Hipoglikemija u novorođenčadi

Hipoglikemija u novorođenčadi je pojava u kojoj razina glukoze u njihovoj krvi padne ispod 2 mmol / L u roku od 2-3 sata nakon rođenja. Statistički podaci pokazuju da se ovo stanje razvija kod 3% sve djece. Nerazvijenost, mala težina, perinatalna asfiksija mogu izazvati hipoglikemiju u djece.

Da liječnik postavi takvu dijagnozu, on provodi test glukoze za novorođenče. Ovo se stanje jednostavno zaustavlja - tretman se sastoji u intravenskoj primjeni glukoze. Hipoglikemija je jedan od najčešćih uzroka smrti među novorođenčadima.

Klasifikacija

Hipoglikemija u novorođenčadi je dvije vrste: trajna i prolazna. Prolazni tip nastaje na pozadini nezrelosti pankreasa, koja ne može proizvesti dovoljno enzima ili slabu opskrbu supstratom. Sve to ne dopušta tijelu da akumulira potrebnu količinu glikogena. U rijetkim slučajevima, kod novorođenčadi se dijagnosticira uporna hipoglikemija. Ovu vrstu lezije karakteriše ovisnost o inzulinu, javlja se zbog kršenja proizvodnje kontransularnih hormona. U rijetkim slučajevima takva je lezija posljedica poremećaja metabolizma.

Preuranjenost prolazne hipoglikemije može biti uzrokovana prijevremenošću u djece s nedovoljnom tjelesnom težinom ili sa placentnom insuficijencijom. Intranatalna asfiksija takođe može dovesti do takve posljedice. Manjak kisika uništava zalihe glikogena u tijelu, pa se hipoglikemija kod takve djece može razviti unutar nekoliko dana života. Veliki interval između hranjenja takođe može dovesti do ove posljedice.

Prolazna hipoglikemija najčešće se javlja kod novorođenčadi čija majka pati od dijabetesa. Takođe, ovaj se fenomen razvija na pozadini fiziološkog stresa. U rijetkim slučajevima takva patologija nastaje uslijed autoimune bolesti u kojoj tijelu treba velika količina inzulina. Hiperplazija ćelija u pankreasu, Beckwith-Wiedemannov sindrom, može izazvati razvoj takve patologije.

Hipoglikemija u novorođenčadi može se razviti odmah nakon rođenja i do 5 dana njegovog razvoja. U velikoj većini slučajeva takav se poremećaj pripisuje nedovoljnom intrauterinom razvoju ili kašnjenju u formiranju unutarnjih organa.

Takođe, poremećaj metabolizma može dovesti do hipoglikemije. Najveća opasnost je postojani oblik takvog odstupanja. Ona kaže da je hipoglikemija izazvana urođenim patologijama. Ovo stanje zahtijeva stalno praćenje i stalno medicinsko održavanje.

Uz prolaznu hipoglikemiju, pad koncentracije šećera smanjuje se jednom, nakon brzog olakšanja napad ne zahtijeva dugotrajno liječenje. Međutim, dvije vrste jednog odstupanja zahtijevaju brzi odgovor ljekara. Čak i malo odgađanje može uzrokovati ozbiljna odstupanja u radu živčanog sistema što u budućnosti može dovesti do odstupanja u radu unutrašnjih organa.

Među najčešćim uzrocima hipoglikemije u novorođenčadi su:

  • Terapija inzulina za trudnice koja dugo deluju
  • Dijabetes kod majki
  • Visoki unos glukoze od strane majke malo prije rođenja,
  • Hipotrofija fetusa unutar materice,
  • Mehanička asfiksija tokom porođaja,
  • Nedovoljno prilagođavanje djeteta,
  • Posledice zaraznih procesa.

Prvi znakovi

Hipoglikemija u novorođenčadi razvija se vrlo brzo. Nastaje zbog oštećenja gušterače, koja ne može proizvesti dovoljno inzulina i drugih enzima. Zbog toga se tijelo ne može opskrbiti odgovarajućom količinom glikogena.

Hipoglikemija u novorođenčadi može se prepoznati po sljedećim simptomima:

  • Plava koža usana,
  • Blijedost
  • Mišični grčevi
  • Oslabljeno stanje
  • Apatija
  • Iznenadni bokovi vriska
  • Tahikardija,
  • Pretjerano znojenje,
  • Anksioznost

Dijagnostika

Dijagnosticiranje hipoglikemije u novorođenčadi je prilično jednostavno. Za to je dovoljno da ljekar provede napredne pretrage krvi. Pomažu stručnjaku da utvrdi prve manifestacije akutne ili dugotrajne hipoglikemije kod djece. Za potvrdu dijagnoze provode se sljedeća ispitivanja:

  • Test glukoze u krvi,
  • Opšti test krvi za utvrđivanje nivoa masnih kiselina,
  • Opšti test krvi za utvrđivanje nivoa ketonskih tela,
  • Opšti test krvi za utvrđivanje koncentracije inzulina u krvi,
  • Hormonski test krvi za nivo kortizola, koji je odgovoran za rast i razvoj organizma.

Veoma je važno da je liječenje hipoglikemije u novorođenčadi odmah. Da bi odredio ovo stanje kod deteta, lekar koristi trenutne test trake kojima se brzo utvrđuje koncentracija glukoze u krvi. Ako indikator ne dostigne razinu od 2 mmol / l, tada se djetetu uzima krv za produženo istraživanje. Nakon potvrde dijagnoze, specijalista ubrizga određenu količinu glukoze intravenski.

Razvija se zbog prerane prehrane. Nakon zaustavljanja napada, simptomi hipoglikemije mogu nestati bez traga i posljedica za tijelo.

Veoma je važno da se u tretmanu ovog stanja pridržavate sledećih pravila:

  • Ne možete naglo prekinuti davanje glukoze - to može dovesti do pogoršanja hipoglikemije. Prekid dolazi polako, liječnik postepeno smanjuje dozu aktivne tvari.
  • Unošenje glukoze trebalo bi početi s 6-8 mg / kg, postepeno povećavajući do 80.
  • Strogo je zabranjeno ubrizgavanje glukoze veće od 12,5% u periferne vene djeteta.
  • Ne preporučuje se prekid hranjenja tokom davanja glukoze.
  • Ako se glukoza daje trudnici radi sprečavanja hipoglikemije u njenog novorođenog djeteta, mora se voditi računa da koncentracija šećera u krvi ne poraste iznad 11 mmol / L. u suprotnom, kod trudnica može doći do hipoglikemijske kome.

Uz pravi pristup terapiji, liječnik će moći brzo zaustaviti napad hipoglikemije kod djeteta.

Također, ako trudnica slijedi sve preporuke liječnika, ona će također moći smanjiti rizik od razvoja ne samo smanjenja koncentracije šećera u novorođenčadi, već i spriječiti pojavu hiperbilirubinemije, eritrocitoze i različitih respiratornih poremećaja.

Posljedice

Hipoglikemija je ozbiljno odstupanje u funkciji tijela, što može dovesti do ozbiljnih posljedica. Za procjenu njihove ozbiljnosti provedene su brojne studije. Omogućuju mu razumijevanje kako će se razvijati organi i sistemi djeteta zbog prethodne hipoglikemije. Brojna istraživanja pokazala su da, zbog pada razine glukoze, novorođenčad razvija ozbiljne poremećaje u funkcioniranju mozga. To dovodi do razvoja bolesti živčanog sustava, povećava rizik od stjecanja epilepsije, rasta tumora.

Prevencija

Prevencija hipoglikemije kod novorođenčadi sastoji se u pravovremenoj i cjelovitoj prehrani. Ako započnete komplementarnu hranu samo 2-3 dana nakon rođenja, rizik od razvoja ovog stanja bit će izuzetno visok. Nakon što se dijete rodi, povezani su kateterom, kroz koji se prve smjese hranjivih tvari uvode nakon 6 sati. Prvog dana mu daju i oko 200 ml majčinog mleka.

Ako majka nema mlijeko, tada se djetetu daju posebni intravenski lijekovi čija je doza oko 100 ml / kg. Ako postoji povećan rizik od hipoglikemije, provjerava se koncentracija šećera u krvi svakih nekoliko sati.

Šta uzrokuje hipoglikemiju u novorođenčadi?

Hipoglikemija u novorođenčadi može biti prolazna ili trajna. Uzroci prolazne hipoglikemije su nedovoljan supstrat ili nezrelost funkcije enzima, što dovodi do nedovoljnih zaliha glikogena. Uzroci perzistentne hipoglikemije su hiperinzulinizam, kršenje kontransularnih hormona i nasljedne metaboličke bolesti poput glikogenoze, oslabljena glukoneogeneza, oslabljena oksidacija masnih kiselina.

Neadekvatne zalihe glikogena pri rođenju često se nalaze kod prevremeno rođene djece s vrlo malom porođajnom masom, beba koja su mala po gestaciji zbog placentalne insuficijencije i beba koja je imala intranatalnu asfiksiju. Anaerobna glikoliza iscrpljuje zalihe glikogena kod takve djece, a hipoglikemija se može razviti bilo kada u prvih nekoliko dana, posebno ako se održava dug interval između hranjenja ili je unos hranjivih sastojaka nizak. Zbog toga je održavanje unosa egzogene glukoze važno za sprečavanje hipoglikemije.

Prolazni hiperinzulinizam najčešće se javlja kod djece majki s dijabetesom. Često se javlja i sa fiziološkim stresom u djece male gestacije. Manje uobičajeni uzroci uključuju hiperinzulinizam (prenosi ga autosomno dominantno i autosomno recesivno nasljeđivanje), tešku fetalnu eritroblastozu, Beckwith-Wiedemannov sindrom (u kojem je hiperplazija otočnih stanica kombinirana sa znakovima makroglossije i pupčane hernije). Hiperinsulinemiju karakterizira brzi pad serumske glukoze u prva 1-2 sata nakon rođenja, kada prestaje stalna opskrba glukozom kroz placentu.

Hipoglikemija se takođe može razviti ako se naglo zaustavi intravenska primjena otopine glukoze.

Prolazna (prolazna) neonatalna hipoglikemija

Kad se dijete rodi, doživljava veliki stres. Tokom porođaja i tokom prolaska djeteta kroz porođajni kanal majke, glikogen se izbacuje iz glikogena u jetri i dolazi do poremećaja norme šećera u krvi kod djece.

Ovo je potrebno kako bi se spriječilo oštećenje moždanog tkiva bebe. Ako dijete ima niske rezerve glukoze, u njegovom tijelu se razvija prolazna hipoglikemija.

Ovo stanje ne traje dugo, jer se zahvaljujući mehanizmima samoregulacije nivoa glukoze u krvi njegova koncentracija brzo vraća u normalu.

Važno! Dojenje bebe trebalo bi početi što je ranije moguće. To će brzo prevladati hipoglikemiju koja se pojavila tokom i nakon porođaja.

Često se ovo stanje može razviti zbog nemarnog stava medicinskog osoblja (hipotermija), što se posebno odnosi na nedonoščad ili djecu s vrlo malom težinom. Sa hipotermijom se kod jake bebe može pojaviti hipoglikemija.

Gestacijski

Dugotrajno zdrava djeca imaju velike zalihe glikogena u jetri. Lako omogućava bebi da se nosi sa stresovima povezanim sa rođenjem. Ali ako se intrauterini razvoj fetusa nastavio s bilo kakvim abnormalnostima, hipoglikemija kod takvog djeteta traje mnogo duže i zahtijeva dodatnu korekciju s upotrebom lijekova (primjena glukoze).

Produljena hipoglikemija razvija se prvenstveno kod prijevremeno rođene bebe s malom težinom i kod dugotrajne bebe. Ta grupa novorođenčadi po pravilu ima niske rezerve proteina, masnog tkiva i jetrenog glikogena. Pored toga, zbog nedostatka enzima u takve djece, mehanizam glikogenolize (raspada glikogena) primjetno je smanjen. One zalihe koje su primljene od majke brzo se troše.

Važno! Posebna se pažnja posvećuje onoj djeci koja se rađaju ženama s dijabetesom. Obično su te bebe vrlo velike, a koncentracija glukoze u njihovoj krvi smanjuje se vrlo brzo. To je zbog hiperinsulinemije.

Novorođena djeca rođena u prisutnosti Rhesusovog sukoba imaju iste probleme. Ispada da sa kompliciranim tipovima seroloških sukoba može nastati hiperplazija ćelija gušterače, koja proizvodi hormon inzulin. Kao rezultat toga, tkiva apsorbiraju glukozu mnogo brže.

Obratite pažnju! Pušenje i pijenje tokom trudnoće dovodi do smanjenja glukoze u krvi! Štoviše, ne samo aktivni, već i pasivni pušači pate!

Perinatalni

Stanje novorođenčeta procenjuje se na Apgarsovoj skali. Ovako se određuje stepen dečije hipoksije. Prije svega, djeca pate od hipoglikemije, čije je rođenje bilo brzo i praćeno velikim gubitkom krvi.

Hipoglikemijsko stanje se razvija i kod dece sa srčanim aritmijama. Takođe, doprinosi korišćenju određenih lekova od majke tokom trudnoće.

Ostali uzroci prolazne hipoglikemije

Prolaznu hipoglikemiju vrlo često izazivaju različite infekcije. Bilo koja od njegovih vrsta (patogen nije važan) dovodi do hipoglikemije. To je zbog činjenice da se velika količina energije troši za borbu protiv infekcije. A, kao što znate, glukoza je izvor energije. Jačina hipoglikemijskih znakova novorođenčadi ovisi o težini osnovne bolesti.

Druga velika grupa čine novorođenčad koja imaju urođene srčane mane i krvotok. U takvoj situaciji hipoglikemija izaziva lošu cirkulaciju krvi u jetri i hipoksiju. Potreba za injekcijama inzulina nestaje u bilo kojem od ovih slučajeva, pod uvjetom pravovremenog uklanjanja sekundarnih poremećaja:

  • zastoj cirkulacije
  • anemija
  • hipoksija.

Trajna hipoglikemija

Tokom mnogih bolesti u tijelu dolazi do kršenja metaboličkih procesa. Postoje situacije u kojima nastaju nepovratni nedostaci koji ometaju normalan razvoj bebe i ugrožavaju njegov život.

Takva djeca nakon detaljnog pregleda pažljivo odabiru odgovarajuću prehranu i medicinski tretman. Bebe koje pate od urođene galaktosemije, njegove manifestacije osjećaju se od prvih dana života.

Nešto kasnije djeca razvijaju fruktozemiju. To je zbog činjenice da se fruktoza nalazi u mnogim povrćem, medu, sokovima, a ti se proizvodi unose u prehranu djeteta mnogo kasnije. Prisutnost obje bolesti zahtijeva strogu dijetu za život.

Razvoj hipoglikemije može pokrenuti neke hormonske poremećaje. Na prvom mjestu u tom pogledu je insuficijencija hipofize i nadbubrežne žlijezde. U sličnoj situaciji dijete je stalno pod nadzorom endokrinologa.

Simptomi ovih patologija mogu se pojaviti i kod novorođenčadi i u kasnijoj dobi. Sa rastom ćelija gušterače povećava se količina inzulina i, shodno tome, smanjuje se koncentracija glukoze u krvi.

Ispraviti ovo stanje tradicionalnim metodama je nemoguće. Efekat se može postići jedino operativnim zahvatom.

Hipoglikemija i njeni simptomi

  1. Brzo disanje.
  2. Osjećaj anksioznosti.
  3. Prekomjerna uzbudljivost.
  4. Tremor udova.
  5. Neopisivi osjećaj gladi.
  6. Konvulzivni sindrom.
  7. Kršenje disanja dok se potpuno ne zaustavi.
  8. Letargija.
  9. Mišićna slabost.
  10. Pospanost.

Za dijete su grčevi i problemi s disanjem najopasniji.

Važno! Ne postoji jasna razina glukoze na kojoj se mogu vidjeti simptomi hipoglikemije! Ovo svojstvo novorođene djece i novorođenčadi! Čak i s dovoljno glikogena kod ove djece, može se razviti hipoglikemija!

Najčešće se hipoglikemija bilježi prvog dana života bebe.

Ko je u riziku

Hipoglikemija se može pojaviti kod svakog djeteta, ali još uvijek postoji određena rizična skupina koja uključuje djecu:

  1. gestacijski nezreli
  2. preuranjen
  3. sa znakovima hipoksije,
  4. rođena majkama sa šećernom bolešću.

Kod takve novorođenčadi nivo šećera u krvi se određuje odmah nakon rođenja (unutar 1 sata života).

Veoma je važno brzo identificirati hipoglikemiju kod novorođenčadi, jer će pravovremeno liječenje i prevencija zaštititi bebu od razvoja ozbiljnih komplikacija ovog stanja.

Ključno je za poštovanje principa perinatalnog razvoja. Potrebno je što prije započeti s dojenjem, spriječiti razvoj hipoksije i spriječiti hipotermiju.

Prije svega, kod neonatalne hipoglikemije pedijatri ubrizgavaju 5% otopinu glukoze intravenski. Ako je beba već veća od jednog dana, koristi se 10% -tna otopina glukoze. Nakon toga provode se kontrolni testovi krvi uzete iz pete novorođenčeta odmah na test traku.

Uz to, djetetu se daje piće u obliku otopine glukoze ili mu se dodaje u mliječnu smjesu. Ako ovi postupci ne donose željeni učinak, koristi se hormonsko liječenje glukokortikoidima. Jednako je važno utvrditi uzrok hipoglikemije, to omogućava pronalaženje efikasnih metoda za njeno uklanjanje.

Uzroci, posledice i lečenje hipo- i hiperglikemije u novorođenčadi

Hipoglikemija u novorođenčadi je prilično rijetko stanje, ako ne govorimo o prolaznoj kategoriji ove patologije.

Većina trudnica ne zamišlja da snižavanje ili podizanje glukoze na kritične razine predstavlja ogromnu opasnost za razvoj bebe.

Međutim, problemi se mogu izbjeći ako znate kakve simptome ima hipoglikemija, kako kod odrasle osobe, tako i kod tek rođene osobe. Važno je znati koje se mjere koriste za normalizaciju stanja.

Uzroci bolesti

Hipoglikemija se manifestuje kod novorođenčadi odmah nakon rođenja ili najviše do pet dana nakon toga. Najčešće je uzrok prijevremenost ili intrauterino usporavanje rasta, metabolizam ugljikohidrata (urođen) može biti narušen.

U ovom slučaju bolest je podijeljena u dvije glavne podskupine:

  • Prolazno - kratkotrajne je prirode, obično prolazi nakon prvih dana života i ne zahtijeva dugotrajno liječenje.
  • Uporni. Zasniva se na urođenim nepravilnostima koje su praćene organskim poremećajima ugljikohidrata i drugim metabolizmom u tijelu. Za njih je potrebna terapija održavanja.

Ljekari uslovno dijele uzroke prolazne hipoglikemije u tri grupe:

  • majčinski dijabetes ili visok unos glukoze neposredno prije rođenja,
  • fetalna hipotrofija fetusa, asfiksija tokom porođaja, infekcije i nedovoljna adaptacija deteta,
  • dugotrajna upotreba inzulina.

Suština koncepta hipoglikemije u novorođenčadi

Glukoza je glavni izvor energije za život ljudskog tijela, uključujući mozak. Tokom razvoja fetusa, fetus ga prima zajedno s majčinom krvlju.

Istovremeno, priroda je osigurala da je količina šećera dovoljna za normalno formiranje svih organa i sistema. Odmah nakon oplodnje jajašca u ženskom tijelu dolazi do hormonalnih promjena, koje blago povećavaju razinu glukoze u krvi kod trudnica, „jamčeći“ njezinu dostatnost „za dvoje“.

Nakon vezivanja pupčane vrpce, djetetovo tijelo počinje samostalno funkcionirati, a šećer u krvi opada kod apsolutno svih, dostižući svoj minimum do 30-90 minuta života. Tada njegova koncentracija postepeno raste do normalnih vrijednosti za 72 sata od trenutka rođenja.

Ovaj proces je rezultat prilagođavanja životnim uvjetima izvan maternice i oštrog prelaska metabolizma s konzumiranja majčinske glukoze na njezino samostalno stvaranje od strane ćelija jetre.

WHO preporučuje stavljanje bebe u dojku odmah nakon rođenja

U napomenu. U ženskom kolostrumu postoji glukoza i korisne bakterije koje pomažu u brzom radu crijeva i probavnih organa. Jetra koja je odgovorna za sintezu vlastite glukoze iz zaliha glikogena koja je posebno akumulirana u posljednjim tjednima fetalnog razvoja, također se brže aktivira.

Razina glukoze i hipoglikemije nakon rođenja

Danas se domaći neonatolog oslanja na protokol kojim se utvrđuje pokazatelj koncentracije šećera u krvi kao kriterij za hipoglikemiju u novorođenčadi - Klasifikacija neonatalne hipoglikemije i rizične skupine (uzroci)

Vrsta neonatalne hipoglikemijeDečje dobaBolesti ili stanja zbog kojih šećer može pasti ispod normalnog
Ranodo 12 sati života
  • Dojenčad s intrauterinim usporavanjem rasta.
  • Djeca čije su majke imale dijabetes ili su imale gestacijski dijabetes.
  • Djeca s dijagnozom hemolitičke neonatalne bolesti.
  • Podhlađivanje u prvim satima nakon rođenja.
  • Prenos patrimonijalne asfiksije.
Klasičan prolazanod 12 do 48 sati života
  • Nezrelost.
  • Mala tjelesna težina.
  • Odložen razvoj u maternici.
  • Deca sa dijagnozom policitemije.
  • Blizanci, blizanci, trojke.
Sekundarnibez obzira na starosnu dob
  • Dojenčad čije su majke pile tablete za snižavanje šećera, antidijabetičke lijekove, salicilate ili glukokortikosteroide, neposredno prije rođenja.
  • Deca sa sepsom.
  • Nadbubrežna krvarenja.
  • Hipotermija.
  • Patologija nervnog sistema.
  • Oštar prekid infuzije otopine glukoze.
Uporniod 8 dana života
  • Bartov sindrom.
  • Hiperinzulinizam.
  • Bolesti koje uzrokuju nedostatak hormona, jetrena glukoza, sinteza aminokiselina ili kršenje oksidacije masnih kiselina.

Najnepovoljnija raznolikost od svih gore spomenutih odstupanja je potonja, jer je uzrokovana nasljednim patologijama, potrebno je stalno praćenje i medicinsku podršku.

Pored toga, nedavna istraživanja pokazala su da pad šećera u krvi, u prvim danima nakon rođenja, može uzrokovati:

  • rođenje prethodnog djeteta s velikom tjelesnom težinom,
  • hipertenzija kod žene tijekom trudnoće, uzimanje beta blokatora ili drugih lijekova za pritisak,
  • tokom trudnoće, terbutalin, ritodrin, propranolol,
  • prisutnost trudnoće buduće majke predijabetičkog stanja - oslabljena tolerancija na glukozu,
  • liječenje trudnice od epileptičnih napada sa valproičnom kiselinom ili fenitoinom,
  • uzimanje trudnica
  • imenovanje novorođenčeg indometacina, heparina, kinina, fluorokinolona, ​​pentamidina ili beta blokatora,
  • prisutnost urođenih oštećenja srca kod bebe.
Jedenje lagane hrane i pitke vode, između porođajnih bolova, nije samo moguće, već je potrebno

Važno je. Više od polovine djece čije su majke inficirane otopinom glukoze tokom svog rođenja (5%) imalo je značajno smanjenje šećera u plazmi. WHO preporučuje zamjenu ovog postupka infuzije unosom hrane tokom porođaja. To će smanjiti rizik od razvoja patološkog hipoglikemijskog stanja kod djeteta za više od 2 puta.

Kako bi pratili početak hipoglikemijskog stanja kod djeteta tokom prvih dana života, ljekari obraćaju pažnju na sljedeće manifestacije koje mogu, ali ne nužno, ukazivati ​​na pad šećera u krvi.

Najčešće se primećuju sledeći simptomi:

  • Moguće: ili kružni nistagmus - očne jabučice počinju se lagano kretati u krugu, ili simptom "lutkinih očiju" - kada se glava pomiče, očne jabučice ne kreću se s njom, već u suprotnom smjeru.
  • Dijete postaje razdražljivo i počinje mnogo vrištati. Međutim, istovremeno ispušta zvuke, iako prodoran, ali ne preglasno i bez emocionalnih boja.
  • Beba prečesto pljune. Ne opterećuje se, već ga odbacuje.
  • Kretanja postaju slaba i lagana. Ruke i / ili noge mogu drhtati kao u videu. Naročito se jasno vidi karakteristična podrhtavanje-paroksizam lijeve ručke (u 20-28 sekundi videa).

Manje često, ali hipoglikemijska stanja mogu biti praćena takvim manifestacijama:

  • Izbijeljivanje ili preplavljivanje kože. Cijanoza može biti:
    1. uobičajeno
    2. na usnama, na vrhovima prstiju, ušiju i nosu,
    3. oko nazolabijalnog trougla.
  • Povećan krvni pritisak, rad srca i ubrzano disanje. Možda razvoj apneje (respiratorno zaustavljanje sa različitim stopama ponavljanja i trajanjem pauze u vremenu).
  • "Skok" tjelesne temperature. Pojačan znoj.

Pažnja Mama, nakon porođaja ne brini mnogo. Ako je vaše dijete u hipoglikemijskoj rizičnoj skupini, tada će liječnici definitivno izmjeriti glukozu u krvi, pažljivo nadzirati simptome ovog patološkog stanja i odmah poduzeti mjere ako se manifestiraju ili odstupaju od norme.

Takođe biste trebali znati da se novorođenačka hipoglikemija često javlja bez ikakvih simptoma. Zbog toga je u našoj zemlji za novorođenčad koja je u riziku od razvoja ove patologije data sljedeća protokolarna uputstva za obavljanje naknadnih pregleda:

  • prvi test krvi na šećer vrši se 30 minuta nakon rođenja,
  • tokom prva 24 sata nakon rođenja krv se šećerom pregledava svaka 3 sata,
  • od 2 do 4 dana (uključivo) kontrola glukoze vrši se svakih 6 sati,
  • dalje - 2 puta dnevno.

Ako je glukoza u krvi kod djeteta pala ispod 2,6 mmol / l, tada normaliziraju njezinu razinu, domaći neonatolozi koriste preporuke WHO odobrene 1997. godine:

  • za vrijeme liječenja, ako je fizički nemoguće dojiti, dijete se nastavlja hraniti majčinim izraženim mlijekom ili prilagođenom smjesom, strogo se pridržavajući rasporeda hranjenja, uz čašicu, flašicu, žlicu i, ako je potrebno, sondom,
  • ako prehrana ne bi mogla povećati razinu glukoze na minimalnu normalnu vrijednost, tada je potrebno izvršiti ili intravensku injekciju glukoze (dekstrozu), ili odabirom brzine i% otopine glukoze, započeti infuzijsku terapiju,
  • ako infuzija glukoze nije dovela željeni porast šećera u krvi, djetetu se daje injekcija glukagona ili hidrokortizona (prednizon).

I na kraju, želimo uvjeriti roditelje djece koja su prošla neonatalnu hipoglikemiju. Ljekari nemaju jedinstveno mišljenje i razumnih dokaza o njegovom utjecaju na pojavu udaljenih neuropsihijatrijskih poremećaja, posebno kada su u pitanju bebe čija je patologija bila asimptomatska.

Međutim, ova "dobra vijest" ne bi trebala biti prilika da se tokom trudnoće nekako ponašate, da ne kontrolirate pravilno razinu glukoze i da sami pijete lijekove.

Simptomatologija

Hipoglikemija u novorođenčadi ima svoje simptome, međutim razlikuje se i asimptomatski oblik. U drugom slučaju može se otkriti samo provjerom u krvi šećera.

Manifestacija simptoma smatra se napadom koji ne prolazi bez unošenja glukoze ili dodatnog hranjenja. Podijeljeni su u somatske, koji imaju oblik nedostatka daha, i neurološke. Štoviše, simptomi središnjeg živčanog sustava mogu biti dijametralno suprotni: povećana ekscitabilnost i tremor ili zbunjenost, letargija, depresija.

Hipoglikemija u nedonoščadi

Hipoglikemija u prevremeno rođene dece ne razlikuje se po simptomima od obične dece. Možda ćete primetiti:

  • nestrpljivost
  • nenormalan razvoj tijela
  • nizak unos hrane
  • letargija
  • gušenje
  • napadaji
  • cijanoza.

Takva slika razvoja vašeg djeteta ukazivat će na smanjenje šećera u krvi. Međutim, prijevremeno rođena djeca vjerojatnije će primijetiti bolest na vrijeme jer se daje mnogo više testova i nadzor ljekara je pažljiviji nego za dijete rođeno na vrijeme.

Dugi niz godina proučavam problem DIJABETE. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 100%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje cjelokupni trošak lijeka. U Rusiji i zemljama ZND dijabetičari prije 6. jula može primiti lijek - BESPLATNO!

Ako se bolest otkrije na vrijeme, tada će liječenje biti prilično jednostavno - djetetu dajte vodu s glukozom, moguće da je ubrizgavate intravenski. Ponekad se može dodati inzulin za bolju apsorpciju šećera u tijelu.

Liječenje hipoglikemije kod novorođenčadi

Hipoglikemija je prilično uobičajena bolest koja se javlja u 1,5 do 3 slučaja od 1000 novorođenčadi. Tranzit (prolazak) se javlja u dva od tri slučaja među prerano rođenim bebama. Velika je vjerovatnoća da će dobiti ovu bolest u djece čije majke pate od dijabetesa.

Istovremeno, prevencija bolesti kod punoročne djece koja nisu izložena riziku je prirodno dojenje, koje nadoknađuje prehrambene potrebe zdrave bebe. Dojenje ne zahtijeva unošenje dodatnih lijekova, a znaci bolesti mogu se pojaviti samo zbog neuhranjenosti. Štoviše, ako se razvije klinička slika bolesti, potrebno je utvrditi uzrok, moguće da je razina topline nedovoljna.

Ako je potrebno liječenje lijekovima, tada je propisana glukoza u obliku otopine ili intravenske infuzije. U nekim slučajevima se može dodati i insulin. Istovremeno, dijete trebaju stalno nadzirati ljekari kako bi se spriječio pad šećera u krvi ispod kritične razine.

Učinak trudnoće na glukozu

Bilo koja mama tokom trudnoće sigurno će razmišljati o zdravlju djeteta. Međutim, ona ne obraća uvijek pažnju na ovisnost ploda o svom stanju.

Zbog prekomjernog debljanja, žena može složiti i odbiti jesti ili slijediti dijetu bez savjetovanja sa stručnjakom. U tom se slučaju ravnoteža ugljikohidrata može uvelike promijeniti.

Ženska hormonalna pozadina tokom trudnoće trpi velike promjene, na primjer, gušterača počinje proizvoditi više inzulina pod utjecajem estrogena i prolaktina, dok ljudi koji su daleko od bolesti poput dijabetesa ne uspijevaju uvijek shvatiti da nivo glukoze neumoljivo pada.

U teškim slučajevima, ako postoji opasnost od razvoja stanja poput hipoglikemije u trudnica, patit će svi unutarnji organi, postoji velika vjerojatnost prijetnje fizičkom i psihičkom stanju ne samo fetusa, već i majke.

Ili obrnuto, mama zbog stalne želje da pojede nešto neobično, dobija na težini i sama sebi krši hormonsku ravnotežu, izazivajući na taj način dijabetes. A isto tako, kao i u prvom slučaju, nije uvijek moguće primijetiti porast šećera - hiperglikemija tokom trudnoće također je opasna.

Ali dijete razvija i prima sve potrebne tvari od majke, višak ili nedostatak glukoze može štetno utjecati na njegovo zdravlje.Pošto još ne može sam kontrolirati hormone pankreasa.

Preporučujemo vam da otkrijete: Kako izoehogeni čvorovi utječu na štitnjaču?

Hiperglikemija u trudnica može dovesti do hiperglikemije novorođenčadi i razvoja dijabetesa kod beba od rođenja.

Zbog toga je tako važno kontrolirati prehranu buduće majke, pratiti nivo šećera, posebno ako ona već ima dijagnozu šećerne bolesti ili postoji mogućnost kršenja drugih metaboličkih procesa.

Morate slušati i stanje vlastitog tijela, primjećujući pretjerani umor, stalnu žeđ, potrebno je posavjetovati se s liječnikom koji vodi trudnoću.

Tek rođen - već je problem

Problemi s razinom šećera u krvi kod zdrave novorođenčadi nisu tako česti. Obično se hiperglikemija novorođenčadi ili hipoglikemija odnosi upravo na nedonoščad s malom tjelesnom težinom.

Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da postoji prolazna hipoglikemija novorođenčadi (koja je prolazna) - normalno stanje u prvim satima djetetovog života.

Budući da tijelo još nije razvilo vlastitu glukozu, u prvim minutama života koristi rezervu nakupljenu u jetri. Kad se opskrba potroši i odgodi hranjenje, razvija se manjak šećera. Obično se za nekoliko sati ili dana sve vrati u normalu.

Odmah se vidi kada glukoza nije dovoljna

Prerano novorođenče ima veću vjerojatnost da će razviti hipoglikemiju, dok postoje brojni znakovi ovog stanja.

Simptomi po kojima se može sumnjati u hipoglikemiju su sljedeći:

  • slab plač pri rođenju
  • slab sisalni refleks,
  • pljuvanje
  • cijanoza
  • grčevi
  • apneja
  • smanjen tonus očnih mišića,
  • neusklađeni pokreti očne jabučice,
  • opća letargija.

Hipoglikemijski simptomi uključuju i pojačano znojenje sa suvom kožom, visok krvni pritisak, poremećaj srčanog ritma.

Budući da se ne mogu pojaviti svi simptomi hipoglikemije, redovno uzimanje krvi je neophodno za dijagnozu, jer takvi znakovi mogu govoriti i o drugim ozbiljnijim patologijama.

Koji su uzroci patologije?

Čimbenici rizika za bolesti uvijek se uzimaju u obzir u upravljanju bilo kojom trudnoćom i pri rođenju.

Preporučujemo vam da otkrijete: Šta je laktacidoza i hiperlaktacidemijska koma?

Ako postoje znakovi hipoglikemije, stručnjaci, prije svega, utvrđuju uzroke razvoja opasne patologije tako da na temelju dobivenih informacija odaberu pravi tretman.

Hipoglikemija se obično razvija iz sljedećih razloga:

  1. Prisutnost dijabetesa kod žene u porođaju, kao i upotreba hormonskih lijekova od strane nje. Postoji rana prolazna hipoglikemija, počevši od 6-12 sati života bebe.
  2. Prevremena ili višestruka trudnoća s masom djece ispod 1500 g. Može se dogoditi u roku od 12-48 sati. Najopasnije je rođenje bebe u 32. sedmici trudnoće.
  3. Problemi rođenja (asfiksija, ozljede mozga, krvarenja). Hipoglikemija se može razviti u bilo kojem trenutku.
  4. Problemi s hormonskom pozadinom djeteta (poremećaji rada nadbubrežne žlijezde, hiperinzulinizam, tumori, poremećena sinteza proteina i ugljikohidrata). Obično nivo šećera opadne nedelju dana nakon rođenja.

Kod djece u riziku krv se uzima za analizu svaka 3 sata prva 2 dana života, tada se smanjuje broj oduzimanja krvi, ali se razina šećera prati najmanje 7 dana.

Normalizacija

Obično se ne zahtijevaju nikakve terapijske manipulacije, ali u kritičnim situacijama, kada nedostatak glukoze može dovesti do poremećaja živčanog sistema, pribjegavajte hitnoj pomoći.

Ako se stanje nakon nekoliko dana ne vrati u normalu, ne govorimo o prolaznoj, nego o kroničnoj hipoglikemiji koja može biti nasljedna ili urođena u prirodi i rezultat je teškog poroda s traumom.

Ako je hipoglikemija novorođenčadi prolazna i nema očitih znakova koji ometaju život, prema člancima AAP-a (Američka akademija za pedijatriju), korišteni tretman daje isti rezultat kao i nedostatak terapije.

Prema utvrđenim mjerama liječenja SZO, potrebno je da novorođenče redovito prima potrebnu količinu hrane, bez obzira na terapiju koja sadrži glukozu.

Štoviše, ako dijete stalno pljuje ili nema sisaljke, koristi se hranjenje kroz cijev.

U tom slučaju novorođenče se može hraniti i majčinim mlijekom i smjesom.

Kad su razine šećera ispod kritične norme, koristi se intramuskularna ili intravenska primjena lijekova za povećanje šećera.

Preporučujemo vam da otkrijete: hormonske tablete Duphaston - detalje o aplikaciji

U tom se slučaju najmanja moguća količina glukoze u početku koristi intravenski, uz minimalnu brzinu infuzije, ako istodobno nema učinka, brzina se povećava.

Za svako dijete biraju se pojedinačni lijekovi i njihove doze. Ako intravenska primjena glukoze ne daje željeni rezultat, provodi se terapija kortikosteroidima.

Štoviše, ako se normoglikemija duže vrijeme ne uspostavi, dijete se ne otpušta s neonatalnog odjela, uzimaju se dodatni testovi i odabira se potrebna terapija.

Normoglikemija se uspostavlja ako se nivo glukoze ne promijeni 72 sata bez upotrebe lijekova.

Pažnja! Opasnost!

Prolazna hipoglikemija kod novorođenčadi obično nema opasne posljedice za tijelo i brzo prolazi.

Tada kao trajna hipoglikemija tokom trudnoće i odmah nakon rođenja može ozbiljno utjecati na fizički, mentalni i mentalni razvoj djece.

Obično patološki nizak šećer u krvi može dovesti do ovog ishoda:

  • mentalna nerazvijenost
  • tumori mozga
  • razvoj epileptičnih napada,
  • razvoj Parkinsonove bolesti.

Takođe, najopasnija stvar koja može sniziti šećer je smrt.

Trudnoća je prekrasan period života i prilika da se djetetu pruže svi potrebni korisni elementi, a istovremeno ga štite od opasnosti.

Isto se odnosi na prevenciju hipoglikemije ili održavanje potrebnog stanja i majke i ploda tokom trudnoće i kod novorođenčadi.

Pitajte autoru pitanje u komentarima

Hipoglikemija u novorođenčadi: što je i zašto se javlja?

Hipoglikemija u novorođenčadi ukazuje na to da je razina šećera u krvi niska, pa upravo iz tog razloga dijete ne može dobiti samo teške bolesti centralnog nervnog sistema, ali smrti nisu neuobičajene. Jasno je da su s ovim stanjem neophodne pravovremena dijagnoza i odgovarajuće liječenje tada je moguće izbjeći takve negativne posljedice.

Simptomi bolesti

Takva patologija ima svoje znakove, međutim, u određenim slučajevima može biti bez simptoma. Upravo su potonji slučajevi najopasniji, jer uglavnom nije poznato da je dijete već ozbiljno bolesno, a bolest se ne rijetko otkriva tek nakon rezultata krvne pretrage, kada se provjerava nivo šećera.

Ako govorimo o simptomima, tada se ovdje mogu pojaviti napadaji, a to traje sve dok se glukoza ne unese djetetu, dodatno hranjenje takođe može pomoći.

Postoje somatski znakovi, imaju oblik nedostatka daha i znakove neurološke prirode.

Ako se simptomi primijete na dijelu središnjeg živčanog sustava, tada je sve dijametralno suprotno, tj. Beba postaje izuzetno uzbudljiva, može doći do tremora, zbunjene svijesti, tada dolazi do pojave letargije i potištenosti.

Najčešće su somatske manifestacije ili suptilne ili potpuno nevidljive, ali mogu se razvijati postepeno, tako da je rezultat napad, i to je neočekivane prirode. No, rezultat takvog stanja može biti šećerna koma i vrlo je važno unijeti potrebnu dozu glukoze, a ovdje se ne radi ni o sekundi, nego o dijelovima sekunde, ako nemate vremena, onda se sve može završiti izuzetno loše.

Kako se bolest manifestira kod prijevremeno rođene djece

Ako govorimo o simptomima, onda se to ne razlikuje mnogo kod prevremeno rođene djece. Ovdje su primijećeni sljedeći simptomi:

  • dijete je izuzetno nestrpljivo,
  • tijelo se ne razvija pravilno
  • beba jede vrlo malo,
  • apatija se stalno promatra
  • mučila gušenjem
  • mogu biti napadaji
  • razvoj cijanoze.

Ako beba ima najmanje 2 od ovih simptoma, to znači da postoji velika vjerovatnoća da mu je šećer u krvi nizak.

Pa ipak, kao što pokazuje praksa, kod takve djece bolest se otkriva brže i češće nego kod obične, a razlog za to je vrlo jednostavan - broj stalno predanih neusporedivo je veći, pa je brže pronaći patologiju.

I liječnici po pravilu promatraju ovu djecu pomnije od obične djece.

Koje bi mogle biti posljedice

Ako se takva bolest ne liječi na vrijeme, ona na kraju pređe u naprednu fazu, tada može utjecati centralni živčani sistem.

Međutim, srećom, u velikoj većini slučajeva bolest se otkriva u ranijoj fazi, što osigurava pravovremeno liječenje.

Da biste to učinili, morate pažljivo pratiti zdravlje bebe i, ako postoje određene promjene, morate odmah potražiti medicinsku pomoć.

Kako se liječi bolest

Prije nego što započnemo s liječenjem takve patologije, treba napomenuti da je ona sasvim uobičajena, dovoljno je reći da su joj u prosjeku izložene 2 od tisuću beba.

Što se tiče nedonoščadi, imaju dva slučaja od tri rođenja, međutim, takvi oblici bolesti najčešće imaju tranzitni oblik, odnosno ubrzo prolaze sami.

Ali što se tiče djece čije su majke podložne dijabetesu, onda imaju velike šanse da dobiju takvu bolest.

Morate odmah razumjeti da ako je beba odmah izložena riziku nakon što se rodila, potrebno je, ne čekajući pojavu negativnih simptoma, provesti analize dodatnog tipa. Odnosno, u prvih pola sata bebinog života trebalo bi odmah uzeti testove za nivo šećera, a zatim takvu analizu treba raditi svaka 3 sata u prva 2 dana detetovog života.

Ako se takvo hranjenje prakticira, tada nema potrebe koristiti dodatne lijekove, a što se tiče znakova bolesti, oni se pojavljuju samo ako postoji neuhranjenost. Uz aktivni razvoj slike bolesti kliničke prirode, prvo što treba učiniti je identificirati uzrok, nije neuobičajeno da je cijela stvar jednostavno da nema dovoljno topline.

Dešava se da se za liječenje upotrebljavaju određeni lijekovi, u pravilu se ovdje odvija glukoza, koja se može koristiti kao otopina ili ubrizgati u venu. Slučajevi suplementacije inzulina nisu neuobičajeni za bolju apsorpciju.

Evidencija mog sina. Višenamjenski nadzorni sistem EasyTouch (dijabetes melitus glukoter 3v1 novorođenčadi)

Prolazna hipoglikemija u novorođenčadi

Klasična prolazna hipoglikemija novorođenčadi manifestira se unutar 12-48 sati nakon rođenja, primjećuje se u određenoj rizičnoj skupini i javlja se kod dva od tri prevremeno rođena djeca s malom težinom, ili onih koji su rođeni majkama s dijabetesom. U članku o tome.

Dugi niz godina se provode istraživanja radi utvrđivanja niske razine glukoze u novorođenčadi i uzroka neonatalne hipoglikemije.

Različita tumačenja ovog problema nastaju u vezi s različitim pristupima ovoj patologiji. Do 80-ih godina prošlog vijeka, razina glukoze od 1,67 mmol / L u prvih 72 sata djetetovog života i postepeno povećanje na 2,2 mmol / L smatrali su se prihvatljivim.

Za nedonoščad taj iznos ne smije biti niži od 1,1 mmol / L. Trenutno se smatra da je hipoglikemija nivo šećera ispod 2,2 mmol / l, a preporučeno vrijeme za praćenje stanja novorođenčadi produženo je na 18 mjeseci od datuma rođenja.

Kao rezultat studija, stručnjaci WHO zaključili su da se sigurni nivo može smatrati samo brojevima iznad 2,6 mmol / L. Ako glukoza padne ispod granične vrijednosti, liječenje treba započeti što je prije moguće, jer je slična razina šećera u krvi povezana s nepovratnim neurološkim poremećajima.

Patogeneza hipoglikemije kod djece još uvijek nije u potpunosti shvaćena, jedno je sigurno: razlog leži u nedostatku glikogena u djetetovoj jetri, jer fetus ne proizvodi glukozu, već živi od majčine majke. Poznato je da se zalihe glikogena stvaraju u posljednjim tjednima trudnoće, zbog čega su prijevremeno rođene bebe s intrauterinom pothranom izložene posebnom riziku.

Klinička klasifikacija prolazne hipoglikemije

Postoje različite opcije za hipoglikemiju:

  • rano - razvija se u prvih 6-12 sati života, a rizična grupa su deca majki sa dijabetesom,
  • klasičan prolazan - 12-48 sati života, za nedonoščad i blizance,
  • sekundarna hipoglikemija povezana je sa sepsom, kršenjem temperaturnog režima, krvarenjem nadbubrežne žlijezde, poremećajem nervnog sistema, ali i čije su majke uzimale lijekove koji smanjuju šećer, tj.
  • perzistentna hipoglikemija obično se javlja nedelju dana nakon rođenja sa nedostatkom hormona, hiperinzulinizmom, poremećenom sintezom aminokiselina,

Kliničke manifestacije ovog stanja često su konvulzije novorođenčadi, drhtanje, trzanje, sindrom hiper-razdražljivosti, što se očituje oštrim krikom i prodornim vriskom. Karakteristične su slabost, regurgitacija, apneja, anoreksija, cijanoza, tahikardija, nestabilna tjelesna temperatura, arterijska hipotenzija.

Deca rođena u riziku uključuju:

  • djeca s neuhranjenošću,
  • nedonoščad s malom težinom
  • rođena majkama sa šećernom bolešću
  • djeca koja su pretrpjela asfiksiju
  • bebe s transfuzijom krvi pri rođenju.

Za djecu koja pripadaju takvim rizičnim skupinama preporučuje se prva analiza glukoze napraviti 30 minuta nakon rođenja, a zatim svaka tri sata prva 24-48 sati, zatim svakih 6 sati, a od 5. dana života dva puta dnevno.

Pažnju neonatologa i pedijatara trebalo bi posvetiti diferencijalnoj dijagnostici s mogućom sepsom, asfiksijom, krvarenjima u moždanom tkivu, kao i posljedicama le. Karakteristične su slabost, regurgitacija, apneja, anoreksija, cijanoza, tahikardija, nestabilna tjelesna temperatura, arterijska hipotenzija.

Deca rođena u riziku uključuju:

  • djeca s neuhranjenošću,
  • nedonoščad s malom težinom
  • rođena majkama sa šećernom bolešću
  • djeca koja su pretrpjela asfiksiju
  • bebe s transfuzijom krvi pri rođenju.

Za djecu koja pripadaju takvim rizičnim skupinama preporučuje se prva analiza glukoze napraviti 30 minuta nakon rođenja, a zatim svaka tri sata prva 24-48 sati, zatim svakih 6 sati, a od 5. dana života dva puta dnevno.

Pomnu pažnju specijalista neonatologa i pedijatara trebalo bi posvetiti diferencijalnoj dijagnozi s mogućom sepsom, asfiksijom, krvarenjima u moždanom tkivu, kao i posledicama majčinske terapije lijekovima.

Najvjerojatnije vrijeme razvoja hipoglikemije u djece su prva 24 sata djetetova života, što može biti posljedica osnovne bolesti, koja je bila provokator prolazne hipoglikemije. Ako dijete pokaže tako teške kliničke simptome hipoglikemije kao što su respiratorni zastoj, grčevi itd., Potrebno je hitno mjerenje glukoze.

Ako su kontrolni brojevi niži od 2,6 mmol / L, preporučuje se hitna intravenska primjena glukoze i stalno praćenje razine šećera, nakon čega slijede prilagođavanja na brojeve ispod 2,2 mmol / L i davanje lijekova: glukagon, somatostatin, hidrokortizon, diazoksid, itd.

Važno pravilo liječenja hipoglikemije u novorođenčadi je kontinuirano dojenje.

Prognoza lečenja zavisi od vremena dijagnoze i težine bebinog stanja. Ako niska razina šećera nije praćena kliničkim manifestacijama, obično se ne javljaju nepovratne lezije. Engleski neonatolozi smatraju da učestalost oštećenja mozga od prolazne hipoglikemije odgovara učestalosti Downove bolesti.

Izvor Medkrug.ru

Hipoglikemija novorođenčadi

Nakon rođenja djeteta njegove energetske potrebe u početku se pokriva majčinom glukozom koja se sačuvala čak i u pupčanoj veni, a glukoza nastala kao rezultat glikogenolize. Međutim, zalihe glikogena se brzo iscrpljuju, a kod novorođenčadi se primjećuje pad koncentracije glukoze u krvi već u prvom ili drugom satu života.

Njen najmanji sadržaj pada na prvih 30-90 minuta. U zdravih punoljetnih beba koje su primale enteralnu ishranu u prva 4 sata života, postepeno povećanje glukoze u krvi počinje od 2. sata i dostiže do 4. sata prosječno više od 2.2 mmol / L, a do kraja prvog dana - preko 2, tj. 5 mmol / l.

Treba napomenuti da su novorođena djeca, uključujući nedonoščad, sposobna aktivno proizvoditi i iskoristiti glukozu, pa njeno nastajanje može odvijati prilično intenzivno.

Međutim, općenito, regulacija glukoze u krvi u prvom tjednu života nije stabilna, što se očituje u njenim razlikama od hipoglikemije do prolazne hiperglikemije.

Hipoglikemija novorođenčadi može utjecati na mozak (od žarišne do difuzne promjene), stoga su kriteriji za njegovo utvrđivanje od velike praktične važnosti.

Trenutno je većina neonatologa mišljenja da bi se kriterij hipoglikemije novorođenčadi trebao smatrati smanjenjem glukoze u krvi ispod 2 mmol / l u prva 2-3 sata života i manje od 2,22 mmol / l kasnije. Ovaj indikator važi podjednako za prevremeno rođene i prevremeno rođene bebe.

Prema patogenetskom znaku hipoglikemije, novorođenčad se dijeli na prolazna i perzistentna. Prvi su obično kratkotrajni, obično su ograničeni na prve dane života, a nakon korekcije ne zahtijevaju dugotrajno preventivno liječenje, njihovi uzroci ne utječu na temeljne procese metabolizma ugljikohidrata.

Perzistentna hipoglikemija novorođenčadi temelji se na urođenim abnormalnostima praćenim organskim poremećajima ugljikohidrata ili drugim vrstama metabolizma i zahtijevaju dugotrajnu terapiju održavanja glukoze. Ovaj oblik hipoglikemije jedan je od simptoma druge osnovne bolesti i ne bi ga trebalo prepoznavati s hipoglikemijom novorođenčadi bez obzira u kojem se danu života otkriva.

Razlozikoje uzrokuju prolaznu hipoglikemiju novorođenčadi, uvjetno dijelimo u tri skupine.

Prvi uključuje faktore koji utječu na kršenje metabolizma ugljikohidrata u trudnica: dijabetes ovisan o inzulinu ili uzimanje trudnica malo prije porođaja velike količine glukoze.

Druga grupa odražava čisto neonatalne probleme: intrauterina pothranjenost ploda, asfiksija tokom porođaja, hlađenje, infekcija i nedovoljna prilagodba vangraničnom životu.

U treću skupinu spadaju jatrogeni uzroci: nagli prekid dugotrajne infuzije koja sadrži veliku količinu otopine glukoze, intravenska primjena indometacina nad otvorenim arteriosusom ductusa i primjena inzulina s produljenim djelovanjem u liječenju prirođenog dijabetesa melitusa.

Intrauterusna hipotrofija je najčešći uzrok prolazne hipoglikemije. Njegova geneza nastaje usled brzog iscrpljivanja glikogena. Takvim pacijentima je prikazana duža infuzijska terapija.

Između prolazne hipoglikemije novorođenčadi i trajne hipoglikemije povezane s kongenitalnim anomalijama postoje intermedijarni oblici u kojima se primjećuje dugotrajna i perzistentna hipoglikemija, kod kojih je jedan (prijestolji nisu povezani s urođenim anomalijama i nije uzrokovan prolaznim hiperinzulinizmom, a s druge - koji zahtijeva glukozu da se normalizira krvi kod primjene infuzione terapije vrlo visoke koncentracije glukoze, preko 12-15%. Za normalizaciju metabolizma ugljikohidrata kod takve djece potreban je 10-dnevni kurs Solu Cortef.

Simptomi hipoglikemije u novorođenčadi

U novorođenčadi se razlikuju dva oblika hipoglikemije: simptomatska i asimptomatska. Potonje se manifestuje samo smanjenjem glukoze u krvi.

Kliničke manifestacije simptomatske hipoglikemije treba smatrati napadom, a nekoliko simptoma samo po sebi bez intravenske, oralne primjene glukoze ili pravodobnog povezivanja s hranjenjem ne odlazi.

Simptomi koji su primijećeni kod hipoglikemije nisu specifični, mogu se podijeliti na somatske (kratkoća daha, tahikardiju) i neurološke. Potonji čine dvije heterogene skupine.

Prvi uključuje znakove uzbuđenja centralnog nervnog sistema (razdražljivost, trzanje, drhtanje, grčevi, nistagmus), drugi - simptome depresije (mišićna hipotenzija, nedostatak vježbe, opća letargija, napadi apneje ili epizode cijanoze, gubitak svijesti).

Najveća manifestacija napada hipoglikemije u prvoj grupi simptoma su konvulzije, u drugoj - koma.

Simptomatska hipoglikemija novorođenčadi može se razvijati postepeno i brisati, bez jasnih manifestacija ili se odvija kao akutni napad s brzim, naglim napadom. Kliničke manifestacije hipoglikemije ovise o brzini smanjenja glukoze i razlici u njezinoj razini, što su ove promjene izraženije, svjetlija je slika.

U vezi s tim, vrlo je ilustrativan razvoj hipoglikemijskog napada u novorođenog djeteta na pozadini produženog inzulina u liječenju urođene dijabetesa: nagli razvoj, opća mišićna hipotenzija, adinamija, gubitak svijesti, koma.

Odbrojavanje traje nekoliko sekundi, a isti brzi odgovor na mlazni intravenski rastvor glukoze.

Naravno, kliničke manifestacije hipoglikemije novorođenčadi na pozadini primjene inzulina znatno su svjetlije, ali primijetili smo približno istu sliku u pomalo opuštenoj verziji, čak i bez njegove upotrebe.

Uobičajeno je da simptomatska prolazna hipoglikemija novorođenčadi s razvijenom kliničkom slikom u obliku izrazitog napada tijekom liječenja 10% -tnom otopinom glukoze brzo prestaje i više se ne nastavlja te su samo kod nekih bolesnika mogući pojedinačni ili višestruki recidivi.

Asimptomatski oblik, prema stranim autorima, javlja se u više od polovine slučajeva prolazne hipoglikemije novorođenčadi.

Veliki postotak asimptomatskih oblika prolazne hipoglikemije u novorođenčadi i povoljna naknadna prognoza u te djece očigledno odražavaju odsutnost jasne povezanosti između vrijednosti šećera u krvi u krvnom serumu uzete iz pete i njegove koncentracije u arterijama mozga i CSF-a.

Potonji određuju pravu zasićenost mozga glukozom. Povećana potražnja za glukozom u mozgu novorođenčadi i njena dobra probavljivost u njoj također preraspodjeljuju koncentraciju šećera između mozga i periferije.

Dijagnoza simptomatske hipoglikemije novorođenčadi s njenim blagim manifestacijama može predstavljati određene poteškoće, budući da njeni urođeni simptomi nisu specifični i mogu se jednako pojaviti i u ostalim patologijama, uključujući pridružene. Dva su uslova potrebna za njegovu izjavu: sadržaj glukoze je niži od 2,2-2,5 mmol / l i nestanak simptoma, koji su nakon intravenske primjene glukoze smatrani „hipoglikemijskim“.

Prognoza

Simptomatska hipoglikemija novorođenčadi može dovesti do različitih oštećenja mozga. U ovom slučaju od značaja su priroda napada (konvulzije, sindrom depresije), njegovo trajanje i učestalost. Kombinacija ovih faktora čini prognozu ozbiljnijom.

Djeci koja su u riziku od razvoja prolazne hipoglikemije u novorođenčadi treba se dati profilaktička intravenska infuzija glukoze od prvih sati života, bez obzira da li su imali test šećera u krvi ili ne.

Grupu rizika čine:

  • novorođenčad s neuhranjenošću,
  • bebe od majki sa dijabetesom tipa 1,
  • velika djeca prema gestacijskoj dobi ili težina rođenja preko 4 kg,
  • djeca koja svojim stanjem neće moći primati enteralnu prehranu.

Sa slijepim imenovanjem infuzije, koncentracija glukoze u njoj ne smije prelaziti 4-5 mg / (kg-min), što je za 2,5% otopinu glukoze 2,5-3 ml / kg / h. Daljnja taktika ovisi o glukozi.

Uz asimptomatsku hipoglikemiju, prijevremeno rođena djeca trebaju primati infuzijsku terapiju s 10% otopinom glukoze od 4-6 ml / kg / h.

Kod simptomatske hipoglikemije daje se 10% -tna otopina glukoze u dozi od 2 ml / kg po 1 minutu, zatim brzinom od 6-8 mg / kg / min.

Liječenje asimptomatske i posebno simptomatske hipoglikemije novorođenčadi treba izvesti pod nadzorom sadržaja šećera najmanje 3 puta dnevno. Nakon postizanja razine šećera u rasponu od 3,5-4 mmol / L, brzina infuzije se postepeno smanjuje, a kad se stabilizira na ove vrijednosti, primjena potpuno prestaje.

Nedostatak efekta terapije dovodi u sumnju prisutnost normalne prolazne hipoglikemije u novorođenčadi. Takvoj djeci je potreban dodatni pregled kako bi se isključili urođene malformacije sa sekundarnom hipoglikemijom.

Uzroci hipoglikemije

Hipoglikemija u novorođenčadi može se pojaviti i stalno i povremeno.

Uzroci hipoglikemije koja se periodično manifestuje uključuju:

  • neadekvatna podloga
  • nezrela enzimska funkcija, što može dovesti do manjka nakupljanja glikogena.

Trajna hipoglikemija može se pojaviti iz sljedećih razloga:

  • hiperinzulinizam u djeteta,
  • kršenje u proizvodnji hormona,
  • nasljedni metabolički poremećaji.

Hipoglikemija u novorođenčadi može se pojaviti zbog oštrog prekida intravenske infuzije vodenih otopina glukoze. Može biti i posljedica nepravilnog položaja katetera ili pupčane sepse.

Hipoglikemija u novorođenčadi može biti simptom ozbiljne bolesti ili patologije:

  • sepsa
  • hipotermija,
  • poliglobulije,
  • fulminantni hepatitis,
  • cijanotična bolest srca,
  • intrakranijalni izliv.

Hiperinzulinizam se često javlja iz sljedećih razloga:

  • buduća majka imala je terapiju lijekovima
  • beba je rođena od žene koja ima dijabetes,
  • kod deteta je otkrivena poliglobulija,
  • urođena bolest.

Pored toga, poremećaji hormonskog sastava u tijelu novorođenčadi mogu uzrokovati hipoglikemiju.

Simptomi bolesti kod male djece

Nažalost, ovo patološko stanje nema simptoma. Jedan od znakova mogu biti konvulzije, apneja, kao i bradikardija.

Ako beba ima tešku fazu hipoglikemije, neće imati simptome, pa je potrebno izmjeriti nivo glukoze, a obratiti posebnu pažnju na takve znakove:

  • beba je vrlo slaba u sisanju dojke ili bočice,
  • dijete je nemirno i jako se znoji,
  • moždani grčevi
  • beba skoči u krvnom pritisku i postoji tahikardija,
  • dijete može odjednom početi silovito vrištati.

Kako kontrolirati hipoglikemiju

Da bi se kontrolirala glikemija postoje posebne test trake. Možda ne daju tačan rezultat. Ako je test pokazao vrlo niske postotke, odmah se obratite laboratoriji za dijagnostiku. Važno je znati da liječenje treba započeti odmah, bez čekanja na laboratorijske pretrage. Test ne može 100% isključiti bolest.

Moramo se sjetiti da rizična skupina uključuje novorođenčad s težinom manjom od 2800 i više od 4300 grama, prijevremeno rođena djeca i one koje je rodila žena s dijabetesom.

Mnogi su zainteresirani za pitanje: kada se rade testovi za pokazatelje glikemije? Počinju kontrolirati glikemiju pola sata nakon rođenja, zatim sat, tri, šest sati kasnije, uvijek na prazan stomak. Ako postoje dokazi, kontrola se nastavlja dalje. Kad se postavi prva dijagnoza, urođene malformacije i sepsa su isključene.

Hipoglikemija u novorođenčadi: liječenje

Liječenje hipoglikemije događa se na različite načine: dekstroza se daje intravenski, donosi se odluka o propisivanju enteralne prehrane, postoje slučajevi kada se glukagon daje intramuskularno.

Bebama rođenim majkom oboljelom od dijabetesa koja uzima inzulin u većini slučajeva vodene otopine glukoze daju se nakon rođenja. Ljekari savjetuju ostalu djecu koja su u riziku da započnu hranjenje mješavinama što je prije moguće i češće kako bi što više ugljikohidrata ušlo u organizam.

Kada se ustanovi da je nivo glukoze u krvi novorođenčeta smanjen, potrebno je započeti s liječenjem bebe. Da biste to učinili, odaberite enteralnu prehranu i vodenu otopinu glukoze koja se ubrizgava u venu.

Nakon toga potrebno je stalno pratiti nivo glukoze i vrlo brzo poduzimati potrebne mjere.

Ako je bebino stanje normalno, možete preći na prehrambeni tretman, ali ne možete prestati sa nadziranjem.

Veoma je važno razumjeti da se svaka vrsta hipoglikemije, čak i ako prođe bez ikakvih simptoma, mora liječiti. Kontrola satom se neprekidno nastavlja dok beba nije na redu. Čak i ako indikatori još nisu kritični, liječenje je i dalje neophodno.

Hipoglikemija može biti dvije vrste: umjerena i teška. Ako novorođenče ima prvu vrstu bolesti, tada mu se daje 15% maltodekstrina i majčine dušice. Kada to nije moguće, ubrizgajte glukozu.

U teškom obliku se pravi bolus, zatim infuzija glukoze, dodaje se takođe i smeši. Ako to ne pomaže, daje se glukagon. U ovom je slučaju potrebno strogo nadzirati pokazatelje, jer se može samo neko vrijeme osjećati bolje.

Dešava se da sve gore navedeno ne daje nikakav rezultat, pa pribjegavaju ekstremnim mjerama i daju diazoksid ili klorotiazid.

Preventivne mjere za novorođenčad

Za buduće majke koje imaju povijest dijabetesa u posljednjim mjesecima trudnoće vrlo je važno osigurati da im je razina glukoze normalna.

Moramo pokušati što prije početi hraniti bebu i voditi računa da su obroci česti. Kada novorođenče dođe kući, treba nastaviti redovito hranjenje.

Interval između hranjenja ne bi trebao biti veći od četiri sata. Često postoje situacije da se novorođenče zdravo ispraznilo kući, te je tamo, zbog dugih pauze između hranjenja, razvio kasnu hipoglikemiju.

Hipoglikemija u novorođenčadi je ozbiljna bolest koja zahtijeva pažljivo praćenje i trenutno liječenje. Morate pravilno nadgledati bebu kako biste izbjegli ozbiljne nevolje.

Vama i vašem djetetu želimo dobro zdravlje!

Sadržaj:

  • Hipoglikemija: uzroci, simptomi, lečenje
  • Šta je hipoglikemija?
  • Hipoglikemija: uzroci
  • Razvoj hipoglikemije (video)
  • Simptomi i znakovi hipoglikemije
  • Nizak šećer u krvi, šta učiniti? (video)
  • Komplikacije i posljedice hipoglikemije, hipoglikemijskog sindroma
  • Hipoglikemija kod djece
  • Liječenje hipoglikemije, hipoglikemijskih lijekova
  • Dijeta za hipoglikemiju
  • Prevencija
  • Vrste hipoglikemije: prolazna, reaktivna, alkoholna, noćna, hronična
  • Prolazna ili neonatalna hipoglikemija
  • Reaktivna hipoglikemija
  • Alkoholna hipoglikemija
  • Noćna hipoglikemija
  • Hronična hipoglikemija
  • Latentna hipoglikemija
  • Akutna hipoglikemija
  • Alimentarna hipoglikemija
  • Recenzije i komentari
  • Ostavite recenziju ili komentar
  • Ništa manje korisni materijali na temu:
  • Lijekovi protiv dijabetesa
  • DIA VIJESTI
  • Želim sve znati!
  • O dijabetesu
  • Vrste i vrste
  • Prehrana
  • Lečenje
  • Prevencija
  • Bolesti
  • Uzroci, simptomi i liječenje hipoglikemije u novorođenčadi
  • Uzroci pojave
  • Znaci bolesti
  • Prolazna hipoglikemija novorođenčeta
  • Lečenje
  • Srodni video
  • Šta je prolazna hipoglikemija
  • Grupa rizika
  • Patogeneza
  • Klasifikacija
  • Simptomatologija
  • Dijagnostika
  • Liječenje prolazne hipoglikemije
  • Prognoze
  • Prevencija
  • Klasifikacija, patogeneza i simptomi hipoglikemije
  • Prava i lažna hipoglikemija
  • Vrste hipoglikemije
  • Akutni oblik patološkog stanja
  • Noćna hipoglikemija
  • Prolazno
  • Funkcionalni
  • Reaktivni
  • Postgastroektomija alimentarne hipoglikemije
  • Latentna hipoglikemija
  • Patološka hipoglikemija
  • Posthipoglikemijski
  • Simptomi
  • Dojenačka hipoglikemija
  • Neonatalni
  • Stadijumi bolesti
  • Prvi stepen lak
  • Umeren drugi stepen
  • Treći stepen, težak
  • Koma četvrtog stepena
  • Pomoć pre dolaska lekara
  • Prevencija hipoglikemije

Incidencija hipoglikemije nedavno se povećala zbog različitih dijeta i pothranjenosti.

Hipoglikemija: uzroci

Ovo se stanje po pravilu razvija zbog prekomjerne proizvodnje inzulina. Kao rezultat toga, poremećen je normalan proces pretvaranja ugljikohidrata u glukozu. Naravno da je najčešći uzrok dijabetes. Ali i drugi razlozi imaju mjesto za medicinsku praksu. Pogledajmo detaljnije, koja druga stanja mogu dovesti do hipoglikemije.

  • Prisutnost neoplazmi u gastrointestinalnom traktu.

Simptomi i znakovi hipoglikemije

Značajka kliničkih simptoma hipoglikemije je da se ona može razlikovati kod različitih bolesnika. Međutim, postoje neki uobičajeni simptomi koji mogu biti prisutni bez obzira na spol i starost pacijenata. Treba im posvetiti veliku pažnju, jer uvelike pojednostavljuju dijagnozu bolesti.

Komplikacije i posljedice hipoglikemije, hipoglikemijskog sindroma

Naravno, stanje hipoglikemije je vrlo opasno i može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući smrt. Čak i redovita fluktuacija šećera u krvi prijeti osobi sa zdravstvenim problemima.

Najveća opasnost za ljudski mozak je prolazna hipoglikemija. Naš mozak nije u stanju učiniti bez količine šećera koja mu je potrebna duže vrijeme. Energija mu treba u velikim količinama. Stoga će s akutnim nedostatkom glukoze odmah početi davati signale i tražiti hranu.

Hipoglikemija kod djece

  • Nedostatak uravnotežene prehrane.

Znakovi hipoglikemije u djece bit će: miris acetona iz usta, blijeda koža, nedostatak apetita i povraćanje.

Ponavljano povraćanje može dovesti do dehidracije, gubitka svijesti, povišene tjelesne temperature.

U nekim slučajevima će biti korisno koristiti kapljice sa glukozom i liječenje u bolnici pod nadzorom ljekara.

Nakon smanjenja šećera potrebno je uspostaviti pravilnu prehranu sa puno povrća, voća, morskih plodova. Bolje je jesti često i malo po malo, kako ne biste opteretili unutrašnje organe.

Stanje hipoglikemije ima izuzetno negativan uticaj na razvoj deteta. Štoviše, opasno je po život zbog teških metaboličkih poremećaja.

Liječenje hipoglikemije, hipoglikemijskih lijekova

Terapija ove patologije u početnoj fazi uključuje dovoljan unos pacijenta hranu koja sadrži ugljikohidrate.

  • Derivati ​​sulfonilureje (Glibenklamid, Glikvidon). Ovo je najpopularnija grupa alata koji se koristi.

Prilikom odabira lijeka za određenog pacijenta potrebno je uzeti u obzir individualne karakteristike pacijenta i moguće nuspojave lijekova. Osim toga, važno je pravilno izračunati željenu dozu.

Da bi se spriječio moždani edem, magnezijum sulfat se može davati intravenski.

Hipoglikemija kod novorođenčadi simptomi

Kisik i glukoza su glavni izvori života za tijelo. Nakon hiperbilirubinemije, neonatalna hipoglikemija smatra se drugim faktorom koji zahtijeva dugotrajan boravak bebe u bolnici nakon rođenja.

Pogledajte video: Hipoglikemija u malog djeteta (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar