Odgovor hrane na inzulin: tablica

Dijeta protiv dijabetesa je nauka! Pacijenti treba da broje hlebne jedinice, uzimaju u obzir vrednosti GI (glikemijskog indeksa), izbegavaju konzumiranje „brzih“ ugljenih hidrata, proveravaju vrednosti šećera pre i posle jela u obliku zavisnom od insulina. Mnogo je poteškoća, ali bez pridržavanja pravila, razina glukoze raste, razvijaju se opasne komplikacije i pogoršava se opće stanje.

Indeks inzulina (AI) prilično je nov koncept u endokrinologiji. Na osnovu studija, nutricionista D. Brand-Muller utvrdila je da mnogi proizvodi imaju visok indeks inzulina sa optimalnim vrijednostima glukoze koja ulazi u krv. Tablica sadrži podatke o AI i GI za mnoge proizvode, preporuke o prehrani za dijabetes, zanimljive informacije o mliječnim proizvodima.

Indeks inzulina: šta je to

Vrijednost ukazuje na odgovor inzulina na upotrebu određenog proizvoda. Specifični pokazatelj pomaže da se shvati ne samo stopa nakupljanja glukoze u krvi, već i period tokom kojeg inzulin pomaže da se ukloni ova komponenta. Indeks inzulina mora se uzeti u obzir pri hranjenju dijabetičara sa inzulinom (prvom) vrstom patologije: poznavanje razine AI omogućava vam preciznije predviđanje doze inzulina za sljedeću injekciju.

U toku studije pokazalo se da nazivi bez ugljikohidrata (riba, meso) i neki proizvodi sa niskim glikemijskim indeksom (skuta, jogurt) izazivaju oslobađanje inzulina. AI vrijednosti za ove kategorije su još pogođenije: skuta sir 130 s GI od 30, jogurt - 115 s glikemijskim indeksom od 35, meso i riba - od 30 do 60 u nedostatku ugljikohidrata.

Kako se izračunavaju pokazatelji

Referentna vrijednost je 100%. Profesor iz Australije uzeo je za osnovu izdanje inzulina zabilježeno nakon jela parče bijelog hljeba s energetskom vrijednošću od 240 kcal. Tokom studija, porcije drugih proizvoda također su imale naznačeni sadržaj kalorija.

Tokom testiranja, pacijenti su koristili jedno od imena, zatim su, u intervalima od 15 minuta, dva sata liječnici uzimali uzorak krvi kako bi razjasnili vrijednosti glukoze i inzulina u krvi. U većini slučajeva proizvodi s GI od 60 jedinica ili više imali su i više od prosječnih AI pokazatelja, ali bilo je izuzetaka: riba, skuta, meso, prirodni jogurt.

U procesu istraživanja profesor D. Brand-Muller proučavao je vrijednosti AI u 38 vrsta hrane. Kasnije su za mnoge stavke sastavljene tablice indeksa inzulina.

Kako povećati testosteron kod muškaraca lijekovima? Pogledajte pregled efikasnih lijekova.

Saznajte kako uzeti krvni test za hormone štitnjače i šta pokazuju rezultati iz ovog članka.

Šta utiče na nivo AI

Višegodišnja istraživanja pokazala su da se vrijednosti indeksa inzulina povećavaju pod utjecajem nekoliko faktora:

  • duga termička obrada,
  • prisutnost mnogih sastojaka u tanjuru
  • specifična prerada tijekom pripreme, na primjer, u alkoholna pića,
  • visoki protein sirutke
  • kombinacija mliječnih proizvoda sa kašom, tjesteninom, knedlama, hljebom.

Zašto nam treba brojanje vrijednosti

Uz dijabetes, pretilost se često razvija, morate pratiti ne samo razinu šećera u krvi, već i kalorični sadržaj jela. Važno je znati da je inzulin akumulator hormona koji je odgovoran za nadoknadu zaliha masti tijekom posta.

Uz česte promjene razine inzulina, masnoća se aktivno puni i proces sagorijevanja kalorija prestaje. Kombinacija visokog glikemijskog indeksa s AI vrijednostima iznad prosjeka (60 jedinica ili više) ubrzava debljanje, ometa gubitak težine, što otežava tijek dijabetesa.

Ako pacijent ima tablicu s vrijednostima inzulina i glikemijskog indeksa, tada je lakše navigirati može li se ovaj proizvod koristiti ili je bolje zamijeniti ga drugim imenom. Trebate znati: kombinacija dva visoka pokazatelja ubrzava nakupljanje glukoze u krvi, izaziva oslobađanje inzulina.

Tabela inzulina i glikemijskog indeksa

Mnogi proizvodi s visokim vrijednostima Gl imaju slične AI pokazatelje, na primjer, bijeli hljeb - 100, proizvodi od brašna - od 90 do 95, slatkiši - 75. Što više šećera, trans masti, konzervansa to su viša oba pokazatelja. Toplinska obrada značajno povećava GI i AI.

Primjećen je mali odgovor inzulina na umjerene i visoke GI vrijednosti kod sljedećih vrsta hrane:

Sirova jaja imaju AI nivo od oko 30, meso - od 50 do 60 jedinica, riba - 58.

Puna tablica vrijednosti:

Vrste hraneIndeks glikemijskih proizvodaIndeks proizvoda inzulina
Glazirane kukuruzne pahuljice8575
Kreker8087
Voćni jogurt52115
Čokoladice70120
Zobena kaša6040
Čips od krumpira8565
Tjestenina od durum pšenice4040
Jaja031
Leća3059
Hljebni hljeb6555
Beli hleb101100
Torte i kolači75–8082
Riba058
Jabuke3560
Govedina051
Grožđe4582
Raženi hleb6596
Kuhani krompir70121
Karamela80160
Kikiriki1520
Narandže3560
Kremni sladoled6089
Banane6081
Kolačići sa kratkim pečenjem5592
Bijeli pirinač6079
Braised Grah40120
Posni sir30130

Zanimljive činjenice o mliječnim proizvodima

Tokom studije, profesor D. Brand-Muller otkrio je da korisna niskokalorična imena - skuta sir i jogurt imaju visoku AI na pozadini niskog GI. Ovo je otkriće dovelo do potrage za uzrocima značajnih razlika i aktivnog oslobađanja inzulina.

Mliječni proizvodi ubrzavaju oslobađanje akumulatora hormona aktivnije od nekih vrsta ugljikohidratnih namirnica, ali masne naslage se ne pojavljuju nakon jela jogurta, mlijeka, skute. Taj fenomen se naziva i „paradoks inzulina“.

Studije pokazuju da i pored visokog AI mliječni proizvodi ne doprinose pretilosti. Još jedna važna tačka - kombinacija mlijeka i kaše povećava kalorični sadržaj jela i GI pokazatelje.

Naučnici su otkrili da jedenje hljeba s mlijekom povećava indeks inzulina za 60%, kombinacija s tjesteninom - za 300%, ali nivo glukoze praktično je nepromijenjen. Zašto postoji takva reakcija? Ni odgovora nema.

Naučnici još ne znaju zašto upotreba mliječnih proizvoda izaziva aktivnije oslobađanje inzulina od primanja otopine laktoze. Istraživanja u ovom pravcu su u toku.

Saznajte o prvim znacima i simptomima hipoglikemijske kome, kao i o pravilima hitne pomoći.

AMH hormon: šta je to u žena i koja je uloga važnog regulatora? Pročitajte odgovor na ovoj adresi.

Slijedite vezu http://vse-o-gormonah.com/vnutrennaja-sekretsija/podzheludochnaya/lechenie-pri-obostrenii.html i pročitajte o pravilima za liječenje gušterače biljem tijekom pogoršanja bolesti.

Korisni savjeti za dijabetičare

Uz oštećenje gušterače, važno je ne samo znati nivo GI i AI za određene proizvode, već i zapamtiti principe prehrane. Endokrinolozi i nutricionisti inzistiraju na važnosti prehrane u drugoj i prvoj vrsti patologije.

Čak i uz svakodnevne injekcije inzulina, ne treba zaboraviti na kalorije, jedinice hljeba, glikemijski i inzulinski indeks. Samo u prisutnosti samodiscipline, pacijent može računati na prilično dobar nivo zdravlja na pozadini hronične patologije.

Pet važnih pravila:

  • Odbijte ili rijetko konzumirajte ograničeni broj predmeta s visokim GI i AI vrijednostima.
  • Pridržavajte se normi hljebnih vrsta s dijabetesom ovisnim o inzulinu.
  • Svi proizvodi koji se bez termičke obrade mogu koristiti bez štete zdravlju, dobivaju se svježi.
  • Ima više povrća: indeks inzulina niži je od ribe, mesa i mliječnih proizvoda.
  • Parite, odbijajte prženu hranu, ne jedu brzu hranu i koncentrate iz kesa.

Saznajte više korisnih informacija o tome što je inzulinski indeks prehrambenih proizvoda i zašto je potreban iz sljedećeg videa:

Inzulin i glikemijski indeks: šta je to i koja je njihova razlika?

Većina zdravih ljudi zna što je glikemijski indeks namirnica. GI odražava nivo apsorpcije složenih ugljenih hidrata u tijelu i kako oni zasićuju krv glukozom. Dakle, indeks GI izračunava se ovisno o tome koliko određeni proizvod može povećati koncentraciju šećera u krvotoku.

Glikemijski indeks izračunava se na sljedeći način: nakon korištenja proizvoda, tijekom dva sata, svakih 15 minuta, krv se ispituje na glukozu. U ovom se slučaju obična glukoza uzima kao referentna točka - asimilacija 100 g = 100%, ili 1 g šećera odgovara 1 konvencionalnoj jedinici GI.

Prema tome, kada se glikemijski indeks proizvoda poveća, tada će razina glukoze u krvi nakon njegove upotrebe biti znatna. A to je posebno opasno za dijabetičare, što negativno utiče na rad cijelog organizma. Stoga su takvi pacijenti naučili samostalno izračunati GI, čineći dijetu za to.

Međutim, relativno nedavno su provedena posebna istraživanja koja su omogućila ne samo otkrivanje razine glukoze koja ulazi u krv, već i vrijeme otpuštanja inzulina iz šećera. Također, preduvjet za pojavu koncepta indeksa inzulina bio je da ne samo ugljikohidrati doprinose proizvodnji inzulina. Pokazalo se da proizvodi koji sadrže ugljene hidrate (riba, meso) takođe izazivaju oslobađanje inzulina u krv.

Dakle, insulinemic indeks je vrijednost koja odražava inzulinski odgovor proizvoda. Posebno je takav pokazatelj važno uzeti u obzir kod dijabetesa tipa 1, tako da se volumen ubrizgavanja inzulina može apsolutno točno odrediti.

Da biste znali kako se razlikuje glikemijski i inzulinski indeks, morate razumjeti kako tijelo funkcionira, posebno metabolički procesi koji se događaju u probavnim organima. Kao što znate, glavni dio energije ide u tijelo u procesu metabolizma ugljikohidrata, u kojem je razgradnja ugljikohidrata podijeljena u nekoliko faza:

  1. Primljena hrana počinje se apsorbirati, jednostavni ugljikohidrati se pretvaraju u fruktozu, glukozu i prodiru u krv.
  2. Mehanizam cijepanja složenih ugljikohidrata složeniji je i dugotrajniji, on se provodi uz sudjelovanje enzima.
  3. Ako hrana fermentira, tada glukoza ulazi u krvotok i gušterača proizvodi hormon. Taj je postupak karakterističan za odgovor na inzulin.
  4. Nakon što je došlo do skoka inzulina, potonji se kombinira sa glukozom. Ako je ovaj proces prošao dobro, tada tijelo prima energiju potrebnu za život. Njegovi ostaci prerađuju se u glikogen (reguliše koncentraciju glukoze), koji ulazi u mišiće i jetru.

Ako metabolički proces ne uspije, masne ćelije prestaju apsorbirati inzulin i glukozu, što dovodi do prekomjerne težine i dijabetesa. Ako znate kako ugljikohidrati sudjeluju u metabolizmu, tada možete shvatiti razliku u indeksima.

Stoga glikemijski indeks odražava koliki će stupanj glukoze biti u krvi nakon konzumacije određenog proizvoda, a indeks inzulina koji se nalazi ispod, pokazuje stopu unosa šećera u krv i vrijeme otpuštanja inzulina.

Ali oba su ova koncepta međusobno povezana.

Što je indeks inzulina

Naučnici devedesetih godina prošlog vijeka govorili su o takvom konceptu poput inzulinskog indeksa (AI), koji je šokirao mnoge nutricioniste i medicinske radnike. Ovaj koncept dokazuje da možete dobiti bolji iz hrane koja se smatra dijetalnom. Na primjer, jedenje mlijeka, skute, ribe i mesa povećava osjetljivost gušterače i ona počinje proizvoditi prirodni inzulin.

Ovaj hormon je aktivno uključen u asimilaciju ne samo šećera, već i masti i aminokiselina, tako da ga gušterača počinje stvarati nakon gutanja ovih tvari. Na temelju ovih studija stručnjaci su uveli koncept indeksa inzulina (AI). Pokazuje nivo sinteze inzulina kada jedete drugu hranu. Digitalno gledano, indeks se mjeri za dio proizvoda koji sadrži 240 kcal. Za "referentnu tačku" uzet je bijeli hljeb, čiji je AI = 100.

Od indeksa inzulina zabilježeno je iz glikemije

Glikemijski indeks (GI) često se brka s indeksom inzulina, ali te vrijednosti imaju malo zajedničkog. Poznato je da osoba postaje deblja od viška ugljikohidrata. Hrana bogata ugljikohidratima uključuje slatku, brašnastu hranu. Njihova upotreba povećava količinu glukoze u tijelu, a glikemijski pokazatelj odražava utjecaj hrane na šećer u krvi.

Šećer nije uvijek krivac za višak kilograma. Štetna jela s dijetalnog stanovišta, poput skute, krompira i jogurta, također mogu pokrenuti oslobađanje hormona gušterače. Zašto se to događa, naučnici ne mogu sa sigurnošću reći, ali postoji činjenica: hrana koja sadrži minimalnu količinu ugljikohidrata ili ih uopšte ne uključuje može izazvati inzulinski odgovor proizvoda. Na osnovu tih podataka naučnici su izvadili koncept inzulinskog indeksa.

Zašto je ovaj hormon toliko užasan, čija naleta nastaje nekoliko puta dnevno nakon jela hranu? Ako je količina inzulina u prihvatljivoj normi, tada ne biste trebali brinuti. Povećani sadržaj inzulina u krvi daje tijelu signal ne samo da ne sagorijeva masti, već ga i skladišti, blokirajući rad takvog enzima koji sagorijeva masti kao lipaza.

Moram li uzeti u obzir inzulinski indeks hrane

Ako usporedimo AI i GI između sebe, ovi pokazatelji nisu uvijek jednaki. Popularne jabuke imaju takve pokazatelje: GI = 30, i AI = 60, tj. dvostruko više. To jest, ovo voće sa niskim udjelom kalorija daleko je od dijetalnog izgleda kao što se čini. Iz tog razloga ljudi koji imaju povećanu osjetljivost na inzulin (pate od dijabetes melitusa), kao i oni koji slijede njihov lik, definitivno moraju razmisliti o AI hrani kako ne bi povećali dozu hormona.

Pogledajte video: Koliko jedno cijelo ima polovina, trećina, četvrtina, . . (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar