Nutella Pasta

Priča o Nutelli počela je kad je Talijan Pietro Ferrero, jedan od osnivača Ferrera, 1946. godine proizveo tristo kilograma tjestenine pod nazivom "Pasta Gianduja". Tjestenina se sastojala od 20% čokolade i 72% lješnjaka. Prodavao se u obliku bombona.

1963. godine Pietrov sin Michelle Ferrero promijenio je sastav tjestenine, preimenovao u Nutella i počeo je prodavati širom Europe. Prvi vrč sa Nutellom rođen je 20. aprila 1964. godine. Proizvod se pokazao nevjerojatno popularan - tvornica Ferrero djelovala je bez zaustavljanja.

Međutim, 2012. godine američke vlasti optužile su Ferrero da je varao potrošače.

Pogledajmo dublji i detaljniji pogled na istoriju.

Foto: DI MARCO / EPA / TASS

Michele Ferrero rođena je u aprilu 1925. godine u predgrađu Pijemonta. Njegovo obrazovanje bilo je ograničeno na katoličku školu. Čak i kad se obogatio, do kraja života nije dobio diplomu MBA i govorio je lokalni dijalekt.

Tokom rata njegovi su roditelji otvorili trgovinu slatkišima u gradu Alba. Tih je dana uvezeno kakao zrno manjkalo, dok su lješnjaci obilno rasli na drveću. Slastičari su odlučili prisjetiti se recepta za oraho-čokoladnu masu pod nazivom "januja". Smislio ju je jedan torinski slastičar za vrijeme Napoleona: tada su Britanci blokirali Sredozemno more, a kakao je bila i oskudna roba. Obitelj Ferrero 1946. godine prodala je 300 kilograma tjestenine, a godinu dana kasnije - deset tona. Proizvod se u početku proizvodio u pakiranjima, poput maslaca, a nakon tri godine Ferrero je napravio kremastu verziju, koju je bilo prikladnije namazati na kruh.

Iste godine umro je otac porodice Pietro, a njegov brat Giovanni nastavio je porodični posao, a nakon njegove smrti 1957, posao je preuzeo sin osnivača kompanije, Michele Eugenio Ferrero. Majka je voljela mijenjati ime, rekavši da on nije samo Eugenio, već pravi genije. Na kraju je bila u pravu.

Foto: Ekaterina_Minaeva / Shutterstock.com

Mladi šef kompanije počeo je posvećivati ​​posebnu pažnju izdanju novih proizvoda. Najviše ga je zanimalo hoće li Valeria voljeti novinu. To nije bila mama, ne supruga, a ni Micheleina baka. Tako je nazvao određenu kolektivnu sliku italijanske domaćice, koja ide u trgovinu i odlučuje da li da kupi robu ili ne. Stalno se pitao: šta ova žena želi? Kako živi? Šta voli da se mazite? Šta kupuje decu?

Tada je strastveni katolik Michele pomislio: zašto čokoladna jaja jedu samo na Uskrs? Znao je i da majke žele da djeca piju više mlijeka, a djeca stalno traže čokoladu. Tako se pojavilo Kinder jaje: čokolada izvana, mliječno bijela iznutra, u svakom možete pronaći igračku i prikupiti kolekciju. Kad je Michele naredio 20 automobila čokoladnih jaja da idu u kupovinu, radnici su pomislili da je lud: Uskrs neće uskoro stići. Čak su pitali njegovu suprugu Mariju Franky da li su pravilno shvatili naredbu. Čuvši potvrdu, još uvijek joj nisu vjerovali, a poduzetnik je morao lično intervenirati. Rekao je da će sada Uskrs biti svaki dan.

Doista, jaja Kinder Surprise djeca kupuju u bilo koje doba godine.

Michele je 1964. počela raditi na poboljšanju porodičnog recepta za orah od paste. Promijenio je sastav i dao joj zvučnije ime Nutella. Činjenica je da je Ferrero zamislio međunarodnu ekspanziju - nenadmašna talijanska riječ „januja“ možda se neće pamtiti po svijetu „Valerii“. Ranije je kompanija već imala predstavništva u nekoliko evropskih zemalja. Pojavom Nutelle urede Ferrero počeli su s radom u New Yorku i Latinskoj Americi. Sada se orasno-čokoladna pasta prodaje širom svijeta. Tokom godine čovječanstvo širi oko 370 tisuća tona Nutelle na hljebu, a Ferrero je glavni kupac lješnjaka na svijetu, što čini 25% kupovine. Kompanija štiti recept za tjesteninu jednako pažljivo kao i Coca-Cola - sastav njegovog pića.

Da bi se učvrstio na američkom tržištu, Michele je pronašao Tic Tac. Primijetio je da se domaće dame brinu o figuri i pokušavaju ostaviti odličan dojam. Draževica metvice, koja sadrži samo dvije kalorije i osvježava dah, trebalo bi ih impresionirati.

Michele Ferrero je tokom karijere razvio više od 20 novih brendova. Bio je neobičan šef. Uposlenici njegove kompanije priznali su da jedu po cijeli dan, isprobavajući različite novitete. Sam poduzetnik aktivno je sudjelovao u razvoju novih proizvoda. Doletio je na posao helikopterom i većinu svog vremena proveo u laboratoriji ili otišao u prodavnicu, gdje je anonimno pitao kupce o njihovim preferencijama.

U kancelarijama kompanije sigurno je bila statua Madone. Kažu da su čak i slatkiši Ferrero Rocher dobili ime po stijeni u Francuskoj, gdje se, prema legendi, Djevica Marija pojavila u 19. vijeku. Ovo je jedina marka kompanije kojoj je Michele dao svoje prezime.

Kombinovao je stroge katoličke narudžbe s kršćanskom velikodušnošću: tvorničke plaće bile su toliko visoke da čak i rastući italijanski radnici nikad nisu štrajkovali u historiji kompanije. Ferrero je 1983. stvorio fond koji podržava penzionere bivših zaposlenika kompanije. Na pitanje plaši li se socijalista, odgovorio je: "Ja sam socijalista." U isto vrijeme nastojao je kontrolirati svaku fazu proizvodnje, uključujući proizvodnju opreme i uzgoj orašastih plodova.

Devedesetih godina prošlog vijeka Michele se povukla i upravljanje tvrtkom prebacila na sinove Pietra i Giovannija. Sam poduzetnik je donedavno živio u Monte Carlu, ali je sahranjen u Albi. Pod njegovim vodstvom kompanija je postala najveći proizvođač konditorskih proizvoda sa uredima u 53 zemlje, 20 tvornica, 34 hiljade zaposlenih i godišnjim prihodom od 8 milijardi eura. Ferrero je rekao da je njegova tajna uspjeha da razmišlja drugačije od drugih i da ne uznemiruje Valeriju.

Vratite se na trag.

U televizijskim reklamama iz 2012. godine Nutella je predstavljena kao "hranjiv i zdrav proizvod", što je atribut "zdravog doručka". Sud je naložio Ferreru da plati tri miliona dolara (po stopi od 4 USD za svaku banku, koje bi im prevareni kupci vratili). Naravno, reklama je također morala biti promijenjena.

Nutella se pravi od šećera, modificiranog palminog ulja, orašastih plodova, kakaa, mlijeka u prahu, lecitina, vanilina i sirutke u prahu. Ova pasta sadrži 70% masti i šećera, pa je vrlo kalorična. Dvije žlice Nutelle sadrže 200 kalorija (11 grama masti i 21 grama šećera).

Zahvaljujući Nutelli, francuska vlada je uspjela da udvostruči porez na palmino ulje. Taj je porez dobio nadimak Nutella Tax - a sve zbog toga što je Nutella nastavila 20% se sastoji od palminog ulja. 50% je šećer, a preostalih 30% predstavlja mješavina mlijeka u prahu, kakaa, orašastih plodova, emulgatora, zgušnjivača, konzervansa i drugih svojstava "zdravog doručka".

Evo još nevjerovatnih priča svjetski poznatih brendova: sjetite se kako su nastali carstvo Marije slatkiša i poznata Snickers History. Evo još jedne za znatiželjnu Povijest ruske paprike i evo vam - Olivier. Mogu vas podsjetiti kakva je bila povijest instant rezanci, evo povijesti stvaranja štapića od rakova. Pa, pogledajte prvi McDonald's na svijetu.

Sastav i korisna svojstva paste Nutella

Sastav proizvoda ovisi o proizvođaču. U pravilu su to: obrani kakao prah, šećer, lješnjak, biljna mast, obrano mlijeko u prahu, lecitin, aroma vanilin. Prema proizvođačima, Nutella pasta ne sadrži GMO, umjetne boje i konzervanse (kalorizaciju). Ali postoje i proizvodi čiji je sastav jedna trećina šećera. U svakom slučaju, proizvod sadrži ugljikohidrate duže vrijeme što osigurava opskrbu energijom, prirodnim antidepresivima koji pomažu ojačati živčani sustav i obrambene snage tijela.

Izbor i skladištenje Nutella paste

Proizvođač nudi nekoliko opcija i količina pakiranja, tako da bi trebali izabrati ovisno o vašim potrebama kako bi svježa tjestenina bila uvijek na stolu. Kada kupujete, morate vidjeti datum proizvodnje, jer rok trajanja Nutella paste ne prelazi godinu dana. Pasta nije potrebna za čišćenje u hladnjaku, proizvod zadržava svoje organoleptičke kvalitete i korisna svojstva na sobnoj temperaturi.

Šteta paste Nutella

Ne preporučuje se upotreba Nutelle paste onima koji imaju predispoziciju za alergijske reakcije i netoleranciju na laktozu. Obavezno pročitajte etiketu. Mnogi proizvođači, kako bi uštedjeli, u sastav dodaju mnogo šećera i palminog ulja. Tjestenina ima visok udio kalorija.

Kuvanje Nutella tjestenine

Nutella tjestenina gotovo je univerzalan proizvod - ovo je originalan dodatak svježim pecivima, tostima, krekerima i kruhu, te sloj između kolača ili kolača. Tjestenina se dodaje u tijesto za bogato pečenje kako bi se dobila krhkost i pikantna aroma. Tradicionalni jutarnji hljeb ili palačinka s Nutella tjesteninom zdrav je i ukusan doručak ne samo za djecu.

Više o istoriji tjestenine Nutella potražite u videu "Istorija Nutelle" u televizijskoj emisiji DaiFiveTop.

Zanimljive činjenice

  • 1964. godine poklopac na tegli Nutelle obojen je crveno. Kasnije je postala bijela kako bi se smanjili (bar malo) troškovi proizvodnje.
  • Godine 1969. pokušao se učvrstiti sastav Nutelle, čineći ga pogodnim za hranu za bebe. Hemičar iz tvornice Ferrero priznao je da je u jednom trenutku rukovodstvo naložilo obogatiti tjesteninu vitaminima kako bi pregazili konkurenciju i potaknuli majke da kupuju. Novi proizvod nikada nije stigao u prodaju.
  • Upotreba staklenih posuda od samog početka proizvodnje oblik je poticaja za kupnju tjestenine. Nakon pražnjenja staklenki, koristi se za kućne potrebe. Do 1990. godine bila je ukrašena apstraktnim slikama povezanim s prirodom. Potom su zamijenjeni fotografijama iz stripova, koje se u Italiji još uvijek koriste za proizvod u posudama od 200 g.
  • Godine 2007. Claudio Silvestri, kuvar italijanske nogometne reprezentacije, rekao je da i sam jede sendviče s nutelom za doručak.
  • U 2012. godini, francuski senator predložio je povećanje poreza na palmino ulje za 4 puta. Ulje je jedna od glavnih komponenti paste. Stoga su mediji nazvali inicijativu "Nutella porez".
  • Godine 2013., Ferrero se pridružio Greenpeaceu u korist moratorijuma na krčenje šuma u jugoistočnoj Aziji za proizvodnju palminog ulja. Kompanija vodi pod sloganom "Nutella spašava šumu". Ferrero do danas koristi palmino ulje dobiveno sa područja na kojima nije bilo uništavanja stabala za sadnju palmi.

Sastav Nutelle varira od zemlje do države. Tačnije, nisu komponente koje se malo mijenjaju, već njihov sadržaj. Moderna tjestenina otišla je daleko od svog prethodnika, janduya, u koju su ušli samo šećer, čokolada i orasi. Šta se sada uključuje u čuvenu deliciju?

Palmino ulje

Palmino ulje se dobiva iz plodova palme Elaeis Guineensis, koja raste u ekvatorijalnom području. Koristi se u nuteli kako bi paste dali kremastu konzistenciju i istakli aromu ostalih sastojaka. Ulje se razlikuje od ostalih vrsta biljnih masti po tome što nakon određene obrade ima neutralan ukus i miris. Još jedna pozitivna tačka je posebna tekstura, koju karakteriše dobra mogućnost prostiranja.

Proizvođači nutelle ne hidrogeniraju palmino ulje, što osigurava potpuno odsutnost trans masti štetnih po zdravlje.

Lješnjaci za pripremu nutele uglavnom dolaze s malih farmi u Turskoj i Italiji. Berba počinje početkom avgusta i završava krajem septembra. Zatim se matice osuše, očiste i prebace u tvornicu, gdje se sortiraju, završno čiste i kalibriraju.

Kompanija kupuje samo cijeli lješnjak koji se prije pečenja dodatno provjerava u skladu sa standardima kvalitete.

Pržite ga i samljejte malo prije nego što ga dodate tijestu kako bi se što više sačuvao ukus i aroma. Zanimljiva je činjenica da Ferrero-ove kupovine lješnjaka predstavljaju oko 25% globalne prodaje lješnjaka. Maseni udio orašastih plodova u nuteli je oko 13%.

Obrano mlijeko i sirutka

Prema Ferrero-u, za proizvodnju nutelle mlijeko u prahu i surutka podliježu mnogo većoj kontroli nego što to zahtijeva zakon. Praćenje organoleptičkih svojstava mliječnih sirovina odvija se na nekoliko razina (kod dobavljača, u poduzeću u trenutku isporuke, u središnjim jedinicama kontrole kvalitete) koristeći najsuvremenije metode. Udio mlijeka je 6,6%.

Soja lecitin

Lecitin se koristi u nuteli kao emulgator. Dobiva se iz soje, koja raste u Brazilu, Indiji i Italiji i nije podvrgnuta genetskim promjenama (proizvod ne sadrži GMO). Lecitin pruža jedinstvenu teksturu paste. Njegov sadržaj u deliciji je minimalan.

Sastav nutelle uključuje aromu identičnu prirodnoj molekuli vanilin. Proizvodnja mahuna vanilije nije dovoljna da zadovolji rastuću potražnju za ovim okusom u svijetu. U vezi s tim, konditorska industrija pribjegava sintezi začinskih tvari. Konzerva paste od 400 g sadrži oko 0,08 g vanilina. Njegova količina je minimalna, ali dovoljna da stvori ukus i miris klasičnoj tjestenini i doda završni dodir.

Kao i mnoge velike kompanije koje proizvode popularne proizvode, Ferrero zadržava tačan recept Nutelle u najstrožem povjerenju. Ali što se tiče sastava paste, to se vjerovatnije može pripisati namazima nego čokoladnim kremama.

Srodni proizvodi

U konditorskoj industriji postoje mnogi konkurenti Nutelle kako u Italiji tako i u inostranstvu. Među najpoznatijim analozima italijanskih delicija mogu se istaknuti:

  • Merenda u Grčkoj,
  • Nusspli i Nudossi u Njemačkoj,
  • Alpella u Turskoj,
  • Choconutta i Hazella u Kanadi,
  • Biscochoc u Novoj Kaledoniji (Francuska). Talijanskoj nuteli zabranjeno je uvoz na ostrvo da bi zaštitila prodaju svog proizvoda.
  • Nocilla u Španiji i Portugalu.

Do sada, nijedna od njih nije uspjela nadmašiti poznatu tjesteninu po popularnosti. I u cijelom svijetu, samo s Nutellom povezuje se miris čokolade i orašastih plodova.

Kalorični sadržaj

Reći da je nutela prilično hranjiva poslastica je da ne kažete ništa. Kalorični sadržaj na 100 g iznosi čak 546 kcal, a sastoje se od:

Od ukupnog sadržaja ugljenih hidrata gotovo 98% su šećeri, od masti - 30% zasićene. Ovo su kontroverzne supstance u ishrani ljudi koji vode zdrav način života. Sustavno konzumiranje velikih porcija paste može dovesti do povećanja masnog tkiva.

Preporučena dnevna dostava ne smije biti veća od 15 g za djecu, adolescente i ljude koji vode aktivni stil života.

Oni koji imaju problema sa gastrointestinalnim traktom, kardiovaskularnim sistemom, visokim šećerom ili holesterolom, koji se ne kreću puno tokom dana, uopće ne bi trebali koristiti slavnu poslasticu.

U SAD-u Ferrero je tužen zbog lažnog oglašavanja da je nutela dobra za zdravlje. U aprilu 2012. kompanija se složila platiti odštetu u iznosu od tri miliona dolara i izvršiti izmjene u reklamama na radiju i televiziji.

Bez obzira koliko želite da stavite otvorenu staklenku Nutelle u frižider, to ne smijete učiniti, jer:

  1. Velika količina šećera u proizvodu djeluje kao konzervans, sprječava rast mikroorganizama.
  2. Masti od orašastih plodova postaju vrlo viskozne nakon hlađenja, a pasta gubi kremastu konzistenciju.
  3. Većina masti palminog ulja je zasićenih i propadaju kada temperatura padne, proizvod je užaren.

Tako se otvorena nutela može čuvati na sobnoj temperaturi u ormaru do roka trajanja.

Domaći recept

Proizvođači Nutelle nas mogu izazvati, ali sa pouzdanjem možemo reći da je domaća čokoladna pasta mnogo korisnija od kupljene.

Recept za Nutellu kod kuće prilično je jednostavan. Gotov proizvod neće imati tako svijetlu aromu, ali njegov će ukus ostaviti vrlo ugodan dojam. Da biste napravili 450 g tjestenine trebat će vam:

  • Tamna čokolada - 100 g
  • Mlijeko - 100 ml
  • Maslac - 80 ml,
  • Lješnjaci - 80 g
  • Šećer - 100 g
  • Stup vanilin.

Najprije samljeti šećer sa tostiranim lješnjacima u blenderu. Poželjno je sastojke mljeti u prah, ali ako volite osjetiti komadiće orašastih plodova, tada ih ne možete drobiti do kraja.

U loncu na tihoj vatri otopite maslac sa čokoladom, dodajte mleko. Nakon što dobijete homogenu masu, sipajte šećerni orah u prahu i ponovo promiješajte. Kuvajte 6-8 minuta, bez ključanja.

U staklenku napunite domaću nutelu, zatvorite poklopac i ostavite da se ohladi. Za razliku od kupljenog proizvoda, tjestenine napravljene u kući moraju se čuvati u hladnjaku najviše 2 tjedna. Poslastica se koristi kao dodatak jetri, hljebu i voću. Koristi se kao krema za kolače i peciva, kao nadjev za palačinke.

Kupiti nutelu u bilo kojoj civiliziranoj zemlji na svijetu nije teško. U domovini tjestenine, njegova cijena iznosi oko 18 eura za 3 kg. U Rusiji se mogu kupiti ista 3 kg za 1800-1900 rubalja. Najviše kupljeno pakovanje od 350 g koštat će vas 300 rubalja.

Na ovome su otkrivene sve tajne čuvene tjestenine. Pitate: „Koja je njena tajna?“ To je to što nema tajni. Ljudi većinom jedu nešto što zadovoljava njihov ukus, ne obraćajući pažnju na prednosti i nedostatke proizvoda. Živi hrabro, eksperimentiraj, smišljeno putuj, nesmetano putuj i zapamti šta bi rekao Vladimir Majakovski: „Jedite nutelu dok ste mladi i živite u bijegu. "Starite i sjedite u stolici - budite sigurni dajte neprijatelju!"

Uređivanje sastava

Sastav se razlikuje od zemlje do zemlje: na primjer, u italijanskoj verziji, sadržaj šećera je niži nego u francuskoj. U varijanti za Rusiju, SAD, Kanadu, Ukrajinu i Meksiko koriste se palmino ulje (do 2006. korišten je maslac od kikirikija). Procent mlijeka u prahu neznatno varira: od 5% (u Rusiji, Italiji, Grčkoj) do 8,7% (u Australiji i Novom Zelandu).

Hranjive informacije (100 g) Uredi

  • Fosfor: 172 mg = 21,5% (*)
  • Magnezijum: 70 mg = 23,3% (*)
  • Vitamin E (tokoferol): 6,6 mg = 66% (*)
  • Vitamin B2 (riboflavin): 0,25 mg = 15,6% (*)
  • Vitamin B12 (cijanokobalamin): 0,26 mcg = 26% (*)

(*) - preporučena dnevnica u skladu s evropskim standardima.

Preporučeni Nutrela standard Ferrero-a je 15 g (dvije kašike). Ovaj dio sadrži 80 kcal, 1 g proteina, 4,7 g masti i 8,3 g šećera.

Sadržaj Nutelle u Francuskoj proizveden u Francuskoj iznosi 0,1%, a onaj proizveden u Rusiji nije poznat.

Nutella se koristi kao nadjev za sendviče, palačinke, muffine, vafle, tosteve, kroasane itd. Kada se miješa sa šlagom, koristi se za pravljenje kolača i peciva. Proizvod se konzumira u svom čistom obliku.

1946. Pietro Ferrero (italijanski) ruski. , vlasnik pekara Alba, lansirao je prvu seriju čokoladne paste pod nazivom Pasta gianduja u obliku šipki umotanih u foliju. Zbog nedostatka čokolade, u prvim godinama nakon završetka Drugog svjetskog rata Ferrero je pasti dodavao lješnjake, kojih je u Pijemontu bilo dosta. Godine 1951. stvorio je krem ​​verziju proizvoda pod nazivom Supercrema .

Njegov sin Michele Ferrero 1963. godine promijenio je sastav paste, a 1964. proizvod u staklenim posudama nazvao je Nutellakoji su brzo stekli popularnost i stekli komercijalni uspeh.

Od 2007. godine, svake godine 5. februara, obilježava se Svjetski dan nutele. Ideja stvaranja ovog praznika rođena je u Italiji, a najaktivnije svečanosti odvijaju se tamo. Proslave prate koncerti, ulične proslave i degustacije jela pripremljenih uz upotrebu Nutelle.

Nutella je 2007. godine na vrhu magazina Forbes osvojila 10 jednostavnih ideja koje su svojim tvorcima donijele milijarde.

U februaru 2009. godine Facebook je objavio rangiranje najposjećenijih stranica na web mjestu. Nutella je zauzela treće mjesto, osvojivši gotovo 3 miliona fanova.

Nutella se prodaje u 75 zemalja. Uvoznik u Rusiju od 1995. - preduzeće Ferrero Rusija (Moskovska oblast). Od 2011. godine, Nutella za rusko tržište proizvodi se u fabrici ove kompanije u selu Vorša, oblast Vladimir. Kompanija Ferrero bila je jedan od sponzora torpednog fudbalskog kluba Vladimir. U formi tima koji nastupa u FNL Championship 2011/12 bio je logo Nutelle.

Italija godišnje proizvede 179 hiljada tona Nutelle.

Prema 2006. godini, Nutella donosi Ferrero 38% svog godišnjeg prometa od 5,1 milijardi eura.

Reklamni slogan - "Che mondo sarebbe senza Nutella?" (s talijanskim. - „Kakav bi bio svijet bez Nutelle?“).

Negativne kritike

  • štetno.
  • dovodi do viška kilograma.
  • previše kalorične

Želim vam skrenuti pažnju na samo dvije stvari.

Prva su kalorije, za sto i 100 što je oko 4 kašike 530 kalorija. Znate li koliko kalorija vaše tijelo može preraditi?

Drugi je 56 grama ugljikohidrata i ako u ruskom šećeru na sto grama proizvoda.

I želite to dati djeci ili sebi?

Počevši od jutra sa doručkom, koji se sastoji od velike količine ugljikohidrata, dovodi do hiper aktivnosti, a kao drugo, trčite cijeli dan za grickalicama. Uz to, pišite mi na moj e-mail.

Jučer sam kupio veliku limenku čokoladne paste Nutella, kupovao sam je po dionici, jer 630 grama može koštati 220 rubalja. I sama sam ravnodušna prema takvim stvarima i ne volim slatkiše, ali moj sin voli. Nakon fakulteta, pijte čaj sa čokoladnom pastom - to je to. Raširite se po kruhu ili pecivu, pijte čaj ili kafu, za doručak čak i ništa. Ali postoji veliko "Ali".

Proučavajući sastav Nutella čokoladne paste, malo sam se uzrujao, jer to ne nadahnjuje povjerenje. Emulgatori, arome, surutka, obrano mlijeko u prahu, itd. I šta je prirodno ovdje ?! Otvorivši limenku čokoladne paste "Nutella", odmah sam osjetila oštar miris kakaa i orašastih plodova - to su okusi, počnete namazati kruhom, a tjestenina se poput plastelina neravnomjerno širi na štap. Odmah se pojavila pomisao: možda je ovo lažna ?! No na etiketi piše: "Proizvođač: ZAO Ferrero Rusija. Proizvod se proizvodi u skladu s Ferrerovim standardima kvalitete." A proizvodi se u Vladimirovoj regiji. Postavlja se pitanje: Da li se zaista proizvodi u skladu sa standardima? Ili je proizvođač nepošten, što se izrađuje po talijanskoj tehnologiji. Postavlja se mnogo pitanja: plaćamo li ponovno marku? Zašto tako poznata kompanija kao što je "Ferrero" gubi svoju marku.

Na svakom od nas je da odluči hoće li kupiti ili ne, ali ne bih preporučio čokoladnu pastu Nutella, koja se pravi u Vladimirskoj regiji. Proizvođači se očito ne pridržavaju standarda tijekom proizvodnje Nutella čokoladne paste, čime se sumnja u kvalitetu paste.

U djetinjstvu mi se svidjela Nutella čokoladna orah od paste. Kad se prvi put pojavila na policama trgovina, bilo je vrlo zanimljivo probati. Mazali smo nutelu na hleb, hleb, kolačiće, jeli baš tako. Neću reći da su ga roditelji često kupovali za nas, ali ponekad su to još uzimali.

Sada ne volim Nutella (Nutella) tjesteninu sa čokoladnim orasima, previše slatku, slatku. Nije mi trebalo dugo. Iako je u trgovinama često vidim na policama.

Podržavam! Spread i aditivi. Čokolada i orasi nisu tamo. ZA DECU - OTROV !!

VAŠA NUTELLA JE Obična gadna PROSTORA KOJU JE ZAVRŠILA Slatka.

TREBA BITI TROŠAK LJUDI. KAKO NE POSTOJI PROIZVODITI PROIZVODA I OGLASA ZA DJECU.

LJUDI MISLITE DA SE PROIZVOĐAČ NJEGOVA.

Pogledajte video: Nutella Schnitten - Nutella Dilimleri - Leyla ile Yemek Saati (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar