Glicirizinska kiselina

Formula C42H62O16, hemijsko ime: 20-beta-karboksi-11-okso-30-norolean-12-en-3-beta-il-2-O-beta-D-glukopiranuronosil-alfa-D-glukopiranonosiduronska kiselina.
Farmakološka grupa: antimikrobna, antiparazitska i anthelmintska sredstva / antivirusna sredstva / antivirusna sredstva (isključujući HIV).
Farmakološko djelovanje: antivirusno.

Farmakološka svojstva

Glicirizinska kiselina je aktivna protiv RNA i DNA virusa, uključujući razne sojeve Varicella zoster, Herpes simplex virusa, citomegaloviruse, humane papilomske viruse. Antivirusni efekat verovatno je povezan sa indukcijom sinteze interferona. U inficiranim ćelijama glicirizna kiselina zaustavlja fosforilaciju ćelijskih proteina kodiranih virusom inhibiranjem fosfokinaze. U ranim fazama virusna replikacija je prekinuta, zbog čega virion izlazi iz kapsida. Glicirizinska kiselina inaktivira viruse izvan ćelija, dok su virusi herpes simpleksa i herpes zoster nepovratni. Krši sposobnost virusa da formira nove strukturne komponente i blokira prodiranje aktivnih virusnih čestica u ćeliju. Glicirizinska kiselina inhibira viruse u koncentracijama koje nisu toksične za ćelije koje ne deluju na njih. Sistemska apsorpcija je spora. Kada se koristi lokalno, glicirizna kiselina ima visoki tropizam za stanice koje su zaražene virusom i nakuplja se u žarištima lezije. Sojevi virusa koji su rezistentni na jodouridin i aciklovir vrlo su osjetljivi na glicirizinsku kiselinu. Glicirizna kiselina ima i anti-upalno, analgetsko dejstvo, poboljšava regeneraciju tkiva u ranim manifestacijama virusne bolesti i kod ulkusnih oblika.

Terapija genitalnih infekcija izazvanih virusom herpes simplex tipa 2 (akutni primarni, recidivirajući), liječenje infekcija sluznice i kože koje uzrokuju humani papiloma virus, liječenje kožnih infekcija uzrokovanih virusom varicella zoster (kao dio sveobuhvatnog liječenja), liječenje nespecifičnih kolpitis, vaginitis, prevencija uobičajenih virusnih infekcija koje se prenose seksualnim putem.

Doziranje i primjena glicirizinske kiseline

Krema: nanosi se 3-5 puta dnevno na zahvaćenu površinu. Sprej: vaginalno - 3–4 puta dnevno tokom 7–10 dana (ponovna upotreba je moguća nakon 10 dana), spolja - sa udaljenosti od 4–5 cm, prskajte 6 puta dnevno po zahvaćenoj površini 5 sekundi (moguće do 10) dana.
Terapija se zaustavlja kada se pojave znakovi iritacije. Ako se pojavi neugodan miris ili nadimanje, obratite se lekaru. U liječenju kožnih infekcija izazvanih virusom varicella zoster, vanjska primjena glicirizinske kiseline mora se kombinirati sa oralnom primjenom specifičnih antivirusnih sredstava.

Trgovački nazivi aktivnog sastojka glicirizne kiseline

Trisatrijumova sol glicerinozne kiseline

Kombinovani lijekovi:
Glicirizinska kiselina + fosfolipidi: Phosphogliv®, Phosphogliv® forte,
Ambroxol + Natrijum glicirizin + Ekstrakt pupoljka majčine dušice: Codelac® Broncho sa timijanom,
Ambroxol + Natrijum glicirizin + Natrijum bikarbonat + Thermopsis suhi ekstrakt: Codelac® Broncho.

Hemijska svojstva

Glicirizinska kiselina se nalazi u velikim količinama u korijenu sladića. Koristi se kao zaslađivač u prehrambenoj industriji i u medicini (protivupalno, ekspektorans, antiulcer, snižava testosteronkod muškaraca redukuje krvni pritisak) Kisama se obično dodaje bazama masti.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Tvar ima sposobnost inhibiranja proizvodnog procesa. fosfokinazezaustaviti procese fosforilacijaproteini u ćelijama zaraženim virusom. Alat se u potpunosti i nepovratno deaktivira herpes zoster virus i herpeskada su izvan ćelija. Dolazi do blokade unošenja aktivnih čestica virusa u zdrave stanice, štetno sredstvo gubi sposobnost sintetizacije novih strukturnih komponenti.

Ako se lokalno koristi, spoj ima sposobnost nakupljanja u pogođenim ćelijama, a praktično ne prolazi sistemsku apsorpciju.

Indikacije za upotrebu

Lijek je propisan za vanjsku upotrebu:

  • za infekcije kože, genitalija, oralne mukoze i nosa herpes virus (2 tipa)
  • za lečenjetinea versicoloru sklopu kompleksne terapije,
  • kao profilaktički lijek protiv virusnih infekcija koje se prenose spolnim putem.

Nuspojave

Zbog izuzetno niskog stupnja sistemske apsorpcije pripravaka glicirizinske kiseline, neželjene reakcije su rijetke.

Može se manifestirati alergija na lijeku, koji se očituje svrabom i nelagodom na mjestu primjene, ne isključuje se razvoj ostalih kožnih alergijskih reakcija.

Glicirizinska kiselina, upute za upotrebu (metoda i doziranje)

Režim doziranja određuje se individualno.

Sprej se koristi za vanjsku upotrebu. Lijek se raspršuje neko vrijeme (nekoliko sekundi) na zahvaćenu površinu na udaljenosti od 5 cm. Mnogostruka upotreba - do 6 puta dnevno.

Trajanje tretmana je od 5 do 10 dana.

Vaginalno se lijek propisuje 3-4 puta dnevno, tokom jedne sedmice - 10 dana. Nakon 10 dana, preporučuje se ponoviti kurs ponovo.

Krema se nanosi na zahvaćeno područje 3-5 puta dnevno tokom sedmice ili 10 dana.

Preparati koji sadrže (analozi)

Trgovački naziv Glicirizinska kiselina: Triatrijeva sol glicirizinske kiseline, Epigen Intim, glicirizin.

Kombinacija glicirizinske kiseline + Fosfolipidi je u pripremi: Hepabos, Fosfogliv, Fosfogliv Forte.

Medicinska upotreba

Antivirusno sredstvo za vanjsku i lokalnu upotrebu. Glicirizinska kiselina je aktivna protiv virusa koji sadrže DNK i RNK, uključujući razne sojeve Herpes simplexa, virusu varicella zoster, humane papilomske viruse, citomegaloviruse. Protivvirusni učinak očito je povezan s indukcijom stvaranja interferona. Prekida replikaciju virusa u ranim fazama, uzrokuje da virion izađe iz kapsida, sprečavajući na taj način njegov prodor u stanice. To je posljedica selektivne inhibicije fosforiliranja kinaze P. Uzajamno djeluje sa strukturama virusa, mijenjajući različite faze virusnog ciklusa, što je popraćeno nepovratnom inaktivacijom virusnih čestica (koje su u slobodnom stanju izvan ćelija), blokirajući unošenje aktivnih virusnih čestica kroz staničnu membranu u ćeliju, kao i oslabljene sposobnosti virusa do sinteze novih strukturnih komponenti.

Inhibira viruse u koncentracijama koje nisu toksične za normalno delujuće stanice.

Sojevi virusa otporni na aciklovir i jodouridin su vrlo osjetljivi na glicirizinsku kiselinu.

Takođe ima protivupalne, analgetske i tkivne efekte za regeneraciju tkiva, kako u ranim manifestacijama virusne infekcije, tako i kod ulkusnih oblika.

Pojačava djelovanje glukokortikosteroidnih lijekova ako se uzimaju zajedno. Ovo svojstvo se aktivno koristi za smanjenje trajanja liječenja hormonskim lijekovima za bronhijalnu astmu, uz vanjsko liječenje kortikosteroidima klase 1-4.

Uređivanje upotrebe droga |Pozitivna svojstva kiseline

Supstanca glicirizin sadržana je u korijenu slatkog slatkiša, deset je puta slađa od običnog bijelog šećera, po svom je djelovanju prilično slična djelovanju hormona nadbubrežne kore pomoću kortizola. Zbog toga kiselina ima antimikrobno, antialergeno i anti-upalno dejstvo.

Glicirizna kiselina pomaže u borbi protiv bolesti štitnjače, kao i patologija povezanih sa dijabetesom, na primjer, hipertenzijom i poremećajem cirkulacije.

Kiselina blagotvorno djeluje na sluznice, kod dijabetesa potiče proizvodnju hormona inzulina. Supstanca neće moći u potpunosti zamijeniti šećer, jer postoje kontraindikacije za dugotrajnu i obilnu upotrebu.

Tvar se smatra odličnim protuotrovom, a za pacijente s dijabetesom naznačena je kao sredstvo za:

  1. poboljšanje mentalnih performansi,
  2. povećanje raspoloženja
  3. ublažiti umor

Pored toga, preporučuje se upotreba njega kao dio toničnih napitaka, kao dio začina. Kiselina se često dodaje industrijskim proizvodima.

U čemu je osobina tvari

Lijekovi na bazi glicirizne kiseline namijenjeni su dijabetičarima u slučaju bolesti: herpes zoster, humani papiloma virus, primarna i rekurentna infekcija, nespecifični kolpitis, vaginoza. Takođe, lijek ima mogućnost sprečavanja ponovne pojave herpes infekcije.

Zabranjena je neovlaštena i nekontrolisana upotreba kiseline, posebno tokom trudnoće bilo kojeg perioda, prekomjerne osjetljivosti na aktivnu tvar, tokom dojenja.

Doziranje lijeka uvijek ovisi o indikacijama, obliku doziranja glicirizinske kiseline. Kada se bolesnik s dijabetesom želi riješiti herpetičnih lezija na koži, preporučuje se pripravak kreme, nanosi se tankim slojem na zahvaćeno područje i moraju se zarobiti zdrava područja:

  • učestalost upotrebe - do 6 puta dnevno,
  • tretman se provodi do potpunog oporavka,
  • moguća je kombinovana upotreba.

Uz ljudski papiloma virus, dijabetičarima se propisuje glicirizna kiselina u kombinaciji sa drugim lijekovima, osim toga koriste sredstva za fizičko ili hemijsko uništavanje neoplazme. Učestalost upotrebe je maksimalno 6 puta dnevno.

S dijabetesom melitusa tipa 1 i nespecifičnim kolpitisom, tijek terapije je od 7 do 10 dana, lijek se primjenjuje intravaginalno. Za muškarce se preporučuje unošenje masti direktno u uretru.

Supstanca glicirizna kiselina sadržana je u pripravcima Epigen intim, Glicirat. Uputa za upotrebu glicirizinske kiseline kaže da na pozadini liječenja dijabetičari također trebaju propisati kurs vitamina i minerala.

Studije su pomogle u dešifriranju sastava i strukture glicirizinske kiseline, utvrđeno je da su molekuli supstance slične molekulama hormona koje proizvodi kore nadbubrežne kore.

Ovo otkriće i omogućilo je upotrebu kiseline za hormonsku terapiju.

Slučajevi predoziranja, neželjene reakcije, interakcija

Do danas nema podataka o poremećajima tijela s prekomjernom uporabom lijeka. Međutim, poznate su moguće neželjene reakcije organizma, na primjer, to mogu biti osipi, otekline, svrab i ljuštenja. Takvi simptomi su više izuzetak nego česti slučajevi.

Lijekovi koji sadrže glicirizinsku kiselinu u kombiniranoj terapiji ne djeluju u interakciji s antibioticima, antisepticima, lijekovima protiv bolova i anti-upalnim lijekovima, ne mogu ih aktivirati.

Paralelna upotreba sa drugim antivirusnim sredstvima pojačava antivirusni efekat.

Govorimo o tabletama i lijekovima, njihovim analogima:

Za više informacija o dijeljenju, pročitajte vodič za upotrebu droge.

Za vrijeme liječenja pacijent bi se trebao pridržavati uravnotežene prehrane, konzumirati vitamine i mineralne pripravke. Kao što pokazuju pregledi pacijenata, upotreba tvari nikada nije negativno utjecala na njihovo zdravlje, komplikacije ne nastaju.

Stalna upotreba glicirizinata kao zaslađivača izaziva ispiranje natrijuma i kalijuma iz tijela, što je neprihvatljivo i puno opasnih posljedica kod dijabetesa melitusa.

Izvor kiseline

Glicirizinska kiselina se može dobiti iz rizoma sladića. Biljka se koristi za proizvodnju lijekova i samo za pravljenje čaja za otklanjanje metaboličkih poremećaja. Takav napitak pomaže brzo sniziti šećer u krvi, odolijeva virusnim bolestima, aterosklerozi krvnih sudova i hipertenziji.

Da biste napravili čaj, morate uzeti čašu kipuće vode i deset grama proizvoda, sastavne dijelove staviti u vodenu kupelj i držati 15 minuta. Zatim će se sastav trebati inzistirati još jedan sat, gotov proizvod se filtrira kroz gazu, dovodi prokuhanom vodom do prvobitnog volumena. Pijte u malim porcijama tokom dana, preporučeni kurs je 14 dana.

Postoji i recept za pravljenje drugog efikasnog napitka, koji takođe može sadržavati glicirizučnu kiselinu. Uzima se grah graha, luk elegancije, listovi borovnice, korijen rekorda, slatki slatkiš, korijen maslačka, sjeckani mlinom za kafu, prelije se žlica sakupljanja čašom kipuće vode i ostavi 25 minuta.

Ako pažljivo postupate prema svom zdravlju, uzimajte takav napitak redovito, nakon nekog vremena tijelo je zasićeno korisnim tvarima, a glicirizinska kiselina će dovesti do normalne razine šećera u krvi, ojačati imunitet i poboljšati stanje pacijenta koji ima dijabetes.

Informacije o zaslađivačima nalaze se u videu u ovom članku.

Cijena glicirizinske kiseline, gdje kupiti

Kupite gel Epigen sex moguće za 723 rubalja, boca kapaciteta 250 ml.

Trošak lijekova Phosphogliv iznosi oko 500 rubalja za 50 kapsula.

Obrazovanje: Diplomirala je na Državnom osnovnom medicinskom fakultetu u Rivnu i diplomirala farmaciju. Diplomirala je na Državnom medicinskom univerzitetu u Vinnici. M. I. Pirogov i na njemu zasnivan staž.

Iskustvo: Od 2003. do 2013. godine radila je kao farmaceut i menadžer apotekarskog kioska. Nagrađivana je pismima i odlikovanjima za dugogodišnji savjestan rad. Članci o medicinskim temama objavljivani su u lokalnim publikacijama (novinama) i na raznim internetskim portalima.

Ostale aplikacije

Lijek se također propisuje kao stimulans, naročito kod značajnih fizičkih napora. Ljekovita glicirizna kiselina, čija je upotreba indicirana u kozmetičke svrhe u liječenju problematične kože i dermatitisa, koristi se u kremama, losionima i tonicima za osjetljivu kožu.

Supstanca pospješuje aktiviranje metabolizma vode i soli, izbjeljuje, čisti, omekšava i ublažava iritacije.

Koje lijekove ne treba uzimati?

- s kortikosteroidima (lijek „ekstrakt slatkog slatkiša“) je nepredvidiv. Može dati i pozitivne i negativne rezultate. Bolje je ne kombinirati lijekove istovremeno.

- sa diureticima - dovest će do značajnog gubitka kalijuma.

- s oralnim kontraceptivima - izazvat će alergijsku reakciju.

Prije liječenja trebali biste se posavjetovati s kvalificiranim liječnikom koji će propisati siguran i efikasan režim liječenja.

Kako koristiti?

Aerosol se prska na zahvaćena područja šest puta dnevno. Trajanje terapije je do deset dana. Krema se podmazuje nekoliko puta dnevno.Posebno za vaginalnu upotrebu, prikladna je mlaznica, koja je duga cijev s nebulizatorom.

Prije svake upotrebe, mlaznicu isperite sapunom. Nakon upotrebe, potrebno je nekoliko minuta leći da se lek apsorbuje. Muškarci mogu ubrizgati lijek u uretru na udaljenosti od 1 cm.

Kod papiloma virusa i herpetičkih infekcija lijek se prska po genitalijama, gdje se nalaze genitalne i herpetične formacije. Ako u roku od pet dana papilomi nisu potpuno nestali, oni se uklanjaju kemijskim ili fizičkim uništavanjem, a zatim se liječenje lijekom ponovno ponavlja.

Prema recenzijama korisnika, terapeutski efekat se primećuje treći dan nakon tretmana. Formacije praktično nestaju, poboljšava se opće zdravlje, nema nelagode. Ljekari također smatraju ovaj lijek jednim od najboljih u lijekovima.

Ostavite Svoj Komentar