Šta trudnice s visokim šećerom mogu i ne mogu jesti?

Unatoč činjenici da manje od 1% žena u dobi od 16 do 40 godina pati od dijabetesa, ova bolest se prvo može osjetiti tokom trudnoće. Dakle, dijabetes kod trudnica javlja se kod 5% trudnica. U liječenju ove bolesti u trudnica prehrani se daje primarna uloga.

Dijabetes melitus je bolest kod koje su sve vrste metabolizma poremećene zbog insuficijencije ili potpune odsutnosti u tijelu inzulina, hormona koji se proizvodi u gušterači i osigurava isporuku glukoze u stanice tijela.

Test šećera u krvi tokom trudnoće

Krvni test za šećer tijekom trudnoće obično se provodi dva puta - u razdoblju od 8. do 12. tjedna (tj. Kada je žena registrirana), a potom se ponavlja u 30. tjednu trudnoće. U intervalu između ovih analiza, žena bi trebala proći još jedno istraživanje radi utvrđivanja koncentracije glukoze (a kako bi otkrila kako se gušterača nosi sa svojim zadacima) - test tolerancije na glukozu (TSH). Ako je žena tijekom prve analize pokazala višak razine šećera iznad normalne, tada će morati ponovno izvršiti analizu. Takav porast (ako je neznatan) može biti privremen, stoga, kako bi se pratila stabilnost takvog nivoa šećera, vrijedno je ponoviti studiju.

Krv se može uzeti za analizu i iz ulnarne vene i iz prsta (druga metoda je češća). Prije davanja krvi apsolutno ne biste trebali jesti, jer jelo dovodi do povećanja razine glukoze u krvi, a krvni test će dati neistinit rezultat (koji će biti i veći od dopuštene norme).

Dijeta sa visokim šećerom u trudnica, dijeta za trudnički dijabetes: meni

Uz visoku razinu šećera u krvi, preporučuje se pridržavati se terapijske prehrane br. 9. Glavna ideja prehrane je ograničiti unos ugljikohidrata (prvenstveno jednostavnih, brzo povećanih razina glukoze).

Prioritetne pozicije u dijeta sa visokim šećerom tokom trudnoće dajte povrće bez škroba, ne baš slatko voće, plodove mora, ribu s niskim udjelom masnoće, nemasno meso, žitarice, hljeb od integralnog brašna.

Šećer je zamijenjen ksilitolom ili sorbitom. Unos soli je takođe ograničen. krompir, mrkva, repa, zeleni grašak.

Proizvodi se mogu kuhati, peći, pirjati, pržiti (potonja metoda koristi se rjeđe od ostalih).

Hemijski sastav hrane:

  • Ugljikohidrati: 300-350 g
  • Proteini: 80-90 g
  • Masti: 70-80 g
  • Sol: ne više od 12 g
  • Slobodna tečnost: oko 1,5 l
  • Procijenjena dnevna kalorijska vrijednost: 2200-2400 kcal

Preporučuje se jesti 5-6 puta dnevno (ovo vam omogućava da održavate razinu šećera na konstantnom nivou). Dnevni unos ugljikohidrata ravnomjerno je raspoređen tokom dana.

Uzroci i posljedice povećanog šećera u trudnica

Normalno, nivo šećera u krvi kontroliše hormon inzulin, koji luči gušteraču. Pod utjecajem inzulina, glukoza iz hrane prolazi u ćelije našeg tijela, a njegov nivo u krvi se smanjuje.

Istovremeno, hormoni trudnoće koje izlučuje placenta djeluju suprotno inzulinu, odnosno povećavaju razinu šećera. Opterećenje gušterače se povećava, a u nekim se slučajevima ne nosi sa svojim zadatkom. Kao rezultat, nivo glukoze u krvi je viši od normalnog.

Prekomjerna količina šećera u krvi narušava metabolizam u obje osobe: i majke i djeteta. Činjenica je da glukoza prodire kroz posteljicu u krvotok fetusa i povećava opterećenje na njemu, a to je još uvijek mali, gušterača.

Pankreas fetusa mora raditi sa dvostrukim opterećenjem i lučiti više inzulina. Taj višak inzulina značajno ubrzava apsorpciju glukoze i pretvara je u masti, zbog čega masa fetusa raste brže nego inače.

Takvo ubrzanje metabolizma kod beba zahtijeva veliku količinu kisika, dok je njegov unos ograničen. To uzrokuje nedostatak kisika i hipoksiju fetusa.

Tokom razdoblja gestacije povećava se opterećenje na cijelom tijelu, uključujući i gušteraču, s kojom se ne može nositi. Dijabetes je opasan i za bebu i za buduću majku.

Što prijeti povećanim šećerom u trudnica:

  1. kasna toksikoza izaziva se nakon 20. do 23. sedmice. S njegovim razvojem povećava se težina, raste krvni pritisak, pojavljuje se latentni edem, protein se otkriva u urinu,
  2. razvija se polihidramnio, postoji opasnost od uvijanja pupčane vrpce, hipoksije fetusa,
  3. zbog preranog starenja placente povećava se vjerojatnost spontanog pobačaja. Do oštećenja krvnih žila dolazi zbog viška glukoze u krvi, i kao rezultat toga, bebina opskrba kisikom i hranjivim tvarima se pogoršava.

Posljedice povećane koncentracije glukoze često se očituju razvojem pijelonefritisa, zatajivanjem srca, oštećenjem vida i odvajanjem mrežnice.

Glavni uzroci povećanog šećera u trudnica su aktiviranje hormona progesterona, koji sprječava proizvodnju inzulina, što dovodi do povećanja glukoze u krvi.

Visoki šećer kod trudnica ima dijetu!

Trudno tijelo može različito reagirati na kronične bolesti. U rizičnu skupinu spadaju žene s genetskom predispozicijom za dijabetes i prvi put su odlučile imati dijete nakon 30 godina.

Šećer u trudnoći može porasti sa 5,5 na 6,6 mmol po litri. Tokom trudnoće ti se pokazatelji smatraju normalnim. Ali ipak, trudnica treba pratiti svoje zdravlje i pravilno jesti.

Ako se kod buduće majke utvrdi povećana razina glukoze, ona mora kupiti kućni mjerač glukoze u krvi i nadzirati njen šećer u krvi. Također mora isključiti iz prehrane sve zabranjene namirnice.

U prehranu možete uključiti kekse sa mekinjama, koristeći ih uz preporučenu količinu meda. U prehranu trebate uključiti i biljne dekocije, kompote iz svježih bobica ili voća.

Kuhanje će morati biti od odobrenih proizvoda. Možete stvoriti približnu prehranu u skladu sa svim normama zajedno sa nutricionistom. Preporučljivo je jesti hranu svaka tri sata. Noćni interval između obroka ne smije biti veći od deset sati. Preporučljivo je ne povećavati intervale između obroka jer je to štetno ne samo za trudnicu, već i prvenstveno za njenu bebu.

Dijeta za visoki šećer u trudnica: pravila

Ljekari kažu da je moguće prevladati ovu bolest i riješiti se nevolja. Glavno je pridržavati se osnovnih pravila i izvoditi fizičke vježbe pola sata dnevno.

Endokrinolog bi zajedno sa ginekologom trebao stvoriti lični jelovnik koji bi isključio mogućnost dijabetesa.

Pošto je zabranjeno uzimanje antidijabetičkih lekova tokom trudnoće, svakako biste trebali nadgledati ishranu.

U prehrani moraju biti prisutni važni elementi:

  1. Ugljikohidrati - od 300 do 500 grama dnevno.
  2. Kompletni proteini - 120 g dnevno biće dovoljno.
  3. U ograničenoj količini - do 50-60 grama dnevno - masti.

Ukupni kalorični sadržaj hrane koju jedete dnevno trebao bi biti najmanje 2500, a najviše 3000 kcal. Osim toga, trebali bi vam dati i injekcije insulina.

  • Jedite frakcijski. Organizirajte svoj dan tako da imate tri glavna obroka i tri užine. Vrijeme između njih trebalo bi biti 2,5-3 sata.
  • Uravnotežite hranu tako da pojedete 50% ugljikohidrata, 30% proteina i 15-20% masti dnevno.
  • Naučite se da pijete 1,5 litara vode dnevno.
  • Dajte prednost voću i povrću. Voće se bolje upije ujutro, možete ih pojesti za užinu, a povrće u drugoj.
  • Izbjegavajte jednostavne ili lako probavljive ugljikohidrate. Brzo povećavaju razinu skoka šećera u krvi i iritiraju probavni trakt. Najopasnije: sokovi, kaša od zobene kaše, genetski modificirano voće i povrće, slatkiši, kolačići, kolači.
  • Nemojte jesti mliječne proizvode sa voćem.
  • Za doručak kuvajte žitarice bez mlijeka, jer mliječni proizvodi sadrže kalcijum, koji se apsorbira u 4-6 sati popodne.
  • Ne bi trebalo biti pauze od 10 sati između posljednjeg i prvog obroka.
  • Odustani od šećera. Možete ga zamijeniti aspartamom i sukralozom.
  • Svakodnevno treba imati dva obroka proteinskih obroka jer je protein građevinski materijal za nerođeno dijete.

Poštovani posjetioci, ako uočite grešku, odaberite dio teksta i kliknite Ctrl + Enter. Greška će nam biti poslata i to ćemo ispraviti, unaprijed hvala.

Uzrok hiperglikemije

Gušterača je odgovorna za proizvodnju hormona inzulina. Tokom trudnoće opterećenje na njemu se povećava.

Ne uspijevajući se izboriti sa opterećenjem, žlijezda nema vremena osigurati tijelu potrebnu količinu inzulina, što povlači za sobom porast razine glukoze iznad maksimalno dozvoljene razine.

Posteljica izlučuje hormon koji ima suprotan učinak inzulina, povećavajući glukozu u krvi. Takođe postaje faktor razvoja patologije.

Višak glukoze izaziva kršenje metaboličkih funkcija u tijelu. Prodirejući kroz placentu u krv fetusa, povećava opterećenje na gušterači fetusa. Pankreas fetusa djeluje istrošeno, izlučujući višak inzulina. To dovodi do povećane probavljivosti glukoze, pretvarajući je u masti. Od toga fetus znatno dobija na težini.

Ubrzavanje metabolizma znači potrošnju više kisika.

Budući da je njegov unos ograničen, to postaje uzrok fetalne hipoksije.

Ako uzmemo u obzir trudnoću s dijabetesom tipa 1, pregledi ljekara ukazuju na to da bez komplikacija da biste mogli roditi zdravu bebu, na prvi znak bolesti morate proći pregled u medicinskoj ustanovi.

Provokativni faktori

Od 100 trudnica, 10 osoba se suočilo s problemom povećanja glukoze u krvi.

Gestacijski dijabetes okupira buduće majke sa sljedećim karakteristikama:

  1. gojaznost
  2. prisustvo šećera u urinu,
  3. povećani šećer u prethodnoj trudnoći,
  4. dijabetes kod rođaka
  5. sindrom policističnih jajnika,
  6. stariji od 25 godina.

Dešava se da žena ni ne shvati da ima gestacijski dijabetes, koji u blagom obliku nema simptome. Zbog toga treba pravovremeno uzeti krvni test za šećer. Ako je šećer u krvi povišen, lekar propisuje dodatni, detaljniji pregled. Sastoji se u određivanju razine šećera nakon uzimanja 200 ml vode sa sadržajem glukoze.

Često s povećanjem glukoze trudnice su zabrinute zbog sljedećih simptoma:

  1. stalno suha usta
  2. gotovo neizdrživa žeđ
  3. učestalo mokrenje
  4. povećana količina urina
  5. glad u bilo koje doba dana
  6. oštećenje vida,
  7. gubitak kilograma
  8. opća slabost, umor,
  9. svrbež sluznice.

Čak i ako se jedan od gore navedenih simptoma deklarirao, o tome biste odmah trebali obavijestiti svog liječnika.

Dijeta za trudnice s visokim šećerom u krvi

Liječenje dijabetesa u trudnica usmjereno je na održavanje prihvatljive razine šećera, bez obzira na vrijeme obroka.

Kako sniziti glukozu u krvi tokom trudnoće:

  1. odbiti bezvrijednu hranu prebacivanjem na zdravu prehranu,
  2. jesti najmanje 5 puta dnevno da izbjegnete porast šećera,
  3. dajte prednost niskokaloričnim namirnicama,
  4. konzumirati slatkiše, ali u minimalnim dozama,
  5. zadržati ravnotežu BZHU i ne prejesti.

Ugljikohidrati su osnova ishrane za trudnice s visokim šećerom. Podijeljeni su u jednostavne i složene. Upotrebu jednostavnih ugljenih hidrata trebalo bi svesti na najmanju moguću mjeru, jer oni sadrže fruktozu i glukozu koji povećavaju šećer u krvi. To uključuje proizvode pčelarstva i gotovo sve vrste voća.

Složeni ugljikohidrati su neophodni za svakodnevnu prehranu. Jednom u tijelu inhibiraju proces povećanja šećera u krvi. Obrok mora nužno sadržavati jela s dovoljnim sadržajem složenih ugljikohidrata.

Hrana koja dominira proteinima

Za normalno zdravlje, tijelu su potrebni proteini, koji se nalaze u mnogim proizvodima. Posebnu pažnju sa visokim šećerom treba posvetiti mliječnim proizvodima sa minimalnim udjelom masti. Preporučuje se jesti biljne masti (do 30 g dnevno). U mesu i ribi, dajte prednost niskim masnoćama, što umanjuje unos životinjskih masti u organizam.

Dijeta s visokim šećerom u krvi u trudnica trebala bi biti osmišljena na način da minimizira potrošnju jednostavnih ugljikohidrata, s takvim omjerom BJU:

  • složeni ugljikohidrati - 50% sve hrane,
  • proteini i masti - preostalih 50%.

Popis dopuštenih proizvoda sa visokim šećerom:

  • raž, mekinje, hleb od punog zrna,
  • supe kuhane u povrtnom juhu treba jesti redovno,
  • juhe od mršavog mesa ili ribljeg bujona,
  • nemasno meso, riba i perad,
  • prilozi od kuhanog ili pečenog povrća, salate,
  • svježe bilje: peršin, kopar, špinat, bosiljak itd.,
  • prilozi od žitarica umjereno,
  • omlet od 1 jaja na dan ili meko kuhano jaje,
  • voće i bobice, sirovi ili u obliku voćnih napitaka, voćni napici bez šećera: agrumi, brusnice, ribizla, jagode, jabuke Antonovka,
  • mliječni proizvodi s minimalnim udjelom masti. Dozvoljeno je jesti svježe ili u obliku sira i pudinga. Bolje je suzdržati se od kisele pavlake, masnih krema i sira,
  • blagi umaci na povrtnoj juhi s korijenom, pasta od paradajza,
  • od pića, čaja s mlijekom, voćnih napitaka od kiselog voća, rajčice ili bobica, treba dati prednost. Možete popiti oko 1,5 litara tečnosti dnevno.

Pod najstrožom zabranom sledeći proizvodi:

  • slastičarstvo i pecivo,
  • Čokolada i sladoled
  • šećer, džem i džem,
  • životinjske masti
  • pušenje, začini, marinade,
  • začinjene začine i alkohol,
  • plodovi s visokim proteinima
  • grožđice i suho voće.

Uzorak menija za jedan dan

Približni jelovnik sa visokim šećerom za trudnice:

  • doručak: čaj s mlijekom, zobene pahuljice s 1 kašikom kašike. med i pola jabuke,
  • drugi doručak: paradajzna salata sa začinskim biljem, omlet od jednog jajeta, kriška raženog hleba,
  • ručak: heljdina kaša, salata od naribane šargarepe, komad ribe u paru (pollock ili oslić), narandže,
  • popodnevna užina: posna sira sa malo masti, sok od brusnice,
  • večera: kriška integralnog hljeba, čaša kefira bez masti sa sjeckanim začinskim biljem.

Korisni video

Proizvodi za snižavanje šećera u krvi za trudnice:

Pravilno poduzeti kompetentno liječenje, pravilna prehrana i fizička aktivnost pomoći će trudnici da smanje razinu glukoze u krvi. Glavno što treba imati na umu je da je, pripremajući se da postane majka, žena odgovorna ne samo za sebe već i za život nerođenog djeteta, te da isključuje mogućnost samoliječenja.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Simptomi poboljšanja

Ako je povećani šećer u krvi otkriven u trudnica, tada svi simptomi neće nužno biti prisutni istodobno. Kako bi odredile njegovu koncentraciju, buduće majke nakon 24. tjedna trudnoće uzimaju jutarnji test krvi na prazan stomak.Ako dobiveni pokazatelji prelaze normu, tada se dodjeljuje drugi test.

Dokazi da je došlo do povećanja šećera u krvi kod trudnica su neki od znakova:

  1. žeđ, suha usta,
  2. povećan urin i učestalo mokrenje,
  3. povećani apetit, dok postoji slabost, umor, gubitak težine je moguć,
  4. pojava svrbeža kože,
  5. rane ne zarastaju dobro, mogu se pojaviti posjekotine, pilingi.

Povišena razina šećera u trudnica iznad 7 mM / L, često ukazuje na početak manifestne dijabetesa. U ovom slučaju bolest će trebati lečiti nakon rođenja bebe. Ako je vrijednost glukoze manja od 7 mM / L, razvija se gestacijski dijabetes. U sličnoj situaciji, vjerovatno je da se metabolizam ugljikohidrata normalizira nakon porođaja. Budući da liječenje u ovom trenutku nije uvijek moguće, tijekom trudnoće bi trebala postojati određena prehrana s visokim šećerom.

Što je opasno

Tokom razdoblja gestacije povećava se opterećenje na cijelom tijelu, uključujući i gušteraču, s kojom se ne može nositi. Dijabetes je opasan i za bebu i za buduću majku.

Što prijeti povećanim šećerom u trudnica:

  • kasna toksikoza izaziva se nakon 20. do 23. sedmice. S njegovim razvojem povećava se težina, raste krvni pritisak, pojavljuje se latentni edem, protein se otkriva u urinu,
  • razvija se polihidramnio, postoji opasnost od uvijanja pupčane vrpce, hipoksije fetusa,
  • zbog preranog starenja placente povećava se vjerojatnost spontanog pobačaja. Do oštećenja krvnih žila dolazi zbog viška glukoze u krvi, i kao rezultat toga, bebina opskrba kisikom i hranjivim tvarima se pogoršava.

Posljedice povećane koncentracije glukoze često se očituju razvojem pijelonefritisa, zatajivanjem srca, oštećenjem vida i odvajanjem mrežnice.

Glavni uzroci povećanog šećera u trudnica su aktiviranje hormona progesterona, koji sprječava proizvodnju inzulina, što dovodi do povećanja glukoze u krvi.

Načela ishrane

Glavni zadatak buduće majke je održavanje razine glukoze u granicama normale. Dijeta trudnice s visokim šećerom u krvi treba biti u malim obrocima, frakcijski, po mogućnosti barem 5 puta dnevno. Iz menija trudnica sa visokim šećerom preporučuje se isključiti proizvode koji sadrže skrivene šećere - brzu hranu, razne umake, konzerviranu hranu, praktičnu hranu.

Ne koristite zaslađivače, jer neki mogu naštetiti djetetu. Ako želite jesti slatkiše, možete jesti sušeno voće, ali nemojte ga zloupotrebljavati.

Dijeta s povećanim šećerom u trudnica temelji se na potpunom isključenju jednostavnih ugljikohidrata iz prehrane - pečenju, slatkišima i na 50% smanjenju količine složenih ugljikohidrata.

Ljekari ne savjetuju da jedete čvrsto prije spavanja. Ujutro se preporučuje osigurati glavni unos kalorija.

Šta trudnice mogu jesti sa visokim šećerom:

  • mahunarke, povrće, žitarice, smeđi hljeb pomoći će tijelu da osigura optimalnu količinu ugljenih hidrata,
  • znatna količina vlakana sadrži smeđu rižu, mekinje, laneno sjeme,
  • Trebali bi jesti povrće, pogotovo ono koje ima zelenu i žutu boju - brokoli, špinat, paprika. Da biste očuvali blagodati, ne preporučuje se soliti povrće ili začiniti umacima,
  • Proteinska hrana je dobra i za mamu i za bebu. U dnevnoj prehrani one bi trebale zauzimati najmanje 1/3 ukupne količine. Potrebno je u jelovnik uključiti skuti sir s malo masnoće, kiselo-mliječna pića, govedinu, ribu, piletinu.

Dijeta s visokim šećerom u krvi tijekom trudnoće omogućava vam dodavanje voća i bobica u prehranu. Od voća najviše su korisni agrumi, marelice, kruške, jabuke. Od bobica su dozvoljene jagode, ogrozdi, ribizla, maline. Kao pića, zeleni ili biljni čaj pogodan je juha od šipka.

Često sledenje dijeta pomaže u normalizaciji razine glukoze i stabilizaciji stanja. Ali, imajući poboljšane pokazatelje, ne biste trebali odmah uključiti prethodno zabranjene proizvode u izbornik. Najbolja opcija je pridržavati se razumnih ograničenja kako ne biste naštetili ni sebi ni djetetu.

Pogledajte video: EMISIJA "ZA ZDRAV ŽIVOT" - HURMA - MTV IGMAN (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar