Koje je bolje: Phlebodia 600 ili Detralex? Detaljno upoređivanje

  • Karakteristike sastava lekova
  • Terapeutski učinak lijekova: koji je bolji?
  • Koliko brzo deluju lekovi, izlučivanje iz organizma
  • Usporedba indikacija i kontraindikacija: što je bolje?
  • Značajke aplikacije
  • Uporedna analiza nuspojava
  • Posebna uputstva
  • Ostale karakteristike fondova

Flebodia 600 i Detralex su angioprotektori - sredstva za lečenje srčanih i krvožilnih bolesti. Ovi lijekovi se koriste kod oslabljene venske cirkulacije: venska i limfna insuficijencija, varikozne vene i hemoroidi.

Ne postoji nedvosmislen i jednostavan odgovor na pitanje koji je lijek bolji - flebodia 600 ili detralex, jer se indikacije, terapijski efekti i mnoga njihova svojstva vrlo podudaraju. Iako postoje male razlike u kontraindikacijama i režimu, kao i razlike u farmakološkom liječenju aktivnim sastojcima (što utječe na brzinu apsorpcije aktivnih tvari), što ćemo također razmotriti dalje.

Ovaj je članak usporedba ova dva lijeka prema njihovim karakteristikama. Kao osnovu za usporedbu uzeo sam službene upute za ove lijekove. Ove će vam informacije pomoći da bolje razumijete učinke lijekova pa ćete o tome kasnije moći razgovarati sa liječnikom.

Aktivna supstancaDiosmin - 600 mgDiosmin - 450 mg

Hesperidin - 50 mg

KontraindikacijePostojiPreosjetljivost
NuspojavePostojiPostoji
TrudnoćaKako je propisao ljekarNije instalirano
EfekatBrzoPostepeno
Maksimalna koncentracija u krviNakon 5 satiNakon 2-3 sata
ReceptNije potrebnoNije potrebno
Prosječni trošak900 rub za 30 tab.800 rub za 30 tab.

Da biste napravili pravi izbor, potrebno je da se posavjetujete s flebologom. On će na osnovu vaše anamneze, rezultata pregleda i prisustva ili odsutnosti kontraindikacija odrediti šta je najbolje za vas.

Na prijemu kod flebologa

Nadalje iz članka saznat ćete kako se angioprotektori phlebodia 600 i detralex razlikuju, kakve sličnosti imaju, značajke njihove uporabe u varikoznim venama i još mnogo toga u vezi s primjenom ovih sredstava.

Karakteristike sastava lekova

Sastav oba lijeka uključuje aktivnu tvar diosmin. Još jedno sredstvo koje se dodaje detralexu je hesperidin. Razmotrite njihova terapijska svojstva.

Hesperidin

Hesperidin se uglavnom nalazi u ljušturama citrusa. U tegli - hesperedinski prah od osušene mlade naranče

Hesperidin je biljni bioflavonoid (bioflavonoid je prirodno hemijsko jedinjenje) koji ima brojne učinke na organizam. Među njegovim terapijskim učincima na stanje krvnih žila i krvi razlikuju se:

  • vaskularno jačanje
  • grčevi
  • snižavanje masnih kiselina i holesterola,
  • poboljšanje reoloških svojstava krvi (viskoznost i fluidnost),
  • smanjenje upale
  • pružanje antioksidacijskog učinka.

Diosmin se uglavnom nalazi u ekstraktu plodova naranče (druga imena narandže su gorka naranča ili Sibil naranča). U tegli - diosmin u prahu od sušenih naranči

Diosmin takođe pripada grupi flavonoida. Farmakološki pripravak diosmin je umjetno modificirani hesperidin. Njegova upotreba ima sledeće efekte:

  • povećani vazokonstriktivni učinak norepinefrina - čime se proširivost i kapacitet krvnih žila smanjuje,
  • povećanje broja kontrakcija limfnih žila,
  • povećani intenzitet kontrakcije limfnih žila,
  • slabljenje sposobnosti bijelih krvnih zrnaca da se prianjaju za vaskularni zid, eliminirajući upalni proces.

Kombinovano djelovanje diosmina i hesperidina smanjuje unutarnji pritisak limfe, smanjuje lučenje limfnih žila, jača kapilare i normalizira mikrocirkulaciju krvi i limfe.

Terapeutski učinak lijekova: koji je bolji?

Prema uputstvu za upotrebu, oba leka imaju izražena venotonička svojstva. Pomažu u smanjenju proširenja vena, smanjuju propusnost vaskularnog zida kapilara, povećavajući njihovu otpornost na mehanički stres.

I flebodia 600 i detralex obnavljaju limfni protok.

Dakle, ljekovita svojstva lijekova su ista.

Rezultat upotrebe lijekova za varikozne vene: Koliko brzo lijekovi djeluju, povlačenje

Angleprotektor Phlebodia 600 može se otkriti u sastavu krvi već dva sata nakon nanošenja. Njegova vršna koncentracija nastupa za oko pet sati. Povećana razina detraleksa u krvi određuje se već 2-3 sata nakon upotrebe lijeka.

Brza apsorpcija detralexa rezultat je osobitosti farmaceutskog tretmana aktivnom supstancom. Diosmin i hesperidin, koji su dio detraleksa, mikronizirani su - ovo je proces mljevenja spoja, omogućavajući mikročesticama brže prodiranje u krv. Zbog toga se efekat detralexa odvija brže.

Mehanizmi izlučivanja lekova su različiti. Phlebodia 600 se izlučuje uglavnom bubrezima (79%), samo 11% lijeka prolazi kroz crijeva. Uklanjanje detralexa uglavnom se događa s fecesom, a samo 14% tvari izlučuje se mokraćom.

Usporedba indikacija i kontraindikacija

Izbor lijeka za varikozne vene također ovisi o indikacijama i kontraindikacijama. Poređenje očitanja phlebodia 600 i detralexa nalazi se u donjim tabelama.

Teške noge++
Osjećaj umora u nogama++
Bol u nozi++
Oticanje++
Krhkost kapilara++
Varikozne vene++
Grčevi++
Pečenje u nogama++
Hemoroidi++

Kao što se može vidjeti iz tablice, indikacije za upotrebu phlebodia 600 i detralexa apsolutno su identične.

Netolerancija komponente++
Dojenje++
Trudnoća+Nije instalirano
Djeca ispod 18 godina+Nije instalirano

Negativni uticaj na fetus nije nađen u istraživanju primene oba leka. Ali upotreba oba lijeka se ne preporučuje u prva tri mjeseca trudnoće. U drugom i trećem tromjesečju uzimanje flebodije 600 i detraleksa mora se uskladiti s flebologom i akušerom-ginekologom.

Usporedba funkcija aplikacije

Oba lijeka se uzimaju oralno.

Prema uputama, upotreba oba lijeka ovisi o obroku i vremenu dana. Flebodia 600 mora se piti ujutro na prazan stomak. A Detralex treba piti u vrijeme ručka i uveče, a njegov unos trebao bi se podudarati s obrokom.

Doziranje ovih angioprotektora je takođe različito. Količina Phlebodia 600 uzeta jednom dnevno je jedna tableta, to jest 600 mg aktivne tvari (diosmin) dnevno. Doza jedne doze Detralexa je također jedna tableta, ali, s obzirom na dvostruku dozu, ukupni sadržaj flavonoida dnevno je 1000 mg (900 mg - diosmin).

Na osnovu razlika u načinu primjene, svatko može odlučiti koji mu je lijek najbolji.

Trajanje liječenja u oba slučaja određuje lekar. On takođe uspostavlja potrebu za ponovnim liječenjem. Najčešće, trajanje terapijske primjene oba lijeka u slučaju varikoznih vena je oko dva mjeseca.

Zbog činjenice da oba lijeka imaju isti aktivni sastojak, phlebodia 600 i detralex imaju iste nuspojave:

  • vrtoglavica
  • glavobolja
  • mučnina
  • žgaravica
  • bolovi u trbuhu
  • osip
  • svrbež kože.

Najčešće se od tih efekata nalaze probavni poremećaji. Međutim, generalno, oba leka retko izazivaju problematične efekte, uglavnom je njihova pojava posledica povećane osetljivosti tela. Ako se pojave negativni efekti, kao i njihovo jačanje tijekom uzimanja lijekova, potrebno je konsultirati svog liječnika. Možda će biti potreban pregled režima liječenja i imenovanje drugog angioprotektora.

U uputama za uporabu opisana su posebna uputstva koja se odnose na varikozne vene samo za detralex. Ovo su dodatne mjere tokom perioda liječenja koje će ubrzati proces ozdravljenja varikoznih vena:

upotreba posebnih čarapa,

izbegavanje vrućih prostorija i dugo vremena na suncu,

skraćeno vrijeme nogu

dobili osloboditi od viška kilograma.

Kompresijske čarape ubrzavaju proces ozdravljenja varikoznih vena

Iako upute za fleboziju 600 ne sadrže takve preporuke, bilo bi logično pretpostaviti da se trebaju primijeniti iste mjere tijekom liječenja ovim lijekom.

Poređenje ostalih karakteristika lijekova

Usporedio sam i dodatne karakteristike lijekova: manifestacije predoziranja, interakciju s drugim lijekovima, uvjete prodaje i skladištenja i druge.

Obrazac za puštanjeTabletirano

15 ili 30 kom. u paketu

Tabletirano

30 ili 60 kom. u paketu

Efekti predoziranjaNije opisanoNije opisano
Interakcija s drugim lijekovimaNije primećenoNije primećeno
Uticaj na upravljanje transportomNeNe
Interakcija sa alkoholomNe preporučuje seNe preporučuje se
Uslovi prodajeLooseLoose
Pravila i uslovi skladištenja3 godine, na temperaturi koja ne prelazi 30 stepeni4 godine, posebni uslovi nisu potrebni
Prosječni troškovi pakiranja od 30 tableta900 rubalja800 rubalja

Procijenio sam prosječnu cijenu lijekova u Rusiji na temelju referentnih podataka farmaceutskih lokacija. Budući da oba lijeka imaju isti učinak i imaju iste indikacije, možete izračunati koji je lijek bolji za vaš budžet (rentabilniji). Zbog činjenice da se flebodia 600 mora uzimati jedna tableta dnevno, a dvije detralex - flebodia jeftinije su otprilike za pola.

(1 glas, prosječna ocjena: 5,00)

Šta je bolje Detralex ili Flebodia 600

Varikozne vene su prilično ozbiljna bolest i zahtijevaju pravovremeno liječenje. U većini slučajeva u tu svrhu se koriste venotonici. Pacijenti se često pitaju: što odabrati Phlebodia 600 ili Detralex, što je bolje za varikozne vene?

Izbor ovisi o složenosti tijeka bolesti i individualnim karakteristikama pacijenta.

Značajke liječenja tabletama

Venotonici se najčešće koriste za lečenje varikoznih vena, zbog njihovog složenog dejstva.

U većini slučajeva pacijenti su propisani Detralex ili Phlebodia 600. Primjenjuju se u konzervativnom liječenju varikoznih vena..

Takođe, tablete se široko koriste tokom pripreme pacijenata za hiruršku intervenciju.

Uz pomoć Detralexa i Phlebodia, eliminacija simptoma varikoznih vena. Tablete se široko koriste da zaustave napredovanje bolesti.

Upotreba tableta u kasnijim fazama bolesti provodi se u cilju smanjenja simptoma bolesti. Dosta su efikasni u sprečavanju komplikacija.

Izrazite osobine

Na pitanje: šta je bolje Detralex ili Flebodia 600 može dati definitivan odgovor samo na osnovu povratnih informacija ljekara. To je zato svaki od lijekova ima svoje prednosti i mane.

Između sebe, lijekovi su malo različitog sastava.

Flebodia 600 razvijena je na bazi diosmina.

Pored ove komponente, Detralex uključuje i hesperidin.

Ali, prvi od lijekova sadrži mnogo aktivnije supstance.

Režim prijema

Izrazite karakteristike su i u režimu lekova. Phlebodia se liječi jednom dnevno, a Detralex dva puta. Lijekove karakterizira gotovo isti učinak.

Detralex se obrađuje pomoću posebne tehnologije.

Zbog toga njegove aktivne tvari ulaze u sistemsku cirkulaciju mnogo brže.

Još jedna razlika - uz pomoć Phlebodia poboljšava se limfna drenaža.

Ako uporedimo Detralex i Phlebodia, onda ih okarakteriziramo gotovo identične kontraindikacije i nuspojave. Budući da Phlebodia u svom sastavu ima veću količinu aktivne komponente, karakterizira ga porastom kontraindikacija.

Prednosti lijekova

Detralex se temelji na bioflavonoidima. Zbog toga se odlikuje univerzalnim učinkom izlaganja. Koristi se za:

  • povećati vaskularni tonus i smanjiti njihovu proširivost,
  • smanjiti propusnost kapilara,
  • ukloniti stagnaciju,
  • obnoviti mikrocirkulaciju krvi,
  • otkloniti mogućnost zapaljenja.

Aktivne tvari Detralexa prerađuju se mikronizacijom koja to osigurava najbrži prodor u krvotok.

Lijek karakterizira najbrža apsorpcija, što pomaže ublažavanju pacijentovog stanja.

Za liječenje varikoznih vena pacijentu je potrebno podvrgnuti se 2-3 mjeseca.

S obzirom da se i flebodija zasniva na diosminu, ima sličan efekat.

Zbog mogućnosti poboljšanja limfne drenaže, češće se propisuje pacijentima kojima je dijagnosticirana kombinovana limfovenozna insuficijencija.

Ako se osobi dijagnosticiraju varikozne vene, onda se lijek treba uzimati istim tečajevima za 2-3 mjeseca. Njihovo ponavljanje izvodi se svakih 6 meseci.

Nuspojave

Kada koristite Detralex nuspojave se javljaju u izuzetno rijetkim slučajevima. Dispeptičke pojave ili neurovegetativni poremećaji se retko primećuju.

Strogo je zabranjena upotreba lijeka u trećem tromjesečju trudnoće. Zabranjena je i pojedinačna netolerancija na komponente.

Za žene tijekom dojenja, lijek je kontraindiciran.

Tokom primene Phlebodia 600 nuspojave su uočene u rijetkim slučajevima. Slični su štetnim događajima Detralexa. Uz preosjetljivost na komponente lijeka, njegova primjena strogo je zabranjena.

Ako je pacijent mlađi od 18 godina, tada im se Phlebodia ne propisuje. Predstavnice slabijeg pola koji imaju bebu, kao i žene koje doje upotreba lijeka strogo je zabranjena.

U kojim se slučajevima koristi

Treba primeniti oba leka prema indikacijama. Najčešće se propisuju kod varikoznih vena. Ako se osobi dijagnosticira hronična venska insuficijencija, tada im je potrebna i venotonika.

Za ove lekove odlikuje se najveći mogući efekat izlaganja, uključujući tokom liječenja egzacerbacija hemoroida.

Ako je uzrok poremećaja mikrocirkulacije pacijenta u krvi, tada mu se može propisati i jedan od tih lijekova.

Flebodia 600 ili Detralex su dovoljno efikasni da uklone simptome limfovenozne insuficijencije.

Mnogi pacijenti koji su koristili Phlebodia ili Detralex za liječenje različitih bolesti, ostavili su svoje komentare o njima, koji su uglavnom pozitivni:

Igor, 39 godina:

„Uz pogoršanje hemoroida, doktor mi je propisao Detralex.

Jako mi se dopala činjenica da su simptomi bolesti nestali gotovo odmah nakon uzimanja lijeka.

Uprkos činjenici da često imam alergijske reakcije, nisam primetio nikakve nuspojave tokom perioda uzimanja leka. "

Margarita, 27 godina:

„Liječio sam varikozne vene na nogama Detralexom.U početku mi je dobro pomogao, ali, s pogoršanjem bolesti, njegov učinak postao je malo uočljiv.

Zbog toga mi je liječnik propisao Phlebodia 600. Unatoč činjenici da lijek ima dužu apsorpciju, njegova učinkovitost je mnogo veća.

Bio sam zadovoljan njegovom akcijom, jer se moje stanje poboljšavalo. "

Maria, 44,

„Za lečenje hronične venske insuficijencije koristio sam Phlebodia 600. Jako mi se dopao ovaj lek. Pošto sam uz njegovu pomoć uspio da se riješim ne samo simptoma bolesti, već i zaustavim njegovo pogoršanje ".

Zaključak

Samo doktori u potpunosti znaju kako se Detralex razlikuje od Flebodia 600 i koji lijek je pravi za vas.

Zato je prije upotrebe određenog lijeka potrebno posavjetovati se sa stručnjakom koji će najprije odrediti odgovarajuću dijagnozu.

Ako se osoba treba što prije riješiti neugodnih simptoma, tada je najbolje da koristi Detralex.

Uz blagi učinak djelovanja ovog lijeka, propisuje se Phlebodia. Uprkos sličnom mehanizmu djelovanja lijekova, karakterizira ih prisustvo određenih karakterističnih karakteristika. Stoga se njihov izbor treba provoditi ovisno o karakteristikama tijeka bolesti.

Što je bolje, Phlebodia ili Detralex: prednosti i nedostaci, komparativne karakteristike

Poznato je da hemoroidi često prate takve neugodne simptome kao što su jaka bol, oticanje u analnom kanalu, oslabljena mikrocirkulacija i izliv limfe i kao rezultat toga povećanje hemoroidnih čvorova.

Proktolozi kažu da je s akutnim znacima hemoroidne bolesti moguće nositi se uz pomoć lijekova koji pripadaju grupi angioprotektora.

Ovde su nesporni favoriti Detralex i Phlebodia.

Mnogi pacijenti su zabrinuti zbog pitanja: što je bolje od Phlebodia ili Detralexa? Koji lijek pomaže da se postigne trajniji i trajniji učinak?

Uporedne karakteristike kompozicije

Prije svega, treba napomenuti da su Phlebodia i Detralex analozi, oba lijeka se proizvode u Francuskoj. Najčešće se koriste u standardnim režimima lečenja kod varikoznih vena na nogama i hemoroida u akutnom ili hroničnom stadiju.

Uprkos sličnom dejstvu, lekovi se nešto međusobno razlikuju po sastavu:

  • Glavne komponente Detralexa su diosmin u količini od 450 mg ili 950 mg, ovisno o doziranju, i hesperidin u količini od 50 mg. Ove tvari su flavonoidi i pojačavaju međusobno djelovanje.
  • Glavni aktivni sastojak tableta Phlebodia je diosmin koji se sadrži u količini od 600 mg.

Za razliku od tableta Phlebodia diosmin, Detralex je podvrgnut posebnom tretmanu - mikronizaciji. Zbog toga se tvari u sastavu lijeka, za razliku od Phlebodia, brže apsorbiraju iz želuca, apsorbiraju u sistemsku cirkulaciju i počinju djelovati mnogo brže.

Maksimalni sadržaj neke tvari u krvnoj plazmi uočen je već 4 sata nakon uzimanja Detralexa. Takođe ima duži period biotransformacije tokom koga se oslobađaju fenolne kiseline; polu-život diosmina i hesperidina je oko 11 sati.

Značajke aplikacije

Terapeutski učinak koji lijekovi pružaju direktno ovisi o dozi.

U akutnog hemoroida prema uputstvu uzimati:

  • Tablete Phlebodia 3 puta dnevno po 1 pc. 7 dana, a zatim jedna tableta dnevno, trajanje primjene ovisi o kliničkoj slici razvoja hemoroidalne bolesti. Tablete se mogu uzimati bez obzira na obrok, u bilo koje doba dana,
  • Detralex tablete od 4 do 6 kom. dnevno 7 dana, zatim 2 kom. dnevno, trajanje davanja zavisi i od stepena razvoja hemoroida. Tablete treba uzimati uz obroke, pijući puno vode. Doza od 1000 mg, uzmite 1 tabletu dnevno.

Oba lijeka se mogu koristiti za liječenje i sprečavanje hroničnog hemoroida. Minimalni kurs terapije je 2 mjeseca, zatim prema indikacijama.

Detralex je dostupan u pakovanjima od 30 i 60 tableta, čija je cijena 700-800 rubalja (30 kom.) I 1400-1500 rubalja (60 kom.). Detralex se takođe proizvodi s dozom od 1000 mg, odnosno, cijena za 30 tableta je 1250-1300, za 60 - 2250-2300 rubalja.

Flebodia 600 dostupan je u pakovanjima od 15, 30 i 60 tableta. Prema tome, cijena lijeka: 500-600 rubalja (15 kom.) I 800-900 rubalja (30 kom.) I 1400-1450 (60 kom.).

Jednostavnim proračunima, s obzirom na dozu navedenu u uputama za upotrebu, trošak liječenja akutnog ili hroničnog hemoroida tabletama Detralex koštat će gotovo 2 puta više.

Oba lijeka ne spadaju u kategoriju budžetskih sredstava, ali pacijenti koji sumnjaju da su Phlebodia ili Detralex bolji, trebali bi znati da su oba lijeka visokog kvaliteta i dugotrajno ih koriste mnogi pacijenti. Lijekovi udovoljavaju svim modernim europskim standardima, posjeduju potrebne certifikate i prolaze sva potrebna ispitivanja prije nego što krenu u prodaju.

Ako proračun i dalje ne dopušta da koristite tako skupe lijekove, obratite pažnju na jeftinije, ali ništa manje učinkovite domaće kolege, na primjer, Venarus. Ima sličan sastav i iste indikacije za upotrebu.

Indikacije i kontraindikacije

Detralex ili Phlebodia, što je bolje za hemoroide i varikozne vene? Prema uputama, tablete Phlebodia i Detralex imaju identične indikacije za upotrebu:

  • akutne ili hronične varikozne vene donjih ekstremiteta,
  • akutni ili hronični hemoroidi, praćeni trombozom hemoroidnih vena, prolapsom čvorova, krvarenjem, oticanjem boli i upale,
  • kompleksna terapija za poremećaje mikrocirkulacije i odliva limfe.

Obzirom na indikacije za upotrebu, kao i preglede pacijenata i ljekara, oba lijeka su efikasna u liječenju hemoroida i varikoznih vena.

Kontraindikacije za upotrebu Detralex tableta su samo preosjetljivost na diosmin ili hesperidin.

Lista kontraindikacija lijeka Phlebodia 600 puno je više. Zabranjeno je primjenjivati:

  • dok dojite
  • u djetinjstvu i adolescenciji (do 18 godina),
  • u prvih 13 nedelja trudnoće,
  • sa preosjetljivošću na diosmin.

Od nuspojava, oba lijeka mogu izazvati sljedeće poremećaje:

  • žgaravica, mučnina, bol u trbuhu,
  • kožna alergija: mali osip, urtikarija, crvenilo,
  • glavobolja, vrtoglavica, poremećaji spavanja.

Također treba imati na umu da se 80% lijeka Phlebodia izlučuje bubrezima, a 86% Detralexa jetrom, to treba uzeti u obzir pri odabiru jednog ili drugog lijeka i uz postojeće probleme u radu ovih organa.

Treba imati na umu da ako se pojave neželjene reakcije tijekom uzimanja tableta, liječenje treba prekinuti i potražiti savjet liječnika.

Phlebodia i Detralex ne utiču na pažnju i brzinu reakcije. Stoga ih mogu koristiti predstavnici jačeg spola, koji rade u teškim i opasnim industrijama, gdje se traži potpuna usredotočenost na proces.

Mišljenja pacijenata i ljekara

Trenutno postoji mnogo pozitivnih recenzija pacijenata i ljekara o terapijskom učinku koji imaju oba lijeka.

Usporedbom ovih lijekova može se tvrditi da i Detralex i Flebodia 600 s varikoznim venama donjih ekstremiteta pomažu u brzom uklanjanju boli u nogama i oteklinama, ublažavanju osjećaja težine i umora te rješavanju ružne vaskularne mreže. Uz hemoroide, lijekovi pomažu normalizirati protok krvi u peri rektalnom tkivu, ublažavaju upalu, bol, oticanje, smanjuju hemoroide i jačaju vaskularne zidove, smanjujući vjerojatnost za recidiv.

Prema statističkim podacima, neželjene reakcije čak i kod duže upotrebe tableta bile su u vrlo rijetkim slučajevima.

Flebodia 600 ili Detralex: što je bolje za varikozne vene, poređenje, komponente, što je efikasnije

Varikozne vene su prilično česta venska patologija, posebno među starijim osobama. Veoma je važno pri prvim znakovima kršenja stanja plovila poduzeti mjere za obnavljanje njihovog zdravlja.

Budući da bez pravilne cirkulacije krvi u cijelom tijelu, koja osigurava zdrav krvožilni sustav, ne može biti govora o potpunom postojanju ljudskog tijela.

Uz obnavljanje i održavanje tonusa, elastičnosti i elastičnosti vaskularnog sistema, lijekovi zvani angioprotektori u tome su izvrsni. O njima će biti reči u ovom članku.

Pogledajmo Flebodia 600 (Flebodia 600) ili Detralex - što je bolje kod varikoznih vena?

Mehanizam delovanja Phlebodia 600 i Detralex

Angioprotektivni lijekovi, poput Detralexa i Flebodia 600, osmišljeni su tako da obnove i zaštite zdravo funkcioniranje arterijskih, venskih, kapilarnih žila i poboljšaju cirkulaciju krvi kroz njih. Učinak angioprotektora usmjeren je na inhibiranje hialuronidaze, anti-bradikinin aktivnosti i inhibiciju biosinteze prostaglandina. Detralex i Flebodia 600 su sličnog sastava, a samim tim i principa utjecaja na tijelo.

Farmakološko djelovanje angioprotektora Phlebodia 600 i Detralex:

  • Aktiviranje metaboličkih procesa u krvnim žilama, zbog čega se elastičnost krvnih žila u krvnom sustavu potpuno regenerira i uspostavlja njihova otpornost.
  • Poboljšanje reoloških svojstava krvi, odnosno njene "fluidnosti". Poboljšanju protoka krvi doprinose: smanjenje koagulabilnosti trombocita, povećanje elastičnosti crvenih krvnih zrnaca, smanjenje viskoznosti krvne supstance.
  • Obnavljanje mikrocirkulacije krvotoka u žilama kralježnice, zbog čega se značajno poboljšava metabolizam protoka krvi u tkivima.
  • Normalizacija vaskularnog tonusa postiže se zahvaljujući antispazmodičkoj aktivnosti angioprotektora Flebodia 600 i Detralex. Povišenim tonusom posude se šire, smanjujući na taj način napetost vaskularnih zidova. A smanjenim tonom, pod utjecajem kapilaroprotektivnih lijekova, postiže se sužavanje posuda kako bi se povećao napon zidova.

Varikozni poremećaji imaju tendenciju progresije, što za posljedicu dovodi do nepovratnih promjena u žilama, koje se u kasnijim fazama mogu riješiti samo hirurškim putem. Angioprotektori poput Flebodia 600 i Detralex dokazali su se u kliničkoj praksi lečenja vaskularnih patologija.

Ali pacijenti često imaju pošteno pitanje je li upotreba Flebodia 600 ili Detralex bolja kod varikoznih vena.

Odgovor na ovo pitanje zaista se može dobiti samo ako temeljito pregledate oba angioprotektora i uporedite kliničke karakteristike lijeka Detralex i Flebodia 600.

Farmakološka svojstva Detralexa

Detralex djeluje na krvožilni sustav zahvaljujući bioflavonoidima, biljnim sastojcima prirodnog podrijetla, koji se nalaze u bobicama, voću i povrću. Naime, diosmin, koji u tableti lijeka sadrži 450 mg i hesperidin u kvantitativnoj vrijednosti od 50 miligrama.

Diosmin u kombinaciji sa hesperidinom pomaže u smanjenju intralimfatskog pritiska i u smanjenju promjera limfnih kapilara.

Jedinstvenost Detralexa leži u tehnologiji prerade tih tvari koja se naziva mikronizacija.

Zahvaljujući ovom tehničkom procesu, provodi se brza i potpuna apsorpcija aktivnih sastojaka angioprotektora.

Patologije u kojima je Detralex propisan:

  1. Varikozne vene, uključujući njegov vrlo početni stadijum, koji se izražava pojavom vaskularnih mreža na tijelu, često na donjim ekstremitetima.
  2. Hronična venska insuficijencija (CVI), praćena osjećajem bola i težine u nogama.
  3. Hemoroidna patologija.

Detralex je efikasan kod varikoznih žila prvog i drugog stepena.

A kad venska insuficijencija koja se nastavlja u hroničnom stadijumu nema takvu komplikaciju kao što je obrnuti protok krvi (refluks), zbog inferiornosti venskog zalistaka.

Ako dođe do refluksa, tada se Detralex propisuje u kombiniranoj terapiji s lijekovima različitog principa djelovanja.

Režim uzimanja Detralexa vrlo je jednostavan - uzima se samo 2 puta dnevno kroz jednaka vremena s obrocima.

Tijek terapije ovim alatom je od dva do tri mjeseca. Da bi se postigao maksimalan učinak, ciklus lijekova može se ponoviti.

Ali provođenje tromjesečne terapije ne preporučuje se češće od dva puna kursa godišnje.

  • Poboljšanje vaskularnog tonusa.
  • Smanjenje ekstenzivnosti vena.
  • Ojačati zidove arterija, vena, kapilara.
  • Normalizacija mikrocirkulacije protoka krvi.
  • Smanjenje stajaćih procesa u vaskularnom sistemu.
  • Obnova drenaže i odliva limfe.

Nuspojave u liječenju Detralexom vrlo su rijetke, to je zbog mogućnosti njegove dugotrajne primjene. Ali ipak su mogući manji neuralgični poremećaji koji se izražavaju kao vrtoglavica ili nelagoda.

Ponekad se primijete blagi dispeptični poremećaji, kao što su težina u stomaku, brza sitost, osjećaj punoće, oslabljena stolica, mučnina, žgaravica.

Također, u izuzetnim slučajevima, može se pojaviti pojedinačna netolerancija na Detralex, na što je lako posumnjati ako se pojavi osip na koži ili svrab.

Farmaceutske specifikacije Flebodia 600

Lijek Phlebodia 600, kao što mu ime govori, sadrži 600 miligrama tablete glavnog aktivnog sastojka mikroniziranog diosmina. Kao dodatna supstanca u količini od 900 mg nalazi se mikrokristalna celuloza u tableti Flebodia 600.

Izloženost Flebodiji 600:

  • Dovođenje žila u zdravom tonu.
  • Eliminacija ustajalih procesa u žilama.
  • Poboljšanje otpornosti kapilara
  • Regulacija opskrbe tkivom krvlju.
  • Blokira sintezu prostaglandina i tromboksana.
  • Protivupalno dejstvo.
  • Obnavljanje limfne drenaže i venskog odliva.

Na osnovu svojstava lijek Flebodia 600 propisan je ako:

  1. Poremećena cirkulacija kapilara.
  2. Postoji varikozne vene.
  3. Postoji limfna venska insuficijencija nogu.
  4. Otkrivene su hemoroidne patološke promjene.

Zbog prirodnih komponenti Flebodia 600, lijek nema nuspojave.

Dozvoljena je primjena čak i tijekom trudnoće (potrebna nakon savjetovanja s liječnikom), samo što se ne preporučuje u vrijeme dojenja.

Angleprotektor Phlebodia 600, poput njegovog Detralex analoga, kontraindiciran je uglavnom samo u slučaju pojedinačne netolerancije na komponente lijeka. Detralex i Flebodia ne smiju se primjenjivati ​​na 600 osoba mlađih od punoljetstva.

Flebodia 600 koristi se prema standardnom režimu jednom ujutro prije prvog obroka. Ali ovisno o venskoj patologiji, doza angioprotektora se povećava.

Isto se odnosi na trajanje upotrebe Flebodia 600, trajanje prijema radi postizanja terapijskog učinka počinje od dva i može doseći do šest mjeseci.

Uporedna analiza Detralexa i Flebodia 600 sa koledolom

Dakle, možemo sumirati da oba lijeka i Phlebodia 600 i Detralex imaju dobar terapeutski učinak u liječenju vaskularnih patologija, preporučujemo prirodni koleol. U idealnom slučaju, može se preporučiti naizmeničnost hioprotektora Detralex i Phlebodia 600 radi postizanja pozitivnog efekta na krvožilni sistem.Ali glavni uvjet izbora Detralexa ili Phlebodia 600 još uvijek je pojedinačna tolerancija pomoćnih komponenti uz dioksin.

Koje je bolje: Phlebodia 600 ili Detralex? Detaljno upoređivanje

Flebodia 600 i Detralex su angioprotektori - sredstva za lečenje srčanih i krvožilnih bolesti. Ovi lijekovi se koriste kod oslabljene venske cirkulacije: venska i limfna insuficijencija, varikozne vene i hemoroidi.

Ne postoji nedvosmislen i jednostavan odgovor na pitanje koji je lijek bolji - flebodia 600 ili detralex, jer su indikacije, terapijski efekti i mnoga njihova svojstva vrlo blizu.

Iako postoje male razlike u kontraindikacijama i režimu, kao i razlike u farmakološkom liječenju aktivnih sastojaka (što utječe na brzinu apsorpcije aktivnih tvari), što ćemo također razmotriti dalje.

Ovaj je članak usporedba ova dva lijeka prema njihovim karakteristikama. Kao osnovu za usporedbu uzeo sam službene upute za ove lijekove. Ove će vam informacije pomoći da bolje razumijete učinke lijekova pa ćete o tome kasnije moći razgovarati sa liječnikom.

Da biste napravili pravi izbor, potrebno je da se posavjetujete s flebologom. On će na osnovu vaše anamneze, rezultata pregleda i prisustva ili odsutnosti kontraindikacija odrediti šta je najbolje za vas.

Nadalje iz članka saznat ćete kako se angioprotektori phlebodia 600 i detralex razlikuju, kakve sličnosti imaju, značajke njihove uporabe u varikoznim venama i još mnogo toga u vezi s primjenom ovih sredstava.

Terapeutski učinak lijekova: koji je bolji?

Prema uputstvu za upotrebu, oba leka imaju izražena venotonička svojstva. Pomažu u smanjenju proširenja vena, smanjuju propusnost vaskularnog zida kapilara, povećavajući njihovu otpornost na mehanički stres.

I flebodia 600 i detralex obnavljaju limfni protok.

Dakle, ljekovita svojstva lijekova su ista.

Rezultat upotrebe lijekova za varikozne vene

Kako brzo lekovi deluju, izlučivanje

Angleprotektor Phlebodia 600 može se otkriti u sastavu krvi već dva sata nakon nanošenja. Njegova vršna koncentracija nastupa za oko pet sati. Povećana razina detraleksa u krvi određuje se već 2-3 sata nakon upotrebe lijeka.

Brza apsorpcija detralexa rezultat je osobitosti farmaceutskog tretmana aktivnom supstancom.

Diosmin i hesperidin, koji su dio detraleksa, mikroniziraju se - to je proces mljevenja spoja, koji omogućava mikročesticama brže prodiranje u krv. Zbog toga se efekat detralexa odvija brže.

Mehanizmi izlučivanja lekova su različiti. Phlebodia 600 se izlučuje uglavnom bubrezima (79%), samo 11% lijeka prolazi kroz crijeva. Uklanjanje detralexa uglavnom se događa s fecesom, a samo 14% tvari izlučuje se mokraćom.

Usporedba indikacija i kontraindikacija

Izbor lijeka za varikozne vene također ovisi o indikacijama i kontraindikacijama. Poređenje očitanja phlebodia 600 i detralexa nalazi se u donjim tabelama.

Kao što se može vidjeti iz tablice, indikacije za upotrebu phlebodia 600 i detralexa apsolutno su identične.

Negativni uticaj na fetus nije nađen u istraživanju primene oba leka.

Ali upotreba oba lijeka se ne preporučuje u prva tri mjeseca trudnoće.

U drugom i trećem tromjesečju uzimanje flebodije 600 i detraleksa mora se uskladiti s flebologom i akušerom-ginekologom.

Usporedba funkcija aplikacije

Oba lijeka se uzimaju oralno.

Prema uputama, upotreba oba lijeka ovisi o obroku i vremenu dana. Flebodia 600 mora se piti ujutro na prazan stomak. A Detralex treba piti u vrijeme ručka i uveče, a njegov unos trebao bi se podudarati s obrokom.

Doziranje ovih angioprotektora je takođe različito.

Količina Phlebodia 600 uzeta jednom dnevno je jedna tableta, to jest 600 mg aktivne tvari (diosmin) dnevno.

Doza jedne doze Detralexa je također jedna tableta, ali, s obzirom na dvostruku dozu, ukupni sadržaj flavonoida dnevno je 1000 mg (900 mg - diosmin).

Na osnovu razlika u načinu primjene, svatko može odlučiti koji mu je lijek najbolji.

Trajanje liječenja u oba slučaja određuje lekar. On takođe uspostavlja potrebu za ponovnim liječenjem. Najčešće, trajanje terapijske primjene oba lijeka u slučaju varikoznih vena je oko dva mjeseca.

Posebna uputstva

U uputama za uporabu opisana su posebna uputstva koja se odnose na varikozne vene samo za detralex. Ovo su dodatne mjere tokom perioda liječenja koje će ubrzati proces ozdravljenja varikoznih vena:

  1. upotreba posebnih čarapa,
  2. izbegavanje vrućih prostorija i dugo vremena na suncu,
  3. skraćeno vrijeme nogu
  4. dobili osloboditi od viška kilograma.

Kompresijske čarape ubrzavaju proces ozdravljenja varikoznih vena

Iako upute za fleboziju 600 ne sadrže takve preporuke, bilo bi logično pretpostaviti da se trebaju primijeniti iste mjere tijekom liječenja ovim lijekom.

Poređenje ostalih karakteristika lijekova

Usporedio sam i dodatne karakteristike lijekova: manifestacije predoziranja, interakciju s drugim lijekovima, uvjete prodaje i skladištenja i druge.

Procijenio sam prosječnu cijenu lijekova u Rusiji na temelju referentnih podataka farmaceutskih lokacija.

Budući da oba lijeka imaju isti učinak i imaju iste indikacije, možete izračunati koji je lijek bolji za vaš budžet (rentabilniji).

Zbog činjenice da se flebodia 600 mora uzimati jedna tableta dnevno, a dvije detralex - flebodia jeftinije su otprilike za pola.

Koje je bolje - „Phlebodia“ ili „Detralex“? Poređenje lijekova: efikasnost, nuspojave, cijene

Sve češće, posljednjih godina, bolesti vena pogađaju mlađu generaciju. Najčešće se žene moraju nositi s varikoznim venama.

Razlog za to mogu biti nepravilne i neudobne cipele, visoke potpetice, porođaj i nasljedna predispozicija. Hemoroidi se mogu nazvati više muškom bolešću.

Obično se suočavaju predstavnici jačeg spola, koji vode pogrešan način života, i oni ljudi čije su profesionalne aktivnosti povezane s dugim sjedenjem.

Takve bolesti nije moguće samo liječiti, nego su i potrebne.

U suprotnom, to može dovesti do potrebe hirurške intervencije i vrlo neugodnih posljedica.

Iz ovog članka otkrit ćete što je bolje - „Phlebodia“ ili „Detralex“. Vrijedi reći o prednostima i nedostacima oba lijeka i zaključiti o njihovoj učinkovitosti.

Djelatna tvar oba lijeka

Koje je bolje - „Phlebodia“ ili „Detralex“? Prije nego što odgovorite na to pitanje, vrijedno je razumjeti sastav lijekova.

Glavni aktivni sastojak koji sadrži lijek "Detralex" je diosmin. Njegova količina u jednoj tableti je 450 miligrama. To iznosi otprilike 90 posto ukupnog sastava.

U kapsulama se nalazi i hesperidin. Njegova količina iznosi samo 50 miligrama.

Osim toga, tablete sadrže glicerol, bijeli vosak, talk, magnezijum stearat, želatinu i druge komponente.

Lijek "Phlebodia" uključuje sljedeće komponente: diosmin u količini od 600 miligrama. Ova tvar je glavna aktivna tvar.

Tablete imaju dodatni sastav, koji takođe ima blagotvoran uticaj na ljudski organizam.

Međutim, ove komponente se ne smatraju terapijskim.

Učinkovitost lijekova i njihov utjecaj na pacijentovo tijelo

Koje je bolje - „Phlebodia“ ili „Detralex“? o tome trenutno nema konsenzusa.

Neki stručnjaci radije prepisuju provjereni i stari lijek (Detralex). Ostali više vole novu i efikasniju Phlebodia.

Kakav je uticaj ovih lekova na ljudsko telo?

Lijekovi "Detralex" i "Phlebodia" imaju sličan učinak na vene i žile pacijenta. Nakon upotrebe lijekova primjećuje se angioprotektivni efekt. Zidovi krvnih žila i vena postaju trajniji i elastičniji. Kapilare smanjuju njihovu propusnost i manje je vjerojatno da će puknuti.

Oba lijeka prorjeđuju krv i doprinose njenom izbacivanju iz vena donjih ekstremiteta. Oticanje i bol u nogama brzo se uklanjaju.

Ako se lijek koristi za liječenje hemoroida, tada pomaže resorpciju čvorova i smanjuje bol tokom crijevnih pokreta.

Koje je bolje - „Phlebodia“ ili „Detralex“? Razmotrite prednosti i nedostatke ovih lijekova odvojeno.

Učinkovitost Detralex-a

Lijek počinje djelovati u roku od nekoliko sati nakon primjene. To je zbog činjenice da se njegove komponente brzo apsorbiraju u gastrointestinalni trakt i ulaze u krvotok.

Lijek se izlučuje izmetom i urinom otprilike 11 sati od trenutka primjene. Zbog toga se preporučuje upotreba lijeka dva puta dnevno.

Ova šema omogućava postizanje veće efikasnosti lijeka.

Za primjetljivi učinak nakon tretmana, potrebno je uzimati Detralex (tablete) otprilike tri mjeseca.

U uputstvu se također navodi da se lijek može preporučiti za prevenciju.

U tom slučaju se trajanje upotrebe smanjuje, ali se tečajevi moraju ponavljati nekoliko puta godišnje.

Efikasnost Phlebodia

Kako djeluju tablete Flebodia? U uputstvu se kaže da se lek apsorbuje u krv u roku od dva sata. U tom slučaju maksimalna koncentracija agensa postiže se nakon pet sati.

Aktivna supstanca se izlučuje iz pacijentovog tela ne tako brzo kao u Detralexu. Ovaj postupak traje otprilike 96 sati.

U tom slučaju jetra, bubrezi i crijeva postaju glavni izlučni organi.

Da bi se postigao maksimalan učinak liječenja, lijek treba uzimati od dva mjeseca do šest mjeseci. U tom se slučaju shema u svakom slučaju bira pojedinačno.

Neželjeni efekti lijekova

Budući da je glavni aktivni sastojak preparata isti, lijekovi Detralex i Phlebodia imaju slične nuspojave. Tu spadaju sledeće telesne reakcije:

  • pojava preosjetljivosti na diosmin,
  • mučnina, povraćanje i poremećaji stolice,
  • glavobolja, zujanje u ušima, vrtoglavica.

Vrlo rijetko može doći do gubitka snage, zamagljene svijesti i opće slabosti. Vrijedi napomenuti da lijek "Flebodia" izaziva takve reakcije češće nego "Detralex".

Cijene lijekova

Kolika je cijena Detralexa? Sve ovisi o veličini ambalaže koju odlučite kupiti. Također je vrijedno reći da cijena lijeka može biti različita u pojedinim regijama i lancima ljekarni.

Dakle, za Detralex se cijena kreće od 600 do 700 rubalja. U tom slučaju možete kupiti 30 kapsula.

Ako vam je potreban veliki paket (60 tableta), morat ćete ga platiti oko 1300 rubalja.

Cijena Phlebodia je malo drugačija. Možete kupiti i veliko ili malo pakovanje. Broj kapsula u pakovanju biće 15 ili 30. Za malo pakovanje "Flebodia" cena je oko 500 rubalja. Veliki paket koštat će vas od 750 do 850 rubalja.

Način upotrebe droga

Lijek "Detralex" koristi se dva puta dnevno. Prvi unos kapsule trebao bi biti sredinom dana. Bolje je piti tablete dok jedete. Drugu dozu treba uzimati uveče. To možete učiniti na večeri. Ako se hemoroidi liječe, tada morate lijek piti malo drugačije.

Najčešće se s pogoršanjem preporučuje uzimanje 6 kapsula dnevno. U tom slučaju možete podijeliti porciju lijeka u nekoliko doza. Nakon 4-5 dana, kada dođe do olakšanja, potrebno je koristiti lijek 3 tablete dnevno. Takve šeme preporučuje se pridržavati još 3-4 dana.

Sredstvo "Phlebodia" uzima se na sljedeći način. Ujutro na doručak potrebno je popiti jednu kapsulu. Nakon toga, lijek se ne uzima ponovo u toku dana.

U liječenju akutnih hemoroida dnevna doza lijeka je 2-3 kapsule. Takvu šemu treba slijediti tokom jedne sedmice.

Nakon toga koristi se jedna tableta dnevno tokom dva mjeseca.

Kao što vidite, uzimanje Flebodije je praktičnije, ali tretman postaje duži.

Upotreba lijeka tokom trudnoće i dojenja

Šta se može reći o učinku lijekova na fetus i novorođenče? I jedan i drugi lijek se ne preporučuju za upotrebu s prirodnim hranjenjem.

Još uvijek nema definitivnih podataka o utjecaju proizvoda na kvalitetu majčinog mlijeka.

Međutim, naučnici su otkrili kako aktivna supstanca prodire u krvotok i ulazi u mliječne kanale.

Kada je riječ o varikoznim venama tokom trudnoće, stručnjaci preporučuju upotrebu Phlebodia.

To je zbog činjenice da ne postoje točni podaci o upotrebi Detralexa u ovom periodu.

Međutim, zbog činjenice da je lijek sasvim nov, mnogi ljekari ga ne propisuju, već radije preporučuju analoge.

Sažetak i kratak zaključak

Iz navedenog možemo zaključiti o ovim lijekovima. Sredstvo "Phlebodia" je praktičnije za upotrebu. On djeluje brže i sporije se izlučuje iz tijela. Zbog toga možemo reći o većoj efikasnosti lijeka.

Lijek "Detralex" mora se uzimati manje vremena. Iz ovoga možemo zaključiti da će liječenje koštati malo jeftinije. Takođe, droga je dokazanije od svog novog pandan.

Ako još uvijek niste odlučili koji lijek treba piti, onda biste trebali konzultirati liječnika. U svakom slučaju, flebolozi biraju individualni pristup pacijentu i njegov režim liječenja. Ne prepisujte ove lijekove sami. Slušajte doktora i budite zdravi!

Varikozne vene su prilično ozbiljna bolest i zahtijevaju pravovremeno liječenje. U većini slučajeva u tu svrhu se koriste venotonici. Pacijenti se često pitaju: što odabrati Phlebodia 600 ili Detralex, što je bolje za varikozne vene?

Izbor ovisi o složenosti tijeka bolesti i individualnim karakteristikama pacijenta.

Detralex Sastav

Glavni aktivni sastojci ovog Detralexa su diosmin i hesperidin (biljni flavonoidi). Prvi je odgovoran za povećanje tonusa vena, za smanjenje venske stasisa i njegovog volumena. Diosmin povećava i otpornost kapilara (govorimo o sposobnosti kapilara da održavaju integritet stijenki krvnih žila i podnose različita mehanička oštećenja), poboljšavaju mikrocirkulaciju krvi i limfnu drenažu, a smanjuje i krhkost i propusnost kapilara.

Hesperidin jača zidove krvnih žila, smanjuje krvni pritisak i pojačava protok krvi u koronarnim žilama. U kombinaciji, diosmin i hesperidin imaju venotonični učinak (povećavaju vaskularni tonus i smanjuju njihovu proširivost) i angioprotektivni učinak (jača vaskularni zid i poboljšava mikrocirkulaciju krvi), smanjuje proširivost i propusnost vena, kapilara i povećava njihov tonus. Ti flavonoidi pojačavaju međusobno djelovanje, pa je tako 450 mg diosmina, 50 miligrama hesperidina i mala količina drugih pomoćnih sastojaka sadržano u jednoj tableti Detralexa.

Zahvaljujući jedinstvenoj tehnologiji liječenja diosminom - mikronizacijom - lijek se brzo apsorbira u gastrointestinalnom traktu (apsorbira se) i počinje djelovati mnogo brže u usporedbi s flebodijom 600. Detralex uklanja jetra za 86%, 10-11 sati nakon uzimanja tablete.

Mesečni kurs ovog leka košta 1550-1600 rubalja. To je trošak od 60 tableta (dvije tablete moraju se piti dnevno bez prekida). Ako govorimo o cijeni od 30 tableta, onda ona varira od 800 do 850 rubalja. Ispada da je mnogo isplativije kupiti 60 tableta svaka od 30 tableta.

Mišljenja ljudi

Općenito, recenzije o ovom lijeku su pozitivne, savršeno se nosi sa svojim zadatkom. Međutim, neki ljudi primjećuju određenu nelagodnost u stomaku nakon uzimanja Detralexa, što morate uzeti u obzir, posebno ako imate gastrointestinalne probleme.

Lijek savršeno ublažava težinu u nogama, bol, oticanje, pa čak i grčeve s blagim i umjerenim oblicima varikoznih vena. Neke žene čak primjećuju određeni kozmetički učinak od uzimanja lijeka (vene sakriju). Glavni nedostatak lijeka je njegova cijena, ako pijete Detralex dva puta godišnje (jedan tečaj tokom dva mjeseca), tada će na njegovu kupovinu potrošiti do 6500 tisuća rubalja, što, naravno, nije svima dostupno.

Sastav flebodije 600

Kao i u slučaju Detralex u phlebodia 600, glavni aktivni sastojak je diosmin, ali hesperidin u ovom lijeku nema, što je važno. Jedna tableta flebodije sadrži 600 miligrama diosmina i neke druge pomoćne tvari.

Lijek se dosta brzo i apsorbuje 100% u probavnom sistemu. Njegova najveća koncentracija u tijelu javlja se već u 5. satu. 80% lijeka izlučuje se putem bubrega.

Jedan kurs ovog lijeka košta u prosjeku 1000 - 1050 rubalja (30 tableta). Lijek se uzima po jednu tabletu dnevno, za razliku od dvostruke doze Detralexa. Cijena 15 tableta varira od 600 do 650 rubalja. Kao što vidite, nabavka 15 tableta je neisplativa, posebno tokom tečajeva liječenja.

Glavne razlike između detraleksa i flebodije 600

Što odabrati detralex ili flebodiju? Što je bolje kod varikoznih vena i što je najvažnije, što je jeftinije? Prije svega, valja napomenuti da su ovi lijekovi vrlo slični i po svom djelovanju i po glavnom aktivnom sastojku. Međutim, phlebodia 600 mora se uzimati jedna tableta dnevno, dok detralex dva puta i jedna tableta. Ispada da će dnevna doza diosmina (glavnog aktivnog sastojka) pri uzimanju flebodije biti 600 miligrama, a kad uzimate Detralex 900 (dvije tablete koje sadrže 450 miligrama diosmina). I ne zaboravite da detralex sadrži i dodatni pojačani flavonoid - hesperidin.

Također je vrijedno spomenuti da se flebodia 600 izlučuje uglavnom putem bubrega, dok detralex kroz jetru. Ovo može biti od velike važnosti za ljude koji imaju problema sa jednim ili drugim tijelom. Pored toga, treba napomenuti da se diosmin mikronizira u tabletama detralex, ali ne i u flebodiji. Phlebodia se često propisuje tokom trudnoće, ali Detralex nije.

Ako govorimo o nuspojavama, onda su one izuzetno rijetke u oba lijeka, slične su informacije navedene u njihovim uputama (u detralexu se dešavaju malo češće). Upoređujući njihove troškove, možete vidjeti da je Detralex gotovo 50% skuplji od phlebodia 600 (ako uporedite cijenu mjesečnog kursa).

Rezimirajući, možemo reći da je Detralex omiljen među ova dva lijeka po karakteristikama i recenzijama, ali ne i po cijeni. Stoga svako za sebe mora odrediti najprikladniji lijek u svojoj situaciji, obraćajući pažnju na cijenu, nakon što se prvo savjetuje sa svojim flebologom.

Poznato je da varikozne vene često su popraćene razvojem edema, boli, oslabljenom mikrocirkulacijom i protokom limfe. Ljekari kažu da će lijekovi iz grupe venotonika i angioprotektora pomoći u rješavanju svih ovih problema.

Pacijentima koji su se suočili sa problemom varikoznih vena često se propisuje upotreba lijekova iz grupe angioprotektora. Svijetli predstavnici ove farmakološke grupe su lijekovi na bazi diosmina.

Pacijente često zanimaju: Detralex ili Phlebodia, što je bolje kod varikoznih vena? Odmah treba napomenuti da su ovi lijekovi analogni i da se koriste u osnovnom režimu liječenja varikoznih vena, hronične venske insuficijencije i drugih vaskularnih patologija.

Prije nego što pokušate odgovoriti na pitanje: Detralex ili flebodija, koji su bolji za varikozne vene, obratite pažnju na činjenicu da oba lijeka proizvode velike francuske farmaceutske kompanije.

Indikacije za upotrebu lijekova

Da bismo precizno odredili Detralex ili flebodiju, koji je bolji kod varikoznih vena, važno je znati glavne indikacije za upotrebu lijekova.

Oba lijeka: Detralex phlebodia 600 se široko koristi u liječenju sljedećih bolesti i stanja:

  • Varikozne vene.
  • Hronična venska insuficijencija.
  • Simptomatsko liječenje nedostatka limfe, koji se očituje u obliku boli, umora i težine u donjim ekstremitetima, edema, jutarnjeg umora u nogama.
  • Pogoršanje hemoroida.
  • Detralex i njegov analog mogu se koristiti tijekom složenog liječenja poremećaja mikrocirkulacije.

Lijekovi pozitivno djeluju na limfni sistem i to pomaže povećanju kapaciteta kapilara, proširenju vaskularnog dna i uklanjanju kongestije.

Pacijenti koje zanima: bolji Detralex ili flebodija trebali bi uzeti u obzir indikacije za uporabu lijekova, kao i potrebe i karakteristike tijela.

Proučavajući informacije o tome je li Detralex ili flebodija bolji za varikozne vene, trebalo bi razumjeti da u ovom slučaju sve ovisi o stupnju napredovanja bolesti. U početnoj fazi razvoja varikoznih vena ovi lijekovi će imati odgovarajući terapeutski učinak: Detralex phlebodia 600. Ako je bolest dostigla 3 ili 4 stupanj razvoja, tada će Phlebodia ili detralex biti nemoćni i možda zahtijevaju upotrebu minimalno invazivne ili radikalne metode terapije.

Moguće nuspojave i kontraindikacije

Uprkos dobroj toleranciji, i Phlebodia 600 i Detralex mogu izazvati razvoj nepoželjnih nuspojava. Poznato je da oba lijeka mogu izazvati razvoj:

  • Kršenja gastrointestinalnog trakta u obliku žgaravice, mučnine, bolova u trbuhu.
  • U rijetkim slučajevima zabeležen je razvoj alergijskih reakcija u obliku osipa, svrbeža, crvenila, urtikarije.
  • Poznato je da lijekovi mogu izazvati razvoj glavobolje, vrtoglavice i stanje općeg nelagode.

Pacijent bi trebao imati na umu da ako se na pozadini primjene lijeka Detralex uoči razvoj tih ili bilo kojih drugih nuspojava, potrebno je prestati uzimati tablete i potražiti savjet liječnika. Najteža nuspojava je razvoj angioedema, koji može dovesti do smrti.

Tijekom liječenja varikoznih vena, liječnik može revidirati propisani režim liječenja, smanjiti propisanu dozu ili odabrati lijek za zamjenu.

Oba lijeka se ne koriste tijekom liječenja pacijenata s netolerancijom na aktivne ili pomoćne sastojke lijeka, kao i tijekom laktacije.

Pregledi pacijenata i ljekara

Mišljenja pacijenata o ovom pitanju bila su podijeljena: neki tvrde da je Detralex bolji, drugi kažu da je Flebodia 600. Međutim, bez pokušaja ovog ili onog lijeka, nemoguće je sačiniti tačno mišljenje o ovom pitanju. U svakom pojedinačnom slučaju, lijek će pokazati kako je pogodan ili nije pogodan za jednu ili drugu kategoriju pacijenata.

Pacijenti koji su koristili Detralex u ranoj fazi razvoja bolesti primijetili su izražen terapeutski efekat, zbog čega ovaj lijek postaje lijek izbora tokom liječenja varikoznih vena 1. i 2. stupnja. Upravo se ovaj lijek može preporučiti bolesnicima sa bolestima gastrointestinalnog trakta, jer je kvantitativni sadržaj diosmina u njemu niži, a tablete imaju blaži učinak na crijeva, praktično bez izazivanja nuspojava. Cijena ove droge kretala se u rasponu od 750 do 800 rubalja za 30 komada i oko 1400 rubalja za 60 komada.

Ljudima koji očekuju brži terapeutski učinak preporučuje se obratiti pažnju na lijek Flebodia zbog činjenice da je sadržaj aktivne tvari u ovim tabletama veći i očekivani terapeutski učinak nastupi mnogo brže. Trošak ovog lijeka za 15 tableta iznosi od 520 do 570 rubalja, za 30 tableta - od 890 do 900 rubalja.

Komentari ljekara na relativne podatke o lijekovima su pozitivni. Ovi lijekovi su lijekovi izbora zbog visokog kvaliteta i pravilnog terapeutskog efekta. Da bi se pojačao terapeutski efekat, lekovi se koriste u režimima terapije u kombinaciji sa lekovima drugih farmakoloških grupa.

Kakva je razlika između Detraleka i Phlebodia?

  • je obložena tableta koja ga štiti od uništenja želučanog soka. Sastav lijeka uključuje 600 mg diosmina.

  • 500 i 1000 mg obložene tablete
  • Suspenzija (fini prah, rastvorljiv u vodi) za oralno davanje 1000 mg.

Istovremeno, sastav domaće medicine uključuje dvije aktivne komponente: diosmin (90% mase) i hesperidin (10%). Stoga će preparat imati sljedeću dozu:

Tablete od 500 mg sadrže:

  • 450 mg diosmina,
  • 50 mg hesperidina,

Tablete i suspenzija od 1000 mg sadrže:

  • 900 mg diosmina,
  • 100 mg hesperidina.

Farmakološko djelovanje

Diosmin odmah dovodi do nekoliko pozitivnih promjena u žilama:

  • Povećava ton zida,
  • Smanjuje stvaranje faktora upale,
  • Poboljšava odliv krvi.

Hesperidin djeluje kao "pomoćnik" vitamina C, pojačavajući njegov blagotvorni učinak. Sam vitamin C potiče stvaranje kolagena, glavnog strukturnog proteina u vaskularnoj stijenki i čini stanice otpornijima na štetne učinke upalnih reakcija.

Usporedba indikacija i kontraindikacija Detralex i Phlebodia

Ako Detralex uspoređujemo sa Phlebodijom prema indikacijama i kontraindikacijama, onda koja razlika između njih ne može se utvrditi. Oba lijeka se koriste za razne bolesti vena, osim toga, sastav Detralexa i njegovog stranog kolega gotovo je identičan.

Lijekovi se koriste za:

  • Varikozne vene donjih ekstremiteta (proširene, izbočene i deformisane vene na nogama),
  • Akutni hemoroidi (proširenje vena oko anusa),
  • Venska ili limfoidna insuficijencija donjih ekstremiteta (kršenje odliva krvi s pojavom edema, boli, osjećaja težine i umora u nogama).

Kontraindikacije za ove lekove takođe se podudaraju:

  • Preosjetljivost (alergija) na komponente lijeka,
  • Trudnoća i dojenje,
  • S oprezom - kod pacijenata mlađih od 18 godina.

Koje je bolje - Phlebodia ili Detralex?

Ako usporedite što je efikasnije: lijek Detralex 500 mg ili Phlebodia 600 mg, mogu se pojaviti poteškoće. Domaći lijek je jeftiniji i sastoji se od dvije komponente koje se savršeno međusobno nadopunjuju i nadopunjuju. Francuski venoton je nešto skuplji i ne sadrži hesperidin, ali njegova kvaliteta, poput kvalitete drugih stranih lijekova, ne ostavlja sumnju. Prema riječima stručnjaka, Detralex je nešto isplativiji za upotrebu: sadrži dvije aktivne tvari odjednom i jeftiniji je.

Ako odlučite šta je najbolje između Detralexa od 1000 mg i Phlebodia u 600 mg, tada je izbor očit. Ruski preparat sadrži aktivniju komponentu, štaviše, sadrži ne samo diosmin, nego i hesperidin. Nešto viša cijena više je nego nadoknađena velikom dozom, koja postaje relevantna u liječenju teških oblika bolesti vena (varikoznih vena, hemoroida).

Ako uzmemo u obzir analoge, s identičnom aktivnom supstancom možete pronaći Venarus, Vazoket, Flebaven. Svi ovi lijekovi mogu djelovati kao privremena zamjena, dok iz bilo kojeg razloga nema pristupa Detralexu ili Phlebodiji.

Mogu li istovremeno piti?

Naravno, ništa loše se neće dogoditi ako Detralex i Phlebodia budu uzeti zajedno, ali nema smisla u tome. Lijekovi su sličnog sastava i apsolutno su identični u indikacijama, kontraindikacijama, nuspojavama. Ako se pozitivan učinak čini nedovoljnim, tada biste trebali pokušati spojiti dodatno sredstvo na terapiju, na primjer, mast s heparinom (razrjeđuje krv), Troxevasin (poboljšava protok krvi u malim žilama) ili nešto treće.

Recenzije ljekara

  • Sam lijek nema značajnog efekta. Može se propisati samo kao adjuvans u kombiniranoj terapiji,
  • Često se pacijenti plaše troška Detralexa i trajanja njegovog prijema zbog čega potpuno odbijaju liječenje,
  • Pozitivni rezultati su često vidljivi instrumentalnim pregledom vena (smanjenje intravaskularnog pritiska, normalizacija protoka krvi kroz duboke vene), ali ne pojavljuju se spolja. Dugoročno, ovo vas često spasi od operacije, ali pacijent "ovde i sada" ne oseća nikakvo poboljšanje.

  • Uz pravi tretman efekat nakon završetka kursa traje dugo vremena,
  • Nuspojave se retko razvijaju
  • Ponekad je teško uvjeriti pacijenta da uzima tako skup lijek, ali nakon poboljšanja na pozadini liječenja, takvi problemi nestaju,
  • Uprkos svim efikasnostima, lijek treba koristiti kao dio sveobuhvatnog liječenja.

Pogledajte video: Koje gume su bolje? Visoki ili niski profil? - Natrag u garažu by Juraj Šebalj (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar