Ginkgo Biloba - upute za upotrebu, korisna svojstva, indikacije i kontraindikacije

Ginkgo biloba 120 biološki je aktivni lijek biljnog porijekla. Odsustvo hemijski sintetizovanih spojeva u njemu čini ga relativno sigurnim. Pod uslovom da se lijek koristi prema priloženim uputama, neće izazvati nuspojave.

Objave i sastav izdajte

Sastav lijeka (kapsule ili tablete) uključuje prerađeni ekstrakt lišća Ginkgo biloba u količini od 120 mg. Pored toga, sastav kapsula uključuje boje, punila u obliku modifikovanog škroba, povidona i karboksimetil škroba, celulozu. Koriste se boje koje daju tabletama odgovarajući izgled.

U jednom pakovanju može biti 30, 60, 100 kapsula ili tableta.

Farmakološko djelovanje

Prirodni lijek reguliše metaboličke pojave u stanicama i tkivima tijela, tečnost krvi i mikrocirkulaciju. Aktivni sastojci uključeni u sastav normaliziraju procese cerebralne cirkulacije i prehrane, transport glukoze i kisika u moždanim tkivima. Ginkgo biloba ne dozvoljava lijepljenje crvenih krvnih zrnaca, inhibira aktivnost faktora aktivacije trombocita.

Aktivni sastojci uključeni u sastav normaliziraju procese cerebralne cirkulacije.

Reguliše efekat na krvne žile, aktivira sintezu azotnog oksida. Prošire male krvne žile i povećava venski ton. Na taj način krvne žile se pune krvlju. Ima antiedematozni efekat zbog smanjenja vaskularne permeabilnosti. To se dešava i na vaskularnom nivou i u perifernom sistemu.

Antitrombotski efekat je stabiliziranjem staničnih membrana trombocita, crvenih krvnih zrnaca. Lijek smanjuje intenzitet stvaranja prostaglandina i tvari koja aktivira trombocite u krvi, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Ginkgo biloba ne dozvoljava pojavu slobodnih radikala u staničnoj membrani (tj. Aktivne tvari koje čine kapsule su antioksidanti).

Reguliše procese oslobađanja, ponovne apsorpcije i metabolizma norepinefrina, dopamina i acetilkolina. Poboljšava sposobnost ovih supstanci da se vežu za svoje receptore. Alat ima izražen antihipoksik (sprečava nedostatak kiseonika) u tkivima, poboljšava metabolizam. Pomaže u povećanju iskorištavanja glukoze i kisika.

Studije pokazuju da upotreba lijeka poboljšava rad oka. Ovo je posebno pogodno za pacijente koji nose naočare ili leće.

Lijek se ne koristi za gubitak kilograma. Ne koristi se u dermatologiji.

Lijek smanjuje intenzitet stvaranja prostaglandina i krvne supstance koja aktivira trombocite.

Hemijski sastav i svojstva

Drvo se uzgaja u Europi i Americi od 1730. na čitavim zasadima. Posebno masivni usjevi nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama i provinciji Bordo (Francuska). Rasprostranjenost ovog stabla uglavnom je obuzdana njegova niska otpornost na mraz.

U farmaciji i kozmetologiji koriste se samo plodovi i lišće ove biljke koji se prikupljaju od oktobra do novembra, jer se vjeruje da se u ovom trenutku u njima nalazi maksimalna koncentracija hranljivih sastojaka. Sastav biljke uključuje:

  • kondenzovani tanini,
  • benzojeva kiselina sa njenim derivatima,
  • terpenski trilaktoni zvani ginkgolidi i bilobalidi koji se nalaze samo u ovoj kulturi,
  • valerijanske, propionske i ginkoholne kiseline u sjemenskom omotaču,
  • aminokiseline
  • timin
  • alkaloidi
  • proantocijanidi,
  • bioflavonoidi (rtsetin, kempferol, ginkgetin, kveizoramnetin, bilobetin),
  • superoksid dismutaza,
  • elementi u tragovima (selen, gvožđe, magnezijum, fosfor, titanijum).

Biljka ima niz korisnih svojstava koja se pojavljuju uz redovnu upotrebu. Ginkgo biloba i lijekovi na temelju njega doprinose proširenju krvnih žila. Zbog toga se snižava krvni tlak i smanjuje se rizik od nastanka moždanog udara.

Takođe, supstance koje čine kulturu ubrzavaju glomerularnu filtraciju, što smanjuje proteinuriju i povećava reapsorpciju vode i natrijuma. Biljka značajno smanjuje holesterol u krvišto minimizira mogućnost stvaranja ugruška u krvi.

Ovaj lijek nema manje učinka na mozak, sprečavajući njegove promjene vezane uz starost povezane sa oštećenjem neurona i poboljšavajući pamćenje. Zbog aktiviranja unosa glukoze u onim dijelovima mozga koji su odgovorni za koordinaciju pokreta, ubrzava se izvođenje složenih akcija i obrada senzornih informacija.

Upotreba kulture kod raka usporava razvoj metastaza. Zbog svog antioksidacijskog djelovanja, ova biljka čini efekte cerebralne ishemije manje izraženima. Uz to, ginkgo se bori protiv stvaranja plakova holesterola koji ometaju normalan metabolizam. Zahvaljujući tome, uspostavlja se probava, normalizira se tjelesna težina i poboljšava se opskrba krvlju.

Štaviše, pomaže u stvaranju adrenalina koji ublažava simptome depresije. Kada se redovno uzima, poboljšava san, ublažavaju se glavobolje i usporava vidno oštećenje vida.

Kod astmatičara i oboljelih od alergije, uključujući lijekove na bazi biljke ginkgo biloba, bronhijalna opstrukcija usporava. Kultura ublažava stanje alkohola ili duhana intoksikacijom, uklanja glavne znakove venske insuficijencije i povećava tonus krvnih žila, smanjujući simptome hipoksije.

Takođe, tablete s ekstraktom plodova ili lišća ovog drveta usporavaju rast stafilokoka, pneumokoka, E. coli, povećavaju libido, uklanjaju krvarenje, svrbež i bol tokom hemoroida.

Prilikom uzimanja ove biljke poboljšava se stanje kože.otkad se obnovi struktura vezivnog tkiva, brzina starenja kože značajno se smanjuje, staračke mrlje se posvjetljuju i boja epiderme se izravnava.

Značajke upotrebe

Lijekovi na bazi ove biljke imaju širok spektar upotrebe. Iako pri uzimanju Ginkgo Biloba tableta trebalo bi se usredotočiti na upute za upotrebu, uobičajeno propisana za sljedeće poremećaje:

  • polifenoli i flavonoidi u niskoj krvi,
  • bezrazložan strah
  • discirkulatorna encefalopatija,
  • cerebrovaskularni poremećaji,
  • Alzheimerova bolest
  • starosna degeneracija makule,
  • česta vrtoglavica
  • demencija
  • cerebralna arterioskleroza,
  • retinopatija dijabetesa,
  • arteriopatija donjih ekstremiteta,
  • poremećen ritam odmora i budnosti,
  • zujanje u ušima
  • Raynaudov sindrom
  • hipohromna anemija,
  • poremećena mentalna aktivnost.

Također, uzimanje lijeka je opravdano za nefrološke lezije, prisustvo senzorineuralnih i homeostatskih poremećaja. Broj indikacija bi trebao uključivati ​​i smanjenje pamćenja, praćeno pogoršanjem sposobnosti učenja.

Uprkos svim korisnim svojstvima, preparati na bazi kulture imaju brojne kontraindikacije za upotrebu, tako da je bolje konzultirati se s liječnikom prije nego što ih uključite u prehranu.

Prije svega, treba ih koristiti s oprezom kod osoba sklonih alergijama, jer je moguće očitovanje pojedinačne netolerancije na komponente.

Uz povećanu osjetljivost osobe na biljku, mogući su poremećaji probavnog sustava, mučnina, bolovi u glavi i želucu, dispepsija kao i svrab i osip na koži.

Ne koristite ove proizvode za djecu mlađu od 12 godina, trudnice ili žene koje doje. Uz pogoršanje čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu i erozni gastritis, također je vrijedno napustiti takav lijek.

Kontraindikacije uključuju arterijsku hipotenziju, epilepsiju, akutni infarkt miokarda jer u tim stanjima lijek može pogoršati dobrobit i izazvati porast broja napada.

Osobama sa smanjenom koagulacijom krvi, kao i onima koji dožive postoperativni režim ili pacijentima koji čekaju planirane intervencije, ne preporučuje se uzimanje lijekova zbog njihovih svojstava da smanjuju krv.

Upute i interakcije s lijekovima

Obično se lijek treba uzimati 3 puta dnevno, ako govorimo o kapsulama ili tabletama od 40 mg, i to treba činiti nakon obroka. Tijek upotrebe ne smije biti veći od 3 mjeseca. Ako lijek propiše liječnik, jedna se doza može povećati na 80-250 mg.

Osobe koje uzimaju lijekove koji sadrže heptaminol hidroklorid trebali bi obratiti pažnju na mogućnost naglog porasta tlaka, pojave tahiaritmija i povećanog rada srca kada se ova supstanca kombinira s ginkgo bilobom.

Ne preporučuje se upotreba proizvoda s biljnim ekstraktom zajedno s acetilsalicilnom kiselinom i antikoagulansima. Ginkgo i Efavirenz treba kombinirati s oprezom.

Interakcija ovih lijekova pomaže da se smanji koncentracija posljednjeg od njih u krvi.

Za sada nije poznata nijedna situacija s predoziranjem lijeka na bazi biljke. U slučaju da se prilikom uzimanja povećane doze lijeka pojave negativne reakcije, bolje je odmah konzultirati liječnika. Ako to nije moguće, preporučuje se uzimanje sorbenata ili ispiranje želuca.

Najbolji lijekovi i dodaci prehrani

Ginkgo biloba koristi se i u proizvodnji lijekova i dodataka prehrani. Kada ih kupujete, obratite pažnju na sastav - efikasno sredstvo će biti ako sadrži standardiziranu dozu terpenolaktona i flavonskih glikozida (6% i 24%, respektivno). Neke od najboljih opcija su:

  1. Evalar je dodatak prehrani, u koji se nalazi ne samo gingko biloba, nego i aminokiselina glicin. Bori se sa oštećenom pažnjom, slabljenjem pamćenja i smanjenjem mentalnog razvoja, poboljšava moždani protok krvi. Bolje je uzimati najmanje 3 tjedna, 1 tabletu dnevno, ponavljajući kurs 3 puta godišnje.
  2. Tanakan je fito-lijek djelotvoran za isprekidanu klaudikaciju, Raynaudov sindrom, gubitak sluha i vida, osjećaj nemoći u udovima i njihov tremor.
  3. Doppelherz je bioaktivni dodatak koji je posebno prikladan za starije ljude koji imaju vrtoglavicu i zujanje u ušima. Povećava cirkulaciju krvi u mozgu zbog sadržaja riboflavina, tiamina i piridoksin hidroklorida. Uzima se na tabletu jednom dnevno tokom 2 mjeseca.
  4. Ginkgo Biloba iz brenda Now Foods vegetarijanski je lijek koji se nalazi u dozama od 60 i 120 mg. Sadrži ekstrakte Eleutherococcusa i Gotu Kole. Djelotvorno za moždanog udara i srčanog udara, glavobolje, oslabljene potencije, vaskularne bolesti i stresa. Preporučljivo je uzimati 1 kapsulu ujutru.
  5. Bilobil - slovenske kapsule u dozama od 40, 80 i 120 mg. Razlikuju se po antioksidacijskim, angioprotektivnim i antihipoksičnim učincima. Prilikom uzimanja treba ga oprati vodom, dozu određuje liječnik, na osnovu individualnih karakteristika tijela.
  6. Memo biljka - njemačke tablete, koje se nalaze u dozama od 120, 80 i 40 mg. Koriste se za poremećaje funkcije srednjeg uha i oštećenu perifernu cirkulaciju. Značajke prijema ovise o dijagnozi, ali ih nije potrebno ublažavati.
  7. Hoat Hiet - kombinirane kapsule iz Vijetnama s ekstraktom notopanaxa. Doprinose obnovi moždanih funkcija i poboljšavaju opskrbu krvlju u ovom organu, poboljšavaju koordinaciju pokreta u Parkinsonovoj bolesti, a također normaliziraju intrakranijalni tlak, poboljšavaju svojstva pamćenja i usklađuju apetit. Odraslim se preporučuje uzimanje 2-3 kapsule, a za djecu će biti dovoljna 1 dnevno.

Zanimljive činjenice o biljci

Ginkgo biloba jedna je od reliktnih biljaka, čija nauka još nisu dobro proučena. Prvo drvo ove vrste, koje je postalo zeleno od izumiranja dinosaurusa, nalazi se u Botaničkom vrtu Utrecht u Holandiji. Postavljena je još davne 1730. Zanimljivo je da je ova kultura jedini živi organizam koji se uspio preroditi nakon što je atomska bomba eksplodirala u Hirošimi.

Životni vek takvog stabla može biti veći od 1000 godina. U hramovima koji se nalaze u Japanu možete pronaći relikvije čija je starost veća od 4000 godina. Ništa manje impresivna nije ni njihova visina - prelazi 30 m.

Ginkgo se smatra jednom od najvažnijih biljaka u poslednjim decenijama u Evropi. U Njemačkoj su standardi koji se temelje na ovoj kulturi dodani standardima medicine osiguranja za osobe s demencijom. Dobijen je i patent za upotrebu proizvoda od suhog ekstrakta lišća drveća. Koristi se za borbu protiv metastatskih tumora.

Ovu kulturu možete uzgajati samostalno, jer je zbog njene nepretencioznosti prilično lako skrbiti se. Obaveznim uvjetom za njegovo uzgoj smatra se zimovanje u hladnim uvjetima - optimalni temperaturni režim u ovom periodu godine je od 0 do 6 stepeni. Zimi se zalijevanje značajno smanjuje na 1 put sedmično.

Pripravci na bazi biljaka ne trebaju posebne uvjete skladištenja - moraju se čuvati na suhom mjestu pri uobičajenoj sobnoj temperaturi. Rok upotrebe sredstava obično ne prelazi 3 godine od vremena proizvodnje.

Ginko biloba - korisna svojstva i pravila za upotrebu

Lijekovi i dodaci na bazi ginkgo bilobe mogu poboljšati kvalitetu života na mnogim područjima, ali trebali biste znati kako ispravno uzimati ginkgo kako biste maksimalno iskoristili tvari.

Na temelju ekstrakta listova ginka, lijekovi se stvaraju u službenoj medicini, jer je dokazano da lijekovi liječe poremećaje pamćenja, pomažu u prevenciji demencije i poboljšavaju mikrocirkulaciju krvi u žilama mozga. Farmakološka svojstva biljke posebno su relevantna za starije osobe.

Preporučuje se detaljno analizirati šta je to i šta liječi ginkgo biloba, kao i kako odabrati pravi dodatak i gdje je bolje kupiti.

Sastav lijekova

Suvremeno tržište ljekarni pruža nekoliko robnih marki koje možete kupiti bez predstavljanja formulara za recept:

  1. Ginkgo biloba iz Evalara u svom sastavu sadrži ekstrakt suvih listova. Aminokiselina glicin djeluje kao dodatno i pojačavajuće djelovanje lijeka.
  2. Sastav suplementacije iz Doppelherza: 30 mg ekstrakta listopadnih biljaka u kombinaciji sa vitaminima B. Jedna tableta sadrži 1,4 mg tiamina, 1,6 mg riboflavina i 2 mg piridoksina. Neurotropne inkluzije vitamina pojačavaju učinak glavne aktivne tvari.
  3. Ginkgo biloba forte, pored glavne radne komponente, uključuje kombinaciju ekstrakta zelenog čaja, suvog luka, polena, cvijeća i filera.
  4. Prašak za kapsule Ginkgo Um sadrži 40 ili 80 mg mikronizirane sušene radne komponente, kao i celulozu i kalcijum stearat.
  5. Ponekad u prodaji možete pronaći alkoholnu tinkturu na bazi ekstrakta suvog lista ili trave za varivo.

Opis korisnih svojstava

Uputa za ginko biloba ukazuje da lijek pripada lijekovima prirodnog porijekla, s obzirom na to da je biljka. Uz redovnu i produženu upotrebu lijek ima pozitivan učinak na stanje zidova vaskularnog sistema u glavi, poboljšava reološka svojstva krvi i povećava kognitivne sposobnosti.

Lijek pokazuje antioksidativno djelovanje i poboljšava cerebralnu cirkulaciju, što pomaže u uspostavljanju metaboličkih procesa, kao i poboljšanju kvalitete života starije osobe. Pravodobni unos suplemenata na bazi ginkgo bilobe kod odraslih pomoći će u budućnosti da spriječe opadanje pamćenja povezanih s godinama i pogoršanje elastičnosti moždanih žila.

Efikasan terapeutski efekat rezultat je prisustva posebnih tvari u sastavu lišća drveća - ginkgolida, koji pokazuju vazodilatacijska svojstva i poboljšavaju duktilnost zidova vaskularnog korita. Sama biljka pripada drevnoj vrsti ginkgophytes. Preostale vrste stabala su izumrle. Zbog širenja vaskularnog zida, dolazi do poboljšane ishrane moždanih stanica korisnim tvarima. Osim svojih osnovnih farmakoloških svojstava, ekstrakt sadrži veliki broj elemenata u tragovima potrebnih za tijelo: spojeva feruma, kalija i magnezijuma, kalcijuma, kupruma, selena.

Upute za upotrebu ginka bilobe govore da je korištenjem lijeka unaprijed moguće smanjiti rizik od kardiovaskularnih patologija smanjujući količinu lošeg kolesterola u tijelu.

Povišena razina lošeg holesterola može izazvati aterosklerozu, za koju je karakteristična blokada vaskularnog kreveta i zidova holesterola.

Proantocijanidini i flavoglikozidi u sastavu imaju antioksidativno djelovanje, što smanjuje negativan utjecaj slobodnih radikala na organizam.

Lijek pokazuje takva farmakološka djelovanja:

  • vazodilatator,
  • rastaviti
  • anti ishemijski
  • neuroprotektivnom
  • antispazmodički,
  • diuretik
  • sedativi.

Indikacije za različite starosne grupe

Indikacije za upotrebu ginko bilobe različite su, a mogu ga koristiti osobe različite starosne grupe - djeca od 16 godina, odrasli i stariji. Tokom menopauze i menstruacije, liječenje lijekovima ginko biloba ne može se prekinuti. Ovisno o dobi, kliničke smjernice mogu varirati.

Djeca (od 16 godina)Odrasli Stariji
Poteškoće s pamćenjem novog materijala za učenje.Period psihičkog izgaranja, učestali stres.Period nakon moždanog udara ili ishemije.
Intenzivni period obuke (testovi, ispiti).Različiti senzorinski poremećaji (zujanje u ušima, vrtoglavica).Senilna discirkulatorna encefalopatija.
Strahovi, živčani slom, poremećaj sna.Nesanica, naporan mentalni rad.Senilna demencija, ateroskleroza (u sklopu složenog liječenja).

Apsolutne i uslovne kontraindikacije

Ginkgo biloba ima umerenu listu kontraindikacija. Ne postoje kliničke preporuke za djecu mlađu od 16 godina, jer laboratorijske studije u ovoj dobnoj skupini nisu provedene u pedijatrijskoj praksi. Uz prisustvo individualne netolerancije ili preosjetljivosti na aktivnu tvar, kontraindicirano je i korištenje lijeka.

Biljne i dojeće majke biljnim lijekom moguće je liječiti samo prema strogim medicinskim indikacijama. Ginkgo biloba treba koristiti s oprezom kod pacijenata sa epilepsijom ili uoči hirurških intervencija. Takvo upozorenje povezano je s rizikom od jakog krvarenja tokom operacije.

Različiti oblici puštanja

U prodaji možete pronaći tablete, tinkture, prah, biljke, ali najbolje je kupiti lijekove ili dodatke prehrani u kapsulama. Svaki oblik izdanja ima svoje prednosti i nedostatke. Na primjer, tinktura može biti skuplja od bilo kojeg drugog oralnog oblika otpuštanja.

Zbog alkohola će miris i okus lijeka biti neugodni, mora se piti, razrijediti u vodi, što je potpuno nezgodno. Prašak ginko bilobe sipa se i kada se uzima oralno, osjeti se okus koji ne vole svi. Štaviše, teško je izračunati dozu praha i tinkture.

Travu je potrebno uzgajati kod kuće, što je nepraktično.

Pilule su pogodnije, ali imaju nedostatke - proizvođači farmakologije mogu dodati štetne pomoćne komponente da bi održali integritet oblika oslobađanja ili poboljšali aktivnost glavne radne komponente.

Nekvalitetan proizvod može izazvati alergiju, što nije neuobičajeno.

Pripreme u kapsulama sigurne su, jer je jestiva želatina bezopasna i rastvara se u stomaku, zbog čega aktivna supstanca u potpunosti ulazi u organizam.

Kako se koristi ginkgo biloba

Koliko vremena treba liječiti lijekom kako bi se postigao trajan učinak: optimalno trajanje od najmanje tri mjeseca bez pauze.

Preporučena doza ginka bilobe je 60 - 120 mg dnevno, ovisno o dijagnozi i liječničkim propisima. Tada se pravi pauza za isti period u trajanju i terapija se može ponoviti.

Dodatak se najbolje apsorbira tokom obroka, treba ga piti 2-3 puta dnevno.

Način upotrebe za sve oblike oslobađanja je oralni.

Kako uzimati ginkgo biloba, ovisno o obliku ispuštanja:

  1. Kapsule se mogu uzimati 1-2 komada 2-3 puta dnevno tokom ili odmah nakon obroka sa malo vode. Ne mogu se žvakati, jer u protivnom ako se naruši integritet membrane, djelotvornost lijekova će se smanjiti, a može se javiti i iritantan učinak na zidovima jednjaka. Preporučuje se da nakon gutanja kapsule popijete čašu vode.
  2. Tablete se konzumiraju bez žvakanja i ispiraju tekućinom. Treba obratiti pažnju na upute u načinu za oslobađanje aktivne tvari iz ovog oblika oslobađanja. Ako je modificiran (sa sporim i postupnim oslobađanjem lijeka u želucu), onda se lijek koristi rjeđe - ne više od dva puta dnevno. U uobičajenoj vrsti oslobađanja, lijek se uzima 3 puta dnevno po 1-2 komada.
  3. Ekstrakt ili infuzija na bazi alkohola uzima se u dozi od 10-15 kapi, podeljeno u 2 doze. Ako u ljekarnama nema ekstrakta, onda ga možete pripremiti sami. Listovi se pune 40% -tnim alkoholnim rastvorom ili votkom u omjeru 1:10. Nadalje, smjesu treba infuzirati najmanje 2-3 tjedna na tamnom i hladnom mjestu, povremeno je potrebno protresti staklenku s tinkturom.
  4. Prah se konzumira u suhom obliku i odmah se ispere vodom ili promiješa u čaši vode i uzima 2-3 puta dnevno. Ovisno o koncentraciji tvari u 1 gram lijeka, trebate odabrati dnevnu dozu prehrambenih dodataka u skladu s 30-60 mg aktivnog sastojka.
  5. Trava, ili bolje rečeno, osušeni listovi pare se u kipućoj vodi i koriste se u obliku čaja. Prije posluživanja, jedna porcija se pažljivo samljevi i prelije čašom ključale vode. Posuda se pokrije 15 minuta, zatim se otopina filtrira i piće je spremno za piće. Uzimajte 30 ml 3 puta dnevno. Opis druge mogućnosti kuhanja - usitnjeni listovi u čaši vode kuhaju se 15 minuta u vodenoj kupelji, a zatim se napitak infuzira pod emajliranim poklopcem pola sata.

Alkohol ne stvara štetna jedinjenja biljnim pripravkom, ali negativno utječe na kognitivne funkcije i kardiovaskularni sistem. Zajednički unos sa alkoholom u potpunosti će neutralizovati pozitivan uticaj leka na organizam.

Lijek se čuva relativno dugo, 2 godine od datuma proizvodnje, na suhom mjestu, bez izlaganja suncu, daleko od djece i u zatvorenom prostoru.

Izvodljiva nuspojava

Ovisno o preporučenoj dnevnoj dozi, negativni efekti se obično ne javljaju. Pošto je ginkgo biloba biljni pripravak, nuspojave se rijetko pojavljuju. U izuzetnim situacijama, osjetljivi korisnici imaju glavobolju, alergijski osip ili vrtoglavicu. Dugotrajne nuspojave ne zahtijevaju povlačenje lijeka.

Značajke interakcije lijekova

Trebali biste znati ne samo pravilno uzimati Ginkgo biloba, već i proučiti njegovu kompatibilnost s drugim lijekovima kako ne biste pogoršali svoje zdravlje.

Biljni lijek direktno utječe na reologiju krvi, stoga djeluje protiv sredstava za stvaranje trombocita i antikoagulansa. Aspirin i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi ne mogu se kombinirati s prirodnim sredstvom za stanjivanje, jer u protivnom postoji opasnost od krvarenja.

Cinnarizin poboljšava cerebralnu cirkulaciju i povećava efikasnost lijekova s ​​ginkgo bilobom, ali pojačava sedativne efekte, pa je kombinirani tijek primjene moguć samo uz dozvolu stručnjaka i pod strogim nadzorom. Takođe, koliko vremena možete uzeti ovu kombinaciju - treba se složiti samo sa lekarom. Omez ne reagira na lijek za poboljšanje cirkulacije krvi, pa ih se može dijeliti.

Postoje dokazi da biljni lijekovi za proširivanje vaskulature pojačavaju negativne učinke uzimanja sofosbuvira i sličnih lijekova, stoga bez preporuke liječnika ove dvije komponente ne biste trebali koristiti istodobno.

Ginkgo biloba

Lijek ima antioksidativno djelovanje, poboljšava proces cerebralne cirkulacije, normalizuje metaboličke procese i poboljšava kvalitetu života u starosti.

Pripravci ginka bilobe sadrže ekstrakt lišća istoimenog stabla, drevne biljke jedinstvenog fitohemijskog sastava.

Ginkgo biloba je jedina biljka koja sadrži ginkgolide, poznata po sposobnosti da povećaju elastičnost vaskularnih zidova mozga i prošire žile, što, pak, poboljšava opskrbu mozga hranjivim tvarima i kisikom.

Upotreba Ginkgo Biloba može smanjiti vjerojatnost nastanka srčanih i srčanih udara, sniziti kolesterol i pojačati mentalnu aktivnost.

Sastav Ginkgo Biloba, pored aktivnih materija, uključuje makro- i mikroelemente (magnezijum, kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor, selen, mangan, bakar, titan).

Antioksidativni učinak Ginkgo Biloba nastaje zbog sadržaja proantocijanidina i flavoglikozida u njegovom sastavu, koji štite zidove krvnih žila od slobodnih radikala.

Osim toga, Ginkgo Biloba ima vazodilatacijska, anti ishemijska, antiagregantna (blokira adheziju trombocita između sebe i oštećenog vaskularnog zida), anti-edematozna, neuroprotektivna (sprečava oštećenje moždanih neurona), diuretička, sedativna i antispazmodička svojstva.

Recenzije o Ginkgo Biloba karakteriziraju lijek kao efikasno sredstvo za sprečavanje napada astme.

Upotreba Ginkgo Bilobe kod starijih osoba može poboljšati oštećenje sluha, govora, vida, motoričkih funkcija, memorije i eliminirati poremećaje cirkulacije.

Upute za upotrebu Ginkgo biloba

Od osušenih sirovina ginka bilobe proizvode se i certificirani ljekoviti proizvodi i biološki aktivni aditivi za hranu. Kada ih kupujete, vodite računa da sadrže normiranu količinu flavonskih glikozida (to je 24%) i terpenolaktona (6%).

Standardna doza: 1 kapsula / tableta 40 mg 3 puta, koja se uzima do 3 mjeseca dnevno nakon obroka. Ako preparate ginka propisuje ljekar, doza se može povećati na 80-250 mg.

Blagotvorna i ljekovita svojstva ginka bilobe

U farmaceutskoj industriji, kozmetologija, voće (Japan, Kina i Koreja) i listovi (europske zemlje) ginka bilobe koriste se za proizvodnju tinkture, čaja, oblika tableta i otopina za mezoterapiju. Najbolji period berbe je oktobar-novembar, kada sadrže najveći postotak flavonoida. U lišću se nalaze jedinstvene komponente:

  • Terpenski trilaktoni (ginkgolidi, bilobalidi) - nalaze se samo u ginko bilobi,
  • Kondenzovani tanini,
  • Propionska, valerijanska, ginkgolična kiselina (u ljusci sjemena).
  • Benzojeva kiselina i njeni derivati,
  • Bioflavonoidi (kampferol, kvercetin, izoramnetin, ginkgetin, bilobetin),
  • Aminokiseline
  • Superoksid dismutaza,
  • Mikro i antioksidativni elementi (fosfor, selen, titanijum, magnezijum, gvožđe),
  • Timin.

Postoje naučni dokazi da je ginkgo sposoban da:

  • Stimuliraju širenje krvnih žila, smanjujući na taj način pritisak i smanjujući rizik od moždanog udara.
  • Povećava brzinu glomerularne filtracije, smanjujući proteinuriju i povećavajući reapsorpciju vode i natrijuma.
  • Niži holesterol.
  • Smanjite rizik od moždanog udara uzrokovanog ugruška u krvi.
  • Sprječavaju promjene mozga povezane sa starenjem zbog oštećenja neurona.
  • Inhibiraju razvoj metastaza u karcinomu.
  • Umanjiti efekte cerebralne ishemije zbog antioksidacijskog djelovanja.
  • Intenzivirajte apsorpciju glukoze u delovima mozga koji su odgovorni za koordinaciju pokreta, izvođenje složenih akcija i obradu senzornih informacija.
  • Potaknuti proizvodnju adrenalina i na taj način ublažiti simptome depresije.
  • Sprečite blokadu bronha u slučaju alergija i astme.
  • Borite se protiv poremećaja spavanja u starosti, uključujući ljude koji ne mogu da uzimaju tablete za spavanje i sedative,
  • Intenzivirajte mentalnu aktivnost, poboljšajte memoriju, pogoršanu s godinama,
  • Umirite posljedice intoksikacije duhanom i alkoholom.
  • Zaustavite glavne simptome venske insuficijencije i povećajte venski tonus, smanjujući manifestacije hipoksije.
  • Odgoditi rast pneumokoka, stafilokoka, E. coli (odnosi se na ekstrakte voća, pulpe i kore).
  • Poboljšajte potenciju.
  • Ublažite svrbež, bol i krvarenje s hemoroidima.
  • Vratite strukturu vezivnog tkiva, boreći se protiv procesa starenja kože.
  • Ublažavaju glavobolje vaskularnog porekla.
  • Usporite proces gubitka vida.
  • Ravnomjerno obojena koža, posvijetlite staračke mrlje.

Tako se, zbog biohemijskog sastava, prisutnosti jedinstvenih aktivnih materija, ginkgo biloba može upotrijebiti za liječenje i prevenciju različitih bolesti. Istraživanja su u toku, pa bi raspon aplikacija mogao biti proširen u narednim godinama.

Farmakokinetika

Aktivni sastojak sadrži ginkgoflavoglikozide - ginkgolide A i B, bilobalid C, kvercetin, organske kiseline biljnog izvora, proantocijanidine, terpene. Sadrži elemente u tragovima, uključujući retke - titan, bakar, selen, mangan. Ako se daje oralno, bioraspoloživost tvari doseže 90%. Najveća koncentracija komponenata postiže se otprilike 2 sata nakon unutarnje primjene. Poluživot tvari ovog dodatka prehrani u prosjeku je 4 sata (bilobalid i ginkgolid tip A), 10 sati u odnosu na ginkgolid tip B.

U organizmu se aktivne tvari ne razmjenjuju, tj. evakuiraju se bubrezima i u malim količinama izmetom u gotovo nepromijenjenom obliku. Ne metabolizira se u tkivima jetre.

Indikacije za upotrebu Ginkgo biloba

Pre više hiljada godina, lišće ginkoa već su se koristili za lečenje niza bolesti u zemljama Istoka.

Danas se ekstrakt iz njih praktično koristi za liječenje Alzheimerove bolesti u SAD-u, u Njemačkoj - demencije. Ali opseg biljke nije ograničen na ove bolesti.

Klinička istraživanja pokazala su da se ekstrakt ginka može koristiti za liječenje sljedećih stanja i bolesti:

  • Kršenje dovoda krvi u ruke i noge,
  • Multiple skleroze,
  • Kardiovaskularne bolesti
  • Početni stadij Alzheimerove bolesti,
  • Migrene
  • Kognitivno oštećenje povezano sa starenjem,
  • Varikozne vene,
  • Impotencija
  • Vrtoglavica
  • Sluh i oštećenje sluha,
  • Hemoroidi
  • Dijabetes
  • Toksični šok
  • Alergija
  • Sindrom intermitentne klaudikacije,
  • Astma

Popis bolesti s kojima se lijekovi ginko mogu nositi se neprestano proširuje, jer tokom istraživanja naučnici otkrivaju nova svojstva i sposobnosti ove biljke. Na primjer, istražuje se mogućnost upotrebe ginka za ublažavanje simptoma akutne planinske bolesti.

Kontraindikacije i nuspojave Ginkgo biloba

Pripravci s ekstraktom ginka bilobe klasificirani su kao visoka sigurnost.

No upotreba generičkih lijekova i dodataka prehrani s nedovoljno pročišćenim sirovinama može uzrokovati hemoragične komplikacije. Mogu ih uzrokovati visoka koncentracija ginkgo kiselina.

Čak i strogo dozirane tablete i kapsule na bazi ginka bilobe mogu predstavljati prijetnju. U rijetkim slučajevima možete osjetiti:

  • Gastrointestinalni poremećaj
  • Smanjen apetit
  • Osip na koži,
  • Tinnitus
  • Prekomjerno slinjenje,
  • Povraćanje, mučnina,
  • Vrtoglavica i glavobolja.

Kod ljudi koji imaju epilepsiju mogu se pojaviti epileptični napadi dok uzimaju ginkgo.

Interakcija s drugim lijekovima

  • Ako među ostalim komponentama lijeka ima i heptaminol hidroklorid, tada je moguće naglo povećanje tlaka, tahiaritmija i pojačani rad srca.
  • Lijekovi na bazi ginka ne preporučuju se osobama koje stalno trebaju uzimati antikoagulanse i acetilsalicilnu kiselinu.
  • Istodobna upotreba ginka i efavirenze može dovesti do smanjenja koncentracije ovih plazmi.

Kao i bilo koji lijek, i preparati ginka bilobe mogu imati kontraindikacije. Zbog toga se ne preporučuje njihova upotreba bez konsultacije s liječnikom.

Glavne kontraindikacije

  • Trudnoća (krvarenje u tkivu fetusa je moguće)
  • Gastritis i peptični čir tokom pogoršanja,
  • Starost 12-18 godina (ovisno o lijeku),
  • Akutne cerebrovaskularne nesreće,
  • Infarkt miokarda
  • Sklonost krvarenju (zabilježeni slučajevi jakog krvarenja kod pojedinaca koji su istovremeno uzimali lijekove za smanjenje koagulacije krvi i dijetetskih dodataka ginkgo biloba),
  • Pojedinačna preosjetljivost na komponente lijeka (laktozu, boje, itd.).

Takođe, preparati ginka nisu propisani pre operacije, jer skloni su povećanju krvarenja. Takođe nije potrebno istodobno uzimati nekoliko dodataka prehrani, koji u svom sastavu imaju ekstrakt ili sjeckano lišće ginka. Najčešći su neželjeni efekti uzrokovani predoziranjem.

Ginkgo biloba tablete i kapsule

Lijekovi na bazi ginka postaju sve popularniji. Neki od njih su certificirani, klinička ispitivanja su lijekovi. Dodaci takvim pregledima ne prolaze, ali dodatke prehrani uključeni u njihov sastav mora odobriti Ministarstvo zdravlja.

Navodimo i one i druge:

U ljekarnama možete kupiti i skupe lijekove na bazi ginka, i njihove jeftine kolegice. Ako sastav sadrži iste komponente, tada će bez obzira na cijenu lijekovi imati isti učinak.

Ginkgo biloba - upute za upotrebu

Unatoč ljekovitim svojstvima reprezentativnog predstavnika flore, prije upotrebe lijekova na temelju njega svakako morate pročitati upute za uporabu. Naravno, malo ljudi čak obraća pažnju na ovaj mali komad papira u svakom pakovanju lijekova, ali takva frivolnost može dovesti do teških, a često i nepovratnih procesa.

Ginkgo biloba - indikacije za upotrebu

Lijekovi napravljeni na osnovu ekstrakta lista biljke o kojoj je riječ su propisani za:

  • stalni osećaj straha i anksioznosti,
  • smanjen raspon pažnje,
  • oslabljena memorija
  • vrtoglavica
  • zujanje u ušima
  • poremećaji spavanja
  • opće bolesti.

Ginkgo biloba - kontraindikacije

Važno: ne preporučuje se primjena bilo kakvih lijekova na bazi ekstrakta lišća ginka bilobe trudnicama i onima koji doje.

Činjenica je da nema podataka o tome kako takvi lijekovi utječu na zdravlje trudne majke i intrauterini razvoj ploda, kao i na već rođeno dijete - istraživanja u ovom pravcu jednostavno nisu provedena.

Ginkgo biloba se ne koristi u pedijatrijskoj praksi - ljekari do 18 godina starosti kao kontraindikacija. Međutim, tradicionalna medicina omogućava upotrebu ulja i ekstrakta ginka bilobe izvana i u djetinjstvu - pacijente treba savjetovati sa stručnjacima o preporučenosti takve upotrebe mlađe od 18 godina.

Uvjetna kontraindikacija je alergijska reakcija na biljku. Činjenica je da nije bilo snažnih, intenzivnih manifestacija alergije na ginkgo biloba s službenom medicinom, pa simptomi preosjetljivosti koji se pojavljuju prvih dana korištenja / upotrebe lijekova na bazi ekstrakta lišća ginka bilobe mogu nestati nakon 2-3 dana.

Kako uzimati Ginkgo Biloba

Ako je ljekar propisao ginkgo biloba kapsule za upotrebu, dnevna doza treba biti 1-2 kapsule dva puta dnevno. Trajanje tečaja uzimanja lijekova na bazi ekstrakta lišća ginka bilobe je 3 mjeseca, tada ćete trebati pauzu i, ako je potrebno, ponovite kurs.

Napominjemo: ne bavite se liječenjem - još uvijek morate dobiti savjet od svog liječnika i dobiti odgovarajuće sastanke uz dnevnu dozu.

Ako je potrebno, uzmite ekstrakt ginka bilobe, pridržavajte se sljedećih preporuka:

  • lijek se mora razrijediti u vodi,
  • dnevna doza ekstrakta ginka bilobe ne smije prelaziti 20 kapi,
  • tijek liječenja može biti 3-4 mjeseca,
  • ako je potrebno, ponovite tijek liječenja, trebate napraviti pauzu 30-40 dana.

Tinktura ginka bilobe prilično je čest lijek, koji se također mora uzimati u strogoj dozi. Uputa za upotrebu navodi dnevnu dozu takvog farmakološkog oblika lijeka - 10-15 kapi tinkture, otopljene u 100 ml vode jednom dnevno.

Tijek liječenja trebao bi biti najmanje 30 uzastopnih dana, a općenito, ljekari preporučuju provođenje 3 kursa uzimanja ovog lijeka godišnje.

Rezultati će biti uočljivi bukvalno nakon 3-5 dana upotrebe tinktura ginka bilobe - pamćenje se poboljšava, tijelo se oporavlja brže čak i nakon jakog umora, a koncentracija raste.

Nuspojave i predoziranje

Prema statističkim podacima, bilo koji lijekovi na bazi ginkgo bilobe pacijenti dobro podnose, ali rijetki su izuzeci - nuspojave će biti predstavljene u obliku uznemirenog probavnog sistema.

Predoziranje ginkgo biloba također se bilježi izuzetno rijetko, te u tom slučaju neće biti samo poremećaji u probavnom sustavu (proljev, povraćanje, mučnina, žgaravica, neugodan belching), već i glavobolje, vrtoglavica.

Napominjemo: ako postoji opća smetnja u blagostanju zbog pozadine redovite upotrebe ginka bilobe, morate odmah prekinuti lijek i potražiti savjet liječnika. Najvjerovatnije će se prilagoditi dnevna doza.

Zanimljive činjenice o ginkgo bilobi

Općenito, relikvijske biljke poput ginko bilobe čuvaju mnoge tajne - zamislite samo da su oni bili živi svjedoci dinosaurusa i ledenog doba na planeti! Zato se takve „časne“ predstavnike flore pažljivo proučavaju, istražuju naučnici različitih pravaca.

Naravno, ima puno rezultata takvih studija, ali istaknut ćemo samo nekoliko zanimljivih činjenica. Dakle, ginkgo biloba:

  1. Ima povijest svog postojanja na planeti više od 300 miliona godina i ne odnosi se na bilo koju vrstu biljaka koja raste na Zemlji u ovom trenutku.
  2. U Aziji se koristi kao ljekovita biljka više od 5 hiljada godina.
  3. Raslo je i na području moderne Evrope, ali je nestalo tokom ledenog doba. Tek je 1712. uvezen iz Japana.
  4. Može doseći visinu od 40 metara.
  5. Ima najduži životni vijek flore - 1000 godina.
  6. Apsolutno otporna na štetne insekte, viruse, patogene bakterije i zagađenje zraka.
  7. U stanju je proizvesti moćne antioksidante koji inhibiraju procese ćelijske smrti. Ovo svojstvo se, usput, aktivno koristi u kozmetologiji - ulje Ginko biloba preporučuje se ženama starijim od 30 godina, što će pomoći da se odloži proces starenja kože.
  8. Prvo drvo koje je rođeno nakon atomske eksplozije u Hirošimi.
  9. Ljudima daje ne samo lijek, već i zdrav čaj koji je ukusan - pravi se od korijena i listova biljke, ljekari preporučuju da ga piju umjesto jutarnje kafe.

Ginkgo biloba je zaista jedinstvena biljka koja s ekološkog stanovišta ne može rasti samo u najzagađenijim regijama, već istovremeno daje ljudima svoja ljekovita svojstva.

Pogledajte video: CUDOTVORNO DRVO RUJEVINAUnistava sve bakterije u organizmu 2016 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar