Nuspojave sladila i šteta zaslađivača

Raznolikost modernih prehrambenih proizvoda dovodi do činjenice da su mnogi od njih zamijenjeni analogima koji imaju korisna svojstva. Ovo se pravilo odnosi na umjetna zaslađivača. Stvorene su kako bi se spriječile štetne posljedice prirodnog šećera od repe ili trske. Koristi i štete zaslađivača tema su mnogih rasprava.

Što je bolje: zaslađivač ili šećer

Sa pojavom supstituta, rasprave o zdravstvenim koristima i štetnosti šećera postale su žestoke. Mnogi ljudi teže potpuno uklanjanju šećera iz prehrane. Da li je takva mjera opravdana? Je li zaslađivač štetniji nego dobar za ljudsko tijelo? Da biste to saznali, trebate razumjeti što je šećer i kako ga je moguće zamijeniti.

Šećer, granulirani šećer, rafinirani šećer naziva se saharoza. Dobiva se iz šećerne repe ili trske. Poznati su dodatni izvori šećera: javor, palma, sarga, ali oni su rjeđi.

Saharoza je element prehrambenog lanca: predstavnik je ugljikohidrata koji su čovjeku potrebni. Kada se unese, razgrađuje se na fruktozu i glukozu. Glukoza zadovoljava više od polovine energetskih troškova ljudskog tijela.

Istraživači tvrde da je pretjerana konzumacija nesumnjivo štetna. Šećer je sudionik i provokator mnogih reakcija koje uključuju promjene u radu različitih sistema.

Zaslađivači su dizajnirani da minimiziraju štetu od konzumiranja prirodnog šećera. To su hemikalije slatkog ukusa. Među njima je uobičajeno razlikovati:

Komponente obje skupine klasificiraju se kao niskokalorična i neklorična hrana. Odgovori na pitanja koja su bolja: saharoza ili zaslađivač, koje su koristi i štete od obje tvari, ovise o vrsti zaslađivača i potrebi ove zamjene.

Jesu li zaslađivači štetni?

Rasprave o dobrobiti i opasnosti zaslađivača za zdravu osobu treba započeti činjenicom da su to posebni hemijski spojevi koji su umjetno stvoreni. Ova se formulacija ne odnosi na prirodna zaslađivača, koja uključuju med i voće.

Hemijska jedinjenja koja proizvođači koriste za stvaranje proizvoda mogu imati neke nuspojave:

  • aspartam često postaje provokator glavobolje, izaziva nesanicu i povećava apetit,
  • saharin je poznat kao sudionik u procesima koji rezultiraju stvaranjem stanica raka
  • sorbitol i ksilitol izazivaju protok žuči, što ne uvijek pozitivno utječe na stanje gušterače, imaju laksativni učinak,
  • Suklamat ima svojstvo izazivanja alergijske reakcije.

Prednosti zaslađivača

Korisna svojstva prirodnih zaslađivača smatraju se njihovim prirodnim sastavom, odsutnosti nuspojava.

Zaslađivači su često potrebni osobama koje pate od obje vrste dijabetesa, gojaznosti, bolesti jetre povezanih s nemogućnošću razgradnje fruktoze.

Oni imaju malo kalorija i pogodni su za one koji prate njihovu ishranu. Imaju prikladne dozirnike koji ne dopuštaju da se nekontrolirano koriste.

Prirodni zamjenici šećera

Ova grupa ima korisna svojstva. Izolirane su od prirodnih sirovina, pa se smatraju prirodnim.

voće, bobice, med

drvo, poljoprivredni biljni otpad

koštano voće, alge, kukuruzne stabljike

2 puta slađe od šećera

200 puta slađi od šećera

2 puta manje

2 puta više od šećera

dnevni unos

Sintetički zaslađivači

Prednosti ili štete sintetskih zaslađivača ovise o vrsti i sastavu.

  • Aspartam Patentiran je kao dodatak prehrani E951. 200 je slađi od saharoze, kalorijske vrijednosti 4 kcal na 100 g. Proizvodi se u obliku tableta, dodaje se pićima, jogurtima, vitaminima. Proizvod je na drugom mjestu u svijetu među poznatim zaslađivačima. Značajna mana ove vrste je da može biti štetna ako se konzumira nakon grijanja. Visoke temperature pokreću oslobađanje štetnih tvari. Zbog ovog svojstva ne preporučuje se upotreba u jelima koja su kuhana.
  • Saharin. 300-500 puta slađi od saharoze, telo ga ne apsorbuje, izlučuje iz njega mokraćom. Registriran kao dodatak prehrani E954, koristi ga pacijenti s dijabetesom. Dodaje se gaziranim pićima i slatkoj hrani s dugim vijekom trajanja. Saharin je u Europi potpuno zabranjen kao kancerogena supstanca.
  • Sucraclosa. Poznat i kao dodatak hrani E955. Ima sjajan ukus, koji je 600 puta slađi od saharoze. Tokom studija posljednjih decenija, nuspojave od upotrebe nisu otkrivene. Mnogi su se eksperimenti odvijali u provincijama Kanade: tamo je češća sukraloza, koristi se zadnjih 15 godina i smatra se korisnim dodatkom.
  • Sukrazit. Ovo je dodatak prehrani za dijabetičare. Ima nedostatak: može biti toksičan ako se pretjerano uzima zbog sadržaja fumarne kiseline.
  • Ciklamat. Ovaj zaslađivač je izolovan iz kalcijumovih i natrijum soli. To je kristalni prah koji ima svojstvo otapanja u vodi. 50 puta je slađi od šećera, spada u vrstu nadomjestaka bez kalorija. Poznat je sporedni laksativni učinak ove tvari na tijelo.

Koji je zaslađivač najbezopasniji

Među mnoštvom proizvoda u ponudi odaberite one koji najviše djeluju na tijelo. Stručnjaci preporučuju zaslađivače na osnovu:

Znajući svojstva ovih popularnih zaslađivača, možete sami odabrati koji će efikasno zamijeniti šećer bez štete organizmu

  • dobiva se iz šećera
  • ukus je 600 puta slađi od šećera
  • glikemijski indeks je nula: znači da ne utječe na šećer u krvi,
  • zadržava svoje karakteristike nakon termičke obrade,
  • nema neugodan okus,
  • izlučuju se iz organizma tokom dana.

Glavni nedostatak je potreba da se njegovo doziranje ograniči brzinom od 0,5 g na 1 kg težine, u protivnom možete dobiti neugodne posljedice u obliku masnih naslaga.

U usporedbi sa sukralozom, stevija ima:

  • biljnog porijekla
  • biljnog porijekla
  • slatka svojstva su 25 puta veća od šećera,
  • vrlo nizak sadržaj kalorija: 18 kcal na 100 g,
  • nulti GI i sposobnost da neguje pankreas i obnavlja njegove funkcije,
  • ne mijenja kvalitet tijekom toplinske obrade,
  • snažna antiseptička i obnavljajuća svojstva biljke,
  • nedostatak ograničenja doziranja.

Slabosti stevije uključuju specifičan okus trave (koji je izostao u prahu).

To mogu biti i neovisni proizvodi i složeni spojevi.

Koji su zaslađivači za dijabetes

Glavni problem obolelih od dijabetesa je stalno praćenje povišene razine glukoze u krvi. Za smanjenje performansi preporučuje se upotreba sintetičkih tipova. Njihove prednosti za dijabetičare

  • smanjeni kalorični sadržaj
  • poboljšanje metaboličkih procesa.

Upotreba nadomjestaka šećera za dijabetes leži u mogućnosti da se minimizira rizik od povećane krvne slike uz istovremeno zadovoljavanje okusnih pupoljaka.

Mnogi stručnjaci savjetuju upotrebu sorbitola. Njegova su svojstva pogodna za dijabetičare na nekoliko načina:

  • ne utiče na šećer u krvi
  • apsorbuje se bez učešća inzulina,
  • rastvorljiv u vodi, može biti izložen visokim temperaturama,
  • ima choleretic svojstva
  • ima ukus poput šećera.

U prehrambenoj industriji sorbitol se često koristi kao dodatak u pripremi hrane za dijabetičare.

Koji je zaslađivač najbolji za trudnice?

Razdoblje trudnoće karakterizira činjenica da žene odabiru kvalitetne cjelovite proizvode i prate upotrebu saharoze, jer u suprotnom mogu naštetiti fetalnom razvoju djeteta.

Umjetna sladila kontraindicirana su trudnicama. Savjetuje im se da odabere steviju kao nadomjestak ili da uzimate prirodnu fruktozu koja se nalazi u medu i zdravom voću.

Da li je moguće djeci dati zaslađivač

Prilikom formiranja dobrih navika kod djece preporučuje se korištenje uobičajenih obrazaca. U porodici u kojoj nema pravila za zamjenu saharoze, ne biste ih trebali mijenjati. Djeca trebaju slijediti normalnu prehranu. Količina slatkiša mora se kontrolirati kako bi se smanjili rizici od štete dječijem tijelu.

Sladila za mršavljenje

Mnoge se žene često pitaju što je više od upotrebe zaslađivača prilikom gubitka kilograma: šteta ili korist.

Pri gubljenju kilograma preporučuju prirodna zaslađivača koji nemaju niske kalorijske vrijednosti, ali uprkos tome doprinose aktivnom razgradnji ugljikohidrata i njihovoj pretvorbi u energiju.

Najbolja opcija sintetskih vrsta za one koji žele smršavjeti, razmislite o sukralozi. Prednost ovog supstituta je u tome što on ima svojstvo da ne učestvuje u procesima asimilacije. Izlučuje se iz tijela bez ostavljanja traga.

Svakodnevni unos zaslađivača

Dnevne cijene svakog sintetskog pripravka navedene su na pakovanju. Granice se kreću između 30 - 50 g dnevno. Tablete, praškovi, tečnosti dodaju se čaju i drugim napicima. Za pečenje koristite labave oblike.

Štetni učinci umjetnih zaslađivača

Aspartam, zvani E951, brzo probavljivi nadomjestak šećera, s malim udjelom kalorija, stotinu je puta slađi od šećera. To je najpopularniji sintetički zaslađivač, ali je prema mnogim istraživanjima vrlo toksičan.

Ovaj spoj koristi se za proizvodnju više dijabetičke hrane. Aspartam je uzeo lavovski dio masovne upotrebe sintetskih analoga šećera i koristi se za izradu nekoliko hiljada proizvoda od hrane i pića širom svijeta.

Randomizirana neovisna ispitivanja otkrila su negativan utjecaj produljene uporabe aspartama na zdravlje ljudi. Predstavnici medicinskih nauka uvjereni su da dug unos aspartama može izazvati:

  1. glavobolje
  2. zujanje u ušima,
  3. alergijske pojave
  4. depresivni poremećaji
  5. patologija jetre.

Unos aspartama pacijentima koji pate od prekomjerne težine, kako bi se smanjila težina, u nekim slučajevima ima suprotan učinak. Potrošači brzo dobijaju na težini. Dokazano je da ovaj zaslađivač povećava glad. Trećina potrošača osjeća negativne efekte aspartama.

Acesulfame, dodatak E950, je bezkalorični tranzitni zaslađivač s visokim indeksom slatkoće. Njegova česta upotreba ima utjecaj na funkciju gastrointestinalnog trakta, te može izazvati alergijske procese u tijelu. Njegova prodaja i upotreba za proizvodnju proizvoda zabranjena je u nekoliko zemalja.

Saharin je niskokalorični zaslađivač s najvećim omjerom slatkoće. Ima karakterističan metalni ukus. Ranije je bio zabranjen za proizvodnju i prodaju u velikom broju zemalja. Kada se testira na laboratorijskim štakorima, povećao je rizik od razvoja genitourinarnih tumora.

Ciklamat, ili dodatak prehrani E952, nadomjestak je šećera s niskim stupnjem kalorija i niskim stepenom slatkoće. Njegova upotreba i proizvodnja imaju stroga ograničenja u mnogim zemljama.

To je zbog vjerojatnog utjecaja na funkcionalno stanje bubrega.

Sladila su dobra ili loša

Svi nadomjesci se mogu podijeliti u dvije grupe:

U prvu grupu spadaju fruktoza, ksilitol, stevija, sorbitol. U potpunosti se apsorbuju u tijelu i izvor su energije, poput redovnog šećera. Takve su tvari sigurne, ali visoko kalorične, pa se ne može reći da su 100% korisne.

Među sintetičkim supstitutima može se primjetiti ciklamat, acesulfam kalijum, aspartam, saharin, sukrit. U tijelu se ne apsorbuju i nemaju energetsku vrijednost. Slijedi pregled potencijalno štetnih zaslađivača i zaslađivača:

Prirodni je šećer koji se nalazi u bobicama i voću, kao i u medu, nektar cvijeća i sjemenki biljaka. Ovaj supstitut je 1,7 puta slađi od saharoze.

Prednosti i prednosti fruktoze:

  1. Kalorijski je za 30% manje od saharoze.
  2. Nema puno uticaja na glukozu u krvi, pa ga mogu koristiti dijabetičari.
  3. Može djelovati kao konzervans, pa s njim možete kuhati džem za dijabetičare.
  4. Ako se obični šećer u tortama zamijeni s fruktozom, tada će ispasti vrlo mekani i bujni.
  5. Fruktoza može povećati razgradnju alkohola u krvi.

Moguća šteta za fruktozu: ako je to više od 20% dnevne prehrane, onda to povećava rizik od bolesti srca i krvnih žila. Najveća moguća količina ne smije biti veća od 40 g dnevno.

Sorbitol (E420)

Ovaj zaslađivač nalazi se u jabukama i marelicama, ali najviše u planinskom pepelu. Njegova je slatkoća tri puta manja od šećera.

Ovaj zaslađivač je polihidrični alkohol, ima prijatan slatkast ukus. Sorbitol nema ograničenja za upotrebu u ishrani dijabetičara. Kao konzervans, može ga se dodati bezalkoholnim pićima ili sokovima.

Do danas se potiče upotreba sorbitola, on ima status prehrambenog proizvoda koji mu je dodijelio znanstveni odbor stručnjaka Europske zajednice za prehrambene aditive, odnosno možemo reći da je upotreba ovog nadomjestaka opravdana.

Prednost sorbitola je što smanjuje potrošnju vitamina u tijelu, doprinosi normalizaciji mikroflore u probavnom traktu. Uz to, dobro je sredstvo protiv choleretic. Hrana pripremljena na njegovoj osnovi dugo zadržava svježinu.

Manjak sorbitola - on ima visok udio kalorija (53% više od šećera), pa za one koji žele smršavjeti nije prikladan. Kada ga koristite u velikim dozama, mogu se pojaviti takve nuspojave poput nadimanja, mučnine i probavne smetnje.

Bez straha možete konzumirati do 40 g sorbitola dnevno, u tom slučaju od toga ima koristi. Detaljnije o sorbitolu, o čemu se radi, može se naći u našem članku na veb lokaciji.

Ksilitol (E967)

Ovaj zaslađivač je izoliran iz kukuruza i kore od sjemenki pamuka. Po sadržaju kalorija i slatkoći odgovara običnom šećeru, no, za razliku od njega, ksilitol ima pozitivan učinak na zubnu caklinu, pa se uvodi u žvakaće gume i paste za zube.

  • prelazi polako u tkivo i ne utiče na koncentraciju šećera u krvi,
  • sprečava razvoj karijesa,
  • pojačava lučenje želudačnog soka,
  • choleretic efekat.

Protiv ksilitola: u velikim dozama ima laksativni učinak.

Sigurno je konzumirati ksilitol u količini ne većoj od 50 g dnevno, korist je samo u ovom slučaju.

Saharin (E954)

Trgovački nazivi ovog zaslađivača su Sweet io, Twin, Sweet’s Low, Sprinkle Sweet. Mnogo je slađi od saharoze (350 puta) i tijelo ga uopće ne apsorbira. Saharin je dio šećera za tablete Milford Zus, Slatki šećer, Sladis, Sucrazit.

  • 100 tableta zamjene jednake su 6-12 kilograma jednostavnog šećera, a istovremeno nemaju kalorije,
  • Otporan je na toplotu i kiseline.

  1. ima neobičan metalni ukus
  2. neki stručnjaci smatraju da sadrži kancerogene tvari, tako da nije preporučljivo piti piće s njim na prazan stomak i bez konzumiranja hrane s ugljikohidratima
  3. postoji mišljenje da saharin izaziva pogoršanje žučne kamenac.

Saharin je zabranjen u Kanadi. Sigurna doza nije veća od 0,2 g dnevno.

Ciklamat (E952)

To je 30 do 50 puta slađe od šećera. Obično je uključena u složene zamjene šećera u tabletama. Postoje dve vrste ciklamata - natrijum i kalcijum.

  1. Nema ukusa metala, za razliku od saharina.
  2. Ne sadrži kalorije, ali istovremeno jedna boca zamjenjuje do 8 kg šećera.
  3. Vrlo je topivo u vodi i otporno na visoke temperature, pa mogu zasladiti hranu tokom kuhanja.

Moguća šteta na ciklamatu

Zabranjen je za upotrebu u Europskoj uniji i Americi, dok je u Rusiji, naprotiv, vrlo raširena, vjerovatno zbog niskih troškova. Natrijum ciklamat je kontraindiciran kod zatajenja bubrega, kao i u periodu gestacije i dojenja.

Sigurna doza nije veća od 0,8 g dnevno.

Aspartam (E951)

Ovaj nadomjestak je 200 puta slađi od saharoze, nema neugodan okus. Ima nekoliko drugih imena, na primjer slatko, zaslađivač, sukrisit, nutrisvit. Aspartam se sastoji od dvije prirodne aminokiseline koje su uključene u stvaranje proteina u tijelu.

Aspartam je dostupan u obliku praha ili tableta, koristi se za zaslađivanje pića i pekarskih proizvoda. Takođe je uključen u složene zamjene šećera, poput Dulka i Surela. U svom čistom obliku, preparati se nazivaju Sladex i NutraSweet.

  • zamjenjuje do 8 kg redovnog šećera i ne sadrži kalorije,

  • nema toplinsku stabilnost,
  • zabranjen za pacijente sa fenilketonurijom.

Sigurna dnevna doza - 3,5 g.

Acesulfam kalijum (E950 ili Sweet One)

Njegova je slatkoća 200 puta veća od saharoze. Kao i ostali sintetički nadomjesci, organizam se ne apsorbira i brzo se izlučuje. Za pripremu bezalkoholnih pića, posebno u zapadnim zemljama, koristite njegov kompleks s aspartamom.

Pros Acesulfam kalijum:

  • ima dug rok trajanja,
  • ne izaziva alergije
  • ne sadrži kalorije.

Moguća šteta acesulfam kalijumu:

  1. slabo topivo
  2. proizvodi koji ga sadrže ne mogu se koristiti djeci, trudnicama i dojiljama,
  3. sadrži metanol, što dovodi do poremećaja rada srca i krvnih sudova,
  4. sadrži aspartansku kiselinu, koja nadražuje nervni sistem i izaziva ovisnost.

Sigurna doza ne više od 1 g dnevno.

To je derivat saharoze, nema utjecaj na koncentraciju šećera u krvi i ne sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata. Tablete obično uključuju regulator kiselosti i sodu bikarbonu.

  • jedno pakovanje koje sadrži 1200 tableta može zamijeniti 6 kg šećera i ne sadrži kalorije.

  • fumarna kiselina ima neku toksičnost, ali je ona dopuštena u evropskim zemljama.

Sigurna doza je 0,7 g dnevno.

Stevia - prirodni zaslađivač

Biljka stevije uobičajena je u nekim dijelovima Brazila i Paragvaja. Njegovi listovi sadrže 10% steviozida (glikozida), koji daje sladak okus. Stevia pozitivno djeluje na zdravlje ljudi i istovremeno je 25 puta slađa od šećera. Ekstrakt stevije koristi se u Japanu i Brazilu kao visokokalorična i bezopasna prirodna zamjena za šećer.

Stevija se koristi u obliku infuzije, mljevenog praha, čaja. Prah lišća ove biljke može se dodati u bilo koju hranu u kojoj se obično koristi šećer (supe, jogurti, žitarice, pića, mlijeko, čaj, kefir, peciva).

  1. Za razliku od sintetičkih zaslađivača, nije netoksičan, dobro podnosi, pristupačan je, dobrog ukusa. Sve je to važno za dijabetičare i pretile bolesnike.
  2. Stevija je zanimljiva za one koji se žele sjetiti prehrane drevnih lovaca-sakupljača, ali istovremeno ne mogu odbiti slatkiše.
  3. Ova biljka ima visoki koeficijent slatkoće i nizak sadržaj kalorija, lako se rastvara, dobro podnosi toplinu, apsorbuje se bez sudjelovanja inzulina.
  4. Redovita upotreba stevije smanjuje glukozu u krvi, jača zidove krvnih žila i sprečava rast tumora.
  5. Pozitivno djeluje na funkcioniranje jetre, gušterače, sprečava čireve na probavnom traktu, poboljšava san, uklanja dječje alergije i poboljšava performanse (mentalne i fizičke).
  6. Sadrži veliku količinu vitamina, različite mikro i makroelemente i druge biološki aktivne tvari, pa se preporučuje zbog nedostatka svježeg povrća i voća, upotrebe proizvoda koji su podvrgnuti toplinskoj obradi, kao i za monotonu i siromašnu prehranu (na primjer, na krajnjem sjeveru).

Stevia nema negativan uticaj na organizam.

Ostavite Svoj Komentar