Ateroskleroza stenozira: simptomi i lečenje

Pri sužavanju lumena arterija uslijed stvaranja aterosklerotskog plaka postavlja se dijagnoza stenozirajući ateroskleroze. Prvenstveno utječe na koronarne, periferne i moždane žile, što dovodi do ishemije tkiva. Kliničke manifestacije su: angina pektoris, discirkulatorna encefalopatija, isprekidano klaudiranje.

Za liječenje se koriste lijekovi koji snižavaju kolesterol u krvi, sredstva protiv trombocita i vazodilatatora.

Pročitajte ovaj članak

Uzroci stenozirajuće ateroskleroze

Unatoč činjenici da se uloga mnogih faktora u razvoju ateroskleroze smatra uvjerljivo dokazanom, ova bolest nije u potpunosti razumljiva. Do sada nije bilo moguće utvrditi razlog zašto stenotička ateroskleroza u nekih bolesnika utječe na srce, a na druge žile udova ili mozak. Također nema jedinstva u određivanju provokativnog učinka, nakon čega počinje brzo napredovanje znakova bolesti.

Opće mišljenje među znanstvenicima bilježi se prilikom identificiranja uvjeta u kojima se rizik od oštećenja arterijskog zida višestruko povećava. Tu spadaju:

  • ovisnost o alkoholu i nikotinu,
  • starost
  • opterećen nasljeđem,
  • menopauza
  • dijabetes melitus
  • arterijska hipertenzija
  • višak holesterola u hrani,
  • kršenje odnosa frakcija holesterola,
  • gojaznost
  • hipotireoza
  • stresne situacije
  • nedostatak kretanja
  • hroničnih infekcija.

Kada se kod jednog pacijenta kombinira više faktora, proces začepljenja arterija počinje u mlađoj dobi, teče teže i prati ga komplikacije - srčani udar, moždani udar, gangrena udova.

I ovdje je više o aterosklerozi žila vrata.

Opis bolesti i mehanizam razvoja

Stenozirajući ateroskleroza je patološki proces koji se širi na glavne arterije tijela. Mehanizam njegovog nastanka prilično je jednostavan. Pod utjecajem određenih faktora slobodne masti (kolesterol) počinju se taložiti u zidovima krvnih žila i formiraju se plakovi. Bolest prolazi kroz nekoliko faza razvoja, konačni stadij je suženje arterije na minimum (stenoza). Kao rezultat toga, tkiva i organi koji su ovisni o mjestu oslabljene opskrbe krvlju imaju nedostatak kisika i hranjivih sastojaka.

Problem proliferacije holesterolnih plakova i vezivnog tkiva između njih utječe na različite glavne arterije. Uzimajući u obzir mjesto razvoja patološkog procesa, razlikuje se nekoliko sorti bolesti. Najugroženije su periferne arterije donjih ekstremiteta, mozak i koronarna aorta srca. Manjak pravodobnog tretmana obično dovodi do nepovratnih posljedica: infarkta miokarda, gangrene nogu, moždanog udara, tromboembolije sa oštećenjem unutrašnjih organa.

Glavni razlozi

Razvoj aterosklerotskih lezija velikih arterija nastaje zbog tri faktora:

  1. Kršenje metabolizma masti. Kada sistem za sintezu i transport holesterola u organizmu ne uspije, višak ove tvari počinje se taložiti na zidovima krvnih žila. Mehanizam pokretanja mogu biti somatske bolesti, neuravnotežena prehrana i gojaznost.
  2. Nasljedna predispozicija. Ako je dijagnoza stenozirajuće ateroskleroze u bliskoj rodbini, vjerojatnost ove bolesti povećava se nekoliko puta.
  3. Smanjena elastičnost vaskularnih zidova. Plakovi holesterola se ne mogu formirati na glatkoj i zdravoj površini. Sljedeći poremećaji doprinose oštećenju vaskularnog zida: dijabetes melitus, sjedeći način života i pušenje.

Ako imate jedan ili više gore navedenih faktora, morate obratiti posebnu pažnju na vlastito zdravlje, češće se podvrgavati preventivnim pregledima.

Manifestacije stenoze arterija mozga

Brahiocefalne arterije su velike žile koje se protežu od zgloba aorte prema mozgu. Njihovo višestruko preplitanje tvori Willisov krug. Omogućava potpunu opskrbu krvi mozgom.

Kad se u jednom od odjeljka Willisova kruga stvori prepreka u obliku aterosklerotskog plaka, govori se o razvoju stenoze. Ova bolest utječe na funkcioniranje čitavog sistema opskrbe krvi mozga. Manjak pravodobnog lečenja može dovesti do hipoksije ili moždanog udara. Znakovi patološkog procesa ovise o broju aterosklerotskih plakova u arterijskom koritu.

Na samom početku bolest je asimptomatska. Ako je lumen žile blokiran plakom za 50% ili više, pacijent može primijetiti pojavu nekarakterističnih poremećaja. Među njima su:

  • periodična vrtoglavica sa smanjenjem krvnog pritiska,
  • emocionalna labilnost s prevladavanjem depresivnog raspoloženja,
  • odvlačenje pažnje
  • slušno-vizualni problemi (zujanje u ušima, gubitak sluha, pojava muva pred očima),
  • sindrom hroničnog umora
  • ukočenost prstiju
  • kršenje termoregulacije.

Navedeni simptomi isprva praktično ne utječu na kvalitetu života. Mnogi pacijenti ih jednostavno ignorišu. Progresivna stenozirajući ateroskleroza brahiocefalnih arterija natjera vas da potražite pomoć ljekara.

Manifestacije stenoze krvnih sudova

Kisik i hranjive tvari ulaze u srce kroz koronarne arterije. Poraz ovih žila aterosklerozom predstavlja ozbiljnu prijetnju za glavni mišić tijela, utječući na njegov ritam i kompletnost kontrakcija. Ovom bolešću pacijenti se obično žale na bol u sternumu. Prvo se pojavljuju nakon fizičkog napora ili stresa. Vremenom, nemir ne ostavljaju osobu, čak ni u mirovanju. Trajanje napada boli je oko 30 minuta.

Akutna manifestacija patološkog procesa je infarkt miokarda. Bolest je praćena jakim bolovima u srcu, koji se ne mogu zaustaviti tabletama Nitroglicerin. Krvni pritisak pada, što rezultira ozbiljnom vrtoglavicom, slabošću. Ateroskleroza koja stenozira, zahvata koronarne arterije, može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Tu spadaju aneurizma srca, kardiogeni šok i ruptura samog mišića. Najčešće ljekari dijagnosticiraju sindrom iznenadne smrti.

Manifestacije stenoze arterija donjih ekstremiteta

Kroz femoralnu arteriju krv teče do najekstremnijih točaka tijela koja se nalaze na nogama. Stenozirajući ateroskleroza donjih ekstremiteta zauzima treće mjesto po učestalosti pojavljivanja. Kliničke manifestacije ovog oblika bolesti su raznolike. Stoga je preporučljivo razmotriti razvoj patološkog procesa u fazama:

  1. U početnoj fazi pacijenta uznemirava osjećaj hladnoće, peckanja ili trnce u nogama. Koža na nogama primjetno blijedi.
  2. Drugi stupanj karakterizira pojava isprekidane klaudikacije. Jedan ud, kada hoda ili igra sportove, počinje se umoriti ranije od drugog. Postupno, neugodne senzacije se razvijaju u području mišića tele, pojavljuje se uporna cijanoza.
  3. U sljedećoj fazi, intenzitet isprekidane klaudikacije primjetno raste. Pacijentu postaje teško ići uobičajenim putem bez zaustavljanja. Često se pacijenti žale na bol u nožnim prstima, koji u mirovanju ne nestaje. Koža na stopalu poprima mramorni ton, može puknuti i tanjšati.
  4. U četvrtoj fazi, hromost postaje toliko izražena da je čovjek prisiljen da zaustavlja svakih 50 koraka staze. Pojava trofičnih čira, oteklina. Jaka bol u nogama ometa noćni odmor.

Ne možete dočekati nepovratne posljedice bolesti u obliku gangrene. Ako se pojave simptomi poremećaja cirkulacije u nogama (slabost, povremena klaudikacija), morate odmah konzultirati liječnika. Ako specijalist potvrdi stenotsku aterosklerozu arterija donjih ekstremiteta, liječenje će biti propisano odmah.

Karakterizacija nestenotske ateroskleroze brahiocefalnih sudova

Ateroskleroza prvenstveno pogađa velike žile mišićno-elastičnog tipa. Između ovih arterija mogu se razlikovati BCS (brahiocefalne žile), arterije gornjih i donjih ekstremiteta, vrata i glave. Svaka od žila odgovorna je za dotok krvi u određeni dio tijela, a simptomi koji se manifestuju stenozom javljaju se prema lokaciji.

Nestenstička ateroskleroza brahiocefalnih arterija (BCA) je loša u kliničkim manifestacijama, može biti asimptomatska ili ne daje specifične znakove bolesti. Ovaj tijek povezan je s porastom plakova u uzdužnom smjeru posude, a u prisutnosti stenozirajući ateroskleroze brahiocefalnih žila formira se holesterolski plak preko cijelog arterija, čime se njegov lumen zatvara po cijelom obodu. Nestenstička ateroskleroza ekstrakranijalnih rezova dovodi samo do manjih hemodinamičkih poremećaja, čuvajući protok krvi u organima.

Stenozirajući ateroskleroza brahiocefalnog debla i njegovih grana

Stenozirajući ateroskleroza brahiocefalnih arterija nastaje kada plak prekriva lumen brahiocefalnog debla. Da biste razumjeli princip razvoja simptoma, morate znati topografsku lokaciju arterija. Brahiocefalna arterija prvo napušta aortalni luk, dužine je oko 4 cm, ide udesno i prolazi iza sternoklavikularnog zgloba, gdje se dijeli na svoje posljednje grane:

  • Desna zajednička karotidna arterija.
  • Desna subklavijalna arterija.
  • Desna vertebralna arterija, koja je grana subklavijalne arterije.

Poremećaj cirkulacije gornjeg udova

Ateroskleroza brahiocefalnih sudova praćena je poremećajima cirkulacije u desnom gornjem udu. Opskrba krvi u ruci dizajnirana je tako da nije lišena kolateralne (zaobilazne) cirkulacije krvi. Desna subklavijalna arterija glavna je u opskrbi krvlju šakom, ali zbog kompenzacije krvi iz drugih grana prtljažnika, proces ishemije se razvija sporo.

U početku zbog ateroskleroze brahiocefalnih arterija ruka postaje blijeda, osjetljivost je oslabljena, pojavljuju se parestezije, zatim nestaje puls na desnoj radijalnoj arteriji, dlaka nestaje, mišići podlaktice slabe, ali simptomi su prolazni, ali češće su tijekom fizičkog napora.

Nadalje, stenozirajući aterosklerozu ekstrakranijalnog odsjeka prati stvaranje trofičnih čira na rukama, nekroza prstiju i cijelog udova. Ako je oštećena desna potklavijska arterija, nesvjestica i vrtoglavica, smanjen vid, glavobolja, zbog simptoma cerebralne pljačke koji se javlja kao odgovor na ishemiju gornjeg udova.

Poremećaji cirkulacije u žilama vrata i glave

Ateroskleroza glavnih arterija vrata se javlja s oštećenjem zajedničke karotidne arterije, te njegovih unutarnjih i vanjskih grana. S obzirom da je uz takvu lokalizaciju kolesterola plakova, poremećena dotok krvi u lice i mozak, simptomi će biti primjereni. Osjetljivost desne polovine lica nestaje, pojavljuju se osjećaji „puzajućih goosebumps“.

Ateroskleroza ekstrakranijalnih segmenata glavnih arterija glave i vrata ne dovodi do teških cerebralnih komplikacija, javljaju se samo prolazni ishemijski napadi, praćeni glavoboljom i vrtoglavicom. Zbog činjenice da cirkulaciju krvi u gornjim segmentima čini lijeva zajednička karotidna arterija, koja ne ovisi o stenozirajućoj aterosklerozi brahiocefalnih žila, ne dolazi do akutne cerebralne insuficijencije.

Lijevi presjeci kroz Willisov krug djelomično nadoknađuju hemodinamičke poremećaje s desne polovice. Opasni simptom je progresivno smanjenje vida, što dovodi do sljepoće, to ukazuje na kršenje kompenzacije cirkulacije krvi u sistemu karotidnih arterija.

Poremećaji cirkulacije u kralježničkim arterijama

Ateroskleroza ekstrakranijalnih odjela brahiocefalnih arterija sa stenozom se također odnosi na kralješke sudove. Ovaj segment opskrbljuje stražnje dijelove glave i vrata, dok postoji intrakranijalni presjek tih arterija, koji ima svoj kolateralni put (krug Zaharčenko), koji ne komunicira sa sustavom Willis krugova.

Ateroskleroza glavnih moždanih arterija iz vertebralnih segmenata popraćena je poremećenom koordinacijom, pokreti postaju nedosljedni (cerebelarna ataksija), hodanje postaje neizvjesno, pacijent može pasti iz plavih. Potpunim zatvaranjem oba kralješka žila, pacijent započinje grube poremećaje funkcije moždanog i okcipitalnog korteksa, pacijent neće moći sjediti i može potpuno izgubiti vid. Ishod bolesti biće ishemijski moždani udar okcipitalne regije mozga.

Cerebrovaskularna nesreća

Ateroskleroza glavnih žila mozga iz sistema unutrašnje karotidne arterije najopasniji je segment pogođen holesterolovnim plakovima. Ako se pogođeni segment nalazi dalje od Willisova kruga, tada s obliteracijom posuda većom od 70% postoji velika vjerojatnost ishemijskog moždanog udara zone opskrbe krvlju.

  • U slučaju poremećaja cirkulacije u prednjem režnja, što odgovara prednjoj moždanoj arteriji, pacijent gubi sposobnost svjesnih pokreta, govorne i emocionalne funkcije su poremećene, kognitivne (kognitivne) sposobnosti potpuno nestaju, pojavljuju se patološki refleksi.
  • U slučaju poremećaja cirkulacije u parijetalnom režnjevu, koji odgovara srednjoj moždanoj arteriji, pacijent ne opaža izbočenje svog tijela, zbunjuje desnu i lijevu stranu, nije u stanju prepoznati i opisati predmete, potpuno gubi duboku i površnu osjetljivost.
  • U slučaju poremećaja cirkulacije temporalnog režnja iz srednje moždane arterije, pacijent gubi sposobnost slušanja i razlikovanja zvukova.

Aterosklerotska lezija srčanih sudova

Stenozirajući ateroskleroza koronarnih arterija prati napad angine, postoji visoki rizik od infarkta miokarda. Lokalizacija aterosklerotskih plakova u vlastitim arterijama srca je opasna, jer je prečnik njihovog lumena mali i potpuna okluzija posuda brzo se razvija.

Vaskularna stenoza donjih ekstremiteta

Stenozirajući ateroskleroza arterija donjih ekstremiteta ima simptome slične onima na gornjim ekstremitetima. U prvim fazama dolazi do poremećaja osjetljivosti i temperature udova. Tada se pojavi patognomski simptom na plakovima koji se nalaze na žilama donjih ekstremiteta, naizmjenična klaudikacija, koja se očituje bolovima u nogama, pojavljuju se na pozadini hodanja i nestaju pri zaustavljanju i odmaranju.

S naprednim oblicima bolesti dolazi do edema fascijalnog mišića koji se pretvara u trofični poremećaj ekstremiteta, što prijeti amputacijom.

Ultrazvučna dijagnoza nestenotičke i stenozirajuće ateroskleroze

Za dijagnosticiranje bolesti pomoću ultrazvučne dijagnostike.Ehografski znakovi nestenotske ateroskleroze najbolje se vide trostrukim skeniranjem. Primjećuje se longitudinalni raspored plazme kolesterola, stopa protoka krvi je malo smanjena, razvije se kolateralna cirkulacija i omogućuje dobra hemodinamika u tkivima.

Ehografski znakovi stenozirajuće ateroskleroze imaju živopisnije manifestacije. Poprečna lokacija plaka prekriva lumen žila za više od 70%, brzina protoka krvi je kritično značajno smanjena, a cirkulaciju krvi u segmentu osiguravaju kolateralne arterije bolje od glavne.

Ateroskleroza sa i bez stenoze: koja je razlika i kako postaviti dijagnozu?

Proces se temelji na stvaranju aterosklerotskog plaka, do kojeg dolazi kada se ove faze formiranja promijene:

  • masna (lipidna) mrlja,
  • vlaknasta ploča,
  • komplicirana ploča.

Kao rezultat destabilizacije potonjeg (trauma, oštećenje) pokreće se sljedeća kaskada reakcija:

  • ulceracija čepa plaka praćena adhezijom trombocita i stvaranjem tromboze, što dovodi do povećanog suženja arterije,
  • stanjivanje gume i mikrobleeding zbog toga,
  • ispod plaka se formira nekroza i razvija se aneurizma (vazodilatacija).

Posljedice svega navedenog mogu biti:

Prema Europskom kardiološkom društvu, glavni faktori rizika uključuju:

  • dijeta sa visokim udjelom masti
  • pušenje
  • unos alkohola
  • sjedilački način života
  • povećanje holesterola, triglicerida, lipoproteina niske gustine u krvi,
  • visok krvni pritisak
  • dijabetes melitus
  • pretežak
  • manjak lipoproteina visoke gustoće u krvi,
  • pojačana koagulacija krvi
  • bolesti koje dovode do smanjenja elastičnosti zidova krvnih žila ili su popraćene upalnim procesima u njima,
  • visoki nivo C - reaktivni protein u krvi,
  • muški rod
  • starost
  • nasljedna predispozicija za bolest.

Sada ćemo razmotriti razliku između stenozirajuće i nestenozirajuće ateroskleroze na primjeru arterija donjih ekstremiteta, jer se za njih ti termini najčešće upotrebljavaju.

Ako je lumen posude veći od 50%, govorimo o stenozi, ukoliko je manji od 50%, nije.

Razlika u simptomima i pregleda pacijenta

Postoje 4 faze:

  1. Prvi je predklinički: bol u nogama se javlja prilikom hodanja na velike udaljenosti ili kod ozbiljnih fizičkih napora.
  2. Drugi - bol se javlja kada pređete razdaljinu od 250-1000 metara.
  3. Treće: bol se pojavljuje prilikom prelaska 50-100 metara.
  4. Četvrto: mogu se stvoriti čirevi, gangrena, jaki bolovi u nogama uznemiruju čak i u mirovanju.

Na temelju anatomskih značajki, prva dva stadija karakteristična su za nestenotičnu, a posljednja dva stadija povezana su sa stenotskom aterosklerozom donjih ekstremiteta, jer će se tijekom suženja više od polovine lumena pojaviti dodatni simptomi koje ćemo razmotriti u nastavku.

Česte pritužbe pacijenta

U početnim fazama bolesti pacijenti u pravilu ne pokazuju pritužbe ili pacijenti ne izdaju simptome.

Glavne karakteristike uključuju:

  • bol u bokovima, stražnjici, donjem dijelu leđa, mišići mišića,
  • pojačan bol tokom fizičkog napora,
  • hlađenje kože u nogama,
  • mučnina
  • vrtoglavica
  • osjećaj ukočenosti u udovima, "puzeći", puzanje,
  • promjene boje kože (blijeda),
  • loše zarastanje rana
  • grčevi u mišićima donjih ekstremiteta,
  • svrab, piling kože nogu,
  • grubost noktiju i kože stopala,
  • pukotine, gubitak kose na nogama.

Kriteriji za dijagnozu:

  1. Povećan sistolni krvni pritisak (BP), dok dijastolički ne raste.
  2. Koža stopala, posebno stopala, hladna je na dodir.
  3. Krvni test za: holesterol, trigliceridi, lipoproteini niske gustine - povećani, lipoproteini velike gustoće - smanjeni.
  4. Slabljenje pulsacije u glavnim arterijama udova.
  5. Doppler ultrazvuk. Ehografski znakovi patologije: utvrđivanje prisutnosti i veličine plakova, usporeni protok krvi u žilama, njihova oštećenja i ozljede zidova.
  6. Angiografija - vidljivo sužavanje žila (do 50% lumena).
  7. Kompjuterska tomografija je također djelomično sposobna otkriti sve gore navedene promjene.

Uputstva za lečenje

Za svakog pacijenta, terapija se bira pojedinačno, ali u osnovi uključuje:

  1. Statini: simvastatin, atorvastatin, rosuvastatin (u nedostatku kontraindikacija).
  2. Vazodilatacijski lijekovi (antispazmodici): nitrati, papaverin, dibazol.
  3. Za prevenciju tromboze: sredstva protiv trombocita - aspirin, zvonarica, klopidogrel, antikoagulansi - varfarin, rivaroksaban, dabigatran.
  4. Vitaminski pripravci i antioksidanti.
  5. Zdrav životni stil usmjeren na gubitak kilograma.
  6. Kontrola krvnog pritiska - ne preporučuje se dopuštanje povećanja sistolnog krvnog pritiska iznad 140 mmHg.
  7. Fizički odgoj, plivanje, bicikl za vježbanje.
  8. Lečenje hroničnih bolesti.
  9. Odbijanje alkohola, pušenje, prekomjerna upotreba kafe i čaja.
  10. Isključenje životinjskih masti i soli, povećanje broja voća i povrća u prehrani.

Trajanje terapije lijekovima je 1,5 do 2 mjeseca. Ponavljajte kurs 4 puta godišnje.

Stenozirajući ateroskleroza glavnih arterija donjih ekstremiteta

Patologiju karakterišu svi simptomi prethodnog oblika bez okluzije, koji su opisani gore, kao i neki dodatni karakteristični znakovi stenozirajuće ateroskleroze:

  • hromost (prvo pri hodanju na velike udaljenosti, a na kraju i na kratkim daljinama),
  • crvenilo i hlađenje stopala,
  • oticanje stopala,
  • bol u mišićima tela, stražnjici, kukovima i donjem dijelu leđa se povećava (javlja se i noću i u mirovanju),
  • trofični čir
  • gangrena.

Promjene ispitivanja

Karakteristična karakteristika ovog stanja je da će suženje lumena žila biti više od 50%, a stanje zida mnogo gore. To se može vidjeti na angiografiji, ultrazvučnoj dopplerografiji (protok krvi se usporava više nego kod nestenotičke ili općenito zaustavljen), računarskoj tomografiji. Objektivno ispitivanje odsutnosti pulsacije u glavnim arterijama, oteklina, čirevi, gangrena.

Principi tretmana

Za pružanje medicinske pomoći pacijentu koriste se sve gore opisane konzervativne metode koje su primjenjive za nestenotsku aterosklerozu.

Ljekari često pribjegavaju liječenju pacijenta hirurškim metodama:

  1. Dilotacija balona.
  2. Angioplastika
  3. Steniranje zahvaćenih arterija (široko korišćeno u koronarnoj sklerozi)
  4. Protetika oštećenog dela žile. Upotrijebljen sintetički materijal.
  5. Bypass operacija je stvaranje umjetnog kanala, zaobilazeći dio arterije koji ne funkcionira.
  6. Trombendarterektomija - uklanjanje plaka unutar žile.
  7. Amputacija (rezanje distalnog dijela udova) u slučaju gangrene.

Prognoza za oporavak

Kao što vidimo, prognoza za oporavak nije tako povoljna kao što bismo željeli, jer bolest često dovodi do invaliditeta. Ako se operacija obavi na vrijeme, tada možete spasiti ud i njegovu funkciju, ali neće ga biti moguće vratiti u potpunosti.

Uz neblagovremeno liječenje, ova patologija može imati ozbiljne manifestacije. Svim pacijentima u „zoni rizika“ (a ovo je porodična anamneza, loše navike i drugi trenuci) toplo se preporučuje da isprave uticaj negativnih faktora kako bi se povećao kvalitet i dugovečnost.

Za pripremu materijala korišteni su sljedeći izvori informacija.

Simptomatologija

Znakovi stenozirajuće ateroskleroze direktno ovise o mjestu bolesti i lako ih je otkriti jer krv cirkulira cijelim tijelom i ako postoji takav problem, njegov sastav uključuje čestice koje stvaraju plak. Što se tiče intenziteta, u različitim se područjima on može izraziti u većoj ili manjoj mjeri.

  1. Ako je bolest dotaknula arterije donjih ekstremiteta, simptomi će se lokalizirati u nogama. U početku osoba može osjetiti ukočenost, hladnoću i perutanje. Funkcijski poremećaji se pojavljuju kako se situacija pogoršava. Mala hromost može postati trajna. Ako ne preduzmete nikakve mjere, pojavit će se atrofični ulkusi, oteklina i crvenilo stopala. Simptomi gangrene ukazuju na terminalni stadij.
  2. Neurološki simptomi sugeriraju aterosklerozu karotidnih arterija koju karakteriziraju glavobolja, umor, problemi sa organskim vidom i gubitak pamćenja. Poremećaj cirkulacije u takvoj situaciji izražava se problemima jasnoće govora i asimetrijom mišića lica.
  3. Znakovi ateroskleroze brahiocefalnih arterija su izraženiji i detaljniji, jer zbog lokalizacije brahiocefalne arterije u kičmenom moždanu lezija može biti i aterosklerotska i mehanička.

Najčešće simptome predstavljaju mučnina i vrtoglavica, koji se pri okretanju glave samo pojačavaju.

Dijagnostika

Da biste odredili lokaciju problema, dovoljno je analizirati simptome. Nelagoda u nogama ukazuje na stenotsku aterosklerozu arterija donjih ekstremiteta, neurološki simptomi su prekursori skleroze glavnih arterija glave, a oslabljena srčana aktivnost ukazuje na aterosklerozu koronarnih arterija.

Ultrazvučni dupleksni pregled omogućava vam utvrđivanje oštećenja glavnih arterija, dok će dodatni Dopler ispitivanje pokazati aterosklerozu brahiocefalnih arterija, ako ih ima. Ovisno o rezultatima ultrazvuka, liječnik odabire hirurške ili liječničke taktike liječenja, dok Dopplerovom studijom dijagnosticira lokalizaciju, stupanj suženja, kao i smjer protoka krvi i njegovu brzinu.

Liječenje dotične patologije bira se ovisno o njezinoj lokaciji. U prisutnosti stenozirajuće ateroskleroze brahiocefalnih arterija vrlo je važno odrediti stadijum bolesti. Liječenje ovisi o općem stanju pacijenta, kao i o svim odstupanjima i simptomima. Lijekovi za snižavanje krvnog pritiska propisuju se u prisustvu skokova. To doprinosi djelomičnom blokiranju negativnih čimbenika na malim žilama i karotidnim arterijama. Kreveti su često dio rehabilitacije za snižavanje kolesterola. U prehrani bi trebalo biti potpuno odsutna hrana s visokim sadržajem holesterola ili soli.

Procedura karotidne endarterektomije je relevantna ako se liječenje usmjeri na problem u karotidnim arterijama. Ako su zahvaćene glavne arterije glave, može doći do cerebralne insuficijencije, a razmatrana metoda hirurške intervencije može spriječiti takav problem. Za uklanjanje plaka iz lumena arterije može se koristiti longitudinalna arteriotomija.

S oštećenjem arterija donjih ekstremiteta teško je ispraviti situaciju, jer uspjeh liječenja izravno ovisi o trajanju lezije i njegovoj ozbiljnosti. Hipotermiju i preopterećenje organizma treba pažljivo izbjegavati, važan je uvjet poštivanje pravilne prehrane, koja uključuje mliječne i biljne proizvode. Minerali i vitamini moraju se unositi u dovoljnim količinama, pa liječnik propisuje pojačanu vitaminsku terapiju.

Uklanjanje sklerotskih plakova treba kombinirati s liječenjem tromboembolije, pa često pacijentu budu propisani antikoagulansi tijekom kojih je potrebno kontrolirati koagulaciju krvi.

Prevencija

Mere prevencije uključuju sledeće uslove:

  • balansiranje ishrane
  • redovan preventivni pregled, pogotovo ako u obitelji postoji patologija,
  • redovna aktivna fizička aktivnost,
  • kontrola krvnog pritiska,
  • potpuno odbacivanje loših navika u obliku alkohola, droga ili pušenja.

Još u mladoj dobi potrebno je započeti se pridržavati tih načela, kako bi se spriječio razvoj bolesti u potpunosti ili barem smanjio ozbiljnost simptoma u slučaju bolesti u odrasloj ili staroj dobi.

Dijagnostičke metode

Kako bi se blagovremeno identificirala bolest i započelo njezino liječenje, svim ljudima nakon 40. godine života ljekari preporučuju da jednom godišnje podvrgavaju rutinskom pregledu. Dovoljno je uzeti test krvi za sljedeće pokazatelje:

  • holesterol, lipoproteini, trigliceridi,
  • fibrinogen
  • glukoza
  • koagulabilnost

Ovi parametri mogu indirektno ukazivati ​​na kršenje metabolizma proteina i lipida, što izaziva razvoj patologije.

Stenozirajući aterosklerozu arterija mozga, srca ili donjih ekstremiteta lako je dijagnosticirati. Za to je pacijentu propisan sveobuhvatan pregled koji uključuje sljedeće postupke:

  • intravenska / arterijska angiografija krvnih žila pomoću kontrasta,
  • reovasografija
  • Dopplerska studija
  • trostruko skeniranje.

Na osnovu rezultata pregleda ljekar može potvrditi preliminarnu dijagnozu. Nakon toga pacijentu je propisano liječenje.

Principi terapije

Lečenje stenozirajuće ateroskleroze u velikoj meri zavisi od toga u kojoj fazi razvoja bolesti pacijent je otišao kod lekara. U početnoj fazi, pored terapije lekovima, neophodno je pokušati promeniti način života. Važno je napustiti loše navike, pokušati se više opustiti. Inače, uzimanje lijekova samo će usporiti napredovanje bolesti, ali neće je u potpunosti zaustaviti.

Bez neuspjeha, liječnik pacijentu propisuje dijetu (tablica br. 10), bogatu biljnom hranom. Obično se preporučuje pacijentima koji imaju hipertenziju ili zatajenje srca. Ako se pridržavate takve prehrane, ne samo da možete smanjiti količinu konzumiranog holesterola, nego i ukloniti njegov višak iz tijela. U tom slučaju ne možete ići na dijetu za mršavljenje. Prehrana bi trebala biti uravnotežena i cjelovita. U suprotnom, terapija neće donijeti željeni rezultat.

Pacijente s dijagnozom „stenotička ateroskleroza donjih ekstremiteta“ liječenje treba dopuniti sportom. Prednost treba dati nordijskom hodanju ili plivanju. Pri prvim znakovima umora u nogama morate odmah odmoriti se, bez preopterećenja tijela.

Upotreba droga

Liječenje ateroskleroze nije moguće zamisliti bez upotrebe lijekova. Obično se pacijentima sa takvom dijagnozom propisuju sljedeće grupe lijekova:

  1. Disaggregants. Sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka u krvotoku.
  2. Antispazmodike. Poboljšajte cirkulaciju krvi u tijelu.
  3. Lijekovi za normalizaciju reoloških svojstava krvi. Prvo se propisuje kapaljka lijeka, a zatim se zamijeni s oblikom tableta.
  4. Antikoagulansi.

Svi lijekovi biraju se za svakog pacijenta pojedinačno. Budite sigurni da liječnik mora uzeti u obzir fazu bolesti i njen oblik.

Hirurška intervencija

Stanoniranje ateroskleroze u poodmakloj fazi zahtijeva operaciju. Hirurška intervencija omogućava vam da vratite normalnu propusnost krvnih žila, uklonite holesterolove. U tu svrhu se vrši manevriranje, stentiranje ili angioplastika.Navedene manipulacije provode se i endoskopsko i otvoreno uz upotrebu opće anestezije.

Posledice bolesti

Posljedice ove bolesti mogu biti vrlo ozbiljne i opasne po život. Na primjer, stenotska ateroskleroza arterija mozga često izaziva razvoj moždanog udara. Naravno, ta komplikacija se uopće ne pojavljuje. Sve ovisi o karakteristikama tijela, predispoziciji za pojavu bolesti. Studije pokazuju da se oko 70% populacije starijih od 60 godina žali na različite manifestacije ateroskleroze. Ova patologija je glavni uzrok sindroma zatajenja mozga.

Stenozna ateroskleroza krvnih sudova donjih ekstremiteta takođe nema uvek povoljnu prognozu. Ako se arterija potpuno blokira, povećava se vjerojatnost razvoja ishemijske gangrene. Posebno se često patologija javlja kod ljudi koji imaju dijabetes, jer ova bolest ubrzava proces stenoze.

Preventivne mjere

Potrebno je započeti se baviti prevencijom stenozirajuće ateroskleroze od ranog detinjstva. Svi su nezdravi ljudi u riziku od bolesti.

Prevencija uključuje:

  • higijenski režim
  • umjerena tjelovježba
  • poštovanje režima rada i odmora.

Ne zaboravite na pravilnu ishranu. Dijeta bi se uglavnom trebala sastojati od mršavog mesa i morskih plodova, kao i biljne hrane.

Zdrav način života znači odustajanje od ovisnosti. Međutim, bolje je uopće ne početi pušiti i piti alkohol.

Navedene preporuke treba poštovati i tijekom terapije i prije nje. Takvi savjeti mogu izbjeći komplikacije bolesti. Kada se pojave prvi simptomi, što ukazuje na stenozirajući aterosklerozu, potrebno je konzultirati liječnika i provjeriti krvne žile. Ako je potrebno, liječnik će propisati odgovarajući tretman.

Simptomi razvoja bolesti

Kliničke manifestacije stenozirajuće ateroskleroze javljaju se suženjem lumena velikih i srednjih arterija za više od polovine. Neposredni uzrok ovog procesa je taloženje lipoproteinskih kompleksa niske i vrlo niske gustine u unutrašnjoj oblozi posude. Jednom kada se pojave konglomerati holesterola rastu, razviju se od mjesta masnoće do aterokalcinoze, postepeno smanjujući protok krvi u tkiva.

Cerebralna ateroskleroza (BCA, karotidne arterije)

Mozge ćelije se hrane kroz sistem brahiocefalnih arterija (BCA). Tu spadaju brahiocefalna debla (desna zajednička karotidna i subklavijalna) i istoimene lijeve grane. Ako se na bilo kojem od njih (najčešće na mjestu grananja zajedničkog karotida) pojavi plak, tada se pacijentu dijagnosticira ateroskleroza BCA.

Može biti nestenotična samo u ranoj fazi razvoja, kada mjesto kolesterola ima traku i ne doseže polovinu promjera posude. Gotovo svi ti procesi vremenom postaju stenotični.

Rani znaci hronične insuficijencije dovoda krvi u mozak su:

  • stalna slabost
  • umor pri normalnim opterećenjima,
  • poteškoće u koncentraciji,
  • emocionalna nestabilnost
  • pospanost tokom dana i besanica noću,
  • oštećenje pamćenja,
  • sporo razmišljanje
  • glavobolja
  • zujanje u ušima.

Kako cerebralna ishemija napreduje, pohranjivanje i analiza informacija je poremećena, emocionalna se pozadina mijenja - pacijenti postaju razdražljivi, sumnjivi, skloni depresivnim reakcijama. Konstantni zujanje u ušima, oslabljen vid i sluh, drhtavo hod i drhtanje ruku odražavaju daljnje smanjenje protoka krvi.

U ovoj fazi dolazi do gubitka interesovanja za bilo koju vrstu aktivnosti, gubitka sposobnosti za efikasan rad. Za nastanak demencije karakteristična su sljedeća odstupanja:

  • niska inteligencija
  • memorija propada
  • nečitljiv govor
  • nestanak interesa za druge,
  • gubitak brige o sebi i lične higijene.

Moždani su simptomi u takvim slučajevima sljedeći:

  • glavobolja s mučninom ili povraćanjem,
  • progresivno slabljenje svijesti - od stanja stresa do kome,
  • gubitak sposobnosti za samostalno kretanje u udovima,
  • iskrivljeno lice
  • promjene govora
  • poteškoće s gutanjem.

Donji udovi

Kod hroničnog tijeka stenozirajuće ateroskleroze u ranim fazama pacijent razvija bol u mišićima nogu prilikom hodanja, periodično otečenost i pojačanu osjetljivost nogu na hladnoću. Kako se lumen arterije sužava, bol muči manje opterećenja, koža postaje blijeda, a zatim grimizno-cijanotička boja.

Sindrom povremene klaudikacije pojačava se pri penjanju stepenicama, isprva se javlja samo pri hodanju na velike udaljenosti, a zatim pacijent ne može hodati ni 25 metara bez zaustavljanja.

Jaka ateroskleroza i akutna blokada mogu dovesti do gangrene nogu i potrebe za amputacijom. O prijetnji tako ozbiljne komplikacije svjedoče dugi necjeljujući čirevi na potkoljenici i prestanak pulsiranja arterije na stopalu.

Koronarne arterije

Smanjeni protok krvi u koronarnim arterijama izaziva napad bola u srcu - anginu pektoris. Karakterizira ga pojava neugodnih senzacija iza sternuma u obliku stezanja, peckanja. Intenzitet sindroma boli varira od umjerenog do nepodnošljivog, bol se može proširiti na područje lopatica, lijevu ruku, vrat. Prolazni poremećaji koronarnog protoka krvi primjećuju se nakon noćnih intenzivnih fizičkih napora, stresa.

U trenutku napada dolazi do nedostatka vazduha, hladnih ruku i ukočenosti, puls postaje nepravilan, fluktuacije krvnog pritiska su moguće. Dugotrajna bol može značiti razvoj srčanog udara. Među komplikacijama angine pektoris je zamjena funkcionalnog vezivnog tkiva (kardioskleroza) i porast zatajenja srca.

Pogledajte video o stenozirajućoj aterosklerozi, njenim simptomima i liječenju:

Odjeci i drugi pokazatelji prisutnosti bolesti

Jedna od dijagnostičkih metoda koja pomaže da se prouči prohodnost arterijskih žila, da se proceni stepen njihove stenoze (sužavanja) je ehokardiografija - ultrazvuk u režimu dupleksnog skeniranja. Pomaže otkriti prisustvo aterosklerotskog plaka, njegovu veličinu i omjer s promjerom arterije, poremećaje cirkulacije u anatomskoj regiji. Znakovi nestenotskog procesa su:

  • otkrivanje naslaga holesterola koji zauzimaju manje od 50% lumena arterije,
  • dok se ploča nalazi u ranim fazama formiranja,
  • glavni protok krvi je blago oslabljen.

Važne informacije o aterosklerozi koronarnih arterija mogu se dobiti pomoću EKG-a - na visini napada se ST smanjuje i T postaje negativan, pojavljuju se poremećaji ritma i provođenja.

Ubrzani puls na pozadini napada ukazuje na anginu pektoris, a normalan ukazuje na spontani oblik. Detaljna dijagnoza stanja koronarne cirkulacije provodi se pomoću stres testova i svakodnevnog praćenja EKG-a.

Koronarografija, angiografija cerebralnih ili perifernih arterija pomaže sa velikom pouzdanošću identificirati poremećaje protoka krvi, mjesto začepljenja i, što je najvažnije, stanje zaobilaznice (kolateralni putovi) i mikrocirkulaciju u kapilarima. Prije operacije obavezno je odrediti odabir ispravne tehnike. Pored klasične rendgenske kontrole koristi se i MRI angiografija.

Laboratorijska dijagnoza za aterosklerozu uključuje sledeća ispitivanja:

  • biohemijski test krvi,
  • lipidni profil
  • koagulogram
  • određivanje kreatin fosfokinaze, troponina, ALT i AST u slučaju sumnje na infarkt miokarda.

Lečenje stenozirajuće ateroskleroze

Bez obzira na mjesto ateroskleroze, posebna prehrana propisana je pacijentima s poremećajima holesterola u krvi. Ograničava životinjsku masnoću, konzerviranu hranu, kobasice, umake industrijske proizvodnje, margarin, puter, kravice, poluproizvode. Na meniju bi trebalo da postoji dovoljna količina sirovog i kuvanog povrća, žitarica od integralnih žitarica, voća.

Za normalizaciju sastava krvi koriste se lijekovi koji djeluju na metabolizam lipida - Simgal, Lovastatin, Zokor, nikotinska kiselina.

Za prevenciju ugrušaka u krvi preporučuju se Aspirin i Tiklid. Preduvjet je održavanje normalnog krvnog tlaka i šećera u krvi.

Za cerebralnu aterosklerozu koriste se i vazodilatatori (Cavinton, Nimotop), lijekovi za poboljšanje mikrocirkulacije (Agapurin, Curantil), metabolički stimulansi (glicin, Bilobil), te nootropici za poboljšanje pamćenja (Sermion, Lucetam, Somazina).

U slučaju oštećenja donjih ekstremiteta, naznačeni su antispazmodici (Xanthinol nikotininate, Halidor), B vitamini, angioprotektori (Vazaprostan, Calcium dobesylate), novokain blokade se rade za ublažavanje bolova, a Streptokinaza se primjenjuje tokom blokade tromba.

Nitroglicerin se koristi za zaustavljanje napada angine pektoris, za produženo liječenje - nitrati produženog djelovanja (Isoket, Monosan), Sidnofarm, beta blokatori (Concor, Anaprilin), antagonisti kalcijuma (Isoptin, Corinfar retard), Preductal.

U slučaju da lijekovi nisu dali očekivani učinak, odlučuje se o pitanju hirurškog liječenja. Plak s dijelom unutarnje membrane uklanja se tijekom endarterektomije, lumen arterije se širi balonom i ugrađuje se stent, umjesto zahvaćenog dijela postavlja se vena ili proteza, postavljaju se bajpasi (bypass operacija).

Uzroci bolesti

Ateroskleroza je multifaktorijalna bolest. Do njega mogu dovesti niz faktora rizika. U medicini, čitav kompleks uzroka dijeli se na jednokratnu upotrebu. Nije jednokratna i uslovno za jednokratnu upotrebu. To mogu biti sljedeći razlozi:

  • Genetska ili nasljedna predispozicija - postoji visoki rizik obolijevanja od bliskih srodnika, jer je razvoj ateroskleroze u velikoj mjeri određen određenim svojstvima u genima, tj.
  • Starost pacijenata - većina ljudi počinje primjećivati ​​prve znake ateroskleroze nakon 40 godina, s obzirom na to da su najviše pogođeni sredovječni i stariji pacijenti, tj.
  • Seks - on takođe igra važnu ulogu: žene dobiju aterosklerozu oko četiri puta češće od muškaraca, a ranije najmanje 10 godina,
  • Pušenje duhana - pušači imaju povećan rizik za razvoj ne samo karcinoma pluća i tuberkuloze, već i teške uznapredovale ateroskleroze sa svim pratećim posledicama,
  • Problemi s prekomjernom težinom najnestabilniji su faktor rizika jer je gubitak kilograma uvijek moguće, samo trebate i željeti,
  • Budući da u našem tijelu postoji nekoliko vrsta lipida, problemi s kolesterolom mogu se povezati s kršenjem sadržaja ostalih lipida, poput triglicerida i hilomikrona,
  • Dijabetes melitus je ozbiljna bolest u svakom smislu. Vremenom se, kao jedna od popratnih komplikacija, razvija dijabetička mikro- i makroangiopatija - oštećenje malih i velikih krvnih žila. Naravno, to je povoljna okolnost za taloženje holesterola. Uz to, vrlo često dijabetičari su i pretili (naročito kod druge vrste dijabetesa),
  • Manjak lipoproteina visoke gustoće - holesterol povezan s njima naziva se "dobrim" i nije štetan za tijelo, ali onaj koji je povezan s lipoproteinima niske i vrlo niske gustoće nije baš koristan. Zbog toga u procesu liječenja nastoje povećati količinu "dobrog" i smanjiti nivo "lošeg" kolesterola,
  • Metabolički sindrom je generalizirani naziv za niz manifestacija, koje uključuju hipertenziju (visok krvni pritisak), odlaganje masti srednjeg tipa (najviše na stomaku), povišene trigliceride i nestabilni šećer u krvi (narušena tolerancija).
  • Pretežno sjedeći način života - to pridonosi debljanju i lošoj fizičkoj spremi,
  • Izloženost stalnom stresu, emocionalnim promjenama.

Pored toga, zloupotreba pića koja sadrže alkohol može dovesti do pojave patologije.

Liječenje i sprečavanje stenozirajuće ateroskleroze

Liječenje stenozirajuće ateroskleroze uključuje nekoliko osnovnih koraka.

Konzervativne metode liječenja - uključuju upotrebu posebnih skupina lijekova, poput statina, fibrata, sredstava za anionsku izmjenu i pripravaka nikotinske kiseline. Kontraindikacije za njihovu upotrebu su problemi sa jetrom.

Upotreba antispazmodika za uklanjanje spazma krvnih žila (papaverin, no-spa),

Imenovanje antikoagulansa i sredstava protiv trombocita - ti lekovi normalizuju zgrušavanje krvi.

Dijeta je jedna od ključnih aktivnosti u borbi protiv kolesterola. Potrebno je ograničiti ili čak isključiti iz prehrane hranu s visokim sadržajem holesterola, jesti manje masnu, prženu, dimljenu i slanu. Umjesto toga, preporučuje se povećavanje konzumacije svježeg povrća i voća, bobica, ljekovitog bilja, kupusa, mrkve, orašastih plodova, biljnog ulja, mahunarki, nemasnih sorti mesa i ribe i morskih plodova. Takođe ćete morati znatno da smanjite količinu slatkog, crnog čaja i kafe,

Fizičke vježbe su obavezne - posebno fizikalna terapija, svakodnevno hodanje barem pola sata, jer sve to pomaže u poticanju cirkulacije krvi i oslobađanju od viška kilograma,

U liječenju se široko primjenjuju narodni lijekovi, na primjer, ljekovite infuzije i decokcije ljekovitog bilja koje se lako mogu pripremiti kod kuće,

U teškim naprednim slučajevima koriste se operacije (stentiranje, obilazna operacija).

Prevencija stenozirajuće ateroskleroze vrlo je važan korak u životu svih ljudi koji se ne žele suočiti sa ovim problemom.

Prije svega, morate se stvarno pridržavati dijeta s visokim kolesterolom i pokušati ne pretjerati s hranom koja sadrži puno životinjskih masti i kolesterola. Trebao bi pratiti i svoju tjelesnu težinu, jer prekomjerna težina nikad ne donosi koristi - to je dodatno opterećenje na kardiovaskularni sistem.

Već sa 30 godina trebali biste redovno provjeravati nivo holesterola. Ništa manje važni su konstantni, barem minimalni fizički napori za održavanje mišićnog tonusa.

Preporučljivo je napustiti loše navike ili ih barem smanjiti, jer negativno utječu ne samo na žile. Takođe morate piti vitamine različitih grupa i elemente u tragovima da biste poboljšali opći imunitet i odbrambeni organizam.

Što je stenotska ateroskleroza, reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Principi prevencije i liječenja

Kako bi spriječili stvaranje novih plakova i smanjili postojeće, koriste dijetu i lijekove, ali neophodno je kirurško liječenje visoko efikasnog liječenja stenozirajuće ateroskleroze arterija. Kritična stenoza se ispravlja primjenom endovaskularnog stentiranja ili bypass operacijom, bez obzira na mjesto patološkog procesa.

Pogledajte video: Praktična žena - Anksioznost - simptomi i lečenje (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar