Lijek Emoxipin Plus: upute za upotrebu

Vitaminsko-mineralni kompleks za vid

Indikacije za upotrebu

«Ophthalmoxipin Plus"Doprinosi održavanju funkcionalnog stanja organa vida i normalizaciji metaboličkih procesa u tkivima oka u uvjetima povećanog vizualnog opterećenja i vidnog umora, pri intenzivnom izlaganju svjetlu i povećanom UV zračenju, kada nosite kontaktne leće i naočale, kako bi se spriječio razvoj / napredovanje bolesti mrežnice, glaukoma i katarakte. Preporučuje se kao izvor luteina, zeaksantina, likopena, taurina, rutina, dodatnog izvora vitamina A, E, C, cinka, hroma, selena, sadrži flavonole i antocijanine.

Prije upotrebe posavjetujte se sa ljekarom. Dodaci prehrani Nije lek.

Oblik i sastav izdavanja

Oblici doziranja Emoksipina:

  • rastvor za intravenozno i ​​intramuskularno davanje: blago obojena ili bezbojna prozirna tečnost (1 ml ili 5 ml u ampulama: u kartonskom pakovanju od 5 ampula, 5 ampula u konturnom plastičnom pakovanju, u kartonskom pakovanju 1, 2, 20, 50 ili 100 pakovanja),
  • injekcija: bistra tečnost bez boje (1 ml u ampulama: 5 ampula u kartonskom pakovanju, 5 ampula u plastičnim konturnim pakovanjima, 1, 2, 20, 50 ili 100 pakovanja u kartonskom pakovanju),
  • kapi za oči 1%: blago obojena ili bezbojna tečnost s laganom opalescencijom (svaka od 5 ml: u staklenim bocama s kapalicom za kapaljke, u kartonskom pakovanju 1 boca, u bocama, u kartonskom pakovanju 1 boca s poklopcem s kapaljkom).

U 1 ml otopine za intravensku i intramuskularnu primjenu sadrži:

  • aktivna supstanca: metiletilpiridinol hidroklorid (emoksipin) - 30 mg,
  • pomoćne komponente: 1 M otopina natrijum hidroksida, voda za injekcije.

U 1 ml otopine za injekcije sadrži:

  • aktivna supstanca: metiletilpiridinol hidrohlorid - 10 mg,
  • pomoćne komponente: hlorovodonična kiselina OD M, voda za injekcije.

Kapi od 1 ml sadrže:

  • aktivna supstanca: metiletilpiridinol hidrohlorid - 10 mg,
  • pomoćne komponente: kalijum dihidrogen fosfat, vodotopljiva metil celuloza, natrijum benzoat, natrijum hidrogen fosfat dodekahidrat, bezvodni natrijum sulfit, voda za injekcije.

Farmakodinamika

Emoksipin je lijek s antioksidacijskim, angioprotektivnim, antihipoksičnim svojstvima. Aktivna supstanca je metil etil piridinol, smanjuje propusnost vaskularne stijenke, viskoznost krvi i agregaciju trombocita, ima fibrinolitičko djelovanje. Inhibira procese slobodnih radikala. Povećava sadržaj cikličkih nukleotida (adenozin monofosfat i guanozin monofosfat) u trombocitima i tkivu mozga, smanjuje rizik od krvarenja i doprinosi njihovoj bržoj resorpciji.

U slučajevima akutne ishemijske cerebrovaskularne nesreće smanjuje se ozbiljnost neuroloških simptoma i povećava otpornost tkiva na hipoksiju i ishemiju.

Upotreba otopine za intravensku i intramuskularnu primjenu poboljšava kontraktilnost i funkciju srčanog kondukcijskog sistema, ograničavajući veličinu žarišta nekroze u akutnom razdoblju infarkta miokarda. Proširenje koronarnih žila, kod pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom - ima hipotenzivni učinak.

Retinoprotektivna svojstva Emoksipina omogućuju zaštitu mrežnice pod štetnim učinkom svjetla visokog intenziteta na nju. U oftalmologiji lijek se koristi za rješavanje intraokularnih krvarenja, poboljšanje mikrocirkulacije očiju. Kapi za oči uzrokuju smanjenje propusnosti kapilara, jačanje zidova krvnih žila, doprinose stabilizaciji ćelijske membrane.

Farmakokinetika

Sa uvođenjem on / in i / m, volumen raspodjele emoksipina je 5,2 l, klirens 214,8 ml / min. Metabolizam metil etil piridinola javlja se u jetri. Izlučuje se putem bubrega. Poluvrijeme eliminacije je 18 minuta.

Nakon ubrizgavanja Emoksipina u oko, aktivna supstanca brzo se apsorbuje u njegovo tkivo. Vezanje za proteine ​​u plazmi iznosi oko 42%. Metiletilpiridinol se taloži i metabolizira u tkivu oka, formirajući 5 metabolita u obliku desalkiliranih i konjugiranih produkata njegove pretvorbe. Izlučuje se putem bubrega u obliku metabolita. Koncentracija lijeka u tkivima oka je veća nego u krvi.

Rastvor za intravensku i intramuskularnu primenu

Upotreba Emoksipina u neurologiji, kardiologiji i neurohirurgiji indicirana je u složenoj terapiji sljedećih bolesti i stanja:

  • ishemijski moždani udar
  • hemoragični moždani udar u periodu oporavka,
  • prolazna cerebrovaskularna nesreća,
  • hronična cerebrovaskularna insuficijencija,
  • akutni infarkt miokarda,
  • nestabilna angina,
  • prevencija reperfuzijskog sindroma,
  • povrede glave
  • period nakon operacije zbog hematoma (epiduralnog, subduralnog, intracerebralnog), kombinovanog modricom mozga koja je posljedica traumatične ozljede mozga.

Rastvor za ubrizgavanje

  • subkonjuktivno i intraokularno krvarenje različitog porijekla,
  • angioretinopatija, uključujući dijabetičku retinopatiju,
  • periferna i centralna horioretinalna distrofija mrežnice,
  • angiosklerotska degeneracija makule (suvi oblik),
  • distrofična patologija rožnice,
  • tromboza centralne retinalne vene i njenih grana,
  • komplikacije miopije,
  • operacija očiju
  • stanje nakon operacije zbog glaukoma kompliciranog odvajanjem horoidne žlezde,
  • opekotina, trauma, upala rožnice,
  • zaštita rožnice prilikom nošenja kontaktnih sočiva,
  • zaštita očiju od svetlosti visokog intenziteta (sunčevo zračenje, laser).

Kapi za oči

  • lečenje krvarenja u prednjoj komori oka,
  • tromboza središnje vene mrežnice i njenih grana,
  • dijabetička retinopatija,
  • prevenciju i lečenje opekotina i upala rožnice,
  • prevencija i liječenje krvarenja u skleri kod starijih pacijenata,
  • liječenje komplikacija miopije.

Posebna uputstva

Parenteralna primjena Emoksipina mora biti popraćena pažljivim nadgledanjem krvnog pritiska i zgrušavanja krvi.

Uz istodobnu upotrebu nekoliko sredstava u obliku kapi za oči, instilacija Emoksipina mora se provesti posljednja, 15 minuta ili više nakon instilacije prethodnog lijeka. Trebali biste pričekati potpunu apsorpciju drugih kapi kako ne bi došlo do kršenja farmaceutskih svojstava metiletilpiridinola.

Stvaranje pjene kao rezultat nenamjenskog tresenja boce s kapljicama ne utječe na kvalitetu otopine, nakon nekog vremena pjena nestane.

Interakcija lijekova

Istovremena primjena Emoksipina s drugim lijekovima dovodi do kršenja ili potpunog gubitka njegove terapijske učinkovitosti.

Analozi Emoksipina su: otopina za infuziju - Emoxipin-Akti, kapi za oči - Emoxipin-AKOS, Emoxy-optic, rastvor u / u i / m primjeni - Emoxibel, Cardioxypine, otopina za ubrizgavanje - Metiletilpiridinol, Metiletilpiridinol-Eskom.

Emoxipin Recenzije

Recenzije o Emoxipin su pozitivne. Pacijenti i ljekari primjećuju visoku efikasnost lijeka kada se koristi za monoterapiju i kao dio kompleksnog liječenja ozbiljnih oftalmičkih bolesti, posljedice moždanog udara i srčanog udara, različitih manifestacija neuroloških poremećaja.

Nedostaci ubrizgavanja uključuju jaku iritaciju na mjestu ubrizgavanja, kapi za oči Emoxipin - privremena neugodnost u obliku pečenja.

Indikacije za upotrebu

Koristi se kao biološki aktivni dodatak hrani - izvor luteina, zeaksantina, likopena, taurina, rutina, dodatni izvor vitamina A, E, C, cinka, hroma, selena koji sadrže flavonole i antocijanine. Sastojci: mikrokristalna celuloza, taurin, askorbinska kiselina (vitamin C), rutin, lutein, dl-alfa-tokoferol acetat (vitamin E), zeaksantin, likopen, ekstrakt ginka bilobe, ekstrakt borovnice, cink oksid, retinol acetat (vitamin A), hrom pikolinat, natrijum selenit, želatina (sastojak kapsule).

Farmakološko djelovanje aktivnih sastojaka:

Lutein je prirodni pigment koji pripada grupi hidroksiliranih ksantofilnih karotenoida. U tkivima oka lutein se raspoređuje neravnomjerno: žuto mjesto mrežnice sadrži do 70% luteina od njegovog ukupnog sadržaja u oku. Osim mrežnice i osnovnog pigmentnog epitela, nalazi se u tijelu koroida, irisa, sočiva i cilijarnog tijela. Koncentracija luteina eksponencijalno opada od centra mrežnice do njenog perifernog područja. Pokazano je da je oko 50% pigmenta koncentrirano u njegovoj središnjoj zoni s kutnim veličinama od 0,25 do 2,0. Lutein je glavna komponenta antioksidacijskog sustava zaštite očiju. Lutein ima važnu ulogu u fiziologiji vida, obavljajući dvije glavne funkcije neophodne za normalno funkcioniranje oka: Povećanje oštrine vida smanjujući kromatske aberacije, odnosno filtriranje vizualno neefikasnog dijela spektra prije nego što dospije do fotoreceptora (eliminirajući "halo aberacije"), koji pruža veću jasnoću vida, foto-zaštitu. Smanjenje protoka najagresivnijeg dijela vidljivog spektra - plavo-ljubičaste, što odgovara rasponu apsorpcije luteina. Lutein pruža i zaštitu protiv slobodnih radikala nastalih kada direktna svetlost uđe u oči. Manjak luteina dovodi do degeneracije mrežnice i postepenog gubitka vida.

Zeaksantin - jedan od glavnih pigmenata karotenoidne grupe (ksantofil), izomer je luteina i u svom je biološkom djelovanju blizu njemu.

Likopen - karotenoidni pigment je neciklički izomer beta-karotena. Proizvod oksidacije likopena, 2,6-ciklolikopin-1,5-diola, nađen je u ljudskoj mrežnici. Visok nivo likopena nalazi se ne samo u retinalnom pigmentnom epitelu, već i u cilijarnom tijelu. Retina je gotovo prozirno tkivo, stoga su pigmentni epitel i horoid izloženi svjetlu, a karotenoidi, uključujući likopen, također igraju ulogu u zaštiti od oštećenja izazvanih svjetlom. Likopen, kao nespecifičan antioksidans, usporava peroksidaciju u tkivima, uključujući leću. Klinička studija utvrdila je obrnut odnos između sadržaja likopena u krvi i rizika od nastanka katarakte.

Taurin je sulfonska kiselina koja se u tijelu formira iz aminokiseline cistein. Taurin ima retinoprotektivni, anti-kataraktski, a takođe i metabolički efekat. Kod bolesti distrofične prirode doprinosi normalizaciji metaboličkih procesa u tkivima oka.

Vitamin A - Retinol (Vitamin A1, Aceroftol). Retinalni vitamin A igra važnu ulogu u regulaciji funkcije vida. Retinal 11-cis se veže za proteine ​​opsena, formirajući ljubičasto-crvene pigmente rodopina ili jednu od tri vrste jodopina - glavnih vizuelnih pigmenata koji su uključeni u stvaranje vizuelnog signala. S nedostatkom vitamina A razvijaju se razne lezije epitela, pogoršava se vid i oštećuje se vlaženje rožnice.

Vitamini C, E - imaju visoku antioksidacijsku aktivnost. RUTIN (rutosid, kvercetin-3-O-rutinozid, soforin) - glikozid kvercetin flavonoida, ima P-vitamin aktivnost. Ovaj flavonoid smanjuje propusnost i krhkost kapilara, uključujući očnu jabučicu.

Cink - jedan od najvažnijih elemenata u tragovima - uključen je u biohemijske procese u mrežnici, a također pomaže u apsorpciji vitamina A, koji je neophodan za održavanje vida. Manjak cinka ometa apsorpciju glukoze u stanicama sočiva oka i doprinosi stvaranju katarakte, a takođe povećava rizik od degeneracije makule.

Krom je jedan od najvažnijih elemenata u tragovima, a njegov nedostatak, naročito kod pacijenata sa šećernom bolešću, može pogoršati probleme sa vidom.

Selen je mikroelement koji je uključen u fotohemijske procese koji regulišu funkciju vida.

Antocijanozidi - aktiviraju mikrocirkulaciju krvi i metabolizam na nivou tkiva, smanjuju krhkost kapilara, jačaju vaskularne stijenke, povećavaju njihovu elastičnost, poboljšavaju enzimsku aktivnost mrežnice, obnavljaju fotoosjetljivi pigment rodopsin, povećavaju prilagodbu na različite razine osvjetljenja i pojačavaju oštrinu vida u sumrak.

Ginkgo biloba - ima antioksidativno i antihipoksično dejstvo, poboljšava cerebralnu cirkulaciju, smanjuje rizik od tromboze i smanjuje propusnost kapilara, usporava razvoj dijabetičke retinopatije i patološke promjene povezane sa ishemijom perifernog tkiva.

Indikacije za upotrebu Emoxipina

  • Liječenje i sprečavanje upale i opekotina rožnice.
  • Liječenje krvarenja u prednjoj komori oka.
  • Miopatija je komplicirana.
  • Dijabetička retinopatija.
  • Tromboza centralne retinalne vene i njenih grana.
  • Upotreba kontaktnih sočiva.
  • Katarakta
  • Glaukoma

Kapi za oči preporučuju se i u postoperativnom razdoblju i kao zaštita vida od izlaganja visokointenzivnom ili visokofrekventnom izvoru svjetla (na primjer, laser ili otvoreni sunčevi zraci).

Emoksipin je neučinkovit protiv bolesti i patologija žila oka uzrokovanih drugim, osim mehaničkim i hemijskim uzrocima.

Emoksipin u obliku otopine za injekciju indiciran je u liječenju brojnih oftalmičkih, neuroloških i srčanih bolesti. Propisuju ga specijalisti kao deo složene terapije u lečenju:

  • Srčane bolesti (srčani udar, nestabilna angina itd.),
  • Neurološke bolesti (moždani udar, stanje nakon ozljede glave (traumatične ozljede mozga), postoperativni period epi- i subduralnih hematoma),
  • Oksidativni stres.

U tom slučaju se mogu propisati i intravenski i intramuskularni putevi primjene. Međutim, primarna intravenska primjena (injekcija) Emoksipina, koja se potom zamjenjuje intramuskularnom injekcijom, smatra se efikasnijom tehnikom.

Uputa za upotrebu Emoksipin, doziranje

Doziranje propisuje samo liječnik - oftalmolog, a ovisi o dobi i karakteristikama tijeka bolesti.

Kapi

Emoksipin se ubrizgava kapima za oči od 1-2 kapi u konjunktivnu vrećicu 2-3 puta dnevno. Trajanje liječenja je od 3 do 30 dana, ovisno o težini bolesti.

Minimalna doza je 0,2 ml. Maksimalna doza je 0,5 ml (što je 5 mg aktivne tvari) svaki dan ili svaki drugi dan, ovisno o stupnju oštećenja ili patologije.

Rastvor za ubrizgavanje

Oftalmolozi koriste 1% -tni rastvor za liječenje očnih bolesti, dok se injekcije rade pored očne jabučice:

- retrobulbar - metoda dostavljanja lijeka direktno na zahvaćena područja,
- parabulbar - unošenje otopine emoksipina pomoću šprica supkutano (donji rub oka) u smjeru ekvatora oka,
- subkonjunktiva - pod konjuktivom (ubrizgavanje 1% -tne otopine vrši se umetanjem igle ispod konjunktiva u područje prijelaznih nabora sluznice, 0,2-0,5 ml).

Retrobulbarna i parabulbarna primjena naširoko se koriste u postupku laserske koagulacije.

U retkim slučajevima injekcije Emoksipina daju se istovremeno u oči i hram.

U neurologiji i kardiologiji - iv kapi (20-40 kapi / min), 20-30 ml 3% -tne otopine (600-900 mg) 1-3 puta dnevno tokom 5-15 dana (prethodno se lijek razrjeđuje u 200 ml 0,9% rastvora NaCl ili 5% rastvore dekstroze).

U oftalmologiji - subkonjuktivna ili parabulbarna, 1 put dnevno ili svaki drugi dan. Subkonjuktivnost - 0,2-0,5 ml 1% rastvora (2-5 mg), parabulbar - 0,5-1 ml 1% rastvora (5-1 mg).

Značajke aplikacije

Liječenje treba provoditi pod kontrolom krvnog tlaka i koagulacije krvi.

Strogo se ne preporučuje miješanje otopine za ubrizgavanje Emoxipina s drugim lijekovima.

Moguće je koristiti lijek tijekom dojenja (dojenje) strogo u skladu sa indikacijama.

Lijek ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima, precizne mehanizme i mašine.

Postoje slučajevi kada je propisano nekoliko lijekova. U takvim situacijama, Emoxipin je zadnji koji se koristio. Uputa za upotrebu preporučuje davanje lijeka nakon 10-15 minuta nakon infuzije prethodnog lijeka.

Nuspojave i kontraindikacije Emoksipin

Može se očitovati kao simptom iritacije očiju (peckanje, svrbež, oticanje i crvenilo konjuktivije).

Vrlo rijetko se krvni pritisak može povećati. Zbog toga je važno da se hipertenzivni pacijenti prvo savjetuju s kardiologom.

Prilikom uzimanja lijekova ponekad se primijeti kratkotrajno uzbuđenje, pospanost. Ako postoji snažan osjećaj pečenja, isperite oko, a lijek se zamijeni analogom.

Također, nije isključena ni pojava alergijskih reakcija na koži, praćenih svrabom i oticanjem. Za uklanjanje manifestacija na koži preporučuje se upotreba kortikosteroida.

Predoziranje

Nema službenih podataka o pojavi nepoželjnih simptoma kada su prekoračene terapijske doze lijeka Emoxipin u obliku kapi za oči.

U slučaju predoziranja Emoksipinom u obliku otopine, može se primjetiti porast nuspojava, poremećaja zgrušavanja krvi. Trebali biste prestati koristiti lijek i provesti simptomatsko liječenje.

Kontraindikacije

Emoksipin ima vrlo malo kontraindikacija i relativno je siguran lijek.

Analozi Emoksipin, lista lijekova

Analozi emoksipina su lijekovi (lista):

  1. Quinax
  2. Metiletilpiridonol-Eskom,
  3. Katahrome
  4. Taufon
  5. Emoxy Optic,
  6. Emoksibel
  7. Hhrustalin.

Važno je razumjeti da analozi nisu potpuna kopija lijeka - upute za uporabu Emoxipina, cijena i recenzije analoga ne vrijede i ne mogu se koristiti kao vodič za propisivanje liječenja ili doziranja. Prilikom zamjene Emoksipina analognim, važno je konzultirati stručnjaka.

Ako postoje negativne posljedice koje nisu navedene u službenim uputama ili u pojednostavljenom opisu proizvoda ili ako se stanje pogoršava, odmah trebate posjetiti liječnika. Prije upotrebe Emoxipina morate pažljivo pročitati priložene upute.

Ukupan broj recenzija: 4 Ostavite recenziju

Ušli smo u Novu godinu u šumu i naletjeli na smrekovu grančicu. Oko zjenice bilo je veliko krvarenje. Ovim kapima sve je nestalo drugi dan. Prestalo je kapkati. Pročitao sam recenzije i odlučio nastaviti kapati, jer na obje oči je neka magla. I ranije se to događalo, ali očigledno je ozljeda nekako djelovala. Veoma efikasne kapi, sada je sve u redu.

Nekako mi je suza pogodila oko. Trepnula sam i činilo se da je nema. Ali tada je počela upala, oko se crvenilo i jako slabo se vidi. Ali moja majka je farmaceut i uvijek zna šta će mi pomoći. Umetnula je Emoksipin u oči i podigla ga rukom. Oko je počelo vrlo dobro da vidi. Preporučujem. Dobar lijek. Nije bilo svrbeža u očima, bilo je i curenja iz nosa, ali nema čega da se brinete - o tome se piše u nuspojavama.

Nekako sam dobio vatru ili mrlju od vatre, oko mi se nije moglo otvoriti. Izdržala sam do kraja izletišta i doktoru na putu, ona se izvukla i propisala mi ove kapi da kapnu. Drugog dana je postalo mnogo lakše i tada je sve brzo prošlo.

Već od prve kapljice, divlji osjećaj pečenja nije se uspio dobro usaditi u drugo oko. taj osećaj nije kap, već je kiselina upala u oči!

Međunarodno vlasničko ime

Grupni i međunarodni naziv je Metiletilpiridinol, na latinskom - Methylethylpiridinol.

Emoxipin Plus je angioprotektor, koji je dostupan u obliku rastvora i koristi se u liječenju i prevenciji bolesti organa vida.

Pojedinačni ATX kod lijeka je C05CX (zastario - S01XA).

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek je dostupan u tečnom obliku. Glavni oblici puštanja uključuju:

  • suspenzija za i / m (intramuskularno) i iv (intravenski) davanje,
  • kapi za oči.

Proizvođač pruža jednu aktivnu supstancu u svim doznim oblicima - metiletilpiridinol hidroklorid. Koncentracija glavnog elementa varira ovisno o obliku ispuštanja. Postoje pomoćne komponente.

Kapi za oči po izgledu - blago opalescentna, bezbojna ili blago obojena tečnost bez specifičnog mirisa. Otopina se prodaje u tamnim staklenim bocama opremljenim sa kapalicom. Zapremina posude je 5 ml.

  • pročišćena voda
  • natrijum-benzoat
  • kalijev dihidrogen fosfat,
  • natrijum hidrogen fosfat dodekahidrat,
  • bezvodni natrijum sulfit,
  • u vodi topljiva metil celuloza.

Bočice s dozatorom zatvorene su u kartonske kutije u količini od 1 kom. Uz ambalažu, pakovanje sadrži upute za upotrebu.

Emoksipin je dostupan u obliku kapi za oči.

Suspenzija je bezbojna, rijetko žućkasta tekućina s malom količinom čvrstih čestica. Koncentracija aktivnog elementa ne prelazi 30 mg. Lista pomoćnih elemenata:

  • pročišćena voda
  • natrijum hidroksid (rastvor).

Otopina se izlije u ampule prozirnog stakla zapremine 1 ml ili 5 ml. Oblikovani ćelijski paketi sadrže 5 ampula. U kartonskim pakovanjima nalaze se pakovanja od 1, 5, 10, 20, 50 ili 100 mreža. U prodaji se nalazi rješenje za injekcije (intramuskularno).

Pitanja, odgovori, recenzije o lijeku Emoxipin Plus


Pružene informacije namijenjene su medicinskim i farmaceutskim stručnjacima. Najtačnije informacije o lijeku nalaze se u uputama koje je proizvođač priložio na ambalaži. Nema informacija objavljenih na ovoj ili bilo kojoj drugoj stranici našeg web mjesta može poslužiti kao zamjena za lični zahtjev stručnjaku.

Zašto je propisan

Lijek se koristi u kardiologiji, oftalmologiji, neurohirurgiji i neurologiji. Otopina za davanje IM i IV koristi se u dijagnosticiranju sledećih patologija kod pacijenta:

  • ishemijski moždani udar
  • hemoragični moždani udar (tokom rehabilitacije),
  • cerebrovaskularna nesreća,
  • infarkt miokarda
  • nestabilna angina
  • reperfuzijski sindrom (za prevenciju),
  • TBI (traumatična ozljeda mozga),
  • intracerebralni, epiduralni i subduralni hematomi.

Indikacije za upotrebu kapi za oči:

  • krvarenja u prednjoj očnoj komori,
  • komplikacije miopije,
  • glaukom
  • katarakta
  • retinopatija
  • opekotine i upale rožnice.

Kapi za oči mogu se liječiti lijekovima za krvarenja u skleri.


Lijek Emoxipin koristi se kod cerebrovaskularnih nesreća.
Lijek Emoxipin koristi se za infarkt miokarda.
Lijek Emoxipin koristi se za komplikacije miopije.

Kontraindikacije

Upotreba bilo kojeg oblika doziranja nemoguća je ako pacijent ima kontraindikacije. Tu spadaju:

  • posljednjem tromjesečju trudnoće
  • period dojenja
  • dječja dob (do 18 godina),
  • individualna netolerancija prema glavnim ili pomoćnim elementima.

Oprez se preporučuje starijim pacijentima i osobama s patologijama jetre.

Kako uzimati Emoxipin Plus

Uvođenje otopine u / m i / u vrši se kapanjem. Priprema se neposredno prije postupka za 5-7 minuta. Preporučena terapijska doza mora biti otopljena u izotoničnom natrijum-hloridu. Doziranje se određuje pojedinačno. Upute govore o približnom režimu doziranja:

  • intravenski - 10 mg / kg težine 1 put dnevno,
  • intramuskularno - ne više od 60 mg jednom 2-3 puta dnevno.

Period upotrebe je 10-30 dana. Da bi se postigao maksimalan rezultat, preporučuje se primjena otopine intravenski 5-8 dana, a ostatak vremena lijek ubrizgati intramuskularno.

Lijek Emoxipin dostupan je u ampulama.

Kapi se ubacuju u konjunktivnu vreću. Prije postupka potrebno je otvoriti bočicu, staviti na posudu i snažno protresti. Kontejner je okrenut naopako. Pritiskom na dozator olakšat ćete brojanje potrebnog broja kapi. Terapijska norma za odraslog pacijenta je 2 kapi tri puta dnevno. Tijek liječenja u većini slučajeva je 30 dana. Ako je potrebno, može se produžiti do 180 dana.

Neželjeni efekti Emoxipin Plus

Lijek s nepravilnom primjenom ili prekoračenjem terapijske norme izaziva razvoj nuspojava iz središnjeg živčanog sustava i unutrašnjih organa. Tu spadaju:

  • bol i peckanje na mestu ubrizgavanja,
  • pospanost
  • prekomerna uzbuđenost
  • metabolički poremećaj (rijetko),
  • visok krvni pritisak
  • otkucaji srca
  • migrene
  • peckanje u očima
  • svrbež
  • hiperemija.

Alergijske reakcije su primijećene kod 26% bolesnika. Manifestiraju se kao crvenilo na koži, osip i svrbež.


Neželjeni efekti Emoksipina manifestuju se pospanost.
Nuspojava Emoksipina je povećanje krvnog pritiska.
Nuspojava Emoksipina je povećanje otkucaja srca.
Nuspojava Emoksipina je migrena.
Nuspojave Emoxipina očituju se peckanjem u očima.
Nuspojave Emoxipina očituju se u obliku svrbeža.




Predoziranje Emoxipin Plus-om

Slučajevi predoziranja izuzetno su rijetki. Prate ih karakteristični simptomi, uključujući mučninu, povraćanje, bol u stomaku. Simptomatsko liječenje je potrebno, primjena enterosorbenata i ispiranje želuca.

Lijek Emoxipin (bez obzira na oblik doziranja) nije propisan pacijentima mlađim od 18 godina.

Interakcija s drugim lijekovima

Ne preporučuje se upotreba infuzijskih rastvora istovremeno sa drugim vaskularnim preparatima, antibioticima i inhibitorima protonske pumpe. Gore navedeni lijekovi mogu smanjiti aktivnost i bioraspoloživost angioprotektora. Istodobna upotreba lijekova i antivirusnih lijekova izaziva razvoj zatajenja jetre zbog velikog opterećenja ovog organa.

Kapi za oči mogu se kombinirati sa biljnim lijekovima (ekstrakt ginka bilobe, borovnice) koji poboljšavaju vid. Upotreba kapi može biti praćena intramuskularnim ubrizgavanjem vitamina.

Kompatibilnost s alkoholom

Lijek nije kompatibilan s etanolom. Upotreba alkohola tokom perioda liječenja strogo je zabranjena.

Angioprotektor ima nekoliko zamjena sa sličnim terapeutskim učinkom. Većina kolega domaće proizvodnje nalazi se u srednjem cjenovnom rangu i dostupna je većini pacijenata. Tu spadaju:

  1. Emoksipin-Akti. Strukturni analogni izvornik. Istoimena aktivna supstanca u maloj koncentraciji ima angioprotektivno i antioksidativno djelovanje na pacijentovo tijelo. Upotreba u preventivne i terapijske svrhe dopuštena je u oftalmologiji, kardiologiji i neurohirurgiji. Postoje kontraindikacije. Cijena u ljekarnama iznosi od 200 rubalja.
  2. Emoxy Optician. Dostupno u obliku oftalmoloških kapi. Primjenjuje se lokalno u ljekovite svrhe samo za odrasle pacijente. Sastav sadrži metiletilpiridinol hidroklorid (10 mg). Možda je razvoj nuspojava. Trošak - od 90 rubalja.
  3. Cardioxypine. Snažan angioprotektor koji pomaže smanjiti vaskularnu propustljivost. Redovnom upotrebom žile mozga postaju otpornije na hipoksiju. Upotreba u terapeutske i profilaktičke svrhe vrši se uz dozvolu liječnika. Cijena - od 250 rubalja.
  4. Metiletilpiridinol-Eskom. Strukturni analog originalnog lijeka. Sastav je potpuno identičan, kao i upute za upotrebu. Nuspojave i apsolutne kontraindikacije propisani su u uputama. Trošak u ljekarnama iznosi od 143 rubalja.

Zamjenu bira liječnik koji liječi ako pacijenti imaju apsolutne kontraindikacije za upotrebu lijeka u profilaktičke i terapijske svrhe.

Emoksipin, video trening Kapi za glaukom: Betaxolol, Travatan, Taurine, Taufon, Emoxipin, Quinax, KatachromOphthalmologist o HARM DROPS i crvenim očima / Sindrom suvog okaKonjunctivitis. Zbog čega mi se oči zarumene

Emoxipin Plus Recenzije

Evgenia Bogorodova, kardiolog, Jekaterinburg

U praksi koristim lek više od 5 godina. Dodjeljujem ga pacijentima u ekstremnim slučajevima, potentno je. Angioprotector poboljšava mikrocirkulaciju krvi i blagotvorno deluje na mozak. Uz redovnu upotrebu, rizik od nastanka srčanih i moždanih udara smanjuje se nekoliko puta. Uz to, lijek štiti mozak od gladi kisika.

Nuspojave se javljaju kod većine bolesnika zbog individualnih karakteristika tijela. To su najčešće alergijske reakcije (akne, crvenilo gornjih slojeva dermisa) i dispepsija. Pacijent razvije epigastričnu bol, mučninu i povraćanje. Simptomatski tretman mora biti izabran pažljivo, lijek ne možete sami odabrati.

Elena, 46 godina, Sankt Peterburg

U ljekovite svrhe koristio sam oftalmičke kapi. Glaukom je dijagnosticiran prije nekoliko godina i dugo se liječio. Krvne žile su oslabile, počela je primjećivati ​​da kapilare često puknu. Hematomi na bjelinu očiju su odavno nestali, uobičajene kapi nisu mnogo pomogle. Zbog toga je vid pao, jedno je oko postalo teško vidjeti. Obratio sam se oftalmologu radi savjeta, on je savjetovao angioprotektora domaće proizvodnje.

Kupila sam lijek na recept. Koristi se prema uputama - 2 kapi jednom u svako oko dva puta dnevno. Nuspojave su se pojavile prvog dana. Oči su mu bile svrbežne i vodenaste. Na kapcima su se pojavile crvene mrlje. Bojala sam se koristiti antihistaminske masti, kapke sam razmazala dječjom kremom. Uprkos odbacivanju, lijekovi su brzo pomogli. Hematom se u potpunosti riješio za 2 dana, vid se nakon 4 dana potpuno obnovio.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar