Šta je lipodistrofija? Koji su uzroci njegove pojave i koje vrste postoje?

Manifestacije dijabetesa su višestruke i raznolike.

Uključuju poremećaje svih vrsta metabolizma tkiva u tijelu, uključujući masnoće, čija manifestacija može biti i atrofija masnog tkiva, kao i njegovo osebujno preuređivanje - lipohipertrofija.

Najjasnije se manifestuje stanjem potkožnog masnog tkiva, ali utiče na promjene u ostalim dijelovima tijela.

Šta je ovo

Koncept lipodistrofije (masna degeneracija) uključuje najrazličitije porijeklo i manifestacije metaboličkih poremećaja u masnom tkivu, što služi kao nezamjenjiv atribut postojanja bilo kojeg organa.

Tako prisustvo masnog sloja koji čvrsto pokriva bubreg preko njegove kapsule vezivnog tkiva doprinosi stabilnosti temperature unutar organa, a istovremeno je fiksira na njegovom mjestu (sprečavajući mogućnost izostavljanja).

Ali čak i ako organ nema vidljivi masni sloj, on postoji na molekularnom nivou - nijedna ćelija ne može bez uključivanja lipidnog sloja u strukturu svoje membrane.

Općenita ideja lipoatrofije je u mogućnosti dati tijelu sportaša-bodybuilderica s izraženim reljefnim mišićima. Ali s jednim „ali“: čak i pri prividnom potpunom odsustvu potkožnog masnog tkiva, on ga i dalje ima. S lipoatrofijom je njegovo postojanje u principu nemoguće, uprkos stvaranju posebnih prehrambenih uvjeta i ponudi bogatog asortimana jela i pića, koji doprinose nakupljanju masti (pivo, kreme, ulja, muffini).

Izrazita karakteristika lipodistrofije od opšte distrofije je normalan razvoj mišićnog tkiva bez ikakvih znakova inhibicije.

Lipohipertrofična distrofija je stanje potkožnog masnog sloja, upravo suprotno od gore navedenog.

Uzorak biopsije (materijal koji predstavlja mikroskopski uzorak dobiven izlučivanjem beznačajnog dijela iz organa) prikazuje sliku ne samo pretjerane prisutnosti masnog tkiva u potkožnom tkivu, već i obilja guste vlaknaste mreže bez krvožilnog sustava koja raste u njemu, što signalizira poteškoće u metaboličkim procesima i predispoziciju zonske strukture do još dublje degeneracije.

Video o etiologiji lipodistrofije:

Vrste i karakteristike patologije

Koje su opcije gore razmotrene - vrste masne degeneracije?

U prvom slučaju postoji nesigurnost organa (mišića, kože, jetre) od djelovanja nepovoljnih faktora:

  • eksterni (temperatura visoka ili niska, od povrede),
  • unutarnja (promjene u sastavu krvi koja teče u obliku malog ili visokog sadržaja glukoze, toksina i drugih tvari u njoj ili prisustvo infekcije u njoj).

Drugi svjedoči o dubokoj izoliranosti organa ili zone od susjednih struktura, što će u povoljnom slučaju rezultirati stvaranjem još moćnijega demarkacijskog osi, a u manje povoljnom slučaju i smrti funkcionalnog tkiva sa njegovom zamjenom ožiljkom.

Razlozi za pojavu

Postoje razlozi za pojavu i napredovanje lipodistrofije:

  • uslovljenost nasljednošću (nasljedno fiksna ili urođena),
  • perverzija životnih procesa u tijelu (stečena).

Prva kategorija uključuje uvjete uzrokovane:

  • porodična delimična lipodistrofija,
  • Berardinelli-Seip sindrom.

Drugi je brojniji, uključuje lipodistrofiju:

  • djelomične (izolovane, odnose se na pojedine dijelove tijela), kategorije Barraquer-Simonsovog sindroma,
  • generalizovan (koji uključuje cijelo tijelo),
  • infantilni (karakterističan za novorođenčad) centrifugalni trbuh,
  • prstenasta atrofija masnog tkiva (Ferreira-Markishjev sindrom),
  • insulinski uslovljen
  • HIV povezan
  • druge vrste s lokalnom prirodom procesa.

Lipodistrofija kod dijabetesa

Stanje je povezano s izlaganjem insulinu u tijelu, odgovornom za:

  • razmjena ne samo ugljikohidrata, nego i masti i bjelančevina,
  • regulacija procesa rasta i diferencijacije tkiva (razdvajanje uz formiranje pravilne strukture, što osigurava tačnost njihovog rada),
  • proces čitanja gena, a bez kojeg je sinteza DNK nemoguća.

Ako postoji dijabetes, pojavljuje se sindrom otpornosti na inzulin - neobična reakcija tkiva u obliku ignoriranja hormona ili perverzne reakcije na njega.

U odnosu na njegov utjecaj na masno tkivo sa stalnim injekcijama, to znači pojavu žarišta njegove degeneracije i prema hiper- i hipotrofiji.

Vizualno to izgleda kao pojava masnih komadića pečata ispod kože ili su okarakterisane "jama" -dubljima u koži.

Histološka struktura degeneriranih područja:

  • pogoršava proces apsorpcije inzulina iz ovih područja,
  • Ne dopušta se postizanje početka i završetka djelovanja inzulina u precizno definiranom razdoblju (posebno u slučajevima lijekova s ​​produženim djelovanjem).

Simptomi i manifestacije

S obzirom da je degeneracija masnoće uzrokovana upravo potkožnim injekcijama inzulina, one se ne mogu javiti kod dijabetesa tipa II (ne-inzulinski ovisan).

Isključivo prate tok dijabetesa tipa I, koji se manifestuje:

  • žeđ
  • dijabetes (učestalo mokrenje s velikim količinama urina),
  • slatki okus urina (objašnjava ga sadržajem glukoze),
  • neosporan apetit bez sitosti,
  • metodičko mršavljenje.

Lipodistrofija unutrašnjih organa ne pojavljuje se spolja (može se pratiti samo prirodni poremećaj funkcija ovih organa koje su uzrokovane). No, u odnosu na kožu, nije moguće ne primijetiti njihovu pojavu.

Kod djeteta - dijabetičara ovisnog o inzulinu, pojava lipodistrofije može se primijetiti nakon različitog razdoblja od početka ubrizgavanja: od nekoliko tjedana do 8 ili čak 10 godina.

Ženama je takođe svojstvenija pojava ovih kožnih-potkožnih promjena, često neovisnih o:

  • vrsta droge koja se koristi,
  • njegova doza
  • ozbiljnost bolesti,
  • nivo nadoknade za metabolizam ugljikohidrata.

Atrofičnu vrstu promjena karakteriziraju ili reperkusijske (lokalne, ograničene zone ubrizgavanja) transformacije tkiva ili ih karakterizira savršen i ujednačen nestanak sloja potkožnog masnog tkiva ispod površine cijelog tijela. Pretpostavlja se da se njihova pojava objašnjava nedovoljnim stepenom pročišćavanja lijekova, kao i nepoštivanjem tehnike ubrizgavanja: unošenje neogrijanog rastvora, prodiranje alkohola u debljinu ubrizgane kože.

Hipertrofični tip (lipohipertrofija) očituje se pojavom gomoljastih, izbočenih iz infiltrata debljine kože formiranih od degeneriranog masnog tkiva s prugama klijajućeg fibro-ožiljnog tkiva (vidi fotografiju). Izgled i struktura ovih konglomerata nastaju zahvaljujući selektivnom učinku inzulina na metabolizam masti u tkivima u ovom ograničenom lokalnom prostoru.

Foto lipodystrofija zbog ubrizgavanja inzulina:

Prisutnost lipodistrofije kod dijabetesa može se kombinovati sa ostalim kožnim manifestacijama:

  • ksantomatoza,
  • lipoidna nekrobioza,
  • displastična gojaznost.

Metode liječenja

Zbog nepoznavanja svih razloga zbog kojih dolazi do degeneracije masnoće, efikasan utjecaj na proces njegovog nastanka i rasta nije moguć, stoga primijenjene metode daju samo kratkoročni rezultat.

Među njima su upotreba:

  • dijeta
  • fizičko vaspitanje
  • fizioterapeutske tehnike (induktotermija i ultrazvuk).

Uticaj ultrazvuka koji prodire duboko u tkiva za 10 cm, čije fluktuacije potiču cirkulaciju krvi, dovodi do veće rijetke strukture nakupljanja masti. Njegova upotreba u kombinaciji sa primjenom hidrokortizonske masti doprinosi bržoj rehabilitaciji atrofiranih mjesta. Primjena ovih mjera omogućava vam da obuzdate napredovanje procesa na šest mjeseci do dvije godine.

Pokušaji da se zaustavi rast lipodistrofije zaustavljanjem upotrebe inhibitora proteaze, promjenom režima uzimanja ARVT lijekova (antiretrovirusna terapija), kao i korištenjem liposukcija i metoda kozmetičke hirurgije (korištenjem injekcija i implantata) daju samo privremeni učinak.

Metode uticaja na ovo stanje su testirane:

  • ljudski hormon rasta,
  • testosteron
  • lijekovi koji smanjuju koncentraciju triglicerida i holesterola u krvi, kao i povećavaju osjetljivost na inzulin.

Neizostavna komponenta terapije je povećanje stupnja tjelesne aktivnosti i prehrane (naročito s obiljem vlaknastih komponenti koje vam omogućavaju kontrolu razine inzulinske rezistencije, povećanje tonusa tijela i smanjenje rizika od srčane i vaskularne patologije).

Sprečavanje komplikacija

Zbog činjenice da prisutnost masne degeneracije otežava tijek bolesti koje ih vode, potreban je čitav niz mjera za njihovo sprečavanje.

Uobičajene točke su održavanje pravilne tjelesne aktivnosti i pridržavanje preporučene prehrane, kao i strogi unos lijekova koje je propisao vaš liječnik pod redovnim nadzorom tijela.

U slučaju podrijetla inzulina stanja, liječi se osnovna bolest. Također je potrebno strogo pridržavati pravila ubrizgavanja (izbjegavajte unošenje alkohola u kožnu ranu), ubrizgati ubrizgani lijek na tjelesnu temperaturu.

Upotreba isključivo vrsta visoko pročišćenog inzulina (monokomponentnih i monopičnih) i isključivo humanih inzulinskih pripravaka također omogućuje izbjegavanje komplikacija.

Šta je lipodistrofija (opće informacije)

Glavna razlika između lipodistrofije i klasične distrofije: s degeneracijom masti, mišićno tkivo i ostali znakovi općeg iscrpljivanja organizma se ne smanjuju. Često postoji čak i suprotan učinak - mišićna masa (uz odgovarajuću prehranu i vježbe snage) raste, što blagotvorno utječe na figuru.

Vrste, simptomi i moguće posljedice lipodistrofije

Općenito, lokalna umjerena i blaga lipodistrofija ne predstavlja veliku opasnost za zdravlje: ovo je samo kozmetički nedostatak. Međutim, ponekad negativno utječe na mentalni status pacijenata, posebno žena.

Strah izazivaju slučajevi teške lipodistrofije u različitim dijelovima tijela, a posebno nije bilo injekcija inzulina. Klinički je za lipodistrofiju karakteristično potpuno odsustvo masti ispod kože. Na mjestu lipoatrofije dolazi do pogoršanja vaskularizacije (stanja krvožilnog sistema), što otežava apsorpciju inzulina. To, sa svoje strane, sprečava kompenzaciju bolesti i sprječava objektivno izračunavanje razdoblja djelovanja inzulinskih pripravaka. Potonja okolnost posebno vrijedi za lijekove sa produženim učinkom.

Što se tiče hipertrofije (pretjeranog taloženja) masnog tkiva u zonama ubrizgavanja, takve reakcije također negativno utječu na prodiranje aktivnih tvari inzulinskih lijekova u krvne žile. Pored toga, lipomi (adipozni) uočljivi su kozmetički nedostatak.

Poznati su slučajevi razvoja lipodistrofije bez utjecaja injekcija inzulina: takve situacije nastaju na pozadini nasljednih metaboličkih patologija. Lipodistrofija koja se ne ubrizgava može biti posledica inzulinske rezistencije i često se kombinira sa prisutnošću metaboličkog sindroma. Ovaj sindrom karakterizira uporno kršenje metabolizma lipida i ugljikohidrata.

Šta je bubrežni dijabetes? Pročitajte više u ovom članku.

Uzroci lipodistrofije

  • Nepravilna primena inzulina (pogrešna tehnika ubrizgavanja koja vodi do traume),
  • Snižena temperatura rastvora leka,
  • Trauma tkiva na mestu ubrizgavanja insulina,
  • Djelovanje inzulina kao supstance koja pojačava lipolizu,
  • Neadekvatan imuni odgovor.

Većina istraživača ove bolesti drži da je atrofija masnog sloja u tijelu pacijenta koji boluju od dijabetesa injekcijama inzulina upravo zbog reakcije obrambenog sustava tijela. Ljudsko tijelo injekciju doživljava kao prijetnju vlastitom zdravlju i na određeni način reagira na injekcije.

Postoji mišljenje da se učinak "stranih" hormona na organizam izražava "ponovnim pokretanjem" metaboličkih mehanizama. Kao rezultat toga, metabolički procesi počinju se odvijati na nenormalan način - posebno je metabolizam masti poremećen: lipoidno tkivo počinje se pretvarati u energiju.

U posljednje vrijeme izraženo je sve više mišljenja o imunogenoj aktivnosti inzulina. Ovaj se faktor smatra najverovatnijim uzrokom teške lipodistrofije. U ovom slučaju inzulin djeluje kao antigen koji napada obrambene snage tijela, istovremeno uništavajući masni sloj.

Najizraženija antigena svojstva pripisuju se preparatima inzulina dobijenim od goveda. Iz tog razloga, pacijentima sklonim lipodistrofiji ne preporučuje se upotrebu lijekova slabe čistoće. Poželjno je koristiti "ljudski" inzulin.

Drozd sa dijabetesom. O razlozima i metodama liječenja pročitajte ovaj članak.

Terapija i prevencija

Liječenje patologije usmjereno je na minimiziranje ili potpuno uklanjanje faktora koji doprinose razvoju degeneracije masti. Kako bi se spriječile mehaničke, temperaturne i kemijske iritacije, treba strogo slijediti pravilnu tehniku ​​terapije inzulinom.

  • Inzulin treba koristiti isključivo na sobnoj temperaturi, a po mogućnosti na tjelesnoj temperaturi (lijek je zabranjeno koristiti odmah iz frižidera),
  • Potrebno je promijeniti mjesto primjene lijeka - injekcija se na istoj lokaciji vrši ne više od jednom u 60 dana (liječnik će vam detaljnije reći o ispravnoj rotaciji injekcija inzulina),
  • Injekcije se rade plastičnim brizgalicama za jednokratnu upotrebu (tankim iglama) ili olovkama šprica, što smanjuje verovatnoću povreda tkiva,
  • Masirajte mesto ubrizgavanja odmah nakon injekcije nikada se neće ometati.
  • Ako se tretira koža alkoholnom otopinom prije ubrizgavanja (koja se danas rijetko koristi), uvijek morate pričekati dok alkohol ne ispari s površine kože.

Neki ljekari preporučuju upotrebu inzulinskih pumpi, koje smanjuju vjerojatnost za razvoj negativnih reakcija nakon injekcija. Drugi istraživači lipodistrofije primjećuju da kod upotrebe ljudskog ili svinjskog monokomponentnog inzulina (s neutralnom ph reakcijom) praktično nema slučajeva iscrpljivanja masnog tkiva.

Ako je već dostupna teška lipodistrofija, prije otklanjanja njenih posljedica, potrebno je analizirati koji su faktori doveli do pojave ove patologije. Za početak, treba u potpunosti isključiti unošenje hormonskih lijekova na mjesta gdje se opaža atrofija masnog tkiva. Kod nekih, primjena inzulina pomaže s lijekom Novocaine.

  • Elektroforeza pogođenih područja (primjena Novokaina ili Lidaze električnom stimulacijom),
  • Parafinske aplikacije na zahvaćena područja,
  • Induktometrija je fizioterapeutska tehnika koja se zasniva na izlaganju magnetnom polju visoke frekvencije,
  • Zamjena preparata sa inzulinom (u kombinaciji sa masažom na mjestu ubrizgavanja),
  • Ultrazvučna terapija - ultrazvuk izaziva mehaničke vibracije u tkivima na velikim dubinama, što pomaže da se potakne cirkulacija krvi i metabolizam: učinak ultrazvuka kombinira se s obradom zahvaćene površine hidrokortizonskom masti,
  • Uvođenje hormonskih lijekova anaboličke grupe za poticanje stvaranja masti.

Pogledajte video: ANHELLITO - BEOGRAD - 2017 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar