Mogu li jesti sjemenke suncokreta za dijabetes?

Većina dijabetičara dobro je svjesna koja je hrana dopuštena zbog njihove bolesti i koju treba izbjegavati, ali kada je riječ o specifičnijoj hrani, nastaju opravdane sumnje. Na primjer, da li je moguće jesti sjeme sa dijabetesom tipa 2? To ovisi o nekoliko faktora, čija analiza omogućuje izbjegavanje prijetnje zdravlju i pravi izbor.

Glikemijski indeks i hranjiva vrijednost sjemena

Kao što znate, najpopularnije na cijelom svijetu su suncokretove sjemenke, koje izgledaju poput malih svijetlih jezgri, zatvorene u gustu crnu kožicu. S industrijskog stajališta, vrijednost ovih sjemenki leži u činjenici da služe kao sirovina za proizvodnju suncokretovog ulja, a tek drugo su zdravi i ukusni proizvod koji je popularan među stanovništvom. Procjenjujući hranjivu vrijednost sjemenki odmah možete primjetiti da je to visokokalorična hrana (580 kcal na 100 g nepročišćenih koštica) koja značajno prelazi ne samo biljnu hranu, već i mnoge vrste mesa ili mliječnih proizvoda. Iz ovoga možemo izravno zaključiti da kod dijabetesa trebate koristiti sjeme vrlo umjereno, s obzirom na to da većina dijabetičkih dijeta koje su usmjerene na izlječenje i gubitak kilograma vrlo strogo reguliraju dnevni unos kalorija.

Tako visok kalorični sadržaj određuje velika količina biljne masti u sjemenkama suncokreta: prema različitim procjenama, to je do polovine mase svake zrnca. Još 20% težine sjemenki nalazi se u ugljikohidratima (šećerima i dijetalnim vlaknima), što također treba uzeti u obzir za dijabetes. Otprilike ista količina semenki sadrži protein.

Što se tiče glikemijskog indeksa ovog proizvoda, on iznosi 15 jedinica u slučaju sirovih sjemenki i 35 jedinica na 100 g. pečeno sjeme.

Prednosti i štete sjemenki suncokreta kod dijabetesa tipa 1 i 2

Dakle, sjeme za dijabetes tipa 2 definitivno se može smatrati bezvrijednom hranom zbog sadržaja kalorija, sadržaja masti i prisustva ugljikohidrata, što je još važnije kada su u pitanju pržene koštice - vrlo popularna poslastica mnogih dijabetičara. Ali je li ih moguće jesti sa dijabetesom? Uostalom, imaju navedene negativne kvalitete.

Jedenje sjemenki suncokreta nije samo moguće, već je i neophodno, jer osim što šteti zdravlju dijabetičara, donosi i puno koristi. Prije svega, cijenjeni su zbog visokog sadržaja mnogih vitamina i elemenata veoma potrebnih organizmu. Na primjer, 100 gr. sjeme sadrži 125% potrebne dnevne doze vitamina E, kao i od 30 do 70% dnevne količine vitamina B3, B5 i B6.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Takođe ima puno elemenata u tragovima, među kojima je veliki broj semenki:

Kao rezultat toga, redovno konzumiranje sjemenki suncokreta može značajno poboljšati zdravlje osobe s dijabetesom, utičući na različite organe i sisteme života. Prvo, metabolizam ćelije se normalizuje i metabolizam će se poboljšati, a probavni trakt će se promeniti na bolje. Osim toga, doći će do poboljšanja rada srca i stanja krvnih sudova, koji su među prvima oboleli od dijabetesa. Dodatne prednosti uključuju poboljšani vid, podmlađivanje kože i blagotvorno dejstvo sjemena na nervni sistem. Važno je, međutim, imati na umu da govorimo o oguljenom i osušenom sjemenu. Jedući ih kore, pacijent snažno začepi probavni trakt, a pržena ili sirova sjemenka previše je štetna za dijabetes.

Kontraindikacije i posebno za dijabetes

Kao što je već spomenuto, sjemenke protiv dijabetesa preporučuju se za upotrebu u samo jednom obliku - osušene, a iako su po ukusu slabije sjemenke pržene solju, potrebno je dati prednost zdravlju. Kao i bilo koji drugi proizvod, suncokretove sjemenke povećavaju šećer u krvi, ali njihov glikemijski indeks je u rasponu od niskog do srednjeg, pa biste trebali obratiti pažnju prvenstveno na kalorični sadržaj proizvoda.

Ljudima koji imaju ozbiljnu gojaznost pržene sjemenke potpuno su kontraindicirane, dok dijabetičarima čija je težina na prihvatljivoj razini i tijek bolesti je blag, možete pojesti malo ove poslastice jednom ili dva puta tjedno.

Pojedinačni dio trebao bi odrediti liječnik, s kojim treba uskladiti uključivanje sjemena u prehranu, ali u prosjeku je nekad dopuštena količina jednaka dvije žlice (otprilike 75-100 gr.).

Treba obratiti pažnju na postojeće kontraindikacije za upotrebu sjemena, koje se uglavnom odnose na probleme probavnog trakta, jer su sjemenke suncokreta za njega "teška" hrana. Dakle, bolje je odbiti jesti ih za sve ulcerativne patologije u gastrointestinalnom traktu koje su u akutnom stadijumu, kao i za kršenja kiselosti okoline u stomaku. Ovaj proizvod treba izbjegavati kod akutnih bolesti gušterače ili jetre. Konačno, u nekim slučajevima može doći do pojedinačne netolerancije na sjeme uzrokovane alergijom na ulja i kiseline koje se u njima nalaze.

Terapeutska infuzija sjemenki suncokreta

Tradicionalna medicina savjetuje dijabetičare da obrate pažnju na pripremu infuzije iz sjemenki suncokreta, koja nema kontraindikacije za bolesti ili starosnu kategoriju. Da biste ga pripremili, trebat će vam samo dva sastojka: 500 gr. sirovog sjemena u ljušci i dvije litre prokuhane vode. Proces se sastoji od četiri uzastopna postupka:

  1. sjeme se mora sipati u šerpu i sipati hladnu sirovu vodu,
  2. tava se zagrijava na srednje jakoj vatri, a zatim se vatra makne na malo i luk se kuva još dva sata,
  3. nakon uklanjanja tečnosti sa vatre pusti se da se ohladi i filtrira kroz gazu,
  4. Da biste dovršili pripremu, piće treba pustiti da se infuzira tokom dana.
.

Tokom dana treba uzimati takav narodni lijek u malim gutljajima, a ukupna dnevna doza treba biti približno 100 ml. Standardni tijek terapije je obično dvije sedmice, na kraju će pacijent primijetiti normalizaciju krvnog pritiska, poboljšanje tonusa kože i jačanje imuniteta.

Sjemenke suncokreta u jelima

Slatki gozinaki jedno je od najpopularnijih jela na bazi suncokretovih sjemenki, međutim s visokim šećerom je takva poslastica zabranjena jesti. Ipak, sjemenke su našle svoju primjenu u mnogim drugim receptima. Na primjer, dodaju se tijestu prilikom pečenja hljeba ili kolačića, kombinirajući s raznim žitaricama i orasima. Rezultat su vrlo ukusna jela koja kombiniraju blagodati mnogih proizvoda.

Još jedan jednostavan način pronalaska sjemenki je da ih dodate salatama jednostavnim pilingom i dodavanjem ostatku sastojaka. Zbog svoje svestranosti i atraktivnog izgleda u smislu kulinarskog umijeća, ove ćebade su u stanju raznolika i ukrasiti bilo koje jelo: zalogaje, meso, ribu, pa čak i supe.

Konačno, ako želite, možete samostalno stvoriti svojevrsni „koktel“ od semenki i orašastih plodova različitih kultura, uključujući suncokret, bundevu, lan, kedar, kikiriki, indijske ljuske, pistacije i mnoge druge. Rezultat je poslastica bogata desetinama naziva vitamina, mikro i makro elemenata i drugih organskih spojeva.

Prednosti sjemenki bundeve

Sjemenke bundeve još su jedan omiljeni proizvod mnogih, a koji se koristi i u osušenom obliku nakon čišćenja s tvrde kore. Oni, poput sjemenki suncokreta, sadrže veliku količinu masnih kiselina:

  • linolejska
  • oleic
  • palmitic,
  • stearic.

Međutim, u njima postoji puno korisnih svojstava zahvaljujući kojima se oni mogu u malim količinama jesti kod dijabetesa. Na primer, semenke bundeve bogate su fitosterolima, organskim kiselinama, vitaminima C i B1, karotenom i aminokiselinama, koji imaju vrlo povoljan uticaj na zdravlje dijabetičara. Potrebno je napomenuti prisutnost elemenata u tragovima, među kojima se ističu magnezijum, fosfor, željezo, bakar i cink. Sve to čini sjemenke bundeve vrlo korisnim proizvodom za tijelo, a posebno su cijenjene zbog svog anthelmintičkog učinka i blagotvornog djelovanja na prostatu.

Laneno seme i dijabetes

Sjemenke lana nezamjenjiv su izvor omega-3 masnih kiselina koje se smatraju jednim od kamena temelj svake prehrane, što je teško precijeniti u slučaju dijabetesa tipa 2. Ove sjemenke, kao i ulje iz njih, u narodnoj su medicini poznate još od antičkih vremena kao protuupalno sredstvo koje ima i zamagljujuća i analgetska svojstva. Savremena farmakološka industrija aktivno koristi sjemenke lana za stvaranje lijekova usmjerenih na borbu protiv ateroskleroze.

Diabetes mellitus koji preporučuje DIABETOLOG s iskustvom Aleksey Grigorievich Korotkevich! ". pročitajte više >>>

Uz to, vanjska upotreba lanenog ulja efikasno liječi bilo kakve opekline kože ili ozljede zračenjem. Konačno, kod holecistitisa ovaj se proizvod koristi kao laksativ i diuretik. Osim što jedu semenke lanenog semena u osušenom obliku, one se mogu preraditi u brašno i od njih napraviti hleb, koji će kod dijabetesa biti mnogo korisniji od mekinja ili raži.

Pogledajte video: SEMENKE SUNCOKRETA - SAMO JEDNA ŠAKA POMAŽE KOD RAKA, PROSTATE,DIJABETESA, HOLESTEROLA, MENOPAUZE (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar