Dijeta dijabeta tipa 2: tablica proizvoda

Svake godine dijabetes tipa 2 postaje sve češća bolest. Štaviše, ta bolest ostaje neizlječiva, a antidijabetička terapija uveliko se svodi na održavanje dobrobiti pacijenta i sprečavanje razvoja ozbiljnih komplikacija.

Budući da je dijabetes bolest uzrokovana poremećajima metabolizma, najvažnija u njegovom liječenju je stroga dijeta koja isključuje hranu bogatu ugljikohidratima i masnoćama.

Ova dijetska terapija pomaže održavanju normalne razine šećera u krvi prirodnim putem, bez povećanja doze inzulina i lijekova za snižavanje šećera.

Glikemijski indeks

Danas se većina endokrinologa slaže da prehrana s malo ugljikohidrata ima najveći terapeutski učinak kod dijabetesa tipa 2. Ovom metodom ishrane pacijentu se preporučuje upotreba hrane sa najnižim glikemijskim indeksom.

Glikemijski indeks je pokazatelj koji se dodjeljuje svim proizvodima bez izuzetka. Pomaže pri određivanju količine ugljikohidrata koje sadrže. Što je viši indeks, više ugljikohidrata sadrži proizvod i veći je rizik od povećanja šećera u krvi.

Najviši glikemijski indeks imaju proizvodi koji sadrže veliku količinu šećera ili škroba, to su razni slatkiši, voće, alkoholna pića, voćni sokovi i svi pekarski proizvodi napravljeni od bijelog brašna.

Ipak, treba napomenuti da nisu svi ugljikohidrati jednako štetni za pacijente sa dijabetesom. Dijabetičarima je, kao i svim ljudima, potrebna hrana sa složenim ugljikohidratima koji su glavni izvor energije mozga i tijela.

Jednostavni ugljikohidrati se tijelo brzo apsorbiraju i uzrokuju nagli porast šećera u krvi. Ali tijelu treba mnogo više vremena za probavu složenih ugljikohidrata, tijekom kojih glukoza postepeno ulazi u krvotok, što sprečava da nivo šećera poraste na kritičnu razinu.

Proizvodi i njihov glikemijski indeks

Glikemijski indeks mjeri se u jedinicama od 0 do 100 ili više. Istovremeno, pokazatelj od 100 jedinica ima čistu glukozu. Dakle, što je bliže glikemijskom indeksu proizvoda 100, više šećera sadrži.

Međutim, postoje proizvodi čija razina glikemije prelazi oznaku od 100 jedinica. To je posljedica činjenice da u tim namirnicama pored jednostavnih ugljikohidrata sadrži i veliku količinu masti.

Prema glikemijskom indeksu, svi prehrambeni proizvodi mogu se podijeliti u sljedeće tri grupe:

  1. Sa niskim glikemijskim indeksom - od 0 do 55 jedinica,
  2. Sa prosečnim glikemijskim indeksom - od 55 do 70 jedinica,
  3. Sa visokim glikemijskim indeksom - od 70 jedinica i više.

Proizvodi iz druge skupine nisu prikladni za prehranu kod dijabetesa tipa 2, jer mogu izazvati napad hiperglikemije i dovesti do glikemijske kome. Dopušteno ih je koristiti samo u vrlo rijetkim slučajevima i u izuzetno ograničenim količinama.

Na glikemijski indeks proizvoda utječu faktori kao što su:

  1. Sastav. Prisutnost vlakana ili dijetalnih vlakana u prehrambenom proizvodu značajno smanjuje njegove glikemijske indekse. Zbog toga je gotovo sve povrće vrlo korisno za dijabetičare, uprkos činjenici da je riječ o ugljikohidratnoj hrani. Isto važi i za smeđi pirinač, zobene pahuljice i hleb od raži ili mekinja,
  2. Način kuhanja. Pacijentima sa dijabetesom kontraindicirana je upotreba pržene hrane. Hrana s ovom bolešću ne bi trebala sadržavati puno masnoće, jer to pomaže povećanju suvišne tjelesne težine i pojačava neosjetljivost tkiva na inzulin. Pored toga, pržena hrana ima viši glikemijski indeks.

Kuhana ili kuhana jela bit će korisnija za dijabetičare.

Glikemijski indeks povrća i zelenila uzlazno:

NASLOVGLYCEMIC INDEX
Peršun i bosiljak5
Listna zelena salata10
Luk (sirov)10
Svježi paradajz10
Brokoli10
Bijeli kupus10
Beli papar (zeleni)10
Kopar zelje15
Listovi špinata15
Šparoge klice15
Radish15
Masline15
Crne masline15
Brašno kupus15
Cvjetača (pirjana)15
Briselske klice15
Poriluk15
Beli biber (crveni)15
Krastavci20
Kuhana leća25
Češnjak od češnjaka30
Mrkva (sirova)35
Cvjetača (pržena)35
Zeleni grašak (svjež)40
Kavijar patlidžana40
Kuhan struni pasulj40
Povrće gulaš55
Kuhana repa64
Kuhani krompir65
Kuvane kukuruzne kaše70
Kavijar tikvice75
Pečena bundeva75
Pržene tikvice75
Čips od krumpira85
Pire od krumpira90
Pomfrit95

Kao što tabela jasno pokazuje, većina povrća ima prilično nizak glikemijski indeks. Istovremeno, povrće je bogato esencijalnim vitaminima i mineralima, a zbog visokog sadržaja vlakana ne dopuštaju šećeru da ga apsorbira u krv prebrzo.

Najvažnije je odabrati pravi način kuhanja povrća. Najkorisnije povrće je kuhano na pari ili kuhano u blago zasoljenoj vodi. Takva jela od povrća trebala bi biti prisutna na stolu bolesnika s dijabetesom što je češće moguće.

Glikemijski indeks voća i bobica:

Crna ribizla15
Limun20
Trešnje22
Šljiva22
Grejpfrut22
Šljive22
Kupina25
Jagode25
Bobice bobica25
Šljive (suho voće)30
Maline30
Kisele jabuke30
Voće kajsije30
Bobice crvene ribizle30
Morska heljda30
Trešnje30
Jagode32
Kruške34
Breskve35
Narandže (slatke)35
Šipak35
Smokve (svježe)35
Suhe marelice (suho voće)35
Nektarin40
Mandarine40
Bobice koprive40
Borovnice43
Borovnice42
Bobice borovnica45
Grožđe45
Kivi50
Persimmon55
Mango55
Dinja60
Banane60
Ananas66
Lubenica72
Ražice (suho voće)65
Datumi (sušeno voće)146

Mnogo voća i bobica je štetno za pacijente s dijabetesom tipa 2, pa treba biti krajnje oprezan i uključiti ih u svoju prehranu. Najbolje je dati prednost nezaslađenim jabukama, raznim agrumima i kiselim bobicama.

Tabela mliječnih proizvoda i njihov glikemijski indeks:

Tvrdi sirevi
Suluguni sir
Brynza
Kefir sa malo masti25
Obrano mlijeko27
Skuta sa malo masti30
Krema (10% masti)30
Punomasno mleko32
Jogurt sa malo masnoće (1,5%)35
Masni sir (9%)30
Masa skute45
Voćni jogurt52
Feta sir56
Pavlaka (sadržaj masti 20%)56
Prerađeni sir57
Kremni sladoled70
Slatko kondenzovano mleko80

Nisu svi mliječni proizvodi podjednako korisni za dijabetes. Kao što znate, mlijeko sadrži mliječni šećer - laktozu, koji se takođe odnosi na ugljene hidrate. Njegova koncentracija posebno je visoka u masnim mliječnim proizvodima poput kisele pavlake ili sira.

Osim toga, masni mliječni proizvodi mogu povećati kolesterol u tijelu pacijenta i uzrokovati višak kilograma, što je neprihvatljivo kod dijabetesa tipa 2.

Glikemijski indeks proteinskih proizvoda:

Kuhane rakove5
Kobasice28
Kuhana kobasica34
Rakovi štapići40
Jaje (1 kom)48
Omlet49
Riblje kotlete50
Pečena goveđa jetra50
Hotdog (1 kom)90
Hamburger (1 kom)103

Mnoge vrste mesa, peradi i ribe imaju nulti glikemijski indeks, ali to ne znači da ih možete jesti u neograničenim količinama. Budući da je glavni uzrok dijabetesa tipa 2 prekomjerna težina, uz ovu bolest gotovo su sva mesna jela zabranjena, posebno s visokim udjelom masti.

Pravila ishrane

Dijeta za dijabetes tipa 2 uključuje obaveznu provedbu niza pravila.

Prvo i najvažnije je potpuno uklanjanje sa menija šećera i bilo koje vrste slatkiša (pekmez, slatkiši, kolači, slatki kolačići, itd.). Umjesto šećera, trebali biste koristiti sigurna zaslađivača, poput ksilitola, aspartama, sorbitola. Broj obroka trebalo bi povećati i do 6 puta dnevno. Kod dijabetesa preporučuje se jesti često, ali u malim porcijama. Interval između svakog obroka treba biti relativno kratak, ne više od 3 sata.

Osobe s dijabetesom ne bi trebale jesti večeru ili jesti prekasno noću. Zadnji put jesti treba najkasnije 2 sata prije spavanja. Takođe se morate pridržavati niza drugih pravila:

  1. Tokom dana između doručka, ručka i večere, pacijentu je dozvoljeno jesti svježe voće i povrće,
  2. Dijabetičarima se snažno savjetuje da ne preskaču doručak, jer to pomaže da se pokrene rad cijelog tijela, posebno da se normalizira metabolizam, što je od najveće važnosti kod ove bolesti. Idealan doručak ne bi trebao biti previše težak, već srdačan,
  3. Jelovnik liječenja dijabetičara trebao bi se sastojati od lakih obroka, kuhanih u to vrijeme ili kuhanih u vodi, a sadržavati je minimalnu količinu masti. Prije pripreme bilo kojeg mesnog jela potrebno je izuzeti svu masnoću iz njega bez izuzetka, a potrebno je ukloniti kožu s piletine. Svi mesni proizvodi trebaju biti što svježiji i zdraviji.
  4. Ako dijabetičar ima višak kilograma, u tom slučaju dijeta treba biti ne samo nisko-kalorična, već i niskokalorična.
  5. Kod dijabetes melitusa ne treba jesti krastavce, marinade i dimljeno meso, kao i slane orahe, krekere i čips. Pored toga, trebate napustiti loše navike, poput pušenja ili konzumiranja alkohola,
  6. Dijabetičarima nije zabranjeno jesti hljeb, ali mora se praviti od vrhunskog brašna. S ovom bolešću biće korisniji integralni i raženi hljeb od punog zrna, kao i hljeb od mekinja.
  7. Takođe, na jelovniku moraju biti kaše, na primjer, zobena kaša, heljda ili kukuruz.

Režim dijabetesa trebao bi biti vrlo strog, jer svaka odstupanja od prehrane mogu uzrokovati naglo pogoršanje pacijentovog stanja.

Zato je uvijek važno da pacijenti s dijabetesom prate svoju prehranu i uvijek slijede dnevnu rutinu, odnosno jedu na vrijeme, bez dugih pauza.

  1. Doručak: kaša od zobene kaše u mlijeku - 60 jedinica, svježe cijeđeni sok od mrkve - 40 jedinica,
  2. Ručak: par pečenih jabuka - 35 jedinica ili sos od jabuka bez šećera - 35 jedinica.
  3. Ručak: Grahova supa - 60 jedinica, povrća salata (ovisno o sastavu) - ne više od 30, dva komada integralnog hljeba - 40 jedinica, šolja čaja (bolji od zelenog) - 0 jedinica,
  4. Popodnevna užina. Salata od šargarepe sa šljivama - oko 30 i 40 jedinica.
  5. Večera Kaša od heljde sa gljivama - 40 i 15 jedinica, svježi krastavac - 20 jedinica, kriška hljeba - 45 jedinica, čaša mineralne vode - 0 jedinica.
  6. Noću - krigla nemasnog kefira - 25 jedinica.

  • Doručak. Skuti sir s malo masnoće sa kriškama jabuke - 30 i 30 jedinica, šolja zelenog čaja - 0 jedinica.
  • Drugi doručak. Voćni napitak od brusnice - 40 jedinica, mali kreker - 70 jedinica.
  • Ručak Pasulja sa juhom od graha - 35 jedinica, ribljana kasika - 40, salata od kupusa - 10 jedinica, 2 komada hleba - 45 jedinica, dekocija suhog voća (ovisno o sastavu) - oko 60 jedinica,
  • Popodnevna užina. Komad hljeba sa feta sirom - 40 i 0 jedinica, šolja čaja.
  • Večera Povrće gulaš - 55 jedinica, 1 kriška hljeba - 40-45 jedinica, čaj.
  • Noću - šolja obranog mlijeka - 27 jedinica.

  1. Doručak. Parne palačinke sa grožđicama - 30 i 65 jedinica, čaj sa mlekom - 15 jedinica.
  2. Drugi doručak. 3-4 marelice.
  3. Ručak Borsch bez mesa - 40 jedinica, pečena riba sa zelenilom - 0 i 5 jedinica, 2 komada hleba - 45 jedinica, šolja infuzije od šipka - 20 jedinica.
  4. Popodnevna užina. Voćna salata - oko 40 jedinica.
  5. Večera Bijeli kupus pirjan sa gljivama - 15 i 15 jedinica, kriška hljeba 40 - jedinica, šalica čaja.
  6. Noću - prirodni jogurt - 35 jedinica.

  • Doručak. Proteinski omlet - 48 jedinica, hljeb od punog zrna - 40 jedinica, kafa - 52 jedinice.
  • Drugi doručak. Sok od jabuke - 40 jedinica, mali kreker - 70 jedinica.
  • Ručak Juha od rajčice - 35 jedinica, pileći file začinjen povrćem, 2 kriške hljeba, zeleni čaj sa kriškom limuna.
  • Popodnevna užina. Komad hljeba s skute mase - 40 i 45 jedinica.
  • Večera Mrkvice od mrkve sa jogurtom 55 i 35 jedinica, malo hljeba 45 jedinica, šolja čaja.
  • Noću - šolja mlijeka 27 jedinica.

  1. Doručak. Par jaja u vrećici - 48 jedinica (1 jaje), čaj s mlijekom 15.
  2. Drugi doručak. Mali tanjur bobica (ovisno o vrsti - maline - 30 jedinica, jagode - 32 jedinice, itd.).
  3. Ručak Juha od kupusa sa svježim bijelim kupusom - 50 jedinica, krumpir-paštete - 75 jedinica, povrća salata - oko 30 jedinica, 2 komada hljeba - 40 jedinica, gulaš - 60 jedinica.
  4. Popodnevna užina. Skut s brusnicama - 30 i 40 jedinica.
  5. Večera Biftek za dijabetičare od ribe, na pari - 50 jedinica, salata od povrća - oko 30 jedinica, hleb - 40 jedinica, šolja čaja.
  6. Noću - čaša kefira - 25 jedinica.

Prehrambene smjernice za dijabetes opisane su u videu u ovom članku.

Prehrambene karakteristike za dijabetes tipa 2

Ova vrsta bolesti čini gotovo 90% svih dijagnosticiranih slučajeva. Steče se i obično se razvija u pozadini pothranjenost i gojaznost. Pored prekomjerne težine, primjećuju se i sljedeći karakteristični simptomi:

  • konstantno suha usta i žeđ,
  • mišićna slabost i umor,
  • pretjerano mokrenje,
  • svrbež kože i sporo zaceljivanje rana i opekotina.

Ako ostave prve simptome dijabetesa tipa 2 bez pažnje i nastavite jesti pogrešno bolest će napredovati.

U kasnijim fazama više nije moguće izliječiti bolest bez pilula i injekcija inzulina. Takođe se razvija teška vaskularna patologija, oslabljen vid, zatajenje bubrega.

Potpuno sljepoća i amputacija donjih ekstremiteta - Čest ishod uznapredovalog dijabetesa.

Stol i dijeta proizvoda

Ako se dijabetesom tipa 2 koji nije ovisan o insulinu dijagnosticira kao rezultat pregleda, odreći se brzih ugljikohidrata.

To uključuje, prije svega, šećer, razna peciva i peciva.

Potrebno je smanjiti količinu složenih ugljikohidrata (žitarica, mahunarki), zamjenjujući ih udio u ishrani povrće.

Što se tiče meso i mliječni proizvodi, ovdje biste trebali dati prednost proizvodima niske masnoćejer je ova dijeta malo kalorija. Mršaviti - glavni uzrok dijabetesa - energetska vrijednost dnevne prehrane ne bi trebalo prelaziti 1200 kcal za žene i 1600 za muškarce.

Pića koja sadrže šećer (posebno soda) takođe kontraindicirano.

Kafa i čaj mogu se zasladiti raznim nadomjesci šećerameđutim, ni oni se ne bi trebali upuštati.

Stroga zabrana nametnuta za bilo kakva alkoholna pića. Oni ne samo da sadrže mnogo kalorija, već i značajno pogoršavaju stanje tijela sa dijabetesom uopšte.

Navedena ograničenja uopće ne znače odustati od užitka ukusan obrok. Iz dozvoljene hrane možete kuhati najrazličitija jela, a neka dobra nisu potpuno zabranjena. Tablica u nastavku će vam reći kakvu hranu možete jesti s dijabetesom tipa 2.

Vrste proizvodaDozvoljeno u bilo kojoj količini.Preporučuje se ograničenjeIsključite u potpunosti
Žitarice i proizvodi od brašnaKruh od celog zrna, mekinjeSve vrste žitarica, tjestenine, obični smeđi hljebKonditorski proizvodi i muffini
Zeleno i povrćeKrastavci, kupus svih vrsta, rajčica, bilo koje zelje, patlidžan, paprika, mrkva, rotkvica, repa, gljive, lukKukuruz, sve mahunarke, kuvani krompirBijeli pirinač i povrće prženo na ulju (posebno krompir)
Jagode i voćeBrusnice, limun, dunjaSve ostalo voće i bobice
Meso i mesne prerađevineSorte s niskim udjelom masti i bilo koje meso i peradMasna svinjetina ili govedina, guska, patka, kao i sve kobasice, dimljeno meso i konzervirano meso
Riba, morski plodoviFileti ribe s niskom masnoćomRibe sa malo masti, škampi, ostrige, školjke i lignjeMasna riba (posebno skuše i haringe), konzervirana hrana sa uljem, kavijar
Mliječni proizvodiKefir, nemasni sir i posni sirPosno mlijeko, feta sir, jogurti (prirodni)Maslac, masni sirevi, skuta, pavlaka, pavlaka, kondenzovano mleko
Masti i uljaRazna biljna uljaSalo Margarine
Začini i umaciZačinjeno bilje, senf, cimet, biberDomaća majonezaKečap, masnoća kupljena majoneza
Deserti i pečenjeVoćne salateJelisa, sladoled, pudingi i slatka pecivaTorte, peciva, torte i bilo koji deserti sa šećerom
Orašasti plodovi i slatkišiGotovo sve vrste orašastih plodova, suncokretovih i bučinih sjemenki, slatkiša i čokolade na ksilitolu, fruktozi i drugim nadomjestcima šećeraKokos, kikiriki, obične čokolade i čokolade
PićeObična i mineralna voda, nezaslađeni čaj, kafa, cikorijaPića koja zamjenjuju šećerAlkohol, soda sa šećerom

Kao što vidite iz tablice, nema toliko ograničenja. Kompetentnim pristupom možete jesti raznoliko i vrlo ukusno, a da pritom ne uskraćujete sebi ni slatkiše.

Značajke i prehrana

Hrana za osobe sa šećernom bolešću koja nije ovisna o insulinu uzimati često (svaka 3-4 sata), ali u malim porcijama.

Preporučljivo je jesti svaki dan istovremenodok morate doručkovati, i večerati - najkasnije nekoliko sati prije spavanja.

Doručak ne treba preskočiti iz razloga čemu upravo ovaj obrok doprinosi stabilizacija glukoze u krvi.

Da biste jeli često, ali da ne stojite cijeli dan za štednjakom, možete kuhati više povrća salata i pecite nemasno meso u rerni ili riblji file.

Onda svaka 3 sata jesti po male porcije kuvana hrana, ponekad i međuobroci voće ili kefir.

Konvencionalno, svako posluživanje hrane treba podijeliti u 4 dijela, pri čemu su 2 rezervirana za povrće, a jedan za bjelančevine i složene ugljikohidrate.

Moderna prehrambena industrija nudi puno nadomjesci šećera. S obzirom na prevalenciju dijabetesa, proizvođači konstantno proširuju asortiman određenih proizvoda.

Danas možete kupiti ne samo to fruktozu ili umjetna zaslađivača za čaj i kafu ali i slatkiši, kolačići, čokolada.

Ipak, ne treba se previše oslanjati ni na bezopasne slatkiše, dajući voćna sklonost.

Što se tiče supe to jest, oni su potrebni, zamjenjujući bogate mesne i riblje bujone mršav ili povrtni. Ne preporučuje se u supu stavljati previše žitarica, tjestenine ili krompira, kao i aromatizirati ga kiselom pavlakom, majonezom ili umućenim povrćem.

Uopšte pržiti bilo koja hrana, čak i biljno ulje, nepoželjno. Meso i povrće trebalo bi pirjati, kuhati, pirjati i pirjati.

Znajući koje namirnice možete jesti s dijabetesom tipa 2 i upotrebljavate tablicu, možete se potpuno oporaviti, a istovremeno jesti ukusnu i raznovrsnu.

Tabela proizvoda protiv dijabetesa

Prehrana je važan aspekt zbog kojeg se dijabetičari ne mogu zanemariti. Mnogi proizvodi koje volimo u stanju su povećati ili obrnuto, sniziti razinu šećera u krvi, igrajući tako veliku ulogu u zdravstvenom stanju.

Ovo je posebno važno za one ljude koji stalno prate glukozu i mjere je nekoliko puta na dan.

Načela izbora proizvoda

Tabela proizvoda za dijabetes razlikuje se od standarda kojeg se pridržavaju zdravi ljudi. Zbog činjenice da je metabolizam ugljikohidrata u tijelu bolesne osobe poremećen, razina glukoze raste.

Ako odaberete jela koja ga povećavaju, možete naići na tako neugodnu i opasnu komplikaciju kao što je hiperglikemijska koma. Ali, ako nema dovoljno šećera u tijelu, to je također ispunjeno stanjem zvanim hipoglikemija.

Dijabetičari moraju održavati ravnotežu kako ne bi zapali u takve situacije.

Možda ćete trebati promijeniti način života koji vam je poznat i potpuno obnoviti svakodnevni jelovnik. To bi trebalo biti malo ugljikohidrata.

Kada planirate dijetu, morate se pridržavati sljedećih principa:

  • Pored večere, doručka i ručka - trebalo bi biti još 2-3 međuobroka,
  • Raspodjela kalorija - najviše ujutro i za ručak, manje za večeru,
  • Povezajte hranu koju namjeravate konzumirati sa utrošenom energijom,
  • Svakako jedite vlakna,
  • Ne gladujte sebe ili prejedajte. Najbolje je jesti male obroke.

Kako bi izmjerili količinu ugljikohidrata u proizvodima za dijabetičare, nutricionisti su razvili posebnu jedinicu pod nazivom hleb. Jedna takva jedinica je 12 gr. ugljeni hidrati. Norma je 18-25 jedinica. Ako ih je malo u jelu, ne možete se ograničiti u njemu.

Glikemijski indeks proizvoda pokazuje stupanj njihovog utjecaja na šećer u krvi. Ako je ta brojka visoka, morat ćete napustiti ovu deliciju ili je upotrijebiti u malim količinama. Norma - do 60 jedinica.

Lista korisnih proizvoda

Zdrava prehrana treba da bude životni zakon dijabetičara, a svaki dan moraju izračunavati glikemijski indeks, sadržaj kalorija i jedinice kruha. Idealnim jelovnikom dominiraju zelje, nemasno voće, povrće, plodovi mora, nemasna riba i meso, skuta, žitarice.

Fokus bi trebao biti na onima koji snižavaju šećer:

  • Grejpfrut - oni sadrže vitamin C, mnoštvo drugih hranljivih sastojaka i minerala,
  • Kivi je bogat vlaknima, sagorevačima masti i pročiščivačima krvi,
  • Persu se može jesti, ali ne puno,
  • Šipka snižava holesterol, jača krvne sudove, ima riboflavin i pomaže povećati hemoglobin,
  • U jabukama ima malo kalorija, one su vrlo hranljive,
  • Datumi su izvor fruktoze, ali možete ih jesti u malim količinama,
  • Limun - skladište vitamina C,
  • Bundeva - kaša se može jesti bez ograničenja, sok dobro uklanja holesterol,
  • Kupus - na meniju bi na prvom mjestu trebalo da bude dijabetičar, koji se često koristi kao lijek,
  • Luk - to je uvijek korisno.

Kashi je bitan sastojak. Na prvom mjestu na jelovniku bi trebalo biti heljda i zobena kaša.

Lista štetnih proizvoda

On mora biti poznat. Vrijedi napomenuti da kod dijabetesa prvog tipa pacijent možda nema višak kilograma, pa je zato njegov meni razvijen samo s ciljem održavanja optimalne razine glukoze.

Ali tablica zabranjene hrane za dijabetes tipa 2 obično uključuje ona jela koja ne doprinose gubljenju kilograma:

  • Slatkiši - pekmez, slatkiši, kolači,
  • Konzervirana hrana, marinade, kiseli krastavčići, dimljeno meso,
  • Masna pavlaka, kefir, jogurt, fermentirano mlijeko, mlijeko, vrhnje,
  • Slatko voće - grožđe, banane, breskve,
  • Masne supe, supe,
  • Masno meso
  • Pečenje, slatka peciva,
  • Proizvodi od brašna
  • Sl.

Također treba isključiti brzu hranu i praktičnu hranu. Ova hrana nikome nije od koristi.

Dozvoljena i zabranjena pića

Dijabetes je bolest koja prati čovjeka, obično tokom mnogo godina, ili tokom čitavog života. Stoga je i pitanje pića od velikog značaja. Pogotovo se dosta raspravlja oko alkohola.

Neki tvrde da to može, umjereno, drugi - zabraniti.

Jednoglasno, svim ljekarima je dozvoljeno piti:

  • Kafa je istinita, neki i dalje savjetuju da je zamijenite pićem od cikorije,
  • Čaj - u njega i kavi (ili cikoriji) trebate dodati ne šećer, već tablete koje ga zamjenjuju. Na primjer, to bi mogao biti ekstrakt stevije,
  • Čaj i kafa razblaženi su kremom, a ne mlekom,
  • Mineralna voda - nema ograničenja. Preporučljivo je piti ga što je više moguće,
  • Mlijeko, kefir - samo nemasni.
  • Svježi sokovi su izrazito nezaslađeni, bolji povrća,
  • Vino je suho
  • Pivo - u malim količinama. Na svjetlu je manje ugljikohidrata nego u mraku pa je on taj koji treba preferirati. Ali nemojte zlostavljati
  • Suvi martini.

  • Desertna vina, kokteli,
  • Slatka soda, razni čajevi od boca,
  • Slatka pića i sokovi
  • Masno mleko.

Tabela za dijabetes tipa 2

Podijeljen je u tri skupine: potpuno dopuštene, dopuštene su u ograničenim količinama i potpuno zabranjene. Prva vrsta uključuje:

  • Brankin hljeb
  • Sve vrste kupusa, rajčice, tikvice, krastavci, mrkva, rotkvice i drugo povrće, bilje,
  • Limune, brusnice, dunja,
  • Začini
  • Bule s niskom masnoćom ribe i povrća,
  • Riba sa malo masti
  • Voćne salate,
  • Sladila.

  • Hljeb, žitarice, tjestenina,
  • Kuvani krompir, mahunarke, kukuruz,
  • Voće - jabuke, trešnje, šljive, bobice,
  • Začinci za salatu, majoneza sa niskom masnoćom,
  • Žitarice od žitarica
  • Mliječni proizvodi - samo s malo masti,
  • Morska hrana s malo masti, riba,
  • Piletina, zec, pureće meso,
  • Suncokretovo ulje, maslinovo,
  • Orašasti plodovi, semenke.

  • Kolačići, drugi slatkiši,
  • Prženo
  • Kečapi i masna majoneza,
  • Maslac, masne juhe, mliječni proizvodi,
  • Konzervirana hrana
  • Masna riba
  • Kobasice, patka, gusko meso,
  • Salo
  • Sladoled
  • Alkohol

Dobro je da dijabetičar ispisuje spisak jela koja mu je razvio doktor i krene u kupovinu s njim. Prije nego što kupite određeni proizvod, obavezno trebate paziti na količinu proteina, masti i ugljikohidrata navedenih na etiketi.

Dijeta dijabetesa tipa 2

Do danas je dijabetes tipa II veoma uobičajena stečena bolest i žena i muškaraca.

U većini slučajeva ova je patologija povezana s pretilošću, koja se razvija kao posljedica modernog načina života mnogih ljudi (prevladavanje ugljikohidratnih namirnica u prehrani, loša prehrana, učestalo jedenje brze hrane, prejedanje, nedostatak vježbanja, stres itd.). Bolest svake godine postaje sve mlađa.

Prije se dijabetes tipa 2 smatrao bolešću starijih osoba, ali danas se s ovim problemom sve češće susreću mladići, djevojke i ljudi srednjih godina.

Opći prehrambeni savjeti za dijabetes melitus tipa II

Dijabetes se temelji na prehrani.

Preporučuje se stalno pratiti dijetu sa ovom bolešću. Uz pretilost, dnevni unos kalorija za žene je 1000-1200 kcal, a za muškarce 1300-1700 kcal.

Uz normalnu tjelesnu težinu, nema potrebe za smanjenjem dnevnog unosa kalorija. Budući da je unos glukoze u tkiva poremećen kod dijabetes melitusa, ne treba samo ograničiti unos lako probavljivih ugljikohidrata u tijelo s hranom, već i mastima.

Ovo je potrebno za prevenciju gojaznosti, jer osobe koje pate od ove bolesti imaju predispoziciju za nagomilavanje viška tjelesne težine.

Svakodnevnu prehranu treba podijeliti na 5-6 dijelova: 3 glavna obroka (bez prejedanja) i 2-3 takozvana grickalica (jabuka, kefir, jogurt, skuta itd.). Ova dijeta je neophodna za održavanje konstantnog nivoa glukoze u krvi.

Proizvodi preporučeni za dijabetes melitus II:

  • peciva od punog zrna sa mekinjama, posebne dijabetičke vrste hleba (proteinsko-pšenične ili proteinske mekinje) i kruh,
  • vegetarijanske supe, okroshka, kiseli krastavčići, 1-2 puta tjedno dozvoljeno je jesti supe na sekundarnom mesnom ili ribljom juhu,
  • nemasne sorte mesa, perad u kuvanoj, pečenoj, aspikovoj, 1-2 puta nedeljno dozvoljena je i pržena hrana,
  • kobasice s niskim udjelom masti (kuhana kobasica, pršut s malo masnoće),
  • razne vrste riba, masne vrste ribe ne više od jednom sedmično,
  • svako povrće, zelje u svježem, kuvanom, pečenom obliku, krompir i slatki krompir treba ograničiti,
  • nezaslađene bobice i voće (jabuke, kruške, šljive, breskve, agrumi, limunine, maline, brusnice, ribizla itd.), pri pravljenju jela od bobičastog voća i voća trebali biste koristiti zaslađivače,
  • tjestenina od durum pšenice dodana juhama ili drugim jelima, zobi, heljdi, proso, mekinjama,
  • jaja ne više od 1 kom. dnevno (ili 2 kom. 2-3 puta nedeljno) u obliku omleta sa povrćem ili kuhanim mesom, trebalo bi uzeti u obzir i jaja dodana jelima,
  • nemasni mliječni i kiselo-mliječni proizvodi (posni sir, sir, integralno mlijeko, kefir, jogurt, kiselo vrhnje i puter dodaju se jelima),
  • biljna ulja ne više od 2-3 kašike dnevno (bolje je dodati nerafinirana ulja u salate od svježeg povrća),
  • slatkiši i slatkiši samo sa zaslađivačima, izrađeni posebno za ishranu dijabetičara,
  • pića bez šećera (čaj, kava, povrtni, nezaslađeni voćni i bobični sokovi, goveđa juha, mineralne vode).

Proizvodi koji su isključeni iz prehrane zbog dijabetesa:

  • šećer, čokolada, slatkiši, sladoled, konzerve, peciva, konditorski proizvodi sa šećerom, teške kreme i kreme,
  • masne sorte mesa i peradi, iznutrice, kao i paste od njih, mast,
  • dimljene kobasice, konzervirana hrana,
  • masni mliječni proizvodi, pogotovo vrhnje, slatki jogurti, pečeno mlijeko, skuti sir,
  • ulja za kuhanje, margarin,
  • pirinač, kaša,
  • slatko voće i bobice (grožđe, banane, smokve, grožđice itd.),
  • sokovi s dodanim šećerom, slatka gazirana pića, alkohol.

Danas se hrana dizajnirana posebno za oboljele od dijabetesa može kupiti ne samo u ljekarnama, već i u mnogim trgovinama. Među proizvodima za dijabetičare možete pronaći brojne slatkiše napravljene bez dodatka šećera, pa pacijenti imaju priliku napraviti dijetu na način da ne osjećaju ograničenja i istovremeno uzimaju u obzir preporuke ljekara.

Korisni savjeti

Uz dijabetes, pića nisu ograničena bez dodavanja šećera ili upotrebe zaslađivača.

Da biste samostalno stvorili dijetu za dijabetes tipa II, možete koristiti preporuke u nastavku. Predlaže se podjelu proizvoda u 3 grupe:

1. grupa - proizvodi koji značajno povećavaju razinu glukoze u krvi: šećer, med, džem, slatkiši, uključujući konditorski proizvodi i peciva, slatko voće i njihove sokove, bezalkoholna pića, prirodni kvas, kašika itd. Ova grupa uključuje visokokalorična hrana: maslac, masna riba, masni mliječni proizvodi, majonez, kobasice, orasi, itd.

Grupa 2 - proizvodi koji umjereno povećavaju razinu šećera u krvi: crni i bijeli hljeb, krompir, tjestenina, riža, zob, heljda, slatkiši za dijabetičare itd. Mliječni proizvodi, nezaslađeno nezdravo pecivo, biljna ulja.

U grupi 3 kombiniraju se proizvodi čija konzumacija nije ograničena ili se čak može povećati: povrće, bilje, nezaslađeno voće (jabuke, kruške, šljive, dunja) i bobice, kao i pića bez dodanog šećera ili sa zaslađivačima.

Gojazni ljudi moraju potpuno isključiti proizvode iz 1. grupe iz prehrane, oštro ograničiti potrošnju proizvoda 2. grupe i povećati broj proizvoda iz 3. grupe.

Osobe s normalnom tjelesnom težinom također bi trebale potpuno isključiti 1 skupinu proizvoda, prepoloviti broj proizvoda iz 2 skupine, ograničenja za njih nisu tako stroga kao za ljude sklone pretilosti.

Među mnoštvom zaslađivača koji se danas nude posebno bih istaknuo prirodni nadomjestak šećera za steviju, koji se pravi od medene trave.

Po slatkoći je nekoliko puta veći od šećera, ali ne utiče na nivo glukoze u krvi.

Pored toga, medna trava, od koje se pravi ovaj prirodni zaslađivač bez ugljikohidrata, sadrži mnogo korisnih tvari i vitamina.

Dijeta protiv dijabetesa sastavni je dio liječenja. Pravilno odabrana prehrana i pridržavanje svih preporuka prehrane pomoći će da se izbjegnu oštre fluktuacije razine glukoze u krvi, što će povoljno utjecati na stanje organizma i blagostanje.Štoviše, u mnogim slučajevima pacijenti čak uspijevaju smanjiti dozu lijekova za snižavanje šećera.

Dijeta i ishrana dijabetesa tipa 2: shema proizvoda

Dijabetes melitus nastaje zbog poremećaja metabolizma, glavna karakteristika bolesti je nedostatak apsorpcije glukoze u tijelu.

Prehrana ima značajnu ulogu u životu dijabetičara. Uz blagi tijek dijabetesa tipa 2, dijeta je potpuni tretman.

U umjerenim i teškim fazama bolesti, terapijska dijeta se kombinira s inzulinom ili tabletama koje snižavaju šećer u krvi.

Dobro osmišljena prehrana za dijabetes tipa 2 uključuje razna jela koja su ukusna, a opet zdrava.

Svaki pacijent ima vlastiti plan prehrane, ali čak i kod kuće možete koristiti jednu standardnu ​​shemu koja se naziva dijeta 9 (ili tablica broj 9).

To je lako promijeniti za sebe dodavanjem ili uklanjanjem pojedinih proizvoda.

Način napajanja

Pacijentima sa dijabetesom tipa 2 propisana je cjeloživotna prehrana, pa je važno stvoriti jelovnik tako da hrana u njoj bude raznolika i ukusna, ali istovremeno pomaže da težina bude pod nadzorom i reguliše šećer u krvi.

Kalorični sadržaj hrane treba stalno pratiti: norma dnevnog unosa kalorija ovisi o pacijentovom spolu, starosti, fizičkoj aktivnosti i rastu, kao i o lijekovima koje uzima.

O ovoj temi je najbolje detaljnije razgovarati sa ljekarom.

Šta tražiti?

Dijabetičari moraju napraviti pravilan plan prehrane i u njega uključiti namirnice s najvišim prioritetom, uklanjajući bezvrijednu hranu.

Obavezno kontrolirajte veličinu obroka.

Prilikom punjenja tanjira podijelite ga na 2 dijela, od kojih jedan puni biljnu komponentu, a drugu polovicu podijelite na 2 dijela i napunite proteinima (skuta, meso, riba) i složenim ugljikohidratima (riža, heljda, tjestenina, krompir ili kruh).

To je takav obrok koji je uravnotežen i koji će vam omogućiti da nivo glukoze u krvi bude normalan.

Tabela proizvoda

Vrste proizvoda: 1 grupa (neograničena potrošnja) 2 grupa (moguće, ali ograničeno) 3 grupa (nije) Pekarski proizvodi i žitarice Sjeckani kruh Obični hljeb, pekarski proizvodi, žitarice, tjestenine Kolačići, peciva (kolači, peciva) Povrće, korjenasti usjevi, zeljeSve vrste kupusa, kislica, svježe zelje, rajčica, krastavci, tikvice, paprika, patlidžan, mrkva, repa, rotkvice, gljive, luk Kuhan krompir, kukuruz i mahunarke (ne konzervirane) prženi krompir, bijeli riža ili prženo povrće voće, bobice Limun, dunja, brusnica Jabuke, bobice (cm domovina, maline, borovnice), trešnje, breskve, šljive, banane, lubenica, pomorandže, smokve Začini, začini Paprika, cimet, začini, bilje, senf Preljevi za salate, domaći majonezi s niskim udjelom masne majoneze, kečap, prevrtani brosovi riba (nemasna) s povrćem dodavanjem žitarica Masne juhe Mliječni proizvodi Nemasne vrste sira, kefir Nemasno mlijeko, fermentirani mliječni proizvodi, feta sir, prirodni jogurti Maslac, pavlaka, vrhnje, kondenzirano mlijeko, masni sirevi Riba i morski plodovi file nemasne ribe Srednje masne ribe, ostrige, lignje, cr kaputi, rakovi i dagnje Masna riba, jegulja, kavijar, konzervirano ulje, haringa, skuša Meso i proizvodi od njega Piletina, zec, teletina, puretina, pusto govedina Patka, guska, slanina, kobasice, masno meso i konzervirano meso Masti maslina, kukuruz, lan ili suncokretovo ulje Maslinovi deserti Voćne salate Voćni žele bez šećera Sladoled, pudingi Pečenje Konditorski proizvodi napravljeni od nezasićenih masti i zaslađivača Kolači, pite, biskvit Slatkiši, zaslađivač, Čokolada, slatkiši, posebno s orasima, medom Orašasti plodovi lješnjaka, bademi, orasi i pinjole, kesteni, pistacije, sjemenke suncokreta Kokosov orah, kikiriki piće Nezaslađeni čaj i kafa bez vrhnja, mineralna voda, pića sa zaslađivačima Alkohol

Recepte za ishranu kod dijabetesa tipa 2 možete pronaći u odgovarajućem odjeljku naše web stranice.

Sažetak

Nakon čitanja članka možda ćete se zapitati: „Toliko je hrane zabranjeno, šta mogu jesti?“

U stvari, liječenje dijabetesa tipa 2 dijetom je jednako zdravoj prehrani koja pomaže normalizaciji tjelesne težine.

Sličnu dijetu prati toliki broj ljudi koji ne boluju od dijabetesa, koji prate svoje zdravlje i izgled.

Napisane su stotine kuharica s receptima za pripremu zdravih i ukusnih jela pogodnih za prehranu kod dijabetesa tipa 2. Samo obratite pažnju na sastavljanje ličnog jelovnika i ne jejte "bilo šta".

Dozvoljeni i zabranjeni proizvodi za dijabetes tipa 2

Da biste spriječili negativne efekte hiperglikemije, preporučuje se ne samo slijediti preporuke liječnika u vezi s liječenjem, već i pravilno jesti. Ovaj članak opisuje osnovne principe dijetalne prehrane u prisustvu dijabetesa.

Opće preporuke za dijabetes tipa 2

Terapijska dijeta za ovu bolest se temelji na smanjenju opterećenja na gušterači i postepenom gubitku težine. Osnovna pravila pravilne ishrane:

  • smanjenje kalorijskog sadržaja u dnevnoj prehrani ograničavanjem unosa ugljikohidrata i lipidi životinja,
  • dovoljna količina proteina i masti biljnog porijekla,
  • uklanjanje lako probavljivih ugljikohidrata,
  • ograničenje začina i soli,
  • dozvoljena hrana mora biti poslužena kuhana i pirjana, sva pržena ili dimljena treba u potpunosti odbaciti,
  • Redovni i frakcijski obroci
  • uključivanje zaslađivača u jelovnik (na primjer, sorbitol ili ksilitol),
  • dnevni unos tečnosti, koji ne prelazi 1600 ml dnevno,
  • strogo pridržavanje dijetalnih pravila, uzimajući u obzir glikemijski indeks proizvoda (ovaj pokazatelj odražava koliko brzo se proizvodi razgrađuju i pretvaraju u glukozu). Niži je glikemijski indeks, sporije se povećava razina šećera u tijelu.

Treba napomenuti da je važan pravilan odnos proteina, lipida i ugljikohidrata, koji bi trebao odgovarati proporciji 16:24:60.

Uz to, kalorijska vrijednost hrane mora nužno odgovarati troškovima energije, stoga pri sastavljanju jelovnika treba uzeti u obzir starost i spol, tjelesnu težinu, kao i značajke rada i fizičke aktivnosti.

Takođe, sva jela trebaju sadržavati dovoljno elemenata u tragovima i vitamina.

Šta koristiti kod dijabetesa tipa 2?

Uz ovu bolest dopušteno je:

Pored banana, grožđa, persime, sušenog voća i drugih proizvoda koji sadrže puno šećera (a ne više od 300 g dnevno).

nemasno meso, riba

Koristite u pečenom i kuvanom obliku. Prednost treba dati teletini, kuniću ili puretini. Među ribom, bakalar i štuka smatraju se najkorisnijim.

Pošto jaja sadrže puno holesterola, ne biste ih trebali zloupotrebljavati. Najbolje je jesti meko kuhano jaje, možete kuhati i proteinski omlet.

Posebna dijabetičarka ili mekinje, ali ne više od 200g dnevno.

Koje može? Treba preferirati heljdinu, ječmenu ili zobenu kašu. Puno rjeđe, kaša od pšenice i ječma treba biti uključena u prehrani.

Na primjer, u obliku pasulja. Mahunarke su dozvoljene, ali svakako biste trebali smanjiti količinu hljeba.

Dozvoljena je upotreba, ali do 2 puta sedmično. U ovom slučaju bi trebali odabrati proizvode koji se prave od durum pšenice.

U meni je bolje uključiti nezaslađeni jogurt i kefir, jogurt. Mleko se takođe može konzumirati (ne više od 400 ml dnevno). Sir treba biti s niskim udjelom masti, njegova maksimalna količina je 200 g dnevno.

Krastavci i rajčice, kupus, zelena salata i patlidžan mogu se jesti u bilo kojoj količini. Krompir i mrkva, kao i repa, preporučuje se ograničiti na 200 g dnevno.

Bolje je odabrati zeleni ili crni čaj, mineralnu vodu i sokove od povrća.

Vlakna

Ne zahtijeva interakciju s probavnim sokovima i ne apsorbira se, međutim, pruža dugotrajan osjećaj sitosti.

Vlakna moraju biti prisutna u meniju dijabetičara jer imaju svojstva za snižavanje šećera i smanjuju razinu lipida u tijelu. Sve to doprinosi brzom gubitku viška kilograma.

Preporučuje se jesti mekinje, bundeve, pečurke, limun, kislice, orašaste plodove.

Treba ih puniti isključivo biljnim uljem (dnevno nije dopušteno više od dvije žlice).

Juhe od morskih plodova i povrća su takođe dobre.

Zabranjena hrana

Zabranjeni su svi ugljikohidrati koji se brzo apsorbiraju. Ne možete koristiti voćne sokove, čokoladu, grožđice, šećer i peciva, sladoled, džemove i med. Ostali zabranjeni proizvodi uključuju:

  • začinjena, začinjena i pržena jela, razni umaci i majoneze,
  • masni mliječni proizvodi,
  • masno meso (npr. janjetina, patka meso ili svinjetina),
  • jake juhe
  • dimljena riba
  • kobasice,
  • margarin i puter,
  • slatke sirovine i masni sir,
  • kiselo povrće
  • kaša, kao i pirinčana kaša,
  • poluproizvodi
  • alkohol, pogotovo za razna likera, šampanjac i desertna vina, jer sadrže puno šećera,
  • brza hrana
  • ilegalnih ulja poput kikirikija, kokosa i palme,
  • Ne možete jesti kukuruz (u bilo kojem obliku).

Kada kupujete pakirane proizvode, morate obratiti pažnju na njegov sastav. Prisutnost fruktoznog, javorovog ili kukuruznog sirupa, slada ili maltodekstrina je kontraindikacija za osobe s dijabetesom. Dnevni jelovnik treba biti uravnotežen i pružiti tijelu potrebne tvari i vitamine.

Uz pravi omjer potrebnih tvari, dijetalna prehrana može se pratiti gotovo tijekom cijelog života. Posebna dijeta omogućava vam da postepeno gubite kilograme i održavate svoju težinu i koncentraciju šećera u krvi na optimalnoj razini, što sprečava brojne ozbiljne komplikacije i pruža pacijentima dobro zdravlje.

Pogledajte video: Kako da smanjite nivo šećera u krvi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar