Novi zakon o invalidnosti

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisat će dokument kojim se pojednostavljuje postupak dobijanja invaliditeta. Premijer je to rekao na sastanku kabineta 7. maja 2019. godine. Odluka će olakšati postupak dobivanja invalidnosti - posebno će se smanjiti vrijeme za razmatranje zahtjeva i sam postupak ispitivanja.

„Skraćujemo vrijeme i pojednostavljujemo postupak ispitivanja, ovo je vrlo važna odluka. Pa, postepeno ćemo preći na elektronsku razmenu dokumenata, koja se istovremeno izvršavaju “, rekao je ruski premijer.

Prema riječima šefa vlade, o pitanju pojednostavljenja priznavanja osoba s invaliditetom razgovaralo se na nedavnom sastanku sa predstavnicima javnih organizacija osoba sa invaliditetom. Slijedom toga, prema premijeru, promijenit će se pravila za dodjelu invalida.

"Tako da je ljudima s invaliditetom bilo lakše, nije bilo potrebe da idu kod vlasti, nije bilo potrebe da se prikupljaju dodatni papiri i sve se može uraditi putem portala javnih službi", rekao je Medvedev.

Prije toga, RT je ispričao kako roditelji djece s invaliditetom koji su imali ozbiljne bolesti dostižu invaliditet, ali se redovno susreću sa birokratskim preprekama i primaju odbijanja. Trenutno postupak za dobijanje invaliditeta provode tijela medicinsko-socijalne ekspertize (ITU), koja su podređena Ministarstvu rada i socijalne zaštite Ruske Federacije.

Veliki korak

Kako je za RT rekla direktorica istraživačkog centra za odvojeno mišljenje, zamjenica predsjedavajućeg Javne komore Komisije za socijalnu politiku Ruske Federacije Jekaterina Kurbangaleeva, inicijativa Dmitrija Medvedeva usmjerena je na uklanjanje međuresornih odstupanja koja nastaju zbog činjenice da su tijela ITU-a podređena Ministarstvu rada i dobila uputnicu za ispitivanje u većini slučajeva u medicinskim ustanovama koje su podređene Ministarstvu zdravlja.

Prema njenim riječima, jedan od problema pri utvrđivanju invaliditeta jeste suvišnost medicinskih postupaka koje propisuju ljekari, odnosno nedostatak pregleda koje traži ITU, jer medicinske ustanove nisu uvijek svjesne kriterija po kojima je invalidnost propisana. Takođe, trajanje postupaka može biti problem.

„Na primer, čovek ima problem sa mišićno-koštanim sistemom i on prolazi optičara. U vezi s tim, ITU se žali na prekomjerne reference. Ponekad je potreban jedan i pol do dva mjeseca da prođete sve medicinske preglede, a za to vrijeme ističe važenje nekih potvrda - i morate početi iznova ”, objasnio je predstavnik OP-a.

Prema Kurbangaleevi, uvođenje sistema elektronskog upravljanja dokumentima u velikoj mjeri bi pojednostavio život osoba s invaliditetom, posebno onih koji imaju problema sa mobilnošću.

„Nova rezolucija ima za cilj eliminiranje međugenskih odstupanja i preskakanje tako da osobe s invaliditetom, koje po definiciji nisu previše mobilne, ne djeluju kao kuriri svojih potvrda. Ako sistem funkcioniše, to će biti veliki korak ka olakšavanju života osobama s invaliditetom ”, zaključila je.

Snaga riječi

Projekt #NeOneOnOneOnly skrenuo je pažnju na poteškoće koje će nova odluka vlade pomoći da se riješi. Konkretno, nakon objavljivanja RT-a, invaliditet je mogao produžiti 13-godišnji stanovnik Ulan-Udea Anton Potekhin, koji je bolovao od raka mozga. U dobi od osam godina dječaku je dijagnosticirana onkologija, zbog koje mu je podvrgnuta dvije kraniotomije i šanturanja, međutim, kada je rak otišao u remisiju, ljekari su odlučili da djetetu uklone invalidnost.

Nakon što se RT obratio Javnoj komori, situaciju s Antonom Potekhinom preuzele su javne ličnosti. U OP-u RF-a kontaktirali su stručnjake ITU-a u Buryatii, koji su uvjeravali da će dječaku biti produžen invaliditet na 18 godina, čim im se dostavi potvrda o nedostajanju.

51-godišnji stanovnik Moskve Sergej Kuzmičev uspeo je da se oslobodi redovnog prelazaka komisije za medicinski i socijalni pregled. Čovjek pati od niza hroničnih bolesti, uključujući progresivnu osteoporozu III-IV stepena koja mu prijeti potpunom paralizom. Nakon objavljivanja RT-a, Federalni zavod ITU revidirao je svoje stajalište u vezi s Kuzmičevim i odobrio mu beskrajni invaliditet II. Grupe.

Međutim, ne uspijevaju svi postići toliko potreban status osobe s invaliditetom. Dakle, RT je govorio o tome kako 11-godišnja stanovnica Yaroslavla, Daria Kuratsapova, koja je imala rak i izgubila oko zbog operacije, ne može produljiti status invalida, jer je trenutno rak u remisiji, a izostanak uparenog organa nije po zakonu obvezuje stručnjake ITU-a da osiguraju invalidnost.

Početkom aprila 2019. godine Kuratsapova je uz podršku pravnika i člana predsjedničkog Vijeća za ljudska prava Shota Gorgadzea došla do završne komisije pri Federalnom zavodu za medicinsko-socijalnu stručnost u Moskvi, ali je ponovo odbijena.

Junaci RT materijala bili su četvorogodišnji Timofei Grebenshchikov iz Ulan-Udea, rođenog bez jednog uha, i 11-godišnja Daria Volkova s ​​teškim kongenitalnim stopalom. Uprkos očiglednim ograničenjima, toj djeci uskraćuje se invalidnost - sa stajališta stručnjaka ITU-a, Grebenshchikov ima drugo uho koje čuje, a poslije tri operacije Volkovo stanje se popravilo, što ga je opet navelo da povuče status invalidne osobe koja im je potrebna.

Radikalne mere

Potrebu za prilagođavanjem postojećih pravila za pružanje invaliditeta ranije je navela povjerenica za ljudska prava pod predsjednikom Ruske Federacije Tatjana Moskalkova. Ombudsman je, baš kao i šef vlade, napomenuo potrebu uvođenja elektroničkog reda i upravljanja elektronskim dokumentima u aktivnosti zdravstvenih i socijalnih pregleda.

Međutim, Ured ombudsmana također je najavio radikalnije mjere. Dakle, Moskalkova je inzistirala na potrebi razvoja i primjene u Rusiji neovisnog medicinskog i socijalnog pregleda o utvrđivanju invaliditeta u vezi s brojnim pritužbama građana u vezi sa uspostavljanjem invalidske grupe, njenim dizajnom i preregistracijom.

Prema riječima predsjednika Lige za zaštitu pacijenata Aleksandra Saverskog, RT, žalbe o invalidnosti ostaju.

„Problem nije rešen. Uprkos preduzetim merama, ovlašćenja moraju biti data medicinskim komisijama medicinskih ustanova, jer su one koje vode pacijenta, znaju nijanse bolesti, odgovorne za njegovo zdravlje “, naglasio je stručnjak.

Pojednostavljivanje invalidnosti za 2019. godinu

21. maja 2019. premijer Dmitrij Medvedev potpisao je zakon kojim se pojednostavljuje postupak dobivanja invalidnosti. Prema tekstu PP Ruske Federacije broj 607 od 16. maja 2019. godine smjer za medicinski i socijalni pregled bit će prenošen između medicinskih ustanova u elektroničkom obliku, bez sudjelovanja građanina.

Također, novi zakon daje osobama s invaliditetom pravo korištenja portala Državnih usluga za slanje zahtjeva za izvode i isprave ITU-a, kao i za žalbu na odluku ankete.

Pretplatite se na naše Social Consulting Group na VKontakte - uvijek ima svježih vijesti i nema reklama!

I dalje imate pitanja i vaš problem nije riješen? Odmah ih zatražite od kvalificiranih pravnika.

Pažnja! Ako imate bilo kakvih pitanja, možete se besplatno obratiti socijalnom pravniku pozivom: +7 (499) 553-09-05 u Moskvi, +7 (812) 448-61-02 u Sankt Peterburgu, +7 (800) 550-38-47 širom Rusije. Pozivi se primaju svakodnevno. Nazovite i riješite svoj problem odmah. To je brzo i povoljno!

Pogledajte video: Uskoro novi Pravilnik o vještačenju invalidnosti - . (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar