Torta od vafla sa borovnicama

kolači od vafla 1 paket (6-7 komada) kondenziranog mlijeka 1 limenka borovnica 700-800 g.

Kuhajte kondenzovano mleko tri sata. Super. Pripremljene vafeljske kolače premažite kondenzovanim mlijekom i položite svježim borovnicama. Bobicu ne gnječite. Kondenzirano mlijeko namazano na kolačima djelovat će kao ljepilo i neće dozvoliti da se bobice istrune. Bolje je da gornji kolač ostavite prazan, jer tortu treba pokriti i staviti pod presu na sat ili dva. Ako uđe u hladnjak - stavite, nećete požaliti. Borovnice se vjerovatno mogu zamijeniti s drugom bobicom srednje kondenziranog kondenziranog mlijeka - pavlakom sa šećerom ili šlagom. Šta se događa - ne znam, moram da pokušam.

Waffle torta od borovnice


Šta učiniti ako se gosti iznenada pohitaju na vašu popodnevnu kafu? I, kako bi sreća imala, na ovaj dan u vašoj kući ne postoji ništa što bi se moglo poslužiti na stolu, osim, možda, kafe.

Prosijavate kroz zalihe, ali, nažalost, ne možete naći nijednu alternativu za pita. Imate premalo vremena za žurbu u njemu, a zapravo ne biste željeli kupiti neku skupu šećernu bombu u pekari.

Tada će nam brzo doći kolač sa vaflima sa svježim borovnicama. Za kuhanje vam treba oko pola sata. A najbolji dio je što vjerovatno imate sve potrebne sastojke za ovu ukusnu tortu u svojim kuhinjskim potrepštinama.

Napokon, uz dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, u vašem hladnjaku ili kabinetu uvijek se nalaze sastojci poput jaja, skute, Xuckera i bjelančevina u prahu. Borovnice vam nisu nužno potrebne, možete koristiti bilo koju drugu bobicu, uključujući i smrznutu.

A sada vam želimo ugodno vrijeme. Srdačan pozdrav, Andy i Diana.

Za prvi dojam, za vas smo ponovo pripremili video recept. Da biste gledali ostale video zapise, idite na naš YouTube kanal i pretplatite se. Biće nam jako drago vidjeti!

Sastojci

  • 3 jaja (veličina M) Napomena: evropska oznaka „M“ odgovara ruskoj prvoj kategoriji sa oznakom „1“,
  • 50 g šlaga
  • 100 g skute sa 40% udjela masti,
  • 50 g mlevenih badema,
  • 30 g ksilitola (brezov šećer),
  • meso jednog mahuna vanilije,
  • puter za podmazivanje.

  • 400 g skute sa 40% udjela masti,
  • 200 g borovnica ,,
  • ksilitol po ukusu.

Količina sastojaka u ovom receptu sa niskim udjelom ugljikohidrata je na 5 kriški kolača. Priprema traje oko 10 minuta. Vrijeme kuhanja je oko 20 minuta.

Obratite pažnju na preporuke za vrijeme pečenja u stavku 3. odjeljka "Način izrade vafla".

Hranjiva vrijednost

Hranjive vrijednosti su približne i označene su na 100 g proizvoda s malo ugljikohidrata.

kcalkjUgljikohidratiMastiVjeverice
1496253,5 g11,0 g8,2 g

Način izrade vafla

U zdjeli pobijte jaja pa dodajte skuti sir, šlag, mljevene bademe, 30 g ksilitola i pulpu vanilije.

Sastojci vaflja

Pomoću ručnog miksera miksajte sastojke dok ne postanu kremasti. Bežite dok testo nije glatko.

Dobro izmiješajte, izbjegavajući stvaranje grudica

Zagrijte pegla za vafle postavljanjem regulacije temperature na 3-4 trake i namažite je tankim slojem putera. Pecite vaflove zauzvrat dok ne poprime zlatno smeđu boju. Svaki put podmažite s malo putera.

Napominjemo: vafli s niskim udjelom ugljikohidrata peku se malo duže od klasičnih vaflja.

Pazite da se dobro ispeku, da se ne raspadaju i da se ne lijepe za peglu.

Na kraju pečenja pazite da se poklopac vafeljnog pegla lako podigne i da se vaflji prožmu i ne raspadnu.

Ako je potrebno, povećajte vrijeme pečenja.

Na kraju biste trebali dobiti tri vafla.

Ukusni pečeni vaflji s niskim udjelom ugljikohidrata

Način pripreme kreme za tortu

Dok se vafli hlade, tucite šlag. To se radi vrlo jednostavno i brzo - pomiješajte sir sa ksilitolom do kremastog ukusa.

Skuvajte masu skute

Operite svježe borovnice pod hladnom vodom i pustite da voda proključa. Uzmi jednu malu šaku bobica i izdvoji. Žlicom pažljivo umešajte preostale borovnice u kremu od skute.

Nježno umiješajte borovnice

Montaža kolača vafel

Na kraju, tri vafla i skuta krema se sjedine. Na veći tanjur ili posudu za torte stavite jednu vaflu i na vrhu nanesite jednoličan debeli sloj kreme od pola skute.

To se sa sigurnošću može nazvati kulinarskim remek-djelom

Zatim na sloj kreme stavite drugu pločicu. Savjet: prilikom sastavljanja torte poredajte obloge jedan na drugi tako da se njihove konture podudaraju, tako da će komadići torte izgledati urednije.

Pa, postoje li vaflji ovdje?

Zatim drugi sloj kreme prelazi na vrh. Na kraju, uštedite jednu punu kašiku kreme.

I još jedan sloj

Sledi zadnji vafelj, u sredinu na koji se nalazi poslednja kašika kreme. Ukrasite svježim borovnicama. Instant kolač od vafla je spreman. Dobar apetit 🙂

A sada je naša kolač od vafla sa svježim borovnicama spreman

Recept za kolače:

Za pripremu kolača od vafla s borovnicama je potrebno.

Kuhajte kondenzovano mleko tri sata. Super. Gotove kolače od vate premažite kondenzovanim mlijekom i položite svježim borovnicama. Bobicu ne gnječite. Kondenzirano mlijeko namazano na kolačima djelovat će kao ljepilo i neće dozvoliti da se bobice istrune. Bolje je da gornji kolač ostavite prazan, jer tortu treba pokriti i staviti pod presu na sat ili dva. Hladiti u hladnjaku.

prosječna ocjena: 0.00
glasova: 0

Torta od vafelja - opći principi i metode pripreme

Vaflji su hrskavog i nježnog okusa koji podsjeća na sretno djetinjstvo. Prvi kušači ovih proizvoda bili su stari Grci, koji su dugo čuvali tajnu svog poslastica, slajući ga s generacije na generaciju. Međutim, ubrzo su evropske države „preuzele“ tajni recept, a za njim je čitav svijet. Svaki slastičar pokušao je doprinijeti receptu, pa su mnoge varijacije izrade tijesta za vafle "rođene".

Danas nije teško nabaviti gotove vafeljske torte. U pravilu se prodaju u bilo kojoj slastičarnici ili specijalnim prodavaonicama. No, koliko god bili ukusni tvornički vaflji, jednostavno se ne mogu uporediti s domaćim. Izrada domaćih vafla je sjajna tradicija, radost dočekivanja vještica i sposobnost da probudite maštu izmišljanjem novih recepata. Uostalom, vafeljski kolači univerzalni su proizvod koji se kombinira s gotovo bilo kojim sastojkom.

Tanke hrskave ploče s karakterističnom staničnom površinom mogu se kombinirati sa vrhnjem, marmeladom, marmeladom, šlagom, kuhanim kondenziranim mlijekom, medom i od njih oblikovati vafeljski kolač koji se na vrhu može ukrasiti svime što vam dođe od ruke. To mogu biti bobice, komadići voća ili slatkog povrća, sjeckani orasi, sjemenke ili čokolada. Ne bojte se eksperimentirati, spojite maštu i izmislite svoja remek-djela.

Torta od vafla - Priprema proizvoda

Osnova torte su kolači od vafla, koje možete kupiti gotove ili ih pokušati ispeći sami. Ako kupujete gotove proizvode, budite sigurni da procijenite njihovu kvalitetu: kolači ne smiju biti mekani ili izgarani. Ako se odlučite za izradu vafla kod kuće, poslušajte nekoliko važnih savjeta:

1. Za tijesto od vafla bolje je koristiti samo žumance i, ako je moguće, ne previše šećera, jer će u protivnom proizvodi početi nijansirati. Umjesto redovnog šećera, koristite šećer u prahu.

2. Pecite vaflje u specijalnim glačalima za vafle na temperaturi od 180 stepeni dvije do tri minute. Prije pečenja obavezno namažite peglom za vafle.

3. Testo od vaflja treba biti tečno. Uključite ga, kao palačinke. Da bismo osigurali njegovu poroznost, koristimo poseban prašak za pecivo.

Torta od vaflja - najbolji recepti

Korak po korak recept sa fotografijom

Domaći vafli razlikuju se od kupljenih po krhkosti, kremu uzimaju "zahvalnije", potpuno ih natapajući. Pa, naravno, pečenje domaćih kolača od vafla, ne sumnjamo u njihovu kvalitetu.

Evo ovako zgodnog muškarca, predlažem da se ispečem. Ima 30 kolača od vafla i isto toliko slojeva kreme. Izgleda neverovatno teško? Dokazat ću vam da to nije tako „zastrašujuće“ kao što se čini. Dovoljno je imati nekoliko sati slobodnog vremena u rezervi - ovoliko će vam trebati aktivno vrijeme za kuhanje kolača (pečenje kolača i krema za kuhanje). Kada govorimo o kremi .. Predlažem i da sama kuham kondenzirano mlijeko, jer je torta ispočetka. Počnimo?

Pripremite sastojke. Najprije i najduže vrijeme koje trebate učiniti prije kuhanja kolača od domaćih kolača od vafla i kondenziranog mlijeka je da prokuhajte kondenzirano mlijeko.

Kupite mlijeko koje je proizvedeno u skladu s GOST-om; mlijeko s oznakom TU proizvodi se uz dodatak biljnog ulja. Obično skuvam nekoliko konzervi odjednom i držim ih u frižideru do pravog trenutka. Iskustvo s kupnjom kuhanog kondenziranog mlijeka za mene je bilo vrlo neuspješno, pa nikada više nisam kupio gotov "džem".

Dakle, limenku sa kondenzovanim mlijekom (sobne temperature) stavimo u duboku posudu, nalijemo vodu iste temperature tako da bude nekoliko centimetara veća od limenki. Stavimo posudu na srednji plamenik, uključimo plin i učinimo ga na minimalni način, posudu pokrijemo poklopcem (labav). Budimo strpljivi: kako staklenke ne bi eksplodirale zbog jake temperaturne razlike, morate postepeno povećavati temperaturu unutar tegle. Stoga, pustite da se voda polako zagrijava na maloj vatri, trajat će oko sat vremena, a čim voda počne ključati primjećujemo 3 sata - ovo je vrijeme za ključanje kondenziranog mlijeka. Nakon tri sata, isključite vatru i ostavite konzerve u loncu s vodom, s zatvorenim poklopcem, dok se potpuno ne ohlade.

U procesu kuhanja pazimo da voda ne proključa, ne padne ispod razine limenki. Po potrebi dodajte toplu vodu.

Ovo je kuhano kondenzirano mlijeko dan nakon kuhanja, meko je i meko.

Za pripremu kreme potrebne su nam 2 limenke kuhanog kondenziranog mlijeka i 200 g putera, omekšanih na sobnoj temperaturi. Ako se kondenzirano mlijeko nakon hladnjaka, tada ga također morate unaprijed nabaviti kako bi postalo na istoj temperaturi kao i ulje, jer u protivnom krema neće ispasti homogena.

Na fotografiji imajte na umu dvije limenke kondenziranog mlijeka različitih boja. Ona koja je bila tamnija, stajala je u hladnjaku skoro mjesec dana, u njoj počinje proces kristalizacije šećera, pojavila su se mala zrna šećera i svjetlost - dan nakon kuhanja homogenija je i nježnija.

Za pripremu kreme mikserom umutite puter i kondenzovano mlijeko dok se ne dobije bujna homogena krema. Odvojite nekoliko kašika kreme i stavite je na hladno mjesto - trebat će nam ova krema kasnije za gotov kolač.

Za kolače od vafla rastopite puter i ostavite da se malo ohladi, šećer pomiješajte sa vanilijom, prosijte brašno sa sodom i dodajte prstohvat soli.

Razbiti jaja u odgovarajuću posudu, dodati šećer i sve umutiti šlagom dok se šećer ne otopi. Bujna masa ovdje nije potrebna, možete to učiniti bez miksera.

Dodajte rastopljeni puter i mleko, ponovo sve dobro izmiješajte.

Zatim dodajte smjesu od brašna i mijesite šlagom dok ne dobijete jednolično tijesto bez grudvica, konzistencija tijesta liči na palačinku (može biti i malo gušća).

Za pečenje kolača potrebna nam je pegla za vafle za tanke vaflje.

Količina tijesta po kolaču ovisi o promjeru vate pegle. Za svaku tortu sam imala 1 desertnu kašiku tijesta (nešto je manja od kašike).

Ako je pegla za vafle nezalepljena, ne možete je podmazati uljem. U mom peharu za vafle postoji 5 temperaturnih režima, ja pečem vaflje na oznaci „2“. Da biste ispekli svaki kolač potrebno je 1-2 minuta.

Započinje kontinuirani, gotovo pokretni proces. Zagrejemo pekmez od vate, ulijemo žlicu tijesta, aparat zatvorimo poklopcem i pečemo tortu do gotove.

Gotov vafelj uklonite lopaticom na dasci i odmah namažite kremom. Potrošnja kreme po torti - 1 kašika kašike sa klizačem.

Vafli ispadaju vrlo hrskavi i raspadaju se odmah nakon hlađenja, pa trebate učiniti sve što je brže moguće: dok se peče jedan kolač, namažite gotov topli kolač kremom, ne zaboravite da razmažete ivice. Sljedeći vrući kolač stavljamo na kolač namazan kremom, lagano ga pritisnete rukom po cijeloj površini tako da se krema ravnomjerno rasporedi između slojeva vate.

Tako oblikujemo tortu od 30 slojeva torte i isto toliko slojeva kreme. Od ove količine tijesta, dobio sam 45 vafla. Trebat će nam 4-5 komada za ukrašavanje strana torte. I ostatak vafla možete valjati dok su još vrući i jesti uz čašu hladnog mlijeka.

Evo kolača koji sam dobio. Ostavite na stolu na sobnoj temperaturi da odstoji 1 sat. Potom je stavimo u hladnjak na 2-3 sata da se stvrdne. Da bi torta bila ujednačenija, na njega sam stavio dasku za rezanje kao teret. Ali ovo nije nužan korak.

Za večernje ispijanje čaja radnim danom, tortu ne možete ukrasiti, već da gosti ukrašavaju po želji.

Strane i vrh torte premazao sam tankim slojem kreme. 5 kasnijih vaflja dovoljno se ohladilo, pa ih se lako može pretvoriti u velike čips pomoću klipa.

Torta je prilično smrznuta, a možete je pokupiti bez straha od oštećenja. Tortu držimo na dlanu jedne ruke, a drugom rukom uzimamo vatene mrvice i nježno je pritisnemo na namašćene stranice torte. Preostalu kremu raspoređujemo po torti, ukrasimo po ukusu mrvicama vatena, ribanom čokoladom ili šećernim graškom i ponovo kolač stavimo u frižider na 1-2 sata dok se potpuno ne očvrsne.

Tortu narežite na porcionirane komade i poslužite.

Kolač se nareže od domaćih kolača od vafla i kondenziranog mlijeka nije poput biskvita - kolač od vafla puno je gušći, neka vam ta činjenica ne smeta. Uostalom, ima 30 kolača od vafla! Ali istovremeno je torta dobro zasićena. Vaflji su izgubili mrvicu, uzimajući kremu.

Recept 1: Torta od vatena od ananasa

Pored ananasa, ovoj torti možete dodati i nekoliko jagoda. Divlje jagode su takođe odlične. Ako se desert mora pripremiti brzo, tada se u trgovini mogu kupiti gotovi listovi vafla. U ovom ćemo receptu pokušati da ih ispečemo i sami.

- četiri vjeverice
- marcipan masa 200 gr.
- 60 gr. mlijeko
- šećer za glazuru 120 gr.
- malo cimeta
- 60 gr. dobro prosijano brašno
- svježi ananas 600-800 gr.
- 400 gr. krema
- sok od narandže 20 gr.
- jagode (neobavezno)
- mljevene pistacije 2 žličice

1. Izmrvite marcipansku masu, dodajte joj izmešane (ali ne tučene) proteine. Pomiješajte šlagom, postepeno u njega ulijevajte mlijeko. Šećer u prahu pomiješajte s brašnom i cimetom (prstohvatom), porcije ulijte u masu, miješajući. Imamo tijesto. Dalje zagrijte vafle pegla (ako nije, koristite tavu) i od tijesta ispecite hrskave listove vate. Postavljamo ih na roštilj da se brže ohlade.

2. Ogulite ananas. Luk narežite na dve polovine. Prvu polovinu sameljite nožem na sitne komade, a drugu polovinu izgnječite u pire krumpir. Šlag istucite na gustu gustu pjenu i pomiješajte ih sa ananasom i pireom od naranče. Opet bič.

3. Podmažite slojeve rezanca kremom od ananasa, slažući ih jedan na drugi. Nakon 2 sloja, pored kreme, koristite kriške ananasa i jagoda (fakultativno). Zadnju tortu namažemo kremom i ponovo obradimo formirani kolač tako da ne bude pukotina.

4. Još nam je ostalo krema. Stavljamo je u slastičarsku vrećicu sa bilo kojom mlaznicom i na površini deserta započinjemo „crtati“ ukrasne elemente i na taj način ukrašavamo tortu. Nakon čega ga odmah serviramo na stol, inače će vafli omekšati i postati ne hrskavi.

Recept 3: Wafer kolač sa kondenziranim mlijekom

Nećemo ovdje opisivati ​​koliko je ukusna.Može li kuhani kolač sa kondenziranim mlijekom lošeg ukusa? Ovdje ćemo ga koristiti za pravljenje kolača od vafla. Usput, vafeljske kolače ne trebate lijeno kupiti unaprijed u trgovini. Dvadeset minuta - i desert je spreman!

- pakovanje gotovih kolača
- 100 gr. puter
- limenka knedle
- tamna čokolada na ukus
- svaki zdrobljeni orah

Otopite ulje i pomiješajte ga s kuhanim loncem (kuhano kondenzirano mlijeko). Mešajte dok se ne stvori homogena masa. Zatim pažljivo premažite kolače dobivenom kremom, presavijajući ih jedan na drugog. Nastala torta mora se ponovo retuširati kremom. Po vrhu pospite nasjeckanim orasima i čokoladnim čipsom. To je sve! Možete staviti čajnik.

Recept 4: Torta od vafla sa kondenziranim mlijekom (opcija 2)

- šest kolača od vafla
Za prvi sloj:
- 200 gr. kuvano kondenzirano mlijeko
- 150 gr. odvod. ulja
- mleveni orasi
- dvije kašike kakaa
Za drugi sloj:
- 50 gr. odvod. ulja
- dva žumanjka
- kakao 1 kašika.
- prstohvat vanilin šećera
- 2 kašike šećera

Ulijte kondenzirano mlijeko u emajlirane posude, premažite ga maslacem dok ne postane glatko, a zatim u smjesu dodajte orahe, dvije kašike kakaa. Sve dobro promiješajte i premažite pet kolača od vate. Dalje, pravimo još jednu kremu. Da biste to učinili, samljejte 50 g u homogenu smjesu. puter, dva žumanjka, kašika kakaa, vanilija i fini šećer (može biti i pesak). Dobivena krema impregnirana je šestom, vrhom, kolačem i također obradite strane. Pospite orasima i ribanom čokoladom. Možete ukrasiti komadima voća ili bobica. Dobar apetit!

Torta od vafelja - savjeti iskusnih kuhara

- Da biste poboljšali ukus kolača od vafla, u tijesto dodajte različite aromatične prirodne dodatke (na primjer, kardamom, vanilija, cimet ili zvjezdasti anis),

- Prije pečenja vafla, ponovo prođite test mikserom tako da ispadnu veličanstveniji i porozniji,

- Kolač od vafla mora biti odmah serviran do stola, ne čuvajući ga na hladnom, jer će inače vafli „sjesti“, postati mekani i ne hrskavi, a torta će izgubiti svoj prvobitni oblik.

Pogledajte video: Božanstveni kolač s borovnicama - brz jednostavan i NAJBOLJI! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar