Bol u pankreatitisu

Sav iLive sadržaj pregledavaju medicinski stručnjaci kako bi se osigurala najveća moguća točnost i dosljednost činjenicama.

Imamo stroga pravila pri odabiru izvora informacija i pozivamo se samo na ugledna mjesta, akademske istraživačke institute i, ako je moguće, na dokazana medicinska istraživanja. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (,, itd.) Interaktivne poveznice na takve studije.

Ako mislite da je bilo koji od naših materijala netačan, zastareo ili na drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Pankreatitis je danas veoma uobičajena bolest. Prema statističkim podacima za posljednjih pet godina, svaka četvrta žena i svaki osmi muškarac na svijetu boluje od pankreatitisa! Depresivne činjenice. Dakle, pankreatitis je upala gušterače, čiji je glavni zadatak proizvodnja inzulina i enzima koji su potrebni za pravilnu i sistemsku razgradnju hrane.

Svaka bol u peritoneumu ili ileumu, praćena nemogućnošću da direktno hodate, sjedite normalno, kao i gubitak apetita, labava ili masna stolica, suha usta od žeđi i povraćanja, nagli gubitak težine i dugotrajan zatvor, svakako bi vas trebalo upozoriti, jer su gore opisane tegobe mogu biti znakovi progresivnog pankreatitisa.

, , , , , , , , ,

Uzroci bolova pankreatitisa

Uzroci boli kod pankreatitisa su razni: od sistematske pothranjenosti (prevremeno, s velikim udjelom prženog, začinjenog i masnog), završavajući patologijama žučnog mjehura i dvanaesnika, povredama, ranama i posljedicama operacija na trbušnoj šupljini, uzimanjem nekih lijekova (furosemid, estrogeni i sl. česta primjena antibiotika), tumori trbušne šupljine, metabolički poremećaji, dijabetes melitus tipa 1 i 2, hormonalne promjene i nasljedna predispozicija za bolest. U otprilike polovini slučajeva nije moguće utvrditi pravi uzrok te bolesti. Bolesti pankreasa češće pogađaju žene nego muškarce.

, , , , , ,

Lokalizacija boli kod pankreatitisa

Koje bolove kod pankreatitisa obično uznemiruju pacijenti? Na ovo pitanje ne postoji konkretan odgovor, budući da bol u upali gušterače može biti različita: ubod, rezanje, bolovi, s lokalizacijom na određenoj točki (na primjer, ispod desnog rebra), ili širom trbušne šupljine, a ponekad čak i davanjem u prepone ili leđa.

Vrsta boli ovisi o tome koji dio gušterače se upali: glava, tijelo ili rep. Ako je glava gušterače upaljena, boli u desnoj strani, neposredno ispod rebra, ako je u tijelu žlijezde, bol je osjetljiv u takozvanoj "žlici", ako rep boli cijelom lijevom stranom peritoneuma, ali najjača bol je primijećena pod lijevim rebrom.

Lokalizacija boli kod pankreatitisa je vrlo zamagljena, pacijenti često ne mogu točno odrediti gdje boli, oni kažu da „sve boli“ - u ovom slučaju se govori o potpunoj upali gušterače: i tijelom i glavom i repom. U tom se slučaju bol može dati kokciksu, leđima (kao da okružuje pacijenta), nogama, iliak i ingvinalnim predjelima. Često se žene žale na čudne bolove u perineumu, koji doslovno boli hodati.

Bolovi u leđima s pankreatitisom su takođe učestali, jer bolesni pankreas zrači na sve organe peritoneuma. Zato se čini da boli leđa. Po istom principu leđa boli kod upale bubrega.

Glavobolja sa pankreatitisom uobičajena je pojava koja se pojavljuje na pozadini opće slabosti i iscrpljenosti organizma.Istovremeno, upala gušterače, u pravilu, nije praćena povećanjem tjelesne temperature, ali gotovo se uvijek očituje u obliku neke žutice lica i kože. Vrijedi napomenuti da dosta često (pogotovo ako je bolest već u kroničnom stadijumu) nema akutne boli s pankreatitisom i bolest prolazi u latentnom obliku (nema akutne boli niti napada pankreatitisa).

S takvim pankreatitisom, zvanim "kamen" (zbog stvaranja kamena u strukturi gušterače), glava žlezde postaje izrazito upaljena, razina amilaze u krvi i urinu raste. U ovom slučaju, na pozadini akutne insuficijencije gušterače, pacijenti se žale na dugotrajnu dijareju i neprestano natečenost. Ova vrsta pankreatitisa opasna je po tome što je osim gore spomenutih simptoma koje je često nemoguće utvrditi bez medicinske intervencije (na primjer, razine amilaze u krvi i urinu, razine šećera u krvi), povoljnog okruženja za razvoj dijabetes melitusa i 1. i 2. tip (latentni dijabetes melitus, nije ovisan o insulinu).

Kako prepoznati akutni pankreatitis?

Akutni pankreatitis, popularno nazvan "napad gušterače", prilično je opasna bolest i jedna od najčešćih bolesti peritonealnih organa. S ovim pankreatitisom, gušterača počinje da se "probavlja", a ako ne intervenirate na vrijeme i pacijentu osigurate prave lijekove i ne propisujete pravilnu dijetu sa malim udjelom šećera, mogu se razviti edemi, upale vlakna oko žlijezde, pa se mogu razviti nekroze ovog vitalnog organa.

Dakle, akutni pankreatitis možete prepoznati po sljedećim pritužbama:

  • Akutna bol u gornjem dijelu trbuha (ispod desnog rebra).
  • Šindre, akutni bolovi, ublaženi sedeći ili ležeći, savijajući kolena ispod sebe.
  • Mučnina
  • Povraćanje (sa nečistoćama žuči).
  • Averzija prema celoj hrani, uklj. i obična pitka voda.
  • Osjećaj punoće crijeva, nadimanje.
  • Blijeda mokra koža sa zemljanim ili žućkastim nijansama.
  • Primjetan (sam pacijent osjeća) smanjenje krvnog pritiska i povećanje otkucaja srca.

Dijagnoza boli sa pankreatitisom

Dijagnoza akutnog pankreatitisa zahtijeva sljedeće testove i manipulacije:

  • Opšti test krvi
  • Biohemija krvi (omogućava praćenje nivoa amilaze u krvi i urinu).
  • Rendgenski snimak trbušne šupljine.
  • Ultrazvuk abdomena.
  • Fibrogastroduodenoskopija („sonda“ kod običnih ljudi) - pomaže u utvrđivanju prisustva čira i neoplazmi, a omogućava i uzimanje želučanog soka na analizu.
  • Laparoskopija
  • Kompjuterska tomografija (ako se sumnja na onkologiju).

,

Upravljanje bolom pankreatitisa

Bolovi u akutnom pankreatitisu su prilično izraženi, i upravo oni čine ljude na neki način da reagira na njih. Liječenje se provodi strogo pod nadzorom liječnika. Ako kod hroničnog oblika pankreatitisa pacijent već zna kako se nositi s bolešću ili kako ublažiti bol (sudeći po ranijim napadima), onda u slučaju napada akutnog pankreatitisa (posebno primarnog) morate odmah pozvati hitnu pomoć. Treba napomenuti da na vječno pitanje "kako ublažiti bol pankreatitisom?", Postoji jednostavan odgovor - hladno. Hladnoća hladi bol, ublažavajući je. Bol u šindri kod pankreatitisa često izaziva paniku i odvlači pažnju, ali ako iz nekog razloga poseta lekara nije moguća, morate učiniti sledeće:

  • Ograničite unos hrane (do gladi) na 18-24 sata tokom razdoblja pogoršanja (od pijenja - samo alkalna mineralna voda ili slab čaj bez šećera).
  • Nanesite bol (možete koristiti podlogu za grejanje sa ledom) na područje bola (od desnog hipohondrija do pupka). Ni u kojem slučaju ne zagrijavajte peritoneum! Ovo može dovesti do edema i sepse, što često zahtijeva hitnu hiruršku intervenciju.
  • U razdoblju pogoršanja i par dana nakon napada preporučuje se kapalica sa otopinom glukoze ili reosorbilaktom (200-400 ml).
  • Nakon početnog gladovanja pacijent će definitivno poželjeti jesti, jer upaljeni pankreas, zbog nedostatka hrane za probavu, počinje sam probaviti. U tom slučaju možete početi malo jesti. Pažnja! Šećer se mora ograničiti na rekordno male doze, jer konzumiranje šećera sada može ponovo izazvati napad. Ali tijelu i dalje treba glukoza, pa ako nisu proizvedene kapljice s glukozom, slabi crni čaj može se malo zasladiti.
  • Isključite svo brašno, prženo, masno - tj. sve kako će ionako bolesna gušterača morati potrošiti puno energije, koja nema u oslabljenom tijelu. Možete jesti jedno kuhano jaje, komad jučerašnjeg (ili osušenog u tosteru) hljeba, par tanjura keksa sa keksima ili par sušara. Također se prikazuju dekocija suvih jabuka, sok od parnih grožđica ili čaj od šipurka (bolje je uzeti svježe bokove ruža i pariti ih u termos, nego piti čaj iz vrećica). Navedene dekokcije sadrže vitamin C i glukozu (fruktozu) koji će biti bezopasni, ali vrlo potrebni organizmu.
  • Nakon 3-4 dana, nakon ishrane, opće stanje pacijenta treba se stabilizovati. Ipak, i dalje treba pridržavati se dijeta s niskim sadržajem čistog šećera, teškim pićima i izbjegavanjem probavljive hrane. Za vrijeme ili nakon svakog obroka preporučuje se uzimanje enzimskog pripravka (Mezim 10000, Pancreatin 8000, Festal, Festal Forte) 1-2 tablete, ovisno o doziranju (važno je da dnevna doza enzima ne pređe 25 000).
  • Svakako se posavjetujte s gastroenterologom kako biste dodatno podvrgli cjelovitom gastroenterološkom pregledu s naknadnom identifikacijom uzroka akutnog pankreatitisa. Ne započinjte bolest čak i ako se osjećate bolje, jer problemi s gušteračom mogu biti prvi korak u razvoju dijabetesa.

Bol je kod hroničnog pankreatitisa manje izražena nego kod akutnog. Bolesnici gastroenterologa karakteriziraju takve bolove kao prigušeni, valoviti (oduzeti se), pojačavaju se nakon jela. Može dati različite točke peritoneuma, ali češće "boli" ispod lijevog rebra. Bol u hroničnom pankreatitisu nije primarni, već sekundarni problem, jer nastaju uslijed pozadine žučnih kamenaca, bolesti crijeva i dvanaestopalačnog crijeva, hepatitisa B i C, zaušnjaka (zaušnjaka), oštećenja crijeva helminthima, a također i uz produženu i stalnu upotrebu alkohol (više od 50 grama jakog alkohola i više od 80 suhog vina dnevno). Negativni učinak na gušteraču djeluje i stalna upotreba gazirane vode i šumećih pića, uzrokujući konstantnu upalu gušterače, kompliciranu stalnim nadimanjem, te postepeno cirozu žljezdanog tkiva. Kod hroničnog oblika pankreatitisa bol se ne pojavljuje uvijek, već samo kada se pojave mane u prehrani. Zbog toga se, ako imate hronični pankreatitis, trebalo pridržavati pravilne prehrane. Naime:

  • Umereno konzumiranje hrane s visokim sadržajem „složenog“ šećera: čokolada, kolači i slatkiši, proizvodi od brašna.
  • Gazirana pića i koncentrirani sokovi, ohlađena šumeća pića.
  • Pržena, masna i začinjena hrana.
  • Ne zloupotrebljavajte začine.

Navedeno ne znači da biste se trebali ograničiti u hrani, samo nemojte zlostavljati i prejesti. Ne biste trebali zanijekati meso, ribu ili gljive, jer proteini stvarno trebaju tijelo, samo nakon dijete, bolje je ispeći ili koristiti takve proizvode kuhane. Važno je znati da su bogate juhe na masnim juhama strogo kontraindicirane.Bolje je kuhati juhe na prirodnom povrtnom juhu, tada će se one lako probaviti i donijeti korist.

Prevencija boli pankreatitisa

Prevencija za pankreatitis i u akutnom i u hroničnom obliku je prilično jednostavna, a ne završava se samo pravilnom prehranom. Potrebno je promatrati režim dana, ne jesti noću (jer noću gušterača prelazi u usporen ili takozvani "mod spavanja", poput cijelog tijela. Jedenjem hrane noću ga "budimo" i tjeramo ga na rad. Nemojte često koristiti brzu hranu hrana i alkohol, kao i puno masne i pržene hrane, Bolje je jesti kuhano i pečeno meso, a minimizirati potrošnju brašna. Ne jesti puno slatkiša (u kolače i čokoladu u pravilu dodajte jednostavan šećer, koji je teško razgraditi enzimima gušterače) .Ako ete, da obrok dolazi - bolje da pripremi enzima ne bi trebalo da se uključe u sodu i sokove sa boje Vodite računa o svom gušterače i ostati zdrav ..!

Gušterača - struktura i glavne funkcije

Bol u gušterači donosi velike muke

Gušterača je organ probavnog sistema koji se nalazi iza stomaka na stražnjem dijelu trbuha. Karakterizira ga osebujni oblik, ima glavu, tijelo i rep. Dužina gušterače je 16-22 cm, a težina je oko 80g.

Gušterača ima alveolarno-cevastu strukturu. Podijeljen je na sivkasto-ružičaste lobule, od kojih se svaki sastoji od žljezdanog tkiva i ima vlastiti sustav izlučnih kanala. Ovi mali izlučni kanali povezani su u veće, koje se zauzvrat kombiniraju u zajednički izlučni kanal. Zajednički izlučni kanal vodi se duž čitave dužine organa i otvara se u dvanaesnik.

Lobule žlijezde nastaju iz stanica koje proizvode pankreasni sok, bogat probavnim enzimima. Iz lobulića tajna prolazi kroz zajednički kanal duž čitave žlezde u dvanaesnik. Između lobula žlijezde nalaze se skupine žljezdanih ćelija, takozvani otočići Langerhansa. Ti nakupini ćelija nemaju izlučne kanale, oni proizvode inzulin i glukagon direktno u krv. Gušterača je žlijezda mješovitog tipa sekreta, odnosno vrši endokrino i egzokrino djelovanje:

  1. Egzokrinska funkcija je sudjelovanje u probavi. Žlijezda proizvodi sok gušterače i putem kanala uklanja ga u dvanaestopalačno crijevo. Dnevno se proizvede oko 500-700 ml soka, koji sadrži potrebne enzime za probavu hrane - amilazu, koja pomaže pretvaranju škroba u šećer, tripsin i kimotripsin - enzime odgovorne za razgradnju proteina, lipaze, odgovorne za razgradnju masnoća i sl. stoga je pankreasni sok važan probavni sok potreban za probavu organskih sastojaka hrane.
  2. Endokrina funkcija žlijezde je izlučivanje glukagona i inzulina - hormona uključenih u regulaciju metabolizma ugljikohidrata.

Gušterača je u bliskoj je vezi s drugim organima probavnog trakta. Svaki patološki proces na koji negativno utječe na probavu. Bez enzima koje on proizvodi je normalno razgradnje hrane nemoguće, a bez hormona glukagona i inzulina nije moguće reguliranje metaboličkih procesa u tijelu.

Kako nastaje bol sa pankreatitisom?

Koje bolove kod pankreatitisa pojavljuju i gdje boli s pankreatitisom? Pojava boli je zbog nekoliko razloga.

Bol kod hroničnog pankreatitisa, kao i u akutnom, nastaje prevashodno zbog oštećenog začepljenja kanala za transport sekreta žlezde.Uz to, uzrok boli može biti kršenje mikrocirkulacije u tkivima organa, pojava žarišta suppuracije i pojava degenerativnih patologija.

U slučaju bolesti u akutnom obliku, tada patološke promjene povezane s stvaranjem suppuracije prevladavaju u tkivima organa.

U toj se situaciji razvija čitav spektar simptoma karakterističnih za proces suppuracije:

  • postoji pojava oteklina u tkivima tijela,
  • postoji kršenje funkcionisanja tijela,
  • dolazi do promjene boje.

Akumulacija tekućine u tkivu žlijezde u slučaju oteklina dovodi do povećanog komprimiranja tkiva, osim toga, povećanje veličine žlijezde utječe na crijeva, pritiskajući ga. Stiskanje creva dovodi do oštrih bolova.

Svaka bolest ima individualne karakteristike, stoga će s razvojem patologije lokalizacija boli kod pankreatitisa biti malo drugačija za svaki slučaj.

Najčešće se javlja nelagodnost i akutna bol u trbuhu.

Ako enzimi koje producira žljezdno tkivo ne nađu izlaz, prodiru kroz granice organa i to pojačava simptom boli.

Za kronični pankreatitis karakteristično je prisustvo simptoma boli relativno niskog intenziteta, a sam bol je prigušen i bolan, može biti pojačan i nalikuje osjećaju napada angine koji može zavesti pacijenta.

Najčešće se bolovi u pojasu u trbuhu i donjem dijelu leđa s pankreatitisom razvijaju ako bolest po svojoj prirodi postane hronična.

Uzroci boli mogu biti veliki broj razloga među kojima je moguće izdvojiti sljedeće:

  1. Svaka bolest probavnog trakta može izazvati pojavu pankreatitisa.
  2. Dobivanje traume u peritoneumu.
  3. Neuspjesi u hormonskoj pozadini tijela.
  4. Poraz tela crvima.
  5. Prekomjerna konzumacija alkoholnih pića.
  6. Na primjer, nerazuman prijem tokom liječenja lijekovima. Antibiotici.
  7. Bezvrijedna hrana.
  8. Nasljedna predispozicija.

Prema medicinskoj statistici, nije moguće utvrditi tačan uzrok pankreatitisa u 30% svih utvrđenih slučajeva.

Lokalizacija boli i njihova priroda

Simptom boli u trbuhu je najkarakterističniji znak pankreatitisa. Lokalizacija i karakter mogu se razlikovati ovisno o tome koji je dio žlijezde osjetljiv na upalni proces.

Gušterača je podijeljena na glavu, tijelo i rep. Ako upalni proces zahvaća glavu, onda boli desna strana u hipohondriju. Lokalizacija patološkog procesa u tijelu organa dovodi do nelagode u želucu, a upala repa žlijezde očituje se neugodnim senzacijama na lijevoj strani.

S upalom celog organa počinje bolovati cijeli trbušni dio tijela. Simptom bola proteže se i u leđima, vrlo često se može pojaviti zračenje boli u nozi, kod žena bol može zračiti u prepone.

Ovisno o tome na koje područje tijela se širi simptom, kao i na koje područje organa utječe upalni proces, vrsta boli može biti različita:

  • glupi
  • bolan
  • sečenje
  • oštar
  • može se javiti peckanje
  • bol koji se širi na određenom području ili u cijeloj trbušnoj šupljini.

Razvoj simptoma boli može pratiti povećanje tjelesne temperature i pojavu labavih stolica.

Glavni razlog pojave boli je opstrukcija kanala, stvaranje tumora i ožiljci koji ometaju odliv sekreta. Akumulacija soka pankreasa dovodi do povećanog pritiska i poremećaja opskrbe krvlju u tkivima pankreasa. Upalni proces dovodi do oštećenja membrane živaca.

Uz pogoršanje kroničnog oblika bolesti kod osobe pojavljuje se iscrpljujuća bol koja se može lokalizirati u lumbalnom području. Osjećaji boli u nekim slučajevima postaju nepodnošljivi, s obzirom na to da se bolovi koji nastaju u žlijezdi pridružuju neugodnim potezima osjećaja koji nastaju pritiskom na crijeva.

Položaj žlijezde je takav da kada se poveća, vrši pritisak na različite dijelove dvanaesnika i jetru.

Posljedica primjene pritiska na jetru je razvoj kod pacijenta komplikacija u radu organa i očituje se u obliku razvoja holecistitisa, dolazi do poremećaja odljeva žuči iz žučnog mjehura.

Jačina bola kod akutnog pankreatitisa može biti takva da osoba razvije teški šok na svojoj pozadini.

Trajanje napada boli može biti različito, a sami napadi mogu se pojaviti tokom noći.

Da bi se smanjila manifestacija neprijatnih simptoma tokom njihove pojave, pacijentu treba dati sjedeći položaj sa tijelom nagnutim prema naprijed.

Ovaj položaj dodatno vam omogućava da se oslobodite napetosti u trbušnoj regiji, što također poboljšava pacijentovo stanje.

Metode pregleda i prevencije bolesti pankreasa

Prevencija pogoršanja u pankreatitisu prilično je jednostavna. Kao i prevencija same bolesti.

Kako biste spriječili razvoj upale gušterače, ne bi trebalo samo da se pridržavate zdrave prehrane, nego i da se pridržavate dnevnog režima. Ne preporučuje se uzimanje hrane noću, to je zbog činjenice da u tom periodu dana tijelo prelazi u spor način funkcioniranja.

Ne bi trebalo da jedete brzu hranu, takođe morate smanjiti konzumaciju alkohola, masne i pržene hrane. Za hranu je poželjno koristiti kuhano i pečeno meso. Uz to, potrebno je ograničiti potrošnju proizvoda od brašna i slatkiša.

Prije sudjelovanja u gozbi potrebno je uzeti enzimske pripravke koji sadrže amilazu, jedan od glavnih enzima koje proizvodi gušterača, kako bi se olakšao rad tijela.

Da biste odmah potražili pomoć i utvrdili postojanje bolesti u tijelu, morate znati koji su prvi znakovi bolesti.

Ovi znakovi su sljedeći:

  • oštra ili bolna bol u trbuhu,
  • bol u lumbalnom predelu,
  • pojava osećaja mučnine i povraćanja,
  • pojavu odbojnosti prema bilo kojoj hrani,
  • nadimanje
  • promjene boje kože,
  • snižavanje krvnog pritiska
  • porast broja otkucaja srca.

Ako postoji sumnja na pankreatitis ili kada se pojave prvi znakovi bolesti, potrebno je provesti sveobuhvatni pregled kako bi se postavila tačna dijagnoza.

Tokom dijagnoze koriste se sledeće metode ispitivanja:

  1. Provođenje laboratorijske pretrage krvi.
  2. Biohemijski test krvi. Ova analiza otkriva nivo amilaze u krvi.
  3. Rendgenski snimak trbušne šupljine.
  4. Fibrogastroduodenoskopija. Korištenje ove tehnike omogućava vam da utvrdite prisutnost čira i neoplazmi, uz to ova metoda omogućava dobivanje pacijentovog želučanog soka na analizu.
  5. Laparoskopija Metoda vam omogućava da uzmete materijal za biopsiju, ako je potrebno. Biopsija omogućava otkrivanje prisutnosti ćelija raka u prisutnosti sumnje na karcinom.
  6. Kompjuterska tomografija - izvodi se u slučaju tumora gušterače.

Jedna od najčešćih metoda za otkrivanje patologije je ultrazvuk.

Po potrebi liječnik može dodatno propisati druge vrste dijagnostike.

Ublažavanje boli kod kuće

Ako pacijent ima simptom peckanja boli koji se može dati kralježnici, morate zaustaviti neugodan simptom i anestezirati pacijentovo područje bolesti. U tu svrhu možete koristiti hladno kod kuće. Boca s vrućom vodom sa ledenom vodom ili ledom primjenjuje se u trajanju od 15-20 minuta, nakon čega se uklanja na neko vrijeme, a zatim seansa ponavlja. Hladni oblog uzrokuje smanjenje stupnja manifestacije boli i ublažava stanje osobe koja boluje od pankreatitisa.

Pri prvim manifestacijama simptoma boli treba nazvati ljekara. Prije dolaska liječnika, kako biste smanjili bol, pored prehlade, možete pacijentu dati tabletu No-shpa i piti mineralnu vodu bez plina u maloj količini na svakih 30 minuta.

Ne preporučuje se upotreba lijekova protiv bolova prije dolaska liječnika, jer njihova upotreba može komplicirati dalju dijagnozu bolesti. Hranu treba u potpunosti odbaciti. Nakon pružanja prve pomoći pacijentu, prevozi se u bolnicu na pregled i dalje liječenje.

Nakon uklanjanja bolova možete ukloniti lijekove protiv bolova. U tu svrhu možete koristiti lijekove kao što su Baralgin, Citramon ili Paracetamol.

Bolnički režim liječenja pankreatitisa uključuje dodatnu upotrebu nekoliko skupina različitih lijekova koji blokiraju proizvodnju enzima pankreasa, poboljšavaju probavu i smanjuju kiselost prehrambene kvržice prilikom prijevoza iz stomaka u crijeva.

Eliminacija simptoma boli u bolnici

Nakon pregleda i uspostavljanja tačne dijagnoze, bolest se liječi. Metode korištene u ovom slučaju ovise o stupnju razvoja bolesti. Lekar koji pristupa, donosi izbor metoda lečenja uzimajući u obzir podatke dobijene tokom pregleda i individualne karakteristike pacijentovog tela.

Ublažavanje boli u bolničkom okruženju može se izvršiti nesteroidnim analgeticima.

Najefikasniji lijekovi su:

Paracetamol se preporučuje uzimati u minimalnoj dozi, a u slučaju insuficijencije može se povećati.

Ako analgetski učinak paracetamola nije dovoljan, tada se za ublažavanje bolova koriste Ibuprofen i diklofenak.

U budućnosti složeno liječenje uključuje upotrebu lijekova koji pripadaju nekoliko različitih grupa lijekova.

Te grupe su:

  1. Blokatori histaminskih receptora H2.
  2. Pripravci koji sadrže probavne enzime.
  3. Lijekovi koji sadrže hormon somatostatin ili sintetička spoja s njim.
  4. Antiemetike
  5. Lijekovi koji pomažu u smanjenju opterećenja na gušterači.

Kao lijekovi koji sadrže enzime pankreasa uključuju na primjer Pancreatinum i Panzinorm. Ovaj lijek ne samo da smanjuje opterećenje žlijezde, već također pomaže da se promijeni stepen kiselosti kvržice hrane za vrijeme njezinog transporta iz šupljine želuca u šupljinu dvanaesnika.

Antiemetički lijekovi smanjuju osjećaj mučnine i suzbijaju nagon za povraćanjem, zbog čega se bolesna osoba osjeća bolje.

U nekim će slučajevima biti potrebna uporaba blokatora H2 histaminskih receptora. Takvi lijekovi mogu smanjiti aktivnost enzima koji se nalaze u gušterači, inhibiraju sintezu solne kiseline u želučanoj šupljini. Najpopularniji lijek u ovoj grupi je Famotidine.

Upotreba lijekova sa somatostatinom može umanjiti bol kod pankreatitisa. Popularni lijek iz ove grupe je Octreotide. Upotrebom ove vrste lijekova može se postići trajan pozitivan učinak.

Podaci o karakterističnim simptomima pankreatitisa dati su u videu u ovom članku.

Kako se javljaju simptomi boli kod pankreatitisa

Akutna ili tupa bol u pankreasu karakterističan je znak razvoja pankreatitisa koji se javlja na pozadini sljedećih razloga:

  • holecistitis koji se razvija u šupljini žučne kesice,
  • peptički čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu,
  • zloupotreba alkoholnih proizvoda, naročito kod muškaraca.

Mehanizam razvoja boli kod pankreasnih lezija gušterače sastoji se u napredovanju sledećih patoloških poremećaja u šupljini ovog organa koji se javljaju pod patogenim uticajem razvijajuće upale:

  • razvoj ishemije žlijezde, karakteriziranog kao poremećen proces mikrocirkulacije u tkivnim strukturama,
  • opstruktivni poremećaji u šupljini kanala pankreasa,
  • razvoj distrofičnih promjena pod utjecajem upalnog procesa.

Razvoj poremećaja u žlijezdi ovisi o prirodi bolesti. Tijekom akutnog pankreatitisa intenzivno se razvijaju promjene u šupljini zahvaćene žlijezde koje imaju upalnu prirodu, što pridonosi manifestaciji svih klasičnih simptoma koji odgovaraju tim procesima, a izraženi su:

  • stvaranje bola
  • pojava natečenosti,
  • oslabljena funkcionalnost
  • stvaranje crvenila.

Stvaranje edema prouzročenih prekomjernim nakupljanjem tekućine doprinosi razvoju dodatnih negativnih efekata u obliku kompresije tkivnih struktura žlijezde. Razvoj distrofičnih promjena i nekrotičnih poremećaja može se očitovati kao pojedinačno žarište lezije pankreasa, kao i napredovanje ukupnog oblika nekroze pankreasa. Razvoj takvih patologija u šupljini žlijezde dovodi do kršenja integriteta režnja parenhima.

To doprinosi povlačenju enzimskih sastojaka pankreasa izvan anatomskih sinusa pankreasnog kanala, pa manifestacija boli s pankreatitisom postaje još intenzivnija, poprima klinasto obilježje, pod utjecajem kojeg može doći do patološkog narušavanja funkcionalnosti bubrega, jetre i drugih parenhimskih organa i tkiva, kao i od udara boli.

Razvoj upalnih poremećaja u žlijezdi tijekom hroničnog oblika oštećenja parenhimske žlijezde praćen je manje intenzivnim bolnim manifestacijama. Nakon što žlijezda počne biti upaljena, aktiviraju se procesi zamjene žljezdanih tkivnih struktura vezivnim tkivom i razvoj ishemijskih procesa. U nekim dijelovima tijela počinju formirati ciste i mjesta kalcifikacije. Rezultat toka ovih poremećaja je komprimiranje održivih zona žlijezde, kao i kršenje odljeva enzima pankreasa i povećanje intenziteta bolnih osjeta.

Produženi oblik hronične raznolikosti bolesti gušterače karakterizira razvoj alodnije, odnosno pojavu sindroma boli kada su izloženi blagim iritantima.

Tokom razdoblja nošenja djeteta kod žena može doći do oštećenja gušterače gušterače na pozadini kolelitijaze, nepravilnog unosa vitaminskih kompleksa i povećanja kolesterola u krvi. Vjerojatnost razvoja ove patologije povećava se s početkom svakog tromjesečja trudnoće, stoga u posljednjim fazama, u više od 50% slučajeva, buduće majke imaju ovu bolest.

Simptomatski znakovi ove vrste pankreatitisa slični su znakovima toksikoze i tek nakon prve pojave probadajućih bolova ili peckanja, koja mogu dati posvuda po cijelom tijelu: u leđa levo, u prepona, u lijevu nogu, u lijevu ruku, liječnici propisuju pacijentu dodatne dijagnostičke postupke.

Karakterizacija i lokalizacija boli

Ako lijeva strana gušterače počne boljeti, tada bi svi trebali znati što treba učiniti i gdje se obratiti za odgovarajuću pomoć. Pojava tupe ili akutne boli u epigastričnoj zoni hitan je razlog za hitnu posjetu gastroenterologu, potpunu dijagnozu i imenovanje odgovarajućeg liječenja.

Priroda manifestacije i područje lokalizacije bolnih senzacija tijekom razvoja gušterače lezije gušterače su pojedinačni pokazatelji koji također ovise o obliku bolesti.

Priroda boli u akutnom pankreatitisu

S progresijom akutne pankreasne bolesti javlja se bol u gušterači nakon jela, posebno ako je ta hrana previše masna, začinjena ili slana. Daljnje napredovanje patoloških procesa u šupljini pogođenog organa doprinosi povećanju intenziteta boli.

Ako se javi bol, pacijent počinje žuriti u potrazi za onim položajem tijela, što bi moglo olakšati ukupno zdravlje. Ali, nikakvi položaji, ni položaj embrija, ni sa strane, ništa ne ublažavaju prirodu bola. Lokalizirani bol u gornjem dijelu trbuha, u većini slučajeva, to može biti područje lijevog ili desnog hipohondrija. U nekim slučajevima bol u razvoju akutnog pankreatitisa može imati manifestacijski karakter sličan kliničkim manifestacijama angine pektoris.

Izražavaju se peckanjem u retrosternalnom prostoru s povratkom u područje leđa, ruke i donjeg dijela čeljusnog zgloba na lijevoj strani.

Priroda boli kod hroničnog pankreatitisa

Hronični oblik bolesti gušterače kod odraslih karakterizira manifestacija nejasnih bolnih simptoma, koji mogu imati različitu lokalizaciju i intenzitet manifestacije. Ono se može jednostavno trgati, drobiti, povlačiti i manifestirati u obliku akutnih napada u različito doba dana, i danju i noću. Mogu se pojaviti bolovi:

  • na lijevoj strani s povratkom u lumbalnu regiju na lijevoj strani,
  • u području hipohondrija na desnoj ili lijevoj strani, s pojasastim pojasom,
  • u donjem sternumu,
  • pozadi
  • u gornjem ili srednjem dijelu trbuha.

Također je vrijedno napomenuti da s hroničnom bolešću, bolni simptomi imaju grčeve različitog intenziteta.

Ne zaboravite da pojava bola u hroničnom toku pankreatitisa direktno ovisi o prehrani i upotrebi zabranjene hrane koja ima nadražujući učinak na sluzokožnim površinama gastrointestinalnog trakta, i to nakon 30-40 minuta.

Gušterača boli nakon jela, naime, kada jedete hranu s visokim postotkom masti, začina ili soli, kao i pijenjem pića koja sadrže alkohol ili gazirana pića, kao i kisela ili dimljena hrana.

Može biti izuzetno rijetko razboljeti se na prazan stomak. Nakon poboljšanja općeg blagostanja, nakon nekog vremena oštri bolovi u hipohondriju mogu se opet pojaviti s većim intenzitetom.

Neki se pacijenti pitaju, „Zašto iznenadna bol u pankreatitisu takođe može iznenada nestati?“

U onim slučajevima kada bolna senzacija visokog intenziteta naglo zaustavi svoju manifestaciju i pacijentovo se stanje brzo normalizira, to može poslužiti kao razlog ne za radost, već za dodatne dijagnostičke postupke. To je opravdano činjenicom da s ovom prirodom izraza bola mogu nekrotična oštećenja gušterače.

Dijagnoza boli

Ako se pojave kolike ili akutni i pritiskajući bolovi u epigastriju pacijenta, propisani su sledeći dijagnostički postupci:

  • krvni testovi za kliničku studiju u kojoj se otkriva povišena razina ESR-a i drugi znakovi koji ukazuju na razvoj upalnog procesa,
  • krvni testovi za biohemijsko istraživanje u kojem se određuje koncentracija enzima pankreasa, poput tripsina, amilaze itd.
  • testovi urina i stolice
  • Ultrazvuk abdomena
  • Rentgen peritoneuma,
  • Prolaz ezofagogastroduodenoskopije,
  • Prolaz endoskopske retrogradne holangiopankreatografije,
  • MRI ili CT.

Također se provodi palpacijska dijagnoza trbušne šupljine, tokom koje pacijent primjećuje ta područja, kad pritisne, postaje bolna.

Bodovi i područja palpacije

Gušterača je prilično velik organ, koji se sastoji od tri odeljenja:

  • kuka glava
  • prizmatično telo
  • rep lagano savijen.

S oštećenjem gušterače ovog organa, kao što je već spomenuto, pankreas prvo boli na lijevoj strani, a nakon toga počinju se pojavljivati ​​drugi klinički znakovi patologije, u obliku mučnine, povraćanja, groznice, glavobolje, poremećaja stolice, smanjenja i gubitka apetita, zatvor ili proliv. Pacijent često počne ići u toalet noću. Crijevna kolika se razvija na pozadini poremećenih probavnih procesa u crevnoj šupljini, pojavljuje se belching. Često se mogu pojaviti bolovi u povlačenju u donjem dijelu trbuha.

Točke i zone palpacije pogođenog organa pomažu u određivanju prirode i raznolikosti patološkog procesa. Da biste to učinili, istražujući sljedeće točke:

  1. Točke Desjardinsa, smještene malo iznad i desno od pupčane fose za 3 cm.
  2. Mayo-Robson točke nalaze se u lijevom kvadrantu trbušne šupljine. Pojava bola u ovom trenutku znači oštećenje repa žlijezde i razvoj hroničnog ili akutnog oblika patologije pankreasa.
  3. Točka gubergrice koja se nalazi na lijevoj strani trbuha nasuprot točke Desjardinsa.
  4. Kacha točke nalaze se u zoni kraja mišića rektusa u trbuhu.
  5. Točka Male-Guy koja se nalazi u hipohondrijumu, lijevo od mišića rektusa abdominis.

Ali, za tačnu dijagnozu u obzir se uzimaju rezultati svih dijagnostičkih postupaka.

Kako ublažiti bol kod kuće

S razvojem akutnog destruktivnog oblika patologije pankreasa, iznenada nestali bolni simptomi mogu postati znak negativnih posljedica. Kliniku akutnog abdomena ispravno može procijeniti samo specijalist hirurškog profila u svom prirodnom obliku. To znači da prilikom uzimanja lijekova s ​​analgetskim učinkom dolazi do prigušenosti težine simptoma boli, protiv čega je prilično teško postaviti ispravnu dijagnozu. Dakle, šta treba učiniti, ili poduzeti kada se pojave oštri bolovi sa strane, ili u hipohondriju? I koliko dugo može trajati napad pankreasa?

Uz napad akutne bolesti pankreasa kod kuće ili na poslu, možete se riješiti bola izvodeći sljedeće korake:

  1. Omogućite pacijentu potpuni mir, isključujući nagle pokrete.
  2. Pronađite hladnoću, gde je bol najizraženija, u obliku grejnog jastuka ili plastične boce sa ledom.
  3. Kako bi se na kratko isključilo konzumiranje svih prehrambenih proizvoda, barem do dolaska hitne pomoći, dozvoljeni su samo frakcijski alkalni napici od 1/3 šalice nakon 40-45 minuta.

Ako u roku od sat vremena, nakon uzimanja lijekova protiv bolova, u obliku tableta, bol ne prestane, tada je potrebno napraviti injekciju otopinom No-shpa ili Papaverine.

Uzimanje snažnih lijekova s ​​analgetskim učinkom nije preporučljivo, moguće je uzimati samo lijekove bez opojne boli prije dolaska liječničkog tima.

Sredstva protiv bolova

Za ublažavanje bolova u pankreasu preporučuje se upotreba sledećih preparata analgetskog spektra delovanja:

  • tablete paracetamola
  • ibuprofen preparat
  • diklofenak.

Doziranje se bira uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijentovog tijela.Liječenje je potrebno započeti s minimalnom razinom lijekova, s postepenim povećanjem doze.

U ekstremnim slučajevima, sa jakim bolovima i izrazitom insuficijencijom terapijskog učinka gore navedenih lijekova, može se upotrijebiti učinak NSAID-a primjenom sredstava za smirenje i antipsihotika.

Hronični oblik pankreatitisa mora se liječiti složenom terapijom, koja uključuje sljedeće vrste lijekova.

Enzim pankreatin, koji pomaže u podržavanju i poboljšanju procesa probavnog trakta, kao i smanjenje funkcionalnog opterećenja na zahvaćenom parenhimom žlijezde, što pomaže u uklanjanju napada boli ili umanjivanja njihovog intenziteta manifestacije.

Hormonski somatostatin

Ova supstanca ima jedinstveno svojstvo da smanji osjetljivost osobe na bolne simptomatske znakove. Ima snažan učinak sa visokim trajanjem.

Vrijedi napomenuti da je popis kontraindikacija i nuspojava za ovu komponentu prilično širok. Stoga se njegova svrha provodi pojedinačno, uzimajući u obzir sve karakteristike tijela svakog pacijenta.

Takođe je razvijen generički ovaj hormon s istim efektom, koji se naziva Octreotide.

Blokatori histaminskih receptora H2

Također možete smanjiti razinu funkcionalnog opterećenja žlijezde inhibitorom protonske pumpe ili upotrebom blokatora H2 histaminskih receptora, od kojih je najpopularniji Famotidin s minimalnom popisom nuspojava i mogućnošću poboljšanja kvalitete krvi. Ovaj lijek minimizira sekretornu funkciju gušterače, što omogućava maksimalnu obnovu.

Ublažavanje bolova u bolnici

Hospitalizacija pacijenata u bolnici, u bolnici, provodi se u teškim slučajevima s akutnim napadom pankreasa ili oštrim pogoršanjem kronične patologije. Za otklanjanje sindroma boli mogu se koristiti lijekovi opojnog spektra djelovanja, od kojih su najučinkovitiji sljedeći:

Štaviše, ovi lekovi se mogu kombinovati sa antipsihoticima, lekovima za smirenje i antidepresivima koji međusobno pojačavaju farmakološke efekte.

Nakon što prođe sva bol, pacijentu se dodjeljuje posebna dijeta sa tablicom br. 5.

Prevencija i posljedice

Prevencija patologije pankreasa sastoji se u promatranju slijedećih aspekata:

  • potpuno isključivanje alkoholnih i duvanskih proizvoda iz života pacijenta,
  • pravodoban pristup ljekaru kada se pojave prvi neugodni simptomi u epigastričnoj zoni,
  • organizacija pravilne i uravnotežene prehrane,
  • održavanje zdravog načina života
  • izvedite večernje šetnje prije spavanja
  • isključenje noćnih zalogaja,
  • uklanjanje prejedanja i štrajkova glađu,
  • pravovremeno liječenje svih patoloških poremećaja u gastrointestinalnom traktu.

U skladu sa svim gore navedenim aspektima i preporukama lekara, svaki pacijent moći će se osjećati puno snage, zdravlja i proživjeti nekoliko sretnih godina.

Kakvi su bolovi

Intenzitet i priroda bola kod pankreatitisa ovisi o stadijumu bolesti, doba dana, punoći stomaka.

Dakle, neprestani bolovi progone osobu na početku pogoršanja. U pravilu se pojavljuju nakon jela, međutim, ponekad možete primijetiti pojavu grčeva noću.

Ako se razvoj pankreatitisa poklapao s pogoršanjem peptičnog čira na dvanaesniku, priroda boli se mijenja - postaje rezanje, peckanje, lokalizira se u području bolesnog organa i pojavljuje se ujutro. Ovu patologiju karakterizira i pojava takozvanih gladi boli.

Ponekad, opisujući stanje liječniku, pacijent gubi u određivanju lokalizacije grčeva. To je zbog činjenice da je kod akutnog pankreatitisa klinička slika vrlo mutna: bol u pojasu može se osjetiti ne samo u trbuhu, već i u donjem dijelu leđa. Često me bole čak i ruke i noge, mada je vrlo teško da čovjek daleko od medicine zamisli kako su udovi povezani sa gušteračom. Samo liječnik može otkriti uzrok tih čudnih senzacija.

Gde su

Najteži grčevi sa pankreatitisom javljaju se u trbušnoj šupljini. Tu se nalazi upaljena gušterača. Bol se širi po gornjem dijelu trbuha. Njima se pridružuje bol u stomaku i donjem dijelu trbuha, vrlo često ubodi u desnu stranu. Te neugodne senzacije prate početnu fazu pogoršanog pankreatitisa.

Loše probavljena hrana nakupljena u tankom crijevu iritira crijevnu sluznicu i izaziva razvoj upalnog procesa. Postoji snažna disbakterioza, kao rezultat toga, osoba naglo gubi na težini. Procesi koji se događaju u crijevima uzrokuju mnoge neugodne senzacije, među kojima prevladava bol.

Pogoršanje pankreatitisa može izazvati pojavu edema pankreasa i njegovih kanala, uslijed čega dolazi do kršenja tkiva u blizini bolesnog organa. Prema nervnim završecima koji okružuju gušteraču, sindrom boli širi se i na ostale dijelove tijela, posebno često prepuštajući donji dio leđa i perineum.

Anus

Uz pogoršanje pankreatitisa dolazi do poremećaja čitavog probavnog procesa. Zbog neispravne prerade hrane dolazi do upale u donjim crijevima, razvijaju se znakovi proljeva ili zatvor. Postoji bol - i u procesu pokreta crijeva, i nakon njega, lokalizirajući se u anusu. Osjećaji su toliko bolni da osoba nevoljko počne suzdržavati poriv za defekacijom, samo što pogoršava situaciju.

Hipohondrijum

Ovisno o tome koji dio gušterače upalni proces pokriva, bol se može lokalizirati na desnoj ili lijevoj strani, a u nekim slučajevima se može dati i u prsa.

Kada je zahvaćena cijela gušterača, bol zahvata čitavu epigastričnu regiju: trokut, čiji se vrhovi nalaze na grudima i oba hipohondrija. Slične senzacije opažaju se kod srčanog udara, međutim, iskusni liječnik može lako palpacijom utvrditi da je ovaj sindrom povezan s gušteračom.

Ako se bol osjeća samo sa desne strane, to znači da je upala zahvatila glavu gušterače, a ako s lijeve strane, rep.

Udovi

Neispravnosti u radu gastrointestinalnog trakta utiču na opšte stanje zdravlja ljudi. Kod pankreatitisa postoji akutni nedostatak esencijalnih elemenata u tragovima i vitamina, kalcijum i drugi važni minerali izbacuju se iz tijela, što rezultira artritisom i artrozom. Stoga se nemojte iznenaditi ako zglobovi koljena ili lakta povrijede pankreatitis: to je rezultat sporog uništavanja koštanog tkiva.

Disfunkcija pankreasa uzrokuje opću intoksikaciju tijela. Patološke promjene koje utječu na krvožilni i nervni sistem nastaju uslijed gnojnih procesa koji se događaju u crijevima i stalnog nedostatka hranjivih sastojaka. Upravo iz tog razloga velika većina pacijenata s pankreatitisom žali se na nagle promjene krvnog tlaka i jake migrene, čiji napadi ponekad traju dva do tri dana.

Koliko dugo traje napad

Trajanje napada pankreatitisa, njihov intenzitet i lokacija mogu varirati ovisno o tome kako je loše zahvaćen gušterača i koji je od njegovih dijelova upaljen.Pojava primarnih simptoma obično se javlja na kraju obroka ili odmah nakon njega. Takav bol se nastavlja gotovo neprekidno. Razvoj sekundarnih simptoma počinje 2 sata nakon trenutka kad je pogoršala bolest.

Prvi znak akutnog pankreatitisa je bol, obično lokalizirana ispod žlice i hipohondrija. Ako lezija zahvati cijelu žlijezdu, bol postaje pojas. U tom slučaju temperatura raste, opaža se tahikardija, snižava se krvni pritisak. Možda je pojava kratkoće daha i nestanak sline, kao i izlučivanje guste ljepljive znoje. Koža lica postaje blijeda, poprima zemljano sivi ton, crte lica su primjetno oštrije. U posebno teškim oblicima bolesti, pacijent se ne javlja crvenilo čak i nakon prestanka napada, nastaje cijanoza.

Pored ovih znakova, postoje i drugi pomoću kojih će iskusni ljekar odmah utvrditi upalu gušterače:

  • Trbuh natečen - to je posljedica opuštanja mišićnog tkiva trbušne šupljine,
  • Uz lagani pritisak na trbuhu, napetost mišića se ne javlja ili je vrlo slaba,
  • Postoji pareza crijeva i želuca - mišići odgovorni za njegove kontrakcije ne rade.

U ranim fazama pankreatitisa pacijent može osjetiti pojave poput čestih promjena opstipacije i proljeva. Najčešće se takve promjene u crijevima događaju nakon konzumiranja alkoholne, kisele, slane ili neprobavljive hrane.

Priroda boli kod pankreatitisa

Akutni pankreatitis karakterizira pojava boli ubrzo nakon izlaganja faktoru gušterače koji izaziva faktor: začinjena hrana, piće ili droga. U početku se blagi bolovi brzo povećavaju. Olakšanje ne donosi ni promjenu postava, niti pokušaj ustajanja i šetnje po sobi. Ni sa strane, ni u položaju embrija, ni u polusjedećem položaju, naslonjeni leđima na jastuk, postaje lakše. Ako osoba pokuša ležati na leđima, bol će postati potpuno nepodnošljiv. Jedini položaj u kojem je sindrom boli malo smanjen je sjedenje, sa nagibom prema naprijed.

U pravilu, tijekom napada pankreatitisa pacijenti se žale na bolove u trbuhu - tačnije, na njegov gornji dio, koji odgovara epigastričnoj regiji. Neprijatne senzacije mogu se prebaciti na lijevi ili desni hipohondrijum. U rijetkim slučajevima može se javiti oštra bol iza sternuma sa pomicanjem lijeve strane koja prekriva lijevu ruku, leđa ili donju vilicu, a ponekad i sve istovremeno. Da biste ga razlikovali od napada angine pectoris, bit će potrebna intuicija i znanje iskusnog doktora.

Kod hroničnog pankreatitisa priroda bola se mijenja. Oni postaju periodični, grčeviti, različitog intenziteta, ali obično vrlo snažni - ponekad toliko da dovode do mentalnih poremećaja.

Naročito opasan znak je nagli nestanak boli, posebno ako je prije toga bio izuzetno intenzivan. Ovo sugeriše da je nekroza tkiva gušterače već započela i pacijentu je hitno potrebna hirurška intervencija.

Prva pomoć

Prvi napad pankreatitisa može nadvladati osobu potpuno neočekivano kad je kod kuće, u zabavi ili na radnom mjestu. Za samog pacijenta i ljude koji ga okružuju vrlo je važno da se ne prepuštaju panici i da učine sve kako bi ublažili njegovo stanje.

  • Odmah pozovite hitnu pomoć.
  • Tijekom napada pacijentu je potreban potpuni odmor - i fizički i emocionalni. Najbolje je odvesti ga u izoliranu sobu bližu kupaonici i wc-u, tamo ograničavajući pristup svima osim ljekaru.
  • Bolovi će postati puno slabiji u sjedećem položaju, naginjući se prema naprijed.
  • Površno disanje, naizmjenično s razdobljima kašnjenja, pomaže u ublažavanju bolova.
  • Pacijent se ne smije predavati uvjeravanju da nešto pojede ili popije (komadić kisele haringe, čaša votke, itd.), To će mu samo pogoršati stanje.
  • Ako je pacijent bolestan, možete pokušati izazvati povraćanje snagom mašte: predstaviti veliku tavu debelog masnog borša ili odmrznut komad torte s kremom od maslaca. Ako vam to nije dovoljno, možete pritisnuti prstima na korijen jezika, - olakšanje će doći odmah.
  • Čak i ako je bol vrlo jaka, trebali biste se suzdržati od uzimanja analgetika: većina njih može samo pogoršati stanje pacijenta i ometati točnu dijagnozu.
  • Injekcije papaverina, drotaverina ili no-shp pomoći će ublažiti jak grč. Od uzimanja tableta tokom napada, povraćanje se može samo pojačati.
  • Nikada ne smijete koristiti torbu ili podlogu za grijanje sa ledom na stomaku! Uticaj hladnoće dovest će do pojačanog vazospazma i pogoršanja stanja tkiva obolijelog organa.
  • Pacijentu treba dati puno vode bez plina, na sobnoj temperaturi, - četvrtinu šalice svakih 30-45 minuta.

Kako brzo ublažiti bol

Brzo uklonite bol kod akutnog pankreatitisa upotrebom:

  • Novokain,
  • Ketanova
  • Omnopona,
  • Tramadola
  • Fentanil.

Pored lekova protiv bolova, antidepresivi, antipsihotici i sredstva za smirenje propisani su za olakšavanje pacijentovog emocionalnog stanja. Uvođenje lijekova protiv bolova kombinirano je s primjenom antibiotika, antispazmodika i drugih lijekova. Ove sveobuhvatne primjene pomažu da se pacijent ublaži od bolova prilično brzo i olakša opće stanje.

Sindrom boli koji nastaje kao posledica pogoršanja hroničnog pankreatitisa može se ukloniti sledećim lekovima:

  • Baralgin,
  • Diklofenak,
  • Ibuprofen
  • Metamizole
  • Paracetamol.

Koriste se i u slučajevima kada je potrebno otkloniti bol tokom hroničnog pankreatitisa. Doziranje svakog lijeka određuje liječnik, usredotočujući se na starost pacijenta i informacije koje su bolesti povezane sa upalom gušterače.

Bol će postati mnogo slabija, a uskoro će u potpunosti nestati ako pacijent slijedi dijetu.

  • Najbolji lijek za bol koji nastaje tokom pogoršanja je post. Pacijent se treba suzdržati od jela tri dana, konzumirajući samo slab, ohlađen čaj s kašičicom meda i mineralne vode bez plina. Četvrtog dana možete jesti malo - tečnu kašu, pire od supa, obrano mlijeko.
  • Strogo je zabranjeno koristiti razne tinkture u obliku alkohola za ublažavanje bolova! Oni ne samo da ne ublažavaju stanje pacijenta, već, naprotiv, mogu pogoršati to zbog iritantnog dejstva alkohola na upalu gušterače.
  • Joga i alternativna medicina mogu biti korisni, međutim, treba ih koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom.

Dijeta protiv pankreatitisa

Nakon što pacijent napusti trodnevno post, treba slijediti strogu dijetu, potpuno eliminirajući prženu, masnu i začinjenu hranu, veliku količinu soli i začina.

  • Tečne i polu-tečne žitarice napravljene od vode ili nemasnog mleka,
  • Slabi pileći goveđi juhu (da bude što ukusnija, možete staviti grančicu kopra pet minuta prije kraja kuhanja),
  • Jela od kuvanog mesa peradi,
  • Sufle od mesa, mesne okruglice, parne kotlete,
  • Kuhana riba
  • Jela od mesa i ribe pečena u rerni (bez hrskave kore),
  • Povrće pire,
  • Pečeno i očišćeno slatko voće.

Pacijentu se preporučuje da se pridržava principa frakcijske prehrane: hranu uzima u malim obrocima nekoliko puta dnevno (4-6 plus užina prije spavanja).

Liječenje pankreatitisa treba provoditi samo pod nadzorom liječnika: nekontrolirani unos alternativnih lijekova i lijekova može dovesti do pogoršanja vašeg zdravlja.

Dragi čitatelji, vaše mišljenje nam je veoma važno - stoga ćemo se rado prisjetiti kako olakšati bol od pankreatitisa u komentarima, bit će korisno i drugim korisnicima web stranice.
„Živim s pankreatitisom već dvadeset godina. Ali jednom, kao petnaestogodišnja djevojčica, nakon što je slušala turobna predviđanja ljekara o nadolazećem dijabetesu i smrti otprilike pet godina kasnije, bila je potpuno obeshrabrena. Iako me, možda, nije uzalud zastrašivao: pio sam tablete strogo prema rasporedu, dvije godine sjedio na strogoj dijeti - samo tekuće žitarice na vodi, čiste juhe i - na velike praznike - parne kotlete. Dva puta se izgubila (od djetinjstva je bila debela žena). Uzela je baralgin, drotaverin, pila puno mineralne vode bez plina. Tada je, naravno, počela jesti sve, ali ipak ne pušta masno i prženo. Nekoliko puta tokom godina oduzeli su gušteraču, ali nisu došli na hospitalizaciju. Još uvijek nema dijabetesa. "

„Ako imate pankreatitis, glavna stvar je ne biti nervozna. Vrijedi zabrinuti - to je to, pričekaj napad. Prekomjeran rad je takođe štetan. Primijetila sam: ostaću na poslu duže nego inače - bolje je odmah uzeti nospocku ili pankreatin, inače ćete morati tri dana sjediti na mineralnoj vodi i uzimati ozbiljne lijekove. "

Akutni pankreatitis

Osnova akutnog pankreatitisa je proces samo-probave vlastitog tkiva žlijezde. Normalno, enzimi koje izlučuje žlijezda nisu aktivni. Za aktiviranje neaktivnih enzima potrebna je dovoljna količina žuči koja je prisutna u lumenu dvanaesnika. U akutnom pankreatitisu zbog različitih razloga dolazi do preuranjenog aktiviranja enzima u samoj žlijezdi, a ne u crijevu što dovodi do oštećenja njegovih tkiva.

Patološki procesi poput povećanja proizvodnje pankreasnog soka, kršenja njegovog odliva, promjena njegovog kemijskog sastava dovode do pankreatitisa. Najčešće, razvoj ove bolesti olakšava zloupotreba pića koja sadrže alkohol, zloupotreba masne i pržene hrane, traumatične povrede gušterače, bolesti organa za varenje (jetra, žučni trakt, dvanaestopalačno crevo) i bolesti krvožilnog sustava.

Bez obzira na provocirajući faktor, razvoj akutnog pankreatitisa odvija se istim putem. Pod agresivnim utjecajem enzima, na tkivima žlijezde nastaje edem. Ako se bolest dijagnosticirala pravodobno i započela je adekvatna terapija, edemi odlaze bez komplikacija. Teži oblici patologije dovode do progresije edema, do kompresije posuda koje hrane žlijezdu i stvaranja žarišta nekroze. Foci nekroze mogu biti ili mali ili totalni, kada je nekrotičan čitav ili gotovo sav gušterača. Napad akutnog pankreatitisa obično se razvija iznenada nakon jela ili konzumiranja alkohola. Njegovi glavni simptomi uključuju:

  1. Snažna bol u pojasu u gornjem dijelu trbuha. Prvih 1-3 dana bolovi su snažni, nakon čega se smanjuju i postaju tupi, bolni
  2. Mučnina, povraćanje
  3. Groznica. Uz komplicirani pankreatitis, praćen suppuration, tjelesna temperatura može porasti do 38-39 ° C.
  4. Napuhanost, osjećaj punoće, labava stolica
  5. Snižen krvni pritisak, palpitacije, vrtoglavica

Dijagnosticiranje akutnog pankreatitisa nije lako, posebno u ranoj fazi. Potrebna je diferencijalna dijagnoza, koja uključuje krv, urin, abdominalni ultrazvuk, gastroskopiju, rendgen abdomena.

Hronični pankreatitis

Pankreas boli samo u slučaju kvara

Hronični pankreatitis je hronična upala pankreasa. Može biti primarna, sekundarna i istodobna, razvijajući se u pozadini drugih bolesti gastrointestinalnog trakta.Neliječen akutni pankreatitis (u 50-70% slučajeva) može preći u hronični oblik, kada se odseci nekroze postepeno pretvore u ožiljno tkivo, zamenjujući zdrava tkiva, ali često se hronični pankreatitis razvija postepeno na pozadini hroničnog holecistitisa, kolelitijaze, pod uticajem akutnog i masna hrana, hronični alkoholizam, poremećaj imunog sistema itd.

Kako bolest napreduje dolazi do kašnjenja u oslobađanju enzima gušterače, grube deformacije kanala, stvaranja kalcifikacija u tkivima žlijezde i nakupljanja soka pankreasa. To neminovno dovodi do oslabljene funkcije pankreasa. Kao rezultat toga, poremećaj probave je poremećen, mehanizmi proizvodnje i ulaska inzulina u krv su poremećeni. Postoji rizik od razvoja dijabetesa.

Hronični pankreatitis manifestuje bolovima u epigastričnoj regiji koji zrače u lijevo, rjeđe u desni hipohondrij u lumbalnu regiju. Bol je bolna, bolna, pojačava se nekoliko sati nakon jela i noću. Bol je po prirodi konstantna, često se daje ispod leve ramenske oštrice, u levu ključnicu. Bol može biti uznemirujuća nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci, smirujući i pojačavajući se kroz periode. U razdoblju pogoršanja boli postaje karakter boli u akutnom obliku pankreatitisa. Oni postaju pojas, praćeni povraćanjem, nadimanjem.

Apetit za hroničnim pankreatitisom u pravilu ne pati ili se ne smanji, ali zbog straha da ne bi izazvali novi napad boli, mnogi pacijenti odbijaju jesti. Stoga, vrlo često sa ovom bolešću dolazi do naglog gubitka kilograma.

Kršenje funkcije egzokrinih žlijezda dovodi do probavnih smetnji, što se očituje zatvorom, natezanjem. Sve se to uočava na početku bolesti, kako pankreatitis napreduje, stolica postaje tečnija, povećava se stvaranje plinova i nastaju crevne kolike.
Ako se ne liječi, hronični pankreatitis može biti kompliciran razvojem dijabetes melitusa, žutice itd.

Rak pankreasa

Rak gušterače je maligna neoplazma koja se razvija iz ćelija samog parenhima žlezde. Ovo je prilično rijetka patologija, od koje muškarci često pate. U većini slučajeva rak se dijagnosticira u poslednjim fazama, tako da je prognoza bolesti izuzetno nepovoljna.
Uzroci razvoja bolesti nisu u potpunosti razumljivi, ali dokazano je da njen razvoj provociraju:

  • bolesti (dijabetes, ciste, hronični pankreatitis)
  • pušenje i zloupotreba alkohola
  • prehrambeni faktori (višak masne, začinjene hrane u ishrani)

Klinička slika karcinoma gušterače ovisi o obliku patologije i njenoj lokalizaciji. Karakterističan simptom je bol koja nastaje kao posljedica rasta tumora, njegovog klijanja u okolno tkivo i kompresije živčanih završetaka. Bol može biti različit: bol može biti pulsirajući, prigušen ili oštar, rezan, paroksizmalan. Za pacijente kojima je dijagnosticiran uznapredovali oblik raka, karakteristična je poza „kuka“: akutna bol uzrokuje da pacijent sjedi, savijen, pritisne jastuk na stomak.

Zbog rastućeg tumora, blokira se zajednički žučni kanal, pankreasni kanal, lumen dvanaesnika i slezenska vena. To dovodi do neblagovremene i lošije evakuacije žuči, povećanog pritiska u kanalu i razvoja žutice mehaničke prirode. Koža poprimi zelenkast ton, ljuštenje, svrbež. Rad srca, jetre, bubrega je poremećen, živčani sistem pati, stanje pacijenta se pogoršava.

U vezi s progresivnom intoksikacijom tijela pojavljuju se simptomi poput slabosti, letargije, apatije i vrućice.Zbog varenja i apsorpcije, kao i smanjenja apetita, dolazi do naglog gubitka težine.

Poprilično je teško dijagnosticirati rak gušterače u ranim fazama, uprkos dostupnosti neinvazivnih dijagnostičkih metoda. Liječenje se u većini slučajeva provodi operativnom metodom. Preduvjet za operaciju je odsustvo metastaza.

Liječenje bolesti pankreasa

Napadi pankreatitisa treba liječiti u stacionarnom režimu

Liječenje akutnog pankreatitisa provodi se strogo na hirurškom odjeljenju, pacijenti s teškim oblikom bolesti i s komplikacijama smještaju se u odjeljenje intenzivne njege. Liječenje se provodi i konzervativnim i hirurškim metodama. Kod hroničnog pankreatitisa odluka o hospitalizaciji ovisi o težini simptoma. Glavni cilj terapije je ublažavanje bolova, vraćanje rada žlijezda i sprečavanje razvoja komplikacija.

Za otklanjanje bolova koriste se lijekovi protiv opojne i ne-opojne boli. Dozu primenjenog leka bira lekar u zavisnosti od pacijentovog stanja. U istu svrhu preporučljivo je koristiti enzime gušterače s dovoljnim sadržajem lipaze (Creon, Panzinorm) uz istodobnu upotrebu inhibitora protonske pumpe (Omeprazol, Pantoprazole). To vam omogućava da zaštitite enzime od uništenja pod utjecajem želučanog soka i osigurate fiziološki ostatak gušterače.

U akutnom pankreatitisu, kao i kod pogoršanja hroničnog oblika patologije, koristi se antimikrobna terapija. Obično se koriste antibiotici širokog spektra (Ampicilin, Kefzol, Klaforan, itd.).

Fizioterapija se široko koristi. Ima analgetski i anti-upalni efekat. U pravilu se propisuje u periodu regresije pogoršanja. Najčešće se propisuje elektroforeza otopine novokaina, dijadinamičke struje, sinusoidno modulirani sokovi. Važna uloga u liječenju bolesti gušterače igra se posebnom prehranom. Bez medicinske ishrane, gotovo je nemoguće izliječiti pacijenta.

Glavni princip dijetalne terapije u ovom slučaju je uporaba hrane koja štedi probavni trakt. Prva 2-3 dana pacijent pokazuje glad, dozvoljeno je samo piti, dok je dnevna zapremina tečnosti najmanje 1,5 litara. Preporučuje se piti negaziranu alkalnu mineralnu vodu, brodove divlje ruže, slab čaj. Čim se pacijentovo stanje počne poboljšavati, on se prebacuje najprije na ograničenu, a potom i na dobru prehranu. Morate jesti u malim porcijama najmanje 5-6 puta dnevno.

Preporučuje se isključiti namirnice iz prehrane koje povećavaju opterećenje gušterače. To su svježi kruh, peciva, pržene palačinke, pizza, masno meso, kravice, kobasice, dimljeno meso, masne juhe i supe, puter, margarin, jak čaj, kafa, gazirana pića. Alkohol treba potpuno eliminirati, a pušenje treba ograničiti. U nedostatku efekta konzervativnog liječenja, provodi se hirurška korekcija bolesti. Hirurške metode liječenja koriste se i kod razvoja komplikacija, na primjer, ako je peritonitis razvio pankreasnu nekrozu (nekrozu tkiva žlijezde) itd.

U ovom se slučaju ispira trbušna šupljina (peritonealno ispiranje), uklanja se uništeno tkivo žlijezde, uklanja se žučni mjehur itd. Operacija gušterače smatra se vrlo složenom i, nažalost, prati visoku smrtnost. U pravilu, niti jedan ljekar ne može precizno predvidjeti ishod operacije, pa se zato kirurška intervencija pribjegava samo kao krajnje sredstvo. Nakon oporavka pacijent je pod nadzorom liječnika.Nekoliko puta godišnje, mora proći medicinski pregled, potrebnu količinu istraživanja odredi liječnik, ovisno o težini bolesti.

Nakon bolesti, pacijentima se savjetuje da se pridržavaju režima rada i odmora, da se suzdrže od pijenja alkohola i pušenja. Uz trajnu remisiju, indiciran je spa tretman.

Pankreas, zašto ne radi, reći će tematski video materijal:

Neispravnosti u radu pankreasa uzrokuju mnogo neprijatnosti osobi, ometaju normalan život. Pankreatitis se dijagnosticira u akutnom ili hroničnom obliku. Bol sa pankreatitisom može dostići visoki intenzitet, prate ih gubitak apetita, gubitak težine, nemogućnost normalnog sjedenja, hodanja. Važno je znati kako dijagnosticirati pankreatitis i biti u mogućnosti nositi se sa bolom kod kuće i u bolnici.

Mehanizam boli kod pankreatitisa

Upalni i degenerativni procesi koji se javljaju u gušterači nazivaju pankreatitis. Sljedeći procesi koji se događaju u gušterači utječu na mehanizam pojave bola:

  • Blokada (začepljenje) duktalnog sistema žlijezde zbog zastoja pankreasnog soka i žuči u kanalima. Zastoj nastaje kao posljedica oštrog grča izvodnih žlijezda, promjena konzistencije (povećanje viskoznosti uslijed zlouporabe alkohola, trovanja tijela) soka gušterače ili zbog pojave tumora, kamenja, rada kanala (parazita (glista)) u kanalima.
  • Kršenje mikrocirkulacije tkiva. Kada se pojavi pankreatitis, dolazi do smanjenog protoka krvi u žlijezdi, čije stanice se slabo opskrbljuju krvlju.
  • Distrofične promjene gušterače. Tkiva korodiraju pankreasni enzimi koji se nakupljaju u većim količinama nego što je potrebno.
  • Upalni procesi kod kojih nastaje oticanje tkiva i potporna stroma (strukture) žlijezde. Kao rezultat toga, dolazi do povećanja i oticanja gušterače.

Provokativni faktori

Specijalisti identificiraju mnoge razloge nastanka i napredovanja pankreatitisa. Prema statističkim podacima, u 30% pacijenata ne može se utvrditi uzrok nastanka upale pankreasa. Pankreatitis može biti uzrokovan:

  • Upotreba alkohola u prekomjernim dozama. Alkohol je jedan od glavnih uzroka pankreatitisa, uz redovno pijenje željeznih pića prestaje normalno funkcionirati, što je izrazito negativno po zdravlje cijelog organizma.
  • Greške u ishrani. Masna, pržena i začinjena hrana, sistematsko prejedanje, dovodi do prekomjerne proizvodnje želučanog soka i oštećenja žlijezde.
  • Anomalije u radu žučne kesice (žučna bolest). Gušterača i žučni mjehur imaju zajednički izlučni kanal u dvanaesniku. Ako se kanal blokira kamenjem, dolazi do zastoja probavnog sekreta, što izaziva upalu ili uništavanje žlijezde.
  • Stresne situacije, nervno naprezanje.
  • Ozljede, trbušne operacije, ozljede trbuha, trbušne šupljine, u kojima se može oštetiti gušterača.
  • Dijabetes melitus.
  • Hormonski poremećaji.
  • Infekcije (grip, zaušnjak, prehlada, virusni hepatitis).
  • Neoplazme u peritoneumu.
  • Nasljedna predispozicija.
  • Povišen krvni pritisak.
  • Upalne bolesti gastrointestinalnog trakta i dvanaestopalačnog creva. Gastritis, duodenitis, čir mogu nepovoljno uticati na oslobađanje crevnog soka.
  • Negativni efekti medicinskih sredstava. Mnogi lijekovi imaju antibiotike, hormone, nesteroidne protuupalne lijekove koji negativno djeluju na gušteraču i mogu izazvati upalu.

Priroda i lokalizacija boli u pankreatitisu

Osjećaji boli kod pankreatitisa su različiti, svakodnevno se ponavljaju i ovise o anatomskom mjestu fokusa - području lezije pankreasa (glava, tijelo, rep), vrsti upalnog procesa. Priroda boli kod pankreatitisa je različita:

Kod hroničnog pankreatitisa nema jasne lokalizacije bola, može biti različitog intenziteta, javlja se periodično (grčeviti tip). Intenziviranje bolova javlja se noću. Kod hronične upale žlijezde bol je lokalizirana u:

  • gornji i srednji trbuh,
  • lumbalna regija, u obliku punog pojasa ili djelomičnog - na lijevoj strani,
  • područje leđa
  • donji deo grudnog koša (područje donjeg rebra).

Kod akutnog pankreatitisa pacijenti osećaju potezna, nepodnošljiva, akutna, kompresivna, akutna i bolna pojava, koja je lokalizovana u:

  • lijevi trbuh
  • nazad
  • lijevi hipohondrijum,
  • trbušne šupljine.

Kako ublažiti bol kod akutnog pankreatitisa

Akutna upala pankreasa pojavljuje se iznenada, često pacijentu mora pružiti prvu pomoć na poslu ili kod kuće. Terapija ovog oblika pankreatitisa provodi se isključivo u bolnici pod nadzorom liječnika. U slučaju akutnog bola u pojasu, potrebno je nazvati hitnu pomoć i izvršiti sljedeće radnje:

  • Omogućite pacijentu mir - kako fizički (nagli pokreti uzrokuju bol), tako i emocionalan.
  • Skinite ili otkopčajte odjeću koja ometa normalno disanje ili sužava stomak.
  • Da biste umanjili bol, potrebno je da oboljelog sjednete naginjući tijelo naprijed ili preporučite ležanje u položaju embriona.
  • Pacijent treba svako četvrt sata piti četvrtinu šalice kuhane vode ili mineralne vode bez plina.
  • Hladnoća ublažava bol. Na 10-15 minuta možete staviti na ledja topliju, ohlađenu vrećicu s gelom ili bocu smrznute vode (na području lokalizacije bolova).
  • Dajte pacijentu da uzme antispazmodik - No-shpa, Papaverin ili Drotaverin, ako je moguće, dajte intramuskularnu injekciju jednog od ovih lijekova.

Samo doktori mogu utvrditi vrstu upale. Da se ne bi pogoršalo stanje čak i prije dolaska ljekara, u akutnom napadu oboljelom je zabranjeno:

  • Duboko udahnite - pojačavaju bol.
  • Jedite hranu.
  • Uzmite lijekove protiv bolova (Spazmalgon, Analgin, Baralgin) - umanjuju bol i mogu spriječiti stručnjake da pravilno dijagnosticiraju bolest.
  • Uzimajte enzimske pripravke (Mezim, Creon, Festal), koji mogu pogoršati stanje pacijenta.
  • Kad povraćate, nemojte koristiti otopine ili lijekove za pročišćavanje stomaka.
  • Zagrijavanje trbušne regije - to može dovesti do oteklina i sepse.

Bolničko lečenje

Nakon hospitalizacije, kako bi se utvrdili simptomi pankreatitisa, pacijentu je propisana dijagnoza, koja uključuje:

  • opšti test krvi
  • Rendgenski snimak i ultrazvuk peritoneuma,
  • biohemijski test krvi,
  • fibrogastroduodenoskopija (sondiranje),
  • laparoskopija
  • računarska tomografija.

Za ublažavanje boli liječnici mogu propisati opojne analgetike, a u težim slučajevima shema anestezije dopunjava se imenovanjem antipsihotika, antispazmodika, antibiotika, sredstva za smirenje, antidepresiva. Najčešći analgetici:

Terapija akutnog pankreatitisa bira se individualno za svakog pacijenta. Pored uzimanja lijekova, pacijent se mora pridržavati stroge prehrane. U prvim danima nakon hospitalizacije ljekari propisuju:

  • Odmor za krevet. Izlazak iz kreveta i kretanje moraju biti postupni, nakon odobrenja ljekara.
  • Glad - njegovo trajanje određuje stručnjak, nakon završetka dijeta postepeno se širi.

Terapija bola kod hroničnog pankreatitisa

Liječenje kronične upale usmjereno je na detoksikaciju tijela, uklanjanje bolova, ublažavanje upalnog procesa i normalizaciju probave.Nakon sveobuhvatnog pregleda peritoneuma i u prisustvu rezultata ispitivanja, gastroenterolog za svakog pacijenta pojedinačno razvija režim liječenja koji uključuje upotrebu lijekova, antienzimskih pripravaka, vitamina i prehrane. Od lijekova liječnici propisuju:

  1. Inhibitori sekreta gušterače - koriste se za privremenu inhibiciju (zatvaranje) žlijezde. Lijekovi ove grupe uključuju Gordoks, Kontrikal, Kontriven, Aprokal. Ovi lijekovi:
    • usporiti funkcioniranje proteaze ćelijskih elemenata i krvne plazme,
    • sprečiti nekrozu pankreasa,
    • smanjiti kinin-kallikreinovoy sistem (KKS).
  2. Hormonski lijek Somatostatin ili njegovi analozi (Octreotide) - koristi se za smanjenje boli kod hroničnog pankreatitisa, suzbija lučenje serotonina u žlijezdi.
  3. Enzimski lijekovi (Panzinorm, Mezim, Festal, Pancurmen, Creon, Enzistal Pancreatin) - imaju sljedeće efekte na zdravstveno stanje pacijenta:
    • olakšati proces prerade hrane,
    • smanjuju intenzitet boli
    • normalizirati rad i smanjiti opterećenje gušterače,
    • doprinose pravilnoj apsorpciji organskih supstanci.
  4. Blokatori histaminskih receptora H2 (Famotidin, Nizatidin, Cimetidin) - dizajnirani su tako da inhibiraju lučenje u žlijezdi gušterače inhibiranjem proizvodnje klorovodične kiseline u crijevima.
  5. Blokatori (inhibitori) protonske pumpe - Ezokar, Omeoprazol, Rabeprazole. Glavni cilj ovih lijekova je da osiguraju inhibiciju oslobađanja klorovodične kiseline blokadom protonske pumpe u parijetalnim ćelijama.
  6. Diuretski lijekovi - Diakarb, Triampur, Furosemid.
  7. Antihistaminici (Pipolfen, Suprastin, Peritol, Difenhidramin) - propisani su za smanjenje oticanja tkiva žlijezde.
  8. Antacidi (Fosfalugel, Palmagel, Maalox, Altacid) - dizajnirani su za neutralizaciju klorovodične kiseline, koju luči želudac.
  9. Antispazmodici (Drotaverin, Papaverin, Eufillin, No-shpa, Riabal, Spazmolin) - propisani su za ublažavanje bolova.
  10. Antibakterijski lijekovi (Amoksilav, Azitromicin, Abactal, Sumamed) - koriste se za uklanjanje bakterijske mikroflore, koja može izazvati infekciju. Antibiotici u potpunosti uništavaju cjelokupnu mikrofloru u crijevima, pa se koriste u kombinaciji sa probioticima (Linex).
  11. Hinoliziti - hlorozin, metacin, platifillin, antopit. Lijekovi ove grupe normaliziraju rad probave.
  12. Antisekretorni lijekovi - Omeprazol, Lansoprazol, Omez. Lijekovi značajno smanjuju bol, inhibiraju lučenje klorovodične kiseline i smanjuju upalne procese.

Kako i gdje boli kronični pankreatitis?

Kod hronične upale organa, bol se može javiti u leđima, jer pankreas zrači cijelom trbušnom šupljinom.

Ako se opazi upala u glavi organa, onda boli u desnom hipohondriju. Neprijatni simptomi se mogu javiti ispod desnog hipohondrija, u preponama, leđima ili širom peritoneuma. Njihova lokalizacija nije uvijek zabilježena u jednom trenutku. Sami po sebi znaci upale su bolovi, rezanje ili probadanje. Sve ovisi o tome šta se upali u gušterači. Ponekad osoba nije u mogućnosti prenijeti te znakove hroničnog pankreatitisa.

Uz upaljeno tijelo gušterače, bol se pojavljuje ispod trbuha. S upalom repa organa, neugodni simptomi se javljaju u peritoneumu i ispod lijevog hipohondrija.

Najčešće je lokalizacija simptoma pankreatitisa toliko nerazumljiva, da je osobi teško odrediti gdje tačno boli.

Karakteristika boli

Priroda i lokalizacija boli u pankreatitisu mogu se smatrati individualnim, ali s druge strane ovise o toku upalnog procesa. Kod akutnog pankreatitisa bol se javlja odmah nakon konzumiranja iritanta za hranu.S napredovanjem patoloških poremećaja, bol sa pankreatitisom postepeno raste.

Pacijent žuri okolo u neuspjelim potragama za olakšanjem. Međutim, u većini slučajeva ni pozicija "embrija" (noge podignute prema trbuhu), ni bočni položaj, niti polusjedeći položaj ne donose dugo očekivano olakšanje. U ležećem položaju primjećuju se izraženiji simptomi boli.

Često je bol s pankreatitisom lokalizirana u gornjem dijelu trbuha. To je obično epigastrični deo, ali ponekad se bol može prebaciti na levi ili desni hipohondrijum. Povremeno bol u akutnom pankreatitisu nalikuje boli karakterističnoj za anginu pektoris.

Manifestiraju se pečenjem, paljenjem neugodnih simptoma u sternumu, koji se protežu na lijevu stranu leđa, lijevu stranu donje čeljusti ili ruke. Hronični pankreatitis očituje se u činjenici da bol nema jasnu lokalizaciju. Oni mogu biti različitog intenziteta:

  1. U lumbalnom predjelu u obliku punog pojasa ili lijeve polovine pojasa.
  2. U stražnjem dijelu bez širenja na obližnja područja.
  3. U predjelu donjeg dijela sternuma (u predelu donjih rebara).
  4. U sredini ili u gornjem dijelu trbuha.

Većina pacijenata sa kroničnim pankreatitisom opaža učestalost bolova koja se javlja, drugim riječima, grčevitih vrsta. Kod pankreatitisa bol može biti različitog intenziteta. Ali najčešće je toliko visoka da može doći čak i do mentalnih poremećaja.

Obratite pažnju! Bol kod hroničnog pankreatitisa direktno je povezana s primjenom masne, začinjene ili pržene hrane i alkohola. Prvi znakovi boli uočeni su pola sata nakon jela.

Čir nalik ulkusu, to jest bol na prazan stomak je vrlo rijetka. Ponekad, nakon perioda poboljšanja, javljaju se intervali pojačanih bolova.

Ako je bol nestala, to nije uvek razlog za radost. Ovo je posebno tačno u situacijama kada je bol bila vrlo jaka. Njen nagli nestanak signalizira da se u većini tkiva razvija nekroza.

Bolničko ublažavanje bolova

U slučaju teškog pankreatitisa, pacijenta mora hitno smjestiti u bolnicu. Za ublažavanje bolova u bolnici mogu se koristiti opojni analgetici. Koje se najčešće koriste kod akutnog pankreatitisa? Najčešće se koriste:

U posebno pogoršanim situacijama narkotički analgetici se kombiniraju sa lijekovima za smirenje, antidepresivima i antipsihoticima. Ovi lijekovi pojačavaju jedni druge.

Pogledajte video: Pankreatitis 1 upala gušterače (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar