Zamjena za dijabetes

Ljudi se proizvode i koriste nadomjestke šećera od početka 20. stoljeća. I do sada, sporovi ne prestaju, ovi aditivi za hranu su štetni ili korisni. Većina tih supstanci potpuno su bezopasne, a istovremeno daju radost u životu. Ali postoje i zaslađivači koji mogu pogoršati zdravlje, posebno kod dijabetesa. Pročitajte ovaj članak i shvatićete koji se nadomjesci šećera mogu koristiti, a koji su bolji ne vrijede. Razlikovati prirodne i umjetne zaslađivače.

Svi "prirodni" zaslađivači, osim stevije, visoko su kalorični. Pored toga, sorbitol i ksilitol su 2,5-3 puta manje slatki od uobičajenog konzumnog šećera
pri njihovoj upotrebi treba uzeti u obzir i kalorijske vrijednosti. Pacijentima s pretilošću i dijabetesom tipa 2 se ne preporučuju, osim stevije.

Ovdje su dostupni recepti za dijetu s malo ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 i 2.

Po svojoj hemijskoj strukturi, ksilitol je 5-atomski alkohol (pentitol). Izrađen je od drvnog otpada i poljoprivredne proizvodnje (kukuruzne kaldrme). Ako uzmemo slatki okus običnog šećera (šećerne repe ili trske) po jedinici, tada je koeficijent slatkoće ksilitola blizu šećera - 0,9-1,0. Njegova energetska vrijednost je 3,67 kcal / g (15,3 kJ / g). Ispostavilo se da je ksilitol visoko kalorični zaslađivač.

To je bijeli kristalni prah slatkog okusa bez ikakvog ukusa, koji izaziva osjećaj hladnoće na jeziku. Topivo je u vodi. U crevima se ne apsorbuje u potpunosti, čak do 62%. Ima choleretic, laksativ i - za dijabetičare - antiketogennymi akcije. Na početku upotrebe, dok ga tijelo nije naviklo, kao i u slučaju predoziranja, ksilitol može kod nekih bolesnika izazvati nuspojave u obliku mučnine, proljeva itd. Maksimalna dnevna doza iznosi -45 g, jednokratna - 15 g. U navedenom doziranju ksilitol se smatra bezopasnim.
Sorbitol

To je 6-atomski alkohol (heksitol). Sinonim za sorbitol je sorbitol. Nalazi se u bobicama i plodovima u prirodi, planinski pepeo je posebno bogat. U proizvodnji se glukoza stvara oksidacijom. Sorbitol je prah bezbojnih kristala slatkog ukusa bez dodatnog ukusa, dobro rastvorljiv u vodi i otporan na ključanje. Koeficijent slatkoće u odnosu na "prirodni" šećer kreće se od 0,48 do 0,54. Energetska vrijednost - 3,5 kcal / g (14,7 kJ / g). Sorbitol je visoko kalorični zaslađivač.

U crevima se apsorbuje 2 puta sporije od glukoze. Asimilira se u jetri bez inzulina, gdje se oksidira enzimom sorbitol dehidrogenaza do 1-fruktoze, koja se zatim ugrađuje u glikolizu. Sorbitol ima choleretic i laksativni učinak. Zamjena šećera sorbitolom u prehrani smanjuje propadanje zuba. Na početku upotrebe, dok se tijelo na to nije naviklo, kao i kod predoziranja, ovaj zaslađivač može uzrokovati nadimanje, mučninu, proljev. Maksimalna dnevna doza je 45 g, pojedinačna doza je 15 g.
Efikasan tretman za dijabetes tipa 2:

  • Kako se liječiti od dijabetesa tipa 2: tehnika korak po korak
  • Koju dijetu slijediti? Usporedba dijeta s niskom kaloričnom i niskom razinom ugljikohidrata
  • Lijekovi za dijabetes tipa 2: detaljni članak
  • Siofor i Glucofage tablete
  • Kako naučiti uživati ​​u fizičkom vaspitanju

Efikasan tretman za dijabetes tipa 1:

  • Program liječenja dijabetesa tipa 1 za odrasle i djecu
  • Dijabetesna bolest tipa 1
  • Period medenog mjeseca i kako ga produžiti
  • Tehnika bezbolnih injekcija insulina
  • Dijabetes tipa 1 kod djeteta liječi se bez inzulina primjenom ispravne prehrane. Intervjui sa porodicom.
  • Kako usporiti razaranje bubrega

Fruktoza je sinonim za voćni šećer, voćni šećer. To je monosaharid iz grupe ketoheksoza. Dio je biljnih polisaharida i oligosaharida. U prirodi se nalazi u voću, voću, medu, nektaru. Fruktoza se dobiva kiselom ili enzimskom hidrolizom saharoze ili fruktozana. Fruktoza je slađa od običnog šećera 1,3-1,8 puta, kalorijska vrijednost je 3,75 kcal / g. To je bijeli prah, lako topiv u vodi, djelomično mijenjajući svoja svojstva prilikom zagrijavanja.

U crevima se fruktoza apsorbuje sporije od glukoze, povećava zalihe glikogena u tkivima i ima antiketogeni efekat. Primjećuje se da njegova zamjena šećerom u prehrani dovodi do značajnog smanjenja razvoja karijesa. Od nuspojava kod upotrebe fruktoze, povremeno se primjećuje samo nadimanje. Fruktoza je dozvoljena u količinama i do 50 g dnevno za pacijente s kompenziranim dijabetesom ili sa sklonošću hipoglikemiji zbog njenog ublažavanja.

Pažnja! Fruktoza značajno povećava šećer u krvi! Uzmite brojilo i uvjerite se sami. Ne preporučujemo upotrebu dijabetesa, poput ostalih "prirodnih" zaslađivača. Umjesto toga koristite umjetna zaslađivača.

Ne kupujte i ne jedite „dijabetičku hranu“ koja sadrži fruktozu. Značajna upotreba ove supstance prati hiperglikemiju, razvoj dekompenzacije dijabetesa. Fruktoza se polako fosforilira i ne potiče lučenje inzulina. Međutim, njegova upotreba povećava osjetljivost beta ćelija na glukozu i zahtijeva dodatno lučenje inzulina.

Postoje izvješća o štetnom utjecaju fruktoze na metabolizam lipida i da glikozira proteine ​​brže od glukoze. Sve to navodi da se ne preporučuje široko uključivanje fruktoze u prehranu pacijenata. Pacijentima s dijabetesom dozvoljeno je koristiti fruktozu samo kad nadoknađuju dobru bolest.

Vrlo rijedak nedostatak enzima fruktoza difosfataldolaze uzrokuje sindrom intolerancije za fruktozu - fruktozemiju. Ovaj se sindrom manifestuje kod pacijenata s mučninom, povraćanjem, hipoglikemijskim stanjima, žuticom. Fruktoza je strogo kontraindicirana takvim pacijentima.

Stevia je biljka iz porodice Asteraceae, čije je jedno ime slatka bifurkacija. Zavičaj stevije je Paragvaj i Brazil, gdje se stoljećima koristi kao zaslađivač. Trenutno je stevija privukla pažnju naučnika i nutricionista širom svijeta. Stevia sadrži niskokalorične glikozide slatkog ukusa.

Ekstrakt lišća stevije - saharol - kompleks je visoko pročišćenih deterpenskih glikozida. To je bijeli prah, topiv u vodi, otporan na toplotu. 1 g ekstrakta stevije - saharoze - po slatkoći je ekvivalentno 300 g šećera. Imajući slatkast okus, ne dovodi do povećanja šećera u krvi, nema energetsku vrijednost.

Provedena eksperimentalna i klinička ispitivanja nisu otkrila nuspojave ekstrakta stevije. Osim djelovanja zaslađivača, istraživači bilježe i niz njegovih pozitivnih učinaka: hipotenzivno (snižava krvni pritisak), neznatno diuretičko djelovanje, antimikrobno, antifungicidno (protiv gljivica) i drugo.

Stevija se koristi kao prašak od lista stevije (med stevia). Može se dodati u sva jela u kojima se šećer tradicionalno koristi, u slastičarne. 1/3 žličice praha stevije odgovara 1 žličici šećera. Za pripremu 1 šalice slatkog čaja preporučuje se da 1/3 kašike praha prelijte kipućom vodom i ostavite 5-10 minuta.

Od praška se može pripremiti infuzija (koncentrat): 1 čajna kašika praha izlije se u čašu kipuće vode i grije 15 minuta u vodenoj kupelji, ohladi na sobnoj temperaturi, filtrira. Infuzija stevije dodaje se kompotovima, čajevima, mliječnom proizvodu po ukusu.

To je dipeptid estera aspartanske kiseline i L-fenilalanina. To je bijeli prah, rastvorljiv u vodi. Nestabilno je i tokom hidrolize gubi svoj slatki ukus. Aspartam je 150-200 puta slađi od saharoze. Njegova kalorijska vrednost je zanemarljiva, s obzirom na veoma male količine koje se koriste. Upotreba aspartama sprečava razvoj zubnog karijesa. U kombinaciji sa saharinom, pojačava se njegov slatki ukus.

Aspartam se proizvodi pod imenom Slastilin, a u jednoj tableti sadrži 0,018 g aktivnog sastojka. Sigurne dnevne doze aspartama su vrlo visoke - do 50 mg / kg tjelesne težine. Kontraindicirano kod fenilketonurije. U bolesnika sa Parkinsonovom bolešću, kao i kod onih koji pate od nesanice, hiperkineze, hipertenzije, aspartama, mogu se pokrenuti pojave različitih neuroloških reakcija.

To je derivat sulfobenzojeve kiseline. Njegova natrijumova sol koristi se u bijeloj boji, prah je topiv u vodi. Njegov slatki ukus prati pomalo gorak, dugotrajan okus koji se uklanja kombinacijom saharina i pufera dekstroze. Kada ključa, saharin poprima gorak okus, pa se rastvara u vodi i otopina se dodaje u gotovu hranu. 1 g saharina za slatkoću odgovara 450 g šećera.
Kao zaslađivač koristi se oko 100 godina i dobro se razumije. U crijevima se 80 do 90% lijeka apsorbira i akumulira u visokim koncentracijama u tkivima gotovo svih organa. Najveća koncentracija stvara se u mjehuru. Vjerojatno se zbog toga rak mokraćnog mjehura kod pokusnih životinja saharin razvio. Međutim, naknadne studije Američkog medicinskog udruženja omogućile su rehabilitaciju lijeka, pokazujući da je štetan za ljude.

Sada se vjeruje da pacijenti bez oštećenja jetre i bubrega mogu konzumirati saharin do 150 mg / dan, 1 tableta ga sadrži 12-25 mg. Saharin se izlučuje iz organizma putem bubrega, nepromijenjen. Poluvrijeme ga iz krvi je kratko - 20-30 minuta. 10-20% saharina, ne apsorbuje se u crevima, izlučuje se izmetom nepromenjeno.

Pored slabog kancerogenog dejstva, saharin je zaslužan za suzbijanje faktora rasta epiderme. U nekim zemljama, uključujući Ukrajinu, saharin se ne koristi u svom čistom obliku. Može se koristiti samo u malim količinama u kombinaciji s drugim zaslađivačima, na primjer, 0,004 g saharina sa 0,04 g ciklamata („Tsukli“). Maksimalna dnevna doza saharina iznosi 0,0025 g na 1 kg tjelesne težine.

To je natrijumova sol cikloheksilaminosulfata. Prah je slatkog ukusa i laganog ukusa, dobro topiv u vodi. Ciklamat je hemijski stabilan do temperature od 260 ° C. Ono je 30-25 puta slađe od saharoze, a u otopinama koje sadrže organske kiseline (na primjer u sokovima), 80 puta je slađe. Često se koristi u mješavini sa saharinom (uobičajeni omjer je 10: 1, na primjer, Tsukli zamjena za šećer). Sigurne doze su 5-10 mg dnevno.

Samo 40% ciklamata apsorbira se u crijevima, nakon čega se on, poput saharina, nakuplja u tkivima većine organa, posebno u mjehuru. Vjerojatno je to razlog zašto je, slično kao saharin, ciklamat kod pokusnih životinja uzrokovao tumore mokraćnog mjehura. Pored toga, u eksperimentu je primijećen gonadotoksični učinak.

Imenovali smo najčešće sladila. Trenutno postoje sve nove vrste koje se mogu koristiti u liječenju dijabetesa s niskokaloričnom ili nisko-ugljikovom dijetom. Prema konzumaciji, stevija se izlazi na vrh, a slijede je tablete sa mješavinom ciklamata i saharina. Treba napomenuti da zaslađivači nisu tvari vitalne za pacijenta s dijabetesom. Njihov glavni cilj je zadovoljavanje pacijentovih navika, poboljšanje ukusa hrane i približavanje prirodi prehrane zdravih ljudi.

Pogledajte video: Čičak zamjena za insulin (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar