Kako provjeriti gušteraču: koje testove treba proći, dijagnozu

Patologija gušterače, jednog od najvažnijih i najosjetljivijih organa probavnog sistema ljudskog tijela, prilično je česta pojava.

Gušterača, čiji je glavni zadatak proizvodnja pankreasnog soka, inzulina i glukagona, određuje rad drugih organa, a ne samo probavnog sustava.

Zbog toga je potrebno osigurati da gušterača djeluje stabilno, bez kvarova, izlučujući pankreasni sok u količini dovoljnoj za probavu dolazne hrane i njenu potpunu asimilaciju.

Čak i ako nikada niste iskusili nelagodu nakon jela, osjećali jaku težinu ili bol u lijevoj strani, tada vas provjera gušterače neće spriječiti da saznate o njenom stanju.

Kada i zašto uzimati testove?

Kada i zašto se propisuju testovi za provjeru gušterače?

Testovi koji vam omogućavaju da procijenite stanje gušterače, igraju značajnu ulogu u dijagnostici širokog spektra bolesti. Uzimanje testova za provjeru gušterače, koja proizvodi hormone i sudjeluje u procesu probave, zajedno s drugim vrstama laboratorijskih pretraga ovog važnog organa omogućuje objektivno procijeniti njegovo stanje i funkcioniranje, potvrditi jednu ili drugu dijagnozu ili poništiti nastale sumnje.

Daju se analize za provjeru rada gušterače, kao i sveobuhvatno pregledavanje ovog tijela provodi se prema propisu liječnika:

- u slučaju pritužbi pacijenta na bol u lijevom iliakalnom trbuhu,

- u slučaju sumnje na sve vrste pankreatitisa (akutni, hronični, reaktivni), pankreasna nekroza,

žučna kamena bolest i druge bolesti gušterače.

Uz testove za gušteraču, koje liječnik propisuje ako se sumnja na bolest, propisuje se pregled gušterače radi praćenja učinkovitosti tijeka liječenja i njegove korekcije kod pacijenata koji imaju bolesti i ozbiljne patologije ovog organa.

Koje testove je potrebno položiti?

Testovi za gušteraču mogu se uzeti u laboratoriji medicinskog centra "Medicinska praksa".

Popis testova koji je potrebno obaviti kako bi se provjerila gušterača uključuje sljedeće vrste studija koje su usmjerene na prepoznavanje određenih patologija pankreasa:

- biohemijski test krvi za utvrđivanje nivoa i aktivnosti enzima,

proizveden od gušterače,

Obavezno! - Ultrazvučni pregled gušterače da bi se utvrdila njegova veličina i gustoća, prepoznali kamenje i pseudocista.

Materijal za vršenje biohemijske analize enzima gušterače i utvrđivanje metabolizma lipida je venska krv uzeta pacijentu na prazan stomak.

Pankreas i njegova uloga.

Gušterača je malih dimenzija, ali upravo ona ima glavnu funkciju razgraditi hranu, brzo je probaviti i usvojiti potrebne hranjive sastojke (bjelančevine, masti i ugljikohidrate), kao i reguliranje razine glukoze u krvi kroz proizvodnju glukagona i inzulina.

Tako je gušterača odgovorna za zdravlje cijelog organizma, a kvar u njegovom radu dovodi do vrlo tužnih posljedica.

Gušterača je ranjiv organ, čija se upala može javiti neuravnoteženom prehranom, prejedanjem, upotrebom masne hrane, pržene hrane, brze hrane, kao i strasti za pretjerano oštrim začinima.

Jedenje pogrešne hrane, usložnjava rad gušterače, povećava opterećenje na njemu što, u konačnici, dovodi do pojave upalnih procesa u njoj.

Kako se pripremiti za analizu?

Analize za dijagnozu gušterače zahtijevaju prethodnu pripremu pacijenta.

Prvo, na prazan stomak treba izvršiti biohemijski test krvi kako bi se pregledalo stanje gušterače. Posljednji obrok trebao bi biti završen osam sati prije vremena predaje testova.

Drugo, dan prije ispitivanja za gušteraču, potrebno je suzdržati se od uzimanja lijekova, od konzumiranja hrane bogate mastima, pržene hrane i jakih pića (alkohola), kao i od intenzivnog fizičkog napora.

To je potrebno kako bi dobiveni rezultati analize bili što pouzdaniji i objektivno odražavali sliku stanja gušterače, a ne tlačenog unosom teške hrane ili alkohola.

Akutni, hronični, reaktivni pankreatitis, kolelitijaza i druge bolesti gušterače sve su opasne bolesti koje zahtijevaju liječenje i stalno praćenje od strane kvalificiranih liječnika.

A da bi se liječenje moglo propisati pravilno, potrebno je proći kompletan pregled gušterače koristeći modernu dijagnostičku opremu, koja je opremljena Medicinskim centrom "Medicinska praksa" u Novosibirsku.

Uobičajeni simptomi patologija

Klinička slika bolesti uključuje - bol, promenu boje kože, dispeptičke poremećaje. Bol može biti oštra, prigušena, vučna ili nepodnošljiva (u akutnom procesu). Lokaliziran je u epigastričnoj regiji, zrači lijevo, desni hipohondrijum, leđa, lopaticu. S jakim bolovima, osoba zauzima prisilni položaj - leži na boku sa nogama dovedenim u stomak.

Dispeptički poremećaji manifestuju se mučninom, povraćanjem, prolivom ili zatvorom, gubitkom apetita i gubitkom težine. Na početnim procesima upale povećava se stvaranje plina, želudac nabubri, a stolica se odlaže. To se događa uslijed kršenja proizvodnje enzima, žučnih kiselina i njihovog ulaska u probavni trakt. Nakon 2-3 dana zatvor zatvori proljev, pojave se suha usta, intenzivna žeđ, periodično povećanje temperature.

Zatim se dodaje povraćanje povezano s porastom opijenosti. Prvo sadrži sadržaj želuca, kasnije se u povraćanju pojavljuje žuč. Uslijed učestalog povraćanja dolazi do dehidracije, snižava se krvni tlak i otkucaji srca se ukida. U skladu s tim, može se razviti hipovolemični šok sa gubitkom svijesti. Koža postaje blijeda ili ledena. Žutica se javlja sa stiskanjem žučnih kanala i povećanjem bilirubina u krvi. Zbog intoksikacije, dehidracije i oslabljene respiratorne funkcije, dolazi do plavljenosti nazolabijalnog trokuta.

Kod pankreatitisa, povraćanje ne donosi olakšanje, što je važna tačka u diferencijalnoj dijagnozi.

Uzroci patologija

Najčešće se egzacerbacije javljaju na pozadini grešaka u prehrani - jesti velike količine masne, pržene, začinjene hrane. Ostali mogući uzroci:

  • ciroza jetre
  • čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu,
  • ozljede trbuha
  • urođene malformacije žlezde,
  • teški, hronični stres,
  • djelovanje kancerogenih tvari, toksičnih tvari,
  • zarazne bolesti
  • kršenje izljeva sekrecije žlijezde,
  • bolesti bilijarnog trakta.

Simptomi patologije često se pojavljuju nakon konzumiranja alkohola, mada se ponekad čak i na pozadini alkoholizma promjene u gušterači ne otkriju. Takođe u razvoju bolesti igraju ulogu spol, starost, profesionalne opasnosti, način života i pridružene bolesti.

U rijetkim slučajevima mogu se pojaviti patologije gušterače tokom trudnoće.

Bolesti gušterače i njihovi simptomi

Patologije su različite, pa se dijele na vrste ovisno o uzročniku i manifestacijama:

  1. Funkcionalno oštećenje.
  2. Dijabetes melitus.
  3. Vaskularna patologija.
  4. Specifične lezije kod tuberkuloze i sifilisa.
  5. Ciste, kamenje.
  6. Kršenja povezana s opasnostima na radnom mjestu.
  7. Pankreatitis
  8. Benigni i maligni tumori.
  9. Kršenja zbog parazitskih bolesti.
  10. Upotreba lijekova koji prelazi doziranje i trajanje prema uputama.

Najčešće patologije pankreasa su akutni i hronični pankreatitis, nekroza pankreasa, dijabetes melitus, tumorski procesi, cistične formacije i kamenje.

Akutni pankreatitis

Aseptična upala gušterače koja se javlja u većini slučajeva nakon gutanja masne hrane i alkohola ili na pozadini žučne kamenac. Postoji oštra, nepodnošljiva bol, koja se može lokalizovati u epigastriju, levom, desnom hipohondrijumu ili može biti opasna zračenjem na levu ramenu. Sindrom boli je gori ako ležite na leđima.

Pored boli, javljaju se mučnina i povraćanje (može biti neuništiv) sa žuči, naduhavanjem. Nakon povraćanja, stanje se ne poboljšava (važan dijagnostički kriterij). Zbog povraćanja i opijenosti, poremećaj vode-elektrolita poremećen je. Na lijevoj polovini trbušne mrlje mogu se pojaviti cijanotični ili žućkasti (simptom Sivog Turnera) ili mrlje na pupku (Cullenov simptom).

Hronični pankreatitis

Upala sa nedostatkom enzima pankreasa. Uzroci razvoja: žučna kamenačka bolest, upotreba štetne hrane, trovanja, postoperativni period, pušenje, hronični stres, nervni slom i prenaprezanje (uzrokuju grčeve krvnih žila, mišića u pankreasnim kanalima).

Hronični pankreatitis očituje se nedovoljnom sintezom enzima, što dovodi do poremećaja probave. Simptomi hroničnog oblika: stalna žeđ i osjećaj gladi, gubitak težine, periodični bolovi u desnoj, lijevoj hipohondriji, mučnina, proliv laganim izmetom s oštrim mirisom.

Opća pravila za pripremu za analizu

Prije uzimanja testova za gušteraču, morate saznati kako to ispravno raditi. Liječnici obično upute pacijentima, jer pogreške u prikupljanju biološkog materijala mogu dovesti do značajnih odstupanja rezultata.

Opće preporuke svode se na nekoliko tačaka:

  • Istraživanje se vrši ujutro na prazan stomak. Nekoliko dana prije testova, trebali biste odbiti štetnu hranu (prženu, začinjenu, masnu, slanu, konzerviranu hranu, kavu, alkohol, gazirana pića). Takođe se ne preporučuje upotreba mahunarki koje mogu prouzrokovati pojačano stvaranje plina,
  • Prije uzimanja krvi, morate se suzdržati od pušenja najmanje dva sata,
  • Za probleme poput konstipacije treba voditi računa da toksini koji ostanu u crevima ne utiču na rezultat testova,
  • Svi spremnici moraju biti sterilni i ruke temeljito oprati sapunom,
  • Prilikom sakupljanja urina žene moraju nužno provoditi higijenu genitalija, nakon čega je bolje upotrijebiti bris kako bi se zajamčila čistoća uzetih materijala,
  • Za proučavanje opće analize urina potrebno je uzeti prosječnu porciju.

Ove jednostavne preporuke pomoći će vam da kompetentno prođete testove i izbjegnete moguće lažne rezultate. Međutim, vrijedi zapamtiti da se ponekad laboratoriji greše, pa bi, uz najmanju sumnju, trebali ponovo proći na ispitivanju.

Laboratorijska dijagnostika

Kod bolesti povezanih sa upalom gušterače glavni zadatak je utvrditi njegovo stanje. Akutne epizode su popraćene povećanim oslobađanjem enzima koji se, ovisno o njihovoj vrsti, mogu naći u krvi, urinu i izmetu. Istraživanje jetre takođe će biti informativno jer je njena funkcija usko povezana s gušteračom. Glavni testovi, na osnovu kojih ljekar sa pouzdanjem može govoriti o bolesti, su obično sljedeći:

  • opšta analiza krvi i urina,
  • biohemijski test krvi, uključujući provjeru enzima dijastaze i amilaze,
  • koprogram (vrlo informativan kod pankreatitisa),
  • Ultrazvuk, s kojim možete otkriti tekućinu u trbušnoj šupljini, odrediti stanje tkiva i vidjeti moguće neoplazme, uključujući rak
  • MRI i endoskopija. Ove moderne dijagnostičke metode mogu savršeno reći o upali u ispitivanom organu.

Krvni testovi

Svaka osoba koja boluje od pankreatitisa pita se koji testovi moraju proći za dijagnosticiranje ove bolesti. Obično ljekar propisuje nekoliko odjednom.

  • Opšti test krvi Prvo što ukazuje na probleme s gušteračom je visok broj leukocita uslijed povećanja broja segmentiranih i ubodnih neutrofila, kao i povećana stopa sedimentacije eritrocita (ESR). Morate zapamtiti da upala jetre može dati slične rezultate, pa ispitivanju morate pristupiti sveobuhvatno,
  • Biohemijski test krvi. Najočitiji znak većih problema s pankreasom biće povećanje ukupnog i direktnog bilirubina, što će ukazivati ​​na prisustvo ikteričnog pankreatitisa. Alarmantni signali su rast sijalne kiseline, seromukoidne i gama globuline,
  • Krvni test za alfa amilazu. U slučaju povećanja njegovog pokazatelja (norma je 16-30 g / l na sat), liječnik ima pravo posumnjati na hronični ili čak akutni pankreatitis, kamenje u žlijezdi i začepljenje svog kanala. Ako su dobiveni podaci ispod normalnih, što ukazuje na nedovoljnu proizvodnju ovog enzima, može se pretpostaviti nekroza pankreasa, ozbiljne patologije povezane sa uništenjem organa,
  • Analiza pankreasnih enzima: tripsin i lipaza,
  • Krvni test za šećer. U slučaju ozbiljnih problema s gušteračom, rezultati će premašiti 6 mmol / l, ali samo ovi podaci neće ukazivati ​​na bolest u razvoju.

Analiza mokraće

Uz bolest pankreasa u mokraći, kao i u krvi, nivo amilaze raste. Ova vrsta dijagnoze apsolutno nije skupa, pa ga ljekari rado propisuju. Pored opće analize urina, koriste se i sljedeća ispitivanja:

  • Uzorak Lasus. Rezultati ove analize pokazuju količinu amilaze i njenu aktivnost u urinu. U ovoj će se analizi zvati "dijastaza",
  • Proserin test. Njegova suština svodi se na činjenicu da se nakon jedne injekcije prozerina svakih pola sata u pacijenta provjerava koncentracija amilaze u urinu. Ako je porastao 2 puta i u roku od dva sata nije se vratio u normalu, tada liječnik može dijagnosticirati pankreatitis. U slučaju kada tijelo ne reagira na unošenje prozerina, ljekari govore o sklerozi tkiva gušterače i nekrozi pankreasa.

Hormonski test

Gušterača je organ koji proizvodi hormone, pa po njihovom sadržaju u tijelu možete suditi o njegovom zdravlju.

  • Inzulin je hormon koji sudjeluje u razgradnji glukoze, sintezi proteina i masnih kiselina. Smanjenje njegovog sadržaja u krvi ukazuje na kršenja.
  • C-peptid je hormon koji se proizvodi zajedno sa inzulinom.
  • Glukagon, obavljajući funkciju koja je direktno suprotna insulinu.
  • U različitim situacijama krv se ispituje na sadržaj hormona poput gastrina i amilina.

MRI pankreasa

Za gušteraču su simptomi bolesti često karakteristični samo kada su se već dogodili ozbiljni prekršaji. Ako je pacijent uspio na vrijeme utvrditi promjene u svom stanju, tada je to već polovica uspjeha. Savremena medicina omogućava prilično dobar pregled zahvaćenog organa.Za provjeru gušterače tehnikom magnetne rezonance važni su sljedeći parametri organa:

  • veličina
  • forma
  • gustina tkiva
  • prisustvo entiteta bilo koje prirode,
  • karakteristike intrapankreasnih kanala. Zasebno pregledavaju kanal slezine - gušterače, jer zdravlje organizma direktno zavisi od njegove propusnosti,
  • vaskularizacija.

Ispitivanje gušterače uključuje upotrebu kontrastnog sredstva za provjeru svakog područja i uočivanje i najmanjih promjena na slici.

U kojim je slučajevima potrebno pribjeći MRI:

  • otkrivanje tokom ultrazvučne dijagnoze bilo kakvih promjena u epigastričnoj regiji,
  • oticanje
  • hronični pankreatitis
  • intraduktalna hipertenzija,
  • ciste
  • uporni bol u trbuhu.

Dakle, ako postoje pritužbe na gušteraču, ne odgađajte posjetu ljekaru. Pravodobni testovi i izvedene studije pomoći će u održavanju zdravlja.

Nekroza pankreasa

Destruktivna i degenerativna promjena u strukturi organa u kojem je gušterača. Njegova pojava izaziva holecistitis, zloupotrebu masti i ugljenih hidrata, zarazne bolesti, komplikacije u postoperativnom periodu. Simptomi nekroze gušterače: oštra bol u gornjem dijelu trbuha herpes zoster, opetovano povraćanje, mučnina, suva sluznica usne šupljine, cijanotične mrlje na trbuhu, crvenilo kože lica, kao i nedostatak daha, napadi tahikardije, slabost.

Tumorski procesi

Neoplazme u gušterači su podijeljene na karcinom (maligni oblik) i hormonalno aktivne tumore, koji mogu biti maligni i benigni. Simptomi se razlikuju ovisno o vrsti i lokaciji tumora. U ranoj fazi razvoja stanica raka javlja se gubitak apetita, gubitak težine, stalna mučnina, povremeni bolovi u gornjem dijelu trbuha, česta proljeva (masna stolica). S progresijom procesa, pridružuje se jako povraćanje s obilnom proljevom, žutost kože.

Cistične formacije i kamenje u gušterači

Ciste su šupljine s čvrstom vlaknastom kapsulom napunjenom tečnošću. Unutar šupljine ćelije žlijezde umiru i zamjenjuju ih vlaknastim tkivom. Nastaju na pozadini lezija gušterače ili urođenih poremećaja. Oni mogu biti komplicirani fistuloznim prolazima, krvlju, gnojom u šupljini ili nekomplicirani. Klinička slika ovisi o promjeru ciste, njenom sadržaju i prisutnosti komplikacija (perforacija, suppuracija). Pojedine formacije promjera do 50 mm ne komprimiraju kanale, živčane završetke i ne donose bol. Uz više cista velikog promjera, javlja se bol (nepodnošljiva, oštra, gori) uz moguće ozračenje u leđima i donjem dijelu leđa, kao i mučnina, povraćanje, probavni poremećaji, gubitak apetita, niska groznica.

Kamenje u žlijezdi je rijetko i češće se nalazi u instrumentalnim studijama o drugoj bolesti. Nastaju češće u glavi gušterače, sastoje se od kalcijum karbonata i fosfora. Razlozi nisu točno proučeni, ali naučnici sugeriraju da nastaju uslijed zatajenja metabolizma fosfora i kalcija te zagušenja u organu.

Oštećenja gušterače protiv dijabetesa

S razvojem dijabetes melitusa prvog tipa, u kojem prestaje sinteza inzulina, ne nastaje bol. Glavne manifestacije dijabetesa: pretjerano znojenje, intenzivna žeđ, svrbež kože, pojačano izlučivanje urina, mučnina, gubitak težine, slabost. S hipoglikemijskim krizama pojavljuje se oštar osjećaj gladi.

Pravila za pripremu za testiranje

Da biste dobili pouzdane rezultate laboratorijskih metoda istraživanja, morate se pridržavati pravila:

  1. Na dan krvne pretrage ne pušite (2-3 sata).
  2. Krvne pretrage uzimaju strogo na prazan stomak.
  3. 48 sati nemojte jesti začinjenu, masnu, slanu hranu.
  4. Ako postoji zatvor, očistite creva klistirima, pijte enterosorbents (aktivni ugalj).
  5. Da biste proslijedili analizu izmeta i urina, koristite sterilne posude (koje se prodaju u ljekarnama).
  6. Prije isporuke izvršite higijenske postupke kako biste smanjili rizik od kontaminacije materijala.

Prije prikupljanja izmeta, mjehur se mora isprazniti kako bi se spriječilo da urin uđe u test. Za skupljanje materijala prodaju se kontejneri sa kašičicom. Analiza se ne može prikupiti iz wc-a, već samo iz čistog lonca, posude ili plastične vrećice.

Urin se mora uzimati ujutro na prazan stomak. Sterilni spremnik napunjen je srednjim delom, prvi je spušten.

Analiza mokraće

Prilikom analize urina uzimaju se u obzir boja, miris i kiselost biološkog materijala. Promjene ovih pokazatelja mogu poslužiti kao indirektan znak upale gušterače. Sa pankreatitisom u urinu, kao i u krvi povećava se nivo glukoze i amilaze. Njegova se aktivnost povećava nakon 4-8 sati od početka promjena u organu i traje do 3 dana. Takođe u urinu utvrđuju nivo leukocita, proteina, bilirubina. Često liječnici propisuju analizu Nechiporenka, u kojoj se materijal prolazi kroz centrifugu, a ostatak pregledava. To pruža informacije o stanju bubrega, mokraćnog sustava i jetre, promjene koje mogu pratiti pankreatitis.

Pregled fekalnog pregleda - koprogram

Analiza fekalnog tkiva važna je za dijagnozu bolesti gastrointestinalnog trakta i patologija gušterače. S nedostatkom enzima žlijezde, probavna funkcija je poremećena, kao rezultat toga, sastav izmeta se mijenja. Karakteristike izmeta uz smanjenje enzima i pankreatitisa:

  • sjajna površina
  • svijetla nijansa
  • postojan, oštar miris,
  • prisustvo masti, vlakana i ne probavljenih vlakana.

Osobe sa pankreatitisom imaju česte nagone za defekacijom. Stolica je tečna i slabo se ispire sa zidova WC školjke (važan dijagnostički kriterij).

Stres testovi

Metode su povezane s uporabom određenih supstanci koje čovjek uzima iznutra nakon prolaska prve analize. Vrste stres testova:

  1. Glikoamilazemijski test. Provesti dvije porcije krvi. Prvo se uzima na prazan stomak i određuje se nivo amilaze. Nakon što pacijent uzme 50 g glukoze. Nakon 3 sata uzima se drugi dio krvi i indeks amilaze uspoređuje sa prvom analizom. Ako je nivo amilaze drugog dijela viši od prvog, to ukazuje na kršenje funkcionalne aktivnosti žlijezde.
  2. Iodolipol test - je odrediti jodid u urinu. Prvo se pregleda prvi jutarnji dio urina, nakon što osoba uzme Iodolipol i test urina se ponovi nekoliko puta. Normalno je da se nakon 1 sata Iodolipol treba početi izlučivati ​​iz organizma.
  3. Proserin test. Sličan je jodlipolu, samo tokom obavljanja ispitivanih pića Prozerin. Nakon njegove upotrebe utvrđuje se nivo dijastaze u urinu.
  4. Secretin-pankreosiminski test. Sastoji se u promjeni koncentracije sastojaka dvanaestopalačnog crijeva 12 unošenjem sekreina. U skladu s tim, povećavaju se pokazatelji enzima pankreasa.

Testovi su potrebni ako laboratorijska dijagnoza ne daje tačne informacije o stanju gušterače.

Dijagnostika hardvera

Unatoč činjenici da laboratorijska dijagnostika daje puno informacija o stanju gušterače, provode se instrumentalne studije kako bi se postavila konačna dijagnoza. Metode

  1. MRI pankreasa. Daje podatke o veličini, gustoći, obliku organa, prisustvu formacija i šupljina, propusnosti i stanju kanala, krvnih žila.
  2. Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija - metoda za proučavanje kanala pankreasa.
  3. Fibrogastroduodenoskopija - uz njegovu pomoć provjerava se stanje stomačnih, dvanaesnika i pankreasnih kanala.
  4. Ultrazvuk - pokazuje ehogenost organa, njegove konture, prisustvo tečnosti u šupljini.
  5. Endo-ultrasonografija je proučavanje stanja organa, njegovih kanala i limfnih žila.

U prisustvu formacija i sumnji na tumorski proces, obavlja se biopsija tkiva, koja se uzima pomoću punkcije za histološki pregled. Gotovo sve patologije pankreasa karakteriziraju poremećena probava i abnormalnosti tjelesnih enzima. Stanje gušterače možete ispitati u smjeru gastroenterologa ili samostalno u bilo kojoj privatnoj klinici. U preventivne svrhe dovoljno je donirati krv za enzime šećera i žlijezda svakih šest mjeseci.

Pogledajte video: PARAZITI - GLAVNI UZROČNICI MNOGIH BOLESTI - ANTIPARAZITNI PROGRAM! Prof. dr Mihajlović (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar