Načini za snižavanje šećera u krvi brzo i sigurno

Hiperglikemija je povećani šećer u krvi, koji ne samo da pogoršava dobrobit neke osobe, već je prepun ozbiljnih komplikacija. Zbog toga pacijenti koji imaju dijabetes moraju znati kako brzo i učinkovito smanjiti šećer u krvi.

Vezani članci:
  • Saznajte kolika je stopa glikovanog hemoglobina za dijabetes
  • Kako liječiti dijabetes tipa 2 lovorovim listom
  • Što je dijabetes insipidus - simptomi i tretmani
  • Uzroci ketoacidoze u šećernoj bolesti - simptomi i liječenje
  • Kolika bi trebala biti razina šećera u krvi nakon jela
  • Šta je hiperglikemija i šta je opasno

    Ako gušterača ne može proizvesti količinu inzulina potrebnu za iskorištenje glukoze koju unosi hrana (šećer) i koja se nalazi u tijelu, razvija se hiperglikemija. Kliničku sliku karakterišu:

    • žeđ, učestalo mokrenje,
    • povećan apetit
    • slabost, gubitak snage,
    • iznenadna oštećenja vida,
    • oštro pogoršanje sposobnosti tjelesnih tkiva da se regenerišu.

    Potonje se očituje u činjenici da čak i mikrotraume zacjeljuju vrlo dugo, često se razvijaju gnojne komplikacije.

    Smatra se da je povišena glukoza u krvi od 6,1 mmol / l. Ako mjerenje pokaže ovu vrijednost, morate poduzeti mjere za smanjenje šećera. Neliječena hiperglikemija dovodi do dijabetesa.

    Indikator ispod 3,3 mmol / L je hipoglikemija, glukoza je preniska. Ove brojke moraju biti poznate, jer morate pažljivo smanjiti visoki šećer u krvi: nagli pad može rezultirati hipoglikemijskom komom.

    U takvoj situaciji inzulin se ne može dozvoliti samo kod dijabetesa tipa 2 (otuda i drugi naziv - oblik dijabetesa koji nije ovisan o insulinu). Postoje različiti načini za normalizaciju nivoa glukoze:

    • lijekovi
    • tradicionalna medicina
    • promjena prehrane
    • fizičke vježbe.

    Da biste ispravili hiperglikemiju, najbolje je koristiti sve metode, koristeći integrisani pristup rešavanju problema.

    Lijekovi

    Ako se po nalogu liječnika otkrije porast glukoze, nakon daljnjeg pregleda i potvrde dijagnoze propisuje se tijek liječenja. Ovo je redovna terapija svakodnevnim lekovima, ali šećer se ne može smanjiti na normalnu razinu u jednom danu. Jedna doza lijeka nije dovoljna, obično doživotno liječenje.

    Lijekovi koji su propisani za snižavanje šećera u krvi dijele se u tri grupe.

    1. Neki povećavaju osjetljivost inzulinskih receptora - ovo je Glucofage, Siofor.
    2. Drugi pomažu gušterači da stvori inzulin da razgradi glukozu (Diabeton i Amaryl).
    3. Još drugi - Bayette, Glucobai - usporavaju apsorpciju ugljikohidrata u crijevima.

    Propisane su sve tri grupe lijekova, što vam omogućava glatko i učinkovito smanjenje šećera bez komplikacija. Odabir lijekova je prerogativ liječnika koji uzima lijekove, samostalno uzimanje lijekova ili zamjena nekih lijekova drugim može dovesti do komplikacija. Uz to, svi lijekovi koji pomažu u smanjenju razine šećera imaju kontraindikacije.

    Stoga, odabirom lijeka sami, morate znati da posljedice toga mogu biti:

    • pada u hipoglikemijsku komu,
    • infarkt miokarda
    • razvoj zatajenja srca,
    • vaskularni problemi, povećani pritisak i moždani udar,
    • zatajenje bubrega i jetre,
    • pojedinačna reakcija na komponente lijeka.

    Važno! Za vrijeme trudnoće i dojenja strogo je zabranjeno samostalno uzimati lijekove koji snižavaju šećer.

    Recepti tradicionalne medicine

    Sigurno je vratiti razinu šećera u normalu koristeći narodne lijekove. Sve ove metode koriste se kod kuće, potrebni sastojci su pristupačni i jeftini, a načini kuhanja su jednostavni.

    Korisni i u većini slučajeva ukusni narodni lijek za snižavanje šećera je sok od povrća. Preduvjet - mora biti prirodno. Zbog toga sokovi iz trgovine nisu prikladni. Potrebno je dva puta dnevno (ujutro i popodne) pripremati svježe od:

    Krompir sok ima osebujan ukus. Za bundevu - potrebna je samo kaša, mladi tikvice i rajčice u potpunosti se prerađuju. Takođe možete piti sok od lubenice.

    Lovorov list

    Ako hitno trebate sniziti šećer, možete napraviti dekociju od lovorovog lista. Kuha se (15 listova u jednoj i pol čaše) 5 minuta, nakon čega se cjelokupni sadržaj posuđa izlije u termos i prokuva 3-4 sata. Ovaj se alat pije malo po malo, tako da se u danu popije cijela količina.

    Cimet takođe smanjuje šećer: 1 kašika kašike. prah u čaši kefira s malo masnoće, pomiješajte i pijte prije spavanja.

    Radič i šipak

    Za one koji vole čaj i kafu, možete savjetovati da ih zamijene pićima na bazi cikorije: prodaje se u trgovinama u odjelu proizvoda za dijabetičare. Suve ili svježe bobice ružine može se sipati kipućom vodom u termosici i piti umjesto čaja ili kafe.

    Redovna upotreba kiselog soka od kiselog kupusa pomaže smanjenju nivoa glukoze. Dosta čaše za dan, podijeljene u tri jednaka dijela. Ne preporučuje se kod gastritisa i peptičnog čira.

    Ne smeta se brzo, ali dovoljno brzo možete šećer smanjiti ovsenim lukom: čaša žitarica za 3 šolje ključale vode. Kuhajte u vodenoj kupelji 15 minuta, ostavite da se ohladi. Uzimajte 0,5 šoljica tokom dana.

    Učinkoviti lijekovi sa biljem

    Ljekovite biljke su još jedan način spuštanja šećera bez lijekova. Sredstva sa biljem praktično nemaju kontraindikacije. Možete ih kupiti u fito-ljekarni ili sami prikupiti sirovine (ali za to trebate imati neke vještine i znanja).

    Biljke su skupni naziv jer koriste najrazličitije dijelove zeljastih biljaka, grmlja i drveća:

    • korijen (cikorija, badem, maslačak),
    • lišće (kopriva, borovnica, crna ribizla),
    • cvijeće (djetelina),
    • pupoljci (lila),
    • kora (aspen).

    Od svježe nasjeckanog korijena cikorije napravite dekociju: za 1 žličicu. korijena čašu kipuće vode, inzistirati dok se ne ohladi. Uzmite 1 kašiku. l prije jela.

    Važno! Uz biljnu medicinu, nakon mjesec dana uzimanja ljekovitog bilja, morate provjeriti nivo glukoze. Ovi lijekovi imaju slab hipoglikemijski učinak i pokazuju se samo u kombinaciji s dijetom za blagi dijabetes tipa 2.

    Listovi koprive mogu se sipati kipućom vodom i piti nakon hlađenja, ili se može napraviti alkoholna infuzija: za bocu votke treba puna čaša nasjeckanog svježeg lišća, infuzijenog 14 dana. Uzmite u razblaženom obliku. Pupoljci jorgovana pripremljeni prije cvatnje inzistiraju na alkoholu.

    Hrana za snižavanje šećera u krvi

    Uz hiperglikemiju morate revidirati prehranu i prilagoditi je - postoje samo zdrava hrana (u ovom slučaju glikemijski indeks određuje njihovu korist). Popis dozvoljene i preporučene hrane uključuje voće s povrćem i začinskim biljem, plodove mora, nemasno meso s ribom.

    Sljedeći proizvodi su prikazani dijabetičarima:

    1. Od voća se preporučuju agrumi (grejpfrut i limun), dodaju im bobice - trešnje, crna ribizla, borovnice (takođe je vrlo korisna za vid).
    2. Jela od povrća pripremaju se od tikvica, bundeve, repe, rotkvice i mrkve uz dodatak lisnatih salata i celera, začinjenih maslinovim uljem: poboljšava apsorpciju inzulina na staničnoj razini.
    3. Smanjite šećer i zasićite se raznim orasima - od kikirikija i badema do indijskih indijskih jela, jelima od pilećeg i zečjeg mesa, morske i riječne ribe.
    4. Kompletne žitarice od žitarica, kuvana heljda veoma su korisne.

    Da biste hranu učinili što korisnijom, trebate jesti frakcijski i u malim porcijama. Korisni hleb od mekinja.

    Dijeta s visokim šećerom trebala bi isključiti šećer i zasićene masti, trebate piti barem 2 litre vode dnevno. Takva prehrana ne samo da će pomoći normalizaciji glukoze, već će i izgubiti težinu.

    Fizičke vježbe

    Fizička aktivnost i normalizirana opterećenja smanjuju šećer u krvi. Možete obaviti vježbe i baviti se fizičkim radom - na primjer, sjeckanjem drva dok ne osjetite malo umor.

    Važno! Prije analize, trebalo bi da legnete neko vrijeme ili samo provedete u mirnom stanju, odbijte hranu s visokim glikemijskim indeksom.

    Vježbe s bučicama izvedene u stojećem položaju imaju dobar učinak: sporo podizanje ruku s kukova iznad glave uz postepeno savijanje i ispružanje ruku, podizanje bučica tik iznad ramena s rukama ispravljenim u bočne strane.

    Možete raditi vježbe ležanja: leći na leđima sa savijenim nogama i raditi push-up, zatežući trbušne mišiće i lagano se podižući. U položaju na trbuhu, napnite prešu tako da se tijelo nasloni na nožne prste i laktove (ova se vježba naziva šipka, traje ne više od 5 s).

    Brzo smanjenje šećera u krvi treba provesti sveobuhvatno, koristeći cijeli arsenal sredstava. U tom je slučaju potrebno redovno mjeriti nivo glukoze kako bi se spriječila hipoglikemija.

    Pogledajte video: ŠEĆER U KRVI SNIŽEN SA 19,3 NA 14! (April 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar