Orijentalna gusta pileća supa u sporom šporetu

Pileća supa - juha od piletine kuhana na laganoj vatri u vodi, obično s različitim dodacima: u juhu se mogu dodati komadi piletine, povrća, tjestenine (rezanci), žitarice poput riže ili ječma i drugih sastojaka.

Pileća supa

Pileća supa sa rezancima
Komponente
Glavnipiletina
Mogućepovrće, tjestenina, žitarice
Wikimedia Commons Media Files

Dugo se vjerovalo da pileća zaliha ima restorativni učinak, preporučivala se bolesnicima, pretpostavljalo se da je tečna hrana lakše probavljiva. Drevni grčki vojni ljekar Dioskorid, koji je živio u 1. vijeku poslije Krista, u svojoj je zbirci recepata za lijekove "De Materia Medica" govorio o pilećoj supi. Pileći juha Avicena smatrana je korisnom za pacijente, a u 12. vijeku je jevrejski filozof, teolog i liječnik Maimonides napisao da se „pileća supa ... preporučuje kao izvrsna prehrana, kao i lijek“.

Vjera u ljekovita svojstva pileće supe prešla je u zapadne kulinarske tradicije. Pileća supa posebno se povezuje s židovskom kuhinjom. Dakle, u Istočnoj Europi su Židovi petkom kuhali piletinu, a iz dobivenog juha tjednima su pripremali čorbu, koja je služila i kao obnavljanje. Jedno od modernih popularnih imena za supu je „jevrejski penicilin“.

Recepti od pileće supe već su objavljeni u prvim tiskanim kuharicama, na primjer, u knjizi Platinum "O plemenitom užitku i zdravlju" ("De honesta voluptate et valetudine", 1470). U Novom svijetu pileća supa počela se kuhati počevši od 16. vijeka.

Prema modernim istraživanjima, pileća supa može imati smirujuće i protuupalno djelovanje na prehlade. Međutim, niti jedna od provedenih studija nije do kraja otkrila da li promjene (naročito u krvi) kao rezultat konzumiranja pileće supe imaju značajan utjecaj na ljude sa simptomima prehlade.

Hemijski sastav pileće supe malo je proučavan, može značajno varirati ovisno o načinu pripreme. Međutim, vjerovanje u ljekovita svojstva pileće supe dobilo je neke naučne dokaze: otkriveno je da ispitivanja sastava juhe osim proteina i vitamina imaju pozitivan učinak na zdravstveni peptid.

Juha sadrži holesterol, ali "čini se da ima malo dokaza o pojavi efekta hiperholesterolemije kada jedete pileću supu umjereno".

Recept za supu:

Za kuhanje orijentalne pileće guste juhe u sporom šporetu je potrebno.

Krompir i mrkvu operite, ogulite i narežite na trakice. Ogulite, operite, nasjeckajte luk na pola prstena. Operite i nasjeckajte celer. Peršin operite, nasjeckajte.

Piletinu isperite, narežite na sitne kriške, posolite, popaprite, stavite u zdjelu multicookers sa maslinovim uljem, dodajte paradajz pastu, krompir, šargarepu, luk i celer, pržite u režimu "Pečenje".

Ulijte 2 litre vode, kuhajte u režimu "Gašenje" 1 sat. Ako ga želite ostaviti u režimu „grijanja“. Prilikom posluživanja pospite peršunom.

prosječna ocjena: 0.00
glasova: 0

Značajke kuhanja

Kako bi pileća šurpa zaista izgledala kao jelo uzbekistanske kuhinje, morate pravilno pristupiti odabiru sastojaka i pridržavanju svih pravila kuhanja.

Najvažnija stvar za bogat juh je kupovina pravog mesa i korištenje pravih dijelova. Glavna stvar koja nam je potrebna je piletina. Brojler nije dobar - takve kokoši ne daju željenu masnoću. Ni u kojem slučaju ne treba kupovati gotove setove za supu koji se prodaju u supermarketima. Morat ćemo ići na pijacu i kupiti staro pileće supo od pouzdane bake. Naravno, trebat će više vremena za pripremu juhe, ali ispostavit će se da je supa aromatična i bogata. Šurpa bez mesa nije šurpa. stoga vam treba mnogo mesa. Piletina se sjecka prilično velika, ne vrijedi je nasjeckati. Tijekom procesa kuhanja, pjena se uklanja žlicom.

Svi ostali sastojci koji se koriste u različitim receptima su povrće:

  • krompira
  • mrkva
  • luk
  • slatka i ljuta paprika
  • Rajčice
  • patlidžan.

Često se nalaze recepti za šurpu s dodatkom žitarica: riža, bulgur, kuskus.

Od začina poželjni:

Povrće za recept nareže se malo veće nego za običnu supu, a doda se u juhu. Treba shurpu kuhati na vrijeme prilično dugo, ali na vrlo maloj vatri, dok sve komponente ne prokuhaju. Ali, takođe ih nije vredno probaviti, u suprotnom će se supa pretvoriti u kašu.

Što se tiče posuđa, idealnim uređajem smatra se kotlom. Može se zamijeniti bilo kojom drugom tavom s debelim zidom ili tavom od lijevanog željeza - samo će u takvim jelima shurpa dovoljno prokuhati i postati zasićena i bogata.

Šurpa se poslužuje nužno vruća, možete dodati kiselo vrhnje, adjika ili senf.

Opcija prehrane

Pileća šurpa jednostavno je jelo koje je vrijedno nazvati dijetom. Piletina i povrće savršena su kombinacija za niskokalorični jelovnik ili čak za obiteljsku večeru. Krompir, rajčica, paprika i mrkva dostojni su igrati ulogu prilog.

  • 2 kg piletine
  • kilogram luka
  • mrkva - par komada srednje veličine
  • 8 mladih krumpira
  • svježi paradajz - oko 300g
  • nekoliko slatkih papričica
  • čili paprika
  • gomila peršuna
  • 1 žličica sjemenki korijandera
  • sol i svježe mljeveni biber po ukusu

Ako ste kupili nepripremljenu piletinu, trebate je izrezati i izrezati na dijelove. Za dijetalnu opciju uklonite svu kožu i masnoću, a koristite samo meso s kostima. Meso širimo u kotlu i ulijemo 3 litre hladne pročišćene vode. Stavimo na štednjak i na jakoj vatri zagrijavamo. Uklonite pjenu i smanjite toplotu na minimum. Kuhanje čorba trajat će od 20 do 40 minuta.

Ostavimo jedan luk, a ostatak očistimo, narežemo i dodamo mesu. Ogulimo i narežemo i mrkvu i bacimo ih tamo. Ljutu papriku narežite na manje krugove, usitnite sjemenke korijandera u mort i dodajte u supu. Pirjajte ovo 15 minuta.

Ogulite krompir i slatku papriku i narežite ih na kockice. Rajčice prepolovite. Dodajte krompir mesu i pirjajte 10 minuta, pa dodajte paradajz i papriku. Pirjajte dok se krompir ne skuva.

Preostali luk očistimo i narežemo na tanke polukruse. Dodajte šurpi i sol po ukusu. Sameljite peršun i takođe pospite u supu. Nekoliko minuta ugasimo i ostavimo kotao na stranu. Jelo od pilećih šurpa poslužit ćemo vruće.

Domaće sa začinima

Nije ni čudo što mnogi od nas vole orijentalna jela. Začini i začine daju svoju aromu i začinjen ukus zahvaljujući kojem jelo postaje ne samo obrok. Ovaj recept sadrži puno začina koji mogu oduševiti većinu pravih gurmana.

  • 2 litre vode
  • 600 g komada pileće supe
  • krompir - 4 gomolja
  • jedna velika mrkva
  • jedna slatka bugarska paprika
  • par svježih rajčica
  • kašika rajčice
  • peršun - 1 kašika
  • pola čajne žličice začina hmelj suneli
  • 3 graška paprika
  • lovorov list
  • nasjeckane sjemenke korijandera - na vrhu čajne kašike
  • po ukusu sol i crni biber

Ako je piletina gotova, isjeckana na komade i oprana, potom je stavite u šerpu, sipajte vodu, dodajte sol i začine. Zagrijte na srednje jakoj vatri, uklonite pjenu sa žlicom i, smanjujući vatru, kuhajte pod poklopcem 30-40 minuta.

Krompir očistimo, narežemo na kockice i stavimo u tavu do piletine. Ogulimo i i mrkvu narežemo na pola kruga, luk na pola prstena, paradajz narežemo na 4 dela, a biber narežemo na trakice. Sve povrće pržite na biljnom ulju 5 minuta.

U šerpu dodajte paradajz pastu i promiješajte, pirjajte na laganoj vatri 10 minuta, a zatim povrće prebacite u supu. Dodajte sol po ukusu, poklopite poklopcem i kuhajte šurpu još 15 minuta.

Pustite juhu da odstoji 15 minuta i izlijte je na tanjire.

Opcija za spor štednjak

Odlika tradicionalne šurpe je velik broj povrća, mesa i povrća. Ali tečnost bi trebala biti manja. Šurpa od piletine u laganom šporetu vrlo podsjeća na ono pravo узbekatsko jelo. A sve zato što tokom procesa kuhanja sačuva miris začina i začina i prelazi u juhu.

  • polovica pileća juha (otprilike 800-900 g)
  • par velikih krumpira
  • nekoliko šargarepe
  • luk
  • jednu belu papriku
  • nekoliko paradajza
  • sjemenke kopra po ukusu
  • sol po ukusu i biber
  • ulje za kuhanje

U šerpu sipajte 2-2,5 litara vode, rasporedite pripremljene komade piletine. Donesite do vrenja i žlicom izvadite pjenu. Kuhajte 40-60 minuta (ovisno o starosti piletine). 15 minuta prije kraja kuhanja dodajte sjemenke kopra.

Sada pripremimo povrće. Mrkvu naribajte na krupnoj rerni. Luk sitno naseckati, krompir isjeći na kockice. Rajčicu narežite na četvrtine, a papriku na 8 uzdužnih dijelova.

U posudi za više kuhala ugrijte ulje i pržite mrkvu i luk 10 minuta u režimu "Prženje". U uređaj stavimo kockice krompira i pržimo još 10 minuta.

Filtrirani juhu kuhani od piletine filtrirajte u zdjelu uređaja, a meso stavite na stranu. Dodajte papriku i paradajz. Postavili smo režim „Prvi tečajevi“ i kuhali 10 minuta. Po želji možete dodati i kopar zelje.

Nakon signala za završetak, zatvorite poklopac štednjaka i pustite da juha vari. Poslužite vruće, u svaki tanjir stavite komade gotove piletine.

Komentari i recenzije

27. maja yugai ludmila65 # (autor recepta)

5. juni 2016. Olgastih #

4. juna 2016.

4. juna 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

4. juna 2016. Maryana_Z #

4. juna 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

4. lipnja 2016. laka-2014 #

4. juna 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

4. juna 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. juna 2016. mamaliza #

4. juna 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. juna 2016. Tri sestre #

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. juna 2016. mariana82 #

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. juna 2016. Lyudmila NK #

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. juna 2016. xmxm #

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. juna 2016. xmxm #

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. juna 2016. xmxm #

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. juna 2016. xmxm #

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. juna 2016. xmxm #

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. juna 2016. xmxm #

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. juna 2016. xmxm #

3. juna 2016. Kuss #

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. juna 2016. victoria ms #

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. juna 2016. victoria ms #

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. juna 2016. victoria ms #

3. juna 2016. Alenenochka #

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. juna 2016. Alenenochka #

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

3. lipnja 2016. yugai ludmila65 # (autor recepta)

Pogledajte video: Kineska juha od jaja - Fini Recepti (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar