Standardni testovi na hipotireozu

Bolesti štitne žlijezde ponajprije utječu na dobrobit pacijenta jer hormoni koje proizvodi štitna žlijezda igraju važnu ulogu u mnogim procesima. Ako se pokažu testovi na hipotireozu, onda liječnik propisuje posebne lijekove za obnavljanje funkcije štitnjače. Ali kako je utvrđeno da hormoni štitnjače nisu dovoljni u tijelu?

Nedostatak hormona štitnjače

Štitna žlijezda igra značajnu ulogu u procesima tijela čak i tijekom razdoblja fetalnog razvoja. Njeni hormoni su uključeni u metabolizam, pomažu rast kostiju. Opće zdravstveno stanje ovisi o njihovoj količini. Ali mora biti uravnoteženo, višak ili nedostatak hormona štitnjače negativno utječe na dobrobit i zdravlje ljudi. Hipotireoza je nedostatak hormona štitnjače u ljudskoj krvi.

Ko je u riziku

Bolesti štitne žlijezde, čiji je rezultat smanjenje razine proizvedenih hormona ili nemogućnost dovoljne apsorpcije ovih elemenata u tjelesnim tkivima, prvenstveno utječu na dobro pacijenta, a da mu ne daju nikakve specifične bolne senzacije. Ovo se stanje može genetski uzrokovati, može nastati kao reakcija na uzimanje određenih lijekova ili dugotrajno izlaganje kemikalijama. Takođe, hipotireoza često se razvija s nedostatkom joda u hrani. Nedostatak asimilacije ili proizvodnje hormona štitnjače može biti uzrokovan drugim bolestima koje je potrebno dijagnosticirati. Postoji ozbiljno pitanje - koje testove na trudnicama sa hipotireozom treba uzeti, jer intrauterini razvoj fetusa direktno ovisi o zdravlju majke. Ako je žena dijagnosticirana hipotireoza, testiranje hormona tokom trudnoće je standardni postupak.

Što može biti hipotireoza

Medicina deli hipotireozu na dva tipa:

  • primarni - kao manifestacija poremećaja u štitnoj žlezdi,
  • sekundarno - razvija se zbog nepravilnog rada hipoze.

Da biste identificirali postojeći problem u endokrinom sustavu, morate znati koji testovi se rade na hipotireoza. Oni bi trebali pomoći identificiranju smanjenja razine hormona štitnjače u krvi kako bi pacijent mogao proći dodatne pretrage kako bi se utvrdio uzrok hipotireoze.

Dijagnoza

Mučnina, kožne reakcije, depresija, menstrualne nepravilnosti kod žena - vrlo često su takvi simptomi posljedica hipotireoze. Nažalost, problem postavljanja ispravne dijagnoze je vrlo akutan. Napokon, simptomi su zamagljeni, ljekari govore o maskiranju nedostatka štitne žlijezde, a mnoge druge bolesti karakteriziraju slične manifestacije. Da bi se dijagnoza postavila adekvatno, pacijent sa sumnjom na hipotireozu mora proći određene pretrage bez greške.

Kompletna krvna slika

Predaja općeg testa krvi je obavezan postupak prilikom kontaktiranja medicinske ustanove. Takva studija omogućava vam da procijenite zdravstveno stanje pacijenta. Ali ovo su uopšteni podaci. Neke bolesti, uključujući hipotireozu, nemoguće je identificirati, pa čak i sugerirati općim testom krvi. Stoga, da konkretizira daljnja istraživanja, liječnik prikuplja povijest bolesti pacijenta, sistematizira pritužbe, sugerirajući određenu bolest. Sljedeća faza ispitivanja bit će odgovor na pitanje: „Ako je hipotireoza pretpostavljena, koje testove treba uzeti?“.

Hemija krvi

Ovaj krvni test omogućava vam prepoznavanje abnormalnosti u endokrinom sistemu, što će poslužiti kao još jedna poruka za hormonalnu analizu. Ova studija također pomaže da se identificiraju drugi problemi, ne samo potencijalni hipotireoza. Koji pokazatelji ukazuju na problem sa štitnom žlijezdom?

  1. Serumski holesterol sadrži više nego što je normalno.
  2. Mioglobin raste u svim oblicima hipotireoze.
  3. Kreatin fosfokinaza premašuje dozvoljeni nivo za 10-15 puta. Ovaj enzim je pokazatelj razaranja mišićnih vlakana, što služi kao odlučujući faktor infarkta miokarda, koji se može eliminirati EKG-om.
  4. Aspartat aminotransferaza (AST) je veća od normalne. Ovo je enzim metabolizma proteina, pokazatelj koji, prelazeći normu, služi kao signal uništavanja ćelija.
  5. Laktat dehidrogenaza (LDH) premašuje dozvoljeni nivo za nekrozu tkiva.
  6. Kalcij u serumu prelazi normalnu vrijednost.
  7. Smanjen nivo hemoglobina.
  8. Serumsko željezo ima u malim količinama i ne dostiže normalne nivoe.

Temeljna biohemija krvi omogućava vam da identificirate mnoge prekršaje u tijelu i propisuje dodatna ispitivanja kako bi se potvrdila ili opovrgnula preliminarna dijagnoza.

Krvni test za hormone štitnjače

Točna analiza koja vam omogućava da prepoznate nedostatak hormona štitnjače u krvi je, naravno, krvni test za nivo sadržaja takvih komponenti. Tri glavna hormona, potrebna za dobro funkcioniranje tijela, proizvodi štitna žlijezda i proizvodi hipofiza mozga. Ovo je hormon koji stimuliše štitnjaču (TSH) i hormon T4. TSH proizvodi hipofiza, a T3 i T4 štitna žlijezda. Štitna žlijezda proizvodi i drugu vrstu hormona - kalcitonin, no njegova količina se istražuje kod drugih bolesti. Dakle, test krvi za hormone štitnjače omogućava vam da identificirate postojeću neravnotežu i odaberete metodologiju za daljnja istraživanja i liječenje.

Povišena razina TSH i normalna količina T4 ukazuju na početni stadij bolesti, takozvani subklinički hipotireoza. Ako je razina TSH povišena, a prisutnost T4 manja od normalne, tada će liječnik dijagnosticirati manifestni ili otvoreni hipotireozu. Takva bolest zahtijeva trenutnu uporabu lijekova lijekovima, jer je sljedeća faza neizliječene bolesti komplicirani hipotireoza, koja može dovesti do mijeksema, mijeksemske kome i smrti.

Najvažnija faza pregleda je ispitivanje hormona. Hipotireoza se može utvrditi samo provođenjem takve studije. Ovo je standardni postupak, jednostavan, pristupačan i apsolutno specifičan.

Analiza antitijela

Još jedan pokazatelj funkcioniranja štitne žlijezde i asimilacije štitnih žlijezda je test krvi na antitijela na lijekove koji sadrže jod.

  • Antitela na tiroperoksidazu. Ovaj enzim je direktno uključen u sintezu hormona štitnjače. Ovaj pokazatelj nije nedvosmislen, ali njegov povećani sadržaj u krvi treba uzeti u obzir prilikom postavljanja dijagnoze.
  • Antitijela na tiroglobulin - multivarijantni pokazatelj. Može služiti kao dokaz difuznog toksičnog guša ili raka štitne žlijezde, ali ne nosi određenu specifičnost, ako se razina antitijela na TG poveća, potrebne su dodatne studije koje isključuju ili potvrđuju DTZ ili onkologiju.
  • Antitijela na TSH receptor pokazatelj su kvalitetnog liječenja. Ako se razina antitijela na rTTG ne vrati u normalu tijekom adekvatnog liječenja, tada bismo trebali razgovarati o štetnom tijeku bolesti i potencijalnoj kirurškoj intervenciji.

Kako se testirati

Kod svih bolesnika sa sumnjom na hipotireozu postavlja se pitanje kako napraviti analizu na hipotireozu. Ovo je potpuno jednostavan postupak pripreme. Sve pretrage krvi rade se ujutro, na prazan stomak ili ne - ne igra ulogu, jer su te komponente neovisne o unosu hrane. Analize se uzimaju iz vene, što im omogućava tačnije obavljanje.

Koje testove treba uzeti sa hipotireozom?

Standardni popis testova koji se moraju poduzeti za utvrđivanje bolesti je:

  • opšti test krvi bez formule leukocita i ESR,
  • biohemijska analiza.

Testovi koji potvrđuju nisku razinu hormona štitnjače:

  • TTG - hormon koji stimuliše štitnjaču,
  • T3 - trijodtironin općenit i slobodan,
  • T4 - bez tiroksina i općenito,
  • test autoantitijela.

Opća analiza je potrebna kako bi se utvrdio broj različitih krvnih zrnaca, njihovi parametri.

Biohemijska analiza pokazuje poremećaj ravnoteže vode i soli i masti. Smanjenje nivoa natrijuma, porast enzima kreatinina ili jetre ukazuje na hipotireozu sa tačnošću.

TTG je najvažniji od pokazatelja. Hormon koji stimuliše štitnjaču proizvodi hipofiza. Povećani nivo TSH ukazuje na smanjenje funkcije štitnjače i može uzrokovati njeno povećanje. Hipofiza stimulira žlijezdu na sintezu velikog broja hormona štitnjače.

Pri prolasku testa za TSH morate znati da se njegova razina ujutro nalazi na sredini raspona, smanjuje tokom dana i diže uveče.

Štitna žlijezda proizvodi 7% T3 trijodtironina i 93% T4 tiroksina.

T4 je neaktivan hormonalni oblik, koji se na kraju pretvara u T3. Ukupni tiroksin cirkuliše sa proteinima globulina u vezanom stanju. Slobodni T4 (0,1%) je najaktivniji, ima fiziološki učinak. Zadužen je za regulaciju metabolizma plastike i energije u tijelu.

Povećani nivo slobodnog T4 dovodi do povećane proizvodnje energije u ćelijama, pojačanog metabolizma i pojave hipotireoze.

Biološka aktivnost T3 ili trijodtironina premašuje T4 3-5 puta. Većina se također vezuje za proteine ​​u plazmi i samo 0,3% je u slobodnom, nevezanom stanju. Trijodtironin se pojavljuje nakon gubitka 1 atoma joda pomoću tiroksina izvan štitne žlijezde (u jetri, bubrezima).

T3 studija za utvrđivanje hipotireoze propisana je u takvim slučajevima:

  • sa smanjenjem nivoa TSH i norme slobodnog T4,
  • uz prisustvo simptoma bolesti i normalne razine slobodnog tiroksina,
  • sa TTG i T4 indikatorima koji su viši ili niži od normalnih.

Najčešći uzrok neravnoteže u hormonima štitnjače je autoimuna lezija žlijezde, a to je proizvodnja autoantitijela koja se bore protiv vlastitih tkiva. Šteti pacijentu napadajući stanice žlijezde i ometajući njegovo normalno funkcioniranje.

Test antitijela je najbolji način za otkrivanje bolesti poput bolesti bazeda ili Hashimotovog tiroiditisa.

Otkrivanje bilo kojeg oblika hipotireoze

Dakle, koje testove treba uzeti za hipotireozu kako bi se otkrio? Sadržaj T3 i T4, kao i TSH, odgovara na prvo pitanje. Hipotireoza je stanje kod kojeg štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona ili ih uopće ne proizvodi.. Zanimljivo je da je biološka aktivnost T3 veća od aktivnosti T4, ali za njegovu proizvodnju potreban je jod manje. To je ono što tijelo koristi kada nema dovoljno joda - T4 postaje manji, ali T3 raste.

Čovjek može živjeti u ovom stanju prilično dugo, to neće značajno utjecati na njegovo zdravlje. Mogući su vrlo nespecifični simptomi: smanjena učinkovitost, krhka kosa, nokti, letargija ... Obična hipovitaminoza ili umor, zar ne? Ovaj oblik hipotireoze ne ometa život osobe, pa ne ide kod doktora i samim tim ne prima lečenje.

Ako su i T3 i T4 smanjeni, to je već potpuno hipotireoza. Njegova težina može se odrediti težinom simptoma i nivoom hormona u analizi.

Klasična klasifikacija dijeli hipotireozu na:

  • Latentni - subklinički, skriveni, blagi).
  • Manifest - odgovara umjerenoj težini.
  • Komplicirano - najteža, možda čak i koma. Ovaj oblik uključuje miksem, mijekseu komu (mijeksema + koma uzrokovan hipotireoidizmom) i kretenizam novorođenčadi.

O čemu razgovaraju TTG i TRG?

Ali čak i normalna razina hormona štitnjače u svim analizama ne garantuje da osoba nema hipotireozu! Za ranu dijagnozu ili otkrivanje subkliničke hipotireoze, potrebno je uzeti analizu za TSH. Ovaj hormon, koji se takođe naziva štitno-stimulišući, proizvodi hipofizu da podstiče hormonsku aktivnost štitne žlezde. Ako je TSH povišen, tada tijelo nema dovoljno hormona štitnjače. U ovom slučaju, čak i normalna koncentracija T3 i T4 prema analizama ne zadovoljava potrebe tijela. Takav hipotireoza se također naziva skrivenom.

Za subklinički, latentni oblik hipotireoze, TSH u analizi treba biti u rasponu od 4,5 do 10 mIU / L. Ako je TSH veći, to je također hipotireoza, ali već i teža. Usput, norma do 4 mIU / L je stara, a u novim preporukama za hipotireozu za ljekare smanjena je na 2 mIU / L.

TSH proizvodi hipofizu. Da biste to učinili, hipotalamus stimuliše putem TRH. Liječnici koriste tu činjenicu kako bi dokazali / isključili bolest hipofize kao uzrok hipotireoze. Osobi sa niskim TSH se daje lijek TRH i primjećuju se promjene u ispitivanjima. Ako hipofiza reagira na zapovijed TRH-a da poveća koncentraciju hormona koji potiče štitnjaču i učini to na vrijeme, onda razlog hipotireoze nije u tome. Ako prema analizi nema reakcije na unos TRG-a, tada biste trebali potražiti uzrok neoperabilnosti hipofize - obično se propisuje MRI.

Neizravna koncentracija bolesti hipofize ukazuje na nedovoljnu koncentraciju ostalih hormona, testovi za koje se mogu proći dodatno.

Nivo TRH, odnosno tiroliberina, ukazuje na aktivnost hipotalamusa.

Antitijela na štitnjaču peroksidazu i druge pretrage

Tiroperoksidaza, tiroperoksidaza, peroksidaza štitnjače, TPO - različiti su nazivi za isti enzim. Potrebno je za sintezu T3 i T4. Antitijela uništavaju enzim peroksidazu, odnosno, ako donirate krv štitnim hormonima, ispada da postoji njihov nedostatak. Ako su ta antitijela prisutna u krvi, onda to podrazumijeva autoimuni proces u tijelu, hipotireoza nastaje uslijed autoagresije imunološkog sustava.

Autoimuni proces je takođe upala, pa je često karakterizirana upalnim pojavama u krvi. Rutinska krvna slika pokazat će barem porast ESR-a, moguće je, ali leukocitoza nije potrebna. Ovisi o tome koliko je aktivan autoimuni proces.

Dijagnostički značajna razina anti-TPO iznosi 100 U / ml i više.

Hipotireoza je stanje cijelog organizma, čak je i asimptomatska hipotireoza štetna po zdravlje.

  • Dakle, holesterol i trigliceridi povećavaju se - to uzrokuje aterosklerozu, koja sužava sudove i narušava opskrbu krvlju.
  • Hipotireoza uzrokuje različite oblike anemije. Hipohromna anemija sa nedostatkom hemoglobina, normohromna sa nedovoljnim brojem crvenih krvnih zrnaca.
  • Kreatinin raste.
  • Mehanizam povećanja enzima AST i ALT kod hipotireoze nije pouzdano uspostavljen, ali to se događa kod gotovo svake osobe s takvom dijagnozom.
  • Hipotireoza obuhvaća i druge komponente endokrinog sustava, uzrokujući poremećaje u genitalnom području kod oba spola, češće kod žena. Količina prolaktina povećava se, što smanjuje efikasnost gonadotropina.

Periferna, ili receptorska hipotireoza

Rijetka forma. Zbog promjena na nivou gena od rođenja kod ljudi, receptori hormona štitnjače su niži. U ovom slučaju endokrini sistem u dobroj vjeri pokušava tijelu osigurati hormone, ali stanice ih nisu u stanju primijetiti. Koncentracija hormona raste u pokušaju da "posegnu" za receptorima, ali, naravno, bezuspješno.

U tom slučaju su štitnjače, hormoni štitnjače u krvi povećani, hipofiza pokušava stimulirati preaktivan štitnjač, ​​ali simptomi hipotireoze ne nestaju. Ako su svi receptori za hormone štitnjače inferiorniji, onda je to nespojivo sa životom. Nekoliko je slučajeva kada je promijenjen samo dio receptora. U ovom slučaju govorimo o genetskom mozaicizmu, kada je dio stanica u tijelu s normalnim receptorima i normalnim genotipom, a dio s inferiornim i promijenjenim genotipom.

Ova je zanimljiva mutacija rijetka i liječenje danas nije razvijeno, liječnici se moraju pridržavati simptomatske terapije.

Testovi na hipotireozu

Hipotireoza je bolest štitne žlijezde, što je jedna od faza generaliziranog napada imunološkog sistema na tijelo žlijezde. Ponekad se bolest odvija monofazno, ne prelazeći u druge patologije. Jedna od metoda dijagnosticiranja hipotireoze jesu laboratorijski testovi krvi za koncentraciju hormona u njoj.

Hipotireoza se možda neće manifestirati dugo vremena i samo će u zanemarenom slučaju pokazati živu kliničku sliku. Najveći utjecaj na konačnu dijagnozu imaju upravo testovi na hipotireozu.

Među izraženom kliničkom slikom hipotireoze valja istaknuti:

  • Slabost, letargija,
  • Ravnodušnost prema svemu što se događa
  • Brzi umor, smanjene performanse,
  • Pospanost
  • Smetanje, loše pamćenje,
  • Oticanje ruku, nogu,
  • Suva koža, lomljivi nokti, kosa.

Sve su to posljedice nedostatka hormona štitnjače u štitnoj žlijezdi u tijelu. Pored laboratorijske dijagnostike propisuje se ultrazvučni pregled žlijezde, može se propisati i biopsija u slučaju sumnje na zloćudne čvorove. Razmotrimo detaljnije što testovi pokazuju sa hipotireozom.

Hormon koji stimuliše štitnjaču

Većina endokrinologa se oslanja na nivo hormona koji stimuliše štitnjaču u pacijentovoj krvi ili TSH. Ovaj hormon proizvodi hipofiza i osmišljen je da stimuliše štitnu žlezdu.

Uz visoku razinu takvog hormona u krvi, možemo zaključiti da hipofiza djeluje na aktivaciju žlijezde, pa sukladno tome, hormoni štitne žlijezde nisu dovoljni.

Norme sadržaja hormona koji stimulišu štitnjaču razlikuju se u različitim zemljama. Raspon je sljedeći:

  • Za Rusiju, normalna razina TSH u krvi pacijenta varira u rasponu od 0,4-4,0 mIU / L.
  • Američki endokrinolozi su prema rezultatima svog istraživanja usvojili novi raspon, koji odgovara realnijoj slici - 0,3-3,0 mIU / L.

Ranije je raspon TSH-a bio obično 0,5-5,0 mIU / L - ovaj pokazatelj promijenjen je u prvih 15 godina, što je dovelo do porasta dijagnoze poremećaja štitnjače.

U našoj regiji vrijedi se fokusirati na prvi pokazatelj. TSH iznad četiri mIU / L ukazuje na hipotireozu, a ispod na hipertireozu.

S druge strane, koncentracija TSH ovisi i o mnogim drugim faktorima. Na primjer, niske koncentracije štitnjače-stimulirajućeg hormona uočene su kod onkoloških bolesti hipofize jer on nije u stanju da proizvodi hormone. Sličan obrazac uočen je nakon moždanog udara ili traume koji pogađa hipotalamus.

Veliki utjecaj na rezultat ispitivanja ima vrijeme uzimanja krvi. U ranim jutarnjim satima nivo TSH u krvi je u proseku, smanjuje se do podneva, a uveče se ponovo podiže iznad prosečnog raspona.

T4 hormon se može proučavati u sljedećim oblicima:

  • Ukupni T4 - koncentracija vezanih i slobodnih oblika hormona T4,
  • Besplatno - hormon koji nije povezan sa molekulom proteina i dostupan je za upotrebu u tijelu,
  • Pridružena - koncentracija hormona T4, koji je već vezan molekulom proteina i tijelo ga ne može iskoristiti. Većina T4 u tijelu je u vezanom stanju.

Sveobuhvatna laboratorijska dijagnoza hipotireoze ne može se zasnivati ​​samo na proučavanju koncentracije, jer ona problem osvetljava samo s jedne strane - koliko mozak stimuliše štitnjaču. Za cjelovito istraživanje propisano je testiranje na slobodne oblike hormona T3 i T4.

Ukupni T4 direktno ovisi o pridruženom T4. Ali, u posljednje vrijeme manje se pažnje posvećuju tome, jer vezanje T4 za proteinske molekule ovisi i o količini samog proteina u krvi. Budući da se koncentracija proteina može povećati s bubrežnim i jetrenim bolestima, tokom trudnoće i dojenja, mjerenje ukupnog T4 nije uvijek sasvim učinkovito.

Više se pažnje posvećuje slobodnom T4 - ovo je oblik hormona, koji bi u budućnosti trebao prodrijeti u stanice i transformirati se u T3. Potonji je aktivni oblik hormona štitnjače.

Ako je slobodan T4 - tiroksin ispod normalnog, dok je TSH povišen, slika zaista gura endokrinologa na hipotireozu. Ovi indikatori se često razmatraju zajedno.

Kao što je gore spomenuto, T3 se formira u ćelijama tijela iz T4. Ovaj hormon se naziva triotironin i aktivni je aktivni oblik hormona štitnjače.

Kao i kod T4, i ovdje se istražuju opći, slobodni i vezani oblici trijodtironina. Ukupni T3 nije tačan pokazatelj hipotireoze, ali može upotpuniti dijagnostičku sliku.

Od veće važnosti za dijagnozu je besplatni T3, iako se kod hipotireoze često primjećuje da on ostaje u normalnom rasponu. To je posljedica činjenice da čak i uz nedostatak tiroksina, tijelo proizvodi više enzima koji T4 pretvaraju u T3 i zbog toga se preostale koncentracije tiroksina pretvaraju u trijodtironin, održavajući normalnu razinu T3.

Svaka bolest u tijelu uzrokovana infekcijom, bakterijom ili virusom uzrokuje momentalni odgovor imunološkog sustava u obliku oslobađanja antitijela koji bi trebali uništiti strano tijelo - uzrok bolesti.

U slučaju autoimune hipotireoze, imunološki sustav određuje patogen nešto pogrešno, utječući na antitijela na štitnu žlijezdu čovjeka.

U procesu autoimunog napada na žlijezdu stvaraju se specifična i nespecifična antitijela. Specifična - antitijela na štitnu peroksidazu, ona su takođe AT-TPO.

Takva antitijela napadaju stanice žlijezde, uništavajući ih. Budući da ćelije imaju folikularnu strukturu, nakon njihovog uništavanja membrana ulazi u krvotok. Imuni sistem otkriva strana tijela u krvi - membrane - određuje njihov izvor i ponovo započinje napad - pa se proizvodnja AT-TPO odvija u krugu.

Određivanje ovih antitela u krvi prilično je jednostavno, a oni postaju zlatni standard za dijagnosticiranje autoimunog tiroiditisa. Ako rezultati ispitivanja pokazuju povećanu količinu AT-TPO u krvi, hipotireoza vjerovatno je jedna od faza tiroiditisa, a ova faza može trajati godinama.

Ostali pokazatelji

Ti su pokazatelji složeni i često se provjeravaju zajedno, a kada se dešifriraju, povezani su jedan s drugim. Osim toga, liječnik može propisati imunogram, biopsiju žlijezde i opći test urina.

  • Opća analiza urina ostaje bez odstupanja od norme.
  • Imunogram pokazuje smanjenje koncentracije T-limfocita ispod normalnih granica, povećanje koncentracije imunoglobulina, sličnu sliku sa biopsijom - u stanicama žlijezda ima puno antitijela.
  • Opšti test krvi - pokazuje povećanje brzine sedimentacije eritrocita, relativna limfocitoza - smanjenje broja limfocita.
  • Studija o biohemiji pokazuje smanjenje albuminske frakcije proteina, povećanje koncentracije triglicerida i holesterola, globulina i lipoproteina niske gustine.

Dešifrovanje rezultata laboratorijske dijagnostike provodi endokrinolog koji usmjerava na ovo istraživanje. Bilo koja laboratorija ne preuzima odgovornost za samoliječenje pacijenata, jer rezultati testova na hipotireozu, čak i ako se opisana slika poklapa s primljenom, nisu klinička dijagnoza, već samo pomoć za to.

Koje testove treba uzeti za utvrđivanje hipotireoze?

Šta je tačno potrebno proći testove na hipotireozu, na ispitivanju će reći endokrinolog. U pravilu, pacijentu su propisane laboratorijske i instrumentalne studije. No, glavna metoda otkrivanja bolesti štitne žlijezde i dalje se smatra uzorkovanjem krvi.

Da biste utvrdili hipotireozu, propisane su sledeće vrste pregleda:

  1. Opšti test krvi
  2. Otkrivanje nivoa hormona.
  3. Općenito i besplatno T3 i T4.
  4. Krvni test za antitela.
  5. Instrumentalna dijagnoza hipotireoze.

Hormonski testovi

Ispitivanje hipotireoze na hormone jedan je od glavnih načina dijagnosticiranja bolesti. Svi znaju da su hormoni integralne i važne biološki aktivne tvari koje su uključene u mnoge vitalne procese, uključujući određivanje funkcije štitne žlijezde.

Zbog toga se pacijentima propisuju hormonski pregledi. Ako, prema rezultatima analiza, razina određenih hormona ne zadovoljava prihvaćene norme, oni govore o smanjenom ili povećanom radu štitne žlijezde, ovisno o pokazateljima, i propisuje se određeni tretman.

U osnovi, testovi se rade za prepoznavanje sljedećih hormona:

  1. Hormoni koji stimulišu štitnjaču - pripadaju hipofizi i, kao niko bolji, ukazuju na poremećaj štitne žlijezde. Pokazatelji ttg su obično 0,4–4 mU / l. Ako se u tijelu razvije disfunkcija štitne žlijezde i dogodi se utjecaj nepovoljnih faktora, razina TSH-a tijekom hipotireoze znatno se smanjuje i dovodi do njenog pojavljivanja.
  2. Za potvrdu dijagnoze važni su i hormoni tiroksin. Ako ih nema, razvijaju se nepravilnosti u radu štitne žlijezde. Deficit ovih hormona može povećati vizualno određivanje.
  3. Definicija trijodtironina - takav hormon je u tijelu u općem i slobodnom stanju. U prvom slučaju će se tokom analize utvrditi cijela količina biološki aktivne tvari u krvi. Rijetko se mijenja nivo slobodnog trijodtironina, s razvojem hipofunkcije štitne žlijezde, ovaj hormon može biti normalan. Njegov kvantitativni omjer određuje se samo ako je potrebno otkriti određene promjene štitne žlijezde i odrediti metode liječenja.

Priprema za testove na hipotireozu

Za pouzdanost rezultata laboratorijskih i instrumentalnih ispitivanja potrebno ih je unaprijed pripremiti. Da biste to učinili, dovoljno je da se pridržavate sljedećih preporuka:

  1. Dan prije očekivanih testova, kofein treba izuzeti iz prehrane, a alkohol i pušenje treba odbaciti.
  2. Važno je normalizirati psiho-emocionalno stanje. U trenutku polaganja testova ne biste trebali biti nervozni, depresivni ili pod stresom.
  3. Za jedan dan isključene su sve teške fizičke aktivnosti, tijelo se mora potpuno odmoriti.
  4. Preporučuje se darivanje krvi na prazan stomak, pa se pacijentima savjetuje da ne jedu 12 sati prije postupka.
  5. Ograničite upotrebu lijekova ili smanjite njihovu dozu kako je propisao liječnik.
  6. Lijekovi koji utječu na funkcioniranje štitne žlijezde također su isključeni kako bi se procijenila njihova neovisna proizvodnja.
  7. Ženama se ne preporučuje testiranje tokom menstruacije. Optimalni dani za postupak su 4-7 ciklusa.

Dodatne metode ispitivanja hipotireoze

Ako su laboratorijski testovi na hipotireozu pozitivni, pacijentu se propisuju instrumentalne metode pregleda kako bi se tačnije potvrdila dijagnoza:

  1. Ultrazvučni pregled - omogućava vam da identificirate plombe u tijelu, kao i njihovu lokalizaciju, oblik, strukturu i konture. Zahvaljujući ultrazvuku moguće je otkriti formacije promjera 1 mm.
  2. Scintigrafija štitnjače je dijagnostička metoda kojom se koriste radioizotopi. Prije manipulacije potrebna je priprema radi povećanja pouzdanosti pregleda.
  3. Biopsija praćena histološkim pregledom.

Ako ovakve metode daju i pozitivan rezultat, u tom slučaju liječnik određuje liječenje i pacijentu propisuje lijekove i druge metode terapije, ovisno o rezultatima pregleda.

Pogledajte video: PRVI KORAK - PRENATALNI TEST (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar