Hiperglikemijska ketoacidotska koma kod djece

Hiperglikemijska koma (ICD-10 kod E14.0) je najozbiljnija i najozbiljnija komplikacija bolesti poput dijabetesa. Ovo stanje pacijenta može se pripisati posljednjoj fazi poremećaja metabolizma.

Koma se razvija uz značajno povećanje koncentracije glukoze u krvi (do 30 jedinica ili više). Ogromna većina slučajeva primećena je kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1. A broj umrlih varira od 5 do 30%.

Postoji posebna klasifikacija com. Razlikuju se po etiologiji i uzrocima razvoja. Hiperglikemijska koma razvija se najčešće kod pacijenata s dijabetesom drugog tipa. Postoji i hipoglikemijska koma. Glavni razlog njegovog napredovanja je oštar pad koncentracije glukoze u krvi pacijenta.

Hiperglikemijsku ketoacidotsku komu karakterizira ketoacidoza, tijekom hiperosmolarne neketokidotičke države dolazi do kršenja cirkulacije tekućine u ljudskom tijelu, nakupljanje mliječne kiseline u tkivima i u tijelu, što je tipično za hiperlaktacidemijsku komu.

Razlozi i faktori

Patogeneza hiperglikemijske kome temelji se na povećanju razine šećera u tijelu i kršenju metaboličkih procesa. Ako pacijent proizvodi dovoljno inzulina, koma se neće razviti.

U slučajevima kada glukoza prelazi 10 jedinica, ona već prodire u pacijentovu mokraću. Kao rezultat toga, razvijaju se komplikacije.

Konvencionalno mogu se razlikovati sljedeći uzroci razvoja hiperglikemijske kome:

  • Nepravilna doza inzulina, preskakanje injekcije.
  • Stresna situacija, nervna napetost.
  • Trajna dekompenzacija bolesti.
  • Istorija infarkta miokarda ili šloga.
  • Zarazne bolesti dišnog sistema, mozga i drugih sistema životnog održavanja tijela.
  • Kršenje zdrave ishrane, zloupotreba alkohola.
  • Trudnoća
  • Promjena jednog hipoglikemijskog lijeka u drugi.

Za vrijeme trudnoće žensko tijelo funkcionira s dvostrukim opterećenjem. U slučaju kada buduća majka ima skriveni oblik patologije, tada se ne isključuje smrtonosni ishod.

U situaciji kad je dijabetes dijagnosticiran prije trudnoće, potrebno je kontrolirati nivo glukoze u tijelu, a za sve negativne simptome konzultirajte se s liječnikom.

U velikoj većini slučajeva hipoglikemijska koma dijagnosticira se kod pacijenata s dijabetesom koji su uveli prekomjerno veliku dozu inzulina ili hipoglikemijskog sredstva.

Hipoglikemija može biti rezultat intenzivnog fizičkog napora ili gladovanja.

Klinička slika

Hiperglikemijska koma može se razviti od jednog do tri dana, ali njezina pojava u roku od nekoliko sati nije isključena. Ipak, u 99% slučajeva preduvjeti kome se primjećuju nekoliko dana prije njenog razvoja.

Kako prepoznati patologiju? Tipični znakovi hiperglikemijske kome su gubitak apetita, mučnina i povraćanje, suha usta, osjećaj stalne žeđi.

Karakteristika je i u tome što pacijent može osjetiti nedostatak daha, slabost, apatiju, poremećaj spavanja (najčešće pospanost) i smanjenje krvnog pritiska. Najčešće se ovo stanje razvija prilično sporo, stoga se dijagnostičke mjere i prehospitalna njega često provode pravovremeno.

Hiperglikemijska dijabetička koma opasna je po tome što je vrlo lako zbuniti se sa konvencionalnim trovanjem hranom, kao rezultat toga stanje napreduje, a pacijent se osjeća samo još gore. Možda razvoj ozbiljnijih posljedica, sve do smrti.

Hipo i hiperglikemijska koma imaju značajne razlike u simptomima. Hipoglikemijska koma gotovo uvijek karakterizira akutni početak. Patologiju mogu okarakterisati sledećim simptomima:

  1. Naglo rastuća slabost.
  2. Brz rad srca.
  3. Nerazuman i snažan osjećaj straha.
  4. Osjećaj gladi, zimice, vrtoglavica.
  5. Obilno znojenje.

Ako postoji barem jedan od znakova takve komplikacije, morate odmah provjeriti glukozu u krvi. U usporedbi s hiperglikemijskom komom, hipoglikemija se brže razvija. Ovo stanje je i izuzetno opasno po život pacijenta.

Razvoj kome u djeteta

Najčešće, mali pacijenti razviju ketoacidotsku komu, koja zahtijeva liječenje isključivo u bolničkom okruženju.

Uzroci hiperglikemijske ketoacidotske kome praktički se ne razlikuju. Međutim, tome im se dodaje i hormonska i mentalna nestabilnost, koja je karakteristična upravo za djecu i adolescente.

Hiperglikemijska dijabetička koma kod djeteta razvija se relativno sporo tokom nekoliko dana. Ako se daje mala količina inzulina, uočava se kršenje procesa iskorištavanja glukoze.

Simptomi u djetinjstvu počinju blagom bolešću i završavaju ozbiljnim pogoršanjem. Znakovi hiperglikemijske kome:

  • U početku se pojavljuju znakovi općeg lošeg stanja, slabosti i umora, pospanosti. Ponekad se djeca žale na kršenje slušne percepcije, mučninu i stalni osjećaj žeđi.
  • Nadalje, mučnina se pretvara u povraćanje, a neuspjeh u pružanju olakšanja dovodi do bola u trbuhu, inhibirane reakcije i bola u srcu.
  • U posljednjoj fazi dijete nerazgovijetno govori, možda ne odgovara na pitanja, diše duboko i bučno, iz usne šupljine otkriva se miris acetona. Posljednja tačka je gubitak svijesti. Prilikom polaganja testova primjećuje se aceton u krvi.

Hiperglikemijska dijabetička koma zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, jer neblagovremeno pružanje nje može dovesti do smrti.

Hiperglikemijski komorni algoritam za hitne slučajeve

Bliski dijabetičari moraju tačno znati što su to klinika i hitna pomoć dijabetičke kome. Potrebno je moći razlikovati hipo- i hiperglikemijske uvjete.

Šta treba učiniti prije dolaska hitne pomoći? Pomaganje kod hiperglikemijske kome uključuje davanje insulina supkutano u razmacima od 2-3 sata. Doziranje se podešava ovisno o sadržaju glukoze u tijelu. Glikemiju treba meriti svakih sat vremena.

Da biste ograničili unos ugljenih hidrata. U liječenju hiperglikemijske kome koriste se lijekovi koji u svoj sastav uključuju kalij i magnezijum, jer pomažu u prevenciji hiperacidoze.

U slučaju da dvije doze inzulina u jednakim vremenskim intervalima nisu imale željeni terapeutski učinak, simptomi se nisu promijenili, a pacijentovo se stanje nije stabiliziralo, potrebno je pozvati hitnu pomoć.

U situaciji kada je dijabetičar preozbiljan i gotovo na ivici gubitka svijesti, bit će potrebna hitna pomoć. Međutim, intenzivno liječenje koma događa se u bolnici.

Prva pomoć za pružanje prve pomoći kod hiperglikemijske kome sastoji se u sledećim radnjama:

  1. Pacijenta je postavljen na bok tako da ne guši povraćanje. Takođe, ova situacija eliminiše uvlačenje jezika.
  2. Pacijent je prekriven nekoliko toplih ćebadi.
  3. Obavezno je kontrolirati puls i disanje.

Ako je pacijent izgubio dah, odmah morate započeti oživljavanje, uraditi umjetno disanje i masažu srca.

Sve vrste kome su izuzetno ozbiljne komplikacije, hitan i pravovremen poziv u hitnu pomoć pomoći će povećati šanse za povoljan ishod. Ako članovi porodice imaju povijest dijabetesa, tada svako odraslo kućanstvo mora shvatiti da će adekvatna pomoć spriječiti razvojnu krizu i spasiti pacijenta.

Važno: morate biti u mogućnosti razlikovati hiperglikemiju i hipoglikemiju. U prvom slučaju primjenjuju se inzulin, a s hipoglikemijskom komom glukoza.

Prevencija

Hiperglikemijska dijabetička koma je ozbiljna komplikacija, ali može se izbjeći ako se pridržavate svih preporuka liječnika i vodite dobar životni stil. Ponekad se ovo stanje razvija kod ljudi koji uopće ne sumnjaju na prisutnost dijabetesa. Zbog toga je vrlo važno kada se pojave kompleksni simptomi autoimune patologije podvrgnu sveobuhvatnoj diferencijalnoj dijagnozi.

Analiza glikoziranog hemoglobina, analiza šećera u krvi (na prazan želudac), test tolerancije na glukozu, ultrazvuk gušterače, analiza mokraće za šećer omogućit će pravovremeno otkrivanje dijabetesa tipa 1 ili 2 i propisati odgovarajuće taktike liječenja.

Dijabetičari kako bi izbjegli hiperglikemijsku komu trebaju:

  • Kada vam je dijagnosticiran dijabetes melitus tipa 1, pažljivo pratite svoje stanje prije i nakon ubrizgavanja inzulina. Ako nakon primjene hormona, nivo glikemije premaši oznaku od 10-15 mmol / l, tada će biti potrebno prilagođavanje režima liječenja. Vaš zdravstveni radnik može vam propisati drugu vrstu insulina. Najefikasniji i najsigurniji je ljudski inzulin.
  • Kod dijabetesa tipa 2 pacijent mora strogo slijediti dijetu. U prisutnosti gojaznosti indicirana je dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata.
  • Vodite aktivan životni stil. Umerena fizička aktivnost povećavaće osetljivost tkiva na inzulin i poboljšaće opšte stanje pacijenta.
  • Uzimajte hipoglikemijske lijekove (s dijabetesom tipa 2) i ne provodite neovisno prilagođavanje doze.

Takođe se pacijentima preporučuje redovno podvrgavanje preventivnom pregledu. Ljekari preporučuju praćenje glikemijskog profila i ukupne dinamike bolesti. Za mjerenja kod kuće, morate koristiti elektrohemijski glukometar.

Jednako je važno pratiti nivo glikoziranog hemoglobina. Tablica u nastavku prikazuje podudaranje glikoziranog hemoglobina na prosječnoj dnevnoj razini šećera.

HbA1c vrijednost (%)HbA1 vrijednost (%)Srednji šećer (mmol / L)
4,04,82,6
4,55,43,6
5,06,04,4
5,56,65,4
6,07,26,3
6,57,87,2
7,08,48,2
7,59,09,1
8,09,610,0
8,510,211,0
9,010,811,9
9,511,412,8
10,012,013,7
10,512,614,7
11,013,215,5
11,513,816,0
12,014,416,7
12,515,017,5
13,015,618,5
13,516,219,0
14,016,920,0

Multivitaminski kompleksi, koji uključuju krom, cink i tioktičnu kiselinu, pomoći će u sprečavanju dijabetičke kome i razvoju komplikacija dijabetesa. Čak i za pomoćne svrhe možete koristiti narodne lijekove. Korisni su dekocije na bazi kvrgavog pasulja, viburnuma, limunske trave, nevena.

Klinička dijagnoza

Postepeno razvijanje ketoacidoze kod bolesnog djeteta karakteristično je tokom nekoliko dana, pa čak i sedmica. Rani znakovi koji ukazuju na dekompenzaciju šećerne bolesti jesu: gubitak težine s dobrim apetitom, žeđ, učestalo pretjerano mokrenje, pojačana slabost i umor, često svrbež, česte zarazne i gnojno-upalne bolesti.

Simptomi prekoma i početne ketoapidotske kome:

  • letargija, pospanost do sopora,
  • povećana žeđ i poliurija,
  • sindrom porasta ketoacidoze u trbuhu, koji se manifestuje mučninom, povraćanjem, intenzivnim bolovima u trbuhu, napetošću mišića u prednjem trbušnom zidu (klinika “akutnog abdomena”) laboratorijskom hiperleukocitozom, neutrofilijom, probojem uboda,
  • koža je suva, blijeda, sa sivkastim nijansama, „dijabetičkim rumenilom“ na licu, smanjenim turgorom tkiva,
  • tahikardija, prigušeni zvukovi srca, snižen je krvni pritisak,
  • miris acetona na izdisaju,
  • nivo glukoze u krvi iznad 15 mmol / l,
  • u urinu se pored velike količine glukoze određuje aceton.

Ako ne pružite pravovremenu medicinsku pomoć, razvija se duboka koma:

  • gubitak svijesti sa inhibicijom kože i bulbarnim refleksima,
  • jaka dehidracija s porastom hemodinamičkih poremećaja do hipovolemijskog šoka: pooštrene crte lica, suhoća i cijanoza kože i sluznice, meke očne jabučice, filiformni puls, značajno smanjenje krvnog pritiska, smanjenje izlučivanja urina u anuriju,
  • Kussmaul-ovo disanje: učestalo, duboko, bučno, s mirisom acetona na izdisaju,
  • laboratorija: visoka glikemija (20-30 mmol / l), glukozurija, acetonemija, acetonurija, povećana urea, kreatinin, laktat u krvi, hiponatremija, hipokalemija (s anurijom može doći do blagog porasta), CBS karakterizira metabolička acidoza s djelomičnom respiratornom kompenzacijom: razina pH 7,3-6,8; BE = - 3-20 i niži.

Diferencijalna dijagnoza ketoacidotske kome prvenstveno se provodi s hipoglikemijskim i drugim dijabetičkim komama - hiperosmolarnim neketokidotičkim i hiperlaktatacidemikama. Dijabetička ketoacidoza može zahtijevati i diferencijalnu dijagnozu s akutnim hirurškim bolestima trbušne šupljine, upalom pluća, encefalitisom itd. Za pravovremenu dijagnozu ketoacidoze u takvim situacijama potrebno je utvrditi nivo glukoze i ketonskih tijela u krvi i urinu.

Hitna pomoć

1. Organizovati hitnu hospitalizaciju u odeljenju za reanimaciju ili na specijalizovanom odeljenju za endokrinologiju.

2. Osigurajte prohodnost gornjih disajnih puteva, terapiju kiseonikom.

3. Omogućite pristup venski krevetu za rehidrataciju:

  • u roku od 1 sata uvesti intravenozno kapljanje 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida sa brzinom od 20 ml / kg, dodati 50-200 mg kokarboksilaze u rastvor, 5 ml 5% -tne otopine askorbinske kiseline, u slučaju hipovolemičkog šoka, povećati količinu rastvora na 30 ml / kg
  • u naredna 24 sata za nastavak infuzione terapije brzinom od 50-150 ml / kg, prosječna dnevna zapremina ovisno o dobi: do 1 godine - 1000 ml, 1-5 godina - 1500 ml, 5-10 godina - 2000 ml, 10-18 godina - 2000-2500 ml. U prvih 6 sati unesite 50%, u narednih 6 sati - 25%, a u preostalih 12 sati - 25% tečnosti.

Uvođenje 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida nastavlja se do razine šećera u krvi od 14 mmol / L. Zatim spojite 5% otopinu glukoze, uvodeći je naizmenično sa 0,9% rastvora natrijum hlorida u omjeru 1: 1. Kontrola efektivne osmolarnosti izračunata formulom: 2 x (natrijum u krvi u mmol / l + kalijumska krv u mmol / l + glukoza u krvi u mmol / l). Obično je ovaj pokazatelj 297 ± 2 mOsm / l. U prisustvu hiperosmolarnosti - 0,9% rastvora natrijum-hlorida se zamenjuje hipotoničnom 0,45% rastvorom.

4. Istodobno s početkom rehidratacije, dajte inzulin kratkog djelovanja (actrapid, humulin redovit itd.) Iv u dozi od 0,1 U / kg (kod šećerne bolesti više od jedne godine - 0,2 U / kg) u 100-150 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida.

Naknadne doze inzulina treba davati u vumu brzinom i 1 LD / kg satno pod nadzorom šećera u krvi. Nivo glikemije ne smije se smanjiti za više od 2,8 mmol / sat.

Uz smanjenje šećera u krvi na 12-14 mmol / l, pređite na primjenu inzulina nakon 4 sata brzinom 0,1 U / kg.

5. Kako bi se nadoknadio nedostatak kalija nakon 2-3 sata od početka IV tretmana, kaplje se 1% -tna otopina kalijevog klorida brzinom 2 mmol / kg dnevno (1/2 doze - intravenski i 1/2 - ako nema povraćanja) :

a) u nedostatku podataka o nivou kalijuma, ubrizgajte 1% otopinu kalijum-hlorida brzinom od 1,5 g na sat (100 ml 1% -tne otopine KCl sadrži 1 g kalijum-hlorida, a 1 g kalijevog klorida odgovara 13,4 mmol kalijuma, 1 ml 7 , 5% rastvora KCl sadrži 1 mmol kalijuma),

b) ako postoje pokazatelji nivoa kalijuma u krvi, brzina primjene 1% -tne otopine kalijum-hlorida je sljedeća:

  • do 3 mmol / l - 3 g / sat,
  • 3-4 mmol / l - 2 g / sat,
  • 4-5 mmol / l - 1,5 g / sat,
  • 6 mmol / l ili više - prestanite sa primjenom.

Ne treba davati preparate sa kalijem ako je dete u šoku i s anurijom!

6. Korekcija metaboličke acidoze:

  • u nedostatku kontrole pH krvi - klistir s toplom 4% -tnom otopinom natrijum bikarbonata u zapremini od 200-300 ml,
  • u / u uvođenju 4% -tne otopine natrijum bikarbonata prikazano je samo pri pH <7,0 iz izračuna 2.5-4 ml / kg kapanja tokom 1-3 sata brzinom od 50 mmol / sat (samo 1 g NaHCO3 = 11 mmol) dok pH ne dosegne 7,1 ili maksimalno 7,2.

7. Za prevenciju bakterijskih komplikacija propisati antibiotsku terapiju širokog spektra.

Ostavite Svoj Komentar