Što učiniti ako se poveća ehogenost gušterače

Ako je prilikom ultrazvučnog pregleda tijekom fizičkog pregleda ili posjeta liječniku povezano s određenim pritužbama utvrđeno da je gušterača povećala ehogenost, onda je to razlog da budemo oprezni, može doći do promjena u stanju parenhima organa.

Svi znaju da su u čovjeku vitalni organi srce, želudac, jetra i mozak i razumiju da zdravlje i na kraju život ovisi o njihovom radu.

Ali osim njih, tijelo ima i vrlo male, ali vrlo važne organe. Tu spadaju žlezde spoljašnje i unutrašnje sekrecije koje izvode svaku svoju ulogu. Gušterača je neophodna za probavu hrane, tvori poseban probavni sekret i izlučuje ga u dvanaesnik.

Takođe sintetiše dva hormona koji su u delovanju suprotni: inzulin, koji snižava nivo glukoze u krvi, i glukagon, koji ga povećava. Ako je ravnoteža ovih hormona pristrana prema prevladavanju glukagona, tada nastaje dijabetes melitus.

Zbog toga uvijek treba voditi računa o normalnom stanju gušterače, a bilo kakve promjene poput povećane ehogenosti gušterače, promjene stanja paprenhime prigoda su za temeljit liječnički pregled.

Šta je ehogenost

Neki ljudski organi imaju homogenu strukturu i zato ultrazvučni talasi slobodno prodiraju kroz njih bez refleksije.

Među tim tijelima:

  • Mjehura
  • žučni mjehur
  • endokrine žlijezde
  • razne ciste i druge strukture s tekućinom.

Čak i s povećanom snagom ultrazvuka, njihova ehogenost se ne mijenja, dakle, kada se otkrije povećana ehogenost gušterače, ovo nije sasvim povoljan signal.

Struktura drugih organa je, naprotiv, gusta, pa valovi ultrazvuka kroz njih ne prodiraju, već se potpuno reflektiraju. Tu strukturu imaju kosti, gušterača, bubrezi, nadbubrežne žlezde, jetra, štitna žlezda, kao i kamenje formirano u organima.

Dakle, prema stupnju ehogenosti (odraz zvučnih valova), možemo zaključiti da je gustoća bilo kojeg organa ili tkiva, pojava gustog uključenja. Ako kažemo da je ehogenost gušterače povećana, tada je tkivo parenhima postalo gušće.

Uzorak norme predstavlja ehogenost jetre i pri ispitivanju unutarnjih organa njihova se ehogenost upravo uspoređuje s parenhimom ovog određenog organa.

Kako protumačiti odstupanja ovog pokazatelja od norme

Ultrazvuk pankreasa

Porast ehogenosti, ili čak hiperehoičnih pokazatelja, može ukazivati ​​na akutni ili hronični pankreatitis ili govoriti o edemu. Takva promjena ehogenosti može biti sa:

  • povećano stvaranje plina,
  • tumori različite etiologije,
  • kalcifikacija žlezde,
  • portalna hipertenzija.

U normalnom stanju žlijezde primijetit će se jednolika ehogenost parenhima, a koja će se s gore navedenim procesima nužno povećavati. Također, ultrazvuk treba obratiti pažnju na veličinu žlijezde, ako postoje eho znakovi difuznih promjena gušterače, žlijezde. Ako su normalne, a ehogenost parenhima velika, onda to može ukazivati ​​na zamjenu žlijezdanih tkiva masnim ćelijama (lipomatoza). To je slučaj kod starijih osoba s dijabetesom.

Ako je došlo do smanjenja veličine gušterače, to onda sugerira da se njegova tkiva zamjenjuju vezivnim tkivom, to jest razvija se fibroza. To se događa s poremećajem metabolizma ili nakon što pati od pankreatitisa, koji dovode do promjena u parenhimu i izgledu.

Ehogenost nije konstanta i može varirati pod uticajem sledećih faktora:

  1. pravilnost stolice
  2. doba godine
  3. apetit
  4. vrsta uzete hrane
  5. stil života.

To znači da pregledavajući gušteraču, ne možete se osloniti samo na ovaj pokazatelj. Potrebno je uzeti u obzir veličinu i strukturu žlijezde, kako bi se utvrdilo prisustvo plombi, neoplazmi, kao i kamenja.

Ako osoba ima tendenciju povećanog stvaranja plinova, tada nekoliko dana prije ultrazvučnog pregleda mora iz svoje prehrane isključiti mlijeko, kupus, mahunarke i gazirane tekućine kako bi pokazatelji bili pouzdani.

Nakon utvrđivanja povećane ehogenosti i obavljenih drugih pregleda gušterače, liječnik može odmah ustanoviti bilo koje patologije i propisati ispravan tretman.

Liječenje gušterače povećane ehogenosti

Ako je ultrazvučni pregled pokazao povećanu ehogenost, tada bi se svakako trebali posavjetovati s gastroenterologom. S obzirom na činjenicu da se ovaj pokazatelj može mijenjati u različitim okolnostima, liječnik će sigurno poslati drugi ultrazvuk, kao i propisati niz dodatnih testova kako bi se postavila tačna dijagnoza.

Nakon što utvrdite uzrok povećane ehogenosti, možete pristupiti liječenju. Ako je uzrok lipomatoza, tada obično nije potrebna terapija i više se ne pojavljuje.

Ako je promjena ehogenosti izazvala akutni ili hronični pankreatitis, tada se pacijent mora hospitalizirati. U akutnom procesu nastaje jak pojas u lijevom hipohondriju, koji se proteže i do leđa, to su prvi znakovi pogoršanja hroničnog pankreatitisa.

Često se pojavljuju proljev, mučnina i povraćanje. Pacijent se osjeća slabo, pada mu krvni pritisak. Liječenje takvih pacijenata izvodi se na hirurškom odjeljenju, jer će operacija biti potrebna u svakom trenutku.

Liječenje egzacerbacija hroničnog pankreatitisa odvija se na terapijskom odjelu. Pacijent ne smije ostati kod kuće, jer su mu neprestano potrebne intravenske injekcije ili kapalice sa lijekovima. Ova je bolest vrlo ozbiljna, zbog toga se mora liječiti sveobuhvatno, a pacijent treba biti odgovoran.

Drugi faktor koji povećava ehogenost u žlijezdi je razvoj tumora, u obliku onko inkluzije. Kod malignih procesa (cistadenokarcinoma, adenokarcinoma) zahvaćena je egzokrinska regija žlijezde.

Adenokarcinom se češće razvija kod muškaraca u dobi od 50 do 60 godina i ima takve karakteristične simptome kao oštar gubitak težine i bolovi u trbuhu. Liječenje se provodi operativnim zahvatom, a koriste se i kemoterapija i radioterapija.

Cistadenokarcinom je prilično rijedak. Manifestira se bolom u gornjem dijelu trbuha, a pri palpiranju u trbuhu osjeća se obrazovanje. Bolest je blaža i ima povoljniju prognozu.

Mogu se javiti i određene vrste endokrinih tumora.

Važno je razumjeti da bez obzira na razloge koji su uzrokovali porast ehogenosti, pacijent to treba shvatiti ozbiljno. Što se brže pronađu nepravilnosti, to će biti lakši postupak liječenja.

Značenje pojma

Ehogenost se određuje ultrazvukom i znači stepen gustoće ispitivanih organa. U nekim slučajevima, hiperehoičnost znači prisustvo određenih povreda strukture žlijezde, ali može imati drugo objašnjenje. Dakle, na gustoću organa u vrijeme ultrazvučne dijagnoze utječe kršenje prehrane, promjena životnog stila, zarazne bolesti i drugi faktori. Stoga je nemoguće prosuđivati ​​stanje organskih tkiva samo jednim istraživanjem, koje je pokazalo da je ehogenost gušterače povećana.

Struktura nekih organa ljudskog tijela je relativno homogena (žučni i mjehur, žlijezde), pa slobodno prenosi ultrazvučne valove bez refleksije. Čak i sa višestrukim pojačanjem snage, oni ostaju eho-negativni. Patološke formacije tekućine i ciste također imaju isto apsorbirajuće svojstvo.

Tijela koja imaju gustu strukturu ne prenose ultrazvučne valove, potpuno ih odražavajući. Ovom sposobnošću posjeduju kosti, jetra, gušterača i mnogi drugi organi i patološke formacije (kamenje, kalcifikacija). Norma norme je ehogenost jetrenog parenhima, ovaj pokazatelj omogućava vam da prosudite gustoću ispitivanog organa, jer se rezultati ultrazvučne dijagnostike uspoređuju s njim.

Uzroci pojave

Pojačana ehogenost gušterače često ukazuje na prisutnost pankreatitisa, osim toga može biti simptom razvoja tumora ili kalcifikacije žlijezde. Edemi, povećana tvorba gasova, portalna hipertenzija takođe mogu promijeniti gustoću organa.

Zdrava žlijezda na ultrazvuku ima ujednačenu ehogenost, a u patološkim stanjima sjenčenje se povećava neravnomjerno. Važan dijagnostički kriterij je i veličina organa. Uz normalnu gušteraču, u kombinaciji s hiperehoičnošću, često dolazi do zamjene žljezdanih tkiva masnim. Liposis je karakterističan za starije bolesnike sa šećernom bolešću.

Smanjenje veličine gušterače može značiti zamjenu dijela normalnog vezivnog tkiva. Ovo se stanje naziva fibroza i posljedica je metaboličkih poremećaja ili prenesenog pankreatitisa.

Ehogenost se može promijeniti pod utjecajem promjena životnog stila, njezin porast može uzrokovati promjene u domaćinstvu kao što su:

  • promjena prehrane i pravilnosti stolice,
  • povećanje ili smanjenje apetita,
  • promjena sezone

S tim u vezi, pri ispitivanju gušterače, veličina i struktura organa, strukturne promjene, dodatno se ocjenjuje prisustvo kalkula u kanalima. Hiperehogenost gušterače u kombinaciji s drugim vrstama dijagnostike omogućava otkrivanje čak i najmanjih promjena vremena i propisivanje liječenja odmah.

Za dobivanje najpouzdanijih rezultata ultrazvuka nepoželjno je prije pregleda koristiti proizvode koji uzrokuju pojačano stvaranje plinova (mlijeko i mahunarke, pića proizvedena fermentacijom, kupus).

Fokalne lezije gušterače

Hiperehogenost gušterače često raste sa upalom žlezde. Štaviše, može biti žarišno ili utjecati na cijeli organ. U ovom se slučaju često formiraju pseudociste s povećanom ehogenošću, na strukturi ultrazvuka vizualno se mijenja promjena u strukturi žlijezde, kontura organa postaje zgužvana ili izbočena. Prilikom zamjene dijela tkiva vlaknastim tkivom primijetit će se umjereno povećanje ehogenosti konture žlijezde.

Akumulacije kalkulija ili kalcifikacija stvaraju zasjenjenje, najčešće se nalaze oko kanala pankreasa. Takve žarišne promjene (kalcifikacija) uzrokuju opstrukciju i proširenje kanala pankreasa.

Stvaranje pseudocista, koji su tečne akumulacije koje sadrže enzime. Te žarišta se javljaju u gušterači i okolnim tkivima, s vremenom imaju tendenciju da preraste vezivnim tkivom i kalcificiraju se. Tijekom pregleda pseudociste se vizualizira kao anehogene inkluzije sa tekućim sadržajem, često ih kompliciraju ruptura i krvarenje. U tom se slučaju razvija apsces, koji na sonografiji izgleda kao hiperehoična uključenja u gušterači.

Druga bolest praćena hiperehoogenošću žlezde je fibrocistična degeneracija, koja se formira u hroničnom pankreatitisu ili nezavisno. U ovom slučaju dolazi do izražene atrofije organa sa smanjenjem anteroposteriorne veličine. Uz to, lagano povećana ehogenost gušterače uočava se kod gotovo polovine zdravih ljudi, a da se ne očituje.

U starijih ljudi obično se javljaju degenerativni procesi povezani s dobi s povećanjem ehogenosti gušterače, u kojem slučaju je djelomično dehidriran organ, a normalno tkivo je zamijenjeno vezivnim tkivom. Za ispravnu dijagnozu ehogenosti istovremeno se pregledavaju jetra, slezina i žučni mehur.

Difuzno povećanje eho gušterače

Ako se tijekom pregleda pokaže da je ehogenost gušterače difuzno povećana, to sugerira da:

  • Upala gušterače se počinje razvijati. Ova bolest zahtijeva temeljit pregled i bolnički tretman. Simptomi pankreatitisa su uznemirena stolica, mučnina, povraćanje i nelagoda u trbuhu.
  • Formira se neoplazma. U tom slučaju pacijent primjećuje opće kršenje dobrobiti, umor, pojačano stvaranje plinova, proliv, gubitak apetita.
  • Dolazi do zamjene normalnih tkiva organa masnim. Ovo je stanje asimptomatsko i ne zahtijeva posebno liječenje.

Međutim, prijevremene zaključke ne treba donositi, jer difuzno povećanje ehogenosti gušterače može biti uzrokovano zaraznom bolešću ili promjenom prehrane. U ovom slučaju je reverzibilan i treba ga ponoviti nakon nekog vremena.

Hypeechogenicity je patološka abnormalnost koja ukazuje na sabijanje strukture pankreasa. Zbog toga nije preporučljivo odbiti dodatno ispitivanje i liječenje ako ga preporuči specijalista.

Terapija bolesti koje karakterizira povećana ehogenost
Uz povećanu ehogenost gušterače, liječenje propisuje specijalni gastroenterolog nakon utvrđivanja uzroka zbijanja strukture organa.

Terapija zavisi od dijagnostičkih rezultata:

  • Ako je uzrok povećane ehogenosti u akutnom pankreatitisu, tada je liječenje usmjereno na smanjenje lučenja klorovodične kiseline i inhibiranje enzimske aktivnosti gušterače.
  • Liječenje reaktivnog pankreatitisa treba započeti osnovnom bolešću, osim toga, neophodna je terapijska prehrana.
  • S nastankom fibroze, kalcifikacija i kalkulacija u kanalima može biti potrebno hirurško liječenje s naknadnim imenovanjem dijeta.
  • Kod lipomatoze propisuje se posebna dijetna hrana sa malim sadržajem životinjskih masti.

Dakle, hiperehoogenost gušterače još nije dijagnoza. Zahtijeva temeljit pregled pacijenta s objašnjenjem uzroka povećanja gustoće tkiva gušterače. Tek nakon toga, specijalista može propisati adekvatan tretman, što će dovesti do oporavka ili trajne remisije.

Ostavite Svoj Komentar