Vaga za dijabetičare: recenzije bežičnog neinvazivnog glukometra

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Postoji puno informacija u vezi sa korištenjem sauna za dijabetičare. Vjeruje se da u nekim slučajevima mogu biti od velike pomoći - u drugima mogu biti opasne. U svakom slučaju, dijabetičari bi se prije upotrebe saune trebali posavjetovati s liječnikom.

Sauna i dijabetes - blagodati

Dijabetičari imaju lošu cirkulaciju krvi. Visoki šećer u krvi oštećuje male krvne žile, a to sa svoje strane smanjuje isporuku kisika i hranjivih sastojaka u tjelesna tkiva.

Aktivni stil života (vježbanje, trening, šetnja itd.) Izuzetno je važan za dijabetičare jer pomaže poboljšati cirkulaciju krvi i pomaže opskrbi više kisika i hranjivih sastojaka u tkivima koja ga ne mogu primiti. I sauna može učiniti istu stvar.

Drugi problem dijabetičara je taj što im je detoksikacija narušena. Njihova jetra je obično oštećena zbog problema sa cirkulacijom, tijelo nije u mogućnosti samostalno se riješiti toksina koji se nakupljaju iz svakodnevnog stresnog života.

Dakle, sauna može pomoći u detoksikaciji, jer pomaže uklanjanju toksina iz dubokih tkiva kroz kožu (umjesto da se oslanja na već preopterećenu jetru i bubrege).

Sauna takođe može pomoći dijabetičarima sa gubitkom kilograma. Konkretno, dijabetičari tipa 2 mogu imati koristi od gubitka kilograma. Zapravo, gubitak kilograma prva je preporuka endokrinologa: izgubite kilograme - i smanjit ćete potrebu za inzulinom i opterećenje za tijelo.

Dijabetičari tipa 2 mogu čak i izaći iz liječenja ukoliko izgube kilograme, redovno poštuju dnevni režim i pridržavaju se dijeta i vode aktivni način života. Dakle, poznata je sauna koja pomaže u mršavljenju, ovo je još jedan moćan način na koji može pomoći dijabetičarima.

Sauna i dijabetes - preokret

Dakle, postoji izvjesna korist od saune ako imate dijabetes. Međutim, postoje i nedostaci.

Sjedanje u sauni može biti stresno za tijelo (baš kao i vježbanje) - a neki dijabetičari otkrivaju da im je (naročito ako pretjeraju) povišen šećer u krvi. Drugi, naprotiv, osjećaju pad šećera u krvi, što može dovesti do hipoglikemije. Stoga biste trebali biti jako oprezni i često provjeravati šećer, pogotovo kad tek krenete posjetiti saunu ili kupaonicu.

Druga opasnost je da dok gubite toksine, kada se znojite, gubite i minerale poput magnezijuma i kalcijuma. U većine dijabetičara tijelo je oskudno u zdravim mineralima (oni izgube minerale putem urina kada im šećer poraste).

Dakle, ako je vaše tijelo već izgubilo korisne minerale, a vi posjetite saunu - to može prouzrokovati probleme.

Ako imate dijabetes i želite saunu, morate znati svoju bolest i poznavati simptome koji bi trebali izazvati anksioznost. Prije uzimanja saune, trebali biste se posavjetovati sa ljekarima. Poduzmite mjere opreza kako se nakon saune ne bi pregrijalo i napunilo tijelo tekućinom i mineralima.

Građa je pripremljena uz podršku stranice - www.sauna.ru.

Vaga za dijabetičare: recenzije bežičnog neinvazivnog glukometra

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Abbott je nedavno dobio certifikat CE marke Europske komisije za inovativni FreeStyle Libre Flash mjerač koji kontinuirano mjeri razinu šećera u krvi. Kao rezultat toga, proizvođač je dobio pravo prodaje ovog uređaja u Europi.

Sistem ima vodootporni senzor, koji je montiran na stražnjoj strani gornje regije ruke, i mali uređaj koji mjeri i prikazuje rezultate studije. Kontrola razine šećera u krvi vrši se bez probijanja prsta i dodatnog umjeravanja uređaja.

Dakle, FreeStyle Libre Flash bežični je neinvazivni mjerač glukoze u krvi koji svakog trenutka može uštedjeti podatke uzimajući intersticijsku tekućinu kroz vrlo tanku iglu debljine 0,4 mm i duljine 5 mm. Potrebna je samo jedna sekunda za istraživanje i prikaz brojeva na zaslonu. Uređaj pohranjuje sve podatke za posljednja tri mjeseca.

Opis uređaja

Kao pokazatelji ispitivanja, pacijent, koristeći uređaj Freestyle Vaga Flash, može primati tačne indikatore analize dvije sedmice bez prekida, bez potrebe za kalibracijom analizatora.

Uređaj ima vodootporni senzor na dodir i prijamnik s prikladnim širokim zaslonom. Senzor je montiran na podlaktici, kada se prijemnik dovede do senzora, rezultati istraživanja se čitaju i prikazuju na ekranu. Uz trenutne brojeve, na zaslonu možete vidjeti i grafikon promjena očitavanja šećera u krvi tokom dana.

Ako je potrebno, pacijent može postaviti bilješku i komentar. Rezultati studije mogu se čuvati u uređaju tri mjeseca. Zahvaljujući tako prikladnom sistemu, lekar može pratiti dinamiku promena i pratiti pacijentovo stanje. Sve se informacije lako prenose na osobni računar.

Danas proizvođač predlaže kupnju FreeStyle Libre Flash glukometra, čiji početni komplet uključuje:

  • Čitač
  • Dva senzora na dodir
  • Uređaj za instaliranje senzora
  • Punjac

Kabl dizajniran za punjenje uređaja može se koristiti i za prenos primljenih podataka na računar. Svaki senzor može raditi kontinuirano dvije sedmice.

Cijena takvih glukometra je 170 eura. Za ovaj iznos, dijabetičar tijekom mjeseca može opetovano izmjeriti razinu šećera u krvi nekontaktnom metodom.

Ubuduće će senzor na dodir koštati oko 30 eura.

Značajke glukometra

Podaci analize iz senzora očitavaju se pomoću čitača. To se događa kada se prijemnik dovede do senzora na udaljenosti od 4 cm. Podaci se mogu očitati. Čak i ako osoba nosi odjeću, postupak čitanja traje ne više od jedne sekunde.

Svi se rezultati čuvaju u čitaču 90 dana, mogu se vidjeti na zaslonima kao grafikon i vrijednosti. Uz to, uređaj može izvršiti krvni test glukoze pomoću test traka, poput uobičajenih glukometra. Za to se koriste FreeStyle Optium zalihe.

Dimenzije analizatora su 95x60x16 mm, a sam uređaj teži 65 g. Snaga se napaja pomoću jedne litijum-jonske baterije, ovo punjenje traje tjedan dana kada se koristi kontinuirano mjerenje i tri dana ako se analizator koristi kao glukometar.

  1. Uređaj radi na temperaturi od 10 do 45 stepeni. Frekvencija koja se koristi za komunikaciju sa senzorom je 13,56 MHz. Za analizu se koristi jedinica za merenje mmol / litra koju dijabetičar treba odabrati prilikom kupovine uređaja. Rezultati studije mogu se dobiti u rasponu od 1,1 do 27,8 mmol / lit.
  2. Mikro USB kabel koristi se za punjenje baterije i prijenos podataka na osobni računar. Nakon završetka studije uz pomoć test traka, uređaj se automatski isključuje nakon dvije minute.
  3. Zbog svoje minijaturne veličine, senzor se instalira na kožu bez ikakvih bolova. Unatoč činjenici da se igla nalazi u međućelijskoj tekućini, dobiveni podaci imaju minimalnu grešku i vrlo su tačni. Kalibracija uređaja nije potrebna, senzor analizira krv svakih 15 minuta i prikuplja podatke u posljednjih 8 sati.

Debljina senzora je 5 mm i promjera 35 mm, teži samo 5 g. Nakon korištenja senzora dva tjedna, mora se zamijeniti. Memorija senzora dizajnirana je za 8 sati. Uređaj se može čuvati na temperaturi od 4 do 30 stepeni najviše 18 meseci.

Praćenje nivoa šećera u krvi pomoću analizatora vrši se na sledeći način:

  • Senzor je montiran na željenom području, uparivanje s prijemnikom vrši se prema priloženim uputama.
  • Čitač se uključuje pritiskom na dugme Start.
  • Čitač se dovodi do senzora na udaljenosti ne većoj od 4 cm, nakon čega se podaci skeniraju.
  • Na čitaču možete vidjeti rezultate istraživanja u obliku brojeva i grafova.

Prednosti i nedostaci

Veliki plus je činjenica da uređaj ne treba kalibrirati. Prema proizvođačima, uređaj je visoko precizan, stoga ne zahtijeva ponovnu provjeru. Tačnost mjerača glukoze na ljestvici MARD iznosi 11,4 posto.

Senzor na dodir ima kompaktne dimenzije, ne ometa odjeću, ima ravan oblik i izvana izgleda uredno. Čitač je takođe lagan i mali.

Senzor se lako aplicira na podlakticu pomoću aplikatora. Ovo je bezbolan postupak i ne treba puno vremena, senzor možete instalirati u bukvalno 15 sekundi. Nije potrebna pomoć izvana, sve se radi jednom rukom. Trebate samo pritisnuti aplikator i senzor će biti na pravom mjestu. Sat vremena nakon instaliranja, uređaj se može početi koristiti.

Danas uređaj možete kupiti samo u Europi, a obično ga naručite putem službene web stranice proizvođača http://abbottdiabetes.ru/ ili direktno s web stranica europskih dobavljača.

Međutim, uskoro će biti modno kupiti analizator i u Rusiji. Trenutno je u tijeku državna registracija uređaja, proizvođač obećava da će nakon završetka ovog postupka roba odmah otići u prodaju i postati dostupna ruskom potrošaču.

  1. Među nedostacima može se primijetiti jako visoka cijena uređaja, tako da analizator možda neće biti dostupan svim dijabetičarima.
  2. Također, nedostaci uključuju i nedostatak zvučnih upozorenja, zbog čega glukometar nije u stanju dijabetičaru reći previsoku ili prenisku razinu šećera u krvi. Ako danju pacijent može sam provjeriti podatke, noću odsutnost signala upozorenja može biti problem.

Odsustvo potrebe za kalibracijom uređaja može biti ili plus ili minus. U normalnim vremenima je to vrlo povoljno za pacijenta, ali u slučaju kvara uređaja dijabetičar neće moći ništa učiniti da popravi indikatore, da provjeri tačnost brojila. Tako će biti moguće izmjeriti nivo glukoze samo standardnom metodom ili promijeniti senzor u novi. Videozapis u ovom članku ponudit će zanimljive informacije o korištenju brojila.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Kako to funkcionira?

Kao pokazatelji ispitivanja, pacijent, koristeći uređaj Freestyle Vaga Flash, može primati tačne indikatore analize dvije sedmice bez prekida, bez potrebe za kalibracijom analizatora.

Uređaj ima vodootporni senzor na dodir i prijamnik s prikladnim širokim zaslonom. Senzor je montiran na podlaktici, kada se prijemnik dovede do senzora, rezultati istraživanja se čitaju i prikazuju na ekranu.

Kućni sistem za redovno praćenje koncentracije glukoze u krvi upravo je ono što ljudima s dijagnozom dijabetesa treba. Međutim, liječnici ne preporučuju samo dijabetičarima da imaju prijenosni uređaj koji brzo i pouzdano određuje ovaj biohemijski pokazatelj.

Takav uređaj se prodaje u ljekarni, u trgovini za medicinsku opremu, a svatko će pronaći opciju prikladnu za sebe. No, neki uređaji za masovnog kupca još nisu dostupni, ali mogu se naručiti u Europi, kupiti preko prijatelja itd. Jedan takav uređaj može biti Freestyle Libre.

Ovaj se uređaj sastoji od dvije komponente: senzora i čitača. Čitava dužina senzorne kanile je oko 5 mm, a njegova debljina je 0,35 mm, korisnik neće osjetiti njegovu prisutnost ispod kože. Senzor je fiksiran prikladnim elementom za ugradnju koji ima svoju iglu.

Čitač je ekran koji čita podatke senzora koji prikazuju rezultate studije.

Za informacije koje treba skenirati dovedite čitač do senzora na udaljenosti ne većoj od 5 cm. U samo nekoliko sekundi na ekranu će se prikazati trenutna koncentracija glukoze i dinamika pokretljivosti šećera u posljednjih osam sati.

Koje su prednosti ovog brojila:

  • Nema potrebe za kalibracijom
  • Nema smisla ozlijediti prst, jer to morate učiniti na uređajima opremljenim probijajućom ručicom,
  • Kompaktnost
  • Jednostavan za instalaciju pomoću posebnog aplikatora,
  • Duga upotreba senzora,
  • Mogućnost upotrebe pametnog telefona umjesto čitača,
  • Performanse vodootpornog senzora,
  • Podudarnost izmjerenih vrijednosti s podacima koje prikazuje konvencionalni glukometar, postotak grešaka nije veći od 11,4%.

Freestyle Libre moderan je, zgodan uređaj koji radi na principu senzornog sistema. Za one koji ne vole uređaje s probojnom olovkom, takav će mjerač biti ugodniji.

Do danas, neinvazivni uređaji su prazan razgovor. Evo dokaza:

  1. Mistletoe B2 se može kupiti u Rusiji, ali prema dokumentima je tonometri. Točnost mjerenja je vrlo dvojbena i preporučuje se samo za dijabetes tipa 2. Lično nije mogao naći osobu koja bi detaljno ispričala cijelu istinu o ovom uređaju. Cijena je 7000 rubalja.
  2. Bilo je ljudi koji su željeli kupiti Gluco Track DF-F, ali nisu mogli kontaktirati s prodavačima.
  3. O simfoniji tCGM-a započeli su 2011. godine, već u 2018. godini, ali ona se još uvijek ne prodaje.
  4. Do danas su popularni besplatni sustavi praćenja glukoze u krvi freestyle libre i dexcom. Ne mogu se nazvati neinvazivni glukometri, ali količina oštećenja na koži je minimizirana.

  • Odabir pravih lanceta za merač
  • Glucometer Accu-Chek Performa: recenzija, upute, cijena, recenzije
  • Glucometer Contour TS: upute, cijena, recenzije
  • Glucometer satelit: pregled modela i recenzije
  • Glucometer One Touch Select Plus: upute, cijena, recenzije

Za i protiv

Koristite svoj pametni telefon kao čitač.

Upotreba uređaja omogućuje vam određivanje razine glukoze bez čestih probijanja prsta.

  • Cjelodnevno praćenje koncentracije glukoze u krvi.
  • Nema potrebe za kodiranjem i kalibracijama.
  • Metoda ne uključuje česte punkcije.
  • Sposobnost korelacije očitavanja glukoze i prehrane.
  • Kompaktna veličina.
  • Jednostavna i praktična ugradnja s aplikatorom.
  • Dugo korištenje senzora.
  • Otpornost na vodu.
  • Sposobnost upotrebe čitača kao običnog glukometra s kontrolnim lampicama.
  • Postotak odstupanja očitanja uređaja je i do 11,5%.
  • nedostatak zvučnih upozorenja po niskim ili visokim stopama,
  • ne postoji kontinuirana veza čitača sa senzorom,
  • visoki trošak
  • mjerenje - 15 min.,
  • nemogućnost korištenja za procjenu stanja u kritičnim slučajevima.

Kratki zaključci

Freesty Libre dizajniran je za smanjenje invazivnih postupaka za dijabetes. Kompaktna veličina, praktičan dizajn i mogućnost upotrebe uređaja bilo gdje su nedvojbene prednosti.

Nedostaci uključuju visoku cijenu samog uređaja i senzora koji se mogu ukloniti. Konstantno i aktivno praćenje promjena koncentracije šećera u plazmi tijekom dana povećava efikasnost liječenja i smanjuje vjerojatnost razvoja kritičnih stanja.

Informacije su date samo za opšte informacije i ne mogu se koristiti za samo-lijek. Ne liječite se sami, to može biti opasno. Uvek se posavetujte sa lekarom.U slučaju djelomičnog ili potpunog kopiranja materijala s web stranice, potrebna je aktivna veza na njega.

Gdje kupiti Freestyle Libre?

Senzor Freestyle Libre za mjerenje šećera u krvi još nije certificiran u Rusiji, što znači da ga je sada nemoguće kupiti u Ruskoj Federaciji. Ali postoje mnoge internetske stranice koje posreduju u nabavci neinvazivne kućne medicinske opreme, a one nude svoju pomoć u kupovini senzora. Istina, platit ćete ne samo troškove samog uređaja, već i usluge posrednika.

Senzor čita signale koje senzor šalje. Senzor se, pak, ugrađuje na kožu, a podaci se prenose zbog uvođenja osjetljivog mikrofibre u potkožno tkivo od posebnog materijala.

Dimenzije samog senzora: prečnik - 5 cm, debljina - 3,5 mm. Uporedite s novčićem od pet rubalja. Debljina uboda senzora je manja od ljudske dlake, a uvod je potpuno bezbolan. Dužina vrha do 5 mm.

Merenje glukoze dešava se svakog minuta, i to 1440 puta na dan. Nitko ne vrši tako mjerenje glukometrom.

Sva se mjerenja pohranjuju u memoriju senzora 8 sati, a čim dođete da čitač dovede do senzora, informacije o mjerenjima šalju se na monitor čitača i postroje se sa njima. Tako jasno možete vidjeti šta se desilo sa vašim šećerom.

Sve dok ne privučete čitač na senzor, nećete znati razinu šećera i on će vas obavijestiti o opasnosti. To je, naravno, minus, ali uvijek možete analizirati svoj raspored, izvoditi zaključke i mijenjati taktike inzulinske terapije - to je definitivan plus.

Senzor je na koži 2 tjedna, nakon čega se isključuje i ne može ponovo pokrenuti. Jednostavno je promijenite u novu. Svi podaci u čitaču pohranjuju se 90 dana, nakon čega se brišu.

Tokom dana ne morate kalibrirati uređaj, što znači da morate izvršiti mjerenje šećera u krvi s uobičajenim glukometrom, a potom unesite rezultat u čitač. Uzgred, čitač se može koristiti i kao glukometar. Ima mjesto za ponovno punjenje testne trake FreeStyle.

Tako da ne morate nositi ni čitač i glukometre. Imaćete dva uređaja u jednom. Testne trake prodaju se u bilo kojoj ljekarni. Nije li zgodno?

Kod kuće vam je potreban glukometar, test trake i lancete za mjerenje šećera. Probija se prst, krv se nanosi na test traku i nakon 5-10 sekundi dobivamo rezultat. Trajno oštećenje kože prsta nije samo bol, već i rizik od razvoja komplikacija, jer se rane kod dijabetičara ne zarastaju tako brzo.

  • optički
  • termički
  • elektromagnetski
  • ultrazvučni.

Pozitivni aspekti neinvazivnih glukometra - ne morate stalno kupovati nove test trake, ne trebate probijati prst radi istraživanja. Među nedostacima može se izdvojiti da su ti uređaji dizajnirani za dijabetičare tipa 2.

Prodavač mora odmah odrediti koji vam je potreban, jer se mjerne jedinice ne mijenjaju unutar uređaja. Podaci o šećeru u krvi pohranjuju se u uređaju 90 dana.

Još jedna važna činjenica. Ovaj senzor (čitač, čitač) uključuje mogućnost mjerenja na uobičajeni način, tj. Testiranje traka krvi. Za njega su prikladne testne trake istog proizvođača, tj.

FreeStyle, koji se prodaju u bilo kojoj ljekarni ili online trgovini u našoj zemlji. Vrlo je zgodno da ne morate nositi glukometr sa sobom, jer se preporučuje da provjerite glukometri sa vrlo malo šećera.

Korisničke recenzije

Do neke mjere su i pregledi ljudi koji su već kupili analizator i bili u stanju da cijene njegove jedinstvene mogućnosti.

Ekaterina, 28 godina, Čeljabinsk “Znala sam da je takav aparat skup, bio sam spreman platiti za njega oko 70 evra. Cijena nije mala, ali uređaj je potreban djetetu koje se boji jedne vrste krvi, a mi se "nismo sprijateljili" sa običnim glukometrom.

Iznenađujuće, internetska trgovina u kojoj smo naručili uređaj uzela nam je samo 59 eura, a u ovo je uključeno i otpremu. Uopšte, sve nije tako zastrašujuće. Prvi put su uređaj ugrađivali na kožu na duže vrijeme, oko 20 minuta, a onda su je bolje ugradili. Njegovim radom potpuno je zadovoljan. "

Lyudmila, 36 godina, Samara „Kolega iz Kine donio mi je Freestyle Libre, on je tamo vrlo popularan. Vjerovatno, budućnost leži u takvim uređajima, jer ne morate sami ništa raditi - podesite kodiranje (dešava se, umorite se od toga, više ne želite ništa), ne morate probijati prst, ali nije ni prvi put da izađe.

Emma, ​​42 godine, Moskva „Kad smo vidjeli da se takav senzor pojavio, odlučili smo ga kupiti kao porodicu. Ali za nas - bačeni novac. Da, to je zgodno, zakačen za ruku i to je to, on posao radi sam. Ali u drugom mjesecu upotrebe nije uspio.

A gdje popraviti? Pokušali su nešto riješiti preko kompanije prodavača, ali ovi izlozi umoruju više od gnjavaže zbog utrošenog novca. I prašine kod nas. Koristimo uobičajeni jeftini glukometar, koji nam je do tada služio sedam godina. Dok se u Rusiji one ne prodaju, kupovina tako skupe stvari je rizična. "

Možda će savjeti endokrinologa uticati na vaš izbor. U pravilu, stručnjaci za zamršenosti poznaju prednosti i nedostatke popularnih glukometra. A ako ste priključeni na kliniku gdje liječnik ima mogućnost daljinskog povezivanja vašeg PC-ja i uređaja za mjerenje glukoze, definitivno vam je potreban njegov savjet - koji će uređaj najbolje funkcionirati u ovom paketu. Uštedite novac, vrijeme i energiju!

FreeStyle Libre Flash pregled

Uređaj se sastoji od senzora i čitača. Kanila senzora je dugačka oko 5 mm i debljina 0,35 mm. Njeno prisustvo pod kožom se ne oseća. Senzor je pričvršćen posebnim mehanizmom za ugradnju koji ima svoju iglama.

Čitač je monitor koji čita podatke senzora i prikazuje rezultate. Za skeniranje podataka morate dovesti čitač na senzor na udaljenosti ne većoj od 5 cm, nakon nekoliko sekundi na ekranu su prikazani trenutni šećer i dinamika kretanja razine glukoze u posljednjih 8 sati.

Možete kupiti FreeStyle Libre Flash čitač za oko 90 dolara. Komplet sadrži punjač i upute. Prosječna cijena jednog senzora je oko 90 dolara, uključeni su brisač za alkohol i aplikator za ugradnju.

Nedostaci analizatora na dodir

  • kontinuirano praćenje pokazatelja glukoze u krvi,
  • nedostatak kalibracija
  • ne morate stalno probijati prst,
  • dimenzije (kompaktne i ne miješaju se u svakodnevni život),
  • brza i jednostavna ugradnja pomoću posebnog aplikatora,
  • trajanje upotrebe senzora,
  • koristeći pametni telefon umjesto čitača,
  • vodootpornost senzora 30 minuta na dubini od 1 metra,
  • indikatori se poklapaju s uobičajenim glukometrom, postotak grešaka uređaja je 11,4%.

FreeStyle Libre - sistem za kontinuirano praćenje glukoze u krvi bez uboda prsta.

U novije vrijeme nisam mogao vjerovati da će biti moguće izmjeriti glukozu u krvi bez stalne punkcije prsta. Dijete je 7 godina moralo uboditi prste 7 do 10 puta dnevno, za to vrijeme nije bilo više životnog prostora na njima, svi u smeđoj mrlji. U protekle dvije godine situacija se još više pogoršala - pubertet i sve slijedeće posljedice. Hormoni u tijelu su snažni, a zajedno s njima šećeri se ponašaju tako da je često potrebno prilagođavanje doze inzulina. I može biti jako teško odrediti kojim se putem treba kretati. S jedne strane, povišeni šećer u krvi zahtijeva povećanje doza inzulina, ali kao odgovor na povećanje doze, moguć je suprotan učinak od nužnog.

Tijelo reagira na unošenje velike doze inzulina oštrim padom šećera u krvi, a vrlo niska razina šećera je stresno stanje za tijelo, što prijeti njegovom životu. Svaki stres mobilizira tjelesne adaptivne resurse, što se očituje aktivacijom nadbubrežne funkcije - povećanim oslobađanjem hormona adrenalina, kortizola, glukagona u krvotok, koji, sa svoje strane, antagonisti inzulina, povećavaju šećer u krvi.

U takvoj situaciji vrlo je teško razumjeti i lako je propustiti skrivenu hipoglikemiju, što često dovodi do hroničnog predoziranja inzulina.

I tako su živjeli, pitajući se šta bi moglo biti sa visokim šećerom. Možda bazni inzulin nije dovoljan, ili možda šećer raste kao odgovor na hipo ...

Da bismo razumjeli šta se događa sa šećerima u rastućem tijelu kćeri, stekli smo FreeStyle Libre sustav kontinuiranog praćenja glukoze u krvi Kompanija opata.

Uređaj se sastoji od zamjenjivog senzora i čitača.

Senzor pričvršćuje se za tijelo posebnim mehanizmom za pričvršćivanje koji ima svoju iglu. Nakon ugradnje, igla se uklanja i ostaje samo fleksibilna tetiva ispod kože. Duljina antena senzora, koji se ubacuju pod kožu, je oko 5 mm. Postupak instalacije je brz i, prema djetetu, gotovo bezbolan. Jedan senzor radi tačno 14 dana, a posljednji dan se broji u satima.

Čitač - Ovo je uređaj sa monitorom koji čita podatke senzora i pokazuje rezultate. Da biste dobili podatke, potrebno je da dovedete čitač do senzora na maloj udaljenosti od 4 cm, nakon sekunde na ekranu se prikazuju trenutni šećer i graf promjene glukoze u posljednjih 8 sati. Podaci se čitaju kroz odjeću.

Mjerne jedinice: mmol / l ili mg / dl.

Kada kupujete, obratite pažnju na to ako kupujete uređaj koji prikazuje vrijednosti šećera u mg / dl, to ne možete promijeniti mmolesima.

Životni vek čitača do 3 godine

Dimenzije i težina: 65 x 60 mm (65 g.)

Razina šećera mjeri se svake minute, svi se podaci bilježe u memoriji senzora, koji pohranjuje mjerenja u posljednjih 8 sati. Senzor vam omogućava da se istuširate - vodootporan je na dubini od 1 metra i može biti u vodi do 30 minuta. Također ne zahtijeva prethodno umjeravanje, jer je to već učinio proizvođač. Mijenjajte senzor svakih 14 dana. Uređaj sam pohranjuje podatke u posljednjih 90 dana, što vam omogućava retrospektivnu analizu razine šećera u i vidi gdje je bilo nedostataka u nadoknadi.

FreeStyle Libre također djeluje poput običnog glukometra - mjeri razinu šećera pomoću test traka. Ovo je vrlo zgodno, jer ne trebate nositi dodatne uređaje sa sobom ako bude potrebno dvostruko provjeriti razinu test test trakama.

Prije nego što je pričam s djetetom, ponovo sam pročitao gomilu informacija i foruma, mučio me pitanjima već iskusnih prijatelja u ovom pitanju i istaknuo sljedeće točke:

- Senzor se preporučuje ugraditi noću, tj. sa “ravnomernim” šećerima (kada nema uspona i padova). Aktivirajte ga ne odmah nakon instalacije, već ujutro. Dakle senzor će biti tačniji. Ako aktivirate senzor na padajućem šećeru, senzor će ga značajno podcijeniti.

- Senzori su univerzalni i pogodni kako za instrument mjerenje u mmolesima, tako i u mg.

- Ne možete promijeniti datum i vrijeme kada je senzor aktiviran! Program misli da ga žele prevariti i raspored može nestati, prikazivat će se samo vrijednost šećera skenirana u ovom trenutku dok ne promijenite senzor.

- Senzori koji kasne za par mjeseci takođe rade.

- Ako beba spava na senzoru, mjerenja mogu biti podcijenjena. U tom se slučaju preporučuje ponovna provjera nakon 5-10 minuta.

- Senzore može skenirati ne samo čitač, već i pametni telefon s NFC-om pomoću aplikacija Glimp ili Liapp (upozorenje- prijave nisu službenetj. koristi na vlastiti rizik), slobodno je dostupan u Play Storeu. Postoje i službene prijave od Abbota - Librelink i Librelinkink, ali trenutno nisu dostupni u Rusiji. Nažalost, nisu svi modeli telefona s NFC-om pogodni za čitanje senzora, a neki ih onemogućuju prije vremena.

Lista "testiranih" telefona i onih koji mogu "ubiti" senzor:

Podržani telefoni:

Samsung Galaxy S2 Plus

Samsung Galaxy S3

Samsung Galaxy S3 Neo

Samsung Galaxy Ace 3

Samsung Galaxy A3

Samsung Galaxy A5

Samsung Galaxy S4 mini

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S7 Edge

Samsung Galaxy Note 4

Sony Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Premium

Pametni sat Sony SmartWatch 3 SWR50 (Glimp podrška)

Nepodržani telefoni (nemojte čak ni pokušati instalirati gore navedene aplikacije na njih, jer ovi telefoni mogu oštetiti senzor):

Samsung Galaxy Core Prime

Samsung Galaxy A3 2016

Samsung Galaxy Note 5

Samsung Galaxy Grand Prime

Samsung Galaxy Young

Samsung Galaxy Young 2

Samsung Galaxy J3

Samsung Galaxy J5

Samsung Galaxy S7

Huawei Honor V8

Huawei Nexus 6P

A uz pomoć vida možete produžiti život senzora za još 12 sati. Moj se telefon nalazi na crnoj listi telefona - ubice)), ali da bih provjerio koliko pametno djeluje umjesto čitača, ipak sam postavio na sebe pogled.

Ali prvo stvari.

U kutiji s čitačem nalazi se detaljan vodič za ugradnju senzora, iako je na 3 jezika, među njima nema ruskog, ali sve je vrlo jednostavno i bez teksta na slikama jasno je šta - gdje i kako

1. Preporučuje se odabir mesta na stražnjoj strani ramena, ali izbegavajte površine na kojima ima madeža, ožiljaka ili upala.

2. Obrišite odabrano mjesto antiseptikom (2 senzora za alkohol su već uključeni u senzor).

3. Dok se koža suši, pripremite senzor. Potrebno je spojiti instalacijski mehanizam sa kutijom senzora, tako da se tamne trake podudaraju. Tada izvadimo senzor iz kutije, spreman je za instalaciju.

Sve je spremno, možete pokrenuti čitač i aktivirati senzor. Ostaje vam pričekati 60 minuta i možete početi koristiti uređaj. (Ovo je opisano u uputama, ali mi se, prema savjetima iskusnih ljudi, sjetimo da je bolje senzor instalirati navečer na dobre, a najvažnije "glatke" šećere, i aktivirati ga ne odmah nakon instalacije, nego ujutro).

5. Pokrenite novi senzor.

Pritisnite dugme za pokretanje. Ako se čitač koristi prvi put, morate postaviti datum i vrijeme (imajte na umu da nakon aktiviranja senzora više ih ne možete mijenjati - zato je gore napisano).

Pritisnite na ekran "Pokretanje novog senzora"

Dovedemo čitač na senzor, na ekranu bi se trebao pojaviti natpis da se senzor može koristiti nakon 60 minuta.

Tada je prilično jednostavno saznati razinu glukoze, pritisnuti tipku i dovesti uređaj na senzor, nakon sekunde rezultat je na ekranu.

U čitaču možete unijeti podatke o pojedenim ugljikohidratima i injiciranom inzulinu. Da biste to učinili, kliknite na "olovku" u gornjem desnom uglu. Uneseni podaci prikazuju se na grafikonima koji se mogu ispisati i pokazati vašem endokrinologu.

Sva skeniranja iz poslednjih 90 dana čuvaju se u memoriji čitača. Povijest se može vidjeti i na ekranu uređaja i na računalu instaliranjem programa FreeStyle Libre.

Da bi se osiguralo da se dnevni raspored ne prekida, skeniranje se mora obaviti najmanje 1 put u 8 sati, u protivnom će se na liniji pojaviti praznine.

Nakon 14 dana, čitač prestaje čitati podatke sa senzora i to je očigledno programirano. Već sam pisao o glepu, pomoću kojeg možete skenirati senzor baš kao i čitač. Zarad eksperimenta, otvorio sam pogled, kada je našem senzoru preostalo samo 2 sata života. Glimp je pokazao niže šećere od glukometra i čitača, ali program se može kalibrirati ručnim unošenjem vrijednosti trenutnog šećera i nakon 3 takva ulaza sve je konfigurirano. Istog dana u večernjim satima instaliran je sljedeći senzor s druge strane, aktiviranje novog ostalo je do jutra. A na starom su se uz pomoć vida ispružili još 12 sati, baš dovoljno za noć. Nakon 12 sati, glista je počela crtati cik-cak na karti, a vrijednosti šećera se nisu mijenjale.

Ukupni utisci su samo pozitivni. Sada, uz kontinuirano nadgledanje, jasno vidim što se događa s razinom glukoze i razlozi njenih fluktuacija postaju jasniji. Dijete s takvim uređajem je i lakše, prsti su zacijelili, kore više nema. To je pogodnije nego s jednostavnim glukometrom i u školi i uopšte svuda (na ulici, preko zime, skeniranje jakne). Možete i da se operete bez problema, ali ja ga i dalje sigurno čuvam i pečatom zatvaram vodootpornim ljepilom.

Još jedna važna tačka: sustav praćenja određuje razinu glukoze u međućelijskoj tekućini, stoga se promjene vrijednosti šećera događaju kasnije nego u krvi ili plazmi (kašnjenje može biti 5-15 minuta), a u kritičnim situacijama kada dođe do naglog pada šećera, čitač može prestati čitati podatke sa senzora i pitajte "pričekajte 10 minuta. U takvim slučajevima morate imati brojilo pri ruci.

Također, kod visokog nivoa glikemije, prije nego što pričvrstite inzulin na niži, također savjetujem da najprije dvaput provjerite šećer glukometrom, mogu postojati razlike u vrijednostima.

Za kraj mogu reći da FreeStyle Libre značajno pojednostavljuje život i pomaže u odabiru doza inzulina.

Kupili smo starter kit - čitač i 2 senzora, planirali su da isprave samo pozadinu. Ali tada se nisam htio prebaciti na glukometar!

Za mene postoji samo jedan minus - ne daje signale o niskoj ili visokoj razini glukoze, mada se ovaj problem može riješiti i dodatnim uređajima.

Nažalost, sistem monitoringa Freestyle libre nemoguće kupiti u Rusiji. Moguće je naručiti samo preko posrednika iz drugih zemalja u kojima je službena prodaja Libre-a već u toku, što donosi mnogo problema i briga s kupnjom!

Zadnji put kad smo okupili grupu i napravili zajedničku narudžbu u Češkoj, dobijena je najprofitabilnija kupovina - 1 senzor, zajedno s troškovima otpreme, koštao je 4.210 rubalja.

Čekamo i nadamo se skoroj pojavi zvanične prodaje u Rusiji.

P / S: U istrošenom senzoru pokazalo se, pogodno za moj sat, još uvijek radi akumulator.

Pogledajte video: Vaga - pretilost (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar