Nekompenzirani dijabetes: šta je to?

Dekompenzirani dijabetes melitus je stanje zbog kojeg nije moguće normalizirati sadržaj glukoze u tijelu, odnosno njegova korekcija lijekovima nije dovoljna.

Kao rezultat toga, u nedostatku potrebnog terapeutskog efekta, kod dekompenziranog dijabetesa manifestuju se komplikacije u funkcioniranju svih unutrašnjih organa i sistema. A ova situacija zahtijeva hitnu medicinsku pomoć da se preispita već propisani režim liječenja.

U medicinskoj praksi razlikuju se dve vrste slatkih bolesti. Prvi tip u velikoj većini slučajeva javlja se kod mladih pacijenata, a drugi tip patologije kod ljudi starijih od 30 godina.

Uz produljeni tijek kronične patologije ili neusklađenosti s lijekovima mogu se razviti komplikacije. Oni ukazuju na razvoj stadija dekompenzacije bolesti, kada šećer u krvi nije na potrebnoj razini.

Morate uzeti u obzir kada se razvije dekompenzirani dijabetes tipa 2, koji simptomi ukazuju na njegov razvoj? O čemu govori ketoacidoza i kakve se komplikacije razvijaju dijabetičari?

Patologija u fazi dekompenzacije

Dijabetes u fazi dekompenzacije procjenjuje se laboratorijskim testovima. Težak tijek dijabetesa tipa 2 naznačen je različitim pokazateljima.

Na primjer, ako pacijent sadrži udio šećera u krvi veći od 14 jedinica na prazan želudac, ili glukoza oslobađa više od 50 grama dnevno. A takođe, ako postoji ketoacidoza.

Dekompenzirani dijabetes melitus, bez obzira na njegovu vrstu, može dovesti do prilično ozbiljnih komplikacija - dijabetičke kome.

Važnu ulogu u razvoju slatke bolesti igra genetska predispozicija, starost pacijenta, nezdrava prehrana, prekomjerna težina, bolesti gušterače i stalne stresne situacije.

Dekompenzirani dijabetes može biti posljedica sljedećih uzroka:

  • Nepoštivanje preporučene ishrane.
  • Nepravilno unesene doze hormona.
  • Kršenje propisanog režima liječenja.

Svaki pacijent s dijabetesom mora svakodnevno kontrolirati svoj šećer u krvi, ne samo nakon jela, već i na prazan stomak. U tome će vam pomoći poseban uređaj koji se zove glukometar.

Dekompenzacija dijabetesa i komplikacije

Kao što je gore spomenuto, dekompenzacija šećerne bolesti može biti rezultat narušene funkcionalnosti mnogih unutrašnjih organa i sistema. Komplikacije se mogu uslovno podijeliti u dva oblika: akutni oblik (ketoacidoza, hiperglikemija i tako dalje) i hronični oblik (dijabetičko stopalo, zatajenje srca, gangrena kod dijabetes melitusa).

S dekompenzacijom dijabetesa može se razviti dijabetička koma. Ako pacijentu ne pružite pravovremenu pomoć, ne obratite se liječniku, tada će jedini ishod ove situacije biti smrt.

Dekompenzirani dijabetes melitus može dovesti do sljedećih komplikacija:

  1. Problemi s kostima i zglobovima. Zbog činjenice da u tijelu dijabetičara dolazi do poremećaja metaboličkih procesa, cirkulacija krvi, kosti postaju posebno krhke, a zglobovi se potpuno deformišu.
  2. Bolesti kože i sluzokože. Pošto je puna cirkulacija krvi poremećena u pacijentovom organizmu, ovaj proces zauzvrat dovodi do atrofičnih promena. Glavne manifestacije su stvaranje čireva, pojava dermatoza, na nogama se mogu razviti trofični čir.
  3. Poremećaj probavnog trakta. U ustima se razvijaju stomatitis, gingivitis i druge patologije. Primjećuju se poremećaji rada iz gastrointestinalnog trakta. Ako pacijent ima i ketoacidozu, može doći do dijateze, što može biti komplicirano krvarenjem u želucu ili crijevima.
  4. Oštećenje vida.
  5. Smanjena funkcionalnost centralnog nervnog sistema. U ovom slučaju prvi znak je promjena prirode dijabetičara. Pacijent postaje izuzetno razdražljiv, manifestira se kratkotrajni depresivni sindrom, uočavaju se problemi sa pamćenjem.

Mora se reći da se dijabetes melitus tipa 1 u fazi dekompenzacije ponekad otkriva nepostojanjem reakcije na hormonske injekcije.

Takav pacijent počinje ispoljavati izraženu kliničku sliku - stalnu žeđ, oštar pad tjelesne težine.

Shema terapije za pacijente

Terapija za dijabetičare u ovom slučaju treba biti sveobuhvatna. Uključuje strogu primjenu lijekova, potrebno je slijediti dijetu s niskom razinom ugljikohidrata za dijabetičare, ograničavati fizičku aktivnost i stalno pratiti razinu šećera u krvi.

Ako se razviju akutne komplikacije (ketoacidoza, hiperglikemijska koma itd.), Tada je potrebno liječiti pacijenta isključivo u bolnici. Kada se razvije hipoglikemija, pacijentu se daje slatko piće ili granulirani šećer. Obavezno je kontrolirati količinu ugljikohidrata koji dolaze s hranom.

U težem slučaju zove se hitna pomoć. Nakon dolaska pacijent može zahtijevati unošenje otopine Glucagon. Ako se razvila koma, tada se koriste lijekovi na bazi hormona, provodi se infuzijsko liječenje.

U situaciji kad je pacijent razvio retinopatiju preporučuju se lijekovi koji pomažu poboljšanju cirkulacije krvi. U težoj verziji propisano je lasersko liječenje ili radikalnije metode terapije.

Zaključno, treba reći da je kompenzacija za šećernu bolest potrebna za normalno funkcioniranje svih unutrašnjih organa i sistema ljudskog tijela. Budući da je faza dekompenzacije direktna prijetnja životu pacijenta.

Šta mislite o ovome? Koje preventivne mjere poduzimate za uklanjanje komplikacija i negativnih posljedica dijabetesa?

Razlozi razvoja patologije

Mnogi su čuli za dekompenzirani dijabetes melitus - koje jedinice to mogu formulisati. Ako vjerujete udžbenicima o anatomiji, to je stanje pri kojem se ne može prilagoditi nivo glukoze u krvi.

Jednostavno rečeno, dijabetes u fazi dekompenzacije je patologija u kojoj inzulin ili tablete ne djeluju na normalizaciju razine šećera. Zašto se razvija patologija? U pravilu se dekompenzacija dijabetesa razvija kao rezultat prejedanja. Ako osoba konzumira previše složenih ugljikohidrata, tada inzulin i drugi lijekovi više nisu u stanju da stabiliziraju razinu glukoze.

Dekompenzovani dijabetes se može razviti zbog:

  1. Pogrešna taktika lečenja. Na primjer, ako su osobi propisane preniske doze određenih lijekova, tada se razvoj dekompenzacije ne može izbjeći. Takođe, patologija može napredovati zbog prekida terapije lekovima.
  2. Upotreba dodataka prehrani. Dodaci mogu djelovati samo u pomoćne svrhe. Supstance iz njihovog sastava samo posredno utiču na nivo glukoze u krvi. Za stabilizaciju šećera treba koristiti samo lijekove.
  3. Upotreba tradicionalne medicine umjesto lijekova.
  4. Prisutnost akutnih zaraznih bolesti. Dekompenzirani dijabetes melitus može biti rezultat određenih bolesti koje su popraćene padom imuniteta i dehidracijom tijela.

Vrijedno je napomenuti da se dekompenzacija dijabetesa može razviti čak i kao rezultat psihološke prenapučenosti ili stalnog stresa.

Simptomi dekompenziranog dijabetesa

Kako se utvrđuje dekompenzirani dijabetes tipa 2 ili tip 1? Prepoznavanje bolesti je prilično jednostavno. U skoro 90% slučajeva pacijent je žedan.

Prati ga suha usta. Pacijent može popiti do 2-3 litre vode, ali žeđ ne utihne. Vremenom, ovaj klinički znak može se povećati ili obrnuto - da se eliminira.

Takođe, sa dijabetesom u fazi dekompenzacije pojavljuju se sljedeći simptomi:

  • Obilno mokrenje. Imperativni nagoni takodje imaju mesto. Postoje slučajevi da u roku od sat vremena pacijent ima više od 2-3 nagona da urinira. Ovaj se simptom obično javlja zbog povećanog unosa tekućine.
  • Trnce ili ukočenost vrhova prstiju. To je zbog činjenice da s dekompenzacijom dijabetesa pogađaju male posude.
  • Jak svrbež kože. Sa povećanjem glukoze u krvi povećava se.

Uz nagli porast šećera u krvi, ozbiljnost ovih kliničkih manifestacija je vrlo velika. Ali s dijabetes melitusom tipa 2 u fazi dekompenzacije, gornji simptomi su manje izraženi.

Štoviše, postoje slučajevi da u fazi dekompenzacije bilo koji simptom šećerne bolesti potpuno izostane.

Zato se patologija često otkriva prekasno.

Metode za dijagnozu patologije

Kako otkriti dekompenzaciju dijabetesa? Prepoznajte ovu patologiju pomoću određenih postupaka. Postoje 3 glavna kriterija za dekompenzaciju - nivo šećera u mokraći, nivo glukoze u krvi na prazan stomak i nakon jela, glikovani hemoglobin.

Također biste trebali obratiti posebnu pažnju na razinu triglicerida, krvni tlak, kolesterol u krvi, indeks tjelesne mase (skraćeno BMI).

Dekompenziranu fazu dijabetesa karakteriziraju takvi pokazatelji:

  1. Razina šećera u krvi na glavi veća od 7,8 mmol / L.
  2. Pokazatelji glukoze u krvi nakon jela više od 10 mmol l.
  3. Razina šećera u mokraći prelazi 0,5%.
  4. Glikozilirani hemoglobin je više od 7,5%. Štaviše, norma ovog pokazatelja je 6%.
  5. Ukupni holesterol je takođe povišen. U pravilu prelazi 6,5-6,6 mmol l.
  6. Nivo triglicerida se značajno povećava - iznosi 2,2 mmol l.
  7. Krvni pritisak u 100% slučajeva naglo raste. Kao što znate, norma ovog pokazatelja je 120 80 mm Hg. Ako pacijent ima dijabetes tipa 1 ili 2 u fazi dekompenzacije, tada je pokazatelj krvnog pritiska 160 95 mm Hg.
  8. BMI takođe raste. Obično sa dekompenzacijom pacijent razvije gojaznost.

Kod kuće možete kontrolirati najvažnije pokazatelje. Da biste to učinili, dovoljno je imati glukometar. Pomoću njega možete redovno pratiti nivo šećera u krvi. Preporučuje se mjerenje ovog pokazatelja na prazan stomak, i nakon 1,5-2 sata nakon jela.

Takođe je moguće otkriti nivo šećera i acetona u urinu kod kuće. Da biste to učinili, koristite specijalizovane test trake. Možete ih kupiti u bilo kojoj ljekarni bez recepta.

Liječenje i komplikacije dekompenziranog dijabetesa

Ne postoji specifičan način liječenja patologije jer se ona razvija kao posljedica nepoštivanja određenih normi i pravila. Da bi se smanjio rizik od napredovanja bolesti, potrebno je pridržavati se određenih pravila.

Prvo morate jesti uravnoteženu prehranu. Ako pacijent konzumira veliku količinu hrane s visokim ugljikohidratima, tada se povećava rizik od razvoja dekompenziranog dijabetesa. Pacijent treba koristiti strogo reguliranu količinu ugljikohidrata. Dijeta se mora kombinirati s umjerenom fizičkom aktivnošću.

Kako bi se izbjegao razvoj dekompenzacije potrebno je s vremena na vrijeme provjeriti razinu glukoze u krvi, lijekove pravovremeno, a sintetičke lijekove ne zamjenjivati ​​dodacima prehrani.

Ako se liječenje ne provede pravodobno, dijabetes melitus ovisan o inzulinu (prvi tip) i dijabetes melitus neovisan o inzulinu u fazi dekompenzacije može uzrokovati:

  • Ketoacidoza. Ova komplikacija je za pacijenta izuzetno opasna po život. Ketoacidozu prati velika žeđ, glavobolja, pospanost i mučnina. U težim slučajevima pacijent gubi svijest. Također, akutna ketoacidoza prati gubitak refleksa i pojavu mirisa acetona iz usta. Ako se ova komplikacija ne zaustavi pravodobno, pacijent pada u komu. Ketoacidoza može biti fatalna.
  • Hipoglikemijski ili hiperglikemijski napad. Te su komplikacije izuzetno opasne. Uz neblagovremeno olakšanje, napad poput ketoacidoze može dovesti do dijabetičke kome. Uz hiperglikemijski napad koriste se lijekovi koji pomažu u snižavanju šećera u krvi. Sa hipoglikemijom se, naprotiv, koriste lekovi koji uključuju glukozu.
  • Kršenja mišićno-koštanog sistema. S dekompenziranim oblikom dijabetesa povećava se rizik od razvoja osteoporoze i osteoartropatije. To je izravno povezano s činjenicom da patologiju prate kršenja u krvožilnom i endokrinom sustavu.
  • Trofični čir i dermatoza. Te komplikacije se javljaju zbog poremećaja protoka krvi. Često kod neblagovremenog liječenja pacijent razvije nekrozu tkiva na rukama ili nogama. U ovom slučaju može biti potrebna amputacija udova.
  • Displastična gojaznost. Ova komplikacija je rijetka. Displastična gojaznost je bolest kod koje se masnoća nakuplja u gornjem dijelu tijela. Istovremeno noge pacijenta gube na težini.
  • Lipodistrofija. Ovu patologiju prati nestanak masnog tkiva na mjestu ubrizgavanja inzulina.
  • Poremećaji u probavnom sistemu. Dekompenzirani stadijum dijabetesa prepun je pojave hemoragične dijateze, akutnog peritonitisa i unutrašnjeg krvarenja.
  • Katarakta i renopatija. Disfunkcije organa vida uzrokovane dijabetesom mogu dovesti do potpunog gubitka vida.
  • Kršenja centralnog nervnog sistema. Pojavljuju se u obliku smanjene performanse, depresije, povećane razdražljivosti. Memorija se često pogoršava.
  • Ateroskleroza

Čak i neblagovremenim liječenjem, povećava se rizik od razvoja patologija kardiovaskularnog sistema. Dekompenzirani dijabetes često uzrokuje zatajenje srca i koronarnu bolest srca. Te bolesti postaju hronične. U težim slučajevima razvija se srčani udar. Specijalist video u ovom članku reći će o punoj opasnosti od dijabetesa.

Pogledajte video: STA JE TO - PESMA ZA DECU LJUBIMAC MOJ (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar