutije sipa se u 500 ml kipuće vode i ostavi da stoji toplo pola sata. Nakon što procijedite dodajte vodu za kupanje. Tečaj lečenja je 10 dana svakog drugog dana,
  • velika žlica kukuruznog škroba razrijedi se u 0,5 šalica kuhane vode. U dobivenoj otopini tkivo se navlaži i nanosi na zahvaćeno područje. Aplikacija se fiksira zavojem i uklanja se nakon 8-10 sati,
  • sjeckano lišće i borovnice. 1 velika kašika fito-sirovina prelije se čašom ključale vode. Inzistirajte na 1 sat i uzimajte tri puta dnevno po ½ šolje,
  • sipati veliku žlicu cvjetova lipe 200 ml kipuće vode i uzimati pola čaše dnevno tokom 3 tjedna,
  • velika kašika limuna prokuvana u 400 ml kipuće vode. Inzistirajte na pola sata, filtrirajte i uzimajte četiri puta dnevno po ½ šolje 3-4 nedelje.

Narodni lijekovi ne liječe bolest, već samo pomažu u uklanjanju njenih izraženih manifestacija.

Kako bi se spriječilo pojava svrbeža na tijelu, pacijentima se preporučuje da izvrše niz preventivnih radnji:

  • pijte jeruzalemski sok od artičoke, normalizirajući nivo glikozilirajućih tvari u krvi - jeruzalemski artičoke za dijabetes,
  • Izbjegavajte kontakt s agresivnim higijenskim proizvodima. Žene trebaju koristiti hipoalergenu kozmetiku, sapun, šampone,
  • sprečiti razmenu-endokrinu neravnotežu,
  • pratite čistoću i suvoću tijela, donjeg rublja, obuće.

Ako se pojavi trajni svrbež, žrtva treba odmah potražiti medicinsku pomoć. Iskusni stručnjak utvrdit će uzrok poremećaja i propisati adekvatan tijek terapije.Kod šećerne bolesti samo-lijek je prepun ozbiljnih komplikacija, jer čak i najbezopasnija biljka ako se uzima oralno može nepredvidivo utjecati na sastav krvi.

Obavezno naučite! Mislite li da su tablete i inzulin jedini način da se šećer kontrolira? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Dijabetička mangana: zašto se svrab pojavljuje kod dijabetesa i kako da ga se riješite?

Svrab kože i osipi uočeni su povremeno kod mnogih ljudi, posebno onih sklonih alergijama, koji imaju povijest kroničnih gastrointestinalnih bolesti.

Malo je ljudi pomislilo da nelagoda može biti simptom opasne bolesti - dijabetesa.

Oni su posebno izraženi noću. Važno je prepoznati u ranim fazama, svrab se javlja kod dijabetesa ili drugog oboljenja, jer o tome ovisi uspjeh liječenja.

Kršenje metabolizma ugljikohidrata s povećanjem razine glukoze u plazmi doprinosi sporom uklanjanju toksičnih tvari iz tijela. Razvija se angiopatija, začepljuju se veliki i mali žile. Koža na ovaj proces reagira gubitkom vlage, što dovodi do dehidratacije dermisa i svrbeža.

Kod pacijenata ovisnih o insulinu, s povećanjem šećera u krvi na koži se formiraju plačući i plikovi koji uzrokuju ozbiljne neugodnosti.

Svrabe, pacijenti ih češljaju.

U tom slučaju dolazi do infekcije rana, koja kod dijabetesa drugog tipa ne zaraste dobro. Situacija u ovom slučaju zahtijeva trenutne mjere za stabilizaciju razine glukoze u plazmi

Dermatološki problemi nastaju u prediabetičkom stanju.

Suva koža, hrapavost su znaci početne bolesti, koju mnogi uzimaju za uobičajenu alergiju. Pacijenti primjećuju da je kožne tegobe teško liječiti. Neki ljudi shvataju da kosa postaje lomljiva, nokti slojeviti.

Pacijenti su skloni seboreji. Upravo su dlačice i ploče za nokte potrebne hranjive tvari za rast, a skokovi glukoze u krvi ometaju ovaj proces. Pacijenti mogu otkriti djelomičnu ćelavost.

Odnos ljuštenja kože i visokog šećera u krvi

Među najčešćim kožnim bolestima koje se opažaju kod pacijenata s dijabetesom bilježi se neurodermatitis. Njeni glavni simptomi su neprestani svrab i problemi u funkcionisanju nervnog sistema.

Visoki šećer u krvi i poremećaji povezani s njim utječu na sve slojeve kože: znojne žlijezde, epidermu, dermis. Kod dijabetesa je poremećena cirkulacija krvi u žilama, oslabljen je imunološki sistem. Sve to krši kožu, a nepodnošljiv svrab dovodi do pojave čira, gnojnih rana.

Kožne tegobe kod dijabetesa dijele se na vrste:

  1. primarna. Oni su posledica angiopatije. U njih spadaju dijabetički blisteri i ksantomatoza, dermopatija,
  2. sekundarno. Oni se pojavljuju zbog pojave upalnog procesa u žarištu lezije (pioderma) ili pripajanja gljivične infekcije (kandidijaza).

Svrab zbog dijabetesa može se pojaviti na različitim mjestima. U nekim je on lokaliziran u jednoj zoni, dok se u drugima pojavljuje po cijelom tijelu.

Noge su dijabetička slabost. Koža na njima najčešće svrbi i ljušti se.

Ovaj fenomen prelazi na nožne prste, ingvinalnu zonu i koljena. Mjehurići se pojavljuju na stopalu i dlanovima. Patologija se razvija u preponama koljena, na leđima.

Koža na nogama pocrveni, pukne. Simptomi su posebno ozbiljni noću. Pacijenti postaju razdražljivi jer pate od nedostatka sna.ads-mob-2

Mnogi pacijenti prijavljuju jak svrbež u području genitalija. Žene se žale na suhoću vagine, muškarci - piling.

Pri češljanju lezije pocrveni, nabreknu, razvija se upala. Pacijenti osjećaju jaku bol u intimnom području.

Ako ne poštujete higijenu genitalija, dolazi do kandidijaze. Žene imaju oštar miris i vaginalni iscjedak.Ako se papilomi formiraju, herpes se pridružio toj bolesti.

Osjećaj pečenja u očima nastaje zbog činjenice da tijelu nedostaje prirodne vlage.

Bilans vode je poremećen. Sve to ozbiljno narušava rad tijela. Pacijenti se žale na smanjenu oštrinu vida. Neuspjeh izlučivanja masti dovodi do gubitka funkcije zaštite očiju od isparavanja.

Kod dijabetesa neki pacijenti doživljavaju takav svrab kao kod šuga, kao da insekti puze pod kožom.

Istovremeno, češljaju dermis, puknu.

Stafilokoki i streptokoki prodiru u oštećena područja, pojavljuju se gnojni žarišta.

Ako se osobi dijagnosticira dijabetička bolest, osnovna mjera za normalizaciju situacije s kožnim problemima je normalizacija metabolizma ugljikohidrata.ads-mob-1

Glavni tretman trebao bi biti usmjeren na smanjenje razine glukoze u plazmi. Za ublažavanje neugodnih manifestacija, liječnik propisuje antifungalna sredstva, antibiotike u obliku kreme i gela.

Liječenje ovisi o mjestu svrbeža i uzrocima njegovog pojavljivanja:

  • kreme na bazi prednizolona pomoći će u sprečavanju češanja perineuma i genitalija: Laticort, Lokoid,
  • Mykosetin, Lamisil, Pimafucin (u perineumu), Klotrimazol, borit će se sa gljivičnim problemima,
  • kada se pojavi gnoj, primjenjuju se antibiotici i masti s antihistaminskim učinkom: Gistan (u intimnim područjima), Epidel, Triderm, čep za kožu.

Masti na bazi kortikosteroida spriječit će se češljanje s neurodermatitisom, ekcemima.

Preventivne mjere za kožne probleme uključuju:

  • upotreba ovlaživača,
  • nošenje odjeće od prirodnih tkanina,
  • dobra ishrana
  • pravovremeni tretman za smanjenje šećera u krvi,
  • Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost.

Pridržavanje dijeta je važna karika u liječenju kožnih tegoba.

Iz prehrane bi trebalo u potpunosti ukloniti hranu s visokim udjelom masti i ugljikohidrata.

Pridržavanje ovih pravila značajno će poboljšati stanje kože dijabetičara.

Na jelovniku bi se trebali nalaziti celer, kislice i razne bobice: ogrozd, aronija, brusnica. Vrijedno je razmotriti karakteristike tijela i isključiti proizvode koji doprinose razvoju alergija.ads-mob-2

Kao pomoćna terapija mogu se koristiti sljedeći recepti:

  • losioni sa decokcijama kadulje, kamilice,
  • infuzija lipe,
  • dekocija iz korijena elecampane,
  • infuzija ražih zrna.

Komprese će ublažiti svrbežne senzacije; infuzije se mogu koristiti za brisanje genitalija. Takođe, u ove svrhe koriste se svježe cijeđeni sokovi od jabuke i krompira. Prije odlaska u krevet, možete se okupati s infuzijom koprive.

O svrbežnoj koži s dijabetesom u videu:

Uzrok dermatoloških problema s povećanjem šećera u krvi je začepljenje krvnih žila i poteškoće u uklanjanju toksina iz tijela. Svrab kože kod dijabetesa uzrokuje zaražene rane koje je teško liječiti. Pacijenti noću snažno češljaju dermis, uzrokujući bol.

Liječnik će, ovisno o tijeku bolesti, propisati hidratantne vlage, odnosno lijekove koji sadrže antibiotske i antigljivične supstance. Ove mjere će dati pozitivan rezultat dok pratite dijetu s malo ugljikohidrata i održavate normalnu razinu glukoze u plazmi.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa


  1. Potemkin, V. V. Hitna stanja na klinici endokrinih bolesti / V.V. Potemkin. - M .: Medicina, 1984. - 160 str.

  2. Pervušina, E. V. Dijabetes i njegova prevencija. Endokrini sistem / E.V. Pervušina. - M .: Amphora, 2013. - 913 str.

  3. Briscoe Paul Diabetes. Pitanja i odgovori (prijevod sa engleskog). Moskva, Izdavačka kuća Kron-Press, 1997., 201 stranica, tiraž od 10 000 primjeraka.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke.Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Dijabetičke lezije kože

Njega kože je vrlo važna za ljude koji imaju dijabetes. Dijabetička koža često pati od pratećih bolesti koje se često razvijaju kod dijabetičara. Budući da dijabetes utječe na cirkulaciju krvi i smanjuje nervnu osjetljivost, to otežava otkrivanje nastalih problema sa kožom.

Dijabetička neuropatija znači da kožne lezije kod dijabetesa nisu definirane ili se ne nalaze u fazi u kojoj mogu izazvati ozbiljna medicinska stanja.

Zašto je dijabetes skloniji problemima s kožom?

Osobe sa dijabetesom često doživljavaju gubitak tečnosti zbog povišene glukoze u krvi, što može uzrokovati suhu kožu na nogama, laktovima, stopalima i drugim dijelovima tijela.

Suva koža može puknuti, a mikrobovi koji mogu prouzrokovati infekciju mogu upasti u ta pogođena područja, što znači da je briga o koži dijabetičara glavna briga.

Mali problemi s njegom kože mogu se pretvoriti u ozbiljne komplikacije dijabetesa, poput dijabetičnih čira na stopalu, što čak može dovesti do amputacije. Kožu za dijabetes treba održavati u dobrom stanju i treba joj biti prioritet u prevenciji oboljelih od dijabetesa.

Lipoidna nekrobioza

Lipoidna nekrobioza utječe na potkoljenicu i nastaje s dijabetesom postepeno. Ovo je područje na naljevu koje može varirati u boji od žute do ljubičaste.

Dijabetička koža na ovom području može biti tanka i ulcerirana. Kada se nekrobioza izleči, bolest može ostaviti smeđe ožiljak. Uzroci lipoidne nekrobioze nisu poznati, ali pogađa veliki broj ljudi s dijabetesom tipa 1.

Kao što je već spomenuto, lipoidna nekrobioza najčešće se pojavljuje na nogama, često na obje, ali može se pojaviti i na rukama, rukama i trupima pacijenta s dijabetesom.

Uzrok lipoidne nekrobioze nije poznat i, mada se ova bolest vjerovatnije pojavljuje na pozadini male ozljede, abrazije ili modrice, kod dijabetes melitusa može se pojaviti bez očitog razloga.

Otprilike polovina svih ljudi zahvaćenih lipoidnom nekrobiozom dijabetes je tipa 1, iako je procenat osoba pogođenih ovim stanjem kože manji od 1%.

Najbolji način za sprečavanje lipoidne nekrobioze je pravilno održavanje nege svoje kože. Kožu za dijabetes treba tretirati hidratantnim kremom, koristiti neutralni sapun i temeljito osušiti kožu nakon pranja.

Ako ste već zaradili lipoidnu nekrobiozu, najbolje je učiniti da potražite savjet svog lekara. Zaštitite zahvaćeno područje, održavajte kožu vlažnom, čistom i u dobrom stanju - to će pomoći ublažiti lipoidnu nekrobiozu kod dijabetesa.

U nekim slučajevima možete koristiti šminku kako biste sakrili stanje ako se osjećate neugodno, ali kozmetika može pogoršati lipoidnu nekrobiozu. Najbolje je razgovarati s liječnikom prije nego što pribjegnete zavjeri.

Lipohipertrofija

Lipohipertrofija je kožna bolest koja utječe na dijabetike ovisne o insulinu. Karakterizira ga niz masnih pečata na koži koji se pojavljuju ako se u tom trenutku daju višestruke injekcije inzulina. Lipohipertrofija takođe ometa apsorpciju inzulina

Lipohipertrofiju kod dijabetesa lako je spriječiti čestom izmjenom mjesta ubrizgavanja, masažom i fizioterapijom.

Crna akantoza

Ovo je stanje prilično uobičajeno i uglavnom se manifestuje zamračenjem kože na određenim dijelovima tijela na kojima je koža deformirana. To je obično vrat, pazuhe, prepona i zglobovi ruku i nogu. Koža također može postati gušća i voluminoznija, svrbe i ljubi se.

Vjeruje se da je crna akantoza kod dijabetesa vizualna manifestacija inzulinske rezistencije.

Savjeti za njegu kože dijabetesa

    Njega kože ljudi koji imaju dijabetes zapravo se i ne razlikuje previše od one koja je potrebna ljudima koji nemaju dijabetes. Međutim, nekoliko dodatnih savjeta za njegu kože mogu vam pomoći osigurati i održavati zdravu kožu zbog dijabetesa. Upotrijebite blagi, neutralni sapun i osigurajte da se nakon tuširanja potpuno osušite. Zadatak isušivanja može uključivati ​​temeljitu obradu kože između nožnih prstiju, ispod pazuha i drugdje gdje se može sakriti zaostala voda. Koristite hidratantni losion koji će održati vašu kožu mekom i vlažnom. Ova vrsta kreme široko je dostupna i zapravo je neophodna za njegu kože s dijabetesom. Hladite svoje tijelo konzumirajući puno vode - to vam može pomoći da održavate kožu vlažnom i zdravom. Nosite meko ortopedsko donje rublje napravljeno od 100% pamuka - to vam omogućuje da ventilirate kožu strujom zraka. Pokušajte nositi posebne čarape i cipele, posebno ako imate neuropatiju i brinete o njezi kože stopala. Obratite pažnju na bilo kakve suve ili crvene mrlje na koži s dijabetesom i odmah pođite ljekaru, jer vas odlaganje može puno koštati.

Ako zanemarite suvu, ispucalu kožu zbog dijabetesa čak i na kratko, to može dovesti do infekcije koja brzo može prerasti u ozbiljne komplikacije.

Kožu je potrebno njegovati

Na kožu, kao i stanje svih organa najviše utječe ono što jedete. Nijedna kozmetika neće uticati na vašu kožu poput ishrane. Vitamini A i C. posebno su korisni za kožu.Vitamin A potiče imunološki sistem, pomaže u zarastanju rana, a također sprečava prerano starenje.

Dakle, vitamin C može spriječiti prerano starenje kože, neophodan je za njeno zdravlje i ima antibakterijska svojstva. Mineralni cink je takođe dobar za kožu: potiče zarastanje i povećava otpornost na infekcije.

Naše tijelo proizvodi prirodno ulje, sebum, koji izglađuje kožu i stvara zaštitnu barijeru od štetnih vanjskih mikroba. Nakon 30 godina, sebum se stvara manje, zbog čega naša koža postaje manje elastična i dolazi do stanjivanja zaštitnih slojeva.

Unatoč činjenici da se stanje kože počinje pogoršavati s godinama, ona se može osušiti u bilo kojoj dobi. Najnovija istraživanja pokazala su da se oko 39% ljudi u Velikoj Britaniji žali na suhu kožu, od čega 22% pati od ekcema ili alergija. Ali pravilna njega i hidratacija pomažu zacjeljivanju kože.

Suva koža

Osobe s dijabetesom sklonije su kožnim problemima. Glavni razlog su fluktuacije šećera u krvi. Uz dobru kontrolu šećera u krvi, osobe koje imaju dijabetes imaju manje kožnih problema. Uz visoku razinu šećera u krvi, tijelo gubi puno tekućine, što znači da je i koža dehidrirana, čineći vašu kožu suhom.

A ako imate visoki šećer u krvi, tada vaše tijelo ima nižu sposobnost odupiranja infekcijama i zato zarastanje napreduje sporije. To može povećati rizik od infekcije kože, na koži se mogu pojaviti groznice i akne, čije će zarastanje trajati prilično dugo.

Ljudi koji imaju dijabetes s perifernom neuropatijom imaju smanjeno znojenje, posebno donjih ekstremiteta, dok se lice, vrat i gornji dio tijela znoje više.

Upala prsta

Vaši prsti mogu biti upaljeni zbog činjenice da kad merite šećer u krvi, često ih probijate, pogotovo ako probijate vrhove prstiju. Pokušajte probušiti prste sa strane, postepeno ih menjajući.

Imate ih deset - koristite ih zauzvrat.Ako vam se prsti upale, trebali biste provjeriti je li igla probijena prst previše duboko. Ako su vam ruke i prsti suvi i oguljeni, pomoći će vlaženje.

Ova komplikacija istodobno je s dijabetesom, nekrobioza se javlja kao rezultat promjena u stanicama kože povezane s prolaskom protoka krvi kroz kapilare. Manifestacija nekrobioze je upala, akne (fleke). Sve to može izazvati bol i svrab. Sa takvim simptomima treba odmah kontaktirati ljekara.

Dijabetes može prouzrokovati lošu cirkulaciju krvi. Pušenje doprinosi porazu i narušavanju elastičnosti kapilara i pogoduje razvoju poremećaja u njihovoj cirkulaciji krvi, uslijed čega rezovi i upale zarastaju sporije, a pušenje također sprečava ulazak kisika i hranjivih sastojaka u krv.

Čak i bez dijabetesa, samo pušenje uzrokuje probleme s kožom, poput suhe kože, što uglavnom utječe na kožu oko očiju. Ako ne možete potpuno prestati pušiti, pokušajte barem smanjiti broj cigareta koje pušite.

Ako želite poboljšati stanje svoje kože, onda je najbolja stvar koju možete učiniti prestati pušiti.

Alergija na inzulin

Alergija na inzulin je vrlo rijetka. Ako vam se čini da određena vrsta inzulina kod vas izaziva alergijsku reakciju, onda je to vjerovatnije zbog aditiva koje koriste proizvođači, nego samog inzulina. Stoga, nemojte paničariti.

Vaša je najbolja opklada promijeniti vrstu inzulina nakon što se prvo savjetujete sa svojim endokrinologom. Provjerite i kako radite ubrizgavanje, ako igla ne prodre duboko ispod kože, to može izazvati i iritaciju, a penetracija pregloboko može ostaviti modricu.

Ljudi koji imaju dijabetes dobro su svjesni da im je za noge potrebna pažljiva njega. Visoki šećer u krvi često prouzrokuje oštećenja nervnih završetaka nogu i stopala. Ako su vam oštećeni nervni završeci, na mestu oštećenja ne osjećaju bol, toplinu, hladnoću.

Sve su to simptomi dijabetičke neuropatije. Visoki šećer u krvi remeti proces cirkulacije krvi, spriječavajući protok krvi prema nogama i stopalima. Kao rezultat toga, upala i rane zacjeljuju duže vrijeme. Noge trebaju pažljivu njegu, jer čak i mala ozljeda udova kod dijabetesa može dovesti do amputacije.

Ulkusi mogu nastati čak i ako nosite neudobne cipele. Ako je oštećenje živaca već prisutno, tada možda nećete osjetiti pojavu čira, pa je također povećan rizik od infekcije. Poremećena cirkulacija krvi također smanjuje sposobnost imunološkog sistema da se odupire infekcijama. Ako imate čir, tada treba odmah posjetiti liječnika jer se čir može brzo povećati.

Također, čir može se oblikovati ispod sloja mrtve kože pa morate često posjećivati ​​doktora (u uredima za dijabetičko stopalo) koji će provjeriti stanje vaših nogu i ukloniti slojeve mrtve kože.

Rane i posjekotine

U stvari, ne biste trebali vjerovati da ako imate dijabetes i prerezate se, tada će vam rana još dugo zacijeliti. Ako kontrolirate šećer u krvi, tada vam rane i ogrebotine neće zarasti duže od ljudi bez dijabetesa. Ali ipak, rana se mora odmah liječiti.

Izrez operite vodom i sapunom, pažljivo osušite i nanesite sterilni preljev od gaza. Ako vam rana ipak zabrinjava, posjetite liječnika.

    pratite nivo šećera u krvi (4-7 mmol / l, povećajte na 10 tokom kratkog vremena nakon obroka) pijte više vode kako biste vlažili kožu iznutra. tuširajte se i okupajte u toploj vodi jer vruća voda isušuje kožu. Također pokušajte ne uzimati pjenaste kupke i nemojte jako trljati kožu sapunom jer to također dovodi do gubitka ulja gornjim slojevima kože, što dovodi do ljuštenja kože.nakon kupke ili tuširanja temeljito obrišite i provjerite da li na koži imate lagano crvenilo ili piling, jer zahtijevaju trenutnu pažnju. nosite pamučno rublje, jer on, za razliku od sintetičkog, omogućava prolaz zraku. potražiti liječnika ako ste zabrinuti zbog svog stanja kože
    Kad perete noge, pripazite da voda nije jako vruća i dobro je obrišite između nožnih prstiju. Svakodnevno provjeravajte stopala da li ima upale, crvenila, žuljeva, mozga itd. ako vaša stopala imaju suhu kožu, koristite razna hidratantna krema ili kremu za stopala, ali nemojte ih trljati među prstima, jer visoka vlažnost zraka može dovesti i do infekcije. Ni u kojem slučaju se ne pokušavajte sami nositi sa kostima i običnim kalusima, pokažite ih liječniku. ako imate dijabetes, tada pažljivo pregledajte noge dok pratite šećer u krvi.

Pitanja za doktora

Sljedeći problem je zabrinjavajući: prije otprilike šest mjeseci počeli su osip na licu: prvo na obrazu (i iz nekog razloga samo na desnoj strani), a zatim na čelu. Liječenje dermatologa nije dalo efekta, možda je to problem drugačije prirode, na primjer dijabetes?

Može biti. Doista, kod dijabetesa, glukoza se najprije nakuplja u krvi, potom povećava vaskularna propustljivost i ulazi u tkiva, nakupljajući se tamo i ima štetan utjecaj. Ove promjene se odnose na sva tjelesna tkiva, uključujući kožu.

Zbog toga morate provesti istraživanje glukoze u krvi na glavi (iz prsta ili iz vene), kao i studiju glukoze u krvi nakon što ste naložili 75 g glukoze - test tolerancije na glukozu. Da biste proveli ova istraživanja, morate jesti kao i obično, to jest, bez dijeta, najmanje 3 dana.

Prije ispitivanja, koja se izvodi rano ujutro na prazan stomak, trebali biste postiti noću 10-14 sati. Možete piti čistu vodu, ali ne možete jesti ništa, uključujući četkanje zuba pastom koja sadrži šećer. Uz rezultate istraživanja, potrebno je kontaktirati endokrinologa koji će ocijeniti rezultate i odabrati daljnju taktiku za dijagnozu i liječenje.

Ja patim od dijabetesa tipa 1. Znam da je bolest loša i da pati cijelo tijelo. Stoga se trudim slijediti dijetu i slijedim sve preporuke liječnika. Nedavno sam primijetio da koža postaje pomalo suha. Molim vas da mi kažete kako da se pravilno brinem za nju kako bi ona ostala zdrava?

Uz dijabetes, stvarno pate sve vrste metaboličkih procesa, posebno ugljikohidrati. Takvi prekršaji jednostavno ne mogu utjecati na zdravlje kože - ona postaje suha, gubi elastičnost, sklona je čestim upalnim procesima, poput furunculosis i gljivičnih infekcija.

Uz to, suha i isušena koža lakše se ozlijede, a postojeće ozljede zarastaju mnogo sporije i lako se zaraze. Nastali upalni proces teško je lečiti, sklon je prelasku u hronični oblik i često je komplikovan.

Stoga je briga o koži za dijabetes vrlo važna - pokušajte pridržavati se pravila u nastavku i rizik od razvoja različitih groznica, apscesa i tako dalje bit će znatno smanjen.

Stoga pokušajte ne koristiti sapun (jer samo povećava suhoću) za svoj svakodnevni toalet (pri pranju, kupanju) ili neutralan deterdžent. Sušilica treba biti mekana da nježno dodiruje kožu kako ne bi dodatno oštetila kožu.

Za intimni toalet odaberite posebne deterdžente s odgovarajućom kiselošću, jer su fiziološki za ovo područje i nemaju sušenje ili nadražujuće djelovanje.

Usna šupljina također zahtijeva pažljivu i pažljivu njegu: ne dozvolite mikronapadanje sluznici, imajte na umu da čak i bezopasna mikrotrauma ima šansu da se transformira u ozbiljan upalni proces.Dalje, perite zube dva puta dnevno i redovito posjećujte svog stomatologa.

Svakodnevno pregledavajte kožu, naročito za kožu stopala. Obratite pažnju na značajke higijenske njege noktiju: ne režite kratke, ne skraćujte uglove, po mogućnosti koristite datoteke za nokte umjesto škara.

Kada birate odjeću i obuću, dajte prednost samo proizvodima od prirodnih tkanina. Obratite posebnu pažnju na cipele - one bi vam trebale idealno odgovarati (ne gurajte, ne trljajte).

Pa, naravno, osim pravilne higijenske njege kože, izuzetno je važan, rekao bih, temeljni koji je stroga kontrola razine šećera u krvi.
Redovno posjećujte svog endokrinologa i slijedite sve njegove preporuke u vezi s lijekovima i dijetom. Sve najbolje!

Zdravo Na đonu nogu pojavile su se crvenkaste mrlje, i dalje osjećam neki peckanje, a noću me noge poprilično bole. Doktore, što su ove mrlje i kako ih liječiti? Pa ipak, bolestan sam od holecistitisa, gastritisa i dijabetesa, možda je to važno.

Dobar dan, Sofia! Utvrditi uzroke pojave fleka moguće je tek nakon izravnog pregleda. Preporučujem vam da što prije odete na redovito savjetovanje sa specijalistom, jer je moguće da ste razvili komplikaciju polineuropatije na pozadini šećerne bolesti.

Čimbenici rizika za njegovu pojavu su dodatno visoka glikemija (nivo šećera u krvi), dijabetičko „iskustvo“, prisustvo drugih hroničnih patologija u tijelu (pretilost), te zlouporaba loših navika (alkohol, nikotin).

Kod ove bolesti zahvaćaju se živčana vlakna što se očituje trncem u ekstremitetima, bolovima, koji se obično pogoršavaju noću, ukočenošću i gubitkom osjeta, osjećajem hladnoće i hlađenja u ekstremitetima, oticanjem stopala, kao i promjenama na koži - suhom, ljuštenjem, crvenilom stopala i dr. stvaranje koštane srži i otvorene rane.

Konačnu dijagnozu neurolog može postaviti tek nakon niza dodatnih metoda istraživanja (razni neurološki testovi i funkcionalni testovi za utvrđivanje svih vrsta osjetljivosti - taktilne, temperature i boli). Stoga, ne odgađajte posjetu liječniku, sjetite se mogućnosti postizanja pozitivnog učinka direktno je proporcionalno vremenu započinjanja liječenja.

Tretman je individualan i sastoji se od:

    normalizacija razine glukoze u krvi, prehrana i uklanjanje loših navika (nikotin, alkohol), najveća dozvoljena redovita tjelesna aktivnost, redovan unos alfa-lipoične kiseline, vitamina i antioksidanata, po potrebi, lijekova protiv bolova, uklanjanja napadaja u udovima, liječenja čira na stopalima i liječenje pratećih infekcija, ne propustite razvoj bolesti poput osteoporoze, profilaktički uzmite vitamine i minerale, a također vodite računa da vam cipele nisu bile uske oh i udoban.

Imajte na umu da je tradicionalni izraz da se živčane ćelije ne oporavljaju nažalost istinska istina, zato obratite posebnu pažnju na pravovremenu dijagnozu ove bolesti.

Moja koža užasno svrbi i doslovce po cijelom tijelu, sumnjam da je uzrok tome dijabetes, šta mogu učiniti da izbjegnu probleme?

Dobar dan, Eugene! Potpuno ste u pravu, dijabetes zaista može uzrokovati generalizirani svrab. Činjenica je da sa dijabetesom pate sve vrste metabolizma, prije svega ugljikohidrati, lipidi (masnoće). To prirodno utječe na stanje kože, jer se njena prehrana u ovom slučaju naglo pogoršava.

Koža postaje suha, gubi elastičnost, javlja se bolan svrbež. Upravo ovaj svrbež ponekad postaje prvi opipljivi simptom dijabetesa.Moguća je i kombinacija neke vrste kožne bolesti (na primjer, koja se obično ne očituje jakim svrbežom) i dijabetesa (pojačan ovaj svrab).

U svakom slučaju, morate ići kod endokrinologa i pregledati se - da biste utvrdili nivo glukoze na glasu i nakon uzimanja 75 g glukoze (test tolerancije glukoze - GTT). Također vrijedi posjetiti dermatologa kako ne bi propustili jednu od brojnih kožnih bolesti. Nakon pregleda specijalisti će vam dati sve potrebne preporuke koje odgovaraju utvrđenoj dijagnozi. Ne odgađajte posjetu ljekarima!

Recite mi, molim vas, gdje i kojem liječniku moram kontaktirati. Činjenica je da stalno imam gljivicu na potplatu, između prstiju i na noktima - liječim se, mažem, radim sve vrste kupki, ali to pomaže samo nakratko. A nedavno je koža na cijelom tijelu postala toliko suha i svrbi sve. Je li to vjerojatno da se gljivica već proširila na cijelu kožu? Hvala

Dobar dan, Irina! Vaše trenutno stanje zahteva specijalistički pregled i temeljni pregled. I vrijedi, začudo, početi ne od dermatologa, već prije svega trebate posjetiti endokrinologa.

Često ponavljajuće gljivične infekcije, osjećaj suve kože i stalni svrbež mogu biti prvi znakovi bolesti kao što je dijabetes. Stoga, ne odgađajte posjet specijalistu!

Najvjerojatnije će vam biti postavljena sljedeća ispitivanja za početak: opći test krvi i urina, krvni šećer i test na šećer, ultrazvuk gušterače, analiza mokraće prema Zimnickom, kao i bakteriološko istraživanje struganja sa gljivičnog područja kože.

Zatim, ako se dijagnoza dijabetesa potvrdi, liječenje će prije svega biti usmjereno na ispravljanje metabolizma ugljikohidrata. I tek nakon toga dermatolog će vam propisati, prema bakteriološkoj studiji, antifungalne lekove. Vitaminska terapija i upotreba imunostimulanata neće biti suvišni.

Pa ipak, obratite dužnu pažnju na preventivne mjere: budite sigurni da nosite čarape ili čarape, ni pod kojim uvjetima ne nosite tuđu obuću, bez odlaganja posjetite kupaonicu, saunu ili bazen, nosite cipele (gume, perite).

Općenito, ako redovito posjećujete bazene, kupke, saune, javne tuševe, tada je preporučljivo provesti preventivne mjere - jednom koristite antifungalnu kremu. A ipak, kod pacijenata koji su u prošlosti imali mikozu stopala, preporučljivo je da se u ljetnim mjesecima provede mali kurs antirelipsoidne terapije (2-3 kursa u trajanju od 2 tjedna s razmakom od 7 dana između njih).

Nedavno sam imala osjećaj zatezanja kože, a postala je toliko suva i ponekad svrbi! Ne koristim nikakvu kozmetiku, nisam se sunčala i općenito pratim svoje zdravlje. Molim vas, recite mi šta može izazvati tako suhu kožu?

Sam mehanizam suve kože (kseroza) je sledeći. Poznato je da se ovo stanje povezuje uglavnom s takvim faktorima: dehidratacija gornjeg sloja kože i česta promjena epitelijskog sloja, što vodi kršenju zaštitnih svojstava kože.

Suva koža nije neovisna bolest, već služi samo kao jedan od simptoma nekih patoloških stanja. U stvari, postoji mnogo razloga koji izazivaju osjećaj suhe kože.

Evo samo glavnih: nedostatak vitamina (A i PP), hormonalni poremećaji (hipotireoza), hronična intoksikacija (alkohol, hemikalije), metabolički poremećaji, hronične bolesti organizma (hepatitis, pankreatitis, holecistitis, zatajenje bubrega), razne alergijske i dermatološke bolesti.

Suva koža može biti popratna pojava terapijskih mjera (piling, lasersko rezanje, dermabrazija).Stoga je tako jednostavno i nedvosmisleno bez odgovarajućeg pregleda, ne mogu utvrditi uzrok suve kože u vašem konkretnom slučaju.

Neophodno je konsultovati se sa dermatologom, endokrinologom, alergologom i terapeutom.

Obavezna je opća klinička pretraga krvi, kao i određivanje nivoa šećera u krvi i urinu, jer je često suha i svrbežna koža jedan od prvih simptoma dijabetesa. Ne odgađajte posjetu ljekaru! Sve najbolje!

Moje ime je Oksana, imam 29 godina. Bolestan sam od dijabetesa tipa 1 već pola godine. Propisali su mi insulin 3 puta dnevno. Nakon nekog vremena osjećao sam se bolje i počeo sam ubrizgavati inzulin svaki drugi dan kako bih stimulirao proizvodnju vlastitog inzulina. Sve je u redu, ali grozim se aknama i groznicama, šta da radim bolje?

Zdravo, Oksana! Imate komplikaciju dijabetesa - furunculosis, koja je nastala na pozadini dekompenzacije metabolizma ugljikohidrata. Neprihvatljivo je korištenje inzulina svaki drugi dan, jer on ne dovodi toliko do stvaranja vlastitog inzulina, već dovodi do znatnih fluktuacija vrijednosti glukoze u krvi svaki dan, što je prepuno mnogih komplikacija dijabetesa i furunculoze i nije strašna komplikacija.

Za pregled i korekciju liječenja dijabetesa potrebno je kontaktirati endokrinologa. Također, u svrhu prevencije gnojnih bolesti dodatno se preporučuje uzimanje vitamina oboljelima od dijabetesa melitusa.

Kožne manifestacije dijabetesa

1. Koliko često pacijenti s dijabetesom razvijaju istovremene lezije na koži?

Većina objavljenih studija navodi da 30-50% pacijenata s dijabetesom na kraju razvije lezije kože. Međutim, ako uvrstite izbrisane znakove, poput promjena na noktima i krvnim žilama te oštećenja kožnog vezivnog tkiva, njihova učestalost dostiže 100%.

Kožne lezije u većini slučajeva prisutne su kod pacijenata s poznatom dijagnozom dijabetesa, ali kožne manifestacije mogu biti i rani znak nedijagnosticirane dijabetesa.

2. Postoje li kožni poremećaji patognomski za dijabetes?

Da Pemfigus kod dijabetesa (bulozni osipi kod dijabetesa, dijabetična bula) specifičan je za dijabetes. Pemfigus kod dijabetesa vjerojatnije je da će se pojaviti kod teškog dijabetesa, posebno kod dijabetičke neuropatije. Klinički se manifestuje prisutnošću plikova, obično na donjim ekstremitetima, koji se takodje pojavljuju u nedostatku prethodne povrede.

Patogeneza ove manifestacije nije poznata, ali elektronska mikroskopska istraživanja pokazala su da se javlja uslijed strukturnih poremećaja na mjestu spajanja epiderme i dermisa. Preostale opisane manifestacije na koži mogu se naći u jednoj ili drugoj mjeri kod zdravih pojedinaca. Neka stanja kože, poput lipoidne nekrobioze kod dijabetesa, ukazuju na usku povezanost s dijabetesom.

3. Koje su najverovatnije lezije kože kod dijabetesa?

Najčešće lezije kože koje susreću kod dijabetesa su zadebljanje prstiju, telangiektazija noktiju, ispiranje lica, tragovi kože (akrohordoni), dijabetesna dermopatija, žuta koža, žuti nokti i petehijalna purpura stopala. Manje česte su lezije na koži kao što su dijabetička lipoidna nekrobioza, dijabetični bulozni osipi, okanthosis nigricans i adutomm sklereema.

4. Šta su plombe za prste?

Otisci prstiju su višestruki, grupirani, male papule koje teže udaraju u ekstenzorsku površinu prstiju, posebno oko zglobova. Oni su asimptomatski ili izrazito izbrisani u svojim manifestacijama. Histološki sadrže povećanu količinu kolagena u dermalnim papilama.

5. Šta je akanthosis nigricans?

Acanthosis nigricans je dermatoza u obliku papilomatozne (bradavičaste) hiperplazije kože. Prate ga razna stanja, uključujući dijabetes melitus, gojaznost, akromegaliju, Cushingov sindrom, neke lekove i maligni tumor. Primijećena je posebna povezanost acanthosis nigricans s dijabetesom melitusom otpornim na inzulin.

6. Kako izgleda akanthoza nigricansl

Najuočljivija je na pazuhu, ispod grudi i na pregibu vrata, gde se pojavljuje hiperpigmentirana „baršunasta“ koža koja izgleda kao „prljava“. Papule se mogu pojaviti u blizini zglobova prstiju, koji izgledaju poput „golih“ prstiju, osim što značajno više strše.

7. Šta je dijabetička dermopatija? Šta je njegova patogeneza?

Dijabetička dermopatija (mrlje na koži) je uobičajena lezija dijabetesa koja se u početku pojavljuje kao eritematske papule ili makule različitih veličina, a zatim se pretvara u atrofične kikturalne hiperpigmentirane dijelove na prednjoj površini potkoljenice.

Nije jasno da li lezija nastaje isključivo zbog vaskularnih promjena ili zbog drugih sekundarnih faktora poput traume i zastoja. Efikasan tretman nije poznat. Pojedine lezije često nestaju u roku od 1-2 godine, mada se često pojavljuju nove lezije.

8. Šta je dijabetička lipoidna nekrobioza?

Dijabetička lipoidna nekrobioza je bolest koja se najčešće lokalizira na prednjoj površini potkoljenice, mada se može primijetiti i drugdje. Početne lezije pojavljuju se kao nedijagnosticirane eritematske papule ili plakovi koji se pretvaraju u prstenaste elemente karakterizirane žućkastom bojom, proširenim krvnim žilama i atrofijom središnje epiderme. . Ova je lezija karakteristična za dijabetes i obično se može dijagnosticirati njenom pojavom. Rjeđe se razvijaju ulceracije.

Biopsija otkriva granule, koje kao ograde okružuju velika područja nekrotičnog i sklerotičnog kolagena. Dodatni nalazi uključuju proširene vaskularne prostore, plazma stanice i povećane količine neutralne masti.

Biopsije lezija u razvoju obično imaju dijagnostičku vrijednost, mada ih u nekim slučajevima može biti teško razlikovati od anularnog granuloma. Patogeneza nije poznata, ali navodni uzroci uključuju imunološki kompleks vaskulitis i defekt agregacije trombocita.

9. Kakva je veza između dijabetičke lipoidne nekrobioze i dijabetesa?

U opsežnom istraživanju pacijenata sa dijabetičkom lipoidnom nekrobiozom, otkriven je dijabetes u 62%. Otprilike polovina pacijenata koji nisu dijabetičari imali su poremećaje u ispitivanju tolerancije na glukozu, a skoro polovina bolesnika koji nisu imali dijabetes, imali su porodičnu anamnezu. Međutim, dijabetička lipoidna nekrobioza uočena je kod samo 0,3% bolesnika.

Neki dermatolozi radije koriste termin „lipoidna nekrobioza“ kod pacijenata sa stanjima koja nisu povezana s dijabetesom. Ali, zbog izražene povezanosti s ovim stanjima, pacijenti koji liječe lipoidnu nekrobiozu trebali bi biti testirani na dijabetes. Pacijenti s negativnim testom podliježu periodičnom ponovnom pregledu.

10. Kako se liječi dijabetička lipoidna nekrobioza?

Ponekad se lipoidna nekrobioza može spontano otkloniti. Nema dokaza da nekrobioza „reaguje“ na lečenje početnih slučajeva dijabetesa ili pogoršava tok razvoja dijabetesa. Rane manifestacije mogu se liječiti aktualnim kortikosteroidima.

Teži slučajevi mogu se liječiti acetilsalicilnom kiselinom ili dipiridamolom iznutra, iako u nekim slučajevima tretman ne daje efekta. U teškim slučajevima pacijenti s većim ulceracijama mogu zahtijevati hiruršku transplantaciju kože.

11. Da li su infekcije kože češće kod dijabetesa nego u kontrolnim grupama?

DaAli verovatno kožne infekcije nisu toliko bitne ", kako većina medicinskih stručnjaka veruje. Studije pokazuju da povećana učestalost kožnih infekcija strogo odgovara povećanju glukoze u plazmi.

12. Koje su najčešće bakterijske infekcije kože koje prate dijabetes?

Najčešće teške kožne infekcije koje prate dijabetes su "dijabetičko stopalo" i amputacijski čir. Otkriveno je da su zaražene ulceracije kože udova primijećene kod dijabetesa u 15% slučajeva u usporedbi sa 0,5% u kontrolnoj skupini.

Eritrasma je benigna površna bakterijska infekcija uzrokovana Corynebacterium minutissimum, koja se nalazi u 47% odraslih bolesnika s dijabetesom. Klinički se pojavljuje kao crvenkasto smeđa ili žućkasta boja makularnih lezija s tankim ljuskicama na područjima nabora, obično u preponama, međutim mogu utjecati i područja aksilarne kože i nabori velikog nožnog zgloba. Budući da patogeni proizvode porfirin, dijagnoza se može potvrditi otkrivanjem koralne crvene fluorescencije kada su izloženi Wood lampi.

13. Koje gljivične infekcije najčešće prate dijabetes?

Najčešće mukozne gljivične infekcije koje prate dijabetes je kandidijaza, obično uzrokovana Candida albicans. Žene su posebno sklone razvoju vulvovaginitisa. U jednom istraživanju siji se Candida albicans kod 2/3 svih dijabetesnih bolesnika.

U žena koje imaju znakove i simptome vulvitisa, učestalost pozitivne kulture dostiže 99%. Pozitivni rezultati sjetve izuzetno su česti kod muškaraca i žena s dijabetesom koji se žale na svrbež anusa. Ostali oblici kandidijaze mogu biti trzaj, napadaji (ugaoni heilitis), pelenski osip, hronična interdigitalna blastomycetic erozija, paronihija (infekcija mekih tkiva oko nokatne ploče) i onikomikoza (infekcija nokta).

Uzrokom ovih sindroma smatra se povećana razina glukoze koja služi kao supstrat za razmnožavanje vrsta Candida. Bolesnike s recidivom kožne kandidijaze bilo kojeg oblika treba testirati na dijabetes. Pacijenti s ketoacidozom posebno su skloni razvoju mukoromikoze (zigomikoze) uzrokovane različitim vrstama zigoceta, uključujući vrste Mucor, Mortierella, Rhyzopus i Absidia.

Na sreću, takve su prolazne i često fatalne infekcije rijetke. Iako su ranija istraživanja sugerirala da je dermatofitne infekcije vjerovatnije kod dijabetesa nego u kontrolnim skupinama, noviji epidemiološki podaci ne podržavaju ovu povezanost.

14. Zašto su dijabetesni pacijenti s ketoacidozom posebno skloni razvoju mukoromikoze?

Gljivice su termo tolerantne, više vole kiselo okruženje, brzo rastu s velikom koncentracijom glukoze i jedna su od nekoliko vrsta gljiva koje koriste ketone kao supstrat za svoj rast. Tako se s ketoacidozom stvara idealno okruženje za razmnožavanje ovih gljivica.

15. Postoje li kožne komplikacije u liječenju dijabetesa?

Da Neželjene reakcije na injekcije insulina relativno su česte. Navodi se da njihova prevalenca varira od 10 do 56%. Općenito, ove komplikacije mogu se podijeliti u tri kategorije: reakcije na nepravilnu injekciju (na primjer, intradermalno ubrizgavanje), idiosinkrazija i alergijske reakcije.

Već je opisano nekoliko vrsta alergijskih reakcija, uključujući lokaliziranu i generaliziranu urtikariju, reakcije poput Arthusovog fenomena i lokaliziranu kasnu preosjetljivost. Hipoglikemijski agensi koji se uzimaju oralno ponekad mogu proizvesti neželjene kožne reakcije, uključujući fotosenzibilnost, urtikariju, multiformni eritem i nodosum. Konkretno, klorpropamid može izazvati eritematsku reakciju prilikom konzumiranja alkohola.

Nova procjena kožnih manifestacija kod dijabetesa

Dijabetes melitus je neizlječiva i skupa bolest koja predstavlja veliki teret za pacijente i društvo u cjelini. U dermatologiji neke dermatoze mogu biti na ovaj ili onaj način povezane s dijabetesom. Glavno je da se neke dermatoze mogu pripisati sistemskim manifestacijama dijabetesa, a njihova identifikacija treba podstaći dermatologe da ih konsultuju s endokrinologom i drugim specijalistima.

U ovom ćemo članku razmotriti neke kožne bolesti povezane s dijabetesom, proučiti snage ovih kombinacija i razgovarati o patofiziološkim mehanizmima njihove pojave. Ekonomski teret dijabetesa u Sjedinjenim Državama nedavno se procjenjuje na gotovo 250 milijardi dolara godišnje, a taj iznos i dalje raste.

Za dermatologa je važno da može prepoznati i razumjeti kožne manifestacije dijabetesa, a u ovom ćemo članku razmotriti lezije kože karakteristične za dijabetes, kao i druge dermatoze, ali s manje jasnom povezanošću s dijabetesom. Dermatoze karakteristične za dijabetes uključuju acantosis nigricans, dijabetičke plikove, dijabetičku dermopatiju, dijabetičko zadebljanje kože, lipoidnu nekrobiozu, skleredem i žute nokte.

Dermatoze s mogućom povezanošću s dijabetesom uključuju stečene perforirajuće dermatoze, eruptivne ksantome, prstenasti granulom, lichen planus, psorijazu, vitiligo.

Dijabetičko zadebljanje kože

Povezanost dijabetesa i dijabetičkog zadebljanja kože dobro je opisana kao stanje koje ograničava pokretljivost zglobova ruku (heiroartropatija) ili kao asimptomatsko zadebljanje kože. Procijenjeno je da 8% - 36% bolesnika sa šećernom bolešću ovisnom o inzulinu razvije dijabetičko zadebljanje kože (AAD).

Na neki način ovaj proces nalikuje procesu s progresivnom sistemskom sklerozom. Zanimljivo je da je čak i klinički normalna koža kod pacijenata sa šećernom bolešću pokazala nešto aktiviranja fibroblasta, ali kolagena vlakna su bila tanja od onih koja su pronađena kod progresivne sistemske skleroze.

Ovo stanje nesumnjivo utiče na kvalitetu života, jer ograničava pokretljivost ruku. Naglašavajući potrebu za strogom kontrolom glikemije, sugeriralo se da stroga kontrola šećera u krvi može dovesti do poboljšanja dijabetičkog zadebljanja kože, međutim, opažanja o poboljšanju temelje se na malom uzorku populacije.

DUK značajno (P Žuti nokti

Promjene noktiju kod dijabetesa, u rasponu od periungualne telangiektazije, do komplikacija od infekcije poput paronihije, dobro su opisane. Međutim, najčešća promjena noktiju, posebno kod starijih bolesnika s dijabetesom, je žutilo noktiju koje pogađa do 40% pacijenata s dijabetesom.

Mehanizam žutila noktiju verovatno je posledica nakupljanja krajnjih produkata glikacije. Isti mehanizam dovodi do žutila kože i oštećenja vida kod dijabetesa. Nokat usporava rast zbog nedovoljnog snabdijevanja krvi matricom nokta.

Nokat može biti više zakrivljen nego što je uobičajen, s uzdužnim prugama (onihoreksa). Važno je, međutim, da dijabetes ne pripisujemo žutim noktima bez uzimanja u obzir drugih uzroka žutih noktiju, na primjer, onihomikoze, žutih noktiju povezanih s limfedemom ili respiratornim bolestima (na primjer, pleurizom, bronhiektazi).

Dijabetički mjehurići

Dijabetički mjehurići (Bullosis Diabeticorum) čvorića različite veličine ispod kože, slični potkožnim mjehurićima. Opet, uzrok ovog problema kože kod dijabetesa nije poznat.

Lipohipertrofija

Lipohipertrofija je kožna bolest koja utječe na dijabetike ovisne o insulinu. Karakterizira ga niz masnih pečata na koži koji se pojavljuju ako se u tom trenutku daju višestruke injekcije inzulina. Lipohipertrofija takođe ometa apsorpciju inzulina

Lipohipertrofiju kod dijabetesa lako je spriječiti čestom izmjenom mjesta ubrizgavanja, masažom i fizioterapijom.

Crna akantoza

Ovo je stanje prilično uobičajeno i uglavnom se manifestuje zamračenjem kože na određenim dijelovima tijela na kojima je koža deformirana. To je obično vrat, pazuhe, prepona i zglobovi ruku i nogu. Koža također može postati gušća i voluminoznija, svrbe i ljubi se.

Vjeruje se da je crna akantoza kod dijabetesa vizualna manifestacija inzulinske rezistencije.

Savjeti za njegu kože dijabetesa

    Njega kože ljudi koji imaju dijabetes zapravo se i ne razlikuje previše od one koja je potrebna ljudima koji nemaju dijabetes. Međutim, nekoliko dodatnih savjeta za njegu kože mogu vam pomoći osigurati i održavati zdravu kožu zbog dijabetesa. Upotrijebite blagi, neutralni sapun i osigurajte da se nakon tuširanja potpuno osušite. Zadatak isušivanja može uključivati ​​temeljitu obradu kože između nožnih prstiju, ispod pazuha i drugdje gdje se može sakriti zaostala voda. Koristite hidratantni losion koji će održati vašu kožu mekom i vlažnom. Ova vrsta kreme široko je dostupna i zapravo je neophodna za njegu kože s dijabetesom. Hladite svoje tijelo konzumirajući puno vode - to vam može pomoći da održavate kožu vlažnom i zdravom. Nosite meko ortopedsko donje rublje napravljeno od 100% pamuka - to vam omogućuje da ventilirate kožu strujom zraka. Pokušajte nositi posebne čarape i cipele, posebno ako imate neuropatiju i brinete o njezi kože stopala. Obratite pažnju na bilo kakve suve ili crvene mrlje na koži s dijabetesom i odmah pođite ljekaru, jer vas odlaganje može puno koštati.

Ako zanemarite suvu, ispucalu kožu zbog dijabetesa čak i na kratko, to može dovesti do infekcije koja brzo može prerasti u ozbiljne komplikacije.

Njega kože od dijabetesa

Znate li da ljudi koji imaju dijabetes imaju veću vjerojatnost za probleme s kožom?

Na kožu utječu ono što jedemo i pijemo, kao i pušenje, alkohol, temperaturne promjene, sunce, vjetar, centralno grijanje, sapun koji koristimo i sredstva za čišćenje koja se koriste u domaćinstvu.

Kožu je potrebno njegovati

Na kožu, kao i stanje svih organa najviše utječe ono što jedete. Nijedna kozmetika neće uticati na vašu kožu poput ishrane. Vitamini A i C. posebno su korisni za kožu.Vitamin A potiče imunološki sistem, pomaže u zarastanju rana, a također sprečava prerano starenje.

Dakle, vitamin C može spriječiti prerano starenje kože, neophodan je za njeno zdravlje i ima antibakterijska svojstva. Mineralni cink je takođe dobar za kožu: potiče zarastanje i povećava otpornost na infekcije.

Naše tijelo proizvodi prirodno ulje, sebum, koji izglađuje kožu i stvara zaštitnu barijeru od štetnih vanjskih mikroba. Nakon 30 godina, sebum se stvara manje, zbog čega naša koža postaje manje elastična i dolazi do stanjivanja zaštitnih slojeva.

Unatoč činjenici da se stanje kože počinje pogoršavati s godinama, ona se može osušiti u bilo kojoj dobi. Najnovija istraživanja pokazala su da se oko 39% ljudi u Velikoj Britaniji žali na suhu kožu, od čega 22% pati od ekcema ili alergija. Ali pravilna njega i hidratacija pomažu zacjeljivanju kože.

Suva koža

Osobe s dijabetesom sklonije su kožnim problemima. Glavni razlog su fluktuacije šećera u krvi. Uz dobru kontrolu šećera u krvi, osobe koje imaju dijabetes imaju manje kožnih problema. Uz visoku razinu šećera u krvi, tijelo gubi puno tekućine, što znači da je i koža dehidrirana, čineći vašu kožu suhom.

A ako imate visoki šećer u krvi, tada vaše tijelo ima nižu sposobnost odupiranja infekcijama i zato zarastanje napreduje sporije. To može povećati rizik od infekcije kože, na koži se mogu pojaviti groznice i akne, čije će zarastanje trajati prilično dugo.

Ljudi koji imaju dijabetes s perifernom neuropatijom imaju smanjeno znojenje, posebno donjih ekstremiteta, dok se lice, vrat i gornji dio tijela znoje više.

Upala prsta

Vaši prsti mogu biti upaljeni zbog činjenice da kad merite šećer u krvi, često ih probijate, pogotovo ako probijate vrhove prstiju. Pokušajte probušiti prste sa strane, postepeno ih menjajući.

Imate ih deset - koristite ih zauzvrat. Ako vam se prsti upale, trebali biste provjeriti je li igla probijena prst previše duboko. Ako su vam ruke i prsti suvi i oguljeni, pomoći će vlaženje.

Ova komplikacija istodobno je s dijabetesom, nekrobioza se javlja kao rezultat promjena u stanicama kože povezane s prolaskom protoka krvi kroz kapilare. Manifestacija nekrobioze je upala, akne (fleke). Sve to može izazvati bol i svrab. Sa takvim simptomima treba odmah kontaktirati ljekara.

Dijabetes može prouzrokovati lošu cirkulaciju krvi. Pušenje doprinosi porazu i narušavanju elastičnosti kapilara i pogoduje razvoju poremećaja u njihovoj cirkulaciji krvi, uslijed čega rezovi i upale zarastaju sporije, a pušenje također sprečava ulazak kisika i hranjivih sastojaka u krv.

Čak i bez dijabetesa, samo pušenje uzrokuje probleme s kožom, poput suhe kože, što uglavnom utječe na kožu oko očiju. Ako ne možete potpuno prestati pušiti, pokušajte barem smanjiti broj cigareta koje pušite.

Ako želite poboljšati stanje svoje kože, onda je najbolja stvar koju možete učiniti prestati pušiti.

Alergija na inzulin

Alergija na inzulin je vrlo rijetka. Ako vam se čini da određena vrsta inzulina kod vas izaziva alergijsku reakciju, onda je to vjerovatnije zbog aditiva koje koriste proizvođači, nego samog inzulina. Stoga, nemojte paničariti.

Vaša je najbolja opklada promijeniti vrstu inzulina nakon što se prvo savjetujete sa svojim endokrinologom. Provjerite i kako radite ubrizgavanje, ako igla ne prodre duboko ispod kože, to može izazvati i iritaciju, a penetracija pregloboko može ostaviti modricu.

Ljudi koji imaju dijabetes dobro su svjesni da im je za noge potrebna pažljiva njega. Visoki šećer u krvi često prouzrokuje oštećenja nervnih završetaka nogu i stopala. Ako su vam oštećeni nervni završeci, na mestu oštećenja ne osjećaju bol, toplinu, hladnoću.

Sve su to simptomi dijabetičke neuropatije. Visoki šećer u krvi remeti proces cirkulacije krvi, spriječavajući protok krvi prema nogama i stopalima. Kao rezultat toga, upala i rane zacjeljuju duže vrijeme. Noge trebaju pažljivu njegu, jer čak i mala ozljeda udova kod dijabetesa može dovesti do amputacije.

Ulkusi mogu nastati čak i ako nosite neudobne cipele. Ako je oštećenje živaca već prisutno, tada možda nećete osjetiti pojavu čira, pa je također povećan rizik od infekcije. Poremećena cirkulacija krvi također smanjuje sposobnost imunološkog sistema da se odupire infekcijama. Ako imate čir, tada treba odmah posjetiti liječnika jer se čir može brzo povećati.

Također, čir može se oblikovati ispod sloja mrtve kože pa morate često posjećivati ​​doktora (u uredima za dijabetičko stopalo) koji će provjeriti stanje vaših nogu i ukloniti slojeve mrtve kože.

Rane i posjekotine

U stvari, ne biste trebali vjerovati da ako imate dijabetes i prerezate se, tada će vam rana još dugo zacijeliti. Ako kontrolirate šećer u krvi, tada vam rane i ogrebotine neće zarasti duže od ljudi bez dijabetesa. Ali ipak, rana se mora odmah liječiti.

Izrez operite vodom i sapunom, pažljivo osušite i nanesite sterilni preljev od gaza. Ako vam rana ipak zabrinjava, posjetite liječnika.

    pratite nivo šećera u krvi (4-7 mmol / l, povećajte na 10 tokom kratkog vremena nakon obroka) pijte više vode kako biste vlažili kožu iznutra. tuširajte se i okupajte u toploj vodi jer vruća voda isušuje kožu. Također pokušajte ne uzimati pjenaste kupke i nemojte jako trljati kožu sapunom jer to također dovodi do gubitka ulja gornjim slojevima kože, što dovodi do ljuštenja kože. nakon kupke ili tuširanja temeljito obrišite i provjerite da li na koži imate lagano crvenilo ili piling, jer zahtijevaju trenutnu pažnju. nosite pamučno rublje, jer on, za razliku od sintetičkog, omogućava prolaz zraku. potražiti liječnika ako ste zabrinuti zbog svog stanja kože
    Kad perete noge, pripazite da voda nije jako vruća i dobro je obrišite između nožnih prstiju. Svakodnevno provjeravajte stopala da li ima upale, crvenila, žuljeva, mozga itd. ako vaša stopala imaju suhu kožu, koristite razna hidratantna krema ili kremu za stopala, ali nemojte ih trljati među prstima, jer visoka vlažnost zraka može dovesti i do infekcije. Ni u kojem slučaju se ne pokušavajte sami nositi sa kostima i običnim kalusima, pokažite ih liječniku. ako imate dijabetes, tada pažljivo pregledajte noge dok pratite šećer u krvi.

Pitanja za doktora

Sljedeći problem je zabrinjavajući: prije otprilike šest mjeseci počeli su osip na licu: prvo na obrazu (i iz nekog razloga samo na desnoj strani), a zatim na čelu. Liječenje dermatologa nije dalo efekta, možda je to problem drugačije prirode, na primjer dijabetes?

Može biti. Doista, kod dijabetesa, glukoza se najprije nakuplja u krvi, potom povećava vaskularna propustljivost i ulazi u tkiva, nakupljajući se tamo i ima štetan utjecaj. Ove promjene se odnose na sva tjelesna tkiva, uključujući kožu.

Zbog toga morate provesti istraživanje glukoze u krvi na glavi (iz prsta ili iz vene), kao i studiju glukoze u krvi nakon što ste naložili 75 g glukoze - test tolerancije na glukozu. Da biste proveli ova istraživanja, morate jesti kao i obično, to jest, bez dijeta, najmanje 3 dana.

Prije ispitivanja, koja se izvodi rano ujutro na prazan stomak, trebali biste postiti noću 10-14 sati. Možete piti čistu vodu, ali ne možete jesti ništa, uključujući četkanje zuba pastom koja sadrži šećer. Uz rezultate istraživanja, potrebno je kontaktirati endokrinologa koji će ocijeniti rezultate i odabrati daljnju taktiku za dijagnozu i liječenje.

Ja patim od dijabetesa tipa 1. Znam da je bolest loša i da pati cijelo tijelo. Stoga se trudim slijediti dijetu i slijedim sve preporuke liječnika. Nedavno sam primijetio da koža postaje pomalo suha. Molim vas da mi kažete kako da se pravilno brinem za nju kako bi ona ostala zdrava?

Uz dijabetes, stvarno pate sve vrste metaboličkih procesa, posebno ugljikohidrati. Takvi prekršaji jednostavno ne mogu utjecati na zdravlje kože - ona postaje suha, gubi elastičnost, sklona je čestim upalnim procesima, poput furunculosis i gljivičnih infekcija.

Uz to, suha i isušena koža lakše se ozlijede, a postojeće ozljede zarastaju mnogo sporije i lako se zaraze. Nastali upalni proces teško je lečiti, sklon je prelasku u hronični oblik i često je komplikovan.

Stoga je briga o koži za dijabetes vrlo važna - pokušajte pridržavati se pravila u nastavku i rizik od razvoja različitih groznica, apscesa i tako dalje bit će znatno smanjen.

Stoga pokušajte ne koristiti sapun (jer samo povećava suhoću) za svoj svakodnevni toalet (pri pranju, kupanju) ili neutralan deterdžent. Sušilica treba biti mekana da nježno dodiruje kožu kako ne bi dodatno oštetila kožu.

Za intimni toalet odaberite posebne deterdžente s odgovarajućom kiselošću, jer su fiziološki za ovo područje i nemaju sušenje ili nadražujuće djelovanje.

Usna šupljina također zahtijeva pažljivu i pažljivu njegu: ne dozvolite mikronapadanje sluznici, imajte na umu da čak i bezopasna mikrotrauma ima šansu da se transformira u ozbiljan upalni proces. Dalje, perite zube dva puta dnevno i redovito posjećujte svog stomatologa.

Svakodnevno pregledavajte kožu, naročito za kožu stopala. Obratite pažnju na značajke higijenske njege noktiju: ne režite kratke, ne skraćujte uglove, po mogućnosti koristite datoteke za nokte umjesto škara.

Kada birate odjeću i obuću, dajte prednost samo proizvodima od prirodnih tkanina. Obratite posebnu pažnju na cipele - one bi vam trebale idealno odgovarati (ne gurajte, ne trljajte).

Pa, naravno, osim pravilne higijenske njege kože, izuzetno je važan, rekao bih, temeljni koji je stroga kontrola razine šećera u krvi.
Redovno posjećujte svog endokrinologa i slijedite sve njegove preporuke u vezi s lijekovima i dijetom. Sve najbolje!

Zdravo Na đonu nogu pojavile su se crvenkaste mrlje, i dalje osjećam neki peckanje, a noću me noge poprilično bole. Doktore, što su ove mrlje i kako ih liječiti? Pa ipak, bolestan sam od holecistitisa, gastritisa i dijabetesa, možda je to važno.

Dobar dan, Sofia! Utvrditi uzroke pojave fleka moguće je tek nakon izravnog pregleda. Preporučujem vam da što prije odete na redovito savjetovanje sa specijalistom, jer je moguće da ste razvili komplikaciju polineuropatije na pozadini šećerne bolesti.

Čimbenici rizika za njegovu pojavu su dodatno visoka glikemija (nivo šećera u krvi), dijabetičko „iskustvo“, prisustvo drugih hroničnih patologija u tijelu (pretilost), te zlouporaba loših navika (alkohol, nikotin).

Kod ove bolesti zahvaćaju se živčana vlakna što se očituje trncem u ekstremitetima, bolovima, koji se obično pogoršavaju noću, ukočenošću i gubitkom osjeta, osjećajem hladnoće i hlađenja u ekstremitetima, oticanjem stopala, kao i promjenama na koži - suhom, ljuštenjem, crvenilom stopala i dr. stvaranje koštane srži i otvorene rane.

Konačnu dijagnozu neurolog može postaviti tek nakon niza dodatnih metoda istraživanja (razni neurološki testovi i funkcionalni testovi za utvrđivanje svih vrsta osjetljivosti - taktilne, temperature i boli). Stoga, ne odgađajte posjetu liječniku, sjetite se mogućnosti postizanja pozitivnog učinka direktno je proporcionalno vremenu započinjanja liječenja.

Tretman je individualan i sastoji se od:

    normalizacija razine glukoze u krvi, prehrana i uklanjanje loših navika (nikotin, alkohol), najveća dozvoljena redovita tjelesna aktivnost, redovan unos alfa-lipoične kiseline, vitamina i antioksidanata, po potrebi, lijekova protiv bolova, uklanjanja napadaja u udovima, liječenja čira na stopalima i liječenje pratećih infekcija, ne propustite razvoj bolesti poput osteoporoze, profilaktički uzmite vitamine i minerale, a također vodite računa da vam cipele nisu bile uske oh i udoban.

Imajte na umu da je tradicionalni izraz da se živčane ćelije ne oporavljaju nažalost istinska istina, zato obratite posebnu pažnju na pravovremenu dijagnozu ove bolesti.

Moja koža užasno svrbi i doslovce po cijelom tijelu, sumnjam da je uzrok tome dijabetes, šta mogu učiniti da izbjegnu probleme?

Dobar dan, Eugene! Potpuno ste u pravu, dijabetes zaista može uzrokovati generalizirani svrab. Činjenica je da sa dijabetesom pate sve vrste metabolizma, prije svega ugljikohidrati, lipidi (masnoće). To prirodno utječe na stanje kože, jer se njena prehrana u ovom slučaju naglo pogoršava.

Koža postaje suha, gubi elastičnost, javlja se bolan svrbež. Upravo ovaj svrbež ponekad postaje prvi opipljivi simptom dijabetesa. Moguća je i kombinacija neke vrste kožne bolesti (na primjer, koja se obično ne očituje jakim svrbežom) i dijabetesa (pojačan ovaj svrab).

U svakom slučaju, morate ići kod endokrinologa i pregledati se - da biste utvrdili nivo glukoze na glasu i nakon uzimanja 75 g glukoze (test tolerancije glukoze - GTT). Također vrijedi posjetiti dermatologa kako ne bi propustili jednu od brojnih kožnih bolesti. Nakon pregleda specijalisti će vam dati sve potrebne preporuke koje odgovaraju utvrđenoj dijagnozi. Ne odgađajte posjetu ljekarima!

Recite mi, molim vas, gdje i kojem liječniku moram kontaktirati. Činjenica je da stalno imam gljivicu na potplatu, između prstiju i na noktima - liječim se, mažem, radim sve vrste kupki, ali to pomaže samo nakratko. A nedavno je koža na cijelom tijelu postala toliko suha i svrbi sve. Je li to vjerojatno da se gljivica već proširila na cijelu kožu? Hvala

Dobar dan, Irina! Vaše trenutno stanje zahteva specijalistički pregled i temeljni pregled. I vrijedi, začudo, početi ne od dermatologa, već prije svega trebate posjetiti endokrinologa.

Često ponavljajuće gljivične infekcije, osjećaj suve kože i stalni svrbež mogu biti prvi znakovi bolesti kao što je dijabetes. Stoga, ne odgađajte posjet specijalistu!

Najvjerojatnije će vam biti postavljena sljedeća ispitivanja za početak: opći test krvi i urina, krvni šećer i test na šećer, ultrazvuk gušterače, analiza mokraće prema Zimnickom, kao i bakteriološko istraživanje struganja sa gljivičnog područja kože.

Zatim, ako se dijagnoza dijabetesa potvrdi, liječenje će prije svega biti usmjereno na ispravljanje metabolizma ugljikohidrata. I tek nakon toga dermatolog će vam propisati, prema bakteriološkoj studiji, antifungalne lekove. Vitaminska terapija i upotreba imunostimulanata neće biti suvišni.

Pa ipak, obratite dužnu pažnju na preventivne mjere: budite sigurni da nosite čarape ili čarape, ni pod kojim uvjetima ne nosite tuđu obuću, bez odlaganja posjetite kupaonicu, saunu ili bazen, nosite cipele (gume, perite).

Općenito, ako redovito posjećujete bazene, kupke, saune, javne tuševe, tada je preporučljivo provesti preventivne mjere - jednom koristite antifungalnu kremu. A ipak, kod pacijenata koji su u prošlosti imali mikozu stopala, preporučljivo je da se u ljetnim mjesecima provede mali kurs antirelipsoidne terapije (2-3 kursa u trajanju od 2 tjedna s razmakom od 7 dana između njih).

Nedavno sam imala osjećaj zatezanja kože, a postala je toliko suva i ponekad svrbi! Ne koristim nikakvu kozmetiku, nisam se sunčala i općenito pratim svoje zdravlje. Molim vas, recite mi šta može izazvati tako suhu kožu?

Sam mehanizam suve kože (kseroza) je sledeći.Poznato je da se ovo stanje povezuje uglavnom s takvim faktorima: dehidratacija gornjeg sloja kože i česta promjena epitelijskog sloja, što vodi kršenju zaštitnih svojstava kože.

Suva koža nije neovisna bolest, već služi samo kao jedan od simptoma nekih patoloških stanja. U stvari, postoji mnogo razloga koji izazivaju osjećaj suhe kože.

Evo samo glavnih: nedostatak vitamina (A i PP), hormonalni poremećaji (hipotireoza), hronična intoksikacija (alkohol, hemikalije), metabolički poremećaji, hronične bolesti organizma (hepatitis, pankreatitis, holecistitis, zatajenje bubrega), razne alergijske i dermatološke bolesti.

Suva koža može biti popratna pojava terapijskih mjera (piling, lasersko rezanje, dermabrazija). Stoga je tako jednostavno i nedvosmisleno bez odgovarajućeg pregleda, ne mogu utvrditi uzrok suve kože u vašem konkretnom slučaju.

Neophodno je konsultovati se sa dermatologom, endokrinologom, alergologom i terapeutom.

Obavezna je opća klinička pretraga krvi, kao i određivanje nivoa šećera u krvi i urinu, jer je često suha i svrbežna koža jedan od prvih simptoma dijabetesa. Ne odgađajte posjetu ljekaru! Sve najbolje!

Moje ime je Oksana, imam 29 godina. Bolestan sam od dijabetesa tipa 1 već pola godine. Propisali su mi insulin 3 puta dnevno. Nakon nekog vremena osjećao sam se bolje i počeo sam ubrizgavati inzulin svaki drugi dan kako bih stimulirao proizvodnju vlastitog inzulina. Sve je u redu, ali grozim se aknama i groznicama, šta da radim bolje?

Zdravo, Oksana! Imate komplikaciju dijabetesa - furunculosis, koja je nastala na pozadini dekompenzacije metabolizma ugljikohidrata. Neprihvatljivo je korištenje inzulina svaki drugi dan, jer on ne dovodi toliko do stvaranja vlastitog inzulina, već dovodi do znatnih fluktuacija vrijednosti glukoze u krvi svaki dan, što je prepuno mnogih komplikacija dijabetesa i furunculoze i nije strašna komplikacija.

Za pregled i korekciju liječenja dijabetesa potrebno je kontaktirati endokrinologa. Također, u svrhu prevencije gnojnih bolesti dodatno se preporučuje uzimanje vitamina oboljelima od dijabetesa melitusa.

Kožne manifestacije dijabetesa

1. Koliko često pacijenti s dijabetesom razvijaju istovremene lezije na koži?

Većina objavljenih studija navodi da 30-50% pacijenata s dijabetesom na kraju razvije lezije kože. Međutim, ako uvrstite izbrisane znakove, poput promjena na noktima i krvnim žilama te oštećenja kožnog vezivnog tkiva, njihova učestalost dostiže 100%.

Kožne lezije u većini slučajeva prisutne su kod pacijenata s poznatom dijagnozom dijabetesa, ali kožne manifestacije mogu biti i rani znak nedijagnosticirane dijabetesa.

2. Postoje li kožni poremećaji patognomski za dijabetes?

Da Pemfigus kod dijabetesa (bulozni osipi kod dijabetesa, dijabetična bula) specifičan je za dijabetes. Pemfigus kod dijabetesa vjerojatnije je da će se pojaviti kod teškog dijabetesa, posebno kod dijabetičke neuropatije. Klinički se manifestuje prisutnošću plikova, obično na donjim ekstremitetima, koji se takodje pojavljuju u nedostatku prethodne povrede.

Patogeneza ove manifestacije nije poznata, ali elektronska mikroskopska istraživanja pokazala su da se javlja uslijed strukturnih poremećaja na mjestu spajanja epiderme i dermisa. Preostale opisane manifestacije na koži mogu se naći u jednoj ili drugoj mjeri kod zdravih pojedinaca. Neka stanja kože, poput lipoidne nekrobioze kod dijabetesa, ukazuju na usku povezanost s dijabetesom.

3. Koje su najverovatnije lezije kože kod dijabetesa?

Najčešće lezije kože koje susreću kod dijabetesa su zadebljanje prstiju, telangiektazija noktiju, ispiranje lica, tragovi kože (akrohordoni), dijabetesna dermopatija, žuta koža, žuti nokti i petehijalna purpura stopala. Manje česte su lezije na koži kao što su dijabetička lipoidna nekrobioza, dijabetični bulozni osipi, okanthosis nigricans i adutomm sklereema.

4. Šta su plombe za prste?

Otisci prstiju su višestruki, grupirani, male papule koje teže udaraju u ekstenzorsku površinu prstiju, posebno oko zglobova. Oni su asimptomatski ili izrazito izbrisani u svojim manifestacijama. Histološki sadrže povećanu količinu kolagena u dermalnim papilama.

5. Šta je akanthosis nigricans?

Acanthosis nigricans je dermatoza u obliku papilomatozne (bradavičaste) hiperplazije kože. Prate ga razna stanja, uključujući dijabetes melitus, gojaznost, akromegaliju, Cushingov sindrom, neke lekove i maligni tumor. Primijećena je posebna povezanost acanthosis nigricans s dijabetesom melitusom otpornim na inzulin.

6. Kako izgleda akanthoza nigricansl

Najuočljivija je na pazuhu, ispod grudi i na pregibu vrata, gde se pojavljuje hiperpigmentirana „baršunasta“ koža koja izgleda kao „prljava“. Papule se mogu pojaviti u blizini zglobova prstiju, koji izgledaju poput „golih“ prstiju, osim što značajno više strše.

7. Šta je dijabetička dermopatija? Šta je njegova patogeneza?

Dijabetička dermopatija (mrlje na koži) je uobičajena lezija dijabetesa koja se u početku pojavljuje kao eritematske papule ili makule različitih veličina, a zatim se pretvara u atrofične kikturalne hiperpigmentirane dijelove na prednjoj površini potkoljenice.

Nije jasno da li lezija nastaje isključivo zbog vaskularnih promjena ili zbog drugih sekundarnih faktora poput traume i zastoja. Efikasan tretman nije poznat. Pojedine lezije često nestaju u roku od 1-2 godine, mada se često pojavljuju nove lezije.

8. Šta je dijabetička lipoidna nekrobioza?

Dijabetička lipoidna nekrobioza je bolest koja se najčešće lokalizira na prednjoj površini potkoljenice, mada se može primijetiti i drugdje. Početne lezije pojavljuju se kao nedijagnosticirane eritematske papule ili plakovi koji se pretvaraju u prstenaste elemente karakterizirane žućkastom bojom, proširenim krvnim žilama i atrofijom središnje epiderme. . Ova je lezija karakteristična za dijabetes i obično se može dijagnosticirati njenom pojavom. Rjeđe se razvijaju ulceracije.

Biopsija otkriva granule, koje kao ograde okružuju velika područja nekrotičnog i sklerotičnog kolagena. Dodatni nalazi uključuju proširene vaskularne prostore, plazma stanice i povećane količine neutralne masti.

Biopsije lezija u razvoju obično imaju dijagnostičku vrijednost, mada ih u nekim slučajevima može biti teško razlikovati od anularnog granuloma. Patogeneza nije poznata, ali navodni uzroci uključuju imunološki kompleks vaskulitis i defekt agregacije trombocita.

9. Kakva je veza između dijabetičke lipoidne nekrobioze i dijabetesa?

U opsežnom istraživanju pacijenata sa dijabetičkom lipoidnom nekrobiozom, otkriven je dijabetes u 62%. Otprilike polovina pacijenata koji nisu dijabetičari imali su poremećaje u ispitivanju tolerancije na glukozu, a skoro polovina bolesnika koji nisu imali dijabetes, imali su porodičnu anamnezu. Međutim, dijabetička lipoidna nekrobioza uočena je kod samo 0,3% bolesnika.

Neki dermatolozi radije koriste termin „lipoidna nekrobioza“ kod pacijenata sa stanjima koja nisu povezana s dijabetesom.Ali, zbog izražene povezanosti s ovim stanjima, pacijenti koji liječe lipoidnu nekrobiozu trebali bi biti testirani na dijabetes. Pacijenti s negativnim testom podliježu periodičnom ponovnom pregledu.

10. Kako se liječi dijabetička lipoidna nekrobioza?

Ponekad se lipoidna nekrobioza može spontano otkloniti. Nema dokaza da nekrobioza „reaguje“ na lečenje početnih slučajeva dijabetesa ili pogoršava tok razvoja dijabetesa. Rane manifestacije mogu se liječiti aktualnim kortikosteroidima.

Teži slučajevi mogu se liječiti acetilsalicilnom kiselinom ili dipiridamolom iznutra, iako u nekim slučajevima tretman ne daje efekta. U teškim slučajevima pacijenti s većim ulceracijama mogu zahtijevati hiruršku transplantaciju kože.

11. Da li su infekcije kože češće kod dijabetesa nego u kontrolnim grupama?

Da Ali verovatno kožne infekcije nisu toliko bitne ", kako većina medicinskih stručnjaka veruje. Studije pokazuju da povećana učestalost kožnih infekcija strogo odgovara povećanju glukoze u plazmi.

12. Koje su najčešće bakterijske infekcije kože koje prate dijabetes?

Najčešće teške kožne infekcije koje prate dijabetes su "dijabetičko stopalo" i amputacijski čir. Otkriveno je da su zaražene ulceracije kože udova primijećene kod dijabetesa u 15% slučajeva u usporedbi sa 0,5% u kontrolnoj skupini.

Eritrasma je benigna površna bakterijska infekcija uzrokovana Corynebacterium minutissimum, koja se nalazi u 47% odraslih bolesnika s dijabetesom. Klinički se pojavljuje kao crvenkasto smeđa ili žućkasta boja makularnih lezija s tankim ljuskicama na područjima nabora, obično u preponama, međutim mogu utjecati i područja aksilarne kože i nabori velikog nožnog zgloba. Budući da patogeni proizvode porfirin, dijagnoza se može potvrditi otkrivanjem koralne crvene fluorescencije kada su izloženi Wood lampi.

13. Koje gljivične infekcije najčešće prate dijabetes?

Najčešće mukozne gljivične infekcije koje prate dijabetes je kandidijaza, obično uzrokovana Candida albicans. Žene su posebno sklone razvoju vulvovaginitisa. U jednom istraživanju siji se Candida albicans kod 2/3 svih dijabetesnih bolesnika.

U žena koje imaju znakove i simptome vulvitisa, učestalost pozitivne kulture dostiže 99%. Pozitivni rezultati sjetve izuzetno su česti kod muškaraca i žena s dijabetesom koji se žale na svrbež anusa. Ostali oblici kandidijaze mogu biti trzaj, napadaji (ugaoni heilitis), pelenski osip, hronična interdigitalna blastomycetic erozija, paronihija (infekcija mekih tkiva oko nokatne ploče) i onikomikoza (infekcija nokta).

Uzrokom ovih sindroma smatra se povećana razina glukoze koja služi kao supstrat za razmnožavanje vrsta Candida. Bolesnike s recidivom kožne kandidijaze bilo kojeg oblika treba testirati na dijabetes. Pacijenti s ketoacidozom posebno su skloni razvoju mukoromikoze (zigomikoze) uzrokovane različitim vrstama zigoceta, uključujući vrste Mucor, Mortierella, Rhyzopus i Absidia.

Na sreću, takve su prolazne i često fatalne infekcije rijetke. Iako su ranija istraživanja sugerirala da je dermatofitne infekcije vjerovatnije kod dijabetesa nego u kontrolnim skupinama, noviji epidemiološki podaci ne podržavaju ovu povezanost.

14. Zašto su dijabetesni pacijenti s ketoacidozom posebno skloni razvoju mukoromikoze?

Gljivice su termo tolerantne, više vole kiselo okruženje, brzo rastu s velikom koncentracijom glukoze i jedna su od nekoliko vrsta gljiva koje koriste ketone kao supstrat za svoj rast. Tako se s ketoacidozom stvara idealno okruženje za razmnožavanje ovih gljivica.

15.Postoje li kožne komplikacije u liječenju dijabetesa?

Da Neželjene reakcije na injekcije insulina relativno su česte. Navodi se da njihova prevalenca varira od 10 do 56%. Općenito, ove komplikacije mogu se podijeliti u tri kategorije: reakcije na nepravilnu injekciju (na primjer, intradermalno ubrizgavanje), idiosinkrazija i alergijske reakcije.

Već je opisano nekoliko vrsta alergijskih reakcija, uključujući lokaliziranu i generaliziranu urtikariju, reakcije poput Arthusovog fenomena i lokaliziranu kasnu preosjetljivost. Hipoglikemijski agensi koji se uzimaju oralno ponekad mogu proizvesti neželjene kožne reakcije, uključujući fotosenzibilnost, urtikariju, multiformni eritem i nodosum. Konkretno, klorpropamid može izazvati eritematsku reakciju prilikom konzumiranja alkohola.

Nova procjena kožnih manifestacija kod dijabetesa

Dijabetes melitus je neizlječiva i skupa bolest koja predstavlja veliki teret za pacijente i društvo u cjelini. U dermatologiji neke dermatoze mogu biti na ovaj ili onaj način povezane s dijabetesom. Glavno je da se neke dermatoze mogu pripisati sistemskim manifestacijama dijabetesa, a njihova identifikacija treba podstaći dermatologe da ih konsultuju s endokrinologom i drugim specijalistima.

U ovom ćemo članku razmotriti neke kožne bolesti povezane s dijabetesom, proučiti snage ovih kombinacija i razgovarati o patofiziološkim mehanizmima njihove pojave. Ekonomski teret dijabetesa u Sjedinjenim Državama nedavno se procjenjuje na gotovo 250 milijardi dolara godišnje, a taj iznos i dalje raste.

Za dermatologa je važno da može prepoznati i razumjeti kožne manifestacije dijabetesa, a u ovom ćemo članku razmotriti lezije kože karakteristične za dijabetes, kao i druge dermatoze, ali s manje jasnom povezanošću s dijabetesom. Dermatoze karakteristične za dijabetes uključuju acantosis nigricans, dijabetičke plikove, dijabetičku dermopatiju, dijabetičko zadebljanje kože, lipoidnu nekrobiozu, skleredem i žute nokte.

Dermatoze s mogućom povezanošću s dijabetesom uključuju stečene perforirajuće dermatoze, eruptivne ksantome, prstenasti granulom, lichen planus, psorijazu, vitiligo.

Dijabetičko zadebljanje kože

Povezanost dijabetesa i dijabetičkog zadebljanja kože dobro je opisana kao stanje koje ograničava pokretljivost zglobova ruku (heiroartropatija) ili kao asimptomatsko zadebljanje kože. Procijenjeno je da 8% - 36% bolesnika sa šećernom bolešću ovisnom o inzulinu razvije dijabetičko zadebljanje kože (AAD).

Na neki način ovaj proces nalikuje procesu s progresivnom sistemskom sklerozom. Zanimljivo je da je čak i klinički normalna koža kod pacijenata sa šećernom bolešću pokazala nešto aktiviranja fibroblasta, ali kolagena vlakna su bila tanja od onih koja su pronađena kod progresivne sistemske skleroze.

Ovo stanje nesumnjivo utiče na kvalitetu života, jer ograničava pokretljivost ruku. Naglašavajući potrebu za strogom kontrolom glikemije, sugeriralo se da stroga kontrola šećera u krvi može dovesti do poboljšanja dijabetičkog zadebljanja kože, međutim, opažanja o poboljšanju temelje se na malom uzorku populacije.

DUK značajno (P Žuti nokti

Promjene noktiju kod dijabetesa, u rasponu od periungualne telangiektazije, do komplikacija od infekcije poput paronihije, dobro su opisane. Međutim, najčešća promjena noktiju, posebno kod starijih bolesnika s dijabetesom, je žutilo noktiju koje pogađa do 40% pacijenata s dijabetesom.

Mehanizam žutila noktiju verovatno je posledica nakupljanja krajnjih produkata glikacije. Isti mehanizam dovodi do žutila kože i oštećenja vida kod dijabetesa.Nokat usporava rast zbog nedovoljnog snabdijevanja krvi matricom nokta.

Nokat može biti više zakrivljen nego što je uobičajen, s uzdužnim prugama (onihoreksa). Važno je, međutim, da dijabetes ne pripisujemo žutim noktima bez uzimanja u obzir drugih uzroka žutih noktiju, na primjer, onihomikoze, žutih noktiju povezanih s limfedemom ili respiratornim bolestima (na primjer, pleurizom, bronhiektazi).

Dijabetička dermopatija

Dijabetička dermopatija je možda i najčešći sindrom kože u ovoj populaciji bolesnika, iako se može javiti i kod ljudi bez dijabetesa. Istovremeno se na prednjoj površini nogu formiraju pigmentirane atrofične mrlje uslijed dijabetičke mikroangiopatije.

Brojna su istraživanja pokazala česte kombinacije dijabetičke dermopatije i retinopatije, kao opća patogeneza - vaskularno oštećenje dovodi do ovih lezija. Stoga bi prisustvo takvih mrlja na nogama trebalo gurnuti liječnika na oftalmološki pregled.

Dijabetički mjehurići

Dijabetički mjehurići ili dijabetički pemfigus (DP) su rijetki, ali dobro opisani koji se spontano javljaju na prstima i nožnim prstima, kao i na stopalima, u bolesnika sa šećernom bolešću. Ove plikove treba razlikovati od ostalih primarnih autoimunih cističnih dermatoza i od jednostavnih mehanobuloznih lezija.

Za DP je karakterističan brzi početak ekstremiteta kod pacijenata sa šećernom bolešću s minimalnom ili nikakvom traumom, s plikovima koji sadrže sterilnu tekućinu s negativnom imunofluorescentnom reakcijom. Smatra se da je mehanizam stvaranja plikova povezan s mikroangiopatijom, nedovoljnom opskrbom kože kožom, što stvara uvjete za akantholizu s naknadnim stvaranjem mjehurića na granici dermisa i epiderme.

Acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans ili crna akanthoza (ChA) karakteriziraju tamno smeđi plakovi koji su pretežno na stražnjem vratu i pazuhu. Ovo je čest nalaz kod pacijenata sa šećernom bolešću i nesumnjivo je poznat lekarima. Patofiziologija ovih lezija dobro je proučena.

ChA je važan nalaz, jer može se pojaviti i u drugim endokrinopatijama (na primjer, Cushingov sindrom, akromegalija, sindrom policističnih jajnika) ili malignim novotvorinama (adenokarcinom gastrointestinalnog trakta). Da bi se poboljšao izgled ovih lezija, koriste se keratolitička sredstva i topični retinoidi.

Scleredema

Scleredema (Scleredema adultorum) je infiltrirani plak na stražnjoj strani vrata i gornjem dijelu leđa. Skleredema se, po pravilu, javlja u obliku 3 različita oblika. Oblik koji se opaža kod bolesnika sa šećernom bolešću ponekad se naziva i dijabetičkim skleredemom (scleredema diabeticorum) (DM).

Drugi oblik - post-infekcija, po pravilu, nastaje posle stafilokoknih infekcija. Treći oblik se javlja kod malignih novotvorina. Među pacijentima s dijabetesom dijabetes se javlja u 2,5% -14%. Lezije su često tvrdoglave uprkos širokom rasponu pristupa liječenju.

Histopatološka analiza u pravilu otkriva zadebljanje dermisa s povećanjem debljine kolagenih vlakana i povećanjem broja mastocita. Predloženi mehanizmi sugeriraju stimulaciju sinteze kolagena fibroblastima i degeneraciju kolagena, vjerovatno zbog viška glukoze.

Godišnji granuloma

Prstenasti granulom (KG) je okruglasta, mesnatasta, ponekad eritematska papula koja se javlja u dermisu, češće na stražnjoj površini udova, što je tipično za lokalizirani oblik. Iako mogu postojati veći prstenasti plakovi u obliku generaliziranog oblika. Histološki, granulomatozni infiltrat karakterističan je za CG.

Uobičajeni ishod CG je spontano razrješenje.U literaturi je opisan osebujan fenomen, prema kojem je biopsija jednog od elemenata osipa dovela do pojave drugih osipa na tijelu. Međutim, generalizirani oblik može biti teže liječiti i zahtijeva terapijski pristup koji uključuje topičke steroide, terapiju svjetlom i sistemske imunomodulatore.

Lichen planus

Nedavno istraživanje male populacije u Turskoj pokazalo je snažnu vezu između lichen planusa (CPL) i nenormalne tolerancije na glukozu. U ovom istraživanju sudjelovalo je 30 bolesnika s CPL-om, od kojih je polovina (14 od 30) imala poremećen metabolizam glukoze, a četvrtina (8 od 30) dijabetesa.

Ali potrebno je mnogo istraživanja da bi se razjasnila ova veza. Prije ove studije, nekoliko drugih studija pokazalo je vezu između oralnog CPL-a i dijabetesa. Klinički se u usnoj šupljini mogu vidjeti bijeli plakovi s karakterističnim uzorkom čipkaste mrežice. Na drugim dijelovima kože CPL se obično pojavljuje kao svrbež, ljubičasta, ravna poligonalna papula.

CPL se takođe može povezati s mnogim drugim bolestima, posebno sa virusnim hepatitisom C, ali i sa timomom, jetrenim bolestima, upalnim bolestima creva.

Vitiligo se češće povezuje s dijabetesom melitusom ovisnim o inzulinu. Prisustvo vitiliga treba podsjećati doktora da je ovo autoimuna bolest koja se može kombinirati sa dijabetesom, također povezana s autoimunim bolestima.

Stečena perforirajuća dermatoza

Iako je klasični pojam stečene perforirajuće dermatoze (PPD) (Kirleova bolest ili prodorna hiperkeratoza) povezan s zatajivanjem bubrega, dijabetes je također uvršten u broj popratnih bolesti. Stečena perforirajuća dermatoza uočena je u 10% pacijenata na hemodijalizi u vezi s hroničnim zatajivanjem bubrega.

Većina slučajeva zatajenja bubrega s potrebom hemodijalize javlja se kod bolesnika s dijabetičkom nefropatijom, što može objasniti slučajnost dijabetesa, zatajenja bubrega i stečene perforirajuće dermatoze. Topikalno ublažavanje steroidnih simptoma može se koristiti kao prva linija liječenja za ovu često svrbežnu leziju.

Eruptivni ksantomi

Čini se da je veza između dijabetesa i eruptivnih ksantoma (EC) vrlo mala, utemeljena na činjenici da je mnogim pacijentima koji imaju dijabetes poremećen metabolizam lipida i ugljikohidrata. Glavna značajka EK je porast razine triglicerida koji se mogu javiti u dijabetes melitusu.

Procjenjuje se da samo 0,1% dijabetičara razvija eruptivne ksantome, a njegov glavni značaj može biti navođenje liječnika na liječenje hipertrigliceridemije i razmatranje drugih uzroka, na primjer, akutni pankreatitis.

Pacijenti sa psorijazom mogu imati povećan rizik za razvoj dijabetesa. Dijabetes među bolesnicima sa psorijazom bilježi se češće nego u općoj populaciji.

S obzirom na različite kožne manifestacije šećerne bolesti važno je razlikovati one koje su u direktnoj vezi s dijabetesom od onih koje se mogu javiti kod drugih patologija. Na primjer, prilikom pregleda pacijenta sa acanthosis nigricans i žutim noktima, liječnik treba odmah testirati kako bi utvrdio nivo hemoglobina 1C (glikovani hemoglobin) kako bi isključio dijabetes.

U ovom slučaju liječnik treba isključiti onikomikozu i respiratornu patologiju. Takav pristup kožnim manifestacijama dijabetesa može pomoći ispravno prepoznati i liječiti određenog pacijenta.

Njega kože za dijabetes

Dijabetes melitus je hronična bolest koja ima izražen negativan učinak na gotovo sve organe i sisteme i značajno narušava kvalitetu života pacijenata.Važnost problema nastaje ne samo ozbiljnošću mogućih komplikacija, već i velikom rasprostranjenošću bolesti u modernom svijetu.

U Rusiji je identifikovano i registrovano oko 3,5 miliona pacijenata. Između 5 i 8 miliona ljudi još ne zna da imaju dijabetes. Poboljšanje dijagnoze dijabetesa jedan je od glavnih zadataka i dat će pacijentima šansu da ne zakasne s početkom liječenja.

Danas ćemo pokušati ustanoviti što se događa s jednim od najvećih organa osobe - njegovom kožom za dijabetes i zašto je pravovremena i kompetentna njega za nju toliko bitna.

Patogeneza kožnih lezija kod dijabetes melitusa je prilično složena, ali temelji se na poremećenom metabolizmu ugljikohidrata. Visoka razina šećera dovodi do vanćelijske i unutarćelijske dehidracije, destabilizacije ćelijskih membrana i poremećaja energetskog metabolizma ćelija kože, lojnih i znojnih žlijezda.

Kao rezultat toga, poremećen je normalan oporavak epiderme i stvaranje zaštitnog masnog filma, što se očituje jakom suhom, oštrim padom elastičnosti kože, pilingom i hiperkeratozom. Metabolički poremećaji kod dijabetes melitusa su univerzalni, a razvijanje dijabetičke neuropatije, mikro- i makroangiopatije zauzvrat pogoršava kožne lezije.

Kožni problemi sa dijabetesom nisu samo neugodni, već mogu dovesti i do ozbiljnih komplikacija. Kršenjem normalne barijere kože i slabljenjem lokalnog imuniteta, čak i manje kožne ozljede prepune su dodavanjem bakterijske i gljivične infekcije, stvaranjem dugotrajnih nezdravljivih čireva, razvojem „dijabetičkog stopala“, pa čak i gangrene ekstremiteta. Zato je pacijentima koji imaju dijabetes potrebna posebna kozmetika za redovitu njegu kože.

Njega kože tijela

Njega kože započinje njenim čišćenjem. Obični alkalni sapun pH kod pacijenata s dijabetesom može dovesti do još većeg sušenja, uništavanja zaštitnog lipidnog sloja epiderme i oštećenja kože. Stoga s ovom bolešću trebate koristiti sredstva za čišćenje (tekući sapun, gel za tuširanje, itd.) S neutralnim pH, a za intimnu higijenu dobro su pogodni posebni proizvodi koji su „zakiseljeni“ mliječnom kiselinom.

Nakon čišćenja, na posebno suha područja kože potrebno je nanijeti posebna hidratantna i umirujuća sredstva (hidratantno ulje, mlijeko, vrhnje). Treba napomenuti da su u ove svrhe proizvodi dizajnirani za dječju higijenu gotovo idealno prikladni.

Zbog kršenja regeneracije kože i rizika od infekcije, problem manjih oštećenja kože (ogrebotine, mikrotrauma tokom injekcija i uzimanja krvi za testove itd.) Bolje se rješava upotrebom ne samo konvencionalnih antiseptika, već i specijalnih krema koje sadrže prirodne sastojke, promoviše isceljivanje i ima antiseptički efekat.

Treba imati na umu da je upotreba agresivnih antiseptika koji sadrže alkohol nepoželjna kod dijabetes melitusa. Kada se pojave znakovi upale - crvenilo, oticanje, bol, pacijent treba odmah posjetiti ljekara.

Dakle, pretili pacijenti trebaju ne samo temeljito očistiti velike nabore kože, već ih dodatno tretirati sa prahom od talka ili, što je još povoljnije i praktičnije, na njih primijeniti posebne kreme koje sadrže cinkov oksid, koje ne samo što štite kožu od maceracije, već i vode brigu o njoj.

Njega stopala

Najugroženije od infekcije su stopala. Zbog oslabljene živčane provodljivosti (dijabetička neuropatija) kod dijabetesa smanjuje se osjetljivost na donje ekstremitete. Pacijent može stupiti na oštar predmet, dobiti opekotinu, protrljati nogu i ne osjećati je, a poremećaji kapilarnog protoka krvi (mikroangiopatija) dramatično smanjuju brzinu regeneracije kože.

Tako čak i manja oštećenja, koja dugo ostaju neprimijećena, mogu u konačnici dovesti do razvoja ozbiljne komplikacije dijabetes melitusa - sindroma dijabetičkog stopala, pa čak i amputacije.

Njega stopala za dijabetičare treba biti sistematska. Uklapa se u prilično jednostavan algoritam:

    Udobne "undead" cipele. Svakodnevni pregled stopala. Svakodnevno perite noge toplom vodom i temeljito ih osušite mekim ručnikom. Posebna se pažnja posvećuje interdigitalnim prostorima. U slučaju suve i vrlo suhe kože, nanosite posebnu umirujuću kremu (najbolje ujutro i uveče). U slučaju hiperkeratoze i pukotina, primjena posebnih emolijentnih i zaštitnih krema. Uz prisustvo kukuruza i kukuruza, upotreba posebne kreme za intenzivnu njegu sa povećanim (najmanje 10%) sadržajem uree.

Treba napomenuti da s dijabetesom ne možete pariti noge u vrućoj vodi i sjeći kukuruz. Zabranjeno je koristiti kukuruznu tečnost i maltere. Nezaobilazni u takvim slučajevima su posebni emolijenti i hidratantna sredstva koji sadrže veliki postotak uree.

Nanosite ih na čistu kožu 2-3 puta dnevno, najbolje nakon tretmana kukuruza i mahuna, da se krema ne uvuče u interdigitalne prostore.

Danas pacijenti koji imaju dijabetes mogu u ljekarnama pronaći sve što im je potrebno za posebnu njegu kože. Dovoljan izbor skupih uvezenih, učinkovitih i pristupačnih ruskih proizvoda pomoći će da temeljita njega kože dijabetesa postane dobra navika, poboljša kvalitet života pacijenata i izbjegne razvoj niza ozbiljnih komplikacija.

Pogledajte video: Uticaj šećerne bolesti na kožu i nokte (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar