Koji hormoni regulišu nivo glukoze (šećera) u krvi, smanjuju i povećavaju sadržaj

Hormoni za snižavanje glukoze - inzulin.

Kontrinsularni hormoni - adrenalin, glukagon, glukokortikoidi, hormoni štitnjače STH.

Inzulin - Anabolic stimuliše sintezu:

i inhibira njihovo propadanje.

• povećava propusnost ćelijskih membrana za glukozu i povećava njihovu potrošnju u tkivima (aktiviranje proteina transportera glukoze),

• aktivira reakciju hekokinaze, indukuje sintezu glukokinaze,

• aktivira sintezu glikogena, inhibira njegovo razlaganje,

• aktivira pentozni ciklus,

• aktivira dihotomicetički razgradnju glukoze,

• pod djelovanjem inzulina smanjuje se koncentracija cAMP-a, povećava se koncentracija cGMP-a,

• u tkivima stimuliše biosintezu nukleotida i nukleinskih kiselina,

• stimuliše biosintezu masnih kiselina, neutralne masti (iz ugljenih hidrata),

• pojačava biosintezu DNK, RNA, ATP,

• ima efekat čuvanja proteina.

Adrenalin:

• aktivira fosforilazu mišića i jetre,

• inhibira sintezu glikogena (inhibira glikogen sintetazu),

• stimulira glukoneogenezu iz laktata,

• aktivira razgradnju lipida u masnom tkivu

Glukagon:

• aktivira fosforilazu jetre,

• aktivira glukoneogenezu iz aminokiselina, ubrzava proteolizu,

• stimulira razgradnju masti u masnim zalihama,

• inhibira sintezu masti i holesterola.

STG:

• ima efekat uštede glukoze zbog aktiviranja lipolize,

• prelazi na upotrebu visokih masnih kiselina,

• inhibira transport glukoze u ćeliju,

• stimulira lučenje inzulina i glukagona.

Glukokortikoidi:

• aktivirati glukoneogenezu iz aminokiselina,

• sprečavaju unos glukoze u tkiva,

• izazivaju razgradnju proteina u mišićima, vezivnom tkivu, limfocitima,

• aktivirati raspad lipida.

Tiroksin:

• povećava apsorpciju glukoze iz creva,

• inhibira sintezu masti iz glukoze,

• u velikim dozama potiče razgradnju proteina, lipida, aktivira glukoneogenezu.

Sinteza i sekrecija inzulina i glukagona reguliraju se glukozom. Sa porastom koncentracije glukoze u krvi povećava se lučenje inzulina, a glukagon smanjuje.

U varenju je nivo inzulina visok, a nivo glukagona nizak.

U periodu postabsorpcije, nivo inzulina je nizak, a glukagon visok. Koncentracija glukoze u krvi pod ovim uvjetima održava se zbog raspada glikogena u jetri i glukoneogeneze.

Tokom 12-satnog posta, glikogen jetre glavni je dobavljač glukoze.

Nizak indeks inzulina - glukagon uzrokuje aktiviranje glikogen fosforilaze i mobilizaciju glikogena.

Dan nakon posljednjeg obroka, glikogen u jetri je potpuno iscrpljen i glukoneogeneza je jedini pružatelj glukoze u krvi.

3) U krvi se smanjuje sadržaj uree. Za kakvo oštećenje metaboličkog puta može se pretpostaviti, koji su mogući uzroci ovih poremećaja?

Ornitinski ciklus, nedostatak enzima

Niste pronašli ono što tražite? Koristite pretragu:

Najbolje izreke:Za studente sedmice postoje parni, neparni i testni. 9147 - | 7330 - ili pročitajte sve.

Onemogući adBlock!
i osvježite stranicu (F5)

stvarno treba

Hormon koji regulira glukozu u krvi: šta snižava i podiže šećer?

Video (kliknite za reprodukciju).

U tijelu svakog dijabetičara postoje određeni hormoni za dijabetes koji pomažu u održavanju normalne razine glukoze u krvi. Oni uključuju insulin, adrenalin, glukagon, hormon rasta, kortizol.

Inzulin je hormon koji gušterača proizvodi, omogućava vam pravovremeno smanjenje količine glukoze i sprečavanje kršenja u organizmu. Ako nedostaje hormona inzulina u tijelu, sadržaj glukoze počinje naglo povećavati, zbog čega se razvija ozbiljna bolest zvana dijabetes melitus.

Zbog glukagona, adrenalina, kortizola i hormona rasta, povećava se nivo šećera u krvi, što vam omogućava da normalizirate nivo glukoze u slučaju hipoglikemije. Dakle, inzulin je regulatorna supstanca kod dijabetesa - hormona koji snižava šećer u krvi.

Video (kliknite za reprodukciju).

Tijelo zdrave osobe u stanju je regulirati šećer u krvi u malom rasponu između 4 i 7 mmol / litra. Ako pacijent ima smanjenje glukoze na 3,5 mmol / litru ili niže, osoba se počinje osjećati vrlo loše.

Smanjeni šećer ima direktan utjecaj na sve funkcije tijela, ovo je svojevrsni pokušaj prenošenja mozgu informacije o smanjenju i akutnom nedostatku glukoze. U slučaju smanjenja šećera u tijelu, svi mogući izvori glukoze počinju sudjelovati u održavanju ravnoteže.

Konkretno, glukoza počinje da se formira iz proteina i masti. Takođe, neophodne materije ulaze u krv iz hrane, jetre gde se šećer čuva u obliku glikogena.

  • Unatoč činjenici da je mozak organ neovisan o insulinu, on ne može u potpunosti funkcionirati bez redovnog opskrbe glukozom. S niskim šećerom u krvi, proizvodnja inzulina prestaje, to je nužno kako bi se mozak sačuvao glukozu.
  • S produženim odsustvom potrebnih tvari mozak počinje prilagođavati i koristiti druge izvore energije, najčešće to su ketoni. U međuvremenu, ova energija možda nije dovoljna.
  • Potpuno drugačija slika javlja se kod dijabetesa i visoke glukoze u krvi. Stanice neovisne o insulinu počinju aktivno apsorbirati višak šećera, što uzrokuje štetu osobi i dijabetes melitusu.

Ako inzulin pomaže u snižavanju razine šećera, onda ih povećavaju kortizol, adrenalin, glukagon, hormon rasta. Kao i visoka razina glukoze, smanjeni podaci su ozbiljna prijetnja cijelom tijelu, čovjek razvija hipoglikemiju. Tako svaki hormon u krvi reguliše nivo glukoze.

Takođe, autonomni nervni sistem učestvuje u procesu normalizacije hormonskog sistema.

Proizvodnja hormona glukagona odvija se u gušterači, a sintetišu ga alfa ćelije otočića Langerhans. Povećanje šećera u krvi njegovim sudjelovanjem događa se oslobađanjem glukoze iz glikogena u jetri, a glukagon također aktivira proizvodnju glukoze iz proteina.

Kao što znate, jetra djeluje kao mjesto za skladištenje šećera. Kad se prekorači razina glukoze u krvi, na primjer, nakon jela, glukoza se uz pomoć hormona inzulina pojavljuje u ćelijama jetre i ostaje tamo u obliku glikogena.

Kad nivo šećera postane nizak i nedovoljan, na primjer, noću, glukagon ulazi u posao. Počinje razgradnju glikogena do glukoze, koji se nakon toga pojavljuje u krvi.

  1. Tokom dana, čovjek osjeća glad svakih četiri sata, dok noću tijelo može bez hrane duže od osam sati. To je zbog činjenice da noću dolazi do razaranja glikogena iz jetre do glukoze.
  2. Kod dijabetes melitusa ne smijete zaboraviti nadoknaditi opskrbu ovom supstancom, jer u protivnom glukagon neće moći povećati šećer u krvi, što će dovesti do razvoja hipoglikemije.
  3. Slična se situacija često događa ako dijabetičar nije pojeo potrebnu količinu ugljikohidrata, baveći se sportom popodne, uslijed čega je u toku dana potrošio cjelokupnu zalihu glikogena. Uključujući hipoglikemiju može doći. Ako je osoba ranije pila alkohol, pošto neutrališe aktivnost glukagona.

Prema istraživanjima, dijagnoza šećerne bolesti tipa 1 ne samo da smanjuje proizvodnju beta-ćelijskih inzulina, već mijenja i rad alfa-ćelija. Konkretno, gušterača nije u mogućnosti da proizvede željenu razinu glukagona s manjkom glukoze u tijelu. Kao rezultat toga, učinak hormona inzulina i glukagona je poremećen.

Uključujući u dijabetičare, proizvodnja glukagona ne smanjuje se s povećanjem šećera u krvi. To je zbog činjenice da se inzulin daje supkutano, polako prelazi u alfa stanice, zbog čega koncentracija hormona postepeno opada i ne može zaustaviti proizvodnju glukagona. Tako, osim glukoze iz hrane, šećer iz jetre dobiven u procesu razgradnje ulazi i u krvotok.

Važno je da za sve dijabetičare uvijek ostane pri ruci glukagon i mogu ga koristiti u slučaju hipoglikemije.

Adrenalin je hormon stresa koji se luče nadbubrežne žlezde. Pomaže u povećanju razine šećera u krvi razgradnjom glikogena u jetri. Povećanje koncentracije adrenalina pojavljuje se u stresnim situacijama, vrućici, acidozi. Ovaj hormon takođe pomaže smanjiti apsorpciju glukoze od strane ćelija u tijelu.

Do povećanja koncentracije glukoze dolazi uslijed oslobađanja šećera iz glikogena u jetri, početka proizvodnje glukoze iz dijetalnih proteina i smanjenja njegove apsorpcije od strane stanica u tijelu. Adrenalin kod hipoglikemije može uzrokovati simptome u obliku drhtanja, palpitacija, pojačanog znojenja.Takođe, hormon potiče razgradnju masti.

U početku ih je priroda uvela da se proizvodnja hormona adrenalina dogodila kada je suočena s opasnošću. Drevni je čovjek trebao dodatnu energiju da se bori u zvijeri. U modernom životu proizvodnja adrenalina obično se javlja tokom iskustva stresa ili straha zbog loših vijesti. S tim u vezi, osoba koja se nalazi u takvoj situaciji nije potrebna dodatna energija.

  • Kod zdrave osobe, inzulin se počinje aktivno proizvoditi tokom stresa, zbog čega indeksi šećera ostaju normalni. Nije dijabetičarima lako prestati razvijati uzbuđenje ili strah. Uz dijabetes, inzulin nije dovoljan, zbog toga postoji opasnost od razvoja ozbiljnih komplikacija.
  • Uz hipoglikemiju kod dijabetičara, povećana proizvodnja adrenalina podiže šećer u krvi i potiče razgradnju glikogena u jetri. U međuvremenu, hormon povećava znojenje, uzrokuje pojačan rad srca i osjećaj anksioznosti. Adrenalin takođe razgrađuje masti kako bi tvorio slobodne masne kiseline, a iz njih će se u budućnosti formirati ketoni u jetri.

Kortizol je vrlo važan hormon koji se oslobađa nadbubrežnom žlijezdom kada se dogodi stresna situacija i pomaže povećati koncentraciju glukoze u krvi.

Do porasta razine šećera dolazi zbog povećanja proizvodnje glukoze iz proteina i smanjenja njegove apsorpcije tjelesnim ćelijama. Hormon takođe razgrađuje masti i stvaraju slobodne masne kiseline, iz kojih se stvaraju ketoni.

Uz hronično visoku razinu kortizola kod dijabetičara, pojačana je ekscitabilnost, depresija, smanjena potencija, problemi sa crijevima, ubrzani rad srca, nesanica, osoba brzo stari, dobija na težini.

  1. S povišenom razinom hormona neprimetno se javlja šećerna bolest i razvijaju se sve vrste komplikacija. Kortizol udvostručuje koncentraciju glukoze - prvo smanjujući proizvodnju inzulina, godišnje nakon početka raspada mišićnog tkiva na glukozu.
  2. Jedan od simptoma visokog kortizola je neprestani osjećaj gladi i želja da jedete slatkiše. U međuvremenu, to postaje uzrokom prejedanja i dobijanja viška kilograma. Kod dijabetičara se masne naslage pojavljuju u trbuhu, a nivo testosterona je smanjen. Uključujući ove hormone niži imunitet, što je vrlo opasno za bolesnu osobu.

Zbog činjenice da tijelo djeluje na granici s aktivnostima kortizola, značajno se povećava rizik da će osoba razviti moždani udar ili imati srčani udar.

Uz to, hormon smanjuje apsorpciju kolagena i kalcijuma u organizmu, što izaziva krhke kosti i usporava proces regeneracije koštanog tkiva.

Proizvodnja hormona rasta javlja se u hipofizi koja je smještena pored mozga. Njegova je glavna funkcija poticanje rasta, a hormon može povećati i šećer u krvi smanjujući apsorpciju glukoze u stanicama tijela.

Hormon rasta povećava mišićnu masu i povećava razgradnju masti. Naročito aktivna proizvodnja hormona se javlja kod adolescenata, kada počinju naglo rasti i dolazi do puberteta. U ovom trenutku povećava se potreba osobe za inzulinom.

U slučaju dugotrajne dekompenzacije dijabetesa, pacijent može doživjeti zastoj u fizičkom razvoju. To je zbog činjenice da u postnatalnom razdoblju hormon rasta djeluje kao glavni stimulans za proizvodnju somatomedina. Kod dijabetičara u ovom trenutku jetra stiče otpornost na efekte ovog hormona.

Pravovremenom inzulinskom terapijom ovaj problem se može izbjeći.

U pacijenta sa šećernom bolešću s viškom hormona inzulina u tijelu mogu se primijetiti određeni simptomi. Dijabetičar je izložen čestim stresima, brzo se prekomjerno opterećuje, krvni test pokazuje izuzetno visoku razinu testosterona, žene mogu imati nedostatak estradiola.

Takođe, pacijenta muči san, štitna žlezda ne radi u punoj snazi. Kršenja mogu dovesti do slabe fizičke aktivnosti, česte uporabe štetne hrane bogate praznim ugljikohidratima.

Obično, s povećanjem šećera u krvi, nastane potrebna količina inzulina, ovaj hormon usmjerava glukozu u mišićna tkiva ili na područje akumulacije. S godinama ili uslijed nakupljanja tjelesne masti, receptori za inzulin počinju slabo djelovati, a šećer ne može kontaktirati hormon.

  • U ovom slučaju, nakon što je osoba pojela, očitavanje glukoze i dalje ostaje vrlo veliko. Razlog za to leži u neaktivnosti inzulina, unatoč aktivnoj proizvodnji.
  • Receptori mozga prepoznaju stalno povišenu razinu šećera, a mozak šalje odgovarajući signal gušterači, zahtijevajući da pusti više inzulina za normalizaciju stanja. Kao rezultat toga, hormon se preliva u ćelijama i u krvi, šećer se odmah širi po cijelom tijelu, a dijabetičar razvija hipoglikemiju.

Također, kod pacijenata sa šećernom bolešću često se primjećuje smanjena osjetljivost na hormon inzulin, što zauzvrat pogoršava problem. U tom stanju dijabetičar otkriva visoku koncentraciju inzulina i glukoze.

Šećer se nakuplja u obliku masnih naslaga, umjesto da se troši u obliku energije. Budući da inzulin u ovom trenutku ne može u potpunosti utjecati na mišićne stanice, može se primijetiti učinak nedostatka potrebne količine hrane.

Budući da ćelije imaju nedostatak goriva, tijelo neprestano prima signal gladi, uprkos dovoljnoj količini šećera. Ovo stanje provocira nakupljanje masti u tijelu, pojavu prekomjerne težine i razvoj pretilosti. S napredovanjem bolesti situacija s povećanom tjelesnom težinom samo se pogoršava.

  1. Zbog nedovoljne osjetljivosti na inzulin, osoba postaje tov čak i s malom količinom hrane. Sličan problem značajno slabi obrambene snage tijela, zbog čega dijabetes postaje podložan zaraznim bolestima.
  2. Plakovi se pojavljuju na zidovima krvnih žila, što dovodi do srčanih udara.
  3. Zbog povećane nakupljanja glatkih mišićnih ćelija u arterijama znatno se smanjuje protok krvi u vitalnim unutrašnjim organima.
  4. Krv postaje ljepljiva i uzrokuje trombocite, što zauzvrat izaziva trombozu. U pravilu hemoglobin kod dijabetesa koji prati otpornost na inzulin postaje nizak.

Video u ovom članku zanimljivo otkriva tajne inzulina.

Hormoni koji regulišu glukozu u krvi uključuju:

Inzulin je hormon pankreasa koji snižava glukozu u krvi. On djeluje kao „otvarač vrata“ za glukozu u ćeliji. Inzulin je važan za tijelo i posvećen je zasebnom odjeljku "Inzulin i njegova vrijednost za tijelo."

Glukagon, adrenalin, kortizol, hormon rasta - hormoni koji povećavaju glukozu u krvi. Više o svakom od njih kasnije u članku.

Zašto tijelo reguliše glukozu u krvi?

Kod osoba bez dijabetesa tijelo je u stanju regulirati razinu glukoze u krvi unutar uskih granica, približno između 4 i 7 mmol / L. Kad nivo glukoze u krvi padne ispod 3,5 - 4,0 mmol / l, osoba se osjeća loše. Smanjenje glukoze u krvi utiče na sve reakcije koje se događaju u tijelu pa tijelo pokušava reći mozgu da mu je ostalo malo glukoze. Tijelo pokušava izbaciti glukozu iz svojih izvora, kao i stvoriti glukozu iz masti i proteina (Shema 1).

Mozak ne može skladištiti glukozu, pa ovisi o jednolikoj i neprekidnoj opskrbi glukozom krvlju.

Mozak ne može raditi bez adekvatne opskrbe glukozom.

Zanimljivo je da mozgu nije potreban inzulin za premještanje glukoze u ćeliju, on pripada organima koji ne ovise o insulinu. To se na prvi pogled može činiti kontratuktivnim, međutim, u situacijama kada tijelo ima nisku razinu glukoze, proizvodnja inzulina se zaustavlja i na taj način se glukoza čuva za najvažnije organe, naime mozak. Ali ako tijelo i dalje ne prima glukozu (ako osoba gladuje), mozak će se prilagoditi i koristit će drugi izvor energije, uglavnom ketone.

Uprkos činjenici da moždane stanice izvlače određenu energiju iz ketona, i dalje je manje nego kada koriste glukozu.

Srodni materijal:

S druge strane, ako osoba ima dijabetes i njegova razina glukoze u krvi je visoka, ćelije koje nisu ovisne o inzulinu apsorbirat će veliku količinu glukoze, pa će ih kao rezultat toga oštetiti i, posljedično, poremetiti rad organa u cjelini.

Dok hormon inzulin snižava glukozu u krvi, skupina hormona (glukagon, adrenalin, kortizol, hormon rasta) povećava ga (Shema 2). Niska glukoza u krvi (hipoglikemija) ozbiljna je prijetnja životu tijela. Stoga je cijela grupa hormona odgovorna za povećanje razine glukoze u krvi, također se ova skupina hormona naziva kontra-hormonalnim ili protu-regulatornim hormonima. A tjelesne reakcije usmjerene na povećanje razine glukoze u krvi nazivaju se kontraregulacijskim reakcijama. Osim hormona, u kontraregulacijskim reakcijama sudjeluje i autonomni živčani sustav.

Glukagon je hormon koji proizvodi gušterača, naime alfa ćelije otočića Langerhansa.

Hormon rasta

Hormon rasta proizvodi se u hipofizi koja se nalazi odmah ispod mozga (slika 5).

Glavna funkcija hormona rasta je da stimulira rast. Takođe povećava glukozu u krvi smanjujući unos glukoze u telesne ćelije. Hormon rasta dovodi do povećanja mišićnog tkiva i povećanja razgradnje masti.

Tijekom puberteta, kada adolescenti naglo rastu, razvijaju veliku količinu hormona rasta, prema tome, to dovodi do porasta potrebe za inzulinom.

Fenomen "jutarnje zore" ili "fenomen zore"

U svim protiv-hormonskim hormonima vršno lučenje se javlja u jutarnjim satima. Dakle, ljudi s dijabetesom tipa 1 imaju porast glukoze u krvi s oko 3-4 na 7-8 ujutro, a ujutro se mogu probuditi s visokom glukozom u krvi. Više o fenomenu jutarnje zore pročitajte ovdje.

Pojačivači glukoze

Takozvani kontra hormoni su biološki aktivne tvari koje održavaju normalnu koncentraciju glukoze u krvi između obroka i tijekom povećanih metaboličkih zahtjeva (aktivni rast, vježbanje, bolest).

Među najznačajnijim hormonima se mogu izdvojiti:

Snižavanje glukoze

U 21. stoljeću nije bilo potrebe bježati od divljeg medvjeda ili loviti da ne bi umrli od gladi.

Na policama supermarketa nalazi se lako dostupan ugljikohidrat.

U isto vrijeme, tijelo ima samo jedan efikasan način da smanji nivo glukoze - inzulin.

Dakle, naš se hipoglikemijski sistem ne nosi s povećanim stresom. Zato je dijabetes postao prava nesreća našeg vremena.

Inzulin je ključni hormon u regulaciji metabolizma glukoze. Proizvode ga beta ćelije koje su locirane na otočićima Langerhansa gušterače.

Inzulin se oslobađa u krvotok kada koncentracija glukoze u krvi raste putem takozvanog mehanizma povratnih informacija. Ovaj hormon stimulira ćelije jetre da monosugar pretvaraju u glikogen i skladište ga u obliku visokoenergetskog supstrata.

Proizvodnja inzulina pankreasa

Oko 2/3 tjelesnih tkiva spada u kategoriju takozvanih inzulina ovisnih. To znači da glukoza ne može ući u ćelije bez posredovanja ovog hormona.

Kad se inzulin veže na GLUT 4 receptore, otvaraju se specifični kanali i aktiviraju se proteini nosači. Tako glukoza ulazi u ćeliju i započinje njena transformacija, čiji su krajnji supstrati voda, molekuli ugljičnog dioksida i ATP.

Dijabetes melitus je bolest koja se zasniva na nedostatku lučenja inzulina od strane gušterače, kao rezultat toga glukoza ne može ući u stanice. Povećana koncentracija šećera toksično djeluje na tkiva, uzrokujući karakteristične komplikacije u obliku dijabetičke angio i neuropatije.

Do danas nisu pronađene nijedne efikasne metode lečenja ove bolesti, osim nadomjesne terapije inzulinom čija je suština periodično davanje ovog hormona pomoću špriceva ili posebne pumpe.

Ako nivo glukoze padne na opasne vrijednosti (tokom vježbanja ili bolesti), alfa stanice gušterače počinju stvarati glukagon, hormon koji aktivira procese razgradnje glikogena u jetri i na taj način povećava koncentraciju šećera u krvi.

Taj metabolički put naziva se glikogenoliza. Glukagon inhibira razvoj hipoglikemijskih stanja između obroka, važno je napomenuti da njegova uloga ostaje sve dok u jetri postoje zalihe glikogena.

Farmaceutska industrija oslobađa ovaj hormon u obliku otopine za injekciju. Uvedena u tešku hipoglikemijsku komu.

U stranoj literaturi često se naziva epinefrin.

Normalno ih proizvode nadbubrežne žlijezde i neka živčana vlakna.

On igra važnu ulogu u zaštitnim i adaptivnim reakcijama, povećavajući protok krvi u mišićima, stimulirajući rad srca i povećavajući koncentraciju glukoze u krvi.

Kao lijek koristi se za liječenje mnogih hitnih stanja: akutnog zastoja cirkulacije, anafilaksije, krvarenja iz nosa. Može se preporučiti za zaustavljanje napada bronhospazma kao i u hipoglikemijskim stanjima.

Kortizol je steroidni hormon koji stvaraju nadbubrežne žlijezde kao odgovor na stimulaciju hipotalamičko-hipofiznog sistema.

Prodire kroz staničnu membranu i djeluje direktno na jezgro. Tako se ostvaruje njegov utjecaj na transkripciju genetskog materijala i regulaciju metaboličkih procesa.

Kao odgovor na različite egzogene i endogene podražaje, uključujući i snižavanje nivoa šećera u krvi, započinje proces glukoneogeneze. Njegova suština je pretvorba proteina i masti u glukozu uz stvaranje energije u obliku ATP-a. Istovremeno se potiskuje sinteza inzulina, što može uzrokovati atrofiju beta ćelija pankreasa i razvoj steroidnog dijabetesa.

U transplantologiji propisano je suzbijanje autoimunih procesa. Uprkos svim pozitivnim aspektima, neželjeni protuizolarni efekat može izazvati niz nuspojava.

Hormon rasta

Proizvodi se i akumulira u prednjoj hipofizi.

Somatostatin je po svojoj prirodi kontrinsularno (stresno), što znači da uz određene podražaje povećava koncentraciju glukoze i triglicerida u krvi.

Zanimljivo je da je somatostatin 1980. godine bio zabranjen za upotrebu u sportaša, jer nakon njegovog uzimanja dolazi do značajnog povećanja izdržljivosti i snage mišića.

Hormoni štitnjače

Štitna žlijezda proizvodi dva hormona - tiroksin i trijodtironin. Za njihovu sintezu je potreban jod. Djeluje na gotovo sva tjelesna tkiva, stimulišući procese rasta i regeneracije.

Povećajte koncentraciju glukoze i triglicerida.

Konačno, započinje aktivno razbijanje hranjivih sastojaka s viškom proizvodnje energije. U kliničkoj praksi stanje povećane funkcije štitnjače naziva se tireotoksikoza. Manifestira se u obliku tahikardije, hipertermije, arterijske hipertenzije, gubitka težine, drhtanja ekstremiteta i razdražljivosti.

Hipotireoza ima suprotne simptome, poput prekomjerne težine, hipoglikemije, smanjene tjelesne temperature i usporavanja misaonih procesa. Za liječenje se koristi zamjenska terapija tiroksinom.

Srodni videozapisi

Pet glavnih faktora koji utiču na šećer u krvi:

Dijabetes melitus je kršenje iskorištavanja ne samo glukoze, to je propad metaboličke kaskade proteina, masti i elemenata u tragovima. Tako, na primjer, kada monosugar ne može ući u ćeliju, on šalje signal da gladuje.

Započinje aktivno raspadanje masnog tkiva, povećanje razine triglicerida i ketonskih tijela, što u konačnici izaziva intoksikaciju (dijabetička ketoacidoza). Ako osobu muči stalna žeđ, pojačani apetit, povećana dnevna diureza, to je dobar razlog za savjetovanje s endokrinologom.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar