Post će izliječiti dijabetes

Naučnici sa Univerziteta u Torontu i ljekari iz bolnice Scarborough u Kanadi smislili su novi način liječenja dijabetesa tipa 2. Da biste to učinili, stupite u štrajk glađu i rijetko jedite - jednom u dva ili tri dana.

Tri bolesna muškarca u dobi od 40 do 67 godina obratila su se stručnjacima. Stalno su uzimali inzulin i lijekove za suzbijanje simptoma bolesti. Kao i mnogi dijabetičari, imali su visok krvni pritisak, prolazili su nivo holesterola i višak kilograma.

Naučnici su predložili da pacijenti gladuju. Dva pacijenta jela su svaki drugi dan, a jedan svaka tri dana. Ispitanici su mogli piti samo vodu, kafu i čaj, kao i uzimati multivitamine. To je trajalo nekoliko meseci.

Sva trojica su pokazala pozitivne rezultate. Razina glukoze i inzulina u njihovoj krvi pala je na gotovo normalne razine, dok su pacijenti još uvijek gubili na težini, a krvni tlak im se smanjio.

Ljekari su zaključili: čak i 24-satno gladovanje pomoći će nekim pacijentima da uklone znake bolesti i riješe se potrebe da uzimaju planine tablete. Ali, prema riječima ljekara, nisu uspjeli dokazati da je takva terapija učinkovita za sve. Možda su bili suočeni sa izoliranim slučajevima oporavka.

Danas jedna deseta osoba u svijetu pati od dijabetesa. U 80% slučajeva glavni uzrok ove bolesti je prekomjerna težina i pothranjenost. Vitka i aktivna, ova je bolest izuzetno rijetka.

News.ru je od ruskih ljekara saznao da će odbijanje hrane pomoći pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2 da se oporave. Mišljenja ljekara su podijeljena. Neki tvrde da je štrajk glađu način rada na koji se mogu riješiti ove bolesti, drugi su uvjereni da se dijabetes ne može izliječiti gladovanjem, bez pravilne prehrane i sporta.

Glad će pomoći poraziti bolest samo u prvom stadiju, a u drugom će samo pogoršati već loše zdravlje. Stoga prije nego što riskirate, trebalo bi da odmerite prednosti i nedostatke.

„Post je podsticaj za vraćanje inzulinske osetljivosti na ćelije“- objašnjava Rimma Moisenko.

Takođe, prema njenim riječima, odbijanje hrane pomoći će održavanju mladosti. Nakon 25 godina, ljudske stanice prestaju se množiti i dijeliti, te počinju umrijeti. Glad im ometa ovaj proces, on „oživljava“ ćelije.

Neki lijekovi koje uzimaju dijabetičari nisu kompatibilni s postenjem. Ako osobi promaše jedan ili dva obroka, onda može pasti u hipoglikemijsku komu. Kod dijabetesa je uravnotežena prehrana mnogo korisnija od posta. Odbijanje hrane usporit će metabolizam, osoba će još više dobiti na težini. Dijabetes se u početnoj fazi može ispraviti jednostavnom promjenom prehrane i time smanjenjem tjelesne težine. Znam mnoge slučajeve takvog liječenja dijabetesa bez lijekova.

endokrinolog-nutricionista, osnivač Vodiča za ishranu korak po korak

Post - čak i 16 sati - pomaže čovjeku da dobije prilično izražen stres na ćelijskom nivou. Ćelije počinju da se podvrgavaju ovom stresu i aktiviraju svoj rad. Tako se obnavlja normalna stanična aktivnost, ubrzavaju se metabolički procesi. Ćelije počinju da osećaju inzulin. Osoba počinje gubiti kilograme. Prvo se oslobodi simptoma metaboličkog sindroma, a potom - od samog dijabetesa. Ali nemoguće je naglo odbiti hranu. Potrebno je pripremiti tijelo - postepeno povećavajte intervale između obroka.

doktor najviše kategorije, nutricionista, kardiolog, fizioterapeut, kandidat medicinskih nauka, tvorac autorskog programa za pronalaženje ljepote i zdravlja:

Pogledajte video: Ishrana i rak (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar