Liječenje dijabetesa narodnim lijekovima - dijeta

Dijabetes melitus je hronična endokrina bolest koju karakterizira nedostatak proizvodnje inzulina. Zbog nedostatka ovog hormona u krvi raste razina glukoze, a takođe dolazi i do kršenja svih vrsta metabolizma. Za liječenje dijabetesa koristi se kompleks lijekova, uključujući tradicionalnu medicinu.

Alternativno liječenje dijabetesa

1980. godine imao sam dijabetičku komu. Izgubio sam svijest dok sam jeo. Otišla sam ljekaru i položila testove. Doktor je rekao da ću sada morati davati krv svake sedmice. Bojala sam se da će mi dodati inzulin i odlučila sam da shvatim svoju bolest. Pročitao sam puno knjiga i saznao uzroke dijabetesa. Pokazalo se da je važna ishrana.

Potpuno sam izuzeo mesne proizvode iz svoje prehrane. Jela sam jaja bez žumanceta, nekoliko godina sam sedela na kašama (riža, proso, heljda) i orasima (7-10 komada oraha zamenjuje dnevni protein). U ekstremnim slučajevima možete kuhati kuhanu ribu ili piletinu.

Budući da sam u to vrijeme imao višak kilograma, počeo sam da gladujem svake subote u sedmici. U petak sam pojela laganu večeru (do 19 sati). U nedjelju sam izašao od gladi, nekoliko grožđica prelilo je kipućom vodom i, filtrirajući kroz gazu u nekoliko slojeva, popio sam. Zatim je ponovo sipala kipuću vodu i, filtrirajući, popila. Još jednom sam ulio vruću vodu, prokuhao 2 minute, popio vodu i pojeo grožđice. Tokom godine izgubila sam šesnaest kilograma. Od tada se svake godine bavim čišćenjem organizma i još se uvijek osjećam unatoč svojim godinama.

A sada ću vam reći recept koji mi je puno pomogao.

Uzmite pola kilograma korijena celera i šest limuna i očistite korijenje. Oljuštite limunom. Nakon što ste je položili u posudu, kuhajte u vodenoj kupelji dva sata. Stavite dobijeni sastav u frižider. Pijte jednu kašiku pola sata prije doručka. Lečite se dve godine.

Liječenje dijabetesa Krythei

Ekstrakt biljke Krythei Amur, rijetke vrste mahovine koja raste na određenim vrstama drveća, koristi se kao imunomodulator, protuupalno i regenerativno sredstvo.

Ovaj lijek je efikasno uključen u metabolizam ugljikohidrata, jer podstiče proizvodnju hormona pankreasa i njegovih enzima:

Kao dio ekstrakta Krythei Amur postoje enzimi koji nadopunjuju rad vlastitih sličnih tvari u tijelu. Olakšavaju probavu elemenata hrane, doprinose njegovoj punoj asimilaciji u tankom crijevu.

Uz ova svojstva lijeka, koja su značajna za liječenje šećerne bolesti, Kriteya Amur ima sljedeće kvalitete:

Djelovanje antihistaminika, uključujući alergije na hranu,

Normalizacija kiselosti želuca,

Intenziviranje rada fagocita - ćelija imunološkog sistema koje neutrališu viruse i bakterije,

Regenerativni učinak protiv oštećenja sluznice probavnog trakta, smanjuje bol u oštećenim tkivima.

Indikacije za upotrebu Krythei Amur - kršenje sekrecije gušterače, oštećenje otočića Langerhansa koje nastaju kod dijabetesa melitusa. Redovna upotreba lijeka minimizira interakciju ovih patologija. Lijek se koristi za 1 tsp. prije jela. Doza za odrasle - 3 puta dnevno, za djecu - 1-2 puta. Kurs liječenja traje 3 mjeseca, nakon pauze od 30 dana može se ponoviti.

Liječenje dijabetesa po receptu iscjelitelja L. Kim

Ovaj nam je recept predstavila poznata iscjeliteljica Lyudmila Kim, kandidat hemijskih nauka. Ova infuzija znatno snižava šećer u krvi.

Da biste ga pripremili, trebat će vam:

100 grama limunske korice (Da biste dobili takvu količinu koštice, potreban vam je 1 kilogram limuna. To jest, očistimo košticu, potrebno je!)

300 grama korijena peršuna (ako nema korijena, onda će se i listovi uklopiti, ali korijenje će biti efikasnije)

300 grama oguljenog belog luka

Češnjak sadrži selen, koji je veoma koristan za jetru. Peršun je veoma dobar lijek za jetru, za gušteraču, za bubrege. Limun kao izvor vitamina "C"

Priprema: Od svih limuna odrežite sitnoću da biste napravili oko 100 grama. Češnjak očistimo, operemo korijen peršuna i sve prođemo kroz mlinom za meso. Dobivenu smjesu izmiješajte, prebacite u teglu i ostavite da stoji 2 tjedna, na tamnom mjestu.

Kako uzeti: Uzimajte 1 kašiku, pola sata prije jela, 3 puta na dan.

Šta piti? Lyudmila Kim svima savjetuje biljni recept: kukuruzne stigme, poljski hren, list listova bobica i mahune graha. Uzimamo 1 kašiku. kašika za prikupljanje u čašu kipuće vode. Ako je trava svježa, inzistirajte na 1 sat. Zatim procijedite i uzimajte 1/3 šalice 3 puta dnevno.

Trostruka tinktura za poticanje proizvodnje inzulina

Poticanje proizvodnje inzulina od strane gušterače važan je uvjet za dobrobit bolesnika s dijabetesom.

Ova tinktura, koja se sastoji od 3 komponente, savršeno se nosi s ovim problemom:

300 ml votke prelije se u 50 g luka, smrvljenog do kašastog stanja. Ova mešavina se drži u mraku 5 dana, filtrira.

300 ml votke prelije se u 50 g sjeckanih listova oraha, koji se tjedan dana čuva u mraku, filtrira.

300 ml votke izlije se u zdrobljenu travu lisnice, inzistira se tjedan dana, filtrira.

Da bi se dobio konačni proizvod, pomiješa se 150 ml prve tinkture, 60 ml druge, a 40 ml treće. Dobijena smjesa se uzima u 1 kašike. l dva puta dnevno, 20 minuta prije doručka i prije spavanja.

Liječenje dijabetesa žirovima hrasta

Najdragocjenija sastavnica hrastovih žira je tanin. Ova supstanca aktivno se bori protiv upale u ljudskom tijelu, pomaže jačanju kardiovaskularnog sistema. Blagotvorne osobine hrastovog žera vrlo su vrijedne za pacijente sa šećernom bolešću, jer je za borbu protiv bolesti potrebno hitno pojačati obrambene snage tijela i uravnoteženu prehranu u strogoj prehrani.

Svojstva hrastovih žira, značajnih za dijabetičare:

Baktericidno (borba protiv virusa i mikroorganizama),

Stimuliranje rada bubrega i gastrointestinalnog trakta.

Da bi se koristile kao lijek, u ekološki čistom području sakupljaju se đubri. To se najbolje radi po suhom vremenu u septembru-oktobru. Židovi se ogulju, jezgra se suši u vrućoj pećnici na niskoj temperaturi. Nakon sušenja mljeveni su u prah pomoću mlinca za kafu. Židove možete kupiti u mreži ljekarni. Prije upotrebe ovog recepta, preporučuje se konzultirati svog ljekara.

Prah od žitarica uzima se na prazan stomak po 1 kašika kašike. prije doručka, ručka i prije večere.

Oni koji ne mogu koristiti prašak za liječenje, istrljaju sadržaj žira na sitnoj rerni, uzmu ga slično kao u prethodnom receptu.

I prah i naribani đubri se isperu prokuhanom vodom. Kraj tijeka liječenja određuje se krvnim pretragama, njegova efikasnost testirana je više puta kod pacijenata sa šećernom bolešću.

Sok od briselske klice po receptu N.V. Walker

Normalizacija gušterače, stimulacija njenog spoljašnjeg i intracekretornog delovanja nastaje redovnom upotrebom soka od povrća:

Zeleni grah

Optimalnu kombinaciju ovih proizvoda uspostavio je poznati američki naturopathist N. V. Walker, autor bestseler knjige „Liječenje sirovim sokovima od povrća“. Tijekom godina istraživao je korisna svojstva svježe cijeđenih sokova od povrća. Kombinacija koju je predložio uspješno se koristi za liječenje gušterače, smanjuje intenzitet manifestacije dijabetesa i hroničnog oblika pankreatitisa.

Sok se priprema vrlo jednostavno - sastojci se uzimaju u jednakim omjerima i prolaze kroz mlin za meso. Terapijska doza je pola čaše ujutro na prazan stomak. Liječenje svježe cijeđenim svježim biljnim sokom traje točno mjesec dana, a po potrebi se ponavlja nakon 2 tjedna pauze. Zajedno s unosom soka, morate se pridržavati prehrane s malo ugljikohidrata, primjenjivati ​​klisti za čišćenje.

Limun i jaje za dijabetes

I limun i jaja proizvodi su koji su neophodni za osobe s dijabetesom. Limun snižava nivo glukoze u krvi, normalizuje krvni pritisak, a jaja piletine i prepelice opskrbljuju tijelo dijabetesom potrebnim elementima u tragovima.

Mješavina ovih proizvoda je još efikasnija:

50 ml svježe iscijeđenog limunovog soka,

1 pileće jaje ili 5 prepelice.

Smjesa za liječenje dobivena miješanjem ovih komponenata je jedna doza. Uzima se jednom pola sata prije jela.

Lečenje traje mesec dana po sledećoj šemi:

3 dana - uzimanje lekovite smeše,

3 dana - pauza itd.

Limunov sok može se zamijeniti jeruzalemskim sokom artičoke sa povećanom kiselošću želučanog soka.

Drugi narodni lijekovi koji snižavaju šećer

Da bi se normalizirao nivo šećera u krvi, postoji mnogo različitih recepata alternativne medicine:

Sjemenke plantaža (15 g) sipaju se u emajliranu posudu čašom vode, kuhaju se na laganoj vatri 5 minuta. Ohladite juhu i procijedite te uzimajte 1 kašiku deserta 3 puta dnevno.

Sok od burdoka. Djelotvorno smanjuje sok od šećera iz sjeckanog korijena lomova kopanog u maju. Uzima se tri puta dnevno po 15 ml, razblaživši tu količinu sa 250 ml hladne kuhane vode.

Infuzija oguljenih limuna. Da bi se normalizirala razina glukoze, kora od 2 limuna izlije se u termos sa 400 ml kipuće vode i infuzira se pola do dva sata. Terapeutska doza ovog lijeka je pola šalice infuzije limunove kore 2-3 puta dnevno.

Bujon lipe. Pijte infuziju cvjeta lipe, zamjenjujući je čajem. Za dvije čaše kuhane vode trebate dvije žlice cvjeta lipe. Za samo četiri dana nivo šećera može pasti za 40%. Juha se radi ovako: 3 kašike cvjeta lipe prelijte sa 3 litre vode i kuhajte deset minuta. Sačekajte da se ohladi, a zatim procijedite. Tada se može flaširati. Takvu smjesu treba čuvati u hladnjaku i popiti pola čaše kada želite piti. Kada popijete cijeli juh, napravite pauzu tri tjedna. A onda ponovo ponovite kurs.

Cimet Uzimamo uobičajenu začinu koju svi u kuhinji imaju - cimet u prahu. Pripremamo infuziju na bazi meda i cimeta u omjeru 2: 1. Prvo, cimet u prahu prelijte čašom kipuće vode, pustite da se pirja pola sata. Kad se smjesa malo ohladi, možete dodati med. Nakon toga, preporučuje se proizvod staviti na hladno mjesto oko 3 sata. Rezultirajuća infuzija podijeljena je u dva dijela. Jedan dio pijemo prije doručka za 30 minuta, a drugi dio - prije spavanja. Tijek liječenja ne smije biti duži od 7 dana.

Dekocija lišća oraha. Za pripremu dekocije sipajte 1 kašika. l nužno osušeni i dobro nasjeckani mladi listovi 500 ml jednostavne kuhane vode. Potom smjesu treba kuhati oko 15 minuta na laganoj vatri, nakon čega je treba uliti 40 minuta. Nakon filtriranja, dekocija orahovih listova može se uzimati u pola čaše najmanje tri puta dnevno.

Dekocija pregrada oraha. Uzmite 40 oraha i uklonite pregrade sa njih. Te pregrade moraju se napuniti čašom ključale vode, a zatim zamračiti oko jedan sat u vodenoj kupelji. Nakon hlađenja, dobivenu smjesu preporučuje se procijediti. Infuziju treba piti oko pola sata prije svakog obroka. Optimalna doza je 1-2 žličice.

Obrazovanje: Diploma Ruskog državnog medicinskog univerziteta N. I. Pirogov, specijalnost „Opšta medicina“ (2004). Rezidencija na Moskovskom državnom medicinskom i stomatološkom univerzitetu, diploma iz "Endokrinologije" (2006).

Prednosti celera za muškarce i žene - 10 naučnih činjenica!

Učinkoviti narodni lijekovi za dijabetes

Prije upotrebe tradicionalne medicine za prevladavanje dijabetesa, vrijedno je razumjeti mehanizme njihovog utjecaja na organizam. Postoje dvije vrste ove bolesti - inzulinsko ovisna (prvi tip) i ne-inzulinsko ovisna (drugi tip):

  • Prvo (čini 10-15% svih bolesnika sa šećernom bolešću) je patologija koja dovodi do nedovoljne proizvodnje inzulina u tijelu, što smanjuje nivo glukoze (šećera) u krvi. To može biti urođena bolest, razvijati se u ranoj dobi, pojaviti se tokom trudnoće. Tretman tipa 1 sastoji se od ubrizgavanja nedostajuće količine inzulina, o čemu pacijent ovisi tijekom svog života. Takvom dijabetičaru gotovo da i nisu potrebni drugi načini smanjenja glukoze jer će uz dovoljnu količinu hormona, šećer u krvi sam smanjiti.
  • Drugo je posljedica smanjenja osjetljivosti tijela na učinke inzulina na pozadini njegove dovoljne proizvodnje. Manifestira se kod osoba starijih od 40 godina (u 85-90% svih bolesnika s dijabetesom). Takvim dijabetičarima nisu potrebne injekcije hormona inzulina u početnim fazama. Uz normalizaciju tjelesne težine, poboljšanje općeg zdravlja, dijabetes tipa 2 se može izliječiti.

Liječenje je usmjereno na neovisno (umjetno) smanjenje šećera u krvi - to su posebne dijete (dijeta za tip 1, pravilna prehrana za dijabetes tipa 2), lijekovi. Ovdje tradicionalna medicina može biti nezamjenjiv pomoćnik, koji vodi ne samo poboljšanju dobrobiti bolesnika s dijabetesom, već i oporavku ako se koristi pod nadzorom liječnika.

Ljekovito bilje i pristojbe

Biljna medicina u borbi protiv dijabetesa usmjerena je na snižavanje razine glukoze u krvi, poboljšanju metabolizma, radu svih organa i sistema. Od raznih korisnih biljaka prave se naknade, čiji se sastojci nadopunjuju. Sledeće biljke i njihovi delovi su efikasni za dijabetes:

  • lovorov list
  • immortelle
  • Kantarion
  • plantain
  • lišće i kora bijele maline,
  • zob
  • lišće i bobice malina, borovnica, lingonberry, divljih jagoda,
  • bobice gloga, planinski pepeo, crna ribizla,
  • pelin
  • lucerna
  • đumbir
  • celer
  • kozja koža
  • Veronica
  • borovnica
  • djetelina
  • češnja češnjaka
  • koprive
  • korijen lajkova, pšenične trave, maslačak, cikorija,
  • pupoljci jorgovana, breza.

Hljeb od heljde

Heljda je jedna od najkorisnijih namirnica za obje vrste dijabetesa. Pomaže u uklanjanju "lošeg" holesterola iz tijela, jača zidove krvnih žila, poboljšava cirkulaciju krvi, čisti jetru, crijeva i na taj način pridonosi normalizaciji cijelog tijela. Heljda ne povećava glukozu u krvi, kao sadrži teško probavljive ugljikohidrate i vlakna, zdrave vitamine skupine B, P, željezo, magnezijum, kalcijum, jod.

Orah

Pored vitamina B, P, C, K, E koji se nalaze u košticama, masti, proteini, aminokiseline, minerali (kalcijum, kalijum, kobalt, magnezijum) na pozadini male količine ugljikohidrata koji se razgrađuju na šećere, pregradne stijenke i lišće oraha korisniji su za dijabetičare orahe. Sadrže tvari koje pomažu tijelu da apsorbira glukozu i smanjuje njegov sadržaj u urinu i krvi dijabetičara. Pored toga, dekocija na bazi listova oraha ima anthelmintičko, baktericidno, protuupalno dejstvo.

Jeruzalemska artičoka

Jeruzalemska artičoka, odnosno mljevena kruška, ima nizak glikemijski indeks, sastoji se od 80% polisaharida inulina koji se, kada se razgradi, razgrađuje u fruktozu (malu količinu) i druge tvari. Potonje blagotvorno djeluju na crijevnu mikrofloru, zajedno s vlaknima usporavaju apsorpciju glukoze iz hrane u krv, što sprečava nagle skokove razine šećera kod pacijenata s dijabetesom nakon obroka. Upotreba jeruzalemske artičoke sa dijabetičarima ovisnim o inzulinu može zahtijevati prilagođavanje doze uzetog insulina.

Propolis ima blagotvoran uticaj na stanje oboljelih od dijabetesa obje vrste. On smanjuje glukozu u krvi, što je korisno za dijabetičare tipa II, i poboljšava imunitet, što je korisno za pacijente s bolešću tipa 1, koji često pate od imunoloških poremećaja. Propolis ne samo da doprinosi borbi tijela sa bolestima koje se formiraju na pozadini smanjenja njegove otpornosti na infekcije, već ispravlja i sam sistem imunoregulacije bolesnika sa šećernom bolešću.

Grah - niskokalorični proizvod koji sadrži tvari koje vam omogućuju kontrolu razine glukoze u krvi bolesnika s dijabetesom (skrob, vlakna, saharoza, glukoza itd.). Bogata je aminokiselinama, ima karoten, vitamine, organske kiseline, koje doprinose jačanju kardiovaskularnog sistema i stvaranju krvi. Grah je niskokalorični proizvod koji je koristan za dijabetičare tipa 2, koji imaju često višak kilograma.

Ova sezonska začina ima mogućnost smanjenja količine glukoze u krvi osoba obolelih od dijabetesa, za dugoročno kontrolu i održavanje njene normalne razine, za smanjenje količine holesterola, za normalizaciju rada kardiovaskularnog sistema. Sve to ima značajan blagotvoran učinak na pacijente čija je bolest nastala zbog prekomerne težine, kao i na ostale grupe dijabetičara.

Bundeva je niskokalorični proizvod koji spada u grupu škroba, zahvaljujući kojoj zasićuje organizam oboljelog od dijabetesa mineralima, ugljikohidratima i drugim potrebnim supstancama. Potiče pojavu u krvi veće koncentracije beta ćelija koje proizvode hormon inzulin. Ovo svojstvo je od velike važnosti u liječenju bolesnika sa dijabetesom tipa 1 i hroničnim tipom 2 tipa, čije tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina.

Prednosti alternativnih tretmana

Prirodni lijekovi za dijabetes imaju svoje prednosti:

  • su ekološki prihvatljivi,
  • dovesti do opšteg poboljšanja zdravlja osobe koja ima dijabetes,
  • blagotvorno djelovanje na ostale funkcije tijela dijabetičara,
  • ne zahtevaju velike novčane troškove,
  • dostupna svim pacijentima
  • su izvor ideja za kreiranje lekova,
  • kada se koriste pod vodstvom liječnika, oni su vrlo efikasni,
  • neophodan u liječenju dijabetesa tipa 2, za što je potrebno nadzirati nivo glukoze u pacijentovoj krvi.

Narodni recepti za snižavanje šećera u krvi

Postoji ogromno mnoštvo recepata tradicionalne medicine zahvaljujući kojima se stanje pacijenta koji boluje od dijabetesa može poboljšati. Evo nekih od njih:

  1. Potopite uveče u prokuhanu vodu (100 ml) nekoliko komada graha (5-7). Jedite ih ujutro na prazan stomak, pijte ih vodom u kojoj su stajali. Možete doručkovati samo sat vremena nakon postupka. Da biste postigli učinak, zato koristite grah po popularnom receptu, treba vam mjesec i pol.
  2. Hren narežite na sitnu rernu, kašu pomešajte sa kiselim mlekom (ostali mlečni proizvodi neće raditi) - 1 kašika. l hrenu na čaši jogurta. Potopite u hladnjaku 6-8 sati, pijte kašiku 30 minuta prije jela. Koristiti takvu tinkturu prema narodnom receptu, pacijent s dijabetesom trebao bi biti prije normalizacije zdravlja.
  3. Samljeti, a zatim iscijediti sok od luka (potrebno je pola litre). Pomiješajte ga s alkoholom, omjer 1: 1. Čuvati na tamnom mjestu unutar staklene posude. Koristite ga 1 tbsp. kašika dnevno tokom 10 nedelja sa dvadesetodnevnom pauzom nakon prvih pet.
  4. Mikserom pomiješajte 1 pileće jaje sa sokom od 1 limuna. Smešu pijte ujutro na prazan stomak.
  5. Zeleni čaj (6 g) i đumbir u prahu (2 g) sipajte sa pola litre vruće ili kipuće vode. Promiješajte, stavite na vatru, kuhajte još 3 minute nakon ključanja. Takav čaj prema popularnom receptu, pijte nekoliko šalica (200 ml) dnevno tokom dvije sedmice.
  6. Pomiješajte svježi sok od šargarepe i repe (po 50 ml svaki). Pijte ujutro prije jela tokom tri tjedna.
  7. U trolitarskoj posudi (lonac, čajnik) skuhajte šaku korpe aspena. Procijedite, pijte juhu umjesto čaja. Nakon što zakucate koru, unutrašnjost kotlića ponovo napunite vodom i kuhajte pet minuta. Nakon što je druga porcija gotova, napravite pauzu u sedmici, a zatim ponovite kurs sa svježom kora. Nakon 2 pirjanja prve porcije kore - pravite mjesečnu pauzu.

Video: liječenje dijabetesa tradicionalnom medicinom

Recepti za dijabetes su bezbrojni, jer je priroda bogata različitim biljkama (povrće, voće, bilje, korijenske usjeve) koje pomažu u snižavanju ljudskog šećera u krvi. Većina ih je distribuirana u umjerenim širinama i često se nalaze u našem svakodnevnom životu, dok je ostatak dostupan u svim ljekarnama u obliku biljnih pripravaka, praška i gotovih tinktura. Kakve su to biljke, kako pripremiti ljekovite decokcije, sokove, čajeve, jela, infuzije na njihovoj osnovi, kakav utjecaj imaju na tijelo dijabetičara, možete naučiti iz ovog videa:

Nova generacija za dijabetes

Kapsule protiv dijabetesa DiabeNot efikasan su lijek koji su razvili njemački naučnici iz Labor von Dr. Budberg u Hamburgu. DiabeNot je zauzeo prvo mjesto u Europi među lijekovima protiv dijabetesa.

Fobrinol - smanjuje šećer u krvi, stabilizira gušteraču, smanjuje tjelesnu težinu i normalizira krvni pritisak. Ograničena zabava!

Češnjak, hren i pivo za borbu protiv visokog šećera

Uskoro je opisani recept vrlo popularan među dijabetičarima, jer zaista pomaže sniziti razinu šećera u tijelu i stabilizirati ih na potrebnu razinu.

Od malene važnosti je da su pregledi pacijenata nadasve pozitivni, a mnogi ljudi su uvjereni u učinkovitost recepta na vlastitom iskustvu.

Dakle, osnova budućeg lijeka je litra dobrog piva, ne preporučuje se štedjeti na piću. Jeftini proizvod može značajno smanjiti učinkovitost domaće tinkture od dijabetesa.

Osim toga, trebate uzeti deset režnja češnjaka, korijen hrena, dugačak oko 20 centimetara. Ogulite češnjak, operite korijen hrena, obrišite. Izmrvite ove dvije komponente, stavite u duboku posudu s poklopcem, prelijte pivom.

Tada se sve postavi na tamno mjesto, inzistira se desetak dana. 11. dana, kućni lijek je spreman za upotrebu. Uzimajte tinkturu na sledeći način:

  • Prva tri dana uzimaju se tri puta dnevno prije jela. Doziranje odjednom je žličica.
  • Četvrtog dana, oni ga i uzimaju, doza se povećava na jednu kašiku.
  • Kurs liječenja je 2-3 sedmice.

Recept učinkovito smanjuje šećer, ali nema izražen efekat koji bi bio uočljiv već pri prvoj upotrebi. Recenzije dijabetičara napominju da je postepeno smanjenje šećera uočeno u drugoj sedmici upotrebe.

Ova tinktura poboljšava funkcionalnost gušterače, smanjuje apetit, pojačava metaboličke procese u tijelu.

Tinktura lovorovog lista

Lovorov list ne pojavljuje se samo mirisni začin koji je dostupan u gotovo svakoj domaćici u kuhinji, već i sastojak koji pomaže u smanjenju glukoze u tijelu. Osim toga, lovorov list normalizira krvni pritisak.

Da biste pripremili tinkturu kod kuće, trebat će vam oko 15 listova začina, sve prelijte jednom litrom ključale tekućine. Inzistirajte na pet sati (možete i malo duže). Uzimajte 125 ml tri puta dnevno. Kurs liječenja je najmanje mjesec dana.

Na bazi lovorovog lista možete pripremiti infuziju koja će potrajati malo duže, ali zbog koncentriranog sastava je efikasnija. Način kuhanja je sljedeći:

  1. U termos stavite 12 lovorovih listova.
  2. Dodajte mu dve čaše ključale vode.
  3. Preporučuje se inzistiranje najmanje 24 sata.
  4. Popijte 30 minuta prije obroka.
  5. Doza odjednom je 50 ml.
  6. Uzimajte tri puta dnevno.

Trajanje terapijskog kursa je tri tjedna, nakon čega trebate napraviti pauzu od mjesec dana, a zatim to možete ponoviti ponovo.

Tokom samostalnog liječenja šećerne bolesti preporučuje se stalno praćenje sadržaja glukoze u tijelu. Da biste to učinili, u ljekarni možete kupiti glukometar, koji će vam omogućiti mjerenje šećera bez posjete medicinskim ustanovama.

Tokom upotrebe narodnih lijekova, ne treba se odreći stila života koji je preporučio lekar - liječnica koja poboljšava zdravlje, svakodnevnih sportova.

Biljna tinktura za smanjenje šećera

Ako pacijent ima umjereno hiperglikemijsko stanje, a šećer u krvi varira od 7,0 do uključivo 10,0 jedinica, tada možete koristiti tinkturu na bazi ljekovitog bilja. Ovaj recept nije prikladan za pacijente koji imaju prekomjerno visok šećer od 10,0 mmol / L i više.

Za pripremu recepta potrebno je uzeti po jednu žlicu sljedećeg bilja: lišće koprive, lišće jagode, lišće crne ribizle, nasjeckani lovorov list, korijen repe, korijen celera i cikorije, borovnica i rizoma maslačka.

Osim toga potrebni su vam listovi pasulja, ljekarna kamilice, zobena slama, plodovi šipka i borovnice (u istim omjerima). Proces kuhanja izgleda ovako:

  • Operite tri kašike smjese pomoću mlinca za kafu, sipajte u termos.
  • Ulijte kipuću vodu sa jednom litrom, inzistirajte na dan, filtrirajte.
  • Uzimajte 100 ml svakih sat i pol, odnosno trebate piti jednu litru tinkture dnevno.
  • Trajanje terapijskog kursa je 5 dana.

Na kraju liječenja trebate provjeriti nivo šećera u krvi. Ako vam je takav tretman pomogao da snizite glukozu, onda ćete morati uzimati tinkturu tokom svog života.

Svake druge nedelje navedene terapije potrebno je uzimati svježe cijeđeni sok od repe u količini od 80 ml dnevno.

Tinktura belog luka i hrena na pivu

Tinktura češnjaka s hromom na pivu efikasan je način borbe protiv visokog sadržaja šećera u ljudskom tijelu.

Ova tinktura se koristi i u terapeutske i u profilaktičke svrhe.

Prije pripreme tinkture, morat ćete pripremiti sve relevantne komponente lijeka u potrebnom volumenu.

Za pripremu lijeka trebat će vam:

  1. Češnjak - 10 češnjaka.
  2. Korijen hrena srednje debljine i dužine 20 cm.
  3. Jedna litra kvalitetnog piva.

Prije upotrebe, biljne komponente moraju se pripremiti. Klinčići belog luka oguljeni su s gornje kore. Korijenje hrena trebate temeljito oprati i očistiti. Nakon pripreme biljnih sastojaka mljeveni su i smjesa prelivena pivom.

Posle mešanja smeše, treba je staviti u staklenu posudu 10 dana, na tamno mesto za infuziju. Tinktura počinje da se primjenjuje 11. dana.

Uzimanje lijeka treba započeti s dozom jednakom jednom žličicom. Prihvatanje sredstava vrši se 2-3 puta dnevno. Postepeno, doza jedne doze se povećava na volumen jednak jednoj žlici.

Stabilan rezultat uzimanja ove tinkture otkriven je nakon uzimanja lijeka dvije sedmice do dva mjeseca.

Priprema infuzije na lovorovim lišćima

Infuzija od lovorovog lišća jedna je od najpopularnijih i vrlo davno počela se upotrebljavati u narodnoj medicini za liječenje dijabetesa. Ništa manje popularna je i klinčić protiv dijabetesa, koja se uzgaja kao čaj.

Tinktura dobijena upotrebom lovorovog lišća koristi se ne samo za smanjenje razine šećera u tijelu koje boluju od dijabetesa, nego pomaže i u snižavanju krvnog pritiska.

Visoki krvni pritisak često prati razvoj dijabetesa u tijelu i jedna je od njegovih uobičajenih komplikacija.

Da biste pripremili tinkturu, morat ćete uzeti 10-15 listova lovorovog stabla i preliti ih 600-800 ml kipuće vode. Tinktura dok ne bude gotova za upotrebu trebaće vremena da se inzistira. Infuzirati lijek 4 sata. Prihvatanje gotove tinkture lovorovog lišća treba obaviti u pola čaše tri puta dnevno.

Pored navedenog načina pripreme tinkture, postoji i alternativni recept. Prilikom kuhanja po ovom receptu, trebat ćete koristiti termos, a vrijeme kuhanja treba povećati. Tinktura dobijena ovim receptom je koncentriranija.

Pripremite tinkturu lovorovog lišća sa termosicom na sljedeći način.

10 listova lovorovog stabla stavite u termos i 30 ml ključale vode. Vrijeme za završetak kuhanja je dan. Nastalu infuziju potrebno je piti 30 minuta prije jela u količini od 50 ml tri puta dnevno. Trajanje tečaja je tri nedelje. Na kraju kursa, možete napraviti pauzu u trajanju od 1,5-2 meseca i ponoviti kurs.

Tijekom liječenja trebali biste redovito pratiti količinu šećera u tijelu pomoću kućnog mjerača glukoze u krvi.

Pravljenje alkoholnih tinktura za dijabetes

Postoji puno recepata za pravljenje alkoholnih tinktura protiv dijabetesa.

Najčešća među njima su tinktura od koprive i tinktura propolisa.

Za pripremu alkoholne tinkture koprive trebat će vam 800 grama suhe koprive, koja se preliti s 2 litre votke. Boca sa sadržajem dobro se zatvori čepom i ostavi na tamnom mjestu 14 dana da inzistiraju. Nakon ovog perioda dobijena tinktura se filtrira i uzima u dozi od 5 ml tri puta dnevno pola sata prije jela. Liječenje ovom tinkturom treba provoditi 20 dana. Na kraju kursa trebali biste napraviti pauzu u uzimanju lijeka u trajanju od 14 dana.

Nakon odmora, kurs uzimanja alternativnog lijeka treba ponoviti.

Za pripremu tinkture propolisa trebaće vam pripremiti 15 grama propolisa i 90 ml alkohola, koji ima jačinu od 70%. Prije upotrebe, propolis je potrebno sitno nasjeckati. Sjeckani propolis, napunjen alkoholom, unosi se 15 dana.

Lijek treba uzimati sa mlijekom. Lijek treba uzimati tri puta dnevno.

Režim doziranja za lijek je sljedeći:

  • uzimanje lijeka započinje s dozom od jedne kapi koja se pomiješa sa malom količinom mlijeka,
  • dnevna doza tinkture povećava se za jednu kap, postepeno se uzima količina lijeka do 15 kapi istovremeno.

Nakon postizanja maksimalne pojedinačne doze lijeka, pravi se pauza u uzimanju lijeka u trajanju od dvije sedmice.

Nakon dvonedeljne pauze, kurs se ponavlja. Dakle, koristeći propolis protiv dijabetesa nekoliko mjeseci, možete postići pozitivne rezultate u snižavanju šećera u krvi.

U videu u ovom članku nastavlja se tema tinkture propolisa za dijabetes.

Efikasne tinkture od „slatke“ bolesti

Tinktura od koprive ima dobru reputaciju.Da biste ga pripremili, trebat će vam 400 grama suhe biljke i jedna litra visokokvalitetnog alkohola. Sve promiješajte, zatvorite poklopac i stavite na tamno mjesto da inzistiraju 2 tjedna.

Nakon što trebate uzimati 10 ml tri puta dnevno pola sata prije jela. Tijek liječenja je tri tjedna, nakon dvotjedne pauze, terapija se ponavlja. Pregledi pacijenata pokazuju da je trećeg dana uzimanja tinkture vidljivo poboljšanje dobrobiti, a glukometri pokazuju niže brojke.

Da biste snizili nivo šećera u tijelu, tinkturu propolisa možete pripremiti kod kuće. Proces kuhanja je sljedeći:

  1. 20 grama zdrobljenog propolisa prelijte 110 ml alkohola.
  2. Inzistirajte na 15 dana.
  3. Za filtriranje.

Uzimajte tri puta dnevno. Da biste to učinili, dodajte jednu kapi leka u jednu kašiku mleka i popijte je. Svakog dana doziranje se mora povećavati za jednu kapi, sve dok pacijent ne dosegne 15 kapi.

Nakon pauze, otprilike mesec dana, obrazac se ponavlja. Ukupno, tijek liječenja ne smije biti duži od šest mjeseci. Treba napomenuti da sjemenke lana nemaju nižu učinkovitost kod dijabetes melitusa.

Koristite li recepte alternativne medicine za snižavanje šećera u krvi? Podijelite svoje komentare kako biste dovršili recenziju!

Pogledajte video: Kako da pobijedite dijabetes za 15 dana (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar