Oštećenje očiju kod dijabetes melitusa: uzroci, trenutne metode liječenja i preporuke oftalmologa

Jedna od najtežih specifičnih lezija oka kod dijabetesa smatra se dijabetička retinopatija.

Naziv "retinopatija" morate razumjeti promjene u mrežnici koje ne sadrže elemente upale.

Za faktore rizikaRazvoj dijabetičke retinopatije uključuje visoku hiperglikemiju, nefropatiju, kasnu dijagnozu i neadekvatno liječenje dijabetesa.

Patogenezadijabetička retinopatija određena je kršenjem metabolizma ugljikohidrata. Kao rezultat hipoksije tkiva nastaju promjene u mikrovaskularnom sustavu, a pogotovo su pogođeni sudovi bubrega i očiju.

Dijabetička retinopatija se obično razvija 5-7 godina od početka bolesti. Povećana propusnost zidova kapilara, okluzija (začepljenje) vaskularnog dna i edemi tkiva mrežnice glavne su patološke manifestacije procesa dijabetičkog oštećenja mrežnice.

Promjene fundusa se mogu podijeliti u 3 stupnja:

- neproliferativna dijabetička retinopatija - zbog prisutnosti u mrežnici oka patoloških promjena u obliku mikroaneurizmi, krvarenja, eksudativnih žarišta i edema mrežnice. Retinalni edem lokaliziran u središnjoj (makularnoj) regiji ili duž velikih žila važan je element neproliferativne dijabetičke retinopatije.

- preproliferativna dijabetička retinopatija - karakterizira prisustvo venskih anomalija, veliki broj čvrstih i "pamučnih" eksudata, intraretinalnih mikrovaskularnih anomalija i mnogo velikih krvarenja mrežnice.

- proliferativna dijabetička retinopatija - karakterizirana neovaskularizacijom optičkog diska i / ili drugih dijelova mrežnice, staklastim krvarenjima i stvaranjem vlaknastog tkiva u području preretinalnih krvarenja.

Rani znakovi dijabetičke retinopatije su mikroaneurizme, pojedinačna krvarenja i proširenje vena. U narednim fazama događaju se opsežna krvarenja, često s probojem u staklasto tijelo. U mrežnici se pojavljuju eksudati, razvija se vlaknasto tkivo i novoformirane žile. Proces se često završava trakcijskim odvajanjem mrežnice.

Dijagnostika- najmanje 1 put godišnje ljudi s dijabetesom podvrgavaju se oftalmološkom pregledu, uključujući ispitivanje, mjerenje oštrine vida i oftalmoskopiju (nakon dilatacije zjenice) radi otkrivanja eksudata, preciznih krvarenja, mikroaneurizmi i proliferacije novih žila.

Liječenje patogenetsko i simptomatsko.

Patogenetski tretman: racionalno liječenje dijabetesa, regulacija ugljikohidrata, masti, metabolizam proteina i ravnoteže vode i soli.

Hrana treba biti bogata proteinima, malo masti i umjerenim ugljikohidratima uz potpuno isključivanje šećera.

Simptomatsko liječenje: eliminacija i prevencija komplikacija dijabetesa. Koriste se lijekovi koji poboljšavaju mikrocirkulaciju i jačaju vaskularnu stijenku, angioprotektori: etamzilat (dikinon), kalcijev dobesilat (doksihem), metiletilpiridinol (emoksipin), pentoksifilin (trental, agapurin), heparin, vitaminska terapija, enzimski pripravci. Također je potrebna pravovremena i adekvatna retinalna laserska koagulacija.

Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija (oštećenje mrežnice) glavni je uzrok progresivnog i nepovratnog oštećenja vida u pacijenata s dijabetesom u razvijenim zemljama.

Trajanje dijabetesa je najvažniji faktor rizika za retinopatiju. Što više "doživite" dijabetes, veća je vjerovatnoća za razvoj komplikacija očiju. Ako se retinopatija ne otkrije u ranim fazama ili se ne liječi, s vremenom će doći do potpunog sljepila.

Kod osoba sa dijabetesom tipa 1 retinopatija je rijetka prije nego što dosegne adolescenciju. Kod odraslih sa dijabetesom tipa 1 retinopatija se takođe retko razvija u prvih pet godina bolesti. Rizik od oštećenja mrežnice povećava se s napredovanjem dijabetesa. Intenzivna kontrola šećera u krvi može značajno smanjiti rizik od ove komplikacije.

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 u pravilu već imaju početne znakove promjene mrežnice u vrijeme postavljanja dijagnoze. U ovom slučaju važnu ulogu u usporavanju napredovanja retinopatije igra kontrola šećera u krvi, krvnog pritiska, holesterola i, ako treba, pravovremeno započeto lasersko liječenje.

Stadiji retinopatije kod dijabetesa

Pozadinska (neproliferativna) dijabetička retinopatija karakteriziraju početne manifestacije mikrovaskularnih lezija, koje obično nisu popraćene značajnim padom vida. U ovoj fazi retinopatije nisu potrebne aktivne terapijske mjere, međutim, pacijentu je potrebno dinamičko nadgledanje od strane oftalmologa.

Preproliferativna i proliferativna dijabetička retinopatija. U ovoj se fazi na mrežnici pojavljuju pamučni žarišta (zone ishemije, mikroinfarkta mrežnice) i novoformirane krvne žile koje imaju inferiorni zid, što dovodi do krvarenja. Osim toga, patološke posude imaju tendenciju agresivnog rasta (proliferacije), stvaranja ožiljaka vezivnog tkiva u staklastom tijelu i na mrežnici, što dovodi do njegovog zatezanja i odvajanja. Veoma je važno razumjeti da rast novoformiranih krvnih žila može nastupiti bez značajnijih promjena vida. Pacijent s dijabetesom možda ne sumnja da ima proliferativne promjene u fundusu.

Makulopatija (dijabetički makularni edem) može pratiti bilo koji stadij dijabetičke retinopatije. Ovim oblikom dijabetičke promjene oka oštećuje se središnja regija mrežnice, makula. Stoga pojavu makularnog edema prati smanjenje vidne oštrine, zakrivljenost vidljivih predmeta (metamorfopsije).

Za potpunu dijagnozu dijabetičnih lezija oka, prema svjetskim standardima, provodi se pregled fundusa pomoću posebnih dijagnostičkih sočiva s maksimalnom dilatacijom zjenice. Ako je potrebno, moguće je provesti dodatne visoko informativne metode za ispitivanje mrežnice, poput optičke koherencijske tomografije (OCT), fluorescentne angiografije (FAG) i optičke tomografije u režimu angiografije (OCTA).

Takav sveobuhvatan pregled, koji se u Istočnom Sibiru provodi samo u Irkutskoj filijali IRTC-a „Očna mikrohirurgija“, omogućava pravovremenu tačnu dijagnozu i taktike liječenja.

Dijabetički makularni edem

Anti-VEGF terapija usmjerena na smanjenje povećane vaskularne permeabilnosti i suzbijanje rasta novoformiranih žila trenutno je globalni standard za liječenje dijabetičkog edema makule. U ovu grupu spadaju lijekovi „Lutsentis“ i „Eilea“. Prema trenutnim međunarodnim preporukama, za suzbijanje dijabetičkog makularnog edema potrebno je najmanje 5 ubrizgavanja lijeka mjesečno ili u režimu "na zahtjev". U nekih bolesnika, uprkos redovnoj upotrebi ovih lijekova, dijabetički makularni edem može trajati ili se ponovo pojaviti. U takvim je slučajevima moguće povezati lasersku koagulaciju mrežnice.

Često se pacijentu s makularnim edemom prikazuje drugi lijek - intraokularni implantat deksametazon "Osurdex", koji ima duži učinak (do 6 mjeseci).

Irkutska filijala MNTK „Mikrohirurgija očiju“ ima najveće iskustvo u Rusiji u primeni ovih metoda lečenja.

Preproliferativna i proliferativna dijabetička retinopatija

Najefikasnija metoda i „zlatni standard“ za lečenje dijabetičke retinopatije je pravovremena laserska koagulacija mrežnice.

Rezultati brojnih višecentričnih studija DRCRNeta pokazali su da laserska koagulacija izvedena u ranim fazama retinopatije smanjuje sljepoću za 50%.

Tehnika laserskog tretmana (panretinalna laserska koagulacija mrežnice) sastoji se u primjeni najmanje 2500 laserskih koagulacija na gotovo čitavom području mrežnice, isključujući središnju (makularnu) regiju. Uticaj na ta područja laserom dovodi do smanjenja hipoksije mrežnice, smanjenja rasta novoformiranih patoloških žila.

Za potpunu lasersku koagulaciju potrebne su najmanje 3-4 sesije laserske hirurgije, što može trajati dugo, najviše i nekoliko sedmica ili mjeseci. U Irkutskoj ogranci IRTC-a „Mikrohirurgija očiju“, panretinalna laserska koagulacija se vrši pomoću Navilas * lasera. Dizajniran je na način da operacija bude što sigurnija i ugodnija kako za pacijenta, tako i za hirurga. Prije operacije, hirurg mora samo na crtaču računala nacrtati ona područja gdje se trebaju usmjeriti laserske zrake, a sam računar će ih „pronaći” na pacijentovoj mrežnici i izvesti liječenje. Osim toga, čak i ako pacijent digne pogled na drugu stranu, računar odmah hvata taj pokret i zaustavlja operaciju kako laserski snop ne bi slučajno pao u ona područja oka koja je potrebno ograničiti od ove vrste liječenja.

Panretinalna laserska koagulacija mrežnice ne poboljšava vid, to je način na koji se sprečava njen daljnji gubitak.

U kasnoj fazi proliferativne dijabetičke retinopatije moguće je kirurško liječenje koje uključuje uklanjanje izmijenjenog staklastog tijela, adhezije, ožiljke na mrežnici, unošenje posebnih tvari (perfluoran, silikon) koje doprinose slaganju uklonjene mrežnice. Ako je potrebno, tokom operacije, provodi se dodatna retinalna laserska koagulacija. Oftalmički kirurzi irkutske grane MNTK očne mikrohirurgije imaju sve rusko i međunarodno priznanje u liječenju ovih teških retinalnih bolesti, sudjeluju u demonstracijskim operacijama na oftalmološkim kongresima u Moskvi, izvode majstorske tečajeve i stručnjaci su na sve ruskom nivou.

Nažalost, u nekim slučajevima dijabetička retinopatija neprestano napreduje. Lasersko ili hirurško liječenje ne dovodi uvijek do stabilizacije dijabetičke retinopatije, a kliničke manifestacije bolesti mogu se ponovo pojaviti. Tipično je to zbog nedovoljne kompenzacije za dijabetes, koji i dalje štetno utječe na mrežnicu. Svaki pacijent treba to upamtiti i strogo slijediti sljedeća pravila:

  • nadoknaditi glikemiju (redovna i stroga kontrola šećera u krvi i glikoliranog hemoglobina)
  • nadoknaditi krvni pritisak
  • redovno posećujte oftalmologa
  • nezavisno kontrolirati oštrinu vida svakog oka ponaosob

U slučaju akutnog gubitka vida ili pojave novih poremećaja u obliku plutajućih neprozirnosti, gubitka područja vidnog polja, zakrivljenosti ravnih linija ili kontura predmeta, odmah se obratite stručnjaku.

Detaljan cjenik naših usluga možete pronaći u odjeljku Cijene.

Za sva pitanja koja vas zanimaju možete se obratiti telefonom 8 (3952) 564-119, a dijagnostiku možete prijaviti i putem interneta.

Oštećenje očiju kod dijabetes melitusa: uzroci, trenutne metode liječenja i preporuke oftalmologa

Dijabetes melitus opasna je patologija endokrinog sustava koja se već duže vrijeme ne manifestira nikakvim znakovima.

Bolesti i kapilare koji se nalaze u svim organima ljudskog tela: mozak, bubrezi, srce, mrežnica, pate od ove bolesti.

Kod dijabetesa javljaju se problemi s očima kod većine bolesnika, a oftalmolog je prvi doktor koji je posumnjao na bolest kod pacijenta koji mu se obratio sa pritužbama oštećenja vida.

Zašto oči pate od dijabetesa?

Glavni uzrok oštećenja vida kod dijabetičke bolesti je poraz krvnih sudova i kapilara koji se nalaze u očima.

Postoji predispozicija za pojavu problema sa vidom:

  • hipertenzija
  • stalno visok šećer u krvi
  • pušenje i zloupotreba alkohola
  • pretežak
  • bubrežna patologija
  • trudnoća
  • genetska predispozicija.

Starost je također jedan od faktora rizika za probleme s očima kod dijabetičke bolesti.

Očne bolesti

Pošto se zaštitna funkcija tijela značajno smanjuje kod dijabetesa, pacijenti često imaju upalna oboljenja vidnog organa. Ako oči svrbe zbog dijabetesa, onda je to najvjerovatnije blefaritis, konjuktivitis, višestruki ječam. Keratitis najčešće prati pojava trofičnih čira i zamućivanje rožnice.

Najčešće očne bolesti dijabetesa:

  1. retinopatija. Ovom bolešću utječe na mrežnicu oka. Jačina lezije ovisi o trajanju bolesti, o prisutnosti popratnih bolesti: hipertenzija, dijabetes drugih organa, gojaznost i ateroskleroza. Retinalni kapilari su začepljeni, dok se drugi proširuju da bi se obnovila oštećena krv. U zidovima žila formiraju se zadebljanja - mikroaneurizme, preko kojih tečni deo krvi ulazi u mrežnicu. Sve to uzrokuje oticanje makularne zone mrežnice. Edemi komprimiraju fotoosjetljive ćelije i one umiru. Pacijenti se žale na gubitak nekih dijelova slike, dok je vid značajno smanjen. Postoji mala promjena u fundusu kod dijabetes melitusa - krvne žile puknu i pojavljuju se mala krvarenja, pacijenti razlikuju kao crne pahuljice. Sitni ugrušci se otapaju, a veliki formiraju hemoftalmose. Retina oka uslijed gladovanja kisikom i proliferacije izmijenjenih kapilara smanjuje se i eksfolira. Vizija može potpuno nestati,
  2. sekundarni neovaskularni glaukom. Povećanje intraokularnog pritiska prati bol i nagli pad vida. Ova očna bolest se razvija kod dijabetesa zbog činjenice da obrastane krvne žile rastu u šarenici i kutu prednje komore oka, pa tako narušavaju drenažu intraokularne tekućine. Glaukom i dijabetes su bolesti koje često idu uporedo. Glaukom se kod dijabetesa razvija nekoliko puta češće nego kod zdravih ljudi,
  3. katarakta. Ovu bolest karakterizira kršenje metaboličkog procesa u prirodnoj leći oka protiv nekompenziranog dijabetesa. Postkapsularna katarakta se brzo razvija i dovodi do smanjenja vida. Bolest kod koje, na pozadini dijabetičke bolesti, sočivo postaje zamućeno u jezgru, ima veliku gustoću. U ovom slučaju katarakta je teško razbiti se tijekom konzervativnog uklanjanja.

Dijagnostika

Ako je pacijentu dijagnosticiran dijabetes melitus, on mora proći pregled kod oftalmologa radi utvrđivanja mogućih patoloških promjena u funkcioniranju organa vida.

Standardna studija sastoji se od utvrđivanja oštrine vida i granica njegovih polja, merenja intraokularnog pritiska.

Pregled se vrši pomoću svjetiljke sa prorezom i oftalmoskopom.Goldmanovo leće s tri ogledala omogućava ispitivanje ne samo središnje zone već i perifernih dijelova mrežnice. Razvijanje katarakte ponekad vam ne dopušta da vidite promjene na fundusu kod dijabetes melitusa. U tom je slučaju potreban ultrazvučni pregled organa.

Pa kako možete vratiti svoj vid? Mogu li uraditi operaciju očiju za dijabetes?

Liječenje problema s očima kod dijabetesa započinje ispravljanjem metabolizma u pacijentovom tijelu.

Endokrinolog će odabrati lijekove za smanjenje šećera, a po potrebi propisati i inzulinsku terapiju.

Doktor će propisati lijekove usmjerene na snižavanje holesterola u krvi, lijekove za održavanje normalne razine krvnog pritiska, lijekove za jačanje vazoa i vitamine. Jednako važna za uspjeh terapijskih mjera je korekcija pacijentovog životnog stila i promjena prehrane. Pacijent bi trebao primiti odgovarajuću fizičku aktivnost za svoje zdravstveno stanje.

Kapi za neovaskularni glaukom rijetko mogu normalizirati intraokularni tlak. Najčešće se propisuje hirurška intervencija, koja doprinosi stvaranju dodatnih puteva za odliv intraokularne tečnosti. Laserskom koagulacijom provodi se kako bi se uništili novoformirani posude.

Katarakta se leči isključivo hirurškim putem. Na mjesto zamućene leće implantira se prozirna umjetna leća.

Retinopatija se u početnom stadiju liječi laserskom koagulacijom mrežnice. Provodi se postupak uništavanja izmijenjenih posuda. Lasersko izlaganje može zaustaviti proliferaciju vezivnog tkiva i zaustaviti pad vida. Progresivni tok dijabetesa ponekad zahtijeva operaciju.

Koristeći vitrektomiju, prave se male punkcije u očnoj jabučici i staklasto tijelo uklanja se zajedno s krvlju, ožiljcima koji povlače mrežnicu oka, a žile se kateriziraju laserom. U oči se ubrizgava otopina koja izglađuje mrežnicu. Nakon par sedmica, otopina iz organa se uklanja i umjesto nje se u staklastu šupljinu unosi fiziološka ili silikonska ulje. Po potrebi uklonite tekućinu.

Prevencija

Dijabetes melitus je teška, progresivna patologija. Ako se potreban tretman ne započne na vrijeme, posljedice za tijelo bit će nepovratne.

Za otkrivanje bolesti u ranom stadiju potrebno je napraviti test za šećer najmanje jednom godišnje. Ako je endokrinolog dijagnosticirao, jednom godišnje treba pregledati oftalmologa.

Ako se liječniku dijagnosticira odvajanje mrežnice u dijabetes melitusu, slomljenom fundusu oka kod šećerne bolesti i drugim promjenama, potrebno je redovito nadzirati najmanje dva puta godišnje.

Pitanja i odgovori

Odgovori stručnjaka na najpopularnija pitanja pacijenata:

  1. Kako prepoznati makularni edem? Odgovor: Pored oštećenja vida, kod pacijenata sa makularnim edemom ispred očiju se pojavljuju magla ili lagano zatamnjenje, vidljivi predmeti su iskrivljeni. Lezija se obično širi na oba oka. U tom je slučaju moguć bilateralni gubitak centralnog vida,
  2. Može li dijabetes utjecati na okulomotorne mišiće? Odgovor: Da, dijabetes melitus (posebno u kombinaciji s hipertenzijom ili bolestima štitnjače) može utjecati na funkcije očnih mišića ili dijelova mozga koji kontroliraju pokrete očiju,
  3. Kakva je veza između retinopatije i tipa dijabetesa? Odgovor: Postoji veza između vrste dijabetesa i pojave retinopatije. Kod pacijenata ovisnih o insulinu bolest se praktično ne otkriva tokom dijagnoze. 20 godina nakon otkrivanja bolesti, gotovo svi pacijenti će patiti od retinopatije. Kod trećine bolesnika neovisnih o inzulinu, retinopatija se otkriva gotovo odmah kada se utvrdi dijabetička bolest. Dvije trećine pacijenata nakon 20 godina također će patiti od oštećenja vida.
  4. Uz kakvu pravilnost dijabetičar treba vidjeti optičara? Odgovor: Pacijenti trebaju biti podvrgnuti preventivnim pregledima najmanje jednom godišnje. Za neproliferativnu retinopatiju trebali biste posjećivati ​​oftalmologa jednom svakih šest mjeseci, za preproliferativnu retinopatiju nakon laserskog tretmana - jednom u 4 mjeseca, a za proliferativnu retinopatiju - jednom u tri mjeseca. Prisutnost makularnog edema zahtijeva pregled kod oftalmologa svaka tri mjeseca. Oni pacijenti koji stalno imaju visok šećer u krvi i oni koji pate od hipertenzije trebali bi posjetiti ljekara svakih šest mjeseci. Prije nego što se prebaci na inzulinsku terapiju, dijabetičare treba uputiti na savjetovanje kod oftalmologa. Nakon potvrđivanja trudnoće, žene s dijabetesom trebaju biti pregledane svaka 3 mjeseca. Djeca sa dijabetesom mogu se pregledati svake dvije godine.
  5. Je li lasersko liječenje bolno? Odgovor: Kod makularnog edema, lasersko liječenje ne uzrokuje bol, nelagodu mogu uzrokovati jarki bljeskovi svjetla tokom postupka.
  6. Dođe li do komplikacija vitrektomije? Odgovor: Moguće komplikacije uključuju krvarenja tokom operacije, a to odlaže proces vraćanja vida. Nakon operacije mrežnica se može ljuštiti.
  7. Može li postojati bol u oku nakon operacije? Odgovor: Bol nakon operacije je rijetka. Moguće je samo crvenilo očiju. Uklonite problem posebnim kapi.

Srodni videozapisi

Što je dijabetička retinopatija i zašto je opasna? Odgovori u videu:

Dijabetes pogoršava stanje krvnih žila svih organa, uključujući i očnu jabučicu. Posude su uništene, a njihove zamjene karakterizira povećana krhkost. Kod dijabetičke bolesti leća postaje zamućena, a slika zamućena. Pacijenti gube vid zbog razvoja katarakte, glaukoma i dijabetičke retinopatije. Ako vas oči boli od dijabetesa, odmah trebate konzultirati oftalmologa. Mišljenja oftalmologa su slična: obavljaju operacije sa šećerom u krvi ako je liječenje lijekovima neprimjereno ili ne daje rezultata. Uz pravovremeno lečenje, prognoza je vrlo povoljna. Važno je nadzirati šećer u krvi i nadzirati krvni tlak. Vrijedno je pregledati prehranu, konzumirati manje ugljikohidrata i usredotočiti se na hranu bogatu proteinima i zdravim mastima.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Pogledajte video: Prirodni Lek - Šećerna Bolest - Diabetes Serbia Belgrade Luna dr novo (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar