TOP 9 najboljih glukometra

Elektrohemijski glukometri smatraju se najprikladnijim, tačnijim i najkvalitetnijim. Najčešće dijabetičari kupuju takve vrste uređaja za mjerenje nivoa šećera u krvi kod kuće. Analizator ovog tipa koristi amperometrijski ili kulometrijski princip rada.

Dobar glukometar omogućava vam praćenje nivoa glukoze u tijelu svakog dana i daje tačne rezultate istraživanja. Ako redovno pratite rad šećera, to vam omogućava pravovremeno prepoznavanje razvoja ozbiljne bolesti i sprečavanje pojave komplikacija.

Odabir analizatora i odlučivanje koji je bolji, vrijedno je odlučiti o ciljevima kupovine uređaja, ko će ga koristiti i koliko često, koje su funkcije i karakteristike potrebne. Danas je na tržištu medicinskih proizvoda predstavljen širok izbor različitih modela po povoljnim cijenama za potrošače. Svaki dijabetičar može odabrati svoj uređaj prema ukusu i potrebama.

Procena funkcionalnosti

Sve vrste glukometra imaju razliku ne samo u izgledu, dizajnu, veličini, već i u funkcionalnosti. Da biste kupnju učinili korisnom, profitabilnom, praktičnom i pouzdanom, vrijedi unaprijed istražiti dostupne parametre predloženih uređaja.

Elektrohemijski glukometar mjeri šećer količinom električne struje koja nastaje kao rezultat interakcije krvi i glukoze. Takav dijagnostički sistem smatra se najčešćim i najpreciznijim, pa se dijabetičari najčešće odlučuju za ove uređaje. Za uzorkovanje krvi koristite ruku, rame, bedro.

Procjenjujući funkcionalnost uređaja, također morate obratiti pažnju na cijenu i dostupnost isporučenih potrošnih materijala. Važno je da se test trake i trakice mogu kupiti u bilo kojoj obližnjoj ljekarni. Najjeftinije su test trake ruske proizvodnje, cijena stranih analoga dvostruko je veća.

  • Pokazatelj tačnosti najviši je za uređaje stranih proizvođača, ali čak i oni mogu imati razinu pogreške do 20 posto. Također treba imati na umu da na pouzdanost podataka mogu utjecati brojni faktori u obliku nepravilne uporabe uređaja, uzimanja lijekova, provođenja analize nakon jela, pohranjivanja test traka u otvoreni kofer.
  • Skupiji modeli imaju veliku brzinu izračuna podataka, pa se dijabetičari često odlučuju za visokokvalitetne glukometre proizvedene u inozemstvu. Prosječno vrijeme izračuna za takve uređaje može biti 4-7 sekundi. Jeftiniji analozi analiziraju u roku od 30 sekundi, što se smatra velikim minusom. Po završetku studije emitira se zvučni signal.
  • Ovisno o državi proizvodnje, uređaji mogu imati različite mjerne jedinice, na što se mora obratiti posebna pažnja. Ruski i europski glukometri obično koriste pokazatelje u mmol / litru, uređaji američke izrade i analizatori izrađeni u Izraelu mogu se koristiti za analizu mg / dl. Dobiveni podaci mogu se lako pretvoriti množenjem brojeva s 18, ali za djecu i starije osobe ova opcija nije prikladna.
  • Potrebno je saznati koliko krvi analizator treba za tačan pregled. Tipično, potreban volumen krvi za jedno istraživanje je 0,5-2 μl, što je jednaka količini krvi po kap.
  • Ovisno o vrsti uređaja, neki brojili imaju funkciju pohranjivanja pokazatelja u memoriju. Memorija može biti 10-500 mjerenja, ali za dijabetičare obično nije dovoljno više od 20 novijih podataka.
  • Mnogi analizatori mogu sastaviti i prosječne statistike za sedmicu, dvije sedmice, mjesec i tri mjeseca. Takve statistike pomažu u dobivanju prosječnog rezultata i procjeni ukupnog zdravstvenog stanja. Takođe, korisna osobina je mogućnost spremanja tragova prije i nakon jela.
  • Kompaktni uređaji su najprikladniji za nošenje u torbici ili džepu. Pogodno ih je ponijeti sa sobom na posao ili na neko putovanje. Osim dimenzija, težina bi trebala biti i mala.

Ako se koristi drugačija serija test traka, prije analize potrebno je provesti kodiranje. Taj se postupak sastoji od unosa određenog koda navedenog na ambalaži potrošnog materijala. Ovaj postupak je prilično kompliciran za starije ljude i djecu, tako da je bolje u ovom slučaju odabrati uređaje koji se automatski kodiraju.

Potrebno je provjeriti kako je glukometri kalibriran - sa punom krvlju ili plazmom. Za mjerenje razine glukoze u plazmi, za usporedbu s općenito prihvaćenom normom, od dobivenih pokazatelja bit će potrebno oduzeti 11-12 posto.

Uz osnovne funkcije, analizator može imati budilnik s nekoliko načina podsjetnika, prikaz pozadinskog osvjetljenja, prijenos podataka na osobni računar. Također, neki modeli imaju dodatne funkcije u obliku ispitivanja razine hemoglobina i holesterola.

Za odabir uistinu praktičnog i pouzdanog uređaja preporučuje se posavjetovati se s liječnikom, on će odabrati najprikladniji model na temelju individualnih karakteristika tijela.

OneTouch Select®

OneTouch Select je kućni aparat za kućnu upotrebu sa standardnim setom funkcija. Model ima memoriju za 350 mjerenja i funkciju izračunavanja prosječnog rezultata, ovo vam omogućava praćenje dinamike razine šećera tijekom vremena. Mjerenje se provodi na standardni način - probijanjem prsta lancetom i nanošenjem na traku umetnutu u uređaj. Moguće je postaviti etikete hrane za analizu merenja pre i posle jela odvojeno jedna od druge. Vrijeme za izdavanje rezultata je 5 sekundi.

Komplet zajedno s brojilom sadrži sve što vam je potrebno: olovku za piercing, set test traka u količini od 10 komada, 10 lanceta, poklopac za uzorkovanje krvi sa alternativnog mjesta, na primjer, podlaktica i futrolu za skladištenje. Glavni nedostatak branja je mala količina potrošnog materijala.

Upravljanje brojilom je što je jednostavnije, na kućištu su samo tri dugmeta. Veliki ekran s velikim brojem čini korištenje uređaja prikladnim čak i za osobe slabog vida.

Satelit ekspres (PKG-03)

Satellite Express jeftin je uređaj domaćeg proizvođača sa minimalnim nizom funkcija. Vrijeme analize je 7 sekundi. Memorija je dizajnirana za samo 60 mjerenja s mogućnošću podešavanja vremena i datuma uzorkovanja. Postoji analiza obavljenih mjerenja, ako je indikator normalan, pored njega će se pojaviti nasmiješeni emotikon. No, komplet sadrži sve što vam je potrebno: sam uređaj, upravljačku traku (neophodnu za provjeru ispravnog rada nakon duže pauze ili promjene izvora napajanja), probijač olovke, test trake (25 komada), futrolu.

Satellite Express jeftin je uređaj ruske izrade koji ima sve potrebne funkcije, praktičan je za upotrebu jer ima veliki ekran i intuitivne kontrole. Odličan izbor za seniore.

IHealth Smart

iHealth Smart novost je od Xiaomija, uređaj je namijenjen mladima. Njegova glavna karakteristika je mogućnost direktnog povezivanja s pametnim telefonom putem priključka za slušalice. Model se kontrolira putem mobilne aplikacije. Brojilo je kompaktne veličine i modernog dizajna. Postupak analize je sljedeći: pokreće se mobilna aplikacija na pametnom telefonu, ubacuje se uređaj s test test trakom, prst je probijen olovkom i jednokratnim lancetom, na test se nanosi kap krvi.

Rezultati će biti prikazani na ekranu smartfona, a sprema se i detaljna istorija merenja. Vrijedi napomenuti da ovaj uređaj nije vezan za određeni mobilni uređaj i može raditi s nekoliko paralelno, što vam omogućava analizu količine šećera u krvi svih članova porodice.

Uz uređaj dolazi i probijač, rezervni izvor napajanja, setovi test traka, alkoholne maramice i skarifikatori (po 25 komada). iHealth Smart je primjer ultramodernog medicinskog uređaja.

ICheck iCheck

ICheck iCheck glukometar jeftin je uređaj koji se odlikuje velikom preciznošću analize (oko 94%) zbog primjene tehnologije dvostrukog upravljanja, odnosno pri mjerenju se uspoređuje trenutni indeks dvije elektrode. Vrijeme potrebno za izračunavanje rezultata je 9 sekundi. Uređaj pruža niz prikladnih funkcija, poput memorije za 180 jedinica, mogućnost pregleda prosječnog rezultata za jedan, dva, tri tjedna ili mjesec, automatsko isključivanje. Standardna oprema: sam Ai Chek glukometar, navlaka, set test traka i aparat za skariranje (svaki po 25 komada), probijač i upute. Usput, na test trake ovog proizvođača nanosi se poseban zaštitni sloj koji vam omogućuje dodirivanje bilo kojeg područja na njemu.

EasyTouch G

EasyTouch G je jednostavan metar, čak i dijete to može podnijeti. Na kućištu su samo dva upravljačka gumba; uređaj je kodiran pomoću čipa. Test krvi traje samo 6 sekundi, a pogreška svjedočenja 7-15%, što je sasvim prihvatljivo za uređaje koji se koriste kod kuće. Glavni nedostatak ovog uređaja je oskudna oprema.

Proizvođač ne nudi testne trake besplatno, kupuju se zasebno. Komplet sadrži glukometar, olovku za probušavanje s setom od 10 jednokratnih igala, baterije, poklopac, upute za uporabu.

IME-DC iDia

IME-DC iDia je visokokvalitetni mjerač glukoze u krvi njemačkog proizvođača s mnogim korisnim funkcijama. U uređaju je implementirana posebna tehnologija, koja omogućava minimiziranje utjecaja okoline, zahvaljujući tome tačnost mjerenja dostiže 98%. Memorija je dizajnirana za 900 mjerenja s mogućnošću označavanja datuma i vremena, to omogućuje sistematske podatke koje uređaj dobiva na duži vremenski period. Osim toga, IME-DC iDia omogućava vam izračunavanje prosječnog šećera u krvi tijekom dana, tjedana ili mjeseci. Još jedna korisna nijansa - uređaj će vas podsjetiti na potrebu kontrolnog mjerenja. Automatski se isključuje minutu nakon neaktivnosti. Vrijeme izračunavanja pokazatelja glukoze u krvi je 7 sekundi.

Kodiranje instrumenta nije potrebno. Na kućištu je samo jedno dugme, pa je kontrola posebno lagana, displej velikih dimenzija opremljen je pozadinskim osvjetljenjem, a uređaj će biti zgodno koristiti i starijim osobama. Garancija na brojilo je pet godina.

Diacont bez kodiranja

Diacont je zgodan mjerač glukoze. Njegova glavna značajka je da ne zahtijeva kodiranje testnih traka, odnosno nema potrebe za unosom koda ili umetanjem čipa, uređaj se prilagođava potrošnom materijalu. Analizator je opremljen memorijom od 250 jedinica i funkcijom izračunavanja prosječne vrijednosti za različite vremenske periode. Omogućeno je automatsko isključivanje. Još jedna pogodna značajka je zvučna uzbuna u slučaju da razina šećera premaši normu. To olakšava upotrebu uređaja za slabovidne osobe.

Za utvrđivanje rezultata potrebno je samo 6 sekundi. Komplet sadrži 10 test traka, probijač, 10 jednokratnih igala za njega, poklopac, kontrolno rješenje (potrebno je provjeriti pravilan rad), dnevnik za samokontrolu, izvor napajanja i poklopac.

Contour plus

Contour Plus je prilično „pametan“ uređaj sa velikim brojem modernih funkcija, u poređenju s modelima iz ove cjenovne kategorije. Memorija je dizajnirana za 480 mjerenja s mogućnošću podešavanja datuma, vremena prije ili nakon analize obroka. Prosječni indikator izračunava se automatski za jednu, dvije sedmice i mjesec, a prikazuju se kratke informacije o prisutnosti prekoračenih ili smanjenih pokazatelja za posljednju sedmicu. U tom slučaju korisnik sam postavlja normu opciju norme. Osim toga, možete konfigurirati za primanje obavijesti o potrebi analize.

Moguće je povezati se s računarom. Druga inovacija je tehnologija „druge šanse“, koja može značajno uštedjeti potrošnju traka. Ako primijenjena kap krvi nije dovoljna, može se dodati malo na vrh iste trake. Međutim, same testne trake nisu uključene u standardni paket.

Accu-Chek Active s automatskim kodiranjem

Accu Chek Asset jedan je od najpopularnijih modela. Ne tako davno, u proizvodnju su stigle nove modifikacije uređaja - bez potrebe za kodiranjem. Uređaj je opremljen memorijom za 500 rezultata koja pokazuje datum prikupljanja i prikazuje prosječnu vrijednost u razdoblju od 7, 14, 30 i 90 dana. Moguće je povezati se s računarom putem microUSB kabla. Uređaj je neosjetljiv na spoljne uslove i može mjeriti nivo glukoze na temperaturama od 8 do 42 stepena. Mjerenje traje 5-8 sekundi (ako se test test traka nanese izvan uređaja prilikom nanošenja krvi, trebaće malo duže).

Accu-Chek Mobile

Accu Check Mobile je revolucionarni glukometar koji ne zahtijeva stalnu zamjenu test traka i lanceta. Uređaj je kompaktan, praktično ga je koristiti u bilo kojoj situaciji. Dakle, olovka-olovka je montirana na tijelu. Da biste izvršili probijanje, ne morate svaki put umetati lancetu jer je sredstvo za skariranje odmah opremljeno bubnjem na 6 igala. Ali glavna karakteristika uređaja je tehnologija "bez pruga", ona predviđa upotrebu posebnog mehanizma, u koji se odmah ubacuje 50 testova. Memorija ovog modela dizajnirana je za dvije tisuće mjerenja, moguće je povezati s računarom (ne zahtijeva instalaciju specijaliziranog softvera).

Uz to, osiguran je alarm koji će vas podsjetiti na potrebu za jedenjem i analizama. Ekspresna analiza traje samo 5 sekundi. Uz ovaj uređaj dolazi testna kaseta sa prugama, probijač sa 6 lanceta, baterijama i uputama. Accu-Chek Mobile danas je jedan od najpovoljnijih uređaja, ne zahtijeva nošenje dodatnih potrošnog materijala, analiza se može provesti u gotovo bilo kojem okruženju.

Kako odabrati glukometar

Glukometar će biti potreban ne samo dijabetičarima. Ovi su uređaji popularni među trudnicama, jer je dijabetes tijekom trudnoće prilično često odstupanje i jednostavno među ljudima koji kontroliraju svoje zdravlje. Gotovo svi moderni uređaji analiziraju na isti način - krv se uzima iz prsta, nanosi se na test traku, koja je ubačena u metar. Međutim, postoji niz nijansi na koje biste trebali obratiti pažnju prije kupovine glukometra:

  • Provodi se krvni ili plazma test,
  • Količina krvi potrebna za provođenje analize,
  • Vrijeme analize
  • Prisutnost pozadinskog osvetljenja.

Savremeni uređaji mogu analizirati ili na osnovu sadržaja šećera u krvi, ili određivanja njegove količine u plazmi. Imajte na umu da većina modernih elektromehaničkih uređaja koristi drugu opciju. Nemoguće je usporediti rezultate dobivene na uređajima različitih vrsta jedan s drugim, jer će vrijednost norme za njih biti drugačija.

Količina krvi potrebna za analizu je vrijednost navedena u mikrometrima. Što je manji, to je bolje. Prvo, potrebna je manja punkcija na prstu, a drugo, manja je vjerovatnost greške koja se dogodi kada nema dovoljno krvi.U ovom slučaju uređaj obično signalizira potrebu korištenja drugog test traka.

Vrijeme analize može varirati od 3 sekunde do minute. Naravno, ako se analiza provodi ne više od jednom mjesečno, tada ta vrijednost i nije toliko bitna. Međutim, kada se radi o desetak ograde dnevno, što manje vremena treba proći, tim bolje.

Još jedna nijansa je prisustvo pozadinskog osvjetljenja ekrana. Prikladno je koristiti ako je potrebno mjeriti noću.

Koje su funkcije

Prilikom odabira uređaja obratite pažnju na brojne dodatne funkcije kojima su obično opremljeni:

  • Prisutnost memorije je zgodna funkcija koja omogućava praćenje dinamike. Može biti različitog volumena - od 60 do 2000 jedinica. Osim toga, vrijedi obratiti pažnju na to da li je moguće navesti datum i vrijeme mjerenja, prije ili nakon obroka koji su napravljeni.
  • Sposobnost izračunavanja prosjeka u različitim vremenskim periodima, obično tokom nekoliko sedmica ili mjeseci. Ova značajka omogućava praćenje općeg trenda.
  • Povežite se sa računarom. Mogućnost povezivanja omogućava vam da podatke dobivene brojilom pošaljete za detaljnu dugoročnu analizu ili pošaljete svom liječniku. Najnovije opcije uključuju sinkronizaciju sa pametnim telefonom preko posebne aplikacije.
  • Automatsko isključivanje. Ova se funkcija nalazi na većini uređaja. Isključuju se samostalno, obično nakon 1-3 minute boravka sami, to štedi energiju baterije.
  • Prisutnost zvučnih upozorenja. Ova se funkcija može provoditi na različite načine. Neki uređaji jednostavno emitiraju signal da je vrijednost prekoračena, drugi rezultiraju rezultatom. Posebno je pogodno da osobe sa oštećenjem vida koriste takve proizvode.
  • Prisutnost alarma koji mogu signalizirati potrebu za jedenjem ili provođenjem drugih analiza.

Dakle, kako odabrati glukometar? Prije svega, profesionalni ljekari savjetuju da nastavite sa ciljevima i potrebama kupca. Obavezno pročitajte opis proizvoda i recenzije o njemu. Tako se starijim osobama savjetuje odabir prilično jednostavnih glukometra s velikim ekranom i pozadinskim osvjetljenjem. Zvučna uzbuna neće ometati. Još jedna važna nijansa pri odabiru takve tehnike, troškovi potrošnog materijala, budite sigurni da saznate koliko koštaju odvojene test trake i lancete za određeni model. No, veliki broj funkcija i povezivanje s računarom najčešće su suvišni. Mladi često vole kompaktne „pametne“ modele koje lako možete ponijeti sa sobom.

Danas na tržištu postoje proizvodi koje proizvođači nazivaju analizatorima. Takvi uređaji izračunavaju ne samo količinu šećera u krvi, već i razinu holesterola i hemoglobina. Stručnjaci savjetuju kupovinu takvih uređaja ne samo dijabetičarima, već i osobama oboljelim od srčanih bolesti.

Neinvazivne metode

Gotovo svi glukometri sugeriraju pirsing kože, što se ne sviđa svima. Dakle, analiza može izazvati određene poteškoće u male djece. Međutim, naučnici razvijaju metode bezbolne analize koje obrađuju podatke dobijene iz ispitivanja sline, znoja, disanja i suznih tekućina. Međutim, takvi beskontaktni uređaji još nisu dobili široku distribuciju.

Pogledajte video: TOP 9: Uzasne Povrede Fudbalera 16+ (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar