Biljni dodatak dijabetesa tipa 2: bilje za snižavanje šećera

Ne samo tradicionalna medicina može se boriti protiv „slatke bolesti“, već je i tradicionalna. Među mnogim popularnim lijekovima pomaže i biljna kolekcija za dijabetes tipa 2.

Majka priroda dala nam je mnoge ljekovite biljke koje mogu sniziti razinu šećera i poboljšati obrambene sposobnosti tijela. Naši preci su odavno svjesni njihovih ljekovitih svojstava, kao i činjenice da kombinacija nekoliko biljaka odmah daje još bolji učinak u borbi protiv hipoglikemije i simptoma bolesti.

Treba napomenuti da kod dijabetesa tipa 1 terapija inzulinom igra veliku ulogu u održavanju normalnih koncentracija glukoze. Ali sa dijabetesom tipa 2, možete učiniti bez hipoglikemijskih lijekova, ako slijedite dijetu, radite redovne vježbe i provjerite razinu šećera.

Stoga se biljni pripravci upotrebljavaju više u inzulinski neovisnom obliku, iako s patologijom tipa 1 doprinose poboljšanju ukupnog zdravlja.

Princip djelovanja bilja

Neke biljke, kao što su kopriva, repica, divljak ili maslačak, već dugo se koriste za snižavanje šećera u krvi, jer sadrže korisne tvari poput inzulina. Imaju hipoglikemijski efekat i utiču na količinu glukoze u krvi.

Ostalo ljekovito bilje pozitivno djeluje na funkciju probavnog trakta. Kod dijabetesa tipa 2, mnogi se pacijenti žale na stalnu probavu - mučninu, povraćanje, bol u trbuhu, proliv ili nadutost.

Planine, šargarepa, medvjeda i kašalj uklanjaju toksine iz tijela i poboljšavaju metabolički proces, čime dijabetičar osjeća značajno poboljšanje i rješava se neugodnih simptoma. Takođe, ove biljke normalizuju gušteraču i jetru, na koje pre svega pogađa dijabetes.

Za pripremu najkorisnije narodne medicine koristi se nekoliko biljaka odjednom, odnosno zbirka dijabeta. Dodaju se ne samo biljke za snižavanje šećera, već i one koje povećavaju ljudski imunitet - ginseng, zlatni korijen ili eleutherococcus. Uz to, velika količina vitamina nalazi se u borovima ruža, lingonberry i planinskom pepelu.

U današnje vrijeme na Internetu postoji mnogo recepata za pripremu kolekcija za dijabetes. Stoga svaki pacijent može odabrati sebi najprikladniju opciju. Ipak, prije upotrebe, poželjno je da se posavjetujete sa ljekarom, jer biljke imaju i neke kontraindikacije. U osnovi, to je pojedinačna netolerancija i mogućnost alergijskih reakcija na ljekovito bilje.

Preporučuje se kupnja ljekovitog bilja u ljekarnama, u početku provjeravajući ima li na pakiranju spominjanja prolaska radiološke kontrole.

Ako osoba samostalno sakuplja biljke, mora biti sigurna da se nalaze na ekološki prihvatljivom mjestu.

Arfazetin - biljna kolekcija za dijabetes

Arfazetin - poznata kolekcija dijabetesa koja se može kupiti u bilo kojoj ljekarni. Ovaj je alat jeftin, to svatko može sebi priuštiti. Arfazetin nije dodatak prehrani ili samo napitak od čaja, to je registrovani lijek.

Infuzija koja smanjuje koncentraciju glukoze pravi se iz kolekcije. U priloženim uputama za lijek stoji da se Arfazetin koristi za blagi i umjereni dijabetes koji nije ovisan o insulinu.

U tom je slučaju dozvoljena kombinacija biljne kolekcije i hipoglikemijskih sredstava. Nedavna istraživanja pokazala su da arfazetin ima hipoglikemijski učinak samo kod dijabetesa tipa 2. Osim toga, uzimanje medicinske kolekcije pomaže pri smanjivanju doze lijekova za snižavanje šećera u krvi.

  • Da biste napravili infuziju, trebate uzeti Arfazetin u kesice ili kolekciju (10 g) i sipati dvije čaše kuhane vode.
  • Potom se smjesa stavi u vodenu kupelj i kuha oko 15 minuta.
  • Potom se juha infuzira i ohladi, nakon čega se bilje mora iscijediti. Potom se u infuziju dodaje kuhana voda, da bi se dobilo 0,5 l.
  • Takav lijek treba piti pola šalice 15 ili 20 minuta prije jela tri puta dnevno.
  • Kurs lečenja traje 1 mesec.
  • Zatim je potrebno napraviti pauzu od 14 dana i započeti terapiju ponovo. Potrebno je 5-6 kurseva godišnje.

Tokom terapije ovom kolekcijom dijabetičari moraju redovno nadzirati broj šećera. To se može učiniti pomoću posebnog uređaja - glukometra. Ako se nakon nekoliko kurseva koncentracija šećera značajno smanji, doziranje hipoglikemijskih lijekova može se sigurno smanjiti.

Analog Arfazetina je zbirka 17 za dijabetes. Sastoji se od gaga trave, medenjaka, močvarnog kašlja, lišća pasulja, borovnice, centarije i drugih biljaka. Međutim, njegova upotreba zabranjena je tokom trudnoće i dojenja, kao i kod pojedinačne netolerancije na bilje.

Drugi sličan lijek je kolekcija Altai. Sastoji se od divokoze, koprive, knotwe, borovnice, divlje ruže i mnogih drugih ljekovitih biljaka. Blagotvorno deluje na rad pankreasa i normalizuje nivo glikemije.

Kolekcija za samostalno kuhanje

U prisustvu svih potrebnih sastojaka, pacijent sam može pripremiti kolekciju bilja za dijabetes. Ispod su poznati recepti narodnih iscjelitelja.

Lijek iz korijena repa i lišća borovnice. Uzmite 1 žličicu svakog sastojka i prelijte dvije čaše kipuće vode. Zatim se smjesa ohladi i filtrira. Zbir se uzima 1 kašiku prije obroka tri puta dnevno.

Druga zbirka koja snižava nivo šećera uključuje listove borovnice, dioecelu koprivu i crnu borovnicu, po 1 žlicu. Smjesu biljaka prelije se hladnom vodom i kuha na laganoj vatri oko 10 minuta. Tada se infuzija ohladi i filtrira. Lijek se uzima u 2/3 šalice prije glavnog obroka tri puta dnevno. Listovi borovnice uključeni u kolekciju za dijabetes imaju blagotvorno dejstvo.

Za pripremu sljedeće juhe trebat će vam sjemenke lana, listovi matičnjaka, cvijet lipe, korijen zamanihe i maslačak, po 1 žlica. Smjesa se mora napuniti čašom vode i kuhati 5 minuta. Biljna infuzija se infuzira oko 6 sati, a zatim se filtrira. Pijte pola šoljice tri puta dnevno nakon jela.

Još jedan juha priprema se na bazi trave od divljih jagoda, ptičjeg visokog luka i poljskog hrenovke, svaka po 20 g. Smjesa se mora preliti kipućom vodom, kuhati 3-5 minuta i inzistirati 10 minuta. Lijek se uzima u kašici pola sata prije jela tri puta dnevno.

Biljna kolekcija koja snižava nivo glukoze. Da biste se pripremili, trebate uzeti 20 korijena ginsenga i planinskog cvijeta Arnice po 20 g. Smjesu preliti kipućom vodom i inzistirati oko 15 minuta.

Čorba se uzima po kašika dva puta dnevno. Kurs liječenja je 3 tjedna.

Infuzije - izvori vitamina

Prilikom liječenja dijabetesa vrlo je važna ne samo kontrola razine glikemije, već i opće zdravstveno stanje.

Mnoge ljekovite biljke sadrže veliku količinu vitamina.

Ispod su najpopularniji narodni lijekovi za dijabetičare.

  1. Kašika šipka (plodova) ruže prelije se hladnom vodom i kuha 20 minuta. Zatim se juha ohladi, filtrira i pije tri puta dnevno po pola čaše prije jela, jer je šipak u šećernoj bolesti prilično korisna ljekovita biljka.
  2. Žlica pupa breze prelivena je kipućom vodom i kuhala 20 minuta. Smjesa se ostavi da se utapa oko 6 sati, a zatim filtrira. Lijek se pije u dvije kašike tri puta dnevno. Kurs liječenja je 3 tjedna.
  3. Dve kašike lista crnog ribiza smrvi se i preliju kipućom vodom. Zatim se smjesa kuha oko 10 minuta. Infuzija se hladi, filtrira i pije se po čašu tri puta dnevno prije uzimanja glavnih jela. Ovo je odličan alat za poboljšanje obrambenih sposobnosti tijela, jer ribizla sadrži vitamine P i C.
  4. Sok od cvekle je izvor vitamina grupe B, PP, P, C i folne kiseline. Da biste pripremili lijek, usjev korijena treba očistiti, a zatim proći kroz sokovnik ili protrljati na rešetki. Sok od cvekle uzima se u četvrtini šalice tri puta dnevno. Tijek terapije je od 3 do 5 tjedana.

Naknade za dijabetes efikasne su u održavanju normalne razine šećera i općenito zdravlja. Njihova kombinacija sa lijekovima pomaže da se brzo riješite teških simptoma bolesti. Specijalist će govoriti o dijabetesu u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Red Tea Detox (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar