Kako nizak šećer tokom trudnoće utječe na plod i ženu?

Kad nosi bebu, žena čeka u potrazi za mnogim opasnostima, nevoljama, okolnostima više sile. Povremeno se događaju skokovi u nivou glukoze u krvi. Šta trudnice trebaju znati o ovome? Kako visoki šećer u krvi utiče na plod? Kako se smanjuje? Odgovorićemo na ta pitanja.

Kad nosi bebu, žena čeka u potrazi za mnogim opasnostima, nevoljama, okolnostima više sile. Povremeno se događaju skokovi u nivou glukoze u krvi. Šta trudnice trebaju znati o ovome? Kako visoki šećer u krvi utiče na plod? Kako se smanjuje? Odgovorićemo na ta pitanja.

Učinak visokog šećera u krvi na trudnoću

Ovaj fenomen se javlja kada se rodi dijete, jer postoji slaba osjetljivost tkiva na inzulin. Ali dijabetesu može prethoditi i trudnoća. Bez obzira na to, visoka razina šećera predstavlja opasnost za buduću majku i njezino dijete jer prekomjerna koncentracija glukoze povećava rizik od pobačaja, gestoze, pijelonefritisa, komplikacija tijekom porođaja (možda će biti potrebno da ih provedete carskim rezom). Svi ovi rizici ovise o adekvatnosti njege dijabetesa.

Za trudnice postoje vlastiti standardi za metabolizam ugljikohidrata. Dakle, šećer u krvi na glasu ne bi trebao biti veći od 5,1 mM / L. Ako je viši od 7,0 mM / L, tada se postavlja dijagnoza manifestnog dijabetesa. To znači da će, nakon što se rodi beba, ženina bolest ostati i liječenje će trebati nastaviti.

Kad je pokazatelj šećera u krvi buduće majke na prazan želudac u rasponu od 5,1 mM / l do 7,0 mM / l, tada im se dijagnosticira gestacijski dijabetes melitus. U ovoj situaciji možemo se nadati normalizaciji metabolizma ugljikohidrata nakon porođaja.

Ako se oslonite na medicinsku statistiku, u slučaju dijabetes melitusa dolazi do spontanih pobačaja u svakoj trećoj trudnoći. A razlog za to je prerano starenje posteljice. Uostalom, njezine posude su oštećene zbog viška glukoze u krvi. Kao rezultat ove negativne pojave, zaustavlja se potpuna opskrba ploda kisikom i hranjivim tvarima.

Vrijednost šećera u krvi kod dojenja djeteta

Šećer u krvi igra posebnu ulogu ne samo tokom trudnoće, već i tokom života. Glukoza vam omogućava da regulirate procese povezane sa metabolizmom ugljikohidrata, metabolizmom i drugim značajnim stanjima u pogledu fiziologije. Smanjeni ili čak viši šećer u krvi ukazuje na veliku vjerojatnost komplikacija i određenih patoloških stanja. Najteža u ovom slučaju je gestacijski dijabetes.

Normalna razina glukoze omogućava ženi da lako nosi dijete, rodi ga i osigura daljnje dojenje. Pored toga, šećer u krvi je odgovoran za zaštitne sile organizma. Stoga se ne mogu zanemariti uzroci i simptomi hipoglikemije tokom trudnoće.

Hipoglikemija tokom trudnoće

Studije provedene 2008. pokazale su da je 45% trudnica s dijabetesom tipa I imalo jednu ili više epizoda hipoglikemije tokom cijele trudnoće, najčešće u prvom i drugom tromjesečju trudnoće.

Inzulin je hormon koji kontrolira šećer u krvi. Tijelu je tokom trudnoće potrebno više inzulina, jer hormonalne promjene ometaju regulaciju razine glukoze.

Ako tijelo trudnice ne može proizvesti dovoljno inzulina iz različitih razloga, razvija se gestacijski dijabetes. Osim toga, tijekom trudnoće tijelo može reagirati lošije na inzulin, što samo pogoršava situaciju.

Ovi faktori pružaju najveće šanse za porast šećera u krvi (hiperglikemija). Ali mnoge žene razvijaju i suprotno stanje, često postoji naizmenična hiper- i hipoglikemija.

Šećer je energija, pri njegovoj niskoj koncentracijskoj slabosti formira se pospanost. Tokom trudnoće mogu se pojaviti i drugi simptomi na koje morate obratiti pažnju:

  • vrtoglavica
  • glavobolje
  • privremeno oštećenje vida,
  • promjene raspoloženja: ljutnja, raspoloženja, suze,
  • povećana anksioznost
  • teško je ženama jasno razmišljati
  • otkucaji srca
  • blijeda koža, može se pojaviti znoj.

Simptomi hipoglikemije ovisit će o njegovoj težini i složenosti. Neke žene osjećaju slabost, pospanost, druge samo jaku glad i laganu vrtoglavicu. Kod teške hipoglikemije, simptomi mogu uključivati ​​konvulzije, gubitak svijesti, što je prilično opasno.

Dijabetes i ostali uzroci

Ako je trudnica primijetila simptome hipoglikemije, potrebno je konzultirati se sa trudnicom. Taktika liječenja i sprečavanja nepoželjnih posljedica ovisit će o tačnom uzroku nastanka takvog stanja. Tokom trudnoće mogu se pojaviti 2 vrste hipoglikemije:

Koncentracija šećera u krvi smanjuje se nekoliko sati nakon obroka. Često je ovo stanje povezano s dijabetesom koji je dijagnosticiran prije trudnoće, ali to nije pravilo.

Istovremeno, nivo glukoze u krvi opada na kritične razine između obroka, to jest tijekom gladi. Ovo stanje može ukazivati ​​na brojne bolesti unutrašnjih organa.

Ako govorimo o uzrocima niskog šećera u krvi, onda ih ima prilično puno. Ali ljekari razlikuju nekoliko glavnih.

Dijabetes melitus

Dijabetes je glavni uzrok hipoglikemije tokom trudnoće. Ovo stanje se može razviti kod uzimanja inzulinskih pripravaka, ali postoje prehrambeni poremećaji, odnosno doze inzulina su prekomjerne.

Vrijedi napomenuti da hormonalne i druge promjene tokom trudnoće mogu dovesti do razvoja hipoglikemije kod žena čak i bez lijekova. Iz tih je razloga izuzetno važno da žene oboljele od dijabetesa strogo slijede dijetu i pažljivo prate razinu glukoze u krvi.

Trudnoća za dijabetes

Razvoj gestacijskog dijabetesa povezan je s otpornošću na inzulin, hormonskim promjenama i osobinama rada unutrašnjih organa i metaboličkih procesa. Gestacijski dijabetes takođe može uzrokovati nizak šećer u krvi, posebno ako se ženama preporučuje uzimanje lijekova i dijeta nije dovoljna.

Statistički podaci pokazuju da oko 10% trudnica pati od gestacijskog dijabetesa, ali ovo stanje nestaje nakon porođaja.

Jutarnja mučnina

Jutarnja toksikoza ponekad je sastavni dio trudnoće. Hipoglikemija se može razviti kod žena koje pate od povraćanja ujutro, čija se prehrana ne može nazvati punom. Ako doktor primjećuje inferiorno povećanje kilograma, a žene se žale na česte vrtoglavice, onda je ovo prilika da se podvrgne pregledu i nadzire nivo šećera u krvi.

Značajke životnog stila

Neke životne osobine, vjerovanja i ishrana mogu uzrokovati hipoglikemiju:

  • neispravna prehrana, namjerno odbijanje određene hrane,
  • neuhranjenost
  • aktivni fizički trening,
  • konzumiranje alkohola
  • poremećaj prehrane.

Neke vrste tretmana

Ni samo inzulinski preparati mogu sniziti šećer u krvi. Mogući uzroci uključuju:

  • salicilati,
  • neke vrste antibiotika
  • lijekovi propisani za liječenje upale pluća itd.

Ovo još jednom dokazuje da se tokom trudnoće, prije uzimanja bilo kojeg lijeka, prvo morate posavjetovati sa stručnjakom.

Ostali razlozi

U nekim slučajevima hipoglikemija tokom trudnoće može biti simptom opasnih stanja. Stoga se, kada se pojave prvi alarmantni simptomi, obratite stručnjaku. Mogući uzroci uključuju:

  • tumori gušterače,
  • zatajenje više organa
  • neravnoteža hormona
  • nedostatak enzima
  • probavna hirurgija u bliskoj prošlosti.

Moguće komplikacije

Razvoj dijabetesa tokom trudnoće može biti povezan sa najznačajnijim komplikacijama, kako za majku tako i za plod. U žena se mogu zabilježiti komplikacije tijekom porođaja, nakon čega su i majka i novorođenčad potrebni poseban nadzor i skrb.

Često kod žena sa dijabetesom razvije se vrlo velik plod koji ometa vaginalni porođaj i povećava šanse za razvoj porođajnih ozljeda.

Dijabetes je faktor rizika za razvoj krvožilnih problema, primjećuje se sporo zarastanje i oporavak.

U većini slučajeva gestacijski dijabetes nestaje nakon porođaja, ali može se vratiti i nakon trudnoće. Neka istraživanja pokazuju da je gestacijski dijabetes predisponirajući faktor za razvoj dijabetesa tipa II.

Ako se trudnoća već dogodila u prisustvu dijabetesa, izuzetno je važno nastaviti liječenje i pridržavati se pravila. Pažljivo praćenje nivoa šećera u krvi, zdravstveno stanje majke i ploda pomoći će da se izbjegnu ozbiljne komplikacije i posljedice.

Uzroci i simptomi niskog šećera tokom trudnoće

Žene u riziku su najviše izložene riziku od razvoja hipoglikemije:

  • nasljedna predispozicija za dijabetes,
  • prvo rođenje nakon 30 godina,
  • višak kilograma
  • patologija tokom prethodnih trudnoća.

Ako je glukoza u trudnici snižena, razloge za to treba smatrati neusklađenošću prehrane ili nedovoljnom prehranom, nedostatkom vitamina, bitnih mineralnih sastojaka i elemenata u tragovima. Nizak šećer kod trudnica pojavljuje se zbog iscrpljujućeg sporta, učestalog konzumiranja slatkiša, kao i gaziranih ili alkoholnih pića.

Razina glukoze u krvi tijekom trudnoće smanjuje se ako žena živi u selu sa lošim okruženjem, često se susreće sa stresom. Zato je vrlo važno da trudnice pažljivo prate svoje zdravlje i pridržavaju se svih preporuka stručnjaka.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Kada se šećer smanji, uvijek ga prate prilično specifični simptomi. Razgovarajući o tome, oni obraćaju pažnju na osjećaj slabosti i umora, glavobolju, jaku drhtavicu i aktivno znojenje. Simptomi takve patologije trebaju se smatrati pospanost, stalna glad i isti stupanj razdražljivosti. Također, ne treba zaboraviti na vjerojatnost da će žena imati poremećaja vida, na primjer, dvostruki vid.

Ostali izraženi simptomi stručnjaci nazivaju često ponavljajuće nesvjestice, zamućenje. Slični znakovi karakteristični su za kasnije faze razvoja stanja. S obzirom na neugodne simptome, preporučuje se detaljnije razumjeti šta je tačno opasna hipoglikemija za ženu i plod u cjelini.

Koja je opasnost od hipoglikemije za trudnoću i plod?

Hiper- i hipoglikemija opasni su za trudnicu i plod. Negativno utječu na stanje i razvoj potonjeg. Dakle, niska glukoza u krvi tokom trudnoće može dovesti do pothranjenosti od strane fetalnih stanica. Kao rezultat toga, plod se može roditi s deficitom tjelesne težine, vjerovatno je rano rođenje kao i prisustvo određenih endokrinih poremećaja.

Učinak na fetus može se izraziti na sledeći način:

  • pogoršano zdravlje uz neznatna kolebanja prije spontanog pobačaja u najtežim slučajevima,
  • prerano starenje tkiva placente što može izazvati hipoksiju i čak intrauterinu smrt ploda,
  • pogrešan prikaz ploda, upletenost pupčane vrpce i drugi nisu manje ozbiljne dijagnoze.

Između ostalog, nizak šećer u krvi može dovesti do rane sekrecije inzulina kod nerođene bebe. Kao rezultat toga, fetus može naići na abnormalne formacije. Vjerovatna posljedica je nagli porast tjelesne težine, što dovodi do teških porođaja kod majke i ozljeda bebe. Druga posljedica hipoglikemije treba smatrati kršenjem metabolizma drugih komponenata, što kao posljedica izaziva kasnu gestozu, pogoršanje općeg stanja fetusa i majke. Dakle, nema sumnje u opasnost od hipoglikemije, pa je stoga potrebno osigurati njeno liječenje i prevenciju u početnoj fazi.

Šta učiniti sa niskom glikemijom?

Glavna aktivnost je normalizacija prehrane. Takva dijeta uključuje ograničavanje upotrebe lako probavljivih ugljikohidrata. Tokom trudnoće preporučljivo je konzumirati što manje šećera i slatkiša, a također se preporučuje ograničiti upotrebu slatkih sokova, koji uključuju, na primjer, breskve, grožđe ili jabuku. Isto se odnosi na određeno voće i suho voće (na primer, suve šljive ili suhe marelice).

Da bi se glukoza normalizirala tokom trudnoće, potrebno je smanjiti omjer namirnica koje sadrže sporo probavljive ugljikohidrate u prehrani. Predstavljena lista sadrži tjesteninu, krompir i rižu. Posebna tablica razvijena je ne samo za trudnice, već i za dijabetičare, u kojima je naznačen sastav ugljikohidrata određene hrane. Treba imati na umu da je to način prehrane koji vam omogućava održavanje optimalne razine šećera, što omogućava ženi da rodi zdravo dijete bez ikakvih patologija.

Hipoglikemija u trudnica može se eliminirati provođenjem štedljivih vježbi. Korisni su jer pružaju ženskom tijelu kisik, koji će u optimalnoj količini prodrijeti do djeteta. Nije tajna da je to jedan od najvažnijih uslova za normalan razvoj fetusa. U tom slučaju vrlo buduća majka normalizira metabolizam, dolazi do sagorijevanja viška kalorija.

Međutim, niska razina glukoze tokom trudnoće ne može se uvijek obnoviti zbog prehrane ili fizičke aktivnosti. Govoreći o tome, stručnjaci obraćaju pažnju na činjenicu da:

  • ako predstavljene mjere nisu bile dovoljne, specijalist propisuje dodatne injekcije hormonske komponente,
  • ne boj se toga, jer je inzulin bezopasan za ženu i rastuće dijete,
  • još jedna prednost je nedostatak efekta zavisnosti,
  • nakon porođaja, kada se algoritam proizvodnje inzulina u majčinom telu stabilizira, unošenje hormonske komponente se može bez problema napustiti.

Jedan od uvjeta koji određuju uspješnost takvog liječenja treba smatrati pravovremenošću započinjanja liječenja. Što se prije terapija provede, to će pozitivniji učinak biti na tijelo. Osim toga, potrebno je zapamtiti složenost mjera i osigurati odgovarajuću preventivnu intervenciju.

Preventivne mjere

Bez prevencije, tijekom cijelog tog razdoblja pojavit će se niski šećer i, u principu, problemi s razinom glukoze u trudnica.

Obratite pažnju na održavanje zdravog načina života, odnosno eliminaciju ovisnosti o alkoholu i nikotinu, pravilnu prehranu i vježbanje.

Da bi dijeta i tjelovježba bili učinkoviti i sigurni, prvo ih se mora dogovoriti sa stručnjakom.Žena će se nakon nekoliko dana od početka takvih promjena morati osjećati puno bolje.

Nadalje, stručnjaci obraćaju pažnju na kontrolu razine šećera, kolesterola, glikoziranog hemoglobina u preventivne svrhe. S gledišta održavanja vlastitog zdravlja i stanja djeteta, tačno će biti prisutan u nabavci glukometra. To će vam omogućiti stalno praćenje nivoa šećera i, u skladu s tim, prilagođavanje prehrane i fizičke aktivnosti.

Diabetes mellitus koji preporučuje DIABETOLOG s iskustvom Aleksey Grigorievich Korotkevich! ". pročitajte više >>>

Vrlo je važno ne baviti se medikamentom, odbiti upotrebu alternativnih recepata, ako se prethodno nisu dogovoreli sa stručnjakom. Sve će to omogućiti budućoj majci da održi svoje zdravlje i rodi dijete bez ikakvih patologija.

Pogledajte video: Gestacijski dijabetes: kako lečiti šećernu bolest u trudnoći? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar