Aterosklerotska bolest srca: uzroci, režim lečenja i posledice

Aterosklerotska bolest srca - Ovo je hronična sporija patološka promjena u koronarnim arterijama koja nastaje kao posljedica okluzije njihovog lumena do potpune opstrukcije zbog stvaranja slojeva holesterola. Rezultat gore navedenih promjena na koronarnim arterijama je inhibicija trofizma srčanog mišića i, kao rezultat, povreda osnovnih funkcija srca.

Srećom, aterosklerotska bolest srca spada u kategoriju sporo progresivnih patologija struktura kardiovaskularnog sistema, stoga je nivo dijagnoze ovog stanja trenutno prilično visok. Uprkos tome, prema svjetskim statistikama, ostaje visoka stopa smrtnosti od akutnog koronarnog sindroma, koji je glavna manifestacija aterosklerotskih lezija koronarnih arterija.

Dakle, aterosklerotska bolest srca je kolektivni pojam koji objedinjuje sve srčane patologije, koje se zasnivaju na kršenju protoka krvi u koronarnom sistemu.

Uzroci aterosklerotske srčane bolesti

U razvoju aterosklerotske srčane bolesti, kao i aterosklerotskih vaskularnih lezija različite lokalizacije, od velike je važnosti kombinacija modifikovanih i nepromijenjenih provocirajućih faktora dostupnih pacijentu. Naravno, osoba ne može eliminirati genetsku predispoziciju za razvoj aterosklerotskih lezija, međutim, promjene načina života u obliku prestanka pušenja, pridržavanja prehrane s holesterolom, normalizacije glukoze u krvi, gubitka kilograma značajno smanjuju rizik od smrti od akutnog koronarnog napada.

Dakle, s kombinacijom predisponirajućih čimbenika dolazi do pretjeranog nakupljanja slojeva kolesterola u projekciji koronarnih arterija. Svjetska zajednica kardiologa smatra da se aterosklerotska bolest srca bez hiperholesterolemije ne može razviti, budući da je holesterol patološki supstrat aterosklerotskog plaka.

Simptomi aterosklerotske bolesti srca

Razmatrajući kliničke mogućnosti tijeka aterosklerotske bolesti srca, treba pročitati da je ta patologija u ranim fazama razvoja potpuno asimptomatska. Patognomološki klinički simptomi razvijaju se samo u slučaju izrazitog suženja unutrašnjeg lumena koronarne arterije i manifestuju se u obliku tipičnog napada kardijalgije ili angine pektoris, srčane aritmije, kroničnog zatajenja krvotoka, pa čak i sindroma iznenadne smrti.

Glavni patognomonični klinički kriterij za razvoj aterosklerotske bolesti srca je pojava čestih epizoda srčanog udara u pacijenta nastalih uslijed oštećenja na površini aterosklerotskog plaka i stvaranja ugruška krvi koji ometa normalan protok krvi. Glavni faktor predispozicije za oštećenje aterosklerotskog plaka je oštar porast nivoa kateholamina u krvi, što objašnjava razvoj simptoma srčanog udara nakon prekomjernog psihoemocionalnog stresa. Temeljna razlika između srčanog udara kod aterosklerotske srčane bolesti i kardijalgije i angine pektoris smatra se da je rezultat napada razvoj nepovratnih putomorfoloških promjena u strukturi srčanog mišića, što neminovno izaziva inhibiciju njegovih osnovnih funkcija.

Klasičan srčani udar je epizoda jakog bola, lokalizovanog u projekciji lijeve polovine grudnog koša s karakterističnim zračenjem na gornji ud i vrat. Vrsta sindroma boli kod aterosklerotske srčane bolesti slična je napadu angine, odnosno bol pretežno gori. Uz jaku bol, pacijenti koji pate od aterosklerotske srčane bolesti bilježe porast respiratornog distresa u obliku progresivne kratkoće daha, pojačane u vodoravnom položaju.

U nekim situacijama razvoju klasičnog akutnog koronarnog sindroma prethodi pojava nespecifičnih simptoma u obliku epizoda angine pektoris. Dijagnoza aterosklerotske srčane bolesti nije moguća bez izrazito specifičnih tehnika snimanja (metode kontrasta rendgenskih zraka, ehokardioskopija, tehnika radionuklida).

Lečenje aterosklerotske bolesti srca

Izbor metoda liječenja pacijenta oboljelog od aterosklerotske srčane bolesti ovisi, prije svega, o težini okluzije koronarnih arterija, a sastoji se u korištenju kirurškog liječenja kao radikalnom otklanjanju znakova poremećaja protoka krvi, kao i u patogenetskoj konzervativnoj terapiji. Liječenje lijekovima za ovu patologiju uglavnom se koristi za sprečavanje napredovanja ateroskleroze i sastoji se u upotrebi lijekova statinske skupine (oralno davanje Torvacarda u dnevnoj dozi od 10 mg). Liječenje koronarne arterioskleroze podrazumijeva doživotno davanje salicilata (kardiomagnil u dnevnoj dozi od 75 mg), kao i produljenu upotrebu lijekova za snižavanje holesterola pod kontrolom laboratorijskih parametara rada jetre.

Trenutno je jedina djelotvorna metoda za izravnavanje manifestacija aterosklerotske srčane bolesti hirurško liječenje u obliku bajpasa koronarnih arterija, čiji je princip formiranje "zaobilaznog načina" za obnavljanje normalnog protoka krvi. Ova metoda korekcije ateroskleroze koronarnih arterija ima ograničen opseg, budući da primjena aortokoronarnog šanta uključuje otvoreni transtorakalni pristup.

Trenutno vaskularni kirurzi sve više počinju preferirati alternativne metode hirurškog liječenja aterosklerotske srčane bolesti, koje uključuju dilataciju balona, ​​lasersku angioplastiku i ugradnju intravaskularnog stenta.

Unatoč efikasnosti hirurškog liječenja u smislu uklanjanja postojećih aterosklerotskih plakova, ova metoda ne sprječava daljnje napredovanje aterosklerotske bolesti srca. U tu svrhu, u postoperativnom razdoblju i tokom čitavog života, pacijent koji pati od aterosklerotskih promjena na koronarnim arterijama trebao bi se pridržavati specifičnih preporuka nutricioniste, kao i uzimati oralne oblike lijekova statinske grupe tijekom života.

Aterosklerotska bolest srca - koji ljekar će pomoći? Ako imate ili sumnjate na razvoj aterosklerotske srčane bolesti, morate se odmah posavjetovati sa liječnikom poput terapeuta i / ili kardiologa.

Uzroci i faktori rizika

Kod aterosklerotske bolesti srca zahvaćeni su aorta i koronarna žila. Na njihovom zidu započinje proces taloženja holesterola. To dovodi do sužavanja lumena žila, što sprečava normalan protok krvi i, kao posljedicu, opskrbu miokarda kisikom.

Sličan patološki proces komplicira razvoj koronarne srčane bolesti, zatajenje srca, hipertenzija, infarkt miokarda. Često aterosklerotska bolest srca uzrokuje smrt.

Aterosklerotska bolest srca u kliničkoj klasifikaciji kardiovaskularnih bolesti kao zasebna dijagnoza nije zabilježena. Ali u ICD-u 10 uključena je u skupinu "Hronična ishemijska bolest srca" sa kodom 125.1.

Kad se lumen koronarnih arterija djelomično blokira formiranim kolesterološkim plakom, dolazi do difuzne smrti srčanih stanica, na njihovom mjestu se formira vezivno tkivo. U ovom slučaju oni govore o razvoju aterosklerotske kardioskleroze.

Tokom godina razvija se ateroskleroza. Početak ove patologije zasnovan je na mnogim razlozima. Stoga spada u kategoriju polietioloških bolesti. Stručnjaci razlikuju 3 glavna faktora koji provociraju razvoj ateroskleroze:

  • arterijska hipertenzija
  • povišen holesterol u krvi
  • dijabetes melitus.

Pušenje i zloupotreba alkohola takođe povećavaju rizik od razvoja ateroskleroze. Osim toga, faktori kao što su starost, spol, višak kilograma, genetska predispozicija, prekomjerna konzumacija životinjskih masti, redovna izloženost stresu i nedostatak vlakana u prehrani utječu na vjerojatnost razvoja ove bolesti.

Stadiji, simptomi i dijagnoza bolesti

Proces formiranja aterosklerotske ploče prolazi kroz nekoliko faza:

  • Dolipid. Kao rezultat traume na unutrašnjoj stijenci žila stvaraju se uslovi povoljni za stvaranje aterosklerotske ploče. Sastav krvi se menja - u njoj raste koncentracija štetnog holesterola. Enzimi proizvedeni u tijelu nemaju vremena da očiste arterijsku stijenku masnih "plakova".
  • Lipoidoza Sljedeći stadij ateroskleroze je stvaranje ateromatoznog plaka. Lipoproteini male gustoće počinju se lijepiti za stijenku arterija, što rezultira stvaranjem masnih mrlja. U ovoj fazi veličina plaka je mala i ne ometa protok krvi, što znači da su simptomi i dalje prisutni.
  • Liposkleroza Na mjestu taloženja nakupina masti formira se vezivno tkivo. Zbog toga se povećava veličina plak holesterola.
  • Ateroza Počinje proces uništavanja tjelesne masti. Mrlja od masti već se pretvorila u gustu masu koja deformira arterijsku stijenku. Plak holesterola značajno sužava lumen žile i ometa normalan protok krvi u srcu. Uz to, kao rezultat oštećenja na površini sloja kolesterola započinje proces tromboze.
  • Aterokalcinoza. U kolesterološkom plaku počinju se taložiti kalcijumove soli. Ona postaje čvrsta i gusta, što rezultira povećanim rizikom od tromboze.

Početni simptomi ateroskleroze srca pojavljuju se tek kada holesterolski plak značajno blokira lumen žile. Tada pati od dovoda krvi u miokardu i kontraktilne funkcije srca. Aritmija, angina pektoris i zatajenje srca karakteristični su za aterosklerozu srca.

Simptomi angine pectoris pojavljuju se djelomičnim sužavanjem lumena koronarne žile. Manifestiraju se pojavom neugodnih senzacija u srcu i boli koji mogu zračiti u vrat, ruku, donju vilicu, želudac ili leđa.

Napad angine pektoris započinje nakon fizičkog napora ili emocionalnog stresa. Obično traje oko 10 minuta i prođe nakon odmora i uzimanja nitroglicerinskih tableta. Aritmiju ili poremećaj srčanog ritma karakteriše usporavanje ili povećani rad srca.

Ovo stanje prate simptomi poput:

  • pretjerana slabost i umor,
  • kratkoća daha
  • anksioznost
  • vrtoglavica
  • gubitak svijesti
  • bol u grudima.

Kada ispumpavanje krvi postane slabo kao rezultat aterosklerotske bolesti srca, nastaje srčano zatajenje. Ovo stanje karakteriziraju manifestacije poput kašlja, nedostatka daha, vrtoglavice, poremećaja spavanja, umora, gubitka apetita, bolova u grudima, oticanja gležnja.

Aterosklerotska bolest srca često je u pratnji hronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB). Razvoj plućnog srca značajno otežava tijek ateroskleroze, pogoršava pacijentovo stanje i povećava rizik od iznenadne smrti. Uz KOPB se pojavljuju kašalj, kratkoća daha, bol u grudima. Često se ova kombinacija opaža kod starijih pacijenata.

Dijagnoza aterosklerotske bolesti srca postavlja se na osnovu pritužbi pacijenta, laboratorijskih i instrumentalnih metoda pregleda. Dijagnoza ateroskleroze bez prestanka uključuje lipidni profil. Ova analiza otkriva porast razine opasnih lipoproteina u krvi.

Pacijentima sa sumnjom na sličnu patologiju propisuju se sledeće vrste pregleda:

  • Ehokardiografija. Pomoću ultrazvuka dobija se slika srca, određuje se njegova kontraktilnost.
  • Elektrokardiografija Evidentiraju se električni impulsi srca. Ovom metodom otkriva se nedovoljno snabdijevanje krvi miokardom.
  • Angiografija. Ispitivanje koronarnih arterija s uvođenjem kontrastnog medija u posudu kroz kateter. Angiografijom se određuje mesto suženja koronarnih arterija.
  • Stres test Kroz ovu metodu proučava se reakcija srca na fizičku aktivnost.
  • Kompjuterska tomografija Uzimaju rendgenski snimak srca i nakon obrade slika dobijaju detaljnu sliku ovog organa.

Metode liječenja

Gotovo je nemoguće potpuno izliječiti ovu bolest. Ipak, pravovremeno liječenje ili operativno liječenje pomoći će da se zaustavi napredovanje bolesti i uklone njeni simptomi.

Aterosklerotska bolest srca se leči i konzervativnim metodama terapije i hirurškom intervencijom. Ovo se određuje težinom bolesti i stadijumom, ali s kojom je dijagnosticirana. Glavni cilj liječenja lijekovima je snižavanje holesterola u krvi.

U početnoj fazi bolesti, to se može postići držanjem posebne dijeta protiv holesterola. To uključuje značajno ograničenje konzumacije životinjskih masti i uključivanje što više vlakana u prehranu.

Ako je ateroskleroza srca dijagnosticirana u zanemarenom obliku, tada se liječenje neće ograničiti na dijetu. Bit će potrebno imenovanje i primjena posebnih lijekova. Ipak, ateroskleroza se smatra kroničnom bolešću, a potpuno je bolesnog pacijenta nemoguće izlečiti lekovima.

Liječenje lijekovima pomoći će u održavanju kvalitete života pacijenta i umanjiti vjerovatnoću za razvoj komplikacija karakterističnih za aterosklerozu, kao što su infarkt miokarda i moždani udar. Režim liječenja za svakog pacijenta sastavlja se individualno, uzimajući u obzir posebnosti tijeka bolesti i povijesti pacijenta.

Liječenje ateroskleroze srca uključuje uzimanje lijekova različitih grupa:

  • Hipolipidemični agensi. Njihovo djelovanje usmjereno je na smanjenje koncentracije ukupnog kolesterola i lipoproteina niske i vrlo gustine, kao i triglicerida. Takođe, lekovi ove farmakološke grupe doprinose povećanju nivoa lipoproteina visoke gustoće ili „korisnog“ holesterola.
  • Antikoagulansi. U bolesnika sa aterosklerozom srca rizik od tromboze značajno se povećava. Kako bi se spriječilo začepljenje koronarnih arterija krvnim ugruškom, lijekovi za smanjenje viskoznosti krvi uključuju se u terapijski režim. U tu svrhu se u većini slučajeva propisuju lijekovi na bazi varfarina ili aspirina.
  • Antihipertenzivi. Ateroskleroza srca neraskidivo povlači za sobom porast krvnog pritiska.Nestabilnost krvnog pritiska negativno utječe na vaskularni zid koji pod takvim utjecajem postepeno gubi elastičnost i postaje krhak. U tom se stanju lako oštećuje, a na mjestu oštećenja nastaje aterosklerotski plak. Zato su za stabilizaciju krvnog pritiska propisani posebni lijekovi, koji također doprinose inhibiciji razvoja ateroskleroze.

Lijekovi za snižavanje lipida klasificiraju se po učinku na statine, fibrate, sekvestrante žučnih kiselina i inhibitore apsorpcije holesterola. Statini inhibiraju proizvodnju holesterola u tijelu.

Pod utjecajem ovih lijekova, koncentracija "loših" masti opada, a istovremeno raste i "korisni" holesterol. Bolje je propisati statine najnovije generacije. Imaju manje nuspojava i imaju najveću snagu. Oni uključuju Rosuvastatin i Atorvastatin. Ako je nivo holesterola nizak, onda je pogodan jednostavniji simvastatin.

Djelovanje fibrata usmjereno je na normalizaciju razine lipoproteina. Na osnovu njihovog unosa, razgrađuju se lipidi vrlo niske gustine, smanjuje se holesterol niske gustine i povećava nivo „korisnog“ holesterola. Najčešće se fenofibrat uključuje u režim lečenja ateroskleroze.

Želećaste kiseline luče žučne kiseline koje ulaze u creva. Jedinjenja koja nastaju na ovaj način napuštaju tijelo zajedno sa izmetom. Kao rezultat ovog procesa, tijelo je primorano da proizvodi nove žučne kiseline iz holesterola prisutnog u tijelu.

Zbog toga je smanjen ukupni holesterol i lipoproteini niske gustine. Takvi lijekovi uključuju kolestipol i kolestiramin. Inhibitori apsorpcije holesterola ograničavaju apsorpciju holesterola koji u organizam uđe s hranom. Kao rezultat ovog procesa, pokazatelji metabolizma masti se normaliziraju.

Hirurški tretmani ateroskleroze srca

Ako kolesterolni plak koji se formira na unutrašnjoj površini vaskularnog zida značajno blokira lumen koronarnih žila, postavlja se pitanje metode kirurškog liječenja. Potrebno je pribjeći operaciji u slučaju kad je nemoguće kontrolirati simptome bolesti uz pomoć terapije lijekovima.

Hirurško liječenje ateroskleroze srca izvodi se različitim metodama:

  • Koronarna angioplastika To je minimalno invazivna intervencija. Kateter s balonom na kraju umetnut je u veliku arteriju. Kreće se kroz žile pod kontrolom posebne opreme dok ne stigne do pogođenog područja. Na mjestu najvećeg suženja balon se naduva i proširuje lumen arterije. Ova tehnika ne uključuje ekstrakciju aterosklerotskog plaka. Kako bi se spriječilo opetovano sužavanje lumena, na mjestu širenja posude za raspršivanje postavlja se metalno postolje. Ovaj dizajn je metalni okvir koji drži limenku u proširenom stanju i ne dopušta sužavanje lumena. Kao rezultat ove operacije, posuda se održava u stalno proširenom stanju, što omogućava normalnu cirkulaciju krvi. Slična se operacija često izvodi kod pacijenata koji su dobili akutni infarkt miokarda.
  • Kopiranje putem koronarnih arterija. Ako se protok krvi ne obnovi pomoću koronarnog graftiranja, tada se koristi bajpas koronarnih arterija. Ova se tehnika koristi u težim slučajevima ateroskleroze srca. Njegova svrha je stvoriti zapreku za odliv krvi. U ovom slučaju zaobilazi se suženi dio arterije. Instalirana je vrsta vaskularne proteze. Ova operacija je prilično dugotrajna i traje 3-4 sata. Međutim, to uključuje duže razdoblje rehabilitacije. Koronarna bypass operacija je indicirana samo u teškim slučajevima.
  • Transplantacija srca. U nekih bolesnika sa aterosklerozom stanje srca je takvo da operacija ne može promeniti pacijentovo stanje i izlečiti bolest. Ali ako je pacijent mladić i drugi su organi u dobrom stanju, preporučuje se presađivanje srca donora. Zbog činjenice da je operacija tehnički vrlo teška i skupa, ona se može izvesti u rijetkim slučajevima.

Prevencija i prognoza

Najopasnija komplikacija ateroskleroze koronarnih arterija srca je infarkt miokarda. Također, konstantno zatajivanje cirkulacije u srcu dovodi do slabljenja ovog organa. Kao rezultat toga, postojeće opterećenje postaje prekomjerno i nastaje zatajenje srca. I

Koronarna srčana bolest (CHD) takođe se smatra komplikacijom ateroskleroze koronarnih arterija. Prognoza ateroskleroze srca određena je faktorima poput pravovremenog liječenja, prehrane i zdravog načina života. Ove tri komponente mogu inhibirati napredovanje bolesti.

Uz nastajanje žarišta nekroze i razvoj akutnih poremećaja protoka krvi, prognoza bolesti je nepovoljna. Prognoza je komplikovana za one pacijente sa aterosklerozom koji zloupotrebljavaju alkohol i pušenje.

Prognoza za život pacijenta određuje se o stepenu oštećenja koronarnih žila i prisustvu drugih teških hroničnih bolesti. Dakle, porazom jedne koronarne arterije, ali održavanjem funkcije lijeve komore, prognoza preživljavanja za 5 godina premašuje 90%.

U bolesnika s oštećenjem 3 ili više koronarnih arterija i teškim oštećenjem funkcioniranja lijeve komore, prognoza preživljavanja je loša - manje od 30% za 5 godina. Rizik od iznenadne smrti od koronarne arterioskleroze povećava se sledećim faktorima:

  • aritmija,
  • tahikardija
  • suze krvnih žila,
  • vaskularne bolesti, uključujući trombozu,
  • teške povrede
  • oštećenja srčanog zalistaka.

Ako su se simptomi bolesti otkrili na vrijeme i započelo liječenje, tada je rizik od komplikacija znatno smanjen. Pacijenti s aterosklerozom trebali bi pratiti svoju prehranu, napustiti upotrebu masne hrane i voditi zdrav način života.

Za sprječavanje ateroskleroze koronarnih arterija srca preporučuju se sljedeće mjere:

  • potpuni prestanak pušenja,
  • puna fizička aktivnost,
  • pridržavanje principa dobre ishrane,
  • pravovremeno i potpuno lečenje bolesti povezanih sa krvnim sudovima i srcem,
  • kontrola krvnog pritiska
  • ograničenje teškog fizičkog rada,
  • kontrola tjelesne težine
  • izbegavanje stresa

Ateroskleroza koronarnih arterija srca je opasna bolest i zahtijeva ozbiljno liječenje. Stoga se uz manifestaciju alarmantnih simptoma preporučuje odmah savjetovanje s liječnikom. Temeljita dijagnoza pomoći će stvoriti efikasan režim liječenja. Važno je strogo pridržavati se preporuka liječnika.

Opće informacije

Patološke promjene u koronarnim arterijama koje su se dogodile kao rezultat stratifikacije holesterola plaka obično se nazivaju aterosklerotična bolest srca. Ovo oboljenje je sporo. Napredovanje u starosti.

Aterosklerotski plakovi doprinose zadebljanju i oštećenju zidova krvnih žila, koji gube elastičnost i čvrstoću. Kao rezultat toga, dolazi do kršenja u radu srca i drugih organa. Aterosklerotska bolest objedinjuje sve patologije srca koje nastaju usled poremećenog protoka krvi u koronarnim arterijama.

Uzroci bolesti

Uzroci razvoja bolesti su nakupljanje holesterolovih plakova u žilama. To se može dogoditi ne samo u starosti, već i u mladosti. Jedan od razloga je neuhranjenost (masna hrana koja sadrži visok holesterol).

Takođe, stvaranje aterosklerotskih plakova je olakšano od strane faktora kao što su:

  • povišen holesterol u krvi
  • dijabetes melitus
  • bolest jetre
  • zarazne i upalne bolesti,
  • arterijska hipertenzija
  • zloupotreba alkohola
  • pušenje

Plakovi se često javljaju sa prekomjernom težinom i sjedilačkim načinom života. Posude gube elastičnost, postaju krhke i lako puknu. Krv sa visokim holesterolom formira plakove na unutrašnjim zidovima arterija.

Kako prepoznati bolest

Aterosklerotska bolest srca manifestuje se kod svake osobe na različite načine. U prvim fazama bolest se možda ne može manifestirati ni na koji način. Sve ovisi o karakteristikama tijela, o tome kako se bolest pokreće, kako se razvija. Ali postoji nekoliko karakterističnih karakteristika:

  • osjećaj umora, opće slabosti,
  • često hladnih ekstremiteta, čak i po vrućem vremenu,
  • slabljenje memorije
  • nedostatak koncentracije,
  • česte bolove iza grudi
  • nedostatak daha pojavljuje se pri hodanju i mirovanju,
  • izumiranje seksualne funkcije,
  • napadi angine
  • krvni pritisak raste
  • postoji osećaj trncenja u rukama i nogama,
  • pojačano znojenje
  • sa stresom, hromošću, vrtoglavicom,
  • poteškoće u izgovaranju riječi.

Aterosklerotska bolest srca u pravilu ima takve simptome čak i kod izrazitog suženja koronarnih arterija. Ovde bi trebalo uključiti i česte srčane udare.

Grupe rizika

Nekoliko riječi o tome ko je najčešće pogođen aterosklerotskom bolešću srca:

  • Ljudi koji u svojoj porodici imaju kardiovaskularne bolesti.
  • S godinama se događaju promjene u krvnim žilama. Od dobi od 45-50 godina mogu se pojaviti simptomi prekursora bolesti.
  • Muškarci su skloniji razvoju patologije pre uzrasta od 50 godina. Nakon 50 godina, šanse muškaraca i žena su jednake.
  • Teški pušači imaju dobre šanse da se razbole. Nikotin utiče na krvne žile i srčani mišić, kao i toksini koji se oslobađaju na ovaj način destruktivno djeluju na organizam u cjelini.
  • Ljudi koji pate od hipertenzije. Zidovi sudova su oslabljeni, a pritisak potiče prodiranje holesterola i stvaranje plakova.
  • Pacijenti koji vode sjedilački način života.
  • Dijabetičari
  • Ljudi sa viškom kilograma.

Najčešće, pacijenti koji pripadaju ovoj grupi imaju aterosklerotsku bolest kao uzrok smrti. Trenutno se bolest lako dijagnosticira. Glavna stvar je vidjeti liječnika na vrijeme. Tada će se šanse za dug život znatno povećati.

Dijagnostika

Sledeće metode ispitivanja koriste se za dijagnosticiranje bolesti:

  • Elektrokardiografija sa stres testovima.
  • Dupleksno trostruko skeniranje.
  • Ultrazvuk srca.
  • Angiografija.

  • Koronarografija
  • Snimanje magnetnom rezonancom
  • Test holesterola u krvi.

Nakon što je saslušao pritužbe pacijenta, analizirao rezultate ispitivanja, liječnik propisuje liječenje.

Režimi terapije

Prije svega, uzmite u obzir koliko je izražena prohodnost koronarnih arterija.

Koriste se sljedeći režimi liječenja:

  1. Provođenje terapije lijekovima. Njegov smjer je prije svega u kontroli suvremenih bolesti. Kao što su dijabetes melitus, arterijska hipertenzija i drugi. Od malenog značaja je i liječenje i sprečavanje znakova srčane patologije, koja mogu dovesti do iznenadne smrti. Sledeća sredstva se koriste za lečenje: statini, nikotinska kiselina, esencijalni fosfolipidi, fibrati, sekvestranti žučne kiseline, sredstva protiv trombocita. Doziranje bira ljekar. To se događa pojedinačno za svakog pacijenta.
  2. Metode terapije bez lijekova. Cilj liječenja je smanjenje faktora rizika. To može uključivati:
  • normalizacija težine
  • uravnotežena ishrana
  • aktivan stil života, redovna fizička aktivnost,

  • odustajanje od pušenja
  • fizioterapeutski postupci
  • izuzetak psihoemocionalnog stresa.

3. Hirurgija.

Metoda koronarnog obilazenja. Obnavljaju protok krvi pomoću santusa, koji se instaliraju na mjestima sužavanja arterija.

Najnovija tehnika endovaskularne hirurgije. Izvodi se pod lokalnom anestezijom.

Laserska revaskularizacija. Omogućuje vam da obnovite propusnost arterija.

Doktor odabire režim liječenja za svakog pacijenta ponaosob. Terapija lijekovima kombinira se s lijekovima koji nisu lijekovi.

Ateroskleroza srca

Srce je važna komponenta krvožilnog sustava. Kroz ovaj organ osigurava se opskrba krvlju cijelim ljudskim tijelom, uključujući i pumpanje krvi kroz pluća. Tako srčani mišić ne samo da radi kao pumpa, već i distribuira krv u cijelom tijelu, vodeći računa o potrebi za određenom količinom kisika.

Važno! Kršenja funkcionalnih karakteristika krvožilnog sustava i srčane aktivnosti dovode do patoloških promjena u cirkulacijskom procesu.

Sa stajališta stručnjaka iz oblasti kardiologije, ta se stanja mogu opisati kao kardiovaskularne bolesti.

U medicinskoj praksi postoji prilično veliki broj srčanih patologija koje predstavljaju potencijalnu opasnost za ljudski život.

Jedna od njih je aterosklerotska bolest srca - patologija izazvana kršenjem protoka krvi kao rezultat deformacije koronarnih arterija.

Ovim manifestacijama moguće je otkriti smanjenje arterijskog klirensa, što dovodi do kršenja njihove propusnosti. U naprednim slučajevima, holesterol formacije u potpunosti prekrivaju ovaj lumen. Unatoč činjenici da su ti procesi sporo, oni u određenom smjeru dovode do kršenja srčane aktivnosti.

Važno! U kardiološkoj praksi postoji nekoliko ateroskleroze.

Aterosklerotska bolest srca klasifikovana je kao jedna od njenih sorti. Kao rezultat razvoja bolesti, dolazi do nakupljanja holesterola, koji se taloži na vaskularnim zidovima.

Taj je proces svojstven gotovo svakom ljudskom tijelu i razvija se postepeno tokom života. Međutim, stopa začepljenja krvnih žila može značajno varirati. Ubrzanje patološkog procesa određeno je nizom uzročnih faktora. Ateroskleroza zauzvrat dovodi do još ozbiljnijih komplikacija od kojih je jedna koronarna bolest srca.

Proces razvoja aterosklerotske bolesti srca

Aterosklerotska bolest srca je okarakterizirana kao postepena promjena koronarnih arterija, čiji je konačni rezultat okluzija. Taj je proces spor, pri čemu bolest napreduje prilično sporo. Međutim, trofično srce u ovoj situaciji još uvijek je depresivno. To nepromjenljivo dovodi do kršenja funkcija srčanog mišića.

Bez obzira na mjesta lezije, mehanizam razvoja ateroskleroze ne mijenja se. Pojava naslaga holesterola primjećuje se u djetinjstvu. Na samom početku ne donose značajnu štetu ljudskom tijelu i ne predstavljaju prijetnju po život. Ipak, okidač za kasnije patologije može se smatrati zanemarenim.

Povećanje depozita holesterola i njihova distribucija u vaskularnom sistemu primjećuju se s godinama. U nekim je slučajevima proces vrlo spor. Ponekad tokom života nema ozbiljnih patologija, nema bolesti srca ili funkcionalnih poremećaja kardiovaskularnog sistema.

Važno! Zbog nekih okolnosti taloženje holesterola na određenom mjestu ubrzava se nekoliko puta.

Akumulacija ove tvari u kombinaciji sa štetnim faktorima počinje utjecati na vaskularni zid na najnegativniji način. Kao rezultat toga, dolazi do njegovog intenzivnog uništavanja.

Razlozi koji podstiču razvoj srčanih bolesti su:

• promjene u hormonalnom planu zbog kršenja endokrinog sustava ili prirodnih promjena povezanih sa starenjem (menopauza),

• nedostatak dovoljne fizičke aktivnosti,

• bilo koji oblik dijabetesa.

Na mjestu rupture padaju odvojeni krvni elementi, uključujući lipoproteine, čiji je glavni sastojak holesterol. Formiranje vezivnog tkiva.

Nadalje, primjećuje se aktivna proliferacija mišićnog tkiva. Kao rezultat enzimske akcije, uz sudjelovanje sarkofaga, proteinski spojevi se uništavaju, a holesterol ostaje i akumulira. Ta supstanca zauzima mjesto uništene ćelije, a oko nje se postepeno formira kapsula vezivnog tkiva. Tako se na vaskularnom zidu formira plak.

Cicatricial formacije nastaju izlaganjem kalcijevim solima. Taj proces dovodi do sužavanja zahvaćene posude, što se često završava potpunom blokadom. Ako su mjesto pojave promjena koronarne žile, tada tkivima srčanog mišića nedostaje kisika i nedostaju hranjive tvari. Počinje razvoj aterosklerotske bolesti srca.

Simptome aterosklerotskih manifestacija treba razmotriti odvojeno.

Liječenje bolesti

Liječenje aterosklerotske bolesti uključuje nekoliko smjerova. Jedan od njih je i normalizacija metabolizma lipida bez upotrebe lijekova. U ovom slučaju govorimo o uklanjanju viška kilograma, posebnoj prehrani usmjerenoj na poboljšanje srčane aktivnosti i promjena životnog stila, uključujući odbacivanje loših navika.

Pažnja! Terapijsku i preventivnu terapiju treba nadgledati kardiolog.

Program nužno uključuje i fizičke vježbe ili umjerenu vježbu, kao i prilagođavanje dnevnog režima.

Terapija lijekovima usmjerena je na ispravljanje općeg stanja, koja se provodi uzimajući u obzir eliminaciju faktora koji su uzrokovali aterosklerozu. Najčešće su to hipertenzija ili različiti oblici dijabetesa.

Kako bi spriječili napredovanje aterosklerotske srčane bolesti, propisani su statinski lijekovi. Proizvod namijenjen za oralnu upotrebu pod nazivom „Tovacard“ pokazuje dobru efikasnost. Tokom liječenja potrebno je provesti nadzor jetre.

Pažnja! Ateroskleroza koronarnih arterija zahtijeva terapiju za održavanje života.

U takvim slučajevima su propisani lekovi iz skupine salicilata.

Jedina opcija za zaustavljanje manifestacija u kasnijim fazama je bypass presada koronarnih arterija. Hirurgija se može pripisati radikalnim mjerama, koje, nažalost, ne sprečavaju napredovanje bolesti i ne zaustavljaju stvaranje plakova. U budućnosti, nakon operacije, bit će potrebno pridržavati se dijeta i uzimati lijekove.

Stadijum ateroskleroza

U razvoju aterosklerotske srčane bolesti može se razlikovati nekoliko uzastopnih stadija:

  1. 1. faza. Ovo stanje karakterizira formiranje takozvane mrlje od masti ili lipida. Odlučujući faktor u razvoju ovog stanja je lokalno smanjenje protoka krvi i mala oštećenja arterijskih zidova. Najugroženija područja su koronarna žila u području njihovog razgranavanja. Ovu fazu karakteriziraju edemi i labavljenje oštećene vaskularne stijenke. Tijelo pokreće mehanizam uništavanja nagomilanih lipida i otklanjanja vaskularnih oštećenja. Trajanje ove faze aterosklerotske bolesti je individualno za svaku osobu. Otkrivanje ovih masnih mrlja moguće je samo upotrebom mikroskopa,
  2. 2 faza. Drugo ime drugog faze je liposkleroza. U ovom slučaju dolazi do prekoračenja vezivnog tkiva u područjima taloženja lipida u koronarnoj arteriji. Tijekom ove faze opaža se stvaranje ateromatoznog plaka koji se sastoji od vezivnog i masnog tkiva. Rastvaranje ateromatoznog plaka u ovom stadiju povlači za sobom blokadu lumena arterija pojedinim fragmentima plaka. Uz to, mjesto pričvršćivanja ateromatoznog plaka predstavlja povoljno područje za stvaranje krvnih ugrušaka, tj.
  3. 3 faza. Ovu fazu karakterizira dodavanje kalcijumovih soli već formiranom plaku. Takvi plakovi su posebno gusti, kao i sposobnost suženja arterijskog lumena.

Uzroci nastanka aterosklerotske bolesti mogu biti razni, a najvažniji su sljedeći:

  1. Prisutnost individualne genetske predispozicije za razvoj kardiovaskularnih bolesti,
  2. Povišen holesterol u krvi,
  3. Povećanje glukoze u krvi (šećera),
  4. Gojaznost različitih stepena,
  5. Prisutnost loših navika, posebno ovisnosti o alkoholu i duhanu,
  6. Nepravilno funkcionalno stanje jetre,
  7. Neke zarazne i upalne bolesti,
  8. Sjedilački način života
  9. Prisutnost teških sistemskih bolesti poput arterijske hipertenzije i dijabetesa.

Ako ovo patološko stanje uporedimo s drugim bolestima krvožilnog sustava, tada je aterosklerotska bolest najopasnija i podmukla bolest. Takva prevara prouzrokovana je dugim asimptomatskim tokom bolesti, što utiče na pravovremenost i kvalitet dijagnoze. Prvi simptomi bolesti nisu vidljivi ljudima. Kako bolest napreduje, osoba primjećuje specifične simptome. Ako je bolest prešla u akutni oblik, osoba se počinje žaliti na sljedeće simptome:

  1. Osjećaj težine i boli iza sternuma,
  2. Vrtoglavica tokom stresa,
  3. Slabost i opšte slabost,
  4. Dispneja u mirovanju i hoda,
  5. Nije stalna glavobolja
  6. Poteškoće s gutanjem
  7. Povećan krvni pritisak
  8. Napad angine,
  9. Osjećaj hlađenja gornjih i donjih ekstremiteta,
  10. Inhibicija seksualne funkcije,
  11. Pojava hromata (izaziva stresnu situaciju),
  12. Slabost mišića lica,
  13. Osjećaj bockanja i slabosti u gornjim ili donjim ekstremitetima,
  14. Problemi s izgovorom riječi,
  15. Prekomjerno znojenje.

Priroda i intenzitet kliničkih manifestacija su individualni za svaku osobu. Na ove simptome utječe stupanj zanemarivanja bolesti, brzina njenog napredovanja kao i individualne karakteristike ljudskog tijela. Za neke ljude su karakteristični stabilni simptomi koji nemaju tendenciju pojačanja.

Druga kategorija ljudi primjećuje paroksizmalno pogoršanje općeg stanja, što izaziva smrtni strah, panične poremećaje i osjećaj umiranja. Najistaknutija komplikacija ove patologije je spontani zastoj srca, koji povlači smrtni ishod. Samo pravovremena dijagnoza i adekvatan medicinski tretman mogu pomoći takvoj osobi. Ako je u blizini bila osoba koja je iznosila gore navedene pritužbe, tada je glavni zadatak nazvati hitnu ekipu.

Da izazovu smrtni ishod s aterosklerotskom bolešću, takvi uslovi mogu:

  • Teško kardiovaskularno zatajenje,
  • Akutni oblik infarkta miokarda,
  • Poremećaj srčanog ritma,
  • Plućna tromboembolija u drugim žilama.

Liječenje lijekovima

Terapija lijekovima od aterosklerotske bolesti je važan stadij u liječenju ovog patološkog stanja. U liječenju ove bolesti koriste se sljedeće skupine lijekova:

  1. Derivati ​​nikotinske kiseline. Ova grupa lijekova pomaže ubrzavanju metabolizma masti i na taj način smanjuje se njihov postotak u sistemskoj cirkulaciji,
  2. Statini Ova grupa lijekova najvažnija je u prevenciji i liječenju aterosklerotskih bolesti srca. Pod utjecajem statina regulira se količina kolesterola u sistemskoj cirkulaciji. Koristeći ove lijekove moguće je kontrolirati povećanje veličine aterosklerotskih plakova i stanja koronarnih žila srca,
  3. Fibrates. Djelovanje ove skupine lijekova usmjereno je na uništavanje postojećih masnih kompleksa u sistemskoj cirkulaciji. Svijetli predstavnici grupe fibrata su Gemfibrozil i Clofibrate.

Osim toga, pacijentima koji pate od aterosklerotske srčane bolesti mogu se propisati lijekovi iz skupine sredstava protiv trombocita, koja uključuju acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin).

Uz neblagovremeno liječenje, uzrok smrti leži u nepovratnim procesima u miokardu.

Hirurško liječenje

Uz nisku efikasnost metoda konzervativne terapije, pacijenti koji imaju aterosklerotsku bolest srčanog mišića dobivaju metode hirurškog liječenja. Ove metode uključuju:

  1. Vaskularno stentiranje. Ova tehnika liječenja sastoji se od ugradnje posebnog stenta koji se širi, u lumen krvne žile. Zahvaljujući ovoj manipulaciji postiže se efekat širenja lumena koronarnih arterija,
  2. Kopiranje putem koronarnih arterija. Ova tehnika je jedna od najpopularnijih. U procesu bajpasne hirurgije, medicinski stručnjaci stvaraju umjetni obilazni kanal koji osigurava potpuno opskrbu krvlju ishemijskim miokardom, tj.
  3. Laserska angioplastika. Obnavljanje vaskularne propusnosti provodi se pomoću laserskog zračenja.

Zahvaljujući metodama hirurške intervencije moguće je brzo vratiti propusnost krvnih žila, međutim, ove metode ne mogu utjecati na pravi uzrok aterosklerotske bolesti.

Pacijenti koji pate od aterosklerotske srčane bolesti i oni koji su zabrinuti zbog koronarnog sindroma, moraju biti oprezni o svom zdravlju. Prevencija ove bolesti uključuje čitav niz mjera usmjerenih na održavanje ravnoteže masti u tijelu i osiguranje normalne koronarne propusnosti. Takvim se pacijentima preporučuje nadzirati sastav prehrane, voditi umjereno aktivan način života, a također obratiti pažnju na liječenje kroničnih bolesti organa i sustava.

Šta je aterosklerotska bolest srca

Zdrave arterije odlikuju elastičnost i čvrstina zidova. S godinama gube ove fiziološke karakteristike. Masne naslage postepeno se nakupljaju na zidovima arterija, što dovodi do sužavanja promjera žila, sve do njihove potpune blokade (okluzije). Tako se razvija aterosklerotska bolest srca. Karakterizira ga sporan tijek i odsutnost izraženih simptoma. U grupi kardiovaskularnih bolesti smrtnost od ateroskleroze koronarnih arterija najveća je u svijetu.

Stvaranje i nakupljanje holesterola (plastenika ili holesterola) na zidovima koronarnih arterija glavni je uzrok aterosklerotske bolesti srca. Oni ometaju dovod krvi u srčani mišić. Kod starijih bolesnika ove su promjene vrlo česte. Rizik od ateroma i patoloških promjena na koronarnim arterijama povećava se sljedećim faktorima:

  • Pušenje povećava rizik od razvoja bolesti za 24%. Dim cigarete ima stresan učinak na srce i oštećuje unutrašnju oblogu krvnih žila.
  • Konstantno povišeni krvni pritisak povećava opterećenje na srčani mišić.
  • Visoki holesterol. Supstanca se sintetiše u jetri iz zasićenih masti. Disfunkcija jetre uzrokuje povišen holesterol u krvi.
  • Nepravilna prehrana. Prekomjerna količina masne, slatke hrane u prehrani dovodi do stvaranja "lošeg" kolesterola, koji se taloži na zidovima krvnih žila.
  • Ograničena motorička aktivnost uzrokuje zagušenje krvožilnog sustava. Sedeći način života pojačava učinak drugih faktora rizika.
  • Rizik od razvoja ateroskleroze 2 puta je veći kod pacijenata sa šećernom bolešću.
  • Nasljednost Prisustvo bolesti kod muškaraca mlađih od 55 godina i žena mlađih od 65 godina s kojima je povezan krvni odnos pokazatelj je genetske predispozicije za razvoj patologije.
  • Prekomjerna težina, gojaznost.

Faze razvoja patologije

Razvoj aterosklerotske srčane bolesti (ABS) se javlja postepeno. Patološki proces uključuje nekoliko uzastopnih stadijuma:

  1. U prvoj fazi formira se lipidna (masna) mrlja. Primjećuje se lokalno smanjenje protoka krvi, dolazi do manjeg oštećenja koronarnih arterija u obliku edema i labavljenja vaskularnog zida. Točka grananja posuda je najosjetljivija. U početnoj fazi bolesti tijelo pokreće zaštitni mehanizam usmjeren na uništavanje lipidnih naslaga i uklanjanje oštećenja vaskularnih zidova. Trajanje prve faze ovisi o pojedinačnim karakteristikama tijela. Masne mrlje mogu se otkriti pomoću povećalih.
  2. Liposkleroza - naziv drugog stadija bolesti. Karakterizira ga stvaranje aterosklerotskog plaka - na mjestu taloženja lipida raste vezivno tkivo. Rastopiti neoplazmu nije praktično. Fragmenti ateroma začepljuju lumen koronarne arterije, a njegovo mjesto pričvršćivanja pogodno je za stvaranje krvnih ugrušaka.
  3. U trećem stupnju patologije, ateromatozni plak se pričvršćuje kalcijevim solima (kalcifikacija). Takve su strukture posebno guste i značajno sužavaju promjer krvne žile.

Aterosklerotski plakovi se s daljnjim razvojem bolesti stvrdnu ili puknu. Ojačane strukture ometaju isporuku kisika i hranjivih sastojaka u srce. Pacijent osjeća bol u srcu, nelagodu, postoji napad angine pektoris. Trombociti (krvne ćelije) su aktivno vezani za rupturiranu ateromu i stvara se tromb. To pogoršava simptome angine pectoris i dodatno sužava lumen koronarne arterije. Sa potpunom blokadom žila razvija se infarkt miokarda (nekroza mišićne membrane srca).

Narodni načini

U liječenju srčanih bolesti, prije svega, morate se pridržavati dijeta. U prehrani bi trebale biti sljedeće hrane:

  • nemasno meso, govedina, perad,
  • mliječni proizvodi,
  • nemasne sorte ribe,
  • maslinovo ulje
  • raženi hljeb, tjestenina od durum pšenice, mekinje,
  • povrće i voće bogato vlaknima.

Decokcije i infuzije od:

  • glog
  • kora vrbe
  • zeleni čaj.

Takođe je dobro jesti češnjak i luk.

Pomaže popularna popularna dekocija bilja za liječenje ateroskleroze srca. Svi sljedeći sastojci uzimaju se u količini od 50 g:

  • Glog (cvjetovi).
  • Bokovi ruža.
  • Smeđe morske alge.
  • Listovi koprive
  • Kadulja ostavi.
  • Listovi breze.
  • Sjeme kumine
  • Herb knotweed.
  • Polje s travom.
  • Trava imele.
  • Yarrow

Sve su komponente pomiješane. Kašika mješavine kuhana je čašom ključale vode. Insistirajte 3 sata. Uzimajte juhu 3 puta dnevno (prije jela).

Prije upotrebe narodnih recepata obavezno se posavjetujte sa ljekarom. Postoje kontraindikacije za upotrebu bilja u liječenju.

Koje su posledice bolesti

Aterosklerotska bolest srca može uzrokovati ozbiljne komplikacije kao što su:

  • aritmija,
  • angina pektoris
  • hronični krvotok,
  • srčani udari
  • kardijalgija
  • post-infarktna kardioskleroza.

A ovo nije potpuni popis. Aterosklerotska bolest srca uzrok je smrti mnogih ljudi. Pogotovo nakon 50. godine.

Prognoza takvog oboljenja zavisi od toga koje se mere koriste za lečenje i poboljšanje stanja, kao i od životnog stila pacijenta. Važna je i prisutnost patoloških promjena u vitalnim organima.

Komplikacije

Kardioskleroza je podmukla bolest. Patološke promjene na koronarnim arterijama dovode do razvoja ozbiljnih bolesti, od kojih svaka ima svoju kliničku sliku:

  • Angina pectoris. Javlja se uz djelomičnu opstrukciju koronarne arterije. Manifestira se u obliku nelagode, poput probavne smetnje. Jaki napad karakterizira bol u srcu, zrači u leđa, želudac, ruke, vrat, donju vilicu. Napad izaziva stres i fizičku aktivnost. U roku od 10 minuta, akutno stanje nestaje. Lijekovi s nitroglicerinom olakšavaju napad.
  • Aritmija. Pacijent osjeća palpitacije srca, preskakujući otkucaje u prsima. Uz to, prisutna je opća slabost, umor, bezobzirna anksioznost, kratkoća daha, bol u grudima, vrtoglavica, kratkotrajni gubitak svijesti.
  • Zatajenje srca. Patologiju karakteriše kratkoća daha zbog zastoja tečnosti u plućima. Pacijent se osjeća umorno, ima oticanje gležnja, kašalj, vrtoglavicu, bol u grudima. Postoji gubitak apetita i poremećaj sna.
  • Spontani srčani zastoj. Najopasnija komplikacija. Morate odmah pozvati hitnu pomoć na reanimaciju.

Ateroskleroza je sistemska bolest. Ona prekida protok krvi u cijelom sustavu, što dovodi do razvoja drugih vaskularnih patologija i pogoršanja hroničnih patologija. Među komplikacijama zabilježeni su trofični čiri, akutno zatajenje srca, tromboembolija, teški oblici infarkta miokarda, moždani udari, aneurizme, dilatacija srca (povećani volumen komore) i iznenadna smrt.

Liječenje ateroskleroze srca

Izbor liječenja koronarne ateroskleroze ovisi o stadijumu razvoja bolesti. Zbog dugog asimptomatskog razvoja patologije nije je moguće izliječiti. Simptomi i napredovanje ABS-a, razvoj komplikacija može se kontrolirati pomoću niza terapijskih mjera. Ovo je korekcija životnog stila, liječenje lijekovima, hirurška intervencija.

Eliminacija faktora rizika učinkovito usporava razvoj aterosklerotskih promjena u koronarnim žilama. Oslobađanje od loših navika, izvediva redovita tjelesna aktivnost, pravilna prehrana osnovni su zadaci stabilizacije stanja krvnih žila. Antiaterosklerotska dijeta uključuje sljedeća pravila:

  • Kao izvore proteina unesite u prehranu govedinu, meso peradi (bez kože), morsku ribu, mliječne kiseline s ograničenim udjelom masti. Dozvoljeno je koristiti jedno pileće jaje dnevno.
  • Dajte prednost biljnim mastima - maslinovim, suncokretovim i uljanim repicama. Iz prehrane isključite životinjske masti, palmino i kokosovo ulje.
  • U ugljikohidratnu komponentu prehrane uključuju integralni kruh, tjestenine od durum pšenice, žitarice.
  • Prisutnost vlakana, vitamina i minerala obavezna je, stoga je povrće i voće uključeno u jelovnik u bilo kojem obliku.

Terapija lijekovima

Režim liječenja ABS-om uključuje lijekove različitih farmakoloških učinaka. Lista potrebnih lijekova uključuje:

  • Statini Lijekovi za snižavanje holesterola. Ovo je atorvastatin, rosuvastatin.
  • Sredstva protiv trombocita Lijekovi koji sprečavaju stvaranje ugrušaka u krvi. Na primjer, Aspirin, Ticagrelor, Klopidogrel.
  • Beta blokatori Imaju usmeren efekat na usporavanje rada srca i snižavanje krvnog pritiska. U ovoj grupi su bisoprolol, nebivolol.
  • Nitroglicerin. Proširi koronarne arterije za kratko vreme da poboljša krv u srcu. Lijek je dostupan u različitim doznim oblicima: tablete, sprej, flaster.
  • Inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (Perindopril, Ramipril), blokatori receptora angiotenzina (Losartan, Valsartan). Obje grupe lijekova smanjuju krvni pritisak i usporavaju razvoj ateroskleroze srca.
  • Diuretski lijekovi. Uklonite višak tekućine i pomoći u snižavanju pritiska. Na primjer, Furosemid, torasemid.

Pogledajte video: CT angiografija i CT koronarografija (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar