Hipoglikemija tokom trudnoće: razvoj hipoklikemijskog sindroma u trudnica

Inzulin je hormon koji prenosi glukozu ili šećer u krvi iz krvi u ćelije tijela, gdje se on skladišti ili koristi za proizvodnju energije. Tokom trudnoće vaše tijelo proizvodi više inzulina kako bi pomoglo vašoj bebi da raste. Istovremeno, trudnoća vam može učiniti i otpornijom na inzulin. Zbog toga mnoge žene razvijaju dijabetes tokom trudnoće (gestacijski dijabetes).

Iako je visoki šećer u krvi (hiperglikemija) češći tokom trudnoće, promjene u vašem tijelu tokom trudnoće i način na koji reagirate na inzulin također mogu učiniti vaš šećer u krvi opasno niskim. To izaziva stanje zvano hipoglikemija. Čitanje šećera u krvi manje od 60 miligrama po decilitru (mg / dl) smatra se hipoglikemijom. Hipoglikemija tokom trudnoće najčešće je kod žena koje imaju dijabetes.

Trajna hipoglikemija u trudnica bez dijabetesa je rijetka. Razina šećera može pasti prenisko tokom trudnoće kada se dogodi jedan od sljedećih događaja:

  • Ne jedete dovoljno ili prave vrste hrane za stabilizaciju šećera u krvi. Bez obzira koliko ili koliko često jedete, vaše dijete će nastaviti pumpati glukozu iz tijela. Obično vam to nadoknađuje.
  • Vježbate pretjerano koristeći glukozu. Ako vaše tijelo nema dovoljno glukoze ili ga ne napunite određenim ugljikohidratima, možete postati hipoglikemija.
  • Vaše doze lijekova za dijabetes su previše efikasne za snižavanje šećera u krvi i treba ih modificirati. To je najčešći uzrok hipoglikemije tokom trudnoće.

Hipoglikemija i dijabetes

Hipoglikemija se može pojaviti u trudnica bez dijabetesa, ali to se mnogo češće događa kod žena koje uzimaju inzulin. Svaka od sljedećih vrsta dijabetesa povećava rizik od hipoglikemije:

  • dijabetes tipa 1
  • dijabetes tipa 2
  • gestacijski dijabetes

Simptomi hipoglikemije obično se nalaze kod trudnica i ljudi koji nisu trudni. Oni uključuju:

  • mučnina ili povraćanje
  • lakomislenost
  • tresući se
  • otkucaji srca
  • znojenje
  • zabrinutost
  • škakljanje oko usta
  • blijeda koža

Nakon što se poveća nivo šećera u krvi, ovi simptomi nestaju.

Rasprostranjenost

Hipoglikemija tokom trudnoće prilično je česta pojava. Kod žena sa šećernom bolešću vjerovatnije je da će hipoglikemija doživjeti hipoglikemiju nego žene koje nemaju dijabetes. U jednom istraživanju 23 posto žena s dijabetesom tipa 1 imalo je ozbiljan hipoglikemijski napad barem jednom tijekom trudnoće, a mnoge su imale nekoliko. Snažan napad hipoglikemije je da vam šećer u krvi padne toliko opasno da riskirate da izgubite svijest.

U ranijem istraživanju, oko 19-44% trudnica sa dijabetesom svih vrsta ima hipoglikemiju.

Faktori rizika

Hipoglikemija se može pojaviti u bilo kojem trenutku trudnoće. Međutim, neke stvari će povećati rizik. Tu spadaju:

  • Prisutnost dijabetesa. I trudnoća i dijabetes uzrokuju fluktuacije u nivou inzulina. Da biste izbjegli previše ili premalo šećera, morate pažljivo nadzirati i možda ćete trebati prilagoditi lijekove za dijabetes.
  • Budite u prvom tromjesečju. Hipoglikemija je češća tokom prvog tromjesečja, kada mnoge majke mogu osjetiti mučninu i povraćanje. U jednom istraživanju su trudnice sa dijabetesom tipa 1 tri puta češće prijavljivale tešku hipoglikemiju tri puta češće nego prije trudnoće. Najvjerojatnije vrijeme teškog hipoglikemijskog napada je između 8. i 16. tjedna gestacije. Najmanje vjerovatno vrijeme je u drugom tromjesečju.
  • Imati hipoglikemijske napade prije trudnoće.
  • Bolest. Mnoge bolesti uzrokuju nedostatak apetita, a bez adekvatnog ili redovitog unosa hrane možete razviti hipoglikemijske epizode.
  • Pothranjenost. Važno je uzimati dovoljno kalorija tokom trudnoće. Hrana koju jedete također bi trebala biti hranjiva.
Oglašavanje

Dijagnostika

Vaš liječnik će postaviti dijagnozu hipoglikemije na osnovu vaših simptoma i očitavanja glukoze u krvi. Od vas će se možda tražiti da pročitate nekoliko čitanja dnevno i snimite ih. Vaš liječnik može vam propisati komplet za kontrolu šećera u krvi, ili ga možete kupiti na šalteru u ljekarni. Jedan nizak šećer u krvi ne znači da imate trajnu hipoglikemiju.

Liječenje i prevencija

Ako počnete osjećati bilo kakve simptome hipoglikemije:

  • Pronađite sigurno mjesto za sjedenje ili ležanje. Ako vozite, povucite.
  • Jedite ili pijte oko 15 grama ugljenih hidrata. Jednostavni ugljikohidrati obično imaju visok udio šećera. Primjeri su 4 unce voćnog soka (nije dijeta ili pripremljeni šećer), pola limenke obične sode, 4 tablete glukoze i jedna žlica šećera ili meda. Uvijek držite takve stvari kod sebe.
  • Obavestite svog lekara o bilo kakvim hipoglikemijskim epizodama koje imate.

Ako imate dijabetes, liječnik će vam morati prilagoditi lijekove za stabilizaciju šećera u krvi. Retko vam se može dati recept za ono što se naziva glukagon kit. Ovaj komplet će sadržati sintetički oblik hormonskog glukagona i sterilnu štrcaljku. Kada se primenjuje, glukagon će podstaći jetru da oslobodi zalihe glukoze. To sa svoje strane podiže nivo šećera u krvi. Koristi se kao spasilačka terapija od teške hipoglikemije.

Ključ ipak smanjuje rizik od hipoglikemije.

  • Jedite male, česte, uravnotežene obroke da biste održavali šećer u krvi.
  • Brzi ste dok spavate, pa obavezno pijte u krevetu kako biste mogli jesti ako se probudite noću ili prvo što ujutro.
  • Vježbajte, osim ako vam ga nije preporučio ljekar, ali ne prekoračite uobičajeni nivo. Posledice preopterećenja šećerom u krvi mogu trajati i do 24 sata.
Oglašavanje

Komplikacije

Slučajna hipoglikemijska epizoda tokom trudnoće nije vjerovatno štetna za vas ili vašu bebu. Kada je to učestalo, može doći do problema. Mozak je potreban glukoze kako bi mogao primiti poruke od tijela i interpretirati ih.

U teškim slučajevima kod žena s dijabetesom hipoglikemija može dovesti do konvulzija, kome, pa čak i smrti. Vaša beba može imati iste komplikacije ako se rodila s hipoglikemijom ili se razvila ubrzo nakon rođenja.

Perspektive

Hipoglikemija je neobična tokom trudnoće ako nemate dijabetes. Retka ili blaga hipoglikemija obično ne nanosi značajnu štetu majci ili njenoj bebi. Ne postoji pouzdan način da se spriječi hipoglikemija, ali možete umanjiti rizik. Jedite redovno, a ako imate dijabetes, pažljivo pratite nivo šećera u krvi. Prepoznajte znakove hipoglikemije i obavijestite svog ljekara o bilo kakvim napadima.

Zašto trudnice imaju hipoglikemiju?

Tokom trudnoće u organizmu buduće majke opaža se hormonsko restrukturiranje organizma. Zahvaljujući hormonima, u tijelu trudnice se dešavaju sljedeće promjene:

  • Enzimska aktivnost se povećava
  • ubrzavaju se procesi metaboličkih funkcija u tijelu,
  • Poboljšava se aktivnost pankreasa i štitne žlijezde.

Često je odlučujući faktor taj da gušterača proizvodi više inzulina, što može postati faktor u razvoju hipoglikemije.

Često se u prva tri meseca rođenja deteta žena zabrine zbog toksikoze. S ozbiljnim simptomima moguće je povraćanje i kao rezultat toga dehidracija, nedostatak hranjivih sastojaka, uključujući smanjenje glukoze u plazmi i pojavu hipoglikemije.

Hipoglikemija se može pojaviti kod žene tijekom trudnoće, ako se odluči smršaviti dijetom koja sadrži niske udjele ugljikohidrata. Tijelu je potrebna veća količina hranjivih sastojaka da bi se dijete nosilo, pa je potrebno pravilno konzumirati hranu, uz konsultaciju sa ljekarom.

Kod pacijenta s dijabetesom tipa 1 koji koristi inzulin, može doći do hipoglikemije kada nedostaje hranjivih sastojaka, prekomjernog inzulina ili ako se nutritivni sustav i liječenje bolesti ne prate pravilno. Otprilike isti razlozi mogu biti s predoziranjem sredstava za snižavanje glukoze u plazmi za dijabetes tipa 2.

Najčešće se stanje hipoglikemije tokom trudnoće razvija u 16-17 nedelja. U prva tri meseca trudnoće beba se intenzivno razvija, pa stoga svako odstupanje od norme može uticati na dobrobit žene.

Značajke hipoglikemije

Kad se količina glukoze u plazmi smanji, nastaje neravnoteža različitih procesa. Priroda ovih poremećaja ovisit će o nivou stanja.

  • u laganom obliku
  • u teškim
  • u kritičnoj - hipoglikemijskoj komi.

Stanje se može pojaviti iznenada ili postepeno. Ovisi o tome kako brzo pada šećer u krvi.

U početku se reakcija opaža u stanicama mozga, jer su one najosjetljivije na razinu šećera.

Šećer energizira moždane ćelije. Mozak signalizira nadbubrežne žlezde proizvode adrenalin. Zbog toga se djelomično nakupljeni glikogen pretvara u šećer koji za kratko vrijeme pomaže tijelu.

Slična se metoda ne može više puta koristiti, jer količina glikogena ima svoje granice. Ako se ništa ne učini kako bi se stabilizirala količina šećera u krvi, tada će se stanje opet pogoršati.

  1. pojačana glad,
  2. vrtoglavica
  3. osećaj anksioznosti
  4. glavobolja
  5. mišićni drhtaj
  6. blijeda koža
  7. aritmija,
  8. povećana brzina otkucaja srca
  9. visok krvni pritisak
  10. može doći do komplikacija, gubitka svijesti i iznenadnog kardiovaskularnog zatajenja.

Tokom gestacije hipoglikemija predstavlja rizik za plod, koji istovremeno ne dobija potrebnu ishranu, a njegov razvoj je poremećen. S naglim padom glukoze ili brzim skokom krvnog pritiska, fetus može umrijeti.

I dalje je važno pitanje da li je dijabetes naslijeđen, a također ga ne treba zanemariti.

Posledice hipoglikemije u trudnoći

Hipoglikemija šteti i ženi i njenom plodu. Budući da žena ima kršenje dovoda krvi u glavnu mrežnicu, postaje gore s pamćenjem i razmišljanjem. Pored toga, žena u tom slučaju može razviti dijabetes na kraju trudnoće.

Za nerođeno dijete stanje hipoglikemije može ugroziti sljedećim rezultatom:

  • beba se može roditi s nerazvijenošću, odnosno s oštećenim funkcioniranjem nervnog sistema, funkcijom srčanog mišića ili s različitim odstupanjima anatomskih obilježja,
  • postoji makrosomija fetusa, kada se težina može uvelike povećati, u kojem slučaju će biti carskog reza
  • hipoglikemija može prouzrokovati polihidramnije,
  • kršenje funkcije posteljice,
  • prijetnja pobačaja.

Glavna stvar koju treba zapamtiti: kako biste započeli potrebnu terapiju i uklonili neželjene komplikacije, potrebno je utvrditi da li žena ima hipoglikemiju prije trudnoće, odnosno vrijedi li započeti liječenje dijabetesa tijekom trudnoće.

U prvoj opciji postoji šansa da se spriječi vjerojatnost pojave dijabetesa kod djeteta.

Metode za sprečavanje hipoglikemije tokom trudnoće

Da bi se izbjegle nepoželjne komplikacije, trudnicu koja boluje od dijabetesa treba registrirati na samom početku trudnoće kod endokrinologa i ginekologa kako bi mogla redovito biti pregledana.

Da bi zaštitila plod, trudnica bi trebala svakodnevno lično nadzirati nivo glukoze u krvi. Da biste to učinili, koristite glukometar, na primjer, satelitski ekspres ili test trake.

Tipičan šećer u krvi na glavi je 3,5-5,5 mmol / L, nakon obroka biće 5,5-7,3 mmol / L. U različitim periodima rođenja djeteta prisutnost šećera može varirati, liječnik kontroliše indikator.

Ako trudnica ima napad hipoglikemije, dok oseća osećaj slabosti, vrtoglavicu, palpitacije, šećer u krvi manju od 3,0 mmol / l, tada ženi treba prva pomoć:

  1. Ako dođe do jakog povraćanja, konvulzija, pacijenta bez svijesti, 1 mg glukagona treba hitno davati intramuskularno. Ovaj alat uvijek mora biti pri ruci.
  2. Ako trudnica uspije piti, možete joj dati da pije 0,5 šalica soka od jabuka, naranče ili grožđa. Preporučuje se da joj dajete 10 g 5% -tne otopine glukoze. Ne bi trebali jesti mlijeko, voće i onu hranu koja sadrži vlakna, proteine ​​i sporo probavljive ugljikohidrate, jer se glukoza ne stvara brzo. Odgoda vremena može povećati stanje hipoglikemije.
  3. Sadržaj glukoze mora se pratiti svakih 15 minuta dok ne postane normalan. Sve dok postoje znakovi hipoglikemije, trudnicu ne treba ostavljati bez nadzora ljekara ili rodbine, potrebno je i dalje davati sok u malim dijelovima.

Liječenje hipoglikemije tokom trudnoće

Liječenje hipoglikemije treba provoditi ovisno o tome u kakvom je stanju pacijent.

Ako žena ima oštar hipoglikemijski napad i razina glukoze joj je manja od 3,0 mmol / L, tada joj je potrebna hitna medicinska pomoć, glukagon i deset grama pet postotne otopine glukoze.

Prije dolaska hitne pomoći kući, ženi s napadom može se dati pola šalice slatkog čaja ili domaćeg soka od jabuka, naranče ili grožđa. U tom slučaju mora se mjeriti nivo šećera u njenoj krvi svakih deset minuta. Ostaviti je na miru također nije preporučljivo, jer ako se stanje pogorša, trudnica neće moći samostalno pomoći sebi i djetetu.

Ako pacijentica počne povraćati ili se onesvijesti, tada joj treba uvesti otopinu glukagona intramuskularno (10 mg) što je prije moguće. Ako se takvi napadi često dešavaju, tada je neophodno da žena uvijek ima pri ruci gotov lijek.

Uz dijabetes koji ovisi o insulinu, važno je uzimati dvije injekcije inzulina dnevno za održavanje normalne razine šećera.

Ovim napadom ne smijete piti mlijeko, jesti voće i proizvode koji sadrže bjelančevine, vlakna i sporo probavljive ugljikohidrate, jer se glukoza iz njih neće brzo stvoriti.

Ako se nakon sat i pol razine šećera u krvi ne normaliziraju, ali nastave padati, trudnica će hitno morati biti hospitalizirana gdje će joj se dati intravenska glukoza.

Prevencija

Da bi se spriječio razvoj ovog stanja, trudnica se treba pridržavati takvih pravila:

Redovito se testirajte (šećer u krvi)
  • ovo će vam omogućiti da kontrolišete ovaj indikator i primijetite njegove promjene u vremenu,
  • preporučljivo je dati urin i provjeriti broj proteina.
Ljekari posjećujuOd prvih tjedana trudnoće, prijavite se ne samo kod ginekologa, što se podrazumijeva, već i kod endokrinologa.
Pridržavajte se posebne prehrane, koju će propisati posmatrački ljekar
  • to bi trebalo biti uravnoteženo i pojedinačno pogodno za svaku ženu,
  • pored toga, ako trudnica nema dijabetes, tada još treba pažljivo pratiti svoju prehranu,
  • najbolje je jesti povrće, voće, žitarice i kiselo-mliječne proizvode,
  • osim toga, važno je znati da konzumirane porcije trebaju biti srednje veličine, a obroci trebaju biti redoviti.
Izbjegavajte stres i živčane poremećajeOni mogu narušiti ne samo opće stanje žene, već utiču i na ogrtač hormonskog sistema.
Ako je buduća majka već duže vrijeme patila od dijabetesa i često ima skokove u pokazateljima šećera
  • morate dnevno kupovati visokokvalitetni glukometr i mjeriti krv za šećer (s naglim pogoršanjem stanja, to se može učiniti i nekoliko puta dnevno),
  • prateće lijekove koji neće naštetiti zdravlju i razvoju nerođene bebe treba pripisati ženi,
  • treba ih piti strogo prema uputama, ne prekoračujući dozu.

Drugi važan uređaj koji bi trudnici uvijek trebao biti pri ruci jesu test trake za mjerenje šećera u krvi. Njihova prednost je što mogu tačno i brzo utvrditi sve promjene šećera, čak i deset minuta nakon jela.

Posljedice

Hipoglikemija u trudnica javlja se, u pravilu, u sedamnaestoj sedmici trudnoće. Ovo je upravo vrijeme kada se dijete najintenzivnije razvija, tako da bilo kakve smetnje u radu majčinog tijela mogu utjecati ne samo na njegovo dobrobit, već i na život nerođenog djeteta.

Najčešće, hipoglikemija tokom trudnoće dovodi do sljedećih posljedica:

Kršenje cirkulacije buduće majke u glavnoj mrežnici je poremećenoTo dovodi do činjenice da se njezino pamćenje pogoršava, vid i mišljenje počinju usporavati. Takva je žena možda loše orijentirana i ne razumije u potpunosti što se događa oko nje. Pored toga, kod hipoglikemije moguće je kršenje pokretljivosti i otkucaja srca.
Trudnica može pogoršati oblik dijabetesa, što će dovesti do ubrzanja njegovog razvojaTakođe, žena može da razvije hronični umor zbog velikog nedostatka korisnih elemenata i energije.
Rizik od pobačaja naglo se povećava nakon neblagovremene pomoći u sljedećem napaduTo je zbog činjenice da posteljica s hipoglikemijom dramatično gubi zaštitne funkcije za bebu.
Beba čija je majka često patila od hipoglikemijskih napadaja može se roditi nerazvijenaNjegovo tijelo neće uvijek dobiti potrebne hranjive tvari, uključujući glukozu.
Kod djeteta mogu biti narušene glavne tjelesne funkcije, poput respiratornog ili krvožilnog sistema.Takođe, može doći do poremećaja u sitnim motoričkim sposobnostima, radom srca ili nervnom sistemu. Vrlo rijetko, ali svi su slučajevi kada se dijete rodi s očiglednim patologijama ili abnormalnostima u anatomskoj strukturi tijela.
U plodu se može razviti makrosomija, odnosno njegova težina može biti prevelikaTo ne prijeti općem stanju i zdravlju majke, međutim u tom slučaju će morati na carski rez.
Dijete u takvim razvojnim uvjetima pati od hronične hipoksijeTakođe bi mogao umreti u materici.

Uz to, ako su u vrijeme začeća oba roditelja oboljela od dijabetesa, tada i nerođeno dijete ima veliki rizik da će se roditi s ovom bolešću.

Učestalost prenošenja ove bolesti s majke na dijete gotovo je devedeset i pet posto. Da bi što više zaštitila dijete od dijabetesa, buduća majka mora slijediti sve upute liječnika promatrajući je od prvih tjedana trudnoće.

Bolničko lečenje ili takozvani boravak na „očuvanju“ neće biti suvišni.

Opis uzroka reaktivne hipoglikemije možete pronaći ovdje.

O simptomima hipoglikemije govorit ćemo u ovom članku.

Vrlo je važno zapamtiti da, da biste uspješno uklonili hipoglikemiju, morate tačno znati da li je bila žena prije trudnoće ili je li se razvila na svojoj pozadini. Ovo će pomoći odabrati ispravne metode liječenja i pomoći ne samo trudnici, već i bebi.

Šta možeš učiniti

Liječenje hipoglikemije prvenstveno je usmjereno na smanjenje simptoma bolesti i može se provesti kako uz primjenu lijekova, tako i bez upotrebe, uz blagu manifestaciju bolesti.

Dakle, sa hipoglikemijom prvog stadija održavanje normalne razine šećera u krvi postiže se uravnoteženom prehranom, koja uključuje hranu koja sadrži ugljene hidrate, poput slatkog čaja.

Manifestacija bolesti u drugom stadiju zahtijeva neposredan unos proizvoda sa probavljivim ugljikohidratima, poput džema ili kompota. U pravilu je blagovremenom normalizacijom razine šećera u krvi moguće izbjeći odlazak liječniku.

Važno je razumjeti da jede hranu poput sladoleda, kolača itd. ako na bolje utječu na tijelo, s velikim sadržajem šećera, ti proizvodi sadrže masti koje usporavaju apsorpciju ugljikohidrata.

Šta radi ljekar

U trećem stadijumu bolesti potrebno je konsultirati ljekare da se pruži efikasna hitna pomoć, koja se sastoji u intravenskoj primjeni otopine glukoze u cilju sprečavanja moždanog edema. U isto vrijeme, u ovoj fazi, trudnica se hospitalizira radi praćenja efekata hipoglikemije i prilagođavanja stanja krvi.

Ostavite Svoj Komentar