Spisak najboljih lekova iz fibratske grupe za snižavanje holesterola u krvi

Ateroskleroza je bolest koju gotovo svi znaju. Nije iznenađujuće, jer ga neki naučnici nazivaju gotovo epidemijom 21. vijeka. Trenutna zapažanja ukazuju na to da je skoro trećina starijih ljudi pati od visokog holesterola, što može dovesti do pojave bolesti poput ateroskleroze. Holesterol niske gustine nakuplja i impregnira zidove krvnih žila, sužavajući njihov lumen i uništavajući zid. Razlozi za to su jednostavni i banalni - nezdrava prehrana, nizak aktivni način života.

Savremena medicina ne miruje - na farmaceutskom tržištu postoje različiti lijekovi dizajnirani za borbu protiv holesterola. Danas ćemo govoriti o fibratima - karakteristikama ovih lijekova, popisu nove generacije ovih lijekova i njihovom mehanizmu djelovanja.

Što su fibrati i kako djeluju

U medicinskim imenovanjima s povišenim lipidnim profilom najčešće se nalaze lijekovi sljedećih glavnih skupina - fibrati i statini. Ovaj članak detaljno opisuje prvu grupu.

Fibrati su hemijska jedinjenja koja jesu derivati ​​fibrojske kiseline.

Mehanizam delovanja fibrata je da suzbija proizvodnju lipoproteina niske i vrlo niske gustine u jetri. Uz to, fibrati ubrzavaju eliminaciju štetnog holesterola iz organizma. Pod uticajem ovih lekova:

  • opće stanje posuda poboljšava se,
  • povećava se elastičnost vaskularnog zida,
  • simptomi visokog kolesterola u krvi su smanjeni.

Lijekovi fibrata su važni prednosti prije drugih lijekova za snižavanje lipida. Ovo je sposobnost utjecaja na povećanje sinteze lipoproteina visoke gustoće (HDL) i smanjenje triglicerida. Kao što znate, ova frakcija lipida je "dobar holesterol", i povoljno djeluje na vaskularni sistem. Njihova visoka koncentracija u krvi smanjuje vjerovatnoću za razvoj i napredovanje ateroskleroze.

Prema radaru, glavni oblik proizvodnje fibrata su tablete. Njihov aktivni spoj, lipoprotein lipaza, kada uđe u krvotok, prenosi se u jetru što pokreće njegov glavni mehanizam za snižavanje lipida.

Treba napomenuti: fibrati ne leče posledice aterosklerotskih procesa i ne mogu ukloniti već formirane holesterolove plakove u vaskularnim zidovima. Ovi lijekovi samo inhibiraju njihovu distribuciju, rast i stvaranje novih žarišta infiltracije i oštećenja masti. Zato su rana dijagnoza i pravovremeno započinjanje liječenja toliko važni.

Indikacije za upotrebu

Fibrate tablete su dodijeljeni ljekari sa poremećajem metabolizma lipida. Glavni cilj tretmana je smanjenje sinteze holesterola. Tako će se količina LDL-a u krvi smanjivati ​​i broj HDL-a povećati. Ova dva spoja su antagonisti, a holesterol visoke gustoće sprečit će destruktivno djelovanje lošeg (niske gustine).

Uz to, preparati fibrata dovest će do normalnih triglicerida u krvi i općenito uravnotežiti procese metabolizma masti u tijelu. Svaki pojedinačni lijek iz ove skupine ima svoje pojedinačne indikacije za propisivanje.

Lista najboljih lijekova nove generacije

Ovi lijekovi po aktivnoj supstanci su derivati ​​fibrojske kiseline. Podijeljeni su u tri generacije, od kojih je svaka predstavljena na tržištu ljekarni pod različitim trgovačkim imenima.

  • Fibrati 1. generacije: klofibrat
  • Fibrate 2 generacije: gemfibrozil, bezafibrat
  • Fibrati 3. generacije: fenofibrat, ciprofibrat

Fenofibrat

Ovo je lijek posljednje, treće generacije. U medicinskim receptima sada se može naći najčešće među svim drugim fibratima. Svoju antiametrijsku svojstvo duguje takvoj popularnosti - sprječava prijanjanje trombotičkih masa i drugih malih frakcija krvi čime se značajno smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Glavni mehanizam djelovanja snižavanja lipida, poput ostalih fibrata, je taj što utječe na štetni udio kolesterola i LDL-a, smanjujući njegovu sintezu u jetri i, istovremeno, doprinosi povećanju parametra HDL-a - „korisnog“ kolesterola.

Ako fenofibrat uporedimo s lijekovima drugih generacija, tada ima puno manji spektar nuspojava. Veća bioraspoloživost i lakša probavljivost. Maksimalna doza dnevno je 200 mg. Lijek je potrebno uzimati tokom jela. Na taj način dolazi do najpotpunije apsorpcije lijeka.

U ljekarnama su predstavljeni njegovi analozi s istom glavnom aktivnom tvari pod imenima Lipantil, Tricor, Nolipax, Lipofen, Fenofibrat Canon.

Bezafibrat

Proizvodi se u tabletama s dozom od 200 miligrama. Za razliku od fenofibrata, uzimaju se prije jela. Kurs liječenja je mjesec dana, a zatim se pravi pauza istog trajanja. Ovaj lijek fibratne skupine karakterizira visoka bioraspoloživost i brzo izlučivanje iz tijela.

Na policama apoteka može se naći i pod robnim markama Besifal, Cedur, Oralipin.

Choline Fenofibrate

To je prolijek koji se direktno u tkivima pretvara u fenofibrojsku kiselinu. Propisan je bolesnicima sa hiperholesterolemijom tipa III, IV i V (prema klasifikaciji Fredrickson). Maksimalna dnevna doza je 135 mg. Nekompatibilan s alkoholom.

Može se naći pod trgovačkim imenom Trilipix.

Ovo je lijek koji pripada prvoj generaciji fibrata. Trenutno se više ne koristi zbog previše čestih nuspojava. Njegova upotreba može dovesti do bubrežne kolestaze, stvaranja kamenja u hepatobilijarnom sistemu i do pogoršanja kolelitijaze.

Također, u pozadini njegovog imenovanja, mišićni sustav pati. To se manifestuje različitim neuromuskularnim lezijama, miozitisom i mialgijom. Pacijenti se mogu žaliti na pozadinski umor, slabost i simptome opijenosti. U prošlosti (posebno krajem 20. veka) propisivao se bolesnicima sa aterosklerotskim lezijama koronarnih, perifernih i cerebralnih sudova.

Trgovački nazivi ove vrste lijekova: Lipomid, Amotil, Lipavlon, Miskelon.

Ciprofibrata

Ovaj lijek ima niz razlika u svom farmakološkom djelovanju - mijenja način sintetizacije holesterola. To se događa zbog kršenja sinteze mevalonske kiseline u jetri (mevalonska kiselina je intermedijar u lancu formiranja holesterola). Kao rezultat, ukupni kolesterol, njegove frakcije niske gustine i trigliceridi uočljivo opadaju. A HDL se, nasuprot tome, povećava. Koristi se za izoliranu i pridruženu endogenu hiperholesterolemiju, kao i za ona stanja gdje se drugi lijekovi ne mogu izboriti. Komercijalno ime je Lipanor.

Uputa za upotrebu

Kao i druge tvari za snižavanje lipida, fibrate treba uzimati samo nakon savjetovanja sa stručnjakom. Značajke u uputama za uporabu prisutne su ovisno o vrsti lijeka i njegovoj proizvodnji. Lijekovi treće generacije uzimaju se uz obroke, ostatak prije obroka. Učestalost prijema je od jednog do tri puta dnevno.

Razmislite o kontraindikacijama i nuspojavama ovih efikasnih tableta za holesterol.

Nuspojave i kontraindikacije

Fibrati su lekovi koji ozbiljno utiču na organizam. Zbog toga ih imenuje specijalni ljekar isključivo nakon potpunog pregleda. Prije imenovanja potrebno je zapamtiti niz kontraindikacija za ovu skupinu, i to:

  • Fibrati se ne koriste u pedijatrijskoj praksi. Oni su kontraindicirani za decu.
  • Tokom trudnoće i dojenja, ovi lekovi se takođe ne propisuju, jer imaju teratogeni efekat i mogu prodrijeti u majčino mleko.
  • Reakcije preosjetljivosti na lijek ili njegove komponente.
  • Pacijenti s istodobnom jetrenom ili bubrežnom bolešću, posebno s zatajenjem bubrega.
  • Pacijenti koji zloupotrebljavaju alkohol
  • Pacijenti sa istorijskim akutnim ili hroničnim pankreatitisom.

Prirodni fibrati ne postoje, svi su hemijski proizvodi. Stoga, kao i svaka sintetička supstanca, fibrati imaju neke nuspojave. Međutim, ako je za njihovu prvu generaciju bio bočni popis nekoliko stranica uputstava, onda je za posljednju, treću generaciju značajno smanjen i u zemljopisnoj širini i u učestalosti. Uporedo sa drugim lijekovima ove generacije, Fenofibrate najčešće propisuju ljekari. Koristeći njegov primjer, smatramo svojstvene nuspojave ove generacije.

Izrađeni su statistički proračuni efekata uzimanja Fenofibrata. U ovom istraživanju je bilo uključeno 4389 pacijenata. Među njima više od 90% pacijenata nije osjetilo nikakav negativan efekat lijeka. 8,9% ispitanika primijetilo je blagu trbušnu nelagodu. 1,1% - osećao je slabost mišića i umerenu glavobolju. Pored ovih najčešćih nuspojava, upute za fibrate ukazuju na brojne vrlo rijetke komplikacije - smanjenje hemoglobina u krvotoku i osip na koži.

Razlike između fibrata i statina

Fibrati i statini su dvije različite grupe lijekova, s različitim mehanizmima djelovanja i djelomično različitim indikacijama. Stoga je postavljanje pitanja - što je bolje, fibrata ili statine - netačno. Najvažnija razlika između fibrata je sposobnost djelovanja na trigliceride. Ovo je jedina grupa lijekova koja izražava ovo svojstvo.

Statini su lijekovi koji imaju za cilj smanjiti koncentraciju “lošeg” holesterola i povećati nivo “dobrog”. Čini se da fibrati čine isto. Ali ne, statini djeluju direktno na stanice jetre i inhibiraju enzimske sisteme koji kataliziraju sintezu holesterola. A fibrati - ubrzavaju eliminaciju štetnog holesterola iz krvi i smanjuju koncentraciju triglicerida.

Poslednjih godina istraživanje londonskih naučnika pokazali su da statini pozitivno djeluju na srce, uravnotežujući njegovu strukturu i funkcije. Pod njihovim djelovanjem, broj slučajeva srčane hipertrofije se oštro smanjuje. Ne zaboravite na njihov utjecaj na krvne žile - povećava se njihova elastičnost, jača vaskularna stijenka, a šansa kolesterola niske gustoće na nju znatno se smanjuje.

U skladu s medicinskom statistikom i praksom, terapeutski učinci statina značajno se smanjuju nakon što kolesterol dostigne oznaku veću od 7,4 mmol po litri. Ako je taj prag prekoračen u lipidnom profilu, tada u svim slučajevima liječnik treba organizirati složenu terapiju s nekoliko lijekova. Obično su propisane kombinacije statina sa fibratima.

Ljekari

Medicinski stručnjaci prilično toplo govore o fibratima. Nije uzalud, jer se ovi lijekovi redovno pojavljuju u svojim receptima. Oni snižavaju holesterol u krvi, vrlo su efikasni. Prema istraživanjima, prilikom upotrebe lijekova sa liste fibrata, poput fenofibrata ili gemfibrozila, pacijenti imaju smanjen rizik od koronarne srčane bolesti, normalno stanje žila mozga i srca, a smanjuje se i rizik od srčanih i moždanih udara.

Dakle, fibrati su lijekovi koji se bore sa visokim holesterolom. Propisuju ih samo specijalisti za određene indikacije, a u ljekarnama se prodaju samo na recept. Derivati ​​fibrojske kiseline dio su kompleksnog liječenja ateroskleroze. Pored toga, ovo su glavni i nezamjenjivi lijekovi u borbi protiv povećanih triglicerida u krvi pacijenata.

Gemfibrozil

Hipolipidemični agens grupe fibrata II generacije. Dobiven je pretragom manje toksičnih derivata klofibrata. Kao rezultat toga, pronađeno je uistinu slabo toksično i ne manje učinkovito sredstvo koje smanjuje proizvodnju i koncentraciju aterogenih lipida. Dostupno u obliku kapsula od 0,3 g ili u tabletama od 0,45 g aktivne tvari.

U pravilu, početna doza lijeka počinje od 2 tablete dnevno. Prijem je najbolje provoditi 30-40 minuta prije jela, tako da je brzina apsorpcije maksimalna. Terapeutski efekat nastaje nakon 1-2 tjedna redovnog unosa. Maksimalni učinak postiže se nakon 4 tjedna, nakon čega pozitivna dinamika traje. Među mogućim nuspojavama uzimanja:

  • mučnina
  • vrtoglavica
  • umor,
  • pospanost
  • alergijske reakcije
  • privremeno oštećenje vida.

Lijek je kontraindiciran u trudnoći i dojenju, u djece mlađe od 18 godina, u prisustvu teških bolesti bubrega i jetre. Prosječna cijena u ruskim ljekarnama je 1.500 rubalja po pakovanju od 30 tableta.

Nuspojave lijekova nove generacije

Iako medicina napreduje ka potpunom uklanjanju nuspojava od uzimanja lijekova, Fenofebrat je predstavnik treće generacije fibratske skupine i dalje ima neke nuspojave koje su zabilježene u oko 10% pacijenata. Jedan od najčešćih efekata je nelagoda u trbuhu, osjećaj težine u njemu, kao i probava.

Statistika nuspojava nakon uzimanja fibrata III generacije.

Otprilike 1 od 100 pacijenata osjetit će nuspojave poput:

  • blaga slabost mišića
  • glavobolja
  • mučnina
  • smanjenje hemoglobina u krvi,
  • blagi ružičasti osip na koži.

Vrlo rijetko u medicinskoj praksi bilo je slučajeva gubitka kose, razvoja hepatitisa. U ovom slučaju lijek se odmah zaustavi.

Fibrati ili statini - što je bolje?

Statini su lijekovi za snižavanje lipida osmišljeni da normaliziraju metabolizam lipida ili, jednostavnije rečeno, za smanjenje nivoa "lošeg holesterola" i povećanje nivoa "dobrog holesterola". Uprkos sličnom dejstvu, princip delovanja statina nešto je drugačiji od fibrata.

Statini djeluju na stanice jetre, blokirajući enzime koji sudjeluju u sintezi kolesterola, uslijed čega je njegova proizvodnja značajno smanjena. Statini jačaju i krvne žile, čine ih elastičnijim, smanjuju vjerojatnost sedimentacije aterogenih frakcija lipida na zidovima.

Studije na univerzitetima u Londonu pokazale su da pored svih opisanih efekata, statini poboljšavaju strukturu i funkciju srca. Ljudi koji redovno uzimaju ovu grupu lijekova imali su mnogo manju vjerojatnost da će doživjeti povećanje volumena srčanog mišića, što je znak mišićne slabosti. Do danas se za snižavanje holesterola koriste statini 3. i 4. generacije: Atorvastatin i Rosuvastatin.

Glavna je razlika između fibrata i statina u učinku prvog na nivou triglicerida. Upotreba statina kao i drugih lijekova koji danas postoje ne može u potpunosti spriječiti razvoj ateroskleroze i njezine posljedice, i dolazi trenutak kada se mogućnosti statina iscrpljuju, a daljnja prilagođavanja dozi i aktivnih tvari ne dovode do boljih rezultata liječenja.

Prema medicinskoj praksi, mogućnosti statina se iscrpljuju na nivou holesterola od 7,4 mmol / l ili više. Na pokazateljima iznad ovog praga, ljekari bez prestanka propisuju kombinaciju više lijekova, obično se statini upotrebljavaju zajedno sa fibratima.Stoga, reći koji je od lijekova bolji, nije moguće.

Informacije o proizvođaču

Proizvođač je farmaceutska kompanija Hexal. Ovo je jedna od divizija korporacije Novartis, koja je po broju proizvedenih lijekova na drugom mjestu u svijetu. Sjedište - Novartis nalazi se u Švicarskoj.

Principi za liječenje bolesnika s hiperlipidemijom

Glavni cilj terapije za pacijente sa hiperlipidemijom je postizanje optimalnih vrijednosti ukupnog kolesterola, lipoproteina kolesterola niske i visoke gustoće, triglicerida. Zadatak lekara je da proceni pacijentovo stanje i mogućnost komplikacija od kardiovaskularnog sistema.

Na niski i umjereni rizik naznačena je radikalna promjena načina života i prehrane. Preporučeno:

  • ograničenje konzumiranja masne hrane, strogo brojanje kalorija, pridržavanje principa pravilne ishrane (ponekad je to dovoljno samo da popravite nivo ukupnog holesterola i aterogenih lipida),
  • bavite se sportom: s pretilošću, trebali biste početi s minimalnim opterećenjima kako biste izbjegli oštećenja zglobova, kardiovaskularnog sustava itd.,
  • odustajanje od loših navika.

Zbog nefarmakoloških metoda u SAD-u, Finskoj i Australiji tokom 40 godina, smrtnost od koronarne bolesti srca smanjena je za 50%.

Međutim, gotovo je nemoguće utjecati na neke faktore rizika (značajke povezane s dobi, nasljedna predispozicija). U nedostatku rezultata iz metoda liječenja bez lijekova, naznačeni su određeni lijekovi. Primjena:

  • statini
  • sekvestrans žučnih kiselina,
  • nikotinska kiselina
  • fibrati.

Ukoliko monoterapija ne donese željeni rezultat, savjetuje se uzimanje više lijekova istovremeno.

Farmakodinamika

Mehanizam delovanja Bezafibrata je prilično komplikovan:

  • ubrzava raspad i katabolizam lipoproteina vrlo male gustine uslijed aktiviranja specifičnog enzima lipoprotein lipaze,
  • usporava aktivnost enzima acetil-CoA karboksilaza, potrebnog za proizvodnju žučnih kiselina,
  • pojačava izlučivanje holesterola sa žuči.

Pod utjecajem lijeka nivo triglicerida opada na 50%, sadržaj ukupnog kolesterola i LDL kolesterola - do 25%. Ljekari su primijetili porast lipoproteina visoke gustoće.

Pored toga, Bezafibrat:

  • smanjuje koncentraciju mokraćne kiseline,
  • smanjuje proizvodnju C-reaktivnog proteina,
  • smanjuje nivo fibrinogena.

Antikoagulantna i fibrinolitička aktivnost pojačana je smanjenjem koncentracije fibrinogena i sposobnosti agregacije trombocita. Stoga je upotreba Bezafibrata pouzdana prevencija tromboze i kasnijih srčanih i moždanih udara.

Podaci o aktivnoj tvari

Poslednjih godina detaljnije je proučavan mehanizam delovanja bezafibrata. Tvar djeluje na staničnoj razini, aktivirajući specifične α-receptore (PPAR-α). Tako se vrši regulacija sinteze apoproteina i oksidacija masnih kiselina. Alat ima pozitivan učinak na različite faze metabolizma lipida i lipoproteina.

Ukupno je opisano nekoliko izoforma PPAR receptora - α, β / δ i γ. Nalaze se u raznim tkivima i svaka vrsta ima specifične, pojedinačne funkcije. PPAR-α je lokaliziran uglavnom u jetri, mišićima, masnom tkivu, bubrezima i srcu. Njegova uloga je da stimulira gen proteina koji doprinosi razgradnji lipida i β-oksidaciji masnih kiselina.

Normalno, PPAR na genetskoj razini održava ravnotežu između oksidacije masnih kiselina u hepatocitima (PPAR-α receptori su "odgovorni" za taj proces) i njihove akumulacije u adipocitima (zbog rada PPAR-γ). Ovo je kontrola između skladištenja i trošenja energije u ljudskom tijelu.

Naučnici su otkrili da PPAR-α igra odlučujuću ulogu u razvoju hiperlipidemije i drugih poremećaja metabolizma masti. I, u skladu s tim, efekat bezafibrata na ovaj receptor takođe dovodi do normalizacije parametara lipidnog profila. Međutim, sličan mehanizam djelovanja lijeka razjašnjen je nakon njegovog uvođenja u kliničku praksu.

Indikacije za uzimanje lijeka

Bezafibrat je propisan za određene oblike hiperlipidemije (često III, IV, V, ali po nahođenju lekara, može se upotrebljavati za druge vrste bolesti). Lijek se obično propisuje u nedostatku posljedica prehrane i fizičkog napora ili odmah pacijentima iz visoko rizične skupine kardiovaskularnih patologija.

Ograničenja aplikacije

U vezi s karakteristikama farmakokinetike, popis kontraindikacija za uzimanje Besafibrate uključuje:

  • teške bolesti jetre, žučnog mjehura i žučnih puteva (izuzetak od ovog pravila je masna degeneracija jetre),
  • izražena patologija bubrega,
  • djeca i adolescenti mlađi od 18 godina,
  • pojedinačna netolerancija na komponente.

Osim toga, upotreba lijeka je ograničena tokom trudnoće. Također, tokom terapije, od dojenja treba napustiti.

Značajke primjene i doziranje

Doza se odabire pojedinačno za svakog pacijenta. U nekim je slučajevima indicirana kombinirana terapija. Naročito je efikasna kombinacija Bezafibratea s lijekovima iz skupine statina kod pacijenata sa značajno povišenim trigliceridima. Ova kombinacija značajno smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih komplikacija kod pacijenata sa dijabetesom i gojaznošću.

Moguće neželjene reakcije

Za razliku od fibrata prve generacije, lijek se dobro podnosi. Uzimanje tableta retko je praćeno nuspojavama.

Međutim, upute opisuju sljedeće moguće komplikacije terapije:

  • mučnina, rjeđe - povraćanje,
  • bol u trbuhu
  • poremećaji stolice
  • nadutost
  • bolovi u mišićima
  • smanjena seksualna funkcija,
  • alopecija.

Uz to, primjena Bezafibrata može promijeniti parametre biohemijskog i općeg kliničkog testa krvi (smanjenje hemoglobina, bijelih krvnih zrnaca, povećanje jetrenih enzima itd.).

Interakcija s drugim lijekovima

Tijekom istodobne terapije potrebno je biti oprezan sa sljedećim skupinama lijekova:

  • Antikoagulansi (kumarin itd.), uključujući nesteroidne protuupalne lijekove - derivate salicilata, butadien. Bezafibrat pojačava njihovo djelovanje, što povećava rizik od spontanog krvarenja.
  • Statini. Potreban je pojedinačni odabir doze zbog rizika od rabdomiolize (teški sindrom, popraćen nepovratnim uništavanjem stanica mišićnih vlakana).
  • Antidijabetičari (hipoglikemijski) lekovi. Bezafibrat menja osetljivost tkiva na glukozu, što zahteva prilagođavanje doze.
  • Imunosupresivi. Povećava se vjerojatnost komplikacija mokraćnih putova.

Stoga je potrebno unaprijed obavijestiti liječnika o uzimanim lijekovima i ubuduće uskladiti mogućnost složene terapije.

Posebna uputstva

Uz oprez, tablete Bezafibrate propisuju se pacijentima s povećanom kiselošću želučanog soka i sklonošću eroznim i ulcerativnim lezijama probavnog trakta. Takođe, tokom cijelog tijeka terapije, neophodna je kontrola lipidnog profila i kliničkih parametara krvi. Osim toga, preporučuje se redovan ultrazvučni pregled trbušnih organa.

Datum isteka

Prošle su 3 godine od datuma izdavanja.

Prekid liječenja provodi se prema uputama liječnika nakon normalizacije lipidnog profila.

Do danas je Bezafibrat dostupan samo u Evropi.

U našoj zemlji doktori mogu ponuditi i druge lijekove iz grupe fibrate:

Međutim, liječnici preporučuju Bezafibrat upravo zbog njegove dokazane kliničke učinkovitosti i visokog sigurnosnog profila.

Trošak lijeka i kako ga kupiti

Bezafibrat nije registriran na teritoriji Ruske Federacije, ali u Evropi ga nije moguće kupiti svugdje. Lijek se prodaje samo u Njemačkoj, odakle posredničke kompanije nude isporuku.

Pod porudžbinom se mogu dopremiti u Moskvu, Sankt Peterburg i druge gradove Rusije. Cijena lijeka ovisi o doziranju aktivne tvari i iznosi oko 70 eura po pakovanju od 0,2 g i 80 eura - 0,4 g. U pakovanju - 100 tableta.

Recenzije ljekara

Tatyana Stepanovna Vinnitskaya, kardiolog: „Hiperlipidemija je bič savremenog čoveka. Sjedilački način života, loše navike, neuhranjenost mnogo češće dovode do sličnog problema nego genetska predispozicija i drugi faktori. Obično se savjetuje s liječnikom kad simptomi bolesti ozbiljno utječu na kvalitetu života pacijenta. Između ostalih hipolipidemičnih lijekova, Bezafibrate je propisan kao visoko efikasan lijek sa minimalnim štetnim reakcijama. "

Pregledi pacijenata

Julia, 34 godina: „Sedalni način života i navika„ hvatanja “lošeg raspoloženja doveli su do potpuno logičnog rezultata - gojaznost sa svim posledičnim posledicama u vidu kratkoće daha, aritmije i skokova krvnog pritiska. Išla sam kod doktora i među brojnim drugim pretragama propisan mi je lipidni profil. Rezultat je bio i očekivan. Preporučio mi se Bezafibrat. Dugo sam uzimao lek, dejstvo sam primetio dovoljno brzo, nije bilo štetnih reakcija. "

Kako razlikovati lažni

U ruskim ljekarnama ne može biti izvornik, s obzirom da se lijek u zemlji zvanično ne prodaje. Posrednik kupuje lijek u Njemačkoj, a zatim dogovara isporuku na adresu koju navede klijent.

Istovremeno, kako bi se osigurao kvalitet lijekova, treba tražiti novčani račun. Također je potrebno obratiti pažnju na usklađenost naziva na pakovanju sa međunarodnim nazivom lijeka.

Rezultati kliničkih ispitivanja

Na kraju su provedena opsežna klinička ispitivanja koja su procijenila dugoročne izglede za upotrebu fibrata. Kao rezultat toga, ukupni holesterol se smanjio za 10%, a holesterol niske gustine - za 11%. U isto vrijeme koncentracija lipoproteina visoke gustoće holesterola porasla je za 15%. Primjećeno je i smanjenje nivoa triglicerida za 35%. Kao rezultat toga, broj smrtnih slučajeva uslijed srčane bolesti pao je za 26%.

Istraživanja su u toku. Stručnjake zanima mogućnost sigurne kombinacije s drugim lijekovima za snižavanje lipida, lijekovima za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

Šema prijema

Razvijeni su specifični protokoli za propisivanje. Ali u praksi se doza bira pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o njegovom stanju, obliku hiperlipidemije i reakciji na terapiju. Isto se odnosi i na trajanje lečenja.

Režim prijemaDoziranje
Početna terapija
Tri puta dnevno200 mg
Potporna terapija
Jednom dnevno400 mg

Uvjeti prodaje u ljekarnama

Bezafibrate se ne prodaje u Rusiji, tako da prisustvo ili odsustvo dozvole ljekara nije važno. U Evropi se takvi lijekovi mogu kupiti samo uz recept liječnika. Pronaći ljekarnu koja nudi lijek bez ovog dokumenta izuzetno je težak i prepun nabave lažne.

Stoga, sami odlazeći za lijekovima u inozemstvo, potrebno je da kod liječnika preuzmete međunarodni recept s latinskim pravopisom naziva tableta. Ako nije moguće kupiti lijek sami, možete potražiti pomoć pouzdanog posrednika.

Farmakološko djelovanje

Bezafibrat ima antiagregacijsko (smanjenje verovatnoće tromboze), hipoglikemiju (snižavanje glukoze u krvi), snižavanje lipida (snižavanje holesterola) i antiaterosklerotičko farmakološko delovanje.

Bezafibrat pojačava aktivnost enzima koji sudjeluju u metabolizmu lipida (masti), disimilaciju (cijepanje) masti u lipoproteinima (složeni proteini povezani s mastima) niske gustoće. Lijek inhibira periferni raspad lipida, smanjuje ekstrakciju alifatskih monobaznih karboksilnih kiselina s otvorenim lancem ugljika i proizvodnju lipida u jetri.

Inhibira sintezu lipoproteina vrlo niske gustine i povećava brzinu čišćenja organizma iz njih. Smanjuje aktivnost enzima 3-hidroksi-3-metilglutaril-koenzima A (koenzima A) reduktaze. Ovaj enzim katalizira sintezu holesterola, pa je ključna meta antisklerotskih lijekova (uključujući Bezafibrat).

Bezafibrat takođe inhibira sintezu mevalonske kiseline, koju HMG-CoA reduktaza zauzvrat katalizira. Smanjuje sadržaj lipida, ukupnog holesterola (posebno lipoproteina holesterola niske gustine), ali povećava sadržaj lipoproteina visoke gustoće (HDL3 i HDL2).

Smanjuje koagulaciju krvi delujući na krvne pločice odgovorne za hemostazu - tromboblaste. Iz istog razloga smanjuje nivo fibrinogena u krvi. Usporava napredovanje ateroskleroze i pogoršanje srčane opskrbe krvlju.

Vježbe terapija za vegetativnu vaskularnu distoniju

Dugi niz godina neuspešno boreći se sa CHOLESTEROL-om?

Šefica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako sniziti nivo holesterola tako što ćete ga jednostavno uzimati svaki dan.

Vegetativno-vaskularna distonija - dijagnoza je misteriozna i zastarjela. U savremenoj klasifikaciji bolesti ona izostaje. Ispravnije je govoriti ne o sindromu vegetovaskularne distonije (ovo je previše nejasan pojam), već o vegetativnim disfunkcijama.

Autonomna disfunkcija nije neovisna bolest, već samo simptom koji ukazuje na poremećaje u radu autonomnog nervnog sistema, koji je odgovoran za takve procese kao što su disanje, otkucaji srca, probava i održavanje zdravog krvnog pritiska.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Osobe s poremećajima autonomnog živčanog sustava imaju mnogo bolesti: glavobolje, vrtoglavicu, palpitacije, bol u srcu, anksioznost i drhtanje ruku. Ovo su najpopularnije manifestacije vegetovaskularne distonije, a ukupno ih je više od stotinu. Bolesti srca, hormonske promjene u tijelu, bolesti probavnog sustava, problemi sa živčanim sistemom i još mnogo toga, mogu biti krivi za loše zdravlje.

Prevencija vegetativno-vaskularne distonije uključuje fizioterapijske vježbe. Sedeći način života uravnotežuje kardiovaskularni sistem, smanjuje vaskularni tonus i uzrokuje poremećaje rada autonomnog nervnog sistema. Liječenje osnovne bolesti neće biti potpuno bez tjelesnog odgoja.

Primjena i doza

Lijek treba uzimati 2-3 puta dnevno po 1 / 1,5 tableta (0,2 g) prije jela tokom 20-30 dana.

Retard tablete (za dugotrajnu upotrebu) - jedna tableta (0,4 g) jednom dnevno.

Ako je potrebno, tijek liječenja može se ponoviti, nakon konsultacija sa lekarom.

Oblik i sastav izdavanja

Lijek Bezafibrat dostupan je u pakovanjima od 50 ili 100 komada. Redovne tablete - 0,2 g, retard (dugotrajna / dugotrajna upotreba) - 0,4 g.

Glavni aktivni sastojak Bezafibrata je 2-4-2- (4-klorobenzoil) aminoetil-fenoksi-2-metilpropanojeva kiselina (C19H20ClNO4), derivat fibroične kiseline.

Prema međunarodnoj nomenklaturi - 2- (b-para-klorobenzoilaminoetil) fenoksi-2-metilpropionska kiselina.

Farmakološka grupa kojoj pripada Besafibrate su fibrati.

Interakcija s drugim lijekovima

Pojačava učinak indirektnih antikoagulansa (lijekovi koji smanjuju koagulaciju krvi). Kombinacija s inhibitorima enzima HMG-CoA reduktaze (na primjer, s lovastatinom i drugim statinima) može uzrokovati rabdomiolizu (uništavanje stanica mišićnog tkiva).

Zato je neophodno nadzirati vaše dobro stanje dok uzimate ovaj lijek, a ako osjetite bol ili slabost u mišićima, prestanite sa uzimanjem.

Nuspojave

Moguća mučnina, anoreksija, povraćanje, proliv, pojačana transamijaza (enzimi koji učestvuju u održavanju veze između metabolizma ugljikohidrata i masti) u krvi, anemija (anemija), leukopenija (smanjenje broja bijelih krvnih zrnaca - bijelih krvnih zrnaca u krvi), kolestaza (smanjen unos žuč u dvanaestopalačno crijevo), miopatija (hronična bolest mišića), impotencija, razne alergijske reakcije.

Predoziranje Bezafibratom prijeti trovanjem i pojavom nuspojava, posebice dispeptičkih, stoga se obavezno konzultirajte sa stručnjakom o prikladnoj dozi lijeka za vas.

Kontraindikacije

Preosjetljivost, primarna bilijarna ciroza, netolerancija na tvari koje čine lijek, teške bolesti jetre (osim masne degeneracije), bubrezi, žučni mjehur, trudnoća i dojenje.

Lijek se ne preporučuje djeci.

Lijek Bezafibrat preporučuje se čuvati na suhom mjestu, zaštićen od svjetla i djece.

Prosječna cijena jednog paketa retardnih tableta (produženo djelovanje) u Rusiji - 3000 rubalja.

Prosječna cijena u Ukrajini - 760 grivna.

Analozi Bezafibrata su Bezamidin, Bezalin, Bezifal, Difaterol, Oralipin, Zedur.

Zapamtite da možete odabrati pravi i prikladni lijek za vas tek nakon savjetovanja sa stručnjakom.

Kratak opis

Lijek Bezafibrat koristi se u liječenju različitih poremećaja metabolizma u slučaju da prehrana i vježbanje ne donose rezultate. Zbog svog složenog farmakološkog djelovanja, Bezafibrat sprečava i bolesti kardiovaskularnog sistema povezane s stvaranjem krvnih ugrušaka i začepljenjem krvnih sudova.

Takvo djelotvorno djelovanje lijeka nastaje uslijed činjenice da djeluje na enzim 3-hidroksi-3-metilglutaril-koenzim A (koenzim A) reduktaza. Ovo je enzim koji katalizira sintezu holesterola, pa je većina antisklerotskih lijekova usmjerena na njegovu inhibiciju.

Obično je propisana doza 0,2-0,3 g tri puta dnevno prije jela ili 0,4 g jednom dnevno (tablete s retardiranjem, tj. Tablete za produženi ili duži tijek liječenja).

Nužno je isplanirati doziranje lijekova koji se uzimaju istovremeno s bezafibratom jer on pojačava učinak indirektnih antikoagulansa, a kombinacija s drugim inhibitorima reduktaze HMG-CoA može uzrokovati rabdomiolizu, bolest kod koje su stanice ljudskog mišićnog tkiva uništene.

Lijek je kontraindiciran trudnicama i dojiljama, djeci i osobama koje pate od teških bolesti bubrega, jetre, žučnog mjehura, kao i osobama s individualnom netolerancijom na pojedine komponente ili cijeli lijek u cjelini.

Pored mišićnih bolesti mogu se pojaviti nuspojave povezane s poremećajima probavnog trakta - mučnina, povraćanje, proliv, anoreksija, kolestaza, poremećaji kvantitativnog i kvalitativnog sastava krvi - anemija, leukopenija itd.

Kada prolazite liječenje Bezafibratom, ne zaboravite na dijetu, fizičke vježbe koje su prikladne za vas i pažljivo praćenje stanja vašeg tijela - pravodobna analiza i posjet ultrazvučnoj sobi mogu vas spasiti od žučne kamenac i drugih nuspojava lijeka Bezafibrat.

Opći principi fizioterapije u slučaju VVD-a

Fizioterapijske vežbe sa vegetativno-vaskularnom distonijom jednostavna je i efikasna metoda uklanjanja simptoma bolesti. Kad vaše tijelo počne primati potrebnu količinu tjelesne aktivnosti, kardiovaskularni i živčani sustav dovode u stanje ravnoteže: tlak i otkucaji srca se normaliziraju, slabost i neugodni osjećaji nestaju, emocionalna se pozadina mijenja na bolje.

Vrste opterećenja koja su pogodna za ljude s vegetovaskularnom distonijom:

  • žurno hodanje
  • plivanje
  • vodena aerobika
  • biciklizam
  • pleše
  • aerobik (bez elemenata snage),
  • vježbe u teretani (s laganom težinom),
  • Tabata (sa nekoliko pristupa)
  • Joga

Da biste se bavili fizičkim obrazovanjem da biste ojačali kardiovaskularni sistem, morate znati tu meru. Iscrpljujuće vježbe vjerojatno neće imati koristi od nespremnog tijela. Terapija vježbanja kod vegetativno-vaskularne distonije podrazumijeva redovna i ne preopterećenja. Prekomjerna fizička aktivnost može uzrokovati vrtoglavicu, glavobolju, pa čak i nesvesticu kod osobe koja ima vegetativno-vaskularnu distoniju.

Ako vježbate u zatvorenom prostoru, trebalo bi ga dobro prozračiti. Bez obzira kako se usredotočili na vježbu, ne zaboravite na disanje, ni u kojem slučaju ga ne držite.

Ne zaboravite na svakodnevne jutarnje vežbe! Dovoljno je raditi jutarnje vježbe 15 minuta. Nakon toga treba da ostane osjećaj živahnosti, a ne umora. Ako se nakon vježbanja simptomi bolesti pogoršaju, pokušajte smanjiti opterećenje i posavjetujte se s liječnikom.

Preporučljivo je bilo koje aktivnosti započeti šetnjom. Za vreme zagrevanja ne pravite nagle pokrete, njišući ruke i noge velike amplitude. Intenzitet treninga treba postepeno da raste. Na kraju sesije obratite pažnju na disanje i opuštanje.

Nije potrebno voditi detaljnu evidenciju pritiska, brzine otkucaja srca i broja izvedenih vježbi. Ljudi s vegetovaskularnom distonijom skloni su anksioznosti pa pretjerana samokontrola može negativno utjecati na stanje živčanog sustava. Odaberite one vrste sportskih opterećenja koja vam se sviđaju tako da vam ne donose negativne emocije.

Respiratorna gimnastika sa VSD

Jedan od uzroka autonomnih poremećaja je nedostatak kisika u tijelu. Ona proizlazi iz užurbanog načina života. U stresnom stanju pritisak raste, puls postaje češći, a disanje plitko.

Kad osjetite da se nervna napetost povećava, pokušajte disati polako i duboko, prateći svako udisanje i izdisaj. Ne možemo kontrolirati pritisak ili puls, ali kontrola disanja je pristupačan način da svi vrate svoje tijelo u stanje ravnoteže.

Morate naučiti pravilno disati. U svakodnevnom životu ne koristimo u potpunosti mogućnosti naših pluća, oni rade samo 20%. Respiratorna gimnastika pomaže u maksimalnom uključivanju čitavog respiratornog sistema.

Šta je pravilno disanje? Prije svega, to ne bi trebalo da bude površno, nego cjelovito - uključuju se grudi, trbuh i dijafragma. Trebali biste disati kroz nos, izdisaj bi trebao biti duži od udaha. Dišite glatko, ritmično i bez stresa. Za vrijeme fizičkog napora, kako bi se izbjegla ozbiljna kratkoća daha, možete izdahnuti istovremeno sa ustima i nosom, ili udisati kroz nos, te izdahnuti kroz usta.

Za vrijeme bilo kojeg vježbanja morate disati u skladu s prirodom pokreta. Na primjer, izravnali su se, raširili prsa i podigli ruke - udahnuli. Sagnuli se, spojili ruke - izdahnuli. Napravite maksimalnu napetost na početku inspiracije. Ako ne usklađujete pokrete sa disanjem, umor nastaje brže, a mišićima i mozgu nedostaje kisika.

Respiratorna gimnastika s vegetovaskularnom distonijom pomaže u rješavanju sindroma plućne hiperventilacije, koji se javlja na pozadini mentalne neravnoteže i često progoni pacijente s VSD-om. Uključuje respiratorne poremećaje povezane s nemogućnošću disanja i osjećajem nedostatka zraka.

Skup vježbi disanja najbolje je izvoditi dva puta dnevno i postati navika. Vježbajući redovno, počet ćete pravilno disati, ne samo za vrijeme nastave, nego i u svakodnevnom životu. Položaj tijela može biti bilo koji: ležeći, sjedeći, stojeći, samo da ne biste osjećali nelagodu i ne bi bili ometani od procesa disanja.

Opcije za vježbe disanja:

  • Ritmično disanje kroz nos. Prvo dišemo sa obe nosnice, a zatim svaku zauzvrat (zatvarajući drugu prstom). Disanje bi trebalo biti trzavo, intenzivno, ali bez osjećaja nedostatka zraka i vrtoglavice.
  • Trbušno disanje. Mi dišemo tako da se prsa ne kreću, želudac je maksimalno ispružen i uvučen u ritam disanja. Jednu ruku možete staviti na prsa, a drugu na stomak da biste se kontrolirali.
  • Grudi disanje. Ovdje držimo stomak nepomičan, radimo s grudima. Tokom udisaja izravnajte i podignite grudi što je više moguće, dok izdahnite, stisnite.
  • Puni dah. Grudi i trbuh su uključeni istovremeno. Ovo je teža vježba, mora se izvesti kad su već savladali prethodne. Redoslijed potpunog disanja je sljedeći: udahnite grudima, zatim trbuhom i izdahnite obrnutim redoslijedom. Ispuhali su zrak sa trbuha, a zatim pustili prsa.

Sve vježbe radite 8-12 puta, ne dovodite sebe do umora i vrtoglavice.

Joga na VSD

Joga, ako se bavite redovito i svjesno, ublažava simptome vegetovaskularne distonije i pomaže u rješavanju svakodnevnih stresova. Joga uključuje integrirani pristup jačanju i fizičkog i mentalnog zdravlja. Ovo nije samo niz vježbi, već i sistem ishrane, vježbe disanja i meditacija.

Ljudi s VVD-om trebali bi započeti satove joge postepeno, ne uzimaju odmah složene asane. Ako ste u grupi, slušajte svoje tijelo, a ne gledajte druge. Početnici ne trebaju težiti strogo definiranom ritmu disanja.

Joga sa vegetovaskularnom distonijom može obuhvatati sledeće elemente:

  • Asane (posebna držanja tijela). Treba ih odabrati ovisno o vrsti vegetovaskularne distonije. Osobama sa niskim krvnim pritiskom (hipotonički tip VVD-a) preporučuju se dinamičke asane, defleksi, stojeći položaji, vježbe ravnoteže. Efikasan će biti kompleks Surya Namaskar. U svakom položaju ostanite nekoliko ciklusa disanja (tri ili više), ovisno o tome kako se osjećate. Pacijenti s hipertenzivnom vrstom VSD-a trebali bi započeti jogu s opuštanjem (na primjer, s lešom iz leša). Praksa treba da uključuje asane sa nagibima, ali treba biti oprezan da se ne naginjete previše duboko sa njima. Asane sa uvijanjem ležanja i sjedenja će odraditi, poboljšaće stanje kralježnice i probave. S srčanim tipom VSD možete koristiti sve vrste asana, ali morate nadgledati razinu krvnog tlaka i pulsa.
  • Bandhi (mišićno zaključavanje, kompresija određenih mišićnih grupa). Oni dobro stimulišu autonomni nervni sistem i poboljšavaju krvotok unutrašnjih organa. Možete ih koristiti sami ili u kombinaciji s asanama.
  • Pranayama (disanje). Posebno su efikasni kod ljudi koji imaju hipotonični tip VSD-a. Savjetuje im da se fokusiraju na inspiraciju, bučno upijajući zrak u grudi. Pacijenti s hipertenzijom trebali bi se usredotočiti na produženje izdisaja, preporučuje im se Chandra-bhedana pranayama.

Meditativne prakse (promatranje procesa disanja, mantre, vizualizacije) korisne su za VVD, povećavaju otpornost na stres, normaliziraju krvni pritisak i uklanjaju anksioznost.

Dakle, s vegetovaskularnom distonijom možete se baviti gotovo svim sportovima i fizičkim aktivnostima. Možete izabrati aktivnosti za koje duša leži i uživati ​​u svakoj vježbi. Ne zaboravite da budete pažljivi prema svom blagostanju i izbjegavajte neugodne senzacije - ovo je najvažniji princip vježbanja u vegetovaskularnoj distoniji.

Aktivni način života pomoći će ne samo da se izbori s bolešću, već i da diverzificira svakodnevni život, a pozitivne emocije su izvrsna prevencija nervnih i kardiovaskularnih poremećaja.

Indikacije i kontraindikacije za upotrebu

Ovaj lijek sprečava stvaranje ugrušaka u krvi, snižava šećer u krvi, snižava holesterol i sprečava pojavu ateroskleroze.

Nakon ulaska u tijelo, lijek ubrzava aktivnost enzima koji sudjeluju u metabolizmu lipida, pojačava razgradnju lipoproteina niske gustoće.

Lijek je u stanju da smanji opterećenje na jetri, što se obično događa s visokim holesterolom. Takođe usporava proizvodnju lipoproteina vrlo male gustine i za kratko vrijeme čisti njihovo tijelo.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Pored snižavanja lipoproteina niske gustine, povećava i lipoproteine ​​visoke gustine. Takođe sprečava pojavu krvnih ugrušaka, smanjuje zgrušavanje krvi, poboljšava opskrbu srca.

Ima takve indikacije za upotrebu:

  1. Hiperlipoproteinemija svih vrsta.
  2. Hiperlipidemija.
  3. Hipertrigliceridemija.
  4. Poremećen metabolizam lipida.
  5. Rizici od pankreatitisa.
  6. Prekomjerna težina.
  7. Da bi se smanjio intenzitet napada angine.
  8. Pojačana tolerancija na ugljene hidrate.
  9. Dijabetes melitus.
  10. Metabolički sindromi.

Upotreba lijeka je opravdana samo u slučaju neučinkovitosti fizičkih vježbi i posebne prehrane. Može se imenovati samo specijalist. Korištenje lijeka bez znanja liječnika može dovesti do pogoršanja stanja. Uprkos prednostima, lijek ima kontraindikacije. Zabranjeno je uzimati lijekove u slučaju:

  • pojedinačna netolerancija na komponente,
  • primarna bilijarna ciroza,
  • preosjetljivost
  • teške patologije jetre (osim masne degeneracije),
  • ozbiljna bolest bubrega
  • žučna kesica
  • trudnoća i dojenje,
  • manjina.

Kada uzimate druge lijekove paralelno, morate biti pod nadzorom stručnjaka. Fibrate je u stanju pojačati učinak lijekova koji smanjuju koagulaciju krvi, rabdomioza (uništavanje mišićnih stanica) može uzrokovati istodobnu upotrebu sa statinima. U slučaju istodobne primjene drugih lijekova, liječnika o tome treba obavijestiti.

Ako se tijekom razdoblja liječenja zdravstveno stanje pogorša, bolje je kontaktirati medicinsku ustanovu.

Uobičajeni analozi lijeka

Bezafibrat nije jedini lek koji može smanjiti nivo holesterola i sprečiti dijabetičku aterosklerozu.

Ako je potrebno, lijek se može zamijeniti. Lijek ima više od jednog analoga, koji mogu postati zamjena, praktično ne razlikuju se.

U osnovi, ostali lijekovi ove vrste se razlikuju samo u cjenovnom segmentu, a efekat je gotovo identičan.

Analozi uključuju:

  • Bezamidin - košta od 400 rubalja.
  • Besalin - košta od 500 rubalja.
  • Difaterol - košta od 800 rubalja.
  • Zedur - košta od 500 rubalja.
  • Oralipin - košta od 1000 rubalja.
  • Cholestenorm - košta od 580 rubalja.

Cijena lijekova može varirati, ovisno o količini i ljekarni. Da biste kupili većinu ovih lijekova, potreban vam je recept.

Prihvatanje lijeka i njegova zamjena treba utvrditi samo specijalist, inače se situacija može iskomplicirati.

Liječenje ovim lijekovima treba kombinirati sa sportom, pravilnom prehranom i odbacivanjem loših navika jer uništavaju krvne sudove. Učinak metoda bez lijekova pojačaće učinak lijeka na organizam i najvjerovatnije neće biti nuspojava.

Slijedom ovih jednostavnih pravila o zdravstvenim problemima može se zaboraviti. Korisnici su ostavili više od jednog dobrog pregleda učinkovitosti ovih alata.

Informacije o liječenju ateroskleroze navedene su u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Tamburaši najlepše pesme MIX lek za dušu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar