Osušujući dah liječi bolesti za mjesec dana (Yu

Tehnika disanja koju je razvio J. Vilunas mnogi su prepoznali kao revolucionarnu. Činjenica je da je i sam autor "sitnog daha" svojevremeno bolovao od dijabetesa.

Mnogi dijabetičari neprestano traže inovativna rješenja u liječenju dijabetesa i prevenciji pratećih bolesti.

Znamo da su za borbu protiv ove bolesti dobra sredstva ako su djelotvorna, djelotvorna i relativno sigurna.

"Soboing dah" protiv dijabetesa. Metoda J. Vilunasa

Toga su svjesni i istraživači i nosioci znanja iz različitih oblasti medicine. Jedna od relativno novih prakse lečenja dijabetesa suzadihan dahkoji je razvio Jurij Vilunas.

Trenutno službena medicina ne priznaje postojanje sredstava koja garantuju 100% -tni lijek za dijabetes. Koriste se lijekovi za snižavanje šećera, inzulin, postoje mnoge pomoćne metode koje se uspješno koriste.

Ali njihov je utjecaj na tijelo dijabetičara privremen - moguće je sniziti šećer u krvi neko vrijeme, ali ne zauvijek. Stoga se ovi lijekovi moraju koristiti stalno.

Respiratorna tehnika koju je razvio J. Vilunaskoju su mnogi prepoznali kao revolucionarnu. Činjenica je da je i sam autor "sitnog daha" svojevremeno bolovao od dijabetesa.

Ne slažući se sa zaključcima ljekara da je dijabetes neizlječiv, počeo je pronalaziti način, primjenjujući koji, neko bi mogao riješiti se dijabetesa.

U srcu antideabitica lepršave tehnike disanja laži ideja da je razlog kršenja sinteze i izlučivanja inzulina u krvi nepravilno disanje.

To zauzvrat dovodi do činjenice da ćelije gušterače doživljavaju gladovanje kisikom i ne mogu normalno funkcionirati - da proizvode hormon koji regulira glukozu .

Tako se dijabetes pojavljuje u početnim fazama razvoja, kada većina ne obraća pažnju na blago manifestirane simptome.

Teži slučajevi dijabetesa, prema gore opisanoj verziji, posljedica su nepravilnog liječenja ili nedostatka istih.

Izvođenje vježbi disanja po metodi J. Vilunas ne zahtijeva nikakve posebne uvjete.

Vježbe promukao dah protiv dijabetesa može se izvesti na bilo kojem položaju i, praktično, na bilo kojem mjestu pogodnom za ovo zanimanje.

Za disanje koristi se samo usna šupljina.

Izdahni.

Trebalo bi biti neuredno i glatko, kao da pokušavate ohladiti vrući čaj izliven do vrha u tanjur, a da ga ne prolijete. Trajanje izdisaja treba biti isto vrijeme.

U svojim publikacijama J. Vilunas savjetuje da se prilikom početka nastave u obzir uzmu „jedno vrijeme automobil, dva automobila, tri automobila“. To se radi kako bi se održao ritam disanja. Nakon toga će se tijelo naviknuti na njega i potreba za rezultatom nestaće sama od sebe.

Udahni

Mogu biti različiti. Možete koristiti nekoliko sorti daha. Započinjanje ima smisla s imitacijom.

Lagano otvorite usta i kratko udahnite, kao da gutate zrak uz zvuk „k“.

Plitki dah ima trajanje od pola sekunde i druga je vrsta inspiracije.

Umjeren dah, u trajanju od 1 sekunde - treća vrsta.

Sve vrste udisaja za zadirkivanje protiv dijabetesapreporučuje se savladavanje jednog po jednog.

Učinkovitost nastave ovisi o pravilnom izvođenju.

Preporučeno trajanje nastave je 2-3 minute 6-4 puta dnevno.

Ako se pojave različite vrste bolesti, trajanje nastave mora se umanjiti ili potpuno prekinuti.

Učinak nastave metodom sitnog daha protiv dijabetesa javlja se 2-3 meseca i izraženo normalizacijom glikemije, nestankom depresivnog stanja i općim poboljšanjem blagostanja.

Osim liječenja i prevencije dijabetesa, gore navedeno vježbe disanjaPreporučuje se kod pretilosti, hroničnog umora i za opće podmlađivanje organizma. objavio je econet.ru

Sviđa li vam se članak? Onda nas podržite pritisnite:

Sadržaj

  • Predgovor Život bez lijeka
  • Dio I Prirodni mehanizmi zdravlja i metode njihove upotrebe
Iz serije: Zdravstveni put

Navedeni uvodni fragment knjige Osušivanje disanja liječi bolesti za mjesec dana (Yu. G. Vilunas, 2010) koju je pružio naš partner iz knjige - kompanija sa litrama.

Dio I Prirodni mehanizmi zdravlja i metode njihove upotrebe

Poglavlje 1 Pravilno disanje glavni je uvjet zdravlja.

U svom najopćenitijem obliku medicina proces disanja razmatra uglavnom u dva aspekta. Prije svega, pažljivo su proučavani pravilni organi za disanje, njihova struktura, sve komponente (pluća itd.) Koja pružaju taj proces. Drugi aspekt bio je vezan za proučavanje fizioloških procesa isporuke kisika iz pluća u cirkulacijski sustav, a potom i u stanice organa, kao i uklanjanje ugljičnog dioksida iz tijela nakon metaboličkih procesa.

Budući da su oba ova aspekta procesa disanja dobro proučena, činilo se da ta strana života tijela više ne može biti zanimljiva, ovdje je sve bilo manje ili više jasno. I odjednom je ta dobro uspostavljena mirna „močvara“ počela snažno da oluje.

Prvi kamen bacio je profesor K. P. Buteyko. Kao rezultat brojnih laboratorijskih studija, zaključio je da postupak dostavljanja kisika do stanica organa nije tako jednostavan kao što se obično činio istraživačima. Činjenica da je kisik iz pluća ušao u krvožilni sustav uopće ne znači da će ga hemoglobin dostavljati svim organima, mišićima i drugim tjelesnim sustavima kroz normalan protok krvi bez ikakvih problema.

Ispada da uspjeh ovog procesa direktno ovisi o omjeru između kisika i ugljičnog dioksida koji se u ovom trenutku razvio u tijelu. Pronađeno je optimalno proporcija u kojoj se kiseonik lako odvaja od hemoglobina i bez ometanja ulazi u ćeliju: ugljični dioksid bi trebao biti 3 puta više od kisika.

Ako se taj omjer prekrši, molekuli kisika su previše čvrsto vezani za hemoglobin u krvi, ne mogu prevladati tako jaku vezu i ući u ćeliju. Kao rezultat toga, dolazi do pojave gladovanja kisikom, kada organi nisu bez kiseonika potrebnog za njihovo normalno funkcionisanje. A to može biti uzrok ozbiljnih kvarova u radu kako pojedinih organa tako i cijelog organizma u cjelini. Štaviše, do takvih kršenja može doći ako u tijelu postoji dovoljna količina kisika.

Stoga nije dovoljno samo udisati kisik. Ispada da čovjek mora udahnuti kako kisik ne samo da ulazi u pluća i krvotok, nego ulazi izravno u stanice organa: vaše zdravlje direktno ovisi o ovom rezultatu. A za to je neophodno naučite pravilno disati, odnosno, ne kako je potrebno, a ne kako će se ispostaviti, „ubacivanje“ kiseonika u organizam bez ikakve koristi.

Za samog K. P. Buteyka bilo je jasno da su u njegovom otkriću stvorene ogromne mogućnosti za izliječenje širokog spektra bolesti. Napokon, ako je moguće ukloniti prekide u isporuci kisika do organa, pojavit će se dodatne mogućnosti kako za liječenje bolesnika, tako i za prevenciju. Sistem disanja koji je razvio trebalo je da reši ovaj problem.

I iako je ono što je učinio K. P. Buteyko otkriće od velikog značaja, to nije podržalo službenu medicinu.Štoviše, ovo otkriće nije samo ne cijenjeno, već je i sam autor (kao što je to slučaj u Rusiji) izložen masovnim napadima - prije svega zato što je govorio o mogućnosti liječenja mnogih bolesti bez lijekova samo koristeći svoj sustav disanje.

K. P. Buteyko nazvao je svoj respiratorni sistem "snažnom eliminacijom dubokog disanja" (VLGD). Glavna ideja autora bila je pokušati regulirati odnos ugljičnog dioksida i kisika u tijelu u omjeru 3: 1 pomoću VLDG. Da bi se postigao ovaj rezultat, pacijenti su zamoljeni da uzimaju plitke, plitke dahne, stvarajući tako u tijelu dominaciju ugljičnog dioksida (akumuliranog tokom metaboličkih procesa) u usporedbi s malom količinom kisika koja je primljena tijekom procesa površinskog disanja.

Zvanična medicina 35 godina nije prepoznavala respiratorni sistem koji je stvorio K. P. Buteyko, iako je to disanje zaista pomoglo pacijentima gdje su lijekovi bili nemoćni. I tek početkom devedesetih u uslovima demokratizacije koja je započela u zemlji, sve zabrane su ukinute i „disanje duž Buteyka“ zvanično je dozvoljeno u medicinskim ustanovama.

Međutim, potpuno razumeti puni značaj doprinosa KP Buteyko razvoju savremene medicine postalo je moguće tek otvaranjem lepršavog disanja.

Činjenica je da je sa stajališta službene medicine nemoguće razumjeti i objasniti zašto se u procesu zadihanog disanja dovode do takvih dramatičnih poboljšanja bukvalno u nekoliko minuta (pritisak se normalizira, bol se ublažava). No, to postaje razumljivo ako pretpostavimo da je škripanje idealnom opcijom koju je čovjeku dala priroda, a koja je stvorena da stvori optimalni omjer ugljičnog dioksida i kisika u omjeru 3: 1. Kad osoba počne koristiti uspavano disanje, gotovo trenutno uklanja sve prepreke za isporuku kisika do stanica organa, aktivira metabolizam i omogućuje brzo ozdravljenje bez lijekova, čime zapravo realizira ideju K. P. Buteyka.

Ovaj idealni obrazac za disanje aktivira sam organ tokom plača. Brzo normalizuje čovekovo stanje, oslobađa od stresa i umiruje. Ljudi ovo primjećuju već duže vrijeme (otuda i savjet: „plači - osjećaj se bolje“). Mehanizam za plakanje postoji otkad se prvi čovjek na zemlji pojavio. Međutim, još niko nije uspio objasniti tajnu ljekovitih učinaka plača.

Otkriće mračnog daha prvi je put dalo odgovor. Sve je to u značajkama disanja koje se pojavljuju kada plače:

a) udisanje i izdisaj izvode se samo usnama,

b) izdahnite duže od udisanja.

To je, da tako kažem, ono spolja: to sam otkrio i fiksirao u metodu promuklog daha.

Unutrašnju stranu, to jest objašnjenje procesa koji se događaju tokom trzanja na fiziološkom nivou, zapravo je opravdao K. P. Buteyko u svom otkriću.

Kao rezultat kombiniranja ova dva otkrića, naučno utemeljen respiratorni sistem s neviđenom efikasnošću. Njegova glavna odlika je to što ga je priroda ugradila u tijelo, a ne izumio je čovjek, kao i svi drugi respiratorni sustavi (jogijsko disanje, qigong, ponovno rođenje itd.).

Respiratorni sistem Buteyko takođe je potpuno izmišljen. Ne znajući da je priroda već dala idealno rješenje problema, K. P. Buteyko je zapravo počeo „izumiti volan“. Prvo je stvorio obrazac disanja, a zatim počeo da prilagođava disanje ispod i van ispod njega. Zato u praksi upotreba predloženog disanja uz pozitivan učinak, često daje neuspjehe i može čak pogoršati stanje pacijenta. To je glavni razlog što „Buteyko disanje“ nikada nije postao dah miliona, mada to ljudima stvarno treba.

S pouzdanjem možemo reći da je zadihan dah pozvan da zauzme slobodnu nišu kao jedini pravi dah koji nam je dodijelila sama Priroda.

Zašto većina ljudi diše nepravilno

Sa stajališta moderne medicine svi ljudi dišu na isti način, odnosno pravilno dišu, osim, naravno, neke vrste urođenih mana. Ovaj zaključak prirodno proizlazi iz općeg stava ljekara na procese disanja, koji je gore spomenut.

Međutim, otkriće K. P. Buteykoa i otvaranje lepršavog disanja donijelo je vrlo značajna prilagođavanja dosadašnjem općeprihvaćenom razumijevanju. Postalo je jasno da ljudi mogu disati pravilno i pogrešno, štoviše, svi ljudi dišu drugačije. Samo takvo disanje može se smatrati ispravnim, u kojem telo održava optimalni omjer ugljičnog dioksida i kisika u omjeru 3: 1. Samo takvom izmjenom plina sav kisik koji ste udisali bez ikakvih problema uđe u stanice organa i mišića osiguravajući najbolji metabolizam i visoku razinu zdravlja.

Kao što je pokazala praksa grčevitog disanja, da bi se osigurali pozitivni rezultati, izdisanje usnom usta treba uvijek biti duže od udisanja. Stoga produljeni izdah usta preduvjet je pravilnog disanjapružajući optimalnu razmenu gasa.

Ali, mnogi će reći jer čovjek mora disati i disati kroz nos. Kako liječnici naglašavaju, prilikom disanja kroz nos zrak se čisti od prašine, zagrijava se i ulazi u tijelo u takvom poboljšanom stanju. Čak su i jogiji rekli: „ako dišete ustima, onda jejte nosom“, a to ukazuje na to da je fiziološki nos stvoren za disanje, a usta za hranu.

Ipak, stvarno se susrećemo s očiglednim paradoksom: kad pacijent počne disati svojim ustima dok koristi zadihan dah, njegovo se stanje odmah poboljšava (snižava mu se krvni tlak, nestaju glavobolje i boli, itd.). Ali kada se opet prebaci na normalno nosno disanje, njegovo stanje se ponovo pogoršava (pritisak se može povećati, pojave se glavobolje i krvavice itd.). A pošto su takve pojave karakteristične za sve, bez izuzetka, ljude koji imaju neku vrstu bolesti, zaključak sam sugerira: svi pacijenti nepravilno dišu.

Ovaj zaključak potkrijepljen je sljedećim zapažanjem. Zdravi ljudi ne mogu naučiti dahajuće disanje, jer jednostavno ne mogu da rade duge izdisaje zaredom, postaju neugodni. Istodobno, pacijenti mogu tako dugo izdisati (do pola sata, sat ili više), uvijek dobivajući samo pozitivne rezultate.

Konstantno promatrajući takve pojave tokom godina, naišao sam na ovo objašnjenje ovog paradoksa.

Da biste pravilno disali, neprekidno pružajući tijelu optimalnu izmjenu plina 3: 1, nosni izdisaj mora biti duži od udisaja. Kod ljudi koji su rođeni s jakim plućnim mišićima, optimalno izdisanje pruža sam organ, kao rezultat samoregulacije. Zbog toga se svi metabolički procesi učinkovito odvijaju u njihovim organizmima, odlikuje ih izvrsno zdravlje još od djetinjstva, skoro nisu bolesni, žive dugo.

Međutim, većina ljudi je već rođena sa slabim mišićnim sistemom pluća, pa im je nazalno izdisanje neispravno (kraće od udisaja). Kao rezultat toga, njihov metabolizam je stalno poremećen, često se razbole (od djetinjstva), skloni su različitim bolestima, srčanim udarima, moždanim udarima, a njihov životni vijek je znatno kraći.

Ali ti ljudi mogu sebi pomoći tako što će početi raditi duge izdisaje, ne samo nosom, nego i ustima. I to ne proizvoljno, kako želite, već prema metodi prodora daha, koristeći tehniku ​​koju sam razvio. U tom slučaju svi se pacijenti mogu brzo oporaviti bez lijekova. Upravo to se dogodilo i meni i mnogim hiljadama drugih pacijenata koji su oporavili zdravlje.

Ako je osoba bolesna, tada diše nepravilno, samo zdrava osoba pravilno diše. Slijedom toga, dolazi do izražaja mogućnost brzog oporavka cijelog stanovništva. Mislim da je čitač već smislio kako da to uradi: ljude treba naučiti kako disati.

Broj bolesnika se povećava iz godine u godinu, a smrtnost raste. Ovo sugeriše stalno povećanje broja osoba s nepravilnim disanjem, kod kojih je metabolizam u tijelu stalno poremećen. I ovdje je službena medicina sa svojim lijekovima apsolutno nemoćna, o čemu svjedoči godišnji pad stanovništva od 800 tisuća ljudi.

Jedini izlaz je što prije preći na masovni trening u pravilnom jecajućem disanju.

Naravno, to nije jedina poanta. Ne treba riječima, nego u praksi brzo riješiti problem prevladavanja strašnog siromaštva u kojem živi velika većina stanovništva. Elementarna neuhranjenost potkopava zdravlje, slabi cijelo tijelo, cijeli mišićni sustav, uključujući mišiće pluća, slabi izdisaj i utvrđuje nepravilno disanje, metaboličke poremećaje i nove masovne bolesti.

Nepravilno disanje može biti urođeno i stečeno. Većina beba, jedva rođenih, već diše nepravilno: ovo je nasljedno disanje. Ako roditelji ne dišu pravilno, onda njihova djeca takođe nepravilno dišu. To unaprijed određuje njihove bolesti u budućnosti, a sama bolest je određena općim pravilom: gdje je tanka - tamo se pukne. Najslabije mjesto u tijelu obično određuje bolest od koje su roditelji bili bolesni (iako takva nasljednost nije obavezna, sto posto). Glavno je da se nasljeđuju slabi mišići pluća, nepravilno disanje, povezani poremećaj metabolizma i predispozicija za razne bolesti.

Međutim, može se steći nepravilno disanje.

Često mi se obraćaju ljudi koji prije 50. godine nisu imali određenih zdravstvenih problema. I odjednom im se stanje naglo pogoršava: pritisak se naglo diže, glava i srce počinju boljeti, guše se. Ovo je dobar primjer stečenog nepravilnog disanja. Razlog je ovdje jedan, čest: kao posljedica životnih tegoba, poteškoća, pogoršanja financijske situacije, pothranjenosti i drugih čimbenika došlo je do značajnog slabljenja mišićnog sustava pluća, izdisaj je postao kraći od udisanja, metabolički procesi su bili poremećeni.

Ne shvatajući potpuno uzroke ove pojave, ljekari se, kao i uvijek, grče s lijekovima. Ali time ne samo da ne pomažu pacijentu, već još više pogoršavaju njegovo stanje.

Navest ću samo jedan primjer.

Čovjek me nazvao i ispričao takvu priču. Sada mu je 56 godina. Donedavno se osjećao kao potpuno zdrava osoba, rijetko se obraćao ljekarima. Međutim, pre otprilike pet meseci mu je nedostajalo daha, počeo je da se guši i u mirovanju, a posebno pri hodanju.

Čovjek je bio primoran da vidi ljekara u svojoj klinici i on mu je propisao lijek. Ali to nije pomoglo, naprotiv, pacijent se počeo jače gušiti. Neko mu je savetovao da ode kod drugog lekara, koji je odmah otkazao prethodni lek i propisao mu novi, kako je rekao, "efikasniji". Međutim, stanje se nije nimalo poboljšalo. Priča se ponovila i sa trećim doktorom: novi "efikasniji" lijek nije riješio problem.

Na kraju su se prisutni lekari okupili na konsultaciji i izdali sledeći zaključak: pacijent ima poremećen rad respiratornog centra u mozgu. Preporuka: treba napraviti kraniotomiju i pokušati tamo nešto popraviti. Operacija je već bila zakazana, ali pacijentkinja ju se jako bojala i, naučivši da curi disanje, okrenula se prema meni. Istog dana, uz pomoć zastenog disanja, normalizirao je svoje stanje.

Ovaj primjer pokazuje koliko moderna medicina gubi na nepoznavanju prirodnih mehanizama ozdravljenja.To je jedan od glavnih razloga smanjenja efikasnosti liječenja pacijenata i povećanja smrtnosti.

Ali ono što je najzanimljivije: doktori jednostavno ne teže novim znanjima, očigledno smatrajući zadnju riječ nauke onom što je bilo poznato pre 30-40 godina. Otuda neobjašnjiv na prvi pogled konzervativizam, nespremnost prihvatanja novih ideja. Kada pacijenti uz pomoć uspavanog disanja ublaže srce i glavobolju, normaliziraju krvni tlak bez lijekova za pet minuta, reakcija ljekara gotovo uvijek (s vrlo rijetkim izuzecima) je takva: "to ne može biti." Istovremeno, takav liječnik odlučno odbija pročitati bilo koju knjigu, a još više - isprobati odgovarajuću tehniku.

Takav konzervativizam i inercija medicinskih radnika skupi su i za nauku i za društvo.

Trenutno je teško pronaći zdravu osobu. Ogromna većina stanovništva su bolesni ljudi. Štaviše, ta izjava važi za sve starosne grupe.

Čak i među mladima, gdje bi postotak zdravih ljudi trebao biti posebno visok, situacija je ista: vojska doslovno plače - ne mogu odabrati niti najmanji kontingent u vojsci. Važno je naglasiti: svi ti pacijenti dišu nepravilno.

Glavni naglasak u poboljšanju zdravlja stanovništva daju ljekari na lijekove. Najefikasniji način oporavka, prema njihovom mišljenju, jest sve više i više koristiti drogu. Ali ovo je najneobuhvatnija opcija koju možete smisliti.

A stvar je u tome što lijekovi ništa ne liječe. Lijekovi mogu samo privremeno pomoći, ublažiti pacijentovo stanje, ublažiti bol, sniziti krvni pritisak itd. Međutim, čim učinak lijeka prestane, bol i visoki krvni pritisak se pojavljuju iznova, a s godinama - sve češće i češće. Tada liječnici nemaju drugog izbora nego da ponude nove, više i snažnije lijekove i trebate ih uzimati sve češće. Ali to je već beskorisno: bolesti postaju neizlječive, što liječnici prijavljuju pacijentu.

Ovim se završava lečenje. Zadnjih 10-15 godina života pacijent i dalje uzima sve veći broj lijekova. Bez lijekova ne može više poduzeti korak, stanje mu se prirodno pogoršava, mogući su moždani i srčani udari, invalidnost, sljepilo, gangrena, amputacija nogu itd. Sve se to završava ranim smrtnim ishodom (muškarci u Rusiji u prosjeku žive 58 godina , žene - 65).

Trenutna situacija u našem zdravstvu, navela bih kako slijedi.

Lijek neće dozvoliti da umre

Ali to ne može učiniti zdravim

Liječnici nas liječe cijeli život

Razlog za to je

Što, žuri nam da nam pomogne,

Ljekari liječe samo simptom,

Ali nije uzrok bolesti.

Da bismo razumjeli da li su lijekovi potrebni za održavanje našeg zdravlja, uzmimo kratak izlet u povijesnu prošlost.

Priroda, stvarajući osobu, nije računala ni na jedan lijek, tim više što nije računala na modernu hemiju. Ona je postavila sve mehanizme prirodne samoregulacije u ljudskom tijelu, uz pomoć kojih je bilo moguće stalno i učinkovito održavati svoje zdravlje: smicanje disanja, impulzna auto-masaža, prirodni noćni odmor i mnogi drugi.

Kada su ljudi, kao sastavni organski dio Prirode, lako i slobodno koristili sve mehanizme izlječenja na nivou instinkta, dobili su konstantno pozitivne rezultate. Na primjer, osoba je željela disati s tugom - disala je tako, htjela je da se grebe - grebala je sebe, tj. Impulsirala je samo-masažu, željela je zijevati - zijevala je, kihnula - kihala itd. Drugim riječima, osoba je lako i brzo zadovoljila sve prirodne potrebe tijela i na taj način zadržao svoje zdravlje (u prirodi, kao što znate, ne postoje konvencije).

No s razvojem društva i civilizacije takve su se konvencije počele pojavljivati. U društvu je postalo nepristojno zijevati, ogrebati se, kihati, stezati se, disati kroz usta, glasno vrištati, zavijati itd.

Ali sve su to mehanizmi iscjeljivanja koji je čovjeku dade priroda, a samo pomoću njih čovjek može dugo živjeti a da ne bude bolestan. Uvodeći pravila „dobrog ponašanja“, „etiketa“, „pristojnog ponašanja u društvu“, osoba se odsekla od prirodnih mehanizama zdravlja i, prirodno, počela je boljeti. A kad je počeo da se razboli, počeo je tražiti lijekove: prije je to bilo bilje, sada je to hemija.

Međutim, u velikom broju, lijekovi su čovjeku potpuno nepotrebni. Štaviše, droga direktno u suprotnosti s prirodom same osobe, u čijem tijelu ima svega potrebnog za stalno održavanje dobrog zdravlja. Da biste to učinili, samo trebate ponovo započeti koristiti mehanizme zdravlja koje nam je nekoć davala priroda, koje je čovjek zaboravio nekoliko milenijuma, a sada se ponovo otvarala. Razvio sam metode za praktičnu primenu svakog od ovih mehanizama, što ih čini lako i masovno upotrebiti za brzi oporavak celokupne populacije.

Poznato je da zdravi ljudi, odnosno ljudi s pravilnim disanjem, praktički ne trebaju lijek. To je razumljivo, jer u režimu njihove samoregulacije tijelo stalno normalizira metaboličke procese i održava visoku razinu zdravlja.

U tom je kontekstu jasno da bolesni ljudi lako i brzo mogu napustiti lijekove ako sami počnu regulirati metaboličke procese, naučivši kako dahću dah. Štoviše, lijekovi su beskorisni za sve pacijente, jer ne normaliziraju metaboličke procese u tijelu, ne liječe naše bolesti, već ih tjeraju unutra, čineći stanje sve težim i, na kraju, neizlječivim.

Već je dugo primijećeno: kada neki važan problem sazri u društvu, uvijek postoje ljudi koji ga rješavaju i na taj način čiste put za njegov daljnji razvoj. To se događalo više puta u istoriji civilizacije.

I nije slučajno da su se riješili zadatka od ogromnog društvenog značaja - spasiti čovjeka i čovječanstvo od destruktivnih učinaka hemijskih droga - gotovo istovremeno, pojavile su se dvije osobe. Sada je na društvu, koje mora odrediti kako učinkovito iskoristiti ta povijesna otkrića.

Otkačeni dah je najbolji tretman

Otkrivanje smrknutog disanja i brzo izlječenje raznih bolesti bez lijekova stalno potvrđuje osnovnu ideju koju sam spomenula gore: lijekovi ne liječe bolest.

Tada se postavlja pitanje: šta onda liječi bolesne organe?

Da biste pronašli pravi odgovor, morate razumjeti procese koji se događaju u tijelu pri korištenju zadihanog daha.

Kada osoba nepravilno diše (to jest izdisaj nosom je kraći od udisanja), dolazi do nepravilne razmjene plinova u tijelu. Podsjećam da bi, prema riječima Buteyka, uz pravilnu razmjenu plina, odnos ugljičnog dioksida i kisika trebao biti u omjeru 3: 1. Samo s takvom optimalnom izmjenom plina, kisik se lako odvaja od hemoglobina i prenosi se u stanice organa, nakon čega potonji dobivaju priliku da iz krvi uzmu svu hranu koja im je potrebna (šećer, masti, proteini, mineralni elementi, vitamini itd.). To je razumljivo, jer je kisik neophodan uvjet za provođenje metaboličkih procesa, čiji normalan tijek stalno podržava i pojedine organe i cijeli organizam u zdravom stanju.

Nepravilnim disanjem kisik je previše čvrsto povezan s hemoglobinom u uvjetima nepravilne razmjene plina, ne može se odvojiti od hemoglobina i ući u stanice organa. Bez kiseonika ćelije organa, naravno, ne mogu da uzimaju hranu koja im je potrebna za normalan život iz krvi, ne ispune svoje funkcije, razbole se. Tako postaje očito da je stanje dobrog zdravlja protok metaboličkih procesa u optimalnom režimu, a uzrok bolesti je kršenje metaboličkih procesa uslijed nepravilnog disanja.Sam lijek ne osigurava organima kisik ili prehranu. Lijek je samo hemijska supstanca koja se unosi u tijelo.

Važno je naglasiti: kad pacijent počne pravilno disati, tada kisik i prehrana ulaze odmah u sve organe i mišiće, izliječeći ih sve istovremeno i normalizirajući metabolizam u cijelom tijelu. Što se tiče droga, svaki organ ima svoje lijekove, tako da je potrebno na hiljade lijekova. Kilogram lijekova koje pacijent uzima tijekom života, u stvari se ne liječi, ali postepeno narušava zdravlje (lijekovi korisni za jedan organ mogu istovremeno uništiti i druge organe). Uz to, nijedan lijek ne može normalizirati metabolizam u cijelom tijelu.

Navest ću primjer. Pacijent ima srčano stanje. Svaka bol sa stajališta prirodne medicine signal je da tijelo ne prima prehranu, ne prima kisik zbog nepravilnog disanja. Preciznije, kiseonik se nalazi u krvi, ali u uslovima nepravilne razmene gasova, previše je čvrsto povezan sa hemoglobinom, ne može da se odvoji od njega i uđe u ćelije srčanog mišića. Kao rezultat toga, došlo je do prekida napajanja, o čemu srce signalizira.

Pacijent počinje koristiti uspavano disanje (praveći dugotrajne izdisaje), desna izmjena plinova (3: 1) se odmah formira u cirkulacijskom sustavu, veza molekula kisika s hemoglobinom slabi, a kisik odmah ulazi u sve stanice srčanog mišića. Primivši kiseonik, srčani mišić počinje uzimati iz krvi hranu koja mu je potrebna (šećer, masti, proteini itd.), Normalizira svoj rad i prestaje davati signal boli.

Tako pacijent ublažava srčane bolove normalizacijom metabolizma u ovom organu (usput, pošto je tijelo jedinstveni sistem, tada potpuno isti procesi normalizacije odvijali su se istovremeno u svim ostalim organima i sistemima tijela). Kao što vidite, nije potreban lijek.

Šta rade ljekari? Prema njihovim preporukama, pacijent uzima validol ili nitroglicerin, koji uzrokuju širenje krvnih žila. Sada je mnogo više krvi i kisika sadržanih u njemu počelo dolaziti do srčanog mišića, čiji je dio možda u slobodnom ligamentu s hemoglobinom.

Ovaj tek uneti kiseonik ulazi i u ćelije srčanog mišića, pomažući normalizovanju njegovog rada i ublažavanju bolova.

Rezultat je takođe pozitivan, ali razlika je značajna.

Prvo, bilo je potrebno uzeti hemijski pripravak, i time naštetiti nekim drugim organima, što znači cijelom tijelu.

Drugo, pokazalo se da je normalizovan samo jedan organ (takva normalizacija nije uticala na druge organe).

Treće, ova je normalizacija privremena - čim prestane djelovanje lijeka, krvne žile se sužavaju, nagon krvi u srčani mišić ponovo se smanjuje. U ovom slučaju se ne isključuje novi srčani udar.

Već znamo da je zdravlje određeno nivoom normalizacije metabolizma, a bolesti su uzrokovane metaboličkim poremećajima, dakle stav prema drogama se takođe radikalno mijenja. Za poboljšanje organa ne trebaju vam lijekovi, već normalizacija metabolizma pravilnim disanjem. Svi ovi zaključci doslovno pobijaju tradicionalne ideje moderne medicine, kako o prirodi disanja ljudi, tako i o pravim uzrocima naših bolesti i efikasnim načinima liječenja istih.

Dovoljno je reći u vezi s tim da razne bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti (ishemija, angina pektoris, aritmija, atrijska fibrilacija), hipertenzija i hipotenzija, bronhijalna astma, bubrezi, jetra, gušterača, čir na želucu i dvanaesniku, osteohondroza , parodontna bolest, artritis, alergije, rak, tuberkuloza, AIDS i mnogi drugi imaju jedan čest uzrok je metabolički poremećaj i u skladu s tim Jedan uobičajeni lijek je normalizacija metabolizma pravim zadihanom dahom.

Jasno je da je u tom kontekstu problem izlječenja bolesti pojednostavljen, i to u nevjerovatnoj mjeri.

Činjenica da se ovo otkriće nije dogodilo ni u jednoj drugoj zemlji, naime u Rusiji, takođe nije slučajna. Ruski narod oduvijek se odlikovao visokom duhovnošću, filantropijom, plemenitom željom za rješavanjem humanističkih problema od svjetskog značaja. Ruski narod je oduvijek vidio svoju povijesnu misiju ne samo da se kreće ka visokim moralnim idealima, već i da svim ostalim narodima pokaže načine izgradnje boljeg društva, boljeg svijeta.

Način izvođenja lepršavog daha

U procesu korišćenja zadihanog daha izvode se sledeći osnovni elementi: udisaj - izdisaj - pauza.

Obavljaju se i udisanje i izdisaj samo usnomdisanje iz nosa je isključeno. Udah bi uvijek trebao biti duži od udaha..

Za provođenje sitnih disanja nije potrebno unaprijed zauzimati nijedan položaj, disanje se može obavljati u bilo kojem položaju (ležanje, sjedenje, stajanje, hodanje), gotovo bilo gdje i u bilo koje vrijeme (s rijetkim iznimkama).

Proces smrknutog disanja neprestano nadgleda centralni nervni sistem, koji ga "uključuje i" isključi. Dešava se ovako.

Zadihan dah», ako je izdisanje lako, bez ikakve prisile ili nasilja, - ovo je signal da je mozak već "uključio" lepršavo disanje, jer je organizmu blokirano puno kisika. Drugim riječima, prejako je vezan za hemoglobin, ne može se odvojiti od njega i ući u stanice organa u uvjetima nepravilne razmjene plina zbog nepravilnog kratkog nosnog isticanja. Da bi kiseonik konačno ušao u organe i mišiće, potrebno je ne udahnuti, već dugotrajno izdahnuti ustima (to je strogo zabranjeno nosom - odmah se može pojaviti bol, vrtoglavica).

Tijekom tako dugog izdisaja u tijelu se formira ispravna izmjena plinova (kada ugljični dioksid postane trostruko više kisika), spajanje kisika s hemoglobinom odmah slabi i sav kisik odmah ulazi u sve stanice. Metabolizam se odmah aktivira: primivši potreban kisik, organi odmah uzimaju potrebnu hranu iz krvi (šećer, masti, bjelančevine itd.), Obnavljaju njihove funkcije, liječe, liječe.

Oduzimanje "isključeno», ako je izdah otežan, uz napor, ako morate bukvalno istisnuti vazduh - to je signal da mozak još nije „uključio“ uspavljujuće disanje, jer je u telu malo blokirano kisika.

U tom je slučaju potrebno nastaviti normalno nazalno disanje, dok više nema potrebe za ustašnim disanjem usta.

Kada izdahnete, treba izgovoriti jedan od sledeća tri zvuka: „ha“, „fu“ ili „fff“. Taj zvuk je bolji za vas u kojem je lakše i ugodnije izdisati.

Treba poštovati sljedeća pravila.

Zvuk „ha“: kada izdahnete, usta su širom otvorena (za to morate staviti palac na usta, a usta će se otvoriti kako treba - naći ćete svoju mogućnost), nečujan izdahRecite sebi "ha".

Zvuk "fu": kada izdahnete, izgovorite samo "y" (usne s cjevčicom, veličina rupe je definirana na sljedeći način: stavite kažiprst u usta, a zatim nemojte prejako stisnuti prst, jer će se usne saviti u cijev), recite "y" sebi , dah je nečujan.

Zvuk „fff“: prozračite zrak kroz malu pukotinu između usana (kao da puše čestice prašine s papira), usne se ne stisne čvrsto, izdahnete svjetlost, ne oslobode, ne možete je izgovoriti kada izdahnete čujemo izdah.

Izdisanje uz plač udiranje je uvijek glatko, neprekidno, neprekidno, jednoliko, od istog intenziteta od početka izdisaja do kraja. Ne treba izdisati sav zrak iz pluća.

Trajanje izdisaja je uvek isto. Definira se na sljedeći način: za vrijeme izdisaja recite sebi: "jednom automobil, dva automobila, tri automobila".Potrebno je oko 4 sekunde. Ne pokušavajte odbrojati sekunde, to će vam samo usložnjavati uporabu lepršavog daha. Ne gledajte i na sat. Postepeno, s razvojem lepršavog disanja, općenito neće biti potrebe izgovarati mentalno riječi, jer se razvija odgovarajuća vještina.

Ako su izdisaji uvijek isti u trajanju, tada inspiracije mogu biti različite. Postoje tri vrste udisaja: imitacija daha (ili nula daha) (0 sekundi), plitak dah (0,5 sekundi) umjeren dah (1 sekunda).

Ovim trima vrstama udisaja odgovaraju tri vrste disanja.

1. Imitacijsko (nula) disanjetokom kojih se protok spoljnog kiseonika u pluća potpuno zaustavi,

2. Plitko disanjekada kiseonik već ulazi u pluća, ali u malim količinama,

3. Umjereno disanje: kiseonik u potpunosti i u dovoljnoj količini ulazi u pluća.

Kada podučavate gunđanje, pomoću ogledala možete vidjeti položaj usta i usana prilikom udisaja i izdisaja za brzo pamćenje.

Započnite simuliranjem daha. Imitacija je pojava inspiracije, zrak ne bi trebao ući u pluća. Naprotiv, trebali biste imati jasan osjećaj da vam je zrak ostao u ustima.

Simulacija se provodi na sljedeći način. Prvo morate malo otvoriti usta, a zatim zvuk „k“ izgovoriti kao udahom. Kad kažete „k“, primijetit ćete da je jezik pritisnut uz nebo i ne pušta zrak u pluća, odnosno da zrak ostaje u ustima. Dakle, simulacija se vrši ispravno.

Prilikom simulacije moguće su sljedeće pogreške.

• Kad ste otvorili usta, nehotice ste udahnuli zrak, a zatim već izgovorili zvuk „k“.

• Zvuk „k“ ste napravili ne na udisanju, već na izdisaju.

• Previše ste energično napravili zvuk „k“.

• Pretvorili ste zvuk "k" u zvuk "x".

• Nakon što ste izgovorili zvuk „k“, nesvjesno ste udahnuli.

Napomena: ako ne možete naučiti kako da imitirate zvuk „k“, možete koristiti drugu opciju - zvuk „ha“. Otvorite malo usta, a zatim lagano udahnite zvuk „ha“ (slabiji to bolje). U tom će slučaju malo zraka, naravno, pasti u pluća, ali bit će tako malo da neće dovesti do negativnih posljedica.

Nakon što ste naučili kako simulirati udisanje, nastavite da izdahnete. Na izdisaju možete koristiti bilo koji od tri moguća zvuka ("ha", "fu" ili "fff"), ali najbolje je započeti s najnižim zvukom "ha".

Izdahnite na zvuk "ha"

Za pravilno izdisanje zvuka "ha" trebate širom otvoriti usta. Stavite palac na usta i otvorite usta što je više moguće. Rupa bi trebala biti okrugla, usta što je više moguće otvorena (ali to bi trebalo biti ugodno), ako osjećate kako se mišići u ustima stežu, tada su vam usta ispravno otvorena.

Zašto se koristi palac? Ovo je refleks: stavljate palac na usta i usta se otvaraju po potrebi. Usta bi trebalo da budu širom otvorena tokom čitavog izdisaja, čije se trajanje određuje prema samom sebi („jedan automobil, dva automobila, tri automobila“). Na kraju izdaha, zatvorite usta i počinje pauza.

Izdah je nesutan: da biste to učinili, opustite mišiće grla.

Izdah je gladak, neprekidan, istog intenziteta od početka do kraja. Ako je mozak „uključio“ lepršavo disanje, izdah je lak, besplatan, bez ikakve prisile, kao da je sam po sebi. Ne pokušavajte napraviti bučni izdisaj: širom otvorite usta i izdajte „izdahnite“ - to će se dogoditi lako, nečujno, bez zujanja i buke.

Moguće greške isticanja:

• slabo otvorite usta i ne osećate napetost mišića u ustima,

• previše ste istegnuli mišiće grla i čuli izdisaj (šum, zujanje),

• postojale su poteškoće pri izdisaju, izdisate teško, uz napor,

• je vrijeme isteka postalo manje ili više od norme (ne tri "automobila", već četiri, pet ili dva),

• povremeno izdahnete.

Na kraju izdaha, zatvorite usta i zadržite dah: počinje pauza.Njegovo trajanje je takođe tri „mašine“ (kao i trajanje izdisaja). Pauza se ne može skratiti, ali može se malo povećati (ako se desila). Za vreme stanke ne udišite ni nos ni usta, disući kao da se smrzava.

Nakon što ste napravili pauzu, ponovo imitirajte inspiraciju za zvuk „k“.

Moguće pogreške tokom pauze:

• smanjili ste pauzu na dva “automobila”,

• usisali ste zrak nosom ili ga udisali,

• Zaboravili ste pauzirati nakon izdaha.

Imitacijsko (nula) disanje u dinamici

Ako sjedite, stojite ili hodate polako po sobi, započnite simuliranjem daha. Nakon što uradite imitaciju nadahnuća, odmah počnite izdahnuti odabranim zvukom, na primer, "ha". Da biste izdahnuli, stavite palac na usta, širom otvorite usta i "pustite" izdisaj: on će biti neslušan, gladak, neprekidan, istog intenziteta od početka do kraja. Pri izdisaju kažemo „ha“ sebi i mentalno razmislimo „jednom mašina, dva automobila, tri automobila“. Nakon izdaha, zatvaramo usta i idemo na stanku: ne dišemo ni nosom ni ustima, zadržavamo dah i opet mentalno razmišljamo o "jednom automobilu, dva automobila, tri automobila", nakon čega opet oponašamo dah. Tada se sve ponovo ponavlja: izdahnite, pauzirajte, oponašam inspiraciju itd.

Imitacijsko disanje izvodi se dok je izdisanje lagano. Signal za zaustavljanje disanja na simuliranoj inspiraciji su sledeće okolnosti.

1. Izdah je prestao - to znači da je mozak "isključio" ovo disanje i više ga ne bi trebalo izvoditi (ako nastavite da "dišete" silom odmah će se pojaviti nelagoda, vrtoglavica, bol). Nakon prestanka simuliranog disanja morate odmah prijeći na sljedeći, plitko disanje.

2. Počeli ste da se gušite - u ovom slučaju morate se riješiti gušenja i krenuti dalje plitko disanje.

Da se ne biste ugušili, morate primijeniti sljedeći trik. Duboko udahnete ustima (koliko god želite), a zatim duboko izdišete zvuk "fu" (kao što to čine ljudi kada puše: usne su opuštene i lako se dodirnu, kad izdahnete, možete reći "tpru" - usne lako vibriraju). Izdah treba biti dug, ali umjeren, bez nelagode. U praksi, to su iste tri "mašine" (ako su izdisaji kratki, nećete se moći riješiti gušenja).

Obično su dovoljan jedan dubok udisaj i dug izdisaj za ublažavanje gušenja. Međutim, ako jedan takav „odzračivanje“ nije bio dovoljan, može se ponoviti ponovo (više se ne preporučuje).

Dakle, čim imitativno disanje prestane, potrebno je odmah preći na sljedeće - površno - disanje. Počnite s plitkim dahom.

Površno udisanje - udisanje na zvuk „ha“ (0,5 sekundi), promuklo, ovo je energetsko udisanje, vazduh sada delimično ulazi u pluća.

Udahnite ovako: udahnete kratak, energičan dah zvuku „ha“. Osjećaj bi trebao biti kao da udahnuti zrak "udara" u grlo, grkljan, nebo. Da biste stekli taj osjećaj, ne zatvarajte usta nakon tako oštrog daha, držite ga otvorenim. Ne usmjeravajte udisani zrak sami u pluća - to će biti greška. Pošto je ovo već prava inhalacija (u poređenju s imitiranjem inspiracije), nemojte je učiniti slabom: u ovom slučaju umesto površne inspiracije možete ponovo imitirati inspiraciju da zvuči „ha“, što će takođe biti greška.

Postoji takvo pravilo: ako se tokom imitacije disanja odlučite izdisati na zvuk "ha" (to jest, izabrali ste ga iz tri moguća zvuka "ha", "fu", "fff"), tada treba koristiti ovaj zvuk "ha" i sa plitkim disanjem. A budući da se samo nadahnjujuća sila mijenja zadihanim disanjem, a izdisaji su uvijek isti, sva pravila izdisanja tijekom imitacije u potpunosti su sačuvana za izdisanje uz plitko disanje. Navodimo ih:

• izdisaj je gladak, neprekidan, dug (tri "automobila"),

• izdahnite nečujno, bez buke i zujanja,

• usta se otvaraju što je moguće šire (morate dovesti palac u usta) itd.

Prema tome, na izdisaju su moguće iste greške, koje su naznačene u analizi izdisaja sa simuliranim disanjem.

Na kraju izdaha, zatvorite usta - počinje pauza. Sva pravila pauze o kojima smo razgovarali prilikom karakterizacije imitacijskog disanja su takođe sačuvana plitkim disanjem:

• ne dišite nosom ili ustima, zadržite dah,

• trajanje pauze - tri "automobila",

• mora se zadržati pauza.

Dinamično disanje

Čim izdisanje prestane simuliranim disanjem, odmah pređite na plitko disanje.

Započnite s dahom (kratak oštar snažan dah u trajanju od 0,5 sekundi), zatim izdahnite na zvuk „ha“ (glatki dug izdisaj, trajanje - tri „automobila“), a zatim zadržite stanku (takođe tri „automobila“). Tada se sve ponavlja - udišite, izdahnite, pauzirajte i tako dalje, sve do prestanka plitkog disanja.

Kriteriji za zaustavljanje plitkog disanja jednaki su kriterijima za zaustavljanje simuliranog disanja:

izdisaj je prestao - ovo je signal za prelazak na sledeće, umereno disanje,

počeo se gušiti - tada trebate „ukloniti“ osjećaj gušenja (kako je gore opisano) i odmah prebaciti na umjereno disanje.

Udahnite zvuk „ha“ 1 sekundu, smiren, bez uspavljivanja, sav zrak ulazi u pluća.

Ne duboko udišite zrak - ovo će biti greška. Udahnuti zrak trebao bi ispuniti samo gornja pluća. Ako ste nenamerno udahnuli, odmah morate ispraviti situaciju. Ovo se radi ovako: duboko udahnete i dugo izdahnete na zvuk „fu“ (to jest, koristite metodu uklanjanja daha).

Nakon toga više nećete htjeti duboko udahnuti: postat će manje duboki, umjereni.

Pravila izdaha i pauze

Izdah i stanka sa umjerenim disanjem izvode se na isti način kao i imitacijom i plitkim disanjem.

Umereno disanje u dinamici

Nakon zaustavljanja površnog disanja odmah pređite na umjereno disanje. Započnite s umjerenim dahom (smiri se u trajanju od 1 sekunde), a zatim izdahnite na zvuk „ha“ (tri „automobila“), nakon čega držite pauzu (takođe tri „automobila“). I ponovite: udahnite, izdahnite, pauzirajte - do prestanka umjerenog disanja. Kriteriji za prestanak disanja su isti kao i za prestanak imitacije i plitko disanje, i to:

izdisaj je prestao - ovo je signal za prelazak na normalno nazalno disanje,

počeo daviti - tada trebate ukloniti dah (koji nam je već poznat gore opisanom metodom) i odmah preći na nazalno disanje.

Trening sobnog disanja pomoću zvuka "fff"

Nakon što ste savladali zadihan dah koristeći zvuk "ha" na izdisaju, možete preći na drugi zvuk - "fff".

Ovo je najjači i najefikasniji zvuk., kada se koristi, bol se brzo ublažava, smanjuje se pritisak, razina šećera i dolazi do brze normalizacije metabolizma u tijelu. U poređenju s njim, zvuk „ha“ može se okarakterisati kao slab, a zvuk „fu“ - kao umeren (silom uticaja na metaboličke procese u telu).

Ipak, zvuk "fff" - i najrizičniji. Činjenica je da ako vaše tijelo "ne prihvati" ovaj zvuk, umjesto da ga poboljšate, naprotiv, vaše se stanje može pogoršati (pojavit će se neka vrsta boli, pritisak će se povećati itd.).

Zbog toga se ne preporučuje početak treninga jahanja uz zvuk „fff“. Ali nakon što naučite disati na zvuk "ha", možete sigurno prijeći na savladavanje zvuka "fff". Štaviše, metoda ushićenja disanja ostaje ista, mijenja se samo zvuk na izdisaju: umjesto zvuka "ha", sada ćete morati izgovarati zvuk "fff".

Izdih na zvuk „fff“ izvodi se ovako: provučete vazduh kroz malu pukotinu između usana (kao da pušete čestice prašine sa papira) izdah treba čuti od početka do kraja (tri "automobila").

Na izdisaju treba biti lagan, slobodan, dok izdahnite, recite neprestano "ffff ...", dok usne nisu napete.

Moguće greške prilikom izdisaja na zvuk "fff":

• prejako ste pritisnuli usne, tako da će izdisanje proći s velikim poteškoćama ili potpuno prestati,

• kada izdahnete, razmak između usana je pretjerano velik,

• ste stegnuli usne i previše izdahnite (u ovom slučaju prebrzo izdahnete zrak - u dva „automobila“).

Da biste imali dovoljno zraka za tri "automobila" tokom izdisaja, koristite ovu tehniku: podešavajte se da ne izdahnete, već kao da obuzdavate izdisaj. Tada se zrak neće izdahnuti tako brzo i malo po malo.

Test za određivanje pogodnosti zvuka "fff" za vaše telo

Tek nakon što se uvjerite da ste počeli pravilno dahtati na zvuk „fff“, možete provesti test koji bi trebao odgovoriti na pitanje da li vaše tijelo prihvaća ovaj zvuk i da li ćete naštetiti zdravlju kada ga upotrebljavate.

Test je kako slijedi. Potrebno je samo napraviti tri udisaja i izdisaja za zvuk "fff" u imitacijskom dahu. Ako se javi i najmanja nelagodnost (vrtoglavica, bol itd.), Više ne dišite na ovaj zvuk. U nedostatku nelagodnosti, ponovo napravite tri udisaja, izdahnete na zvuk „fff“, ali sada na plitko disanje. Kada se pojave nelagode, prestanite disati, u nedostatku nelagode, ponovo napravite tri udisaja na zvuk „fff“, ali sada uz umjereno disanje. Rezultat će ovdje biti isti: ili nelagodnost ili nedostatak.

Ako se za vrijeme takvog testa nastala je nelagoda - to je signal da zvuk "fff" od strane tela nije prihvaćen. Zatim sa ovim zvukom ne biste trebali disati mjesec dana: dišite samo slabijim zvukovima „ha“ i „fu“, izliječite tijelo, a nakon mjesec dana ponovite isti test. Ako je rezultat opet negativan - opet mjesec dana ne udišemo zvuk „fff“. Tako ćete raditi dok ne dođe do pozitivnog rezultata, odnosno do odsustva nelagode. Tada možete koristiti zvuk "fff" kada koristite dahćući dah.

Ako ste već na prvom testu, vaše tijelo je ostalo dobro i nije se pojavila nelagodnost - ovo je signal da je telo uzelo zvuk „fff“i možete disati na taj zvuk.

Ako tijelo nije prihvatilo zvuk „fff“ - to je pokazatelj značajnih metaboličkih poremećaja u vašem tijelu i povezanih bolesti. U ovom slučaju, bit će potrebni znatni napori da obnovite svoje zdravlje uz pomoć usplahilog disanja koristeći slabije zvukove "ha" i "fu".

Ako je tijelo primilo zvuk „fff“, to znači da su metabolički procesi u vašem tijelu poremećeni (nepravilno dišete), ali ne toliko, i brzo možete vratiti svoje zdravlje uz pomoć uspavanog disanja, uključujući korištenje vrlo snažan i efikasan zvuk "fff".

Trening sobnog disanja pomoću zvuka "fu"

Naučivši vrištanje disanja pomoću zvukova "ha" i "fff", možete preći na savladavanje zvuka "fu".

Pravila izdaha za zvuk "fu": prilikom izdaha izgovorite samo "y", savijte usne u epruveti, nečujan izdah.

Veličina rupe u ustima određuje se na sljedeći način: trebate staviti kažiprst u usta, a zatim je primiti prstom sa svih strana tako da usne lagano dodirnu prst, govoreći sebi "y". Rupa u ustima postaje okrugla, usne idu naprijed duž prsta - pronašli ste svoju veličinu. Nakon toga uklonite prst, a usne ostavite u dosegnutom položaju i zapamtite to. U tom su slučaju usne napete (u tom položaju dolazi do izdisaja).

Ako tijekom izdisaja usne postanu bliže i otvor u ustima se smanji, to je greška, jer se u tom slučaju umjesto zvuka "fu" može dobiti zvuk "fff". Ova je greška posebno opasna za one koji uglavnom ne mogu disati na ovaj jak zvuk.

Ako u toku izdisaja rupa u ustima postane šira, to je i greška, jer u ovom slučaju izdisanje se može pojaviti ne na zvuk „fu“, već na zvuk „ha“ ili „ho“.

Kad izdahnete na zvuk "fu" ne pušete (ovo je greška), već ne slušno izdahnete zrak iz pluća (izgovara se "y"). Izdisanje se vrši usnama; ne možete izdisati grlom.

Sjetite se kako topimo mraz na staklu autobusa da vidimo kuda idemo. Ili druga opcija: sjetite se kako dišemo ogledalom ili čašama kako bismo ih obrisali.

Kako primati zvukove dok izdahnete

Morate se pridržavati sljedećeg pravila: taj zvuk je bolji, u kojem je lakše i ugodnije izdisati.

Pretpostavimo da se odlučite udahnuti uzdrhtavim dahom na zvuk „ha“ u sedećem položaju: simulirali ste dah, a zatim - dugačak izdah na zvuk „ha“. Ako se izdisanje pokazalo lako, bez ikakvih prisiljavanja, to je signal da vam trenutno treba dahtati dah, jer je puno kiseonika blokirano zbog nepravilne nosne izdisaje, a mozak je već „uključio“ tugujući dah. Nakon završetka imitacijskog disanja pređite na površno, a zatim, po završetku površnog, umjereno dišite s izdahom na isti zvuk "ha".

Druga opcija: izdisaj na zvuk „ha“ nakon simulacije udisaja je težak, morate doslovno silom pritiskati zrak. Ovo je signal da tijelo sada ne prihvaća zvuk "ha" i ne bi trebalo da diše ovim zvukom. Pokušajte s ovom opcijom: napravite imitaciju inspiracije i izdahnite drugačiji zvuk, na primjer, na "fu". Ako se izdisaj pokazao laganim, bez ikakve prisile, nasiljem nad sobom, sada biste trebali disati upravo za ovaj zgodniji i ugodniji zvuk „fu“. Nakon zaustavljanja imitacije istog „fu“ zvuka, dišite plitkim, a zatim umjerenim disanjem, odnosno koristite ugodan zvuk (upravo sada) za vas na svim vrstama disanja.

U principu, zvukovi na izdisaju mogu se proizvoljno menjati: ujutro su udahnuli na „ha“, sredinom dana - na „fu“, uveče - na „fff“. Ali ako vam se svidio neki zvuk više nego drugi, onda možete disati uglavnom na ovom zvuku. Štaviše, možete napraviti nekakav zvuk glavnim, tada će drugi zvukovi biti sekundarni.

U ovom se slučaju radi na ovaj način: ujutro, popodne i navečer dišete cijelo vrijeme koristeći glavni zvuk dok izdahnete, ali ako odjednom "ne idete" na ovaj zvuk, morate udahnuti pomoću drugog zvuka (sekundarnog), a zatim ponovo udahnite glavni zvuk.

Plač dah u dinamici

Sjedeći, stojeći ili hodajući polako po sobi, morate započeti imitiranjem daha. Mi udišemo imitaciju, a izdah je lak. Čim izdah prestane ili se počnete gušiti, morate zaustaviti imitacijsko disanje.

Sada trebamo prijeći na iduće, plitko, disanje. Ponovo udahnemo, dok je izdisaj lak. Prestankom izdisaja ili pojavom gušenja zaustavljamo površinsko disanje i prelazimo na sljedeći dah - umjeren. I opet udišemo, dok je izdisanje lagano. Prestanak izdisaja ili pojava gušenja zaustavljamo umjereno disanje (a s njim i čitavu sesiju smirenog disanja) i prelazimo na normalno nazalno disanje.

Ovo je primjer idealne opcije. U praksi nije potrebno svaki put prolaziti kroz sve te faze, sasvim je dovoljno da se ograničite na jednu ili dvije vrste disanja.

Ponekad, na primjer, možete disati 2-3 minute da poboljšate svoje stanje. Započnete sa simuliranim disanjem i dovršite vježbu u tom dahu. Ni površno ni umjereno disanje se ne mogu koristiti.

Međutim, može se ispostaviti da je imitacijsko disanje trajalo samo jednu minutu, a zatim prestalo. U tom slučaju trebate disati preostale dvije minute na plitkom disanju, a umjereno disanje nije potrebno. Drugim riječima, samo tijelo će vam reći najbolju opciju.

Napomena Postoje slučajevi kada Ne možete započeti sa simuliranim disanjem.

1. Kada udišete nos, imate neku vrstu nelagode (boli vas glava, diže vam krvni pritisak itd.). Ovde je pravilo: da biste ublažili bol, morate disati zadihanim dahom, ali trebate početi ne s imitacijom daha, nego plitkim dahom. Imitacija se ne koristi, dišite samo površno, a po potrebi i umjereno disanje.

2. Ako tijekom simuliranog disanja dobijete samo jedan ili dva udisaja, a izdah prestaje ili se započnete gušiti, to je signal da u tijelu postoje značajni poremećaji. Ovde je pravilo ovo: ne dišite imitacijom jednu sedmicu, koristite samo površno i umjereno disanje. Nakon tjedan dana, ponovo pokrenite test za simulirano disanje: ako opet dobijete jednu ili dvije udisanja-izdisaje, opet tjedan dana ne udišite imitaciju. I tako radimo dok ne postignemo pozitivan rezultat, kada dobijete tri daha. Tada lepršava dah može započeti simuliranom inspiracijom.

3. Ne možete započeti imitacijskim disanjem dok ležite i hodate ulicom. U tim položajima započnite s plitkom inspiracijom, nakon čega prelazite na umjereno disanje.

4. Ne postoje čvrsti obrasci za korištenje uspavljivog daha. Na primjer, redoslijed korištenja različitih vrsta smirivanja disanja (imitacija, površno, umjereno) općenito treba promatrati ovim redoslijedom. Ali ako je imitacijsko disanje započelo odmah s poteškoćama, možete, bez promjene zvuka na izdisaju, početi s plitkim disanjem, a u njegovom odsustvu možete početi odmah s umjerenim disanjem. O ispravnosti opcije koju ste odabrali najbolje ocjenjuje vaše dobrobit: ako se osjećate dobro ili čak poboljšavate, onda je opcija koju ste odabrali ispravna.

5. I na kraju, ne biste trebali početi sa imitacijskim disanjem ako već imate hroničnu bolest. U ovom je slučaju bolje udahnuti samo dvije vrste kihaćeg daha: površno i umjereno.

Ne postoje striktna pravila u određivanju trajanja lepršavog daha. U principu, može trajati i do jedan sat ili čak i duže. Svako vrijeme trajanja određuje vaše dobrobit. Ako se osjećate dobro, samo udahnite 2-3 minute (otprilike, ne gledajte na sat) radi prevencije. Da biste izlečili hronične bolesti, možete udahnuti pola sata i sat vremena.

Ovdje je opće pravilo ovo: ne dišite odmah previše (sat vremena ili više), pokušavajući se brzo oporaviti. U prvih jedan ili dva dana, kada konsolidirate vještinu grlećeg disanja, općenito je bolje ograničiti se na nekoliko udisaja.

Ovo se radi ovako: trebate napraviti 5-6 inspiracija ujutro za zvuk „ha“, nakon pola sata ili sat vremena da biste ponavljali ovu vježbu za zvuk „fu“, a zatim - za zvuk „fff“. Ponovite ove tri vježbe u ovom slijedu do večeri, sjećajući se tehnike.

Naredna 2-3 dana trebate disati 2-3 minuta 5-6 puta u toku dana. Ovih dana nastavljate da savladavate vještinu disanja u ritmu i bilježite da vam je počelo pomagati (olakšali ste bol, pritisak itd.).

Tada počnete samovoljno povećavati trajanje sesije: možete udahnuti 5, 10, 15, 20 minuta ili više. To ne znači da treba trajati disanje iz dana u dan neprestano povećavati.

Tokom jedne sesije možete udahnuti 15 minuta, tokom sljedeće sjednice izdvojite samo 2-3 minute za prevenciju, zatim - 10 minuta itd.

Svaki put kada sami odredite trajanje sesije, uzimajući u obzir vaše stanje, dostupnost slobodnog vremena itd.Općenita tendencija ovdje je sljedeća: što su metabolički procesi poremećeni, što više bolesti postoji, to je češće potrebno da koristite lepršavo disanje za liječenje, duže morate udahnuti.

Kako se oporavite, potreba za grkljanstvom smanjuje se do potpunog odsustva takve potrebe, što će značiti obnovu pravilnog nosnog disanja.

Kako koristiti sobanje danju

Nema ovde šablona i možda postoje različite mogućnosti.

Nakon što se probudite, možete odmah disati barem 2-3 minute. Prije doručka, disanje može brzo prestati jer je u krvi malo šećera, masti, bjelančevina koje su potrebni organima i mišićima. Zato tijelo može brzo "isključiti" zadihan dah: zašto davati organima puno kisika, ako u krvi nema hranjivih sastojaka?

Priroda je uredila naše tijelo na vrlo racionalan način - ako nema hranljivih sastojaka u krvi, tijelo "isključuje" disanje. Ali nakon doručka postoje potrebni uvjeti za "uključivanje" lepršavog daha i tada ponovo možete udahnuti.

Ako ujutro imate slabost, ne želite otići od kuće, tada biste trebali vratiti svoje radno stanje. To se radi ovako.

Nakon doručka zauzimate sjedeći položaj i upotrebljavate dahnuće. Kad se završi, trebate ustati i prošetati se po sobi: kad hodate, zadihan dah može se ponovo nastaviti.

S pojavom znakova umora ili s prestankom natezanja disanja morate ponovno sjesti i upotrijebiti dahtanje. Ovu tehniku ​​morate ponoviti nekoliko puta dok ne osjetite da vam se snaga oporavila i da je slabost nestala.

Energija koja se pojavila u tijelu nagovara vas na aktivnije akcije: sada želite izaći vani. Ali čim izađete iz kuće, zadihan dah ponovo se „uključi“. Hodanje, pokreti, rad mišića povećavaju tjelesnu potrebu za kisikom, pa mozak opet "uključuje" zadihano disanje. Započnite s plitkim disanjem, s njegovim prestankom - pređite na umjereno disanje, a zatim na normalno nazalno disanje.

Korištenje jecaja na ulici nije trajni proces. Ako vas je automobil vozio i natapao vas oblakom ispušnih plinova, tada, naravno, ne biste trebali disati u ovom trenutku (usput, ne samo ustima, već i nosem), a tek kad izađete na čistiji zrak, možete ponovo zadihati disanje.

Započnite s tipom daha koji ste je prekinuli. Takvi prirodni prekidi mogu biti, na primjer, kada pređete ulicu, obilazite stajaći prijevoz, uđete u autobus, odete u trgovinu ili metro, kupite nešto na ulici itd. Ali opet možete nastaviti s užasavanjem disanja: u autobus, metro, na ulici, u trgovini. U pravilu bi plakanje disanja trebalo prekinuti u slučajevima kada je potrebna povećana pažnja.

U bilo kojem trenutku možete prestati jecati disanje po vlastitom nahođenju i prebaciti se na normalno nazalno disanje. Slično tome, možete prekinuti nazalno disanje u bilo kojem trenutku i prebaciti se na jahanje.

Često se ljudi plaše disati otvorenih usta na ulici: loša ekologija. Ti su strahovi suvišni.

Naravno, nazalnim disanjem zrak se čisti od prašine, klica i sl., Što liječnici uvijek ukazuju. Međutim, ti su se strahovi očito pretjerani, jer se disanjem usta (u slučaju daha koji zastaje) svi pacijenti uspješno izliječe, jer počinju pravilno disati.

Naravno, bolje je disati čisti zrak. Ali u urbanim uvjetima, nažalost, svi udišu zrak koji ponekad ne zadovoljava osnovne sanitarne zahtjeve. Ipak, pacijenti koji koriste ushićeni dah uvijek se osjećaju puno bolje od onih koji dišu samo kroz nos.

Kako disati kroz nos

U principu, osoba treba da diše nosom, a ne ustima. Ovo je, kao što znate, glavna poanta moderne medicine.Međutim, liječnici ne uzimaju u obzir činjenicu da: možete nos disati nepravilno, naprotiv, pravilno možete disati ustima.

Nosno disanje je ispravno samo kad je izdisaj duži od izdisaja. Takvo je disanje u pravilu kod ljudi koji su zdravi od rođenja: imaju snažne mišiće pluća, pa je samim tim ekscizija ispravna, odnosno produžena. Takvih zdravih ljudi je vrlo malo - oko 10-20 posto. Njihov se metabolizam normalizuje i tijelo samo podržava sve organe u zdravom stanju. Ti ljudi se praktično ne razbole, dugo žive.

Međutim, kod većine ljudi nazalno disanje je nenormalno. Slabi mišići pluća od rođenja ne dopuštaju tijelu da optimalno regulira metaboličke procese. Organi, koji imaju stalni nedostatak kiseonika, ne mogu uzimati hranu toliko potrebnu za svoje normalno funkcionisanje iz krvi, i zato postaju bolesni. Tijelo je neprestano oslabljeno, imunitet se smanjuje: upravo su zbog toga ti ljudi postali prve žrtve zaraznih bolesti.

Osobe s nepravilnim nazalnim disanjem imaju stalno poremećen metabolizam, što određuje prisustvo u pravilu ne jedne, već nekoliko bolesti istovremeno. Njihove karakteristične bolesti: hipertenzija i hipotenzija, kardiovaskularne bolesti (ishemija, angina pektoris, aritmija, atrijska fibrilacija), bronhijalna astma, dijabetes melitus, bronhitis, tuberkuloza, rak, AIDS, čir na želucu i mnoge druge. Razlog svih ovih bolesti je jedan - nepravilno disanje.

Lijekovi su za njih praktično beskorisni. Svi ovi ljudi mogu se riješiti svih svojih bolesti na jedan način: učenjem pravilno disati. Otkačeno disanje je panaceja za sve njihove bolesti: počnu uzimati dugačke izdisaje ustima, te se odmah počinju liječiti od raznih bolesti, uključujući takozvane neizlječive bolesti: dijabetes, rak, AIDS, tuberkulozu itd.

Neznajući za ove karakteristike nazalnog disanja, ljekari često daju pogrešne preporuke. Na primjer, savjetuje se duboko udahnuti nosom na osnovu činjenice da što više kisika uđe u tijelo, bolje za zdravlje. Međutim, takva je preporuka ispravna samo za malu grupu ljudi koja pravilno diše. Dapače, što više kisika udišu, to je bolje: uostalom, s pravim produljenim nosnim izdisajem kisik se ne blokira hemoglobinom i cijeli ulazi u organe i mišiće. Zbog toga se istovremeno osigurava stabilna opskrba šećerom, mastima, proteinima u organe i mišiće.

Ali za većinu stanovništva su takve preporuke štetne i opasne. Dubokim disanjem kroz nos imaju još veći metabolički poremećaj, još manje kisika ulazi u organe i mišiće, tijelo još više slabi, što stvara povoljne uvjete za pojavu sve više i više novih bolesti.

Opšte pravilo: ne regulirajte čađu na nosnom disanju. Neki ljudi, čuvši za korisnost produženog izdisaja, sami počinju stvarati dugotrajne izdisaje nosom. To se ne može učiniti, jer se vrtoglavica, bol mogu odmah pojaviti. Dugi izdisaji mogu se obavljati samo ustima, kao i kod plakanja.

Drugim riječima, ako imate pravilno disanje, tada to tijelo i sam regulira, pružajući dug izdah nos. Ako imate nepravilno disanje, onda možete sami da radite duge izdisaje samo ustima: kako to priroda pruža

Iz toga slijedi da brojni respiratorni sustavi koje je čovjek stvorio od antike (na primjer, joga, qigong) pa sve do danas, osiguravajući regulaciju nazalnog disanja, ne ispunjavaju ovu prirodnu potrebu. Zbog toga je, po mom mišljenju, njihova efikasnost vrlo relativna, rezultat čega nijedan od tih mnogih sustava nije postao zaista popularan sistem disanja.

Mnogi ljudi pokušavaju odrediti da li pravilno dišu nos, slušajući njihov nosni izdisaj i uspoređujući ga s trajanjem njihovog udisanja. Ni u kojem slučaju se takav kriterij ne smije primjenjivati. Stvar je u tome što osoba takvim pristupom potpuno nesvjesno počne produžavati nosni izdisaj i dolazi do pogrešnog zaključka da ima pravo disanje.

Postoje mnogi indirektni pokazatelji vašeg nepravilnog nosnog disanja. Ovo je pretjerana punoća ili, obrnuto, pretjerana mršavost. Ovo je prisutnost raznih bolesti, glavobolje i bolova u glavi, povišenog ili smanjenog pritiska, povećane emocionalnosti, razdražljivosti, čestih stresova, depresije itd., Itd. Sve su to posljedice poremećaja metabolizma uslijed nepravilnog disanja.

Postoji dobar i pouzdan način da se utvrdi ispravnost vašeg disanja. To je sledeće. Da biste proverili da li ste pravilno udahnuli nos u prethodnih sat vremena, simulirajte dah i dug izdah na zvuk „ha“. Ako izdišete lako, slobodno, bez ikakve prisile, to je siguran znak da nepravilno dišete nosom. U tom slučaju definitivno trebate započeti disati ustima, odnosno dubokim dahom.

Važno je naglasiti da disanjem kroz usta i nos (ispravno i pogrešno) upravlja centralni nervni sistem. Mozak se "uključuje" i "isključuje" disanje, stalno ga reguliše. Stoga je opće pravilo ovo: razmišljajte manje o svom nazalnom disanju i čak zaboravite na to, udišite kako dišemo, kako dišemo iz djetinjstva - na kraju krajeva, u djetinjstvu ne razmišljamo jesmo li dugo izdahnuli, već udišemo kako se to ispostavi. Ovo je osnovni princip nazalnog disanja.

Kad postanemo odrasli i razbolimo se, počinjemo učiti da dišemo - želudac, dijafragma, prsa. Ovo nije neophodno za učenje, jer sve ove neprirodne vrste disanja mogu pogoršati stanje organizma. Jedino što možemo učiniti svjesno je, ako je potrebno, upotrijebiti zadihan dah predviđen prirodom.

Istorija otkrića lepršave tehnike disanja

Metabolički procesi dječaka bili su poremećeni od djetinjstva, a s dijabetesom se borio od rane dobi, koristeći fizičke vježbe koje su mu pomogle u borbi s tjelesnim poremećajima i održavanju zdravlja.

No dijabetes je samo privremeno oslabio svoje simptome, u suštini je podmukla bolest, postupno je obavljao destruktivne radove u tijelu. A već u dobi od 40 godina odrasli dječak boravio je u bolnici u stanju prije infarkta.

Jurij Vilunas, ovo je ime ove osobe koju su ljekari ograničili u svim fizičkim pokretima da ne bi naštetili srcu. Uzeo je injekcije i tablete i teško su se kretali. Režim koji su propisali ljekari postupno ga je pretvorio u invalidnu osobu.

Jurij je odlučio obnoviti vježbe kako bi se nekako održao u fizičkoj kondiciji. Ali prva vježba uzela mu je posljednju snagu i planuo je u suze. Duboko je grickao usta i izdahnuo (kao što mu je tijelo kazalo), sjedio je nekoliko minuta što mu je donijelo olakšanje, pa čak i određenu navalu snage. Pogledajte podrugljivi video 1. dio:

Psihički primijetivši svoje poboljšanje, Jurij Vilunas počeo je svjesno zadržavati dah, kao tokom plača. Nekoliko puta dnevno. I dogodilo se nešto u što su svi ljudi oko njega i ljekari odbili vjerovati. U samo tjedan dana osjetio je značajno poboljšanje i nakon nekoliko mjeseci, osjećao se potpuno oporavljen.

Godinama nakon ovog otkrića, Jurij Georgievič, nastavljajući istraživati ​​ovu metodu i poboljšavati je, zaključio je. Da se tijelo, kao samoregulirajući sistem, samostalno može oporaviti. Ovaj postupak uključuje nekoliko fizioloških komponenti:

  • impulzivna samo-masaža
  • prirodni noćni odmor
  • prirodna prehrana
  • prirodno gladovanje
  • i zadirkivao dah.

Ovako je sudbina predala Juriju Vilunasu umiruću metodu disanja, koju trenutno velikodušno dijeli sa svima.

Danas vam predlažem da se upoznate sa samo jednim smjerom cijelog sistema - gunđanjem daha.

Što je osnova disanja zdrave osobe

Svi znaju da disanjem napunimo pluća zrakom. Kisik se oslobađa iz vazduha, koji se preusmerava protokom krvi u sve ćelije u telu. Zatim krv uhvati ugljični dioksid, primajući ga iz stanica i nosi u plućne alveole.

Metoda žalovanja video daha, deo 2:

Pun i dubok dah pruža telu veći dio kiseonika, što znači da više stanica dobija. Dakle, osoba je zdravija. Zvanična medicina tako misli ...

Nastava profesora K.P. Buteyko o ljekovitom disanju i gladovanju kisikom

I sada se to dobro uspostavljeno razumijevanje procesa disanja sada vidi na potpuno drugačiji način. U svojoj teoriji, zasnovanoj na godinama promatranja i istraživanja, profesor K.P. Buteyko je otkrio da proces snabdijevanja kisikom i apsorpcijom kisikovih stanica u tijelima direktno zavisi od prisustva CO2 u krvotoku.

Pa čak i postaviti proporciju idealne prisutnosti O2 i CO2 za zdravo disanje. Za zdravu i nesmetanu apsorpciju kisika ćelijama njegova količina treba prevladati nad ugljičnim dioksidom tri puta.

Ako je kisika više nego normalno, tada se veze koje on tvori s hemoglobinom umnožavaju. Stigavši ​​do ćelija, kiseonik mora da razbije ove veze da bi slobodno prodirao kroz membrane u ćelije. Što li on nema snage. A gladovanje kiseonikom pojavljuje se u ćelijama, a nedostaje i kiseonika, javlja se i u organima, što dovodi do različitih smetnji i bolesti.

Stoga je potrebno udahnuti zrak na takav način da veze hemoglobina s kisikom budu krhke, a koje lako mogu probiti. A za to, u alveolama pluća ugljen-dioksid bi trebao biti 3 puta više.

Na žalost, ovo otkriće, koje je nazvano "voljna eliminacija dubokog disanja" - VLGD, javna medicina nije prepoznala. I autor je zbog svog izvanrednog razmišljanja bio izložen brojnim napadima.
I evo trećeg dijela, Jurij Vilunas urlajući dah video:

Moramo se sjetiti s vama da pri regulaciji disanja ovom metodom omjer ugljičnog dioksida i kisika treba biti 3: 1. Ispod ćemo naučiti disati ...
Sada su ukinute sve zabrane na sistemu disanja Buteyko i službeno se koriste u medicinskim ustanovama za poboljšanje zdravlja ljudi.

Jurij Vilunas svoju je metodologiju izgradio na razvoju profesora Buteykoa, ali ga značajno poboljšao. S gledišta ideja što ih je oformila službena medicina, neshvatljivo je shvatiti zašto za samo nekoliko minuta disanje može dovesti do normalnog pritiska i boli za ublažavanje .. I pitajte tijelo takav program da najopasnije bolesti postepeno prelaze. Ali tako je.

Duboko disanje je nezdravo

Ova je izjava bila poznata u 18. stoljeću, holandski liječnik De Costa prvi put je govorio o štetnim utjecajima dubokog i punog disanja na zdravlje.

Nakon toga, ruski ljekar, fiziolog B.F. Verigo je napravio sličan zaključak da nedostatak CO2 i višak O2 ne zasićuju stanice, već naprotiv, izazivaju izgladnjivanje kisikom. Potpunim dahom izbacuje se ugljični dioksid, a tijelo, pokušavajući ga zadržati, daje zapovijed brodovima da se strpe. Iz toga kisik takođe ne može ući u ćelije.

O činjenici da je duboko disanje štetno za zdravlje, tvrdio je i profesor Buteyko.

Profesor je utvrdio da zdravi ljudi imaju znatno više ugljičnog dioksida u krvi u usporedbi s pacijentima, na primjer, bronhijalnu astmu ili druge bolesti: kolitis, čirevi, moždani udar i srčani udar. Stoga, da bi postao zdrav, mora se naučiti spremati CO2 unutar tijela.A površno disanje pomaže u tome.

Naučno je dokazano da 3 minute dubokog disanja uzrokuju takve probleme u tijelu:

  • kvarovi štitne žlijezde,
  • nastaje oticanje i vreće ispod očiju se povećavaju,
  • koncentracija holesterola se spušta,
  • od nedostatka ugljen dioksida pojavljuje se nesanica,
  • rizik od moždanog udara i srčanog udara, astme,
  • pojavljuju se neravnoteža i glavobolje.

Na videu, tehnika disanja, 4. dio

Prekomjerna i česta razmjena zraka u plućima postepeno smanjuje imunološke snage tijela, remeti metaboličke procese i dovodi do kvara živčanog sistema. Manjak CO2 nosi promene u acidobaznoj ravnoteži, što uzrokuje pravovremenu snabdevanje enzimima i vitaminima. To utiče i na sastav krvi i na sastav kostiju, aktivira rast tumora i rast i doprinosi taloženju holesterola.

A sad prijeđimo na samu metodu disanja.

Ko ima koristi od jecaja dah

Jurij Vilunas upozorava da zdrava osoba ne osjeća potrebu. To koristi ljudima sa zdravstvenim problemima i abnormalnostima i pomaže eliminirati sve simptome. Dobro je koristiti ga i za prevenciju i kada je osoba već bolesna.

Čak i djeca ga mogu izvoditi, čim postoji osjećaj nedostatka snage ili nelagode, od ove vježbe neće biti štete. Disanje liječi i donosi najveći učinak kada:

  • dijabetes melitus i predijabetes,
  • s bolestima plućnog sistema i bronhija,
  • prehlade
  • pri visokom i niskom pritisku, ali samo u remisiji,
  • sa anemijom i kada je hronični umor spreman,
  • kada se nije moguće nositi sa nesanicom i glavoboljom,
  • sa bolešću stomaka,
  • za gojaznost
  • sa nervnim poremećajima
  • sa prekidom cirkulacije,
  • liječi dijabetes bez lijekova
  • u kršenju metaboličkih procesa,
  • astma
  • sa imunodeficijencijom i manjkom energije,
  • leči kardiovaskularne bolesti.

U procesu pospanosti disanja otklanja se najvažniji uzrok hipoksije i trovanja nervnih ćelija i u tijelu se vraća proces obnove pravilne cirkulacije krvi. A to direktno utječe na obnovu metaboličkih procesa u ćelijama i tkivima. Što dovodi do sistematskog oporavka organa i sistema, pa čak i nervnih ćelija.
U dijelu 5, opća pravila za provedbu:

Kome je grdna vježba daha kontraindicirana

Ni u kojem slučaju ne smijete izvoditi ovu vježbu tijekom pogoršanja bolesti, posebno ako je povezana sa:

  • s povredama glave
  • sa povišenim krvnim pritiskom
  • intrakranijalnim i intraokularnim pritiskom,
  • sa groznicom i groznicom,
  • sa mentalnim poremećajima
  • uz rizik od krvarenja.

Tehnika plakanja daha, po metodi Jurija Vilunasa

Prije nego što započnete s vježbom, duboko udahnite i izdahnite. Disanje po snazi ​​svog učinka podijeljeno je na imitativno, površno i umjereno, uključuje 3 faze: udah, izdisaj i stanku. Dajem kao primjer opće vještine disanja. Po želji, svako od vas može samostalno proširiti svoje znanje i dublje savladati metodu lepršavog daha Jurija Vilunasa.

Kako to učiniti ispravno

1. Udahnite usta. Kratko i energično, kao da vam je zrak u ustima ostao i ne ide dalje. Dah podseća na jauk tokom plača kada osoba zadihava vazduh: "ha", a trajanje mu je samo 0,5 sekundi. Ovo je zvučni zvuk.

2. I izdahnete usta. Za početak, kako biste savladali ovu tehniku, predlažem vam da prilikom izdaha upotrebljavate zvuk „ho-o-o“ ili „ha-a-a“, autor metode smatra da su ti zvukovi najprihvatljiviji za sve. Savijte usne u epruveti i na izdisaju tiho izgovarajte "ho-o-o".

Ne naprezanje dok izdahnete. Izdah treba biti gladak i miran. Trajanje izdisaja je 2-3 sekunde.Ako vam je duži izdah ugodan, možete ga koristiti. Ne pokušavajte izdahnuti sav zrak iz pluća kako biste ga lako zaustavili.

3. Pauza. Stanka traje 2 sekunde, samo zadržite dah, ne dišite. Da bi pravilno izračunao, bez ubrzavanja sekunde, Vilunas preporučuje tiho brojanje: "jedno-stroj, dvo-stroj". Proći će dvije pune sekunde.

Disanje možete koristiti u bilo kojem položaju tijela: sjedeći, ležeći, pa čak i dok hodate. Ako vam nedostaje daha, nastavite sa svojim uobičajenim.

Kako odrediti da li vam je potreban takav tretman

Začudo, ali ne mogu svi osjetiti potrebu za takvim disanjem. Činjenica je da postoje prilično zdravi ljudi koji imaju dobro razvijene unutrašnje mišiće koji omogućavaju proces disanja. Odnosno, oni su od dana rođenja uklonili proces samoregulacije, koji u potpunosti osigurava sve metaboličke procese.

Od dana njihovog rođenja, takve ljude odlikuju dobar i dug životni vijek.

Ali većina ljudi se rađa sa slabim dišnim sistemom i tijekom života diše nepravilno, što dovodi do brojnih bolesti. Utvrditi treba li vašem tijelu ovu vrstu disanja lako je i jednostavno.

Udahnite redovno (kao što uvijek udišete) i duboko izdahnite. I odmah počnite da dišete, koristeći pravila lepršavog daha. Kratki dah unutra i van, uz zvuk straha.

Zdravi ljudi neće imati dovoljno zraka za izdah. To znači da iz prirode pravilno dišu i svi metabolički procesi u njihovom tijelu ispravno se odvijaju. Stoga se živčani sustav odupire metodi umjetnog disanja i osjećaju nelagodu.

Ali kod osoba sa zdravstvenim problemima, izdisanje će biti lako i opušteno. I postojat će želja da nastavim sa ovim dahom. Ovo sugeriše da tijelo nastoji da se oslobodi viška kisika u plućima, želi više ugljičnog dioksida.

Koje zvukove mogu koristiti prilikom izdisaja?

Prema autorici tehnike, izdisanje uzdahnućim dahom mora biti popraćeno zvukom. Štaviše, ne bi trebalo biti glasno, tako da samo njega možete razlikovati.

Kao što je gore spomenuto, prvo morate početi sa zvucima „ha-ha-ha“ i „ho-o-o“, ovo su slabiji zvukovi. Postepeno, tokom treninga, možete prelaziti na druge zvukove: "fff", "fu-u-u", "s-s-s".

Posljednja grupa zvukova smatra se vrlo jakom, ne možete početi s učenjem vježbi s njima. Kada koristite zvukove „ff ff“, „fu-y-u“, „s-s-s“, mogu se pojaviti glavobolja i vrtoglavica. Odbijanje ovih zvukova u vašem telu ukazuje na ozbiljna kršenja, na primer, vaskularno kočenje (ateroskleroza).

Iako je sve individualno. Probajte i odaberite zvuk uz koji ćete ugodno disati, a istovremeno nećete osjetiti neugodne senzacije.

Univerzalna tehnika izbjegavanja grešaka

  1. Treba vam samo disati kroz usta. Udahnite i izdahnite kroz usta.
  2. Kratko ste udahnuli, ali nemate daha. Imate osjećaj nedostatka kiseonika. Dakle, ne treba nastaviti i forsirati svoje tijelo. Udahnite normalan, poznati dah i izdahnite.
  3. Ili koristite ovu metodu Vilunasa: duboko udahnite usta, izdahnite, savijte usne u cjevčicu i recite „ho-o-o“.
  4. A onda ponovo pređite na metodu lepršavog disanja. Ako nakon ovoga, disanje ne popušta, morate prestati koristiti. Slušajte sebe. Udah i izdisaj trebaju biti ugodni i ugodni.
  5. Izdah bi uvijek trebao biti duži od udaha, ali mu nije jednak, i osim toga, ne kraći.
  6. Pri izdisaju mišići usana ne bi trebali biti napeti. Treba nastojati osigurati da su usta dovoljno otvorena za slobodan izlaz zraka, bez napora i guranja kroz usne.
  7. Oštrim i kratkim dahom pokušajte steći osjećaj da zrak ostaje u ustima i ne ide dalje.Udahnuti zrak zraka trebao bi pogoditi nepce, osjetit ćete njegov hladni dodir. Ako osjetite hladan zrak ispod grkljana (bronha i pluća), tada dišete nepravilno.
  8. Pauzirajte pravilno i ne puštajte zrak iz pluća tokom pauze.

Napomena: U paragrafu 7 - kako izbjeći pogreške napisano je da trebate steći osjećaj da zrak ne ulazi u pluća. To je senzacija. Čini se samo da je dah toliko kratak i brz da dopire samo do grla. U stvari, sigurno ide u pluća. Inače osoba neće moći nastaviti disati. I još jedna važna tačka. Ako osjetite udisani zrak u bronhija i plućima, tada dišete nepravilno. Pokušajte ispraviti greške!

Još jednom želim naglasiti da je zadihano disanje prirodni mehanizam našeg tijela koji nam pomaže da izdržimo stres, fizičku bol i sve nevolje. Ne suzbijajte poriv da pukne suza.

Ugušivši tu potrebu u sebi, osoba izaziva unutrašnje bolesti. A put do zdravlja leži u tijelu. Pažljivo slušajte o čemu vaše telo govori. Samo kroz poznavanje zakona prirode otkrivaju se tajne zdravlja, mladosti i dugog života.

Želim vam zdravlja i dugovječnosti, dragi čitaoci!

U članku su korišteni materijali iz knjige Jurija Vilunasa "Sobiranje daha liječi bolesti u mjesec dana"

Članci na blogu koriste slike iz otvorenih izvora na Internetu. Ako iznenada vidite svoju autorsku fotografiju, obavijestite urednika bloga putem obrasca za povratne informacije. Fotografija će biti obrisana ili će biti postavljena veza na vaš resurs. Hvala na razumijevanju!

Nastanak ideje

Moderna tradicionalna medicina oslanjala se na medicinske metode kako bi pomogla pacijentima. Što je bolest složenija, to je više hemikalija koje pacijent prima u medicinskoj ustanovi. Nezdravo tijelo mora uzimati i prerađivati ​​brojne lijekove, čija upotreba stvara dodatno opterećenje za sve organe.

Upravo je to put koji je Yu.G. Vilune do nerešivih zdravstvenih problema. Imajući dijabetes i srčane bolesti, naglo je gubio ostatke zdravlja i optimizma. Jednom je, padajući u očaj, plakao. Jaki, bolni jecaji neočekivano su donijeli olakšanje i energičnost, koju dugo nije doživljavao.

Inteligentna osoba je odmah shvatila da ovo nije uvjerenje od suza. Neočekivano poboljšanje ima i druge korijene. Za vrijeme opaka osoba diše drugačije. Raspitajući um i loše zdravstveno stanje potaknuli su eksperimente disanja, kao što je jak plač.

Rezultat redovnog vježbanja bilo je postepeno poboljšanje dobrobiti. Nekoliko mjeseci kasnije, Jurij Vilunas bio je zdrav.

Značenje nastave

Vilunas je svoje nalaze izrazio u sobnoj tehnici disanja. Ideja istraživača je jednostavna - ono što je neophodno za zdravlje inherentno je prirodi u samom čovjeku.

Narodna mudrost u teškim, nerešivim okolnostima savjetuje: "plači, biće lakše". Vilunas je shvatio da olakšanje ne dolazi iz samih suza, već iz posebnog režima disanja koji prati jecaje. Tehnika izvođenja zahteva udisanje i izbacivanje usta. U ovom slučaju izdisaj je mnogo duži od inspiracije.

Samo slijeđenje ovih pravila može održati zdravlje, vitalnost i optimizam. Ispravan prirodni režim dovodi do prirodne samoregulacije svih procesa u tijelu.

Za zdrav život potrebno vam je:

  • pravilno disanje
  • obavezno noćno spavanje,
  • prirodna samo-masaža - izvođenje ogrebotina i udaranja po potrebi,
  • hrana bez dijeta i režima, po želji,
  • naizmeničenje različitih vrsta aktivnosti,
  • prirodna fizička aktivnost, bez intenzivnog treninga prema rasporedu.

Tehnika može pomoći vraćanju zdravlja i poboljšanju blagostanja, ali morate slijediti pravila da se bolest ne vrati.

Raznolikosti metoda

U RD-u udisanje i izdisaj izvode se samo usnom.Nakon njih slijedi pauza. Trajanje tih akcija i razlikuje metode.

Izvršenje je podeljeno na:

  1. Snažno - kratko udahnite uzdahom (0,5 sec), a zatim odmah izdahnite 2-6 sec, pauzirajte 2 sec. Kada izdahnete, zvuk je „hooo“, „ffff“ ili „fuuu“. Značajka jake metode je osjećaj da sav zrak ostaje u ustima, a da ne prođe u pluća. Međutim, to samo izgleda.
  2. Umjereno - udišite 1 sek bez trzaja, izdahnite 2-6 sec, pauzirajte 1-2 sec.
  3. Slabi - udahnite, izdahnite 1 sekundu, pauzirajte 1-2 sekunde. Zvuk "hooo."

Video lekcija №1 o RD tehnici:

Izdah je lak i postepen, neošišan. Ako za vrijeme vježbanja postoji osjećaj gušenja, trebali biste prestati i normalizirati disanje. Nasilje nad tijelom se ne očekuje.

Ovakve vježbe pomažu u vraćanju potrebnih udjela ugljičnog dioksida i kisika u tijelu.

Postoje vježbe disanja koje dopunjuju i podržavaju Vilunas metode. Neki povezuju RD s vježbama po tehnici A. Strelnikova.

Video lekcija s vježbama iz tehnike Strelnikova:

Kome se preporučuje postupak?

Ovakav postupak nekim ljudima nije potreban. Ovo su sretni ljudi koji od rođenja imaju pravi sustav disanja. Oni su razvili unutrašnje mišiće zbog kojih je disanje skladno. Procesi razmjene omogućeni su samoregulacijom. Takve ljude odlikuje izvrsno zdravlje tokom cijelog dugog života.

Studije dr K. Buteyko pokazale su da su mnogi problemi uzrokovani nedostatkom ugljičnog dioksida u tijelu i viškom kisika. Taj razvoj događaja u potpunosti potvrđuje ideje J. Vilunasa.

RD metoda je indicirana za ljude koji imaju sljedeće probleme:

  • bilo koju vrstu dijabetesa
  • astme i bronhijalne bolesti,
  • gojaznost
  • migrene
  • hipertenzija tokom remisije,
  • bolesti nervnog sistema, poremećaji spavanja,
  • sindrom umora, stalnog umora,
  • bolesti probavnog trakta
  • anemija

Yu.G. Vilunas tvrdi da se riješio dijabetesa i srčanih bolesti. Mnogi pacijenti navode da su prestali koristiti inzulin za dijabetes, drugi koji su preboljeli astmu.

Učenje tehnike ne zahtijeva mnogo napora. Svako može isprobati ovu metodu na sebi. Iz promjene dobrobiti možete shvatiti da li vam je potrebna ova metoda. Tehniku ​​možete savladati i primijeniti u bilo kojem dobu. Svaki univerzalni alat zahtijeva prilagođavanje potrebama vašeg vlastitog tijela.

Neki ljudi počinju koristiti metodu u vrlo naprednom dobu i nastoje poboljšati svoje zdravstveno stanje. Tehnika pomaže i djeci. Nema starosnih ograničenja.

Video od profesora Neumyvakina o pravilnom disanju:

Tehnika izvršenja

Jednom kada savladate tehniku ​​izvođenja, u bilo koje vrijeme možete se obratiti za pomoć RD-a. Vježbe se izvode nekoliko puta u toku tokom 5-6 minuta. Lokacija i vrijeme nisu bitni. Možete disati dok stojite i sjedite, na putu za posao.

Osnova je pravilno izveden udisaj i izdisaj.

Izrađuju se samo kroz otvorena usta:

  1. Udahni Zrak je uhvaćen u mrazu, u malom obroku. Ne može da se uvuče u pluća, mora se zadržati u ustima.
  2. Izdah je popraćen određenim zvukovima. "Ffff" - izlazi kroz jaz između usana, ovo je najmoćnija verzija izdisaja. Zvuk „hooo“ izvodi se sa otvorenim ustima, kada izdahnete za zvuk „fuuu“, usta nisu mnogo otvorena, jaz između usana je okrugli.
  3. Pauzirajte pre sledećeg daha - 2-3 sekunde. U ovo doba usta su zatvorena.

Nastalo zijevanje nije potrebno suzbijati, ono je dio prirodnog procesa. Zijevanjem normalizira se razmjena plina. U slučaju nelagode, vježbanje se prekida. Oni koji tek savladaju metodu ne moraju da vježbe izvode dugo i kroz snagu. 5 minuta je dovoljno.

Provjera potrebe za vježbanjem provodi se nekoliko puta dnevno. Da biste to učinili, udišite 1 sekundu i izdahnite. Ako je izdah skladan, možete to učiniti sa RD.

Video lekcija №2 o RD tehnici:

Kontraindikacije i stav medicinske zajednice

Ne preporučuje se RD tehnika primenjivati ​​u akutnom stadijumu bolesti.

Kontraindikacije za upotrebu metode su:

  • mentalna bolest
  • traumatične ozljede mozga i tumora,
  • tendencija krvarenja
  • povećani arterijski, intrakranijalni i očni pritisak,
  • groznica.

Stav tradicionalne medicine prema metodi sasvim je izvjestan. Ljekari su sigurni da poraz veta, koji je uzrok dijabetesa, ne može biti izliječen disanjem.

Klinička ispitivanja koja su potvrdila efikasnost metode nisu provedena. Upotreba RD-a umjesto inzulina ili lijekova koji sagorijevaju šećer predstavlja ozbiljnu opasnost za pacijente sa šećernom bolešću.

RD sa dijabetičkom komom treba koristiti samo u kombinaciji sa tradicionalnim metodama koje pomažu u uklanjanju pacijenta iz teškog stanja.

Međutim, korištenje vježbi disanja ima pozitivan učinak na pojačanje metabolizma i normalizaciju metabolizma plina. Ispravni udjeli kisika i ugljičnog dioksida (1 do 3) potrebni su za rad svih organa i sustava.

Mišljenja stručnjaka i pacijenata

Brojne recenzije pacijenata o zadihanom tehniku ​​disanja gotovo su u potpunosti pozitivne - negativne povratne informacije su rijetke. Svi su primijetili značajno poboljšanje. Odgovori ljekara uglavnom su oprezni, ali nisu protiv takvih vježbi, jer je tehnika disanja izmišljena odavno i ima značajan terapeutski učinak.

Moj sin je astmu naslijedio od svoje bake, moje majke. Nisam bio dirnut, ali moj sin je dobio. Uvek sam se trudio da kupim najnovije lekove, nisam štedio novac da bih mu olakšao stanje. Maxim je stalno koristio inhalator. Jednom u knjižari, kada sam kupio poklon za svog sina, vidio sam Vilunasovu knjigu „Sobbing dah liječi bolesti za mjesec dana“. Kupio sam ga bez da znam zašto. Ni sama nije stvarno vjerovala, ali dugo je patila sa sinom, čineći ga da odahne. Imao je 10 godina, naviknut je na inhalator. Angažovana, naravno, i ona. Ja sam prvi osjetio navalu energije i poboljšanja blagostanja. Tada je sin ovladao disanjem, osjećao se bolje, zaboravio je na inhalator. Hvala na metodi i na zdravlju.

Imala sam tešku bronhijalnu astmu. Konstantno se koristi inhalator. Prije tri godine bio sam na tržištu, prevario me. Bilo je užasno uvredljivo, htjela sam zaplakati. Dugo izdržala, stigla do parka i užasno zaplakala. Od činjenice da sam se želio obuzdati, ona je sve više i više plakala. Jako sam se plašio napada, iako je inhalator bio sa mnom. Otpuzao sam do kuće i tamo sam shvatio da se osjećam jako dobro. Nisam mogao odlučiti u čemu je stvar. Sjela je pred kompjuter i nije znala kako podnijeti zahtjev. Konačno, nekako formulisano. Tako sam naučio o tehnici disanja. Nisam sumnjala u efikasnost, već sam to provjerila, samo sam savladala. Autor je dobro urađen, izliječio se i pomogao nam.

Anna Kasyanova, Samara.

Radim kao ljekar već 21 godinu. Ja sam lokalni terapeut, među mojim su pacijentima bili oni koji su me pitali o krikanju disanja. Metodu tretiram s oprezom, jer je jasno da trenutno ne postoje načini za izliječenje dijabetesa. Respiratorna gimnastika, kakva je, još nikome nije naštetila. Ako pacijent vjeruje da je bolji, divan. Kontrola šećera kod dijabetičara je i dalje neophodna. Glavno je ne ići u krajnost, napuštajući dokazane metode održavanja stanja da ne bi došlo do komplikacija.

Imam dijabetes ovisan o inzulinu, zbog godina i viška kilograma bio je sve gori. Predložili su povećanje doze lijeka. Jako sam se bojala gangrene, rane dugo nisu zarastale. U vezi s endokrinologom čuo sam za Vilunas. Iz očaja sam odlučio pokušati. Do poboljšanja je došlo čim je savladala metodu disanja. Šećer je značajno opao i smršala sam. Ne odustajem od insulina, ali osjećam se dobro. Ali potpuno je očajala. Radim to već 4 mjeseca, neću prestati.Kažu da insulin neće biti potreban.

Mama je hospitalizirana zbog upale kurjeza na nogama. Liječio se dugo i bez uspjeha, sve dok nije došao do gangrene. Na kraju su posumnjali u visok šećer, ispostavilo se 13. Već je bilo kasno, noga je amputirana. Povjerenje u ljekare palo je na nulu, počeo je proučavati na internetu kako se ljudi ponašaju. Saznao sam za metodu Vilunas. Studirao je sebe, a zatim pokazao majci. Takođe je savladala, šećer je pao na 8. Nastavlja raditi na prevenciji.

Savremena medicina ne može pobijediti mnoge bolesti pa su ljudi prisiljeni da traže načine kako bi im olakšali život. Upotreba vježbi disanja ima dugu tradiciju u mnogim narodima. Časovi RD metodom poboljšavaju dobrobit mnogih pacijenata, koristeći unutrašnje sile tijela i zakone prirode.

Ostavite Svoj Komentar