Kakva je razlika između Finlepsina i Finlepsin Retarda? Finlepsin retard: upute za upotrebu

Federalni centar za neurohirurgiju

USTVARITE NOVU PORUKU.

Ali vi ste neovlašteni korisnik.

Ako ste se registrirali ranije, onda se prijavite (obrazac za prijavu u gornjem desnom dijelu web stranice). Ako vam je ovdje prvi put, prijavite se.

Ako se registrirate, moći ćete u budućnosti pratiti odgovore na vaše poruke, nastaviti dijalog u zanimljivim temama sa drugim korisnicima i savjetnicima. Pored toga, registracija će vam omogućiti da vodite privatnu prepisku sa savjetnicima i ostalim korisnicima web stranice.

Doziranje i primjena

100 mg uveče 100 mg uveče
Doza za održavanje od 200-600 mg dnevno ujutro 400-600 mg uveče
200 mg ujutro 200-400 mg uveče 200-400 mg ujutro 400-600 mg uveče

Raspon doza naveden u tablici ne smije se prekoračiti.
Liječenje odvikavanja od alkohola u bolničkom okruženju.
Prosečna dnevna doza odgovara 600 mg karbamazepina (200 mg ujutru i 400 mg uveče).
Oh
U teškim slučajevima, prvih dana doza se može povećati na 1200 mg karbamazepina dnevno, što je podijeljeno u 2 doze. Finlepsin retard se ne smije kombinirati sa sedativno-hipnotičkim lijekovima. Ako je potrebno, Finlepsin retard može se kombinirati sa drugim tvarima koje se koriste za liječenje odvikavanja od alkohola. Tokom liječenja potrebno je redovito nadzirati sadržaj karbamazepina u krvnoj plazmi. U vezi s razvojem nuspojava iz centralnog i autonomnog živčanog sustava, pacijenti se pažljivo prate u bolničkom okruženju.
Trigeminalna neuralgija, idiopatska neuropatija glosofaringealnog živca.
Početna doza je 200-400 mg karbamazepina dnevno, što je podijeljeno u 2 doze. Početna doza povećava se dok bol u potpunosti ne nestane, u prosjeku do 400-800 mg karbamazepina dnevno. Nakon toga, kod određenog dijela pacijenata liječenje se može nastaviti s nižom održavajućom dozom od 400 mg karbamazepina.
Finlepsin retard propisuje se starijim pacijentima i bolesnicima osjetljivim na karabamazepin u početnoj dozi od 100 mg karbamazepina (1/2 tablete 200 mg) 2 puta dnevno.
Bol kod dijabetičke neuropatije.
Prosječna dnevna doza je 200 mg ujutro i 400 mg karbamazepina uveče. U izuzetnim slučajevima, Finlepsin retard može se propisati u dozi od 600 mg karbamazepina 2 puta dnevno. Epileptiformne konvulzije kod multiple skleroze.
Oh
Prosječna dnevna doza je 400 - 800 mg karbamazepina, što je podijeljeno u 2 doze.
Lečenje i prevencija psihoze
Početna doza, koja obično odgovara dozi za održavanje, je 200-400 mg karbamazepina dnevno. Ako je potrebno, ova se doza može povećati na 800 mg karbamazepina dnevno, što je podijeljeno u 2 doze.
Trajanje upotrebe ovisi o indikacijama i individualnom odgovoru pacijenta na lijek. Epilepsija se liječi duže vrijeme. Liječnik specijalista trebao bi odlučiti o prebacivanju pacijenta u Finlepsin retard, trajanju uporabe i njegovom otkazivanju u svakom pojedinačnom slučaju. Doza lijeka može se smanjiti ili potpuno prekinuti s liječenjem ne ranije od 2-3 godine nakon odsustva napadaja.
Liječenje se zaustavlja postepenim smanjivanjem doze lijeka u trajanju od 1-2 godine. U ovom slučaju djeca bi trebala voditi računa o povećanju tjelesne težine. Indikatori elektroencefalograma ne bi se trebali pogoršavati.
U liječenju neuralgije preporučljivo je propisati Finlepsin retard u dozi koja je dovoljna za ublažavanje bolova, u trajanju od nekoliko tjedana. Smanjivanjem doze potrebno je saznati mogućnost povratka simptoma. Uz nastavak boli, liječenje se nastavlja s održavajućom dozom.
Trajanje liječenja boli kod dijabetičke neuropatije i epileptiformnih napada u multiple skleroze jednako je kao i kod neuralgije.
Liječenje sindroma povlačenja alkohola s Finlepsin retardom prekida se postepenim smanjivanjem doza u periodu od 7-10 dana.

Mjere sigurnosti

Finlepsin Retard - lek za lečenje epilepsije dibenzazepinske serije. Ima antidepresivno, antipsihotičko, vazopresinsko delovanje. Kod osoba sa oštećenjem perifernog živca, koje karakteriziraju bolovi u inervacijskoj zoni živca, on ima analgetski učinak. Farmakološki učinak nastaje uslijed inaktivacije natrijum-kanalnih kanala osjetljivih na napon, kao rezultat toga se membrane prekomjerno pobuđenih neurona stabiliziraju, stvara se višestruko uzastopno pražnjenje neurona i provođenje impulsa u sinapsama. Sprečava ulazak glutamata, aminokiseline s funkcijom neurotransmitera, u međućelijski prostor i gura prag napadaja mozga, stvarajući tako antiepileptički efekat. Promovira aktivniji transmembranski transport kalijevih jona. Kod ljudi koji pate od epilepsije (prvenstveno djece i adolescenata) lijek smanjuje anksioznost, ozbiljnost depresivnih manifestacija, razdražljivost smanjuje i agresija nestaje. Uticaj na kognitivne aktivnosti i psihomotorne karakteristike određuje se dozi uzimanog leka. Antikonvulzivni efekat počinje se pojavljivati ​​u rasponu od 3-4 sata do nekoliko dana (u nekim situacijama - do 30 dana). S mamurlukovim sindromom gura mozak za praćenje konvulzivne spremnosti niži pod utjecajem alkohola, suzbija simptome povlačenja (uklanja povećanu ekscitabilnost, nehotično drhtanje prstiju, normalizira hod).

Antipsihotički efekat se pojavljuje nakon 7-10 dana. Tako dug početak djelovanja lijeka u ovom smjeru može biti povezan sa suzbijanjem metabolizma dopamina i norepinefrina. Finlepsin Retard je oblik doziranja dugog djelovanja koji osigurava stabilan nivo aktivne tvari u plazmi s učestalošću davanja 1-2 puta dnevno. Oralnim davanjem lijeka lijek se polako, ali potpuno apsorbira u gastrointestinalnom traktu (prisutnost sadržaja hrane u gastrointestinalnom traktu nema izrazit utjecaj na brzinu i potpunost apsorpcije). Najviša koncentracija aktivne komponente u krvi opažena je 32 sata nakon primjene. Poluvrijeme života iznosi oko 70 sati. Eliminaciju iz tijela obavljaju uglavnom bubrezi, a u manjoj mjeri i crijeva. Optimalno vrijeme unosa je uz ili neposredno nakon obroka. Dopušteno je prethodno otopiti tabletu ili njen dio u vodi prije primjene: trajanje lijeka ne pati od toga. Mnoštvo prijema - 1-2 puta dnevno. Tijek lijeka započinje malom dnevnom dozom s posljedičnim povećanjem leka dok se ne postigne izražen terapeutski odgovor.

Farmakologija

Antiepileptički lijek izveden iz tricikličkog iminostilbena. Smatra se da je antikonvulzivni učinak povezan s smanjenjem sposobnosti neurona da održavaju visoku učestalost razvoja potencijala ponovljenog djelovanja putem inaktivacije natrijumskih kanala. Uz to, čini se da je važna inhibicija otpuštanja neurotransmitera blokiranjem presinaptičkih natrijskih kanala i razvojem akcijskih potencijala, što zauzvrat smanjuje sinaptički prijenos.

Ima umjeren antimanijski, antipsihotski učinak, kao i analgetsko djelovanje kod neurogenih bolova. GABA receptori, koji mogu biti povezani sa kalcijevim kanalima, mogu biti uključeni u mehanizme djelovanja, a čini se da je učinak karbamazepina na neurotransmiterske modulatore također značajan.

Antidiuretski učinak karbamazepina može biti povezan s hipotalamičkim učinkom na osmoreceptore, koji se posreduju izlučivanjem ADH-a, a nastaje i zbog direktnog utjecaja na bubrežne tubule.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, karbamazepin se gotovo u potpunosti apsorbira iz probavnog trakta. Vezivanje na proteine ​​plazme je 75%. To je induktor jetrenih enzima i potiče vlastiti metabolizam.

T 1/2 je 12-29 sati, 70% se izlučuje urinom (u obliku neaktivnih metabolita), a 30% izmetom.

Obrazac za puštanje

Tablete dugog djelovanja od bijele do bijele boje sa žućkastim nijansama, okruglaste, ravne, sa iskrivljenim ivicama, s rascjepnim linijama greške s obje strane i 4 gnjida na bočnoj površini.

1 tab
karbamazepin200 mg

Pomoćne tvari: kopolimer etil-akrilata, metil-metakrilata i trimetilamonijetil-metakrilata (1: 2: 0,1) (Eudragit RS30D), triacetin, talk, kopolimer metakrilne kiseline i etil-akrilata (1: 1) (Eudragit L30D-55), kristalna mikroceluloza magnezijum stearat.

10 kom - blisteri (5) - pakovanja od kartona.
10 kom - blister paketi (5) - paketi od kartona.
10 kom - blister paketi (3) - paketi od kartona.
10 kom - blister paketi (4) - paketi od kartona.

Instalirajte pojedinačno. Kada se uzima oralno odraslim i adolescentima starijim od 15 godina, početna doza je 100-400 mg. Ako je potrebno i uzimajući u obzir klinički učinak, doza se povećava za ne više od 200 mg / dan s intervalom od 1 tjedna. Učestalost primjene je 1-4 puta / dan. Doza održavanja je obično 600-1200 mg / dan u nekoliko doza. Trajanje liječenja ovisi o indikacijama, učinkovitosti liječenja, reakciji pacijenta na terapiju.

U djece mlađe od 6 godina koristi se 10-20 mg / kg / dan u 2-3 podijeljene doze, ako je potrebno i uzimajući u obzir toleranciju, doza se povećava ne više od 100 mg / dan s intervalom od 1 tjedna, doza održavanja obično je 250 -350 mg / dan i ne prelazi 400 mg / dan. Djeca starija od 6-12 godina - 100 mg 2 puta / dan prvog dana, a zatim se doza povećava za 100 mg / dan u intervalu od 1 tjedan. do optimalnog efekta, doza održavanja je obično 400-800 mg / dan.

Maksimalne doze: kada se uzimaju oralno, odrasli i adolescenti stariji od 15 godina - 1,2 g / dan, djeca - 1 g / dan.

Interakcija

Istodobnom primjenom inhibitora izoenzima CYP3A4 moguće je povećanje koncentracije karbamazepina u krvnoj plazmi.

Istodobnom primjenom induktora izoenzimskog sustava CYP3A4 moguće je ubrzati metabolizam karbamazepina, smanjiti njegovu koncentraciju u krvnoj plazmi i smanjiti terapijski učinak.

Istodobnom primjenom karbamazepina potiče metabolizam antikoagulansa, folne kiseline.

Istodobnom primjenom valproične kiseline moguće je smanjenje koncentracije karbamazepina i značajno smanjenje koncentracije valproične kiseline u krvnoj plazmi. Istovremeno se povećava koncentracija metabolita karbamazepina, karbamazepin epoksida (vjerovatno zbog inhibicije njegove pretvorbe u karbamazepin-10,11-trans-diol), koji također ima antikonvulzivno djelovanje, pa se efekti te interakcije mogu izravnati, ali često se javljaju nuspojave - zamagljen vid, tj. vrtoglavica, povraćanje, slabost, nistagmus. Istodobnom primjenom valproične kiseline i karbamazepina moguć je razvoj hepatotoksičnog efekta (očito, zbog stvaranja sekundarnog metabolita valproične kiseline, koji ima hepatotoksični učinak).

Istodobnom primjenom valpromid smanjuje metabolizam u jetri karbamazepina i njegovog metabolita karbamazepin-epoksida uslijed inhibicije enzima epoksid hidrolaze. Navedeni metabolit ima antikonvulzivno djelovanje, ali uz značajno povećanje koncentracije u plazmi može imati toksični učinak.

Istodobnom primjenom verapamila, diltiazima, izoniazida, dekstropropoksifena, viloksazina, fluoksetina, fluvoksamina, cimetidina, acetazolamida, danazola, desipramina, nikotinamida (u odraslih, samo u velikim dozama), eritromicina, troleandromicin, jerozromin, jerozomin, jerozromin, jerozomin, jerozromin, jerozomin, jerozromin uključujući s itrakonazolom, ketokonazolom, flukonazolom), terfenadinom, loratadinom, povećanje koncentracije karbamazepina u krvnoj plazmi moguće je uz rizik od nuspojava (vrtoglavica, pospanost, ataksija, diplopija).

Istodobnom primjenom s heksamidinom slabi antikonvulzivni učinak karbamazepina, s hidroklorotiazidom, furosemidom - moguće je smanjiti sadržaj natrija u krvi, uz pomoć hormonskih kontraceptiva - moguće je oslabiti učinak kontraceptiva i razvoj acikličkog krvarenja.

Istodobnom primjenom s hormonima štitnjače moguće je povećati eliminaciju hormona štitnjače, s klonazepamom moguće je povećati klirens klonazepama i smanjiti klirens karbamazepina, s preparatima litijuma, moguće je uzajamno pojačavanje neurotoksičnog učinka.

Istodobnom primjenom s primidonom moguće je smanjenje koncentracije karbamazepina u krvnoj plazmi. Postoje izvještaji da primidon može povećati koncentraciju farmakološki aktivnog metabolita u plazmi - karbamazepin-10,11-epoksida.

Istodobnom primjenom ritonavira mogu se pojačati nuspojave karbamazepina, uz sertralin moguće je smanjenje koncentracije sertralina, uz teofilin, rifampicin, cisplatin, doksorubicin, smanjenje koncentracije karbamazepina u krvnoj plazmi, s tetraciklinom, učinci karbamazepina mogu oslabiti.

Istodobnom primjenom s felbamatom moguće je smanjenje koncentracije karbamazepina u krvnoj plazmi, ali porast koncentracije aktivnog metabolita karbamazepin-epoksida, dok je moguć pad koncentracije u plazmi felbamata.

Istodobnom primjenom s fenitoinom, fenobarbitalom, koncentracija karbamazepina u krvnoj plazmi opada. Moguće je međusobno slabljenje antikonvulzivnog djelovanja, a u rijetkim slučajevima i njegovo jačanje.

Nuspojave

Sa strane središnjeg živčanog sustava i perifernog živčanog sustava: često - vrtoglavica, ataksija, pospanost, moguća glavobolja, diplopija, smetnje smještaja, rijetko - nehotični pokreti, nistagmus, u nekim slučajevima - okulomotorni poremećaji, disartrija, periferni neuritis, parestezija, slabost mišića, simptomi pareza, halucinacije, depresija, umor, agresivno ponašanje, uznemirenost, oslabljena svijest, pojačana psihoza, poremećaji ukusa, konjuktivitis, zujanje u ušima, hiperakuza.

Iz probavnog sistema: mučnina, povišen GGT, povećana aktivnost alkalne fosfataze, povraćanje, suha usta, rijetko - pojačana aktivnost transaminaza, žutica, kolestatski hepatitis, proliv ili zatvor, u nekim slučajevima - smanjen apetit, bolovi u trbuhu, glossitis, stomatitis.

Od kardiovaskularnog sistema: rijetko - poremećaji miokardne provodljivosti, u nekim slučajevima - bradikardija, aritmija, AV blokada sinkopa, kolaps, zatajenje srca, manifestacije koronarne insuficijencije, tromboflebitis, tromboembolija.

Iz hemopoetskog sistema: leukopenija, eozinofilija, trombocitopenija, retko - leukocitoza, u nekim slučajevima - agranulocitoza, aplastična anemija, eritrocitna aplazija, megaloblastična anemija, retikulocitoza, hemolitička anemija, granulomatozni hepatitis.

Sa strane metabolizma: hiponatremija, zadržavanje tečnosti, edemi, debljanje, smanjena osmolalnost plazme, u nekim slučajevima - akutna intermitentna porfirija, nedostatak folne kiseline, poremećaji metabolizma kalcijuma, povišen holesterol i trigliceridi.

Iz endokrinog sistema: ginekomastija ili galaktoreja, rjeđe - disfunkcija štitnjače.

Iz mokraćnog sistema: rijetko - oštećenje bubrežne funkcije, intersticijski nefritis i zatajenje bubrega.

Iz respiratornog sistema: u nekim slučajevima - dispneja, pneumonitis ili upala pluća.

Alergijske reakcije: osip na koži, svrbež, rijetko - limfadenopatija, groznica, hepatosplenomegalija, artralgija.

Epilepsija: veliki, žarišni, mješoviti (uključujući velike i žarišne) epileptičke napadaje. Sindrom boli pretežno neurogenog porijekla, uključujući esencijalna trigeminalna neuralgija, trigeminalna neuralgija kod multiple skleroze, esencijalna glosofaringealna neuralgija. Prevencija napada sindromom odvikavanja od alkohola. Afektivne i shizoafektivne psihoze (kao sredstvo prevencije). Dijabetička neuropatija sa bolom. Dijabetes insipidus centralnog porijekla, poliurija i polidipsija neurohormonalne prirode.

Trudnoća i dojenje

Ako je potrebno, primjenu tijekom trudnoće (posebno u prvom tromjesečju) i tijekom dojenja treba pažljivo odmjeriti očekivane prednosti liječenja za majku i rizik za plod ili dijete. U tom se slučaju karbamazepin preporučuje upotrebljavati samo kao monoterapija u minimalnim efikasnim dozama.

Ženama u rodnoj dobi tokom liječenja karbamazepinom preporučuje se upotreba nehormonskih kontraceptiva.

Posebna uputstva

Karbamazepin se ne koristi kod atipičnih ili generaliziranih malih epileptičnih napada, mioklonskih ili atoničnih epileptičnih napada. Ne treba ga koristiti za ublažavanje običnih bolova, kao profilaksu tokom dužeg perioda remisije trigeminalne neuralgije.

S oprezom se koristi u slučaju popratnih bolesti kardiovaskularnog sustava, teško oštećene funkcije jetre i / ili bubrega, dijabetes melitusa, povišenog intraokularnog tlaka, s istorijama hematoloških reakcija na uporabu drugih lijekova, hiponatremije, zadržavanja mokraće i povećane osjetljivosti na tricikličke antidepresive , sa naznakama anamneze prekida liječenja karbamazepinom, kao i djece i starijih pacijenata.

Liječenje se mora provoditi pod nadzorom liječnika. Uz dugotrajno liječenje potrebno je kontrolirati krvnu sliku, funkcionalno stanje jetre i bubrega, koncentraciju elektrolita u krvnoj plazmi te oftalmološki pregled. Preporučuje se periodično određivanje razine karbamazepina u krvnoj plazmi kako bi se pratila efikasnost i sigurnost liječenja.

Najmanje 2 tjedna prije početka terapije karbamazepinom potrebno je prekinuti liječenje MAO inhibitorima.

Tokom perioda liječenja ne dopuštajte upotrebu alkohola.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Za vrijeme liječenja, treba se suzdržavati od bavljenja potencijalno opasnim aktivnostima koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu psihomotornih reakcija.

farmakodinamika . Finlepsin retard je antikonvulzivni derivat tricikličkog iminostilbena. Pokazuje antiepileptičko, neurotropno i psihotropno delovanje. Terapeutski učinak nastaje prije svega inhibicijom sinaptičkog prijenosa ekscitacije i, kao rezultat, smanjenjem širenja konvulzivnih napada. Karbamazepin u višim koncentracijama uzrokuje smanjenje post-tetaničke potencije. Finlepsin retard smanjuje ozbiljnost boli kod trigeminalne neuralgije. Taj je učinak posljedica inhibicije sinaptičkog prijenosa iritacije u spinalnom jezgru trigeminalnog živca. Uz dijabetes insipidus, Finlepsin retard ima antidiuretski učinak, moguće zahvaljujući hipotalamičkom efektu na osmoreceptore.

Farmakokinetika Nakon oralne primjene, karbamazepin se apsorbira polako i gotovo u potpunosti.

Period poluživota je 8,5 sati i ima širok raspon (oko 1,72-12 sati). Nakon pojedinačne doze C max, karbamazepin u krvnoj plazmi kod odraslih postiže se nakon 4-16 sati (vrlo rijetko nakon 35 sati), u djece nakon otprilike 4-6 sati .Koncentracija karbamazepina u krvnoj plazmi nije linearno ovisna o dozi, a kada se koristi u višim dozama, krivulja koncentracije u plazmi ima oblik visoravni.

Kada se koriste tablete s produženim oslobađanjem, postiže se niža koncentracija karbamazepina u krvnoj plazmi nego kod uobičajenih tableta.

Ravnotežna koncentracija dostiže se nakon 2-8 dana. Ne postoji bliska povezanost između doze karbamazepina i stabilne koncentracije ravnoteže u krvnoj plazmi.

Kada je riječ o terapijskim i toksičnim koncentracijama karbamazepina u krvnoj plazmi, pokazuje se da napadi mogu nestati s razinom u plazmi od 4-12 µg / ml. Koncentracija lijeka u krvnoj plazmi koja prelazi 20 µg / ml, pogoršava sliku bolesti.

Finlepsin retard u koncentraciji aktivne tvari u krvnoj plazmi od 5-18 µg / ml eliminira bol od trigeminalne neuralgije.

70-80% karbamazepina veže se na proteine ​​plazme. Dio karbamazepina nevezan sa proteinima u koncentraciji od 50 µg / ml ostaje konstantan. 48-53% farmakološki aktivnog metabolita karbamazepin-10, 11-epoksida veže se na proteine ​​u plazmi. Koncentracija karbamazepina u CSF iznosi 33% koncentracije u plazmi.

Karbamazepin prelazi placentarnu barijeru i izlučuje se u majčinom mlijeku.

Nakon uzimanja pojedinačne doze, karbamazepin se izlučuje iz krvne plazme s T ½ 36 sati, a produženim liječenjem T½ smanjuje se za 50% zbog indukcije mikrosomalnih jetrenih enzima.

U zdravih osoba ukupni klirens od krvne plazme iznosi oko 19,8 ml / h / kg tjelesne težine, u bolesnika s monoterapijom - oko 54,6 ml / h / kg, u bolesnika s kombiniranim liječenjem - oko 113,3 ml / h / kg

Nakon jednokratne oralne primjene karbamazepina, 72% doze u obliku metabolita izlučuje se iz tijela bubrezima. Preostalih 28% izlučuje se zajedno s izmetom, delimično - nepromenjenim. Samo 2-3% neke tvari koja se izlučuje u urinu je karbamazepin nepromijenjen.

epilepsija: složeni ili jednostavni djelomični napadaji (sa ili bez gubitka svijesti) sa ili bez sekundarne generalizacije, generalizirani tonično-klonični napadi, miješani oblici napadaja.

Finlepsin retard može se koristiti i kao monoterapija i kao deo kombinirane terapije.

Akutna manična stanja, suportivna terapija bipolarnih afektivnih poremećaja kako bi se spriječile pogoršanja ili umanjila ozbiljnost kliničkih manifestacija pogoršanja.

Sindrom odvikavanja od alkohola.

Idiopatska trigeminalna neuralgija i trigeminalna neuralgija kod multiple skleroze (tipična i atipična).

Idiopatska neuralgija glosofaringealnog živca.

Finlepsin retard propisuje se oralno, obično dnevnu dozu treba podijeliti u 2 doze. Lijek možete uzimati tokom, nakon obroka ili između obroka s malom količinom tekućine.

Prije početka liječenja, pacijente koji pripadaju kineskoj etničkoj skupini Han ili bolesnike tajlandskog porijekla trebalo bi, ako je moguće, pregledati HLA-B * 1502, jer ovaj alel može izazvati razvoj teškog Stevens-Johnsonovog sindroma koji je povezan s karbamazepinom.

Epilepsija Liječenje započinje primjenom male dnevne doze, koja se zatim polako povećava (prilagođava se uzimajući u obzir potrebe svakog pojedinog pacijenta) dok se ne postigne optimalan učinak.

U slučajevima kada je to moguće, Finlepsin retard treba propisati kao monoterapiju, ali ako se koristi s drugim lijekovima, preporučuje se režim istog postepenog povećanja doze lijeka. Ako se Finlepsin retard doda postojećoj antiepileptičkoj terapiji, dozu treba povećavati postupno, dok se doze korištenih lijekova ne mijenjaju ili prilagođavaju ako je potrebno.

Za odabir optimalne doze lijeka, možda će biti korisno odrediti nivo aktivne tvari u krvnoj plazmi. Terapeutska koncentracija lijeka u krvnoj plazmi trebala bi biti 4-12 µg / ml.

Kod nekih pacijenata, uz korištenje retardnih tableta, možda će biti potrebno povećati dozu lijeka.

Odrasli Preporučena početna doza je 100-200 mg 1-2 puta dnevno, zatim se doza postepeno povećava sve dok se ne postigne optimalni učinak, obično je dnevna doza 800-1200 mg, što je podijeljeno u 2 doze. Neki pacijenti mogu zahtijevati dozu Finlepsin retarda koja doseže 1600 mg ili čak 2000 mg / dan.

Stariji pacijenti. S obzirom na interakcije lijekova i različitu farmakokinetiku antiepileptičkih lijekova, starije pacijente treba odabrati s oprezom u dozama fintarpsin retarda.

Djeca starija od 5 godina. Obično se liječenje mora provoditi u dozi od 10-20 mg / kg tjelesne težine dnevno (u nekoliko doza).

Djeca starija od 5-10 godina - 400-600 mg / dan.

Djeca 10-15 godina - 600-1000 mg / dan.

Akutna manična stanja i podržavajuće liječenje afektivnih (bipolarnih) poremećaja. Raspon doza je 400-1600 mg / dan u 2 podijeljene doze.

Tipično se terapija provodi u dozi od 400-600 mg / dan u 2 podijeljene doze. U liječenju akutnih maničnih stanja, dozu Finlepsin retarda trebalo bi prilično brzo povećati na 800 mg / dan. Uz terapiju održavanja bipolarnog poremećaja, preporučuje se postepeno povećavanje malih doza kako bi se osigurala optimalna tolerancija.

Sindrom odvikavanja od alkohola. Prosječna doza je 600 mg / dan u 2 podijeljene doze. U težim slučajevima doza se može povećati tokom prvih nekoliko dana (na primjer, do 1200 mg / dan, podijeljeno u 2 doze). U teškim manifestacijama povlačenja alkohola, liječenje započinje kombinacijom Finlepsin retarda sa sedativno-hipnotičkim lijekovima (na primjer, klometiazol, klordijazepoksid), pridržavajući se gornjih uputa za doziranje. Nakon završetka akutne faze, liječenje Finlepsin retardom može se nastaviti kao monoterapija.

Idiopatska trigeminalna neuralgija i trigeminalna neuralgija kod multiple skleroze (tipična i atipična). Idiopatska neuralgija glosofaringealnog živca. Početna doza Finlepsin Retarda je 200-400 mg / dan (100 mg 2 puta dnevno za starije pacijente). Treba ga polako povećavati dok bol ne nestane (obično do doze od 400-800 mg, podijeljeno u 1-2 doze). U nekim slučajevima može biti potrebna dnevna doza od 1600 mg. Nakon prestanka boli, dozu treba postepeno smanjivati ​​na minimalno održavanje.

Finlepsin Retard se ne sme propisati:

  • sa utvrđenom preosjetljivošću na karbamazepin ili hemijski slične lijekove (tricikličke antidepresive), ili druge komponente lijeka,
  • sa AV blokadom,
  • povijest inhibicije funkcije koštane srži,
  • bolesnici s anamnezom jetrene porfirije (npr. akutna intermitentna porfirija, mješovita porfirija, kasna porfirija kože),
  • u kombinaciji sa MAO inhibitorima,
  • u kombinaciji s vorikonazolom, jer liječenje može biti neefikasno.

primijećene nuspojave češće su se javljale kod kombiniranog liječenja nego kod monoterapije. Ovisno o dozi i uglavnom na početku liječenja mogu se pojaviti određene nuspojave. Općenito, nestaju sami nakon 8-14 dana ili nakon privremenog smanjenja doze.

Sa dela krvi i limfnog sistema: leukocitoza, eozinofilija, leukopenija, trombocitopenija, nedostatak folne kiseline, agranulocitoza, aplastična anemija, pancitopenija, eritrocitna aplazija, anemija, megaloblastična anemija, akutna povremena porfirija, raznolikost porfirije, krvarenje, kasna bolest kože, kasna bolest kože

Iz imunog sistema: Medicated osip sa eozinofilija i sistemskim simptomima (DRESS), multiorganske odloženog tipa preosjetljivosti sa groznicom, osip na koži, vaskulitis, limfadenopatija, funkcije nalik limfoma, artralgija, leukopenija, eozinofilija, hepatosplenomegalije i abnormalni testovi funkcije jetre, što je rezultiralo u raznim kombinacijama, nestanak sindrom žučni kanali (uništavanje i nestajanje intrahepatičkih žučnih kanala), aseptični meningitis s mioklonom i perifernom eozinofilijom, anafilaktički reakcija, angioedem, hipogammaglobulinemija. Mogu biti uključeni i drugi organi (npr. Jetra, pluća, bubrezi, gušterača, miokard, debelo crijevo).

Iz endokrinog sistema: edem, zadržavanje tekućine, povećanje tjelesne težine, hiponatremija i smanjenje osmolarnosti krvne plazme kroz učinak karbamazepina, slično djelovanju antidiuretskog hormona što ponekad dovodi do hiperhidratacije, što je praćeno letargijom, povraćanjem, glavoboljom, konfuzijom i neurološkim poremećajima, povećanjem razine prolaktina s ili bez kliničkih simptoma kao što su galaktoreja i ginekomastija, nenormalni rezultati testova funkcije štitnjače: smanjenje nivoa L-tiroksina (FT 4, T 4, T 3) i porast TSH, što obično prolazi bez kliničkih manifestacija, oslabljenog metabolizma kostiju (smanjenje kalcijuma i 25-hidroksikolekalciferola u krvnoj plazmi, što dovodi do osteomalacije / osteoporoze, povećanja kolesterola, uključujući HDL holesterola i triglicerida. Karbamazepin može smanjiti nivo folata u plazmi Prijavljeno je i smanjenje nivoa vitamina B 12 u plazmi pod uticajem karbamazepina i povećanje nivoa homocisteina.

Sa strane poremećaja metabolizma i ishrane: nedostatak folata, smanjeni apetit, akutna porfirija, hronična porfirija.

Sa strane psihe: halucinacije (vidne ili slušne), depresija, nedostatak apetita, anksioznost, agresivno ponašanje, uznemirenost, nervna agitacija, zbunjenost, pojačana latentna psihoza, promjene raspoloženja, poput depresivnih ili maničnih promjena raspoloženja, fobije, nedostatak motivacije, nehotični pokreti, kao što su asterixis.

Iz nervnog sistema: opća slabost, vrtoglavica, ataksija, pospanost, sedacija, umor, glavobolja, nenormalni refleksni pokreti (npr. tremor, grubi tremor, distonija, tik), nistagmus, orofacijalna diskinezija, sporo razmišljanje, poremećaji govora (npr. disartrija ili mutni govor), koreoatetoza, periferna neuropatija, parestezija, mišićna slabost i pareza, oštećenje ukusa, maligni antipsihotski sindrom, oštećenje pamćenja, ataksični i cerebelarni poremećaji koji su ponekad praćeni glavoboljom oh boli.

Sa strane organa vida: konjuktivitis, oštećen smještaj (diplopija, zamagljen vid), povišen intraokularni pritisak, zamagljivanje leće, retinotoksičnost, poremećaji okulomotora.

Sa strane organa sluha i vestibularnog aparata: oštećenje sluha, zujanje u ušima, zujanje u ušima, hiperakusa, hipoakusija, oslabljena percepcija smola.

Iz kardiovaskularnog sistema: poremećaji intrakardijalne provodljivosti, bradikardija, aritmija, pogoršanje koronarne srčane bolesti, kongestivno zatajenje srca, kolaps cirkulacije, AV blokada sinkopom, hipertenzija ili hipotenzija, vaskulitis, tromboflebitis, tromboembolija (npr. plućna embolija).

preosjetljivost iz pluća, koju karakterizira porast tjelesne temperature, kratkoća daha, pulmonitis ili upala pluća. U slučaju takvih reakcija preosjetljivosti lijek treba prekinuti.

smanjen apetit, suha usta, mučnina, povraćanje, proliv, zatvor, zatvor u trbuhu, stomatitis, gingivitis, glositis, pankreatitis, kolitis.

Hepatobilijarni poremećaji: promjene pokazatelja funkcionalnog testa jetre (povećana razina gama-glutamil transferaze, povećana razina alkalne fosfataze, transaminaze), žutica, različiti oblici hepatitisa (kolestatski, hepatocelularni, granulomatozni, mješoviti), opasni po život akutni hepatitis, zatajenje jetre.

Na dijelu kože i potkožnog masnog tkiva: alergijski dermatitis, urtikarija, pruritus, eksfoliativni dermatitis, eritroderma, nekroza površinske kože sa mjehurićima (Lyellov sindrom), fotoosjetljivost, crvenilo kože polimorfnim osipima u obliku mrlja i stvaranje čvorova, uz hemoragije (multiuda multiformnog eritema, multiforma, Stevens-Johnson), petehijalna krvarenja u koži i eritematozni lupus (diseminirani lupus eritematozus, alopecija), dijaforeza, promjene u pigmentaciji kože, akne, hirzutizam, vaskulitis, pu pura, pojačano znojenje, akutna generalizovana egzantematozna pustuloze (AGEP), lichenoid keratoze, onihomadez.

Iz mišićno-koštanog sistema: artralgija, mijalgija, grčevi u mišićima, bolovi u mišićima, prelomi, smanjena mineralna gustoća kostiju.

Iz bubrega i mokraćnih putova: proteinurija, hematurija, oligurija, disurija, pollakiurija, zadržavanje mokraće, tubulointersticijski nefritis, zatajenje bubrega, povećana urea / azotemija u krvi, učestalo mokrenje.

Iz reproduktivnog sistema i mliječnih žlijezda: kršenje spermatogeneze (sa smanjenjem broja i / ili pokretljivosti spermatozoida), erektilna disfunkcija, impotencija, smanjena seksualna želja.

Infekcije i infestacije: reaktivacija humanog virusa herpesa tipa VI.

Odstupanje rezultata laboratorijskih ispitivanja: hipogammaglobulinemija.

karbamazepin treba propisati samo pod liječničkim nadzorom, samo nakon procjene omjera koristi i rizika i pod pažljivim nadzorom pacijenata s poviješću oštećenja srca, jetre ili bubrega, hematološkim nuspojavama drugih lijekova ili bolesnika s prekidom terapije karbamazepinom.

Karbamazepin pokazuje blago antiholinergičko djelovanje, stoga bolesnike s povišenim intraokularnim pritiskom treba upozoriti i konsultirati o mogućim faktorima rizika.

Treba se podsjetiti na moguću aktivaciju latentnih psihoza, a u odnosu na starije pacijente - o mogućem aktiviranju zbunjenosti i razvoju anksioznog uzbuđenja.

Lijek obično nije delotvoran kod odsutnosti (malih napadaja) i mioklonskih napada. Neki slučajevi ukazuju na to da se kod pacijenata s atipičnim izostancima može pojaviti pojačan napad.

Hematološki efekti. Upotreba lijeka povezana je s razvojem agranulocitoze i aplastične anemije, ali zbog izuzetno male učestalosti ovih stanja teško je procijeniti značajan rizik prilikom uzimanja karbamazepina.

Bolesnike treba obavijestiti o ranim znakovima toksičnosti i simptomima mogućih hematoloških poremećaja, kao i o simptomima dermatoloških i jetrenih reakcija. Pacijenta treba upozoriti da u slučaju reakcija poput vrućice, grlobolje, osipa na koži, oralnih čireva, modrica koje se lako pojavljuju, precizno odrediti krvarenja ili hemoragičnu purpuru, odmah treba konzultirati liječnika.

Ako se tijekom lečenja broj leukocita ili trombocita značajno smanji, pacijentovo stanje treba pažljivo nadzirati, a također treba obaviti stalni opći test krvi. Liječenje karbamazepinom mora se prekinuti ako pacijent razvije leukopeniju, koja je jaka, progresivna ili je praćena kliničkim manifestacijama, poput vrućice ili grlobolje. Primjenu karbamazepina treba prekinuti kada se pojave znakovi inhibicije funkcije koštane srži.

Periodično ili često dolazi do privremenog ili stalnog smanjenja broja trombocita ili leukocita u vezi s uzimanjem karbamazepina. Međutim, za većinu tih slučajeva potvrđena je njihova temporalnost i ne ukazuju na razvoj aplastične anemije ili agranulocitoze. Prije početka terapije i periodično tijekom njenog provođenja potrebno je izvršiti krvni test, uključujući određivanje broja trombocita (kao i, moguće, broj retikulocita i razinu hemoglobina).

Ozbiljne dermatološke reakcije. Ozbiljno dermatološke reakcije, uključujući toksičnu epidermalnu nekrolizu (TEN) ili Lyellov sindrom, Stevens-Johnsonov sindrom (SJS), vrlo se rijetko javljaju s karbamazepinom. Pacijenti s ozbiljnim dermatološkim reakcijama mogu zahtijevati hospitalizaciju, jer ova stanja mogu biti opasna po život i imati smrtni ishod. Većina slučajeva SJS / TEN razvije se tijekom prvih nekoliko mjeseci liječenja karbamazepinom. S razvojem znakova i simptoma koji ukazuju na ozbiljne dermatološke reakcije (SJS, Lyellov sindrom / TEN), karbamazepin treba odmah prekinuti i propisati alternativnu terapiju.

Farmakogenomija. Sve je više dokaza o uticaju različitih HLA alela na sklonost pacijenta za nuspojave povezane sa imunološkim sistemom.

Komunikacija sa (HLA) -B * 1502. Retrospektivne studije kod kineskih pacijenata etničke grupe Khana pokazale su izraženu povezanost između kožnih reakcija SJS / TEN povezanih s karbamazepinom i prisustva humanog leukocitnog antigena (HLA), alela (HLA) -B * 1502 kod ovih bolesnika. Velika učestalost izvještaja o razvoju SJS (prilično rijetko nego vrlo rijetko) karakteristična je za neke zemlje u Aziji (na primjer, Tajvan, Malezija i Filipini), gdje alel (HLA) -B * 1502 prevladava među stanovništvom. Broj prenosilaca ovog alela među Azijskim stanovništvom je> 15% na Filipinima, Tajlandu, Hong Kongu i Maleziji, ≈10% - na Fr. Tajvan, gotovo 4% - u sjevernoj Kini, ≈2–4% - u južnoj Aziji (uključujući Indiju) i oblik lijeka: & nbsp tableta Sastav:

1 tableta sadrži:

aktivna supstanca : karbamazepin 200 mg ili 400 mg,

pomoćne tvari : etil-akrilat, metil-metakrilat i trimetilamomonioetil-metakrilat kopolimer (Eudragit ® RS 30 D), triacetin, talk, metakrilna kiselina i epokrilat kopolimer (Eudragit ® L 30 D-55), mikrokristalna celuloza, rospovidon, koloidni silicijum dioksid.

Tablete sa produženim oslobađanjem 200 mg:

400 mg tablete sa stalnim oslobađanjem: od bijele do bijele boje sa žućkastim nijansama, zaobljene plosnate tablete sa ukošenim ivicama, s križnim linijama greške s obje strane i 4 zareza na bočnoj površini.

Farmakoterapijska grupa: antiepileptičko sredstvo ATX: & nbsp

Farmakodinamika: Antiepileptički lijek (derivat dibenzazepina), koji ima i antidepresiv, antipsihotik i antidiuretik, ima analgetski učinak kod pacijenata s neuralgijom. Mehanizam djelovanja povezan je s blokadom natrijskih kanala zatvorenih naponom, što dovodi do stabilizacije membrane prekomjerno pobuđenih neurona, inhibicije pojave serijskih pražnjenja neurona i smanjenja provođenja sinaptičkih impulsa. Sprječava ponovnu tvorbu Na + ovisnih potencijala djelovanja u depolariziranim neuronima. Smanjuje oslobađanje ekscitacijskog neurotransmitera aminokiseline glutamata, povećava smanjeni konvulzivni prag središnjeg živčanog sustava i, na taj način, smanjuje rizik od razvoja epileptičnog napadaja. Povećava K + provodljivost, modulira Ca2+ kanale sa naponom, što takođe može doprineti antikonvulzivnom efektu leka.

Djelotvoran je za fokalne (djelomične) napade (jednostavne i složene), praćene ili ne praćene sekundarnom generalizacijom, za generalizirane toničko-klonične napade, a također i za kombinaciju ovih vrsta napada (obično neučinkovita za male napade - petit mal, apsces i mioklonski napadi) )

Bolesnici s epilepsijom (posebno u djece i adolescenata) pozitivno djeluju na simptome anksioznosti i depresije, kao i smanjenje razdražljivosti i agresivnosti.

Učinak na kognitivne funkcije i psihomotorne performanse zavisi od doze. Pojava antikonvulzivnog efekta varira od nekoliko sati do nekoliko dana (ponekad i do 1 mjeseca zbog autoindukcije metabolizma).

S esencijalnom i sekundarnom trigeminalnom neuralgijom u većini slučajeva sprječava pojavu napada bola.

Ublažavanje bola kod trigeminalne neuralgije primjećeno je nakon 8-72 sata.

Sa sindromom povlačenja alkohola povećava se prag za konvulzivne spremnosti, koji se obično smanjuje u ovom stanju, i smanjuje ozbiljnost kliničkih manifestacija sindroma (povećana razdražljivost, drhtanje, poremećaj hodanja).

Antipsihotičko (antimanijakalno) delovanje razvija se nakon 7-10 dana, može biti posledica inhibicije metabolizma dopamina i norepinefrina.

Produljeni oblik doziranja osigurava održavanje stabilnije koncentracije karbamazepina u krvi, ako se uzima 1-2 puta dnevno.

Apsorpcija je spora, ali potpuna (jedenje ne utječe značajno na brzinu i opseg apsorpcije). Nakon pojedinačne doze tablete, maksimalna koncentracija dostiže se nakon 32 sata. Prosječna vrijednost maksimalne koncentracije nepromijenjene aktivne tvari nakon pojedinačne doze od 400 mg karbamazepina iznosi oko 2,5 μg / ml. Ravnotežne koncentracije lijeka u plazmi postižu se nakon 1-2 tjedna (brzina postignuća ovisi o individualnim karakteristikama metabolizma: autoindukcija jetrenih enzimskih sistema, hetero-indukcija drugim lijekovima koji se koriste istovremeno), kao i o pacijentovom stanju, dozi lijeka i trajanju liječenja. Primjećene su značajne individualne razlike u vrijednostima ravnotežne koncentracije u terapijskom rasponu: kod većine bolesnika te se vrijednosti kreću od 4 do 12 µg / ml (17-50 µmol / l). Koncentracije karbamazepina-10,11-epoksida (farmakološki aktivni metabolit) su oko 30% koncentracije karbamazepina. Komunikacija sa proteinima plazme kod djece - 55-59%, kod odraslih - 70-80%. Prividni volumen distribucije je 0,8-1,9 l / kg. Koncentracije se stvaraju u cerebrospinalnoj tekućini i slini, koje su proporcionalne količini aktivne tvari koja nije povezana sa proteinima (20-30%). Prodire kroz placentnu barijeru. Koncentracija u majčinom mlijeku je 25-60% od one u plazmi.

Metabolizira se u jetri, uglavnom duž epoksidnog puta sa stvaranjem glavnih metabolita: aktivnog karbamazepin-10,11-epoksida i neaktivnog konjugata s glukuronskom kiselinom. Glavni izoenzim koji osigurava biotransformaciju karbamazepina u karbamazepin-10,11-epoksid je citokrom P450 (CYP3A4). Kao rezultat ovih metaboličkih reakcija, nastaje i metabolit 9-hidroksimetil-10-karbamoilalakridana, koji ima slabo farmakološko djelovanje. može inducirati vlastiti metabolizam.

Poluživot nakon gutanja pojedinačne doze je 60-100 sati (prosječno oko 70 sati), a kod duže uporabe, poluživot se smanjuje zbog auto-indukcije jetrenih enzimskih sistema. Nakon jednokratne oralne primjene karbamazepina, 72% preuzete doze izluči se mokraćom, a 28% izmetom, dok se oko 2% uzete doze izluči u urinu kao nepromijenjeni karbamazepin, a oko 1% u obliku 10,11-epoksi metabolita.

Nema dokaza da se farmakokinetika karbamazepina mijenja u starijih bolesnika.

Epilepsija: primarni generalizovani napadi (osim izostanaka), parcijalni oblici epilepsije (jednostavni i složeni napadaji), sekundarni generalizovani napadi,

Trigeminalna neuralgija,

Idiopatska glosofaringealna neuralgija,

Bol sa oštećenjem perifernih živaca kod šećerne bolesti, bol kod dijabetičke neuropatije,

Epileptiformne konvulzije sa multiplom sklerozom, grčevi na licu sa trigeminalnom neuralgijom, tonične konvulzije, paroksizmalni poremećaji govora i pokreta (paroksizmalna disartrija i ataksija), paroksizmalne parestezije i bolovi,

Sindrom odvikavanja od alkohola (anksioznost, konvulzije, hiperpobudljivost, poremećaji spavanja),

Psihotični poremećaji (afektivni i šizoafektivni poremećaji, psihoze, poremećaji limbičkog sistema).

Preosjetljivost na karbamazepin i druge komponente lijeka, kao i na tricikličke antidepresive,

Poremećaji hematopoeze koštane srži (anemija, leukopenija),

Akutna povremena porfirija (uključujući anamnezu)

Istovremena primena litijumskih preparata i MAO inhibitora.

Dekompenzirano hronično zatajenje srca,

Uzgajanje hiponatremije (sindrom ADH hipersekrecije, hipopituitarizam, hipotireoza, insuficijencija kore nadbubrežne kore),

Manjak funkcije jetre i bubrega,

Aktivni alkoholizam (pojačava se depresija CNS-a, metabolizam karbamazepina)

Inhibicija hematopoeze koštane srži lijekovima (istorija),

Hiperplazija prostate

Povišen intraokularni pritisak

U kombinaciji sa sedativima-hipnoticima.

Trudnoća i dojenje:

Kad god je to moguće, Finlepsin® retard propisuje se ženama reproduktivnog doba u obliku monoterapije u najnižoj efektivnoj dozi, jer je učestalost urođenih malformacija novorođenčadi od majki koje su uzimale kombinirani antiepileptički tretman veća nego kod monoterapije.

Kada dođe do trudnoće, potrebno je uporediti očekivanu korist terapije i moguće komplikacije, naročito u prvom tromjesečju trudnoće.Poznato je da su djeca majki koje pate od epilepsije predisponirana za intrauterine poremećaje u razvoju, uključujući malformacije. Finlepsin® retard može povećati rizik od tih poremećaja. Postoje izolirani izvještaji o slučajevima urođenih bolesti i malformacija, uključujući ne-zatvaranje vertebralnih lukova (spina bifida).

Antiepileptički lijekovi povećavaju nedostatak folne kiseline, što se često primjećuje tokom trudnoće, što može povećati učestalost urođenih mana kod djece, pa se uzimanje folne kiseline preporučuje prije planirane trudnoće i u trudnoći. Kako bi se spriječile hemoragične komplikacije kod novorođenčadi, ženama u posljednjim tjednima trudnoće, kao i novorođenčadi, preporučuje se propisivanje vitamina K1.

Karbamazepin prelazi u majčino mlijeko, tako da koristi i mogući neželjeni efekti dojenja treba uporediti sa tekućom terapijom. Uz kontinuirano dojenje tijekom uzimanja lijeka, trebali biste uspostaviti nadzor djeteta u vezi s mogućnošću razvoja nuspojava (na primjer, jaka pospanost, alergijske kožne reakcije).

Doziranje i primjena:

Unutar, za vrijeme ili nakon obroka, pije se puno tekućine.

Radi jednostavnije upotrebe, tabletu (kao i njenu polovinu ili četvrtinu) može se prethodno rastopiti u vodi ili soku, jer se očuva svojstvo produženog otpuštanja aktivne tvari nakon otapanja tablete u tekućini. Raspon korištenih doza je 400-1200 mg dnevno, a raspoređuje se u 1-2 doze dnevno.

Maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 1600 mg.

Kad god je to moguće, Finlepsin® retard treba propisati kao monoterapiju. Liječenje započinje primjenom male dnevne doze, koja se nakon toga polako povećava, dok se ne postigne optimalan učinak. Dodavanje Finlepsin® retarda u stalnu antiepileptičku terapiju treba sprovoditi postupno, dok se doze korištenih lijekova ne mijenjaju ili po potrebi korigiraju. Ako je pacijent zaboravio uzeti sljedeću dozu lijeka na vrijeme, propuštenu dozu treba uzeti odmah čim se primijeti taj propust i ne biste trebali uzimati dvostruku dozu lijeka.

Početna doza je 200-400 mg dnevno, zatim se doza postepeno povećava sve dok se ne postigne optimalni učinak. Doza održavanja iznosi 800-1200 mg dnevno, a dijele se u 1-2 doze dnevno.

Početna doza za djecu od 6 do 15 godina je 200 mg dnevno, zatim se doza postepeno povećava za 100 mg na dan dok se ne postigne optimalan učinak.

Indikacije za upotrebu

Finlepsin preporučuje se za brojne bolesti uključujući:

  • neuralgija
  • epilepsija
  • različita konvulzivna stanja
  • psihotična stanja
  • odvikavanje od alkohola

Liječnik pojedinačno imenuje liječnik u potpunosti u skladu s uputama i kliničkim indikacijama. Samo-primjena lijeka kategorički se ne preporučuje.

Kontraindikacije

Finlepsin se ne preporučuje za:

  • pojedinačna netolerancija na jednu od komponenti ili na atidepresive (tricikličke)
  • istodobna upotreba MAO inhibitora ili litijumskih preparata
  • poremećaji hematopoeze koštane srži
  • AV blokada
  • akutna porfirija

Izuzetno oprezno, tablete su propisane za:

  • s povredama bubrega, jetre, kardiovaskularnog sistema
  • starijih bolesnika
  • istodobna upotreba sedativa ili tableta za spavanje
  • povišen pritisak (intrakranijalni, intraokularni)
  • bolesti prostate
  • hronični alkoholizam

Nuspojava aplikacije Finlepsin može dati bilo kakvo kršenje uputstva za upotrebu, na primjer, predoziranje. U ovim varijantama mogu se primjetiti poremećaji u radu živčanog i endokrinog sustava, kao i u hematopoetskom sistemu. Nepoštivanje uputa u ovoj izvedbi može uzrokovati ne samo privremene poremećaje u obliku glavobolje ili mučnine, već i ozbiljnije poremećaje: leukocitoza, leukopenija itd.

Finlepsin sadrži glavni karbamazepin (glavna aktivna supstanca) i pomoćne komponente: magnezijev stearat, želatina, natrij kroskarmeloza, MCC itd. Oblik oslobađanja lijeka su tablete. Lijek se preporučuje uzimati samo onako kako je propisao liječnik i u potpunosti u skladu sa uputama.

Tablete Finlepsin: upute za upotrebu

Finlepsin tablete prema uputama za upotrebu namijenjene su oralnoj primjeni, bez obzira na unos hrane. Ovisno o težini stanja ili bolesti i općoj kliničkoj slici, odraslima se može propisati minimalno 200 mg (1 tableta, početna terapija), održavajuća terapija uključuje uzimanje lijeka u dozi od 800-1200 mg dnevno (podijeljeno u nekoliko doza). Maksimalna dozvoljena doza iznosi 1,2-2 g. Prije kraja kursa, doziranje lijeka se postepeno smanjuje. Prema uputama, nagli prekid prijema može izazvati negativne posljedice. Djeci se na osnovu indikacija preporučuje da započnu s uzimanjem lijeka "Finlepsin Retard "u dozi od 200 mg (analogno).

Uz neuralgiju mogu li se nositi?

Finlepsin pomaže kod trigeminalne neuralgije, ali neki su pacijenti komentirali da je to dovelo do apatije, što je dovelo do smanjenja društvene komunikacije. U svakom slučaju, sastanak imenuje stručnjak, stoga, ako se manifestiraju neželjeni (nuspojave), trebali biste prestati uzimati lijek i ponovo se posavjetovati s liječnikom.

Tokom trudnoće i djeca mogu?

Tokom trudnoće ženama se propisuje, ako je moguće, monoterapija u minimalnim dozama (liječenje jednim lijekom). To smanjuje rizik od urođene patologije fetusa. Imenovanje prijema na tečaj određuje samo lekar, ovisno o pojedinačnim pokazateljima pacijenta. Iste preporuke, prema uputstvu za upotrebu, prikazane su i u periodu dojenja.

Propisivanje preporučeno djeci Finlepsin Retard (analogni) u tabletama doze od 200 mg:

  • 1-5 godina - maksimalna doza je 400 mg dnevno (počnite uzimati, postepeno povećavajući dozu sa 200 na naznačenih 400 mg)
  • 6-10 - maksimalna dnevna doza od 600mg
  • 11-15 godina - dozvoljeni dnevni maksimum od 1000 mg

Finlepsin Retard

Prema uputstvu za upotrebu Finlepsin Počinju pažljivo uzimati retard, postepeno povećavajući dozu. Doziranje ovisi o indikacijama: težini bolesti, obliku manifestacije, starosti i karakteristikama tijela. U nekim slučajevima dopuštena je zamjena Finlepsin Retarda analognom, međutim, samo liječnik može donijeti takvu odluku.

Finlepsin i alkohol kompatibilni?

Dokazano je da glavni aktivni sastojak lijeka smanjuje učinak etanola. Međutim, prema uputstvu za upotrebu, ne preporučuje se kombiniranje tableta s upotrebom alkoholnih pića - povećava se prijetnja nuspojava, pa čak i ozbiljne komplikacije.

Glavni analozi lijeka Finlepsin (tablete):

  • Carbalepsin Retard (INN)
  • Zeptol
  • Acterval
  • Tegretol
  • Zagretol
  • Stazepine

Samo liječnik može propisati indikacije i propisati analog za upotrebu. Prema uputama za upotrebu, samouprava se strogo ne preporučuje.

Koliko košta ljekarna?

Lijek se izdaje na recept i izdaje se isključivo na recept. Trošak lijeka varira u rasponu od 200-280 rubalja (ovisno o dozi i ljekarni).

Indikacije za upotrebu Finlepsin ogroman. Stručnjaci primjećuju njegovu visoku efikasnost u liječenju mnogih stanja i bolesti uz strogo pridržavanje uputa, o čemu svjedoče i njihove pozitivne kritike.

Pregledi pacijenata u velikoj su mjeri slični zaključcima liječnika, ali osim učinkovitosti, primjećuju se i efekti poput smanjene intelektualne aktivnosti, nestabilnog koraka itd. U nekim su slučajevima primijećene preporuke za zamjenu tableta analogima.

Finlepsin Karakteristično

Proizvođač nudi lijek u obliku tableta koje sadrže 200 mg karbamazepina kao aktivnog sastojka. Ova supstanca ima učinak na moždane ćelije, inhibirajući pojavu nervnih impulsa. Zbog toga Finlepsin daje sledeće terapeutske efekte:

  • antikonvulzivno sredstvo, uključujući epilepsiju,
  • antimijanski, smanjuje anksioznost, razdražljivost, manifestacije depresije,
  • anestetik kod upale različitih struktura nervnog sistema, na primjer kod neuritisa.

Lijek je propisan i za konvulzivnu spremnost izazvanu sindromom odvikavanja, koji je izazvan hroničnim alkoholizmom.

Finlepsin je indiciran za sledeće bolesti:

  • epilepsija, uključujući njene mešovite oblike,
  • epileptiformne konvulzije koje se javljaju kod multiple skleroze, parestezije, diazartrije i drugih patologija,
  • bol sa neuritisom i oštećenjem perifernih živaca, uključujući isprovociran dijabetesom,
  • neuralgije nepoznatog porijekla,
  • psihotičnih poremećaja, uključujući one uzrokovane intoksikacijom tijela,
  • kao dio sveobuhvatnog liječenja simptoma povlačenja.

Lijek ima puno kontraindikacija, pa ga ne možete koristiti bez recepta liječnika. Među tjelesnim stanjima u kojima se ne preporučuje upotreba Finlepsina jesu hematopoeza, atrioventrikularni blok, porfirija i pojedinačna netolerancija na komponente lijeka.

Na pozadini liječenja Finlepsinom moguć je razvoj negativnih reakcija probavnog, nervnog, kardiovaskularnog, endokrinog, genitourinarnog sustava, mišićno-koštanog sustava, osjetilnih organa i stvaranja krvi. Lista nuspojava je dugačka. Ako se pojave bilo kakvi negativni znakovi, prestanite uzimati tablete i obratite se ljekaru.

Finlepsin se ne preporučuje ako dođe do kršenja formiranja krvi, atrioventrikularnog bloka, porfirije, pojedinačne netolerancije na komponente lijeka.

Poređenje lijekova

Lijekovi su u mnogim aspektima slični, ali imaju određene razlike.

Pripravci sadrže istu aktivnu supstancu, imaju iste indikacije za upotrebu. Ne preporučuju ih za upotrebu s istim fiziološkim i patološkim stanjima u tijelu. Moguće nuspojave uzrokovane lijekovima su takođe slične.

Lijekove proizvodi jedan proizvođač - transatlantska kompanija Teva. Oba lijeka su dostupna na recept.

U čemu je razlika?

Finlepsin retard razlikuje se od svog prethodnika u produženom delovanju. Nakon što se uđu u organizam, njegove se komponente oslobađaju postepeno, zbog čega se koncentracija lijekova održava duže vrijeme. To utiče na nuspojave - rizik od njihove pojave opada.

Finlepsin retard uzrokuje mnoge nuspojave, uključujući mučninu, povraćanje, pospanost, dezorijentaciju i probleme sa vidom.

Pregledi pacijenata

Marina, 27 godina, Rjazan: „Morala sam da upoznam Finlepsina kada je moj svek imao napad. Nije bio epileptičan, ali liči na takve. Doktor je propisao ovaj lijek, rekavši da ga koriste ne samo pacijenti sa epilepsijom, već i ljudi sa visokom konvulzivnom aktivnošću. Otac je počeo uzimati tablete, ali počeo se žaliti na stalne vrtoglavice i mučninu. Morala sam se vratiti liječniku koji je propisao retard Finlepsin. Tata dobro podnosi ove tablete. "

Irina, 41 godina, Voronjež: „Finlepsin je bio propisan njenom suprugu nakon hemoragičnog moždanog udara. Supružnik uzima tablete drugi mjesec. Ne žali se na nuspojave. Suprug se osjeća dobro, liječnik potvrđuje da su rezultati liječenja pozitivni. "

Ljekari pregledavaju Finlepsin i Finlepsin retard

Igor, terapeut, 45 godina, Nižnji Novgorod: „Oba leka su visoko efikasna, i pacijenti ih dobro podnose. Pristupačna cijena. "

Vladimir, neurolog, 51 godina, Bryansk: „Ovisno o bolesti i zdravstvenom stanju pacijenta, propisujem Finlepsin ili njegov analog produženog djelovanja. Verujem da su oba leka efikasna. Nuspojave su, ali rijetko, ako se pacijent pridržava medicinskih preporuka. Plus je cena lekova: ona je dostupna gotovo svima. "

Ostavite Svoj Komentar