Vazilip, ruski analozi lijekova s ​​cijenama i recenzijama

- primarna hiperholesterolemija tipa IIa i IIb, uključujući poligenu hiperholesterolemiju, heteroroznu nasljednu hiperholesterolemiju i miješanu hiperlipidemiju. Lijek se koristi kao monoterapija u slučajevima kada dijeta i druge metode liječenja nisu bile dovoljne.

- smanjenje kardiovaskularne smrtnosti i morbiditeta kod pacijenata s kliničkim manifestacijama aterosklerotske kardiovaskularne bolesti ili dijabetesa, s normalnom ili povišenom razinom kolesterola i kao dodatna mjera za ispravljanje drugih faktora rizika i kardioprotektivne terapije.

Rasprava o lijeku Vasilip u zapisima majki

. Tformin poboljšava fibrinolitička svojstva krvi suzbijanjem inhibitora aktivatora plazminogena tipa tkiva. "G je rekao da bi se holesterol trebao smanjiti. Ako se ne smanji, onda Vasilip. Imam i ja puno krvi - hemoglobin-154. Već imam kilograme.

. Oksilik kompleks, on ne značajno smanjuje, ali imate priliku probati l-tiroksin Metformin vam je propisan za ubrzavanje metabolizma ugljikohidrata i iskorištavanja glukoze, vaše riječi o Vasilipu potvrda su toga, ti lijekovi sami po sebi nisu povezani - ovo je bilo osobno iskustvo. Ni Vasilip mi nije pomogao - pio sam Roxer 3 mjeseca. Takav set koksa, u obliku preja, janina i diana, jednostavno vam uništava jajnike, ali ne utječu na visoki LH, mada prolaktin za vas u redu, a to mnogo znači)) ) Utrozhestan se treba piti stalno i po potrebi ga ne prestajati jedan, a ne dva. Vitamini su stalno u prvoj fazi glutaminske kiseline tri puta dnevno na tableti od 5 do 15 DC + folija + jod, a od 16 do 2.

2. Kontraindikacije

Prema uputama, Vasilip je kontraindiciran u:

  • razne bolesti jetre u aktivnoj fazi,
  • povećana aktivnost jetrenih transaminaza nepoznatog porijekla,
  • istodobna upotreba vasilipa i inhibitora,
  • preosjetljivost na komponente koje čine lijek,
  • trudnoća.

Savjetuje se oprez upotreba lijeka u sljedećim slučajevima:

  • u povijesti bolesti jetre u prošlosti,
  • s teškim kršenjima endokrinog sistema,
  • s metaboličkim poremećajima
  • sa teškim infekcijama, na primjer, sepsom,
  • sa arterijskom hipotenzijom (pritisak iznad utvrđene norme),
  • s povredama i modricama različitog porijekla,
  • s nekontroliranim oblikom epilepsije,
  • s miopatijom (takozvana hronična, neprestano progresivna bolest mišića kod koje je poremećen metabolizam u mišićnim tkivima),
  • tokom hirurških intervencija,
  • uz zloupotrebu alkoholnih pića.

3. Nuspojave

Vasilip je u stanju izvršiti neželjene efekte na ljudsko tijelo, od kojih su najčešći:

Povrede probavnog sistema Povraćanje, mučnina, bolovi u trbuhu, gastralgija, proliv ili zatvor, nadimanje, kao i uobičajeni hepatitis, žutica zbog povećanih transaminaza jetre, u rijetkim slučajevima se može naći pankreatitis.
Odstupanja u nervnom sistemuVrtoglavica (statistički vrlo česta), nesanica, glavobolja, parestezija, grčevi, zamagljen vid, neuropatija i poremećaj ukusa
Poremećaji mišićno-koštanog sistemaMijalgija, miopatija, miastenija gravis, u retkim slučajevima može se javiti rabdomioliza.
Alergijske reakcije i poremećaji imunog sistema Sindrom sličan lupusu, angioedem, vaskulitis, povećana ESR, urtikarija, artritis, osip na koži, alopecija.

Anemija, akutno zatajenje bubrega, palpitacije, smanjena seksualna funkcija su rijetki.

4. Način primjene lijeka

Vasilip se uzima oralno, a doza se može postaviti ovisno o indikacijama i stupnju bolesti od 5 do 80 mg (maksimalna doza lijeka koristi se za liječenje teške hiperholesterolemije ili u slučaju visokog rizika od komplikacija u koordiniranom radu kardiovaskularnog sustava.

Trajanje prijema pojedinačno propisuje lekar. Klasična doza je 10 mg pojedinačne dnevne doze, a prema posebnim indikacijama ta se doza povećava 2-8 puta.

Promijenite dozu lijeka ne više od 1 puta mjesečno.

5. Interakcije lijekova

  1. Ovaj lijek može da pojača efekat indirektnih antikoagulansa, koji mogu pokrenuti krvarenje.
  2. Povećava koncentraciju Digoksina u krvi, pa stoga pacijenti s takvom terapijom moraju biti pod nadzorom ljekara.

Istodobna primjena s citostaticima i antifungalnim agensima (Ketokonazol, Itrakonazol), fibratima, visokim dozama nikotinske kiseline, imunosupresivima, inhibitorima proteaze značajno povećava rizik od mogućeg razvoja rabdomiolize.

  • Lijekovi Kolestipol i Kolesteramin smanjuju bioraspoloživost Wazilip-a, pa je uzimanje simvastatina moguće 4-5 sati nakon upotrebe ovih lijekova.
  • Vasilip u kombinaciji sa ciklosporinom, nefazodonom, klaritromicinom može uzrokovati razvoj rabdomiolize, što dovodi do zatajenja bubrega.

    Takve komplikacije mogu se pojaviti u kombinaciji početnog lijeka s Amiodaronom ili Verapamilom u visokim dozama.

  • Kombinacija Vasilipa i Warfarina pojačava antikoagulacijska svojstva Warfarina, dok postoji mogućnost hemoragičnih komplikacija.
  • 6. Predoziranje

    Postoje slučajevi prekoračenja doze Vasilipa, međutim oni nisu prouzrokovali ozbiljne posljedice i ozbiljne prekršaje. Uprkos tome, u slučaju predoziranja lijekom potrebno je uzimati enterosorbense i ispirati želudac, a preporučuje se praćenje tjelesnih sistema, posebno za bubrege i jetru.

    7. Obrazac za puštanje i rok trajanja

    Lijek proizvodi farmaceutska industrija u obliku tableta koje su izvana filmski obložene.

    Jedna tableta može biti različitih doza - 10 mg, 20 mg, 40 mg.

    U pakovanju - 14 ili 28 komada.

    Rok trajanja Vasilipa je 3 godine.

    Popularni analozi lijeku Vasilip:

    U ljekarničkoj mreži lijek se prodaje po sljedećim cijenama (ovisno o dozi):

    • u Rusiji - od 328 do 587 rubalja,
    • u Ukrajini - od 82 do 148 grivna.

    Pacijenti koji su uzimali ovaj lijek primijetili su smanjenje holesterola u krvi, poboljšanje općeg stanja i produženo djelovanje lijeka.

    Međutim, to ukazuje na manifestaciju nepoželjnih nuspojava koje nestaju nakon prestanka uzimanja Wazilip-a. Možete detaljno pročitati recenzije pacijenata koji su koristili Vazilip na kraju članka.

    11. Posebna uputstva

    1. Prije nego što započnete liječenje Vazilipom, morate provesti laboratorijsko istraživanje pokazatelja jetrene funkcije i daljnje praćenje aktivnosti jetrenih transaminaza svakih 1,5-2 mjeseca. Pacijenti koji svakodnevno primaju simvastatin u maksimalnoj dozi (80 mg) često se prate zbog rada jetre - jednom u tri mjeseca. Sa povećanjem aktivnosti transaminaza, terapija Vasilipom se otkazuje.
    2. Bolesnici s miastenijom gravisom, mijalgijom ili s izrazito povećanom aktivnošću terapije CPK-om s predmetnim lijekom se zaustavljaju.
    3. Simvastatin se ne preporučuje ako postoji rizik od rabdomiolize ili zatajenja bubrega (usled arterijske hipotenzije, teške akutne infekcije, teških poremećaja metabolizma, povreda).
    4. Komponente Vasilipa nepovoljno djeluju na razvoj fetusa, stoga je potrebno isključiti lijek za liječenje trudnica. Ako tijekom trudnoće Vazilipom dođe do trudnoće, tada se lijek prekida.
    5. Lijek je efikasan i u monoterapiji i u kombinaciji sa sekvestrantima žučnih kiselina.
    6. Neophodan uvjet za terapiju Vasilipom je da je pacijent na dijeti protiv holesterola.
    7. Ako se propusti trenutna doza, sljedeću dozu lijeka trebate uzeti što je prije moguće bez udvostručenja.
    8. U slučaju neobjašnjivih bolova u mišićima, pacijentu se preporučuje hitna konsultacija s liječnikom.

    Farmakološko djelovanje lijeka

    Aktivna tvar Vasilipa ima učinak na smanjenje lipida i snižava holesterol u krvnoj plazmi. Lijek je efikasan kod koronarne bolesti srca, jer smanjuje rizik od infarkta miokarda. Terapeutski učinak primjene vasilipa razvija se u razdoblju od dvije sedmice, a maksimum se javlja nakon mjesec dana svakodnevne primjene.

    Uz to, Vasilip, prema pregledu, ima i antiaterosklerotski učinak, utičući na komponente krvi i stijenke krvnih žila.

    U kom obliku se proizvodi

    Vasilip je dostupan u obliku bijelih filmom obloženih tableta koje sadrže 10, 20 i 40 mg aktivne tvari simvastatin. 7 tableta u blisteru.

    Ako je potrebno, lijek se može zamijeniti jednim od analoga Vazilip - simplacor, avestatin, holvasim, aterostat, simvakard, actalipid, zokor, simgal, vasilip, zorstat, aries, simvor, simvagheksal, simvalimit, simvastatin, simlo, sincard ili zovatin.

    Kad ne možete imenovati

    Prema uputstvu, Vasilip je kontraindiciran za upotrebu sa:

    • Bolesti jetre u aktivnoj fazi kao i uporno povećanje aktivnosti jetrenih transaminaza nepoznate etiologije,
    • Istodobna primena sa inhibitorima izoenzima CYP3A4, uključujući eritromicin, itrakonazol, klaritromicin, ketokonazol, inhibitore HIV proteaze, nefazodon i telitromicin,
    • Preosjetljivost na komponente Vasilipa.

    Također se lijek, poput Vazilip analoga, ne smije primjenjivati ​​u trudnoći, mlađoj od 18 godina, u vrijeme dojenja, tijekom planiranja trudnoće ili ako se sumnja.

    Vasilip se s oprezom koristi u:

    • Istorija bolesti jetre,
    • Teški endokrini i metabolički poremećaji,
    • Teške akutne infekcije, uključujući sepsu,
    • Arterijska hipotenzija,
    • Ozljede
    • Nekontrolisana epilepsija,
    • Miopatija
    • Opsežne hirurške intervencije,
    • Zlouporaba alkohola, posebno prije početka terapije,
    • Manjak laktaze
    • Teške neravnoteže elektrolita,
    • Galaktosemija ili sindrom malapsorpcije glukoze i galaktoze,
    • Istovremena primjena s ciklosporinom, fenofibratom, gemfibrozinom, verapamilom, nikotinskom kiselinom, amiodaronom, diltiazemom i sokom od grejpa.

    Način primjene vasilipa

    Prema uputama, Vasilip se uzima oralno jednom uvečer, doza ovisno o bolesti može varirati od 5 mg do maksimalno 80 mg, a uzima se samo s teškom hiperholesterolemijom ili velikim rizikom od kardiovaskularnih komplikacija. Trajanje primjene vasilipa pojedinačno odredi lekar.

    Obično se u liječenju hiperholesterolemije uzima Vasilip 10 mg jednom, a prema indikacijama terapijska doza se može povećati 2 ili 4 puta. Prema pregledima, Vasilip je efikasan dok poštuje standardnu ​​dijetu s hipokosterolom tokom perioda liječenja.

    Uz homozigotnu nasljednu hiperholesterolemiju, Vasilip se propisuje 40 mg jednom navečer ili 80 mg lijeka, podijeljeno u 3 doze, u kombinaciji sa drugom hipolipidemijskom terapijom.

    Uz visoki rizik razvoja koronarne srčane bolesti, Vasilip se uzima 20-40 mg dnevno prema uputama. Dozu lijeka možete mijenjati ne više od jednom mjesečno.

    Prema pregledima, Vasilip je efikasan i u monoterapiji i u kombinaciji s kolestiraminom, amiodaronom, kolestipolom, gemfibrozilom, ciklosporinom i drugim fibratima ili nikotinskom kiselinom.

    Prilikom upotrebe Vasilipa ne preporučuje se konzumiranje veće količine (više od 1 litre) soka od grejpa.

    Nuspojave vasilipa

    Prema recenzijama, Vasilip ne vodi često razvoju nuspojava, koji se manifestuju kao:

    • Pankreatitis, bol u trbuhu, zatvor, mučnina, nadimanje, žutica, dispepsija, povraćanje, proliv i hepatitis,
    • Parestezija, periferna neuropatija, zamagljen vid, konvulzije, vrtoglavica, astenija, glavobolja, nesanica i povreda ukusa,
    • Rabdomioliza, miopatija, grčevi mišića i mijalgija,
    • Kožni osip, alopecija i pruritus,
    • Artritis, sindrom sličan lupusu, eozinofilija, jaka slabost, angioedem, dermatomiozitis, groznica, povišen ESR, urtikarija, polimijalgijski reumatizam, vaskulitis, trombocitopenija, artralgija, fotosenzibilnost, crvenilo lica i otežano disanje,
    • Akutno zatajenje bubrega, palpitacije, anemija i smanjena potencija.

    Vasilip - Recenzije o Vasilipu - Cijena Vasilipa

    Vasilip je još jedan lijek iz grupe statina, odnosno lijekova koji mogu sniziti holesterol u krvi čovjeka. Izrađuje se na bazi simvastatina - supstance koja se dobija iz prirodnih sirovina (gljiva).

    Kao slične pripravke može se spomenuti, na primjer, Atoris, koji se temelji na atorvastatinu - sintetičkoj tvari. Učinak vasilip-a postaje uočljiv (tokom laboratorijske kontrole krvi) dve nedelje nakon početka lečenja. Maksimalni učinak lijeka uočava se nakon mjesec dana - mjesec i po.

    Koliko je uspješno smanjena koncentracija holesterola i ostalih masti (triglicerida i tako dalje), potrebno je povremeno provjeravati davanjem krvi „za biohemiju“. Indikacije za imenovanje Vasilipa mogu biti i stečeni i nasljedni oblici hiperholesterolemije.

    Pored toga, prevencijom i liječenjem ateroskleroze, koronarne srčane bolesti i drugih vaskularnih poremećaja praćenih velikom količinom masti u krvi mogu i trebaju biti podržani uz upotrebu ovog lijeka.

    Vasilip je dostupan u obliku tableta. Vrlo važna shema za postepeni odabir doze, koja je opisana uputom o lijeku. Počevši od minimalne doze Vazilip-a, doktor bi trebao neprestano nadzirati metaboličko stanje pacijenta i vršiti promjene u imenovanju (povećavati dozu) ne više od jednom mjesečno.

    Paralelno s tim, pacijent se mora pridržavati posebne prehrane, inače će terapija statinom jednostavno izgubiti smisao.

    Liječnik koji propisuje Vasilip također bi trebao pažljivo procijeniti pacijentovo zdravlje jetre i bubrega, saznati koje lijekove uzima, kakav je njegov stil života ... Drugim riječima, statini, iako mogu radikalno promijeniti stanje kolesterola, trebaju se propisati s velikom pažnjom. Odgovorno provjeravajući njihov učinak tokom vremena.

    Vasilip je kontraindiciran kod bolesti bubrega, jetre, pojedinačne netolerancije, trudnoće i dojenja, djece i adolescenata. Ako dama koristi ovaj lijek, trebala bi se pažljivo zaštititi od neplanirane trudnoće. Ako pacijent planira začeti dijete, ona ne smije uzimati Vasilip.

    Nuspojave vasilipa

    Uz pravilnu upotrebu lijeka, pravovremeno praćenje stanja krvi i funkcioniranja glavnih tjelesnih sistema, manifestacija neželjenih simptoma opisuje se kao "rijetka" (to je jedan slučaj na tisuću do deset hiljada slučajeva terapije Vasilipom).

    Može biti pogođena probava, nervni sistem, mišići. Na primjer, opisani su slučajevi disfunkcije jetre, glavobolje, bolova u mišićima, grčeva i tako dalje.

    Alergijske manifestacije mogu biti različite - od blagih osipa do sindroma jake intolerancije na lijek.

    Vasilip tablete: indikacije za upotrebu, pregledi pacijenata

    Vasilip je lijek koji pripada grupi za snižavanje lipida.Glavno značenje njegovog djelovanja je u tome što je usmjereno na smanjenje razine lipida (masti) u krvi. Vasilip je dostupan u obliku bijelih tableta u filmskoj membrani, okrugle, blago konveksne sa obje strane.

    Glavni aktivni sastojak ovog sredstva je simvastatin. Sadrži i dodatne tvari kao što su laktoza monohidrat, preželatinizirani škrob, bezvodna limunska kiselina, vitamin C, kukuruzni škrob, magnezijev stearat i mikrokristalna celuloza. Sama ljuska tablete sastoji se od talka, propilen glikola, hipromeloze i titanijum-dioksida.

    Doziranje lijeka je dvije vrste - 20 i 40 mg svaka.

    Mehanizam djelovanja vasilipa

    Budući da Vasilip pripada lijekovima za snižavanje lipida, njegov mehanizam djelovanja je prikladan. Prije svega, vasilip smanjuje koncentraciju ukupnog kolesterola u krvi. Postoje dve vrste holesterola - „loš“ i „dobar“. "Loši" su lipoproteini niske gustine, a "dobri" lipoproteini velike gustine.

    Vasilip ima uticaj na početni stadijum stvaranja holesterola. Uključuje konverziju HMG-CoA (hidroksimetilglutarilni koenzim A) u mevalonsku kiselinu. Ova transformacija nastaje pod utjecajem enzima HMG-CoAreduktaze.

    Vasilip ima depresivni učinak na ovaj enzim, zbog čega se holesterol jednostavno ne formira. Lek utiče i na holesterol, koji se već nalazi u tijelu.

    Ona smanjuje količinu holesterola povezanog lipoproteinima niske gustine, a takođe smanjuje koncentraciju triglicerida.

    Upravo su te tvari lipidne prirode odgovorne za stvaranje aterosklerotskih plakova u lumenu arterija. Ali lijek povećava količinu "dobrog" kolesterola - povezanog lipoproteina visoke gustoće. Nivo apolipoproteina B, posebnog nosača proteina zaduženog za transport holesterola po tijelu, takođe je smanjen.

    Pored smanjenja razine određenih vrsta lipida, glavna aktivna supstanca Vasilipa utječe na vaskularni zid i samu krv.

    Elementi krvi, poput makrofaga, koji igraju vodeću ulogu u stvaranju naslaga holesterola, inhibiraju se lijekom, a sami plakovi se uništavaju.

    Također, prilično je primjetno smanjena sinteza tvari nazvanih izoprenoidi, koji su odgovorni za rast stanica mišićne membrane žila, zbog čega se stijenke žila ne zadebljavaju, a njihov se lumen ne sužava. A osim toga, Vasilip dobro krši krvne žile i poboljšava protok krvi.

    Značajke farmakokinetike vasilipa

    Vasilip se guta. Vrlo se dobro apsorbuje kroz zid tankog creva.

    Maksimalna koncentracija lijeka opaža se jedan do dva sata nakon njegove primjene, ali nakon 12 sati smanjuje se na 10%. Lijek se može uzimati s hranom, to neće utjecati na njegovo djelovanje.

    Takođe, ne nakuplja se u organizmu kod duže upotrebe. Lijek se veoma čvrsto vezuje za proteine ​​u krvi, gotovo 100%.

    Vasilip se pretvara u aktivni spoj u jetri. To jedinjenje naziva se beta hidroksi kiselina. Njegovo izlučivanje (eliminacija) vrši se kroz debelo crevo. Lijek se izlučuje u obliku metabolita (proizvodi pretvorbe).

    Mali njegov dio izlučuje se bubrezima, ali neaktivni oblik spoja odlazi preko bubrega.

    Indikacije i kontraindikacije za upotrebu

    Ljekari često propisuju vasilip za bolest kao što je ateroskleroza. Takođe je vrlo čest za primarnu hiperholesterolemiju ili mešovitu dispidemiju (kršenje odnosa različitih krvnih lipida) u kombinaciji s redovitom fizičkom aktivnošću, gubitkom težine, uspostavljenom režimom ishrane ili u nedostatku dejstva drugih lekova.

    Drugi pokazatelj je homozigotna nasljedna hiperholesterolemija. Prirodno, paralelno, treba slijediti prehranu i unos drugih anti-aterosklerotskih lijekova.

    Vasilip se propisuje i za prevenciju bolesti kardiovaskularnog sistema s postojećom aterosklerozom ili dijabetesom, jer postoji visoki rizik od srčanih udara, šloga i različitih vaskularnih patologija.

    I posljednji je jednostavno povišeni kolesterol u odsustvu bilo kakvih kliničkih manifestacija.

    Vasilip je kontraindiciran u uvjetima kao što su:

    • bolest jetre u akutnom stadiju ili u aktivnom obliku,
    • dugotrajno povećanje jetrenih enzima bez utvrđenog razloga,
    • trudnoća i dojenje,
    • maloljetna godina
    • alergijske reakcije na simvastatin ili bilo koje druge komponente lijeka.

    Posebnu pažnju treba obratiti na one pacijente koji imaju sljedeće bolesti ili neka specifična stanja:

    1. Uz pretjerano pijenje.
    2. U prisustvu bolesti koje utječu na jetru.
    3. Prisutnost neravnoteže elektrolita u tijelu.
    4. Značajna kršenja endokrinog sustava i metabolizma.
    5. Konstantno snižen pritisak (hipotenzija).
    6. Septičke lezije tijela.
    7. Bolesti mišićnog sistema.
    8. Neliječena epilepsija.
    9. Velika operativna ili traumatična povreda.
    10. Nedostatak laktaze, enzima koji razgrađuje laktozu (mliječni šećer).
    11. Kršenje procesa apsorpcije laktoze.

    Upute za upotrebu lijeka

    Prije bilo kakve uporabe lijeka, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom o tome kako ga piti pravilno i upoznati se sa napomenom. Standardni režim liječenja je uzimanje jedne ili više tableta jednom dnevno prije spavanja.

    Lijek se preporučuje uzimati noću, jer noću se vrši sinteza najveće količine holesterola, a efekat lijeka postaje sve izraženiji. Obično započnite s dozom od 10 mg. Najveća dopuštena doza je 80 mg dnevno.

    Propisan je pacijentima sa uznapredovalim oblicima bolesti, kao i visok rizik od komplikacija iz srca i krvnih sudova. Potrebna doza u većini slučajeva se bira u roku od mjesec dana.

    Trajanje tečaja liječenja za svakog pacijenta odvojeno bira njegov liječnik.

    Treba imati na umu da pacijent prilikom uzimanja Wazilippa pojedinačno ima dijetu koju se mora pridržavati. U nekim slučajevima su propisani i drugi lijekovi za smanjenje lipida.

    Za bolesnike s bolešću poput hiperholesterolemije, liječenje započinje dozom od 10 mg, ali čak se može povećati i na 40 mg da bi se postigao izraženiji učinak.

    Za nasljedni oblik ove bolesti Vazilip je podijeljen u tri puta ako je propisana maksimalna doza (80 mg), ili je 40 mg lijeka propisano jednom dnevno prije spavanja.

    Vasilip ima željeni učinak kako u jednokratnoj uporabi, tako i u kombinaciji s drugim antiholesterolemičkim sredstvima, posebno sa sekvestracijama žučne kiseline. Radi se o lijekovima kao što su kolestiramin, kolestipol.

    Uz istodobnu upotrebu ciklosporina, gemfibrozila, nikotinske kiseline ili lijekova iz skupine fibrata, započinju s dozom od 5 mg, a najveća dopuštena doza je 10 mg.

    U ovom slučaju, ne smijete premašiti ovu dozu.

    Ako pacijent uzima lijekove protiv aritmije i visokog krvnog pritiska, poput Amiodarona i Verapamila, tada doza Vasilipa ne smije biti veća od 20 mg dnevno, budući da njihova kompatibilnost nije potpuno utvrđena.

    Ako osoba pati od teške faze bubrežne insuficijencije, u kojoj brzina glomerularne filtracije ne prelazi 30 ml / min., Tada je propisana Vasilip u dozi, ne većoj od 10 mg dnevno. Dozu treba povećati vrlo pažljivo, a u tom slučaju pacijenta treba neprestano nadzirati.

    Oblik i sastav izdavanja

    Vasilip se proizvodi u obliku bijelih tableta (7 kom. U blisteru) koje su obložene filmskom membranom.

    Vasilip tablete1 tab.
    Simvastatin10 mg
    20 mg
    40 mg
    Pomoćne tvari: laktoza monohidrat, preželatinirani škrob, butil hidroksianizol, bezvodna limunska kiselina, askorbinska kiselina, kukuruzni škrob, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat.
    Sastav filmske membrane: hipromeloza, talk, propilen glikol, titanijum dioksid.

    Upute za upotrebu Vasilip (metoda i doziranje)

    Tablete su namijenjene za oralnu primjenu, jednom uveče.

    Preporučena doza varira od 5 mg do 80 mg jednom navečer. Početna doza lijeka je 10 mg. Promjene doze treba provoditi s prekidima najmanje 4 tjedna.

    Maksimalna dopuštena dnevna doza doseže 80 mg. Propisuje se samo pacijentima koji imaju visoki rizik od kardiovaskularnih komplikacija ili teške hiperholesterolemije.

    Trajanje uzimanja tableta određuje lekar pojedinačno.

    Hiperholesterolemija

    Tijekom cijelog razdoblja liječenja, pacijent mora slijediti standardnu ​​prehranu s hipohoterolom. Preporučena početna doza za bolesnike s hiperholesterolemijom je 10 mg. Da bi se postigao izraženiji pad LDL-C, terapija se može započeti sa 20 na 40 mg dnevno (jednom uveče).

    U bolesnika s homozigotnom nasljednom hiperkolesterolemijom dnevna doza je 40 mg u večernjim satima ili 80 mg u 3 podijeljene doze (20 mg ujutro, 20 mg popodne i 40 mg uveče).

    Prevencija kardiovaskularnih bolesti

    U bolesnika sa ili bez hiperlipidemije, sa visokim rizikom od koronarne srčane bolesti, efikasne doze lijeka su 20 do 40 mg dnevno. Zbog toga, preporučena početna doza doseže 20 mg dnevno.

    Promjene doze treba provoditi u intervalima od 4 tjedna. Ako je potrebno, doza se može povećati na 40 mg dnevno.

    Ako je sadržaj LDL-a manji od 75 mg / dl (1,94 mmol / L), ukupni sadržaj kolesterola manji od 140 mg / dl (3,6 mmol / L), dozu treba smanjiti.

    Istodobna terapija

    Vasilip je efikasan u kombinaciji sa sekvestrantima žučnih kiselina ili u monoterapiji. U bolesnika koji su liječeni gemfibrozilom, ciklosporinom, nikotinskom kiselinom ili drugim fibratima (više od 1 g dnevno), početna doza je 5 mg. Najveća dopuštena dnevna doza lijeka je 10 mg. Daljnje povećanje doza se ne preporučuje.

    U bolesnika koji istovremeno uzimaju verapamil ili amiodaron, dnevna doza lijeka ne smije biti veća od 20 mg.

    Farmakodinamika

    Simvastatin - aktivna supstanca Vasilipa, sredstvo za snižavanje lipida dobiveno sintetičkim proizvodom fermentacije Aspergillus terreus.

    Nakon oralne primjene, simvastatin, koji je neaktivan lakton, podvrgava se hidrolizi u jetri uz formiranje odgovarajućeg oblika β-hidroksi kiseline tvari. Glavni je metabolit i ima visoko inhibitorno djelovanje protiv HMG-CoA (3-hidroksi-3-metilglutaril-koenzim A) -reduktaze, enzima koji katalizira biološku sintezu (početni i najznačajniji stadijum) kolesterola.

    Učinkovitost simvastatina u smanjenju koncentracije ukupnog holesterola u ukupnoj vrijednosti holesterola, ukupnog kolesterola, LDL kolesterola, lipoproteina kolesterola niske gustine, triglicerida i lipoproteina holesterola vrlo male gustoće, te u povećanju HDL kolesterola (visokog lipoproteinskog kolesterola) gustina) u krvnoj plazmi u bolesnika sa heteroroznom porodičnom / ne porodičnom hiperholesterolemijom ili miješanom hiperlipidemijom u slučajevima kada je povećana koncentracija holesterola u krvi u krvi među faktorima rizika i imenovanje jedne dijete nije dovoljno. Primjetan terapeutski učinak opažen je u roku od 14 dana od uzimanja simvastatina, najviše u roku od 4-6 tjedana od početka upotrebe. Uz kontinuiranu terapiju, efekat i dalje traje. Koncentracija holesterola u plazmi nakon prestanka upotrebe simvastatina u krvi vraća se u prvobitnu vrijednost koja je zabilježena prije početka liječenja.

    Aktivni metabolit simvastatina je specifični inhibitor HMG-CoA reduktaze (enzima koji katalizira reakciju stvaranja mevalonata iz HMG-CoA). Međutim, primjena terapijskih doza tvari ne dovodi do potpune inhibicije HMG-CoA reduktaze, održavajući na taj način proizvodnju biološki potrebne količine mevalonata. Smatra se da upotreba vazilipa ne bi trebala uzrokovati nagomilavanje potencijalno toksičnih sterola u tijelu, jer je rana faza biološke sinteze kolesterola konverzija HMG-CoA u mevalonat. Pored toga, postoji brzi obrnuti metabolizam HMG-CoA do acetil-CoA, koji je uključen u mnoge procese biosinteze u tijelu.

    Holesterol je prekursor svih steroidnih hormona, a klinički utjecaj simvastatina na steroidogenezu se ne primjećuje. Budući da Vasilip ne dovodi do povećanja litogenosti žuči, njegov učinak na povećanje incidencije kolelitijaze nije vjerojatan.

    Simvastatin pomaže smanjiti i povišene i normalne koncentracije LDL kolesterola u krvnoj plazmi. Formiranje LDL-a dolazi iz VLDL-a (lipoproteini vrlo male gustoće). Katabolizam LDL provodi se uglavnom uz pomoć LDL receptora visokog afiniteta. Mehanizam za smanjenje koncentracije LDL kolesterola u krvnoj plazmi nakon uzimanja simvastatina može biti posljedica kako smanjenja koncentracije VLDL kolesterola u krvi u plazmi, tako i aktiviranja LDL receptora. Zbog toga dolazi do smanjenja stvaranja i povećanog katabolizma LDL kolesterola. Tijekom terapije simvastatinom, koncentracija apolipoproteina B (apo B) u plazmi također se značajno smanjuje. Kako svaka čestica LDL sadrži jednu molekulu apo B, a male količine apo B nalaze se u drugim lipoproteinima, može se pretpostaviti da simvastatin, osim što uzrokuje gubitak kolesterola u česticama LDL-a, pomaže u smanjenju koncentracije cirkulirajućih LDL čestica u krvi.

    Simvastatin takođe povećava koncentraciju HDL holesterola i smanjuje koncentraciju TG u krvnoj plazmi. Kao rezultat ove veze, LDL-C / HDL-C i HDL / HDL-C su smanjeni.

    Uz koronarnu bolest srca (koronarnu bolest srca) i početnu koncentraciju ukupnog holesterola od 212–309 mg / dL (5,5 do 8 mmol / l), simvastatin pomaže u smanjenju rizika od opće smrtnosti, smrtnosti od koronarne srčane bolesti i incidencije nefatalnog potvrđenog infarkta miokarda. Također, tvar smanjuje vjerojatnost potrebe za hirurškim zahvatima za obnavljanje koronarnog krvotoka (na primjer, bypass-presjek koronarnih arterija ili perkutana transluminalna koronarna angioplastika). Na pozadini šećerne bolesti smanjuje se vjerovatnost pojave glavnih koronarnih komplikacija. Štoviše, tijekom terapije simvastatinom rizik od razvoja smrtnih / nefatalnih cerebrovaskularnih bolesti (uključujući moždani udar i prolazne cerebrovaskularne bolesti) značajno je smanjen.

    Postoje dokazi o efikasnosti simvastatina kod pacijenata sa / bez hiperlipidemije koji su pod visokim rizikom za razvoj koronarne srčane bolesti zbog istodobnog dijabetesa melitusa, anamneze moždanog udara i drugih vaskularnih bolesti.

    Uz primjenu Vasilipa u dnevnoj dozi od 40 mg, smanjuje se ukupna smrtnost, rizik od smrti povezan s koronarnom srčanom bolešću, rizik od većih koronarnih komplikacija (uključujući nefatalni infarkt miokarda ili smrt povezana s koronarnom srčanom bolešću), smanjuju se potrebe za hirurškim zahvatima za obnavljanje koronarnog protoka krvi. (uključujući obilaženje presada koronarnih arterija i perkutanu transluminalnu angioplastiku), kao i periferni protok krvi i druge vrste nekoronarne revaskularizacije, rizik od moždanog udara, učestalost hospitalizacije zatajenje srca.

    Vjerojatnost većih vaskularnih / koronarnih komplikacija je smanjena u bolesnika s / bez bolesti koronarne arterije, uključujući bolesnike s perifernom vaskularnom bolešću, dijabetes melitusom ili cerebrovaskularnim patologijama. Kod šećerne bolesti Vasilip pomaže u smanjenju rizika od ozbiljnih vaskularnih komplikacija, uključujući potrebu za hirurškim intervencijama za amputaciju donjih ekstremiteta, obnavljanje perifernog krvotoka i pojavu trofičnih ulkusa.

    Prema koronarnoj angiografiji, terapija simvastatinom usporava napredovanje koronarne ateroskleroze i pojavu novih i novih mesta ateroskleroze i novih totalnih okluzija, dok su pacijenti koji su primali standardnu ​​terapiju imali stalnu progresiju aterosklerotskih lezija koronarnih arterija.

    Farmakokinetika

    Simvastatin je neaktivan lakton. Tvar se brzo hidrolizira, s konverzijom u simvastatin β-hidroksi kiselinu (L-654.969), koja je snažan inhibitor HMG-CoA reduktaze. Glavni metaboliti simvastatina u krvnoj plazmi su β-hidroksiacid simvastatina (L-654.969) i njegovi 6'-ekometilen, 6'-hidroksi i 6'-hidroksimetil derivati.

    Kriterij za kvantitativnu procjenu svih farmakokinetičkih ispitivanja metabolita β-hidroksi kiseline (aktivni inhibitori) i aktivnih / latentnih inhibitora (svi inhibitori) koji nastaju kao rezultat hidrolize je inhibicija HMG-CoA reduktaze. Pri gutanju simvastatina u krvnoj plazmi određuju se obje vrste metabolita.

    Hidroliza simvastatina javlja se uglavnom tijekom početnog prolaska kroz jetru, zbog čega se opaža niska koncentracija nepromijenjenog simvastatina u krvi u krvi u krvi (14 C obilježen simvastatinom + 14 C označenim simvastatinom) postiže se za 4 sata. Tada se u roku od 12 sati brzo smanjuje na oko 10% maksimalne vrijednosti. Unatoč činjenici da je raspon preporučenih terapijskih doza simvastatina od 5 do 80 mg dnevno, opaža se linearna priroda AUC profila (površina ispod krivulje koncentracija - vrijeme) aktivnih metabolita u ukupnom protoku krvi s povećanjem doza do 120 mg.

    Apsorbira se oko 85% prihvaćene doze simvastatina. Prehrana (kao dio standardne hipokoterološke prehrane) odmah nakon uzimanja simvastatina ne utječe na farmakokinetički profil lijeka.

    Veće koncentracije simvastatina određene su u jetri (u poređenju s drugim tkivima).

    Koncentracija u sistemskoj cirkulaciji aktivnog metabolita simvastatina L-654.969 iznosi 60% kod muškaraca).

    Mogućnost prodiranja tvari kroz krvno-moždanu i hematoplacentalnu barijeru nije proučena.

    Simvastatin se tijekom početnog prolaska kroz jetru metabolizira, te se potom izlučuje tvar i njegovi metaboliti žuči.

    Kada uzimate 100 mg simvastatina 14 C, obeležena supstanca nakuplja se u krvnoj plazmi, kao i izmetu (oko 60%) i urinu (oko 13%). U izmetu označeni simvastatin predstavljen je metaboličkim produktima simvastatina koji se izlučuje u žuči, a nesorbovan označen simvastatin. Manje od 0,5% prihvaćene doze označene tvari nalazi se u urinu u obliku aktivnih metabolita tvari. U plazmi je 14% i 28% AUC posledica aktivnih inhibitora i svih inhibitora HMG-CoA reduktaze, respektivno. To ukazuje da su pretežno metabolički produkti simvastatina neaktivni ili slabi inhibitori HMG-CoA reduktaze.

    Ne primjećuje se značajno odstupanje linearnosti AUC-a u ukupnom protoku krvi s povećanjem doza u rasponu od 5–120 mg. Jednom i ponovljenim gutanjem simvastatina, farmakokinetički parametri pokazali su odsustvo nakupljanja tvari u tkivima u slučaju opetovane primjene.

    Kod teškog zatajenja bubrega (kod bolesnika s klirensom kreatinina od 10 mg dnevno, ako je potrebno, terapija se propisuje s oprezom,

  • zloupotreba alkohola pre početka terapije,
  • kombinirana primjena s fibratima (osim fenofibrata ili gemfibrozila), amiodaronom, lomitapidom, sporim blokatorima kalcijevih kanala (verapamil, amlodipin ili diltiazem), umjerenim inhibitorima izoenzima CYP3A4 (dronedaron, ranolazin), manje fuzidne kiseline i manje 1000 mg), kohicin, inhibitori transportnih proteina OATP1B1 - povezani su s povećanom vjerovatnoćom rabdomiolize i miopatije,
  • starost od 65 godina.
  • Vasilip, upute za upotrebu: metoda i doziranje

    Vasilip tablete uzimaju se oralno, 1 put dnevno, uveče. Preporučena dnevna doza varira od 5 mg do 80 mg.

    Najčešće se lek propisuje u početnoj dozi od 10 mg. Promjene doze moraju se izvoditi s razmakom od najmanje 4 tjedna. Maksimalna dnevna doza (80 mg) preporučuje se samo bolesnicima sa ozbiljnom hiperholesterolemijom ili visokim rizikom za razvoj kardiovaskularnih komplikacija. Trajanje vasilippa pojedinačno odredi lekar.

    Kroz cijelo razdoblje terapije, pacijent mora slijediti standardnu ​​prehranu s hipohoterolom. Preporučena početna doza je 10 mg. Da biste jasnije smanjili razinu LDL-C (za više od 45%), možete početi uzimati Vasilip s 20-40 mg jednom dnevno, navečer.

    Pacijentima sa homozigotnom naslednom hiperholesterolemijom preporučuje se uzimanje 40 mg jednom dnevno, uveče. Moguće je koristiti u 3 doze - ujutro i popodne, 20 mg i 40 mg uveče. Vasilip se preporučuje takvim pacijentima u kombinaciji s drugom terapijom za snižavanje lipida (na primjer, LDL-afereza).

    U prevenciji kardiovaskularnih bolesti:

    Sa velikim rizikom od razvoja koronarne srčane bolesti (sa ili bez hiperlipidemije), dnevno se propisuje 20-40 mg Vasilipa. Početna doza je 20 mg, povećavanje doze trebalo bi doći s intervalom od najmanje 4 tjedna. Maksimalna dnevna doza je 40 mg. Kada je sadržaj LDL manji od 75 mg / dl (1,94 mmol / L), ukupni sadržaj kolesterola manji od 140 mg / dl (3,6 mmol / L), doziranje treba smanjiti.

    Vasilip je efikasan u monoterapiji ili istovremeno sa sekvestrantima žučnih kiselina (na primjer, kolestipol i kolestiramin). U bolesnika koji primaju liječenje gemfibrozilom, ciklosporinom, drugim fibratima ili nikotinskom kiselinom (više od 1 g dnevno) preporučuje se započeti terapiju s 5 mg dnevno, maksimalna dnevna doza je 10 mg. U takvim situacijama se ne preporučuje dalje povećanje doze.

    U bolesnika koji primaju i verapamil ili amiodaron, dnevna doza vasilipa ne smije biti veća od 20 mg.

    U bolesnika s ozbiljnim zatajenjem bubrega (CC niži od 30 ml / min), preporučena dnevna doza Vasilipa ne smije biti veća od 10 mg. Ako trebate povećati dozu, potreban je pažljiv medicinski nadzor.

    Pacijenti s umjerenim zatajivanjem bubrega i stariji ne trebaju prilagodbu doze.

    Trudnoća i dojenje

    Vasilip tokom trudnoće / dojenja nije propisan.

    Kada dođe do trudnoće, primenu simvastatina treba odmah prekinuti. Ženama u rodnoj dobi, Vasilip se može propisati samo u slučajevima kada je verovatnoća trudnoće vrlo mala. Terapija lijekovima tokom trudnoće može dovesti do smanjenja koncentracije mevalonata (prekursora u biosintezi holesterola) u plodu. Ateroskleroza se smatra hroničnom bolešću, a obično povlačenje lijekova za snižavanje lipida tijekom trudnoće ne utječe značajno na dugoročne rizike povezane s primarnom hiperholesterolemijom. U vezi s tim, simvastatin se ne smije propisati ženama koje su trudne, žele zatrudnjeti ili sumnjaju da su trudne. Terapija Vasilipom treba biti obustavljena za cijelo vrijeme trudnoće ili do dijagnoze trudnoće, a samu ženu treba upozoriti na postojeću opasnost za plod.

    Nema dokaza koji potvrđuju ili ne opovrgavaju izlučivanje simvastatina i njegovih metabolita s majčinim mlijekom.

    Cijene vasilipa u ljekarnama u Moskvi

    filmom obložene tablete10 mg28 kom.≈ 295 rub.
    20 mg28 kom.≈ 419 rub.
    40 mg28 kom.≈ 531 rub.


    Kontraindicirane kombinacije:

    • snažni inhibitori izoenzima CYP3A4 (itrakonazol, telitromicin, ketokonazol, poskonakonazol, klaritromicin, vorikonazol, eritromicin, inhibitori proteaze HIV-a, boceprevir, nefazodon, telaprevir koji sadrže kobikistatne lijekove)
    • gemfibrozil, danazol ili ciklosporin.

    Liječnici recenziju o vasilipu

    Ocjena 2.5 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Bilo je vremena kada su mnogi doktori (ne lijek!) Smatrali 10 mg vasilipa efikasnim liječenjem bolesti povezanih s aterosklerozom. Ovog je vremena odavno prošlo. Simvastatin u bilo kojem obliku više se ne smatra lijekom koji vam omogućava da postignete potrebne savremene razine holesterola i drugih lipida.

    Dakle, ako doktor sada propisuje simvastatin (uključujući vasilip), ja osobno ne razumijem zašto zanemaruje modernije statine sa snažnijim i sigurnijim.

    Vrijeme je da zaboravite na simvastatin. I usput, koja je ovo zabluda da se statini ne bi trebali uzimati duže od nekoliko tjedana? Uzimaju se godinama i desetljećima, a svaka dodatna godina prijema donosi dodatne koristi pacijentima, a i farmaceutske kompanije naravno.

    Pregledi pacijenta Vasilip

    Uzimam "Vasilip" 10 mg stalno po 1 tabletu navečer, uzimam testove na holesterol jednom u tri meseca. Rezultat je odličan. Bilo je neuspjelog pokušaja prelaska na jeftiniji domaći kolega. Holesterol je skočio, vratio se na "Vasilip". Uz penziju, kupovina je skuplja, ali je zdravlje skuplje.

    "Vasilip" mi je savjetovao moj dijetetičar za mršavljenje, nakon savjetovanja s liječnikom uzimao u kombinaciji s dijetom. Iznenađujuće, rezultat je bio pozitivan, mada nisam bio sasvim siguran da će tabulatori pomoći! Trajalo 5-6 tjedana, ne više! Tablete snižavaju holesterol u krvi, zbog čega je takav rezultat!

    Farmakologija

    Simvastatin takođe značajno smanjuje sadržaj apolipoproteina B, umjereno povećava koncentraciju HDL-C i snižava koncentraciju TG u plazmi. Kao rezultat ovih efekata simvastatina, odnos ukupnog Chs u ukupnom Chs-HDL i Chs-LDL u Chs-HDL opada.

    Antiaterosklerotski učinak simvastatina posljedica je djelovanja lijeka na zidove krvnih žila i krvnih komponenti. Simvastatin mijenja metabolizam makrofaga, inhibirajući aktivaciju makrofaga i uništavanje aterosklerotskih plakova. Lijek inhibira sintezu izoprenoida, koji su faktori rasta u proliferaciji ćelija glatkih mišića unutarnjih obloga krvnih žila. Pod utjecajem simvastatina poboljšava se širenje krvnih žila ovisnih o endotelu.

    Terapeutski učinak se javlja nakon 2 tjedna, maksimalan učinak primjećuje se nakon 4-6 tjedana liječenja.

    Interakcija

    Istodobna primjena simvastatina s fibratima, nikotinska kiselina (više od 1 g / dan) povećava rizik od razvoja miopatije, uključujući rabdomiolizu (uz istodobnu primjenu s fenofibratom, nema dokaza o povećanom riziku od miopatije u usporedbi s monoterapijom sa svakim lijekom zasebno).

    Istodobna primjena gemfibrozila može dovesti do povećanja koncentracije simvastatina u serumu.

    Inhibitori citokroma CYP3A4 (itrakonazol, ketokonazol, eritromicin, klaritromicin, telitromicin, inhibitori proteaze HIV-a i nefazodon) koji sudjeluju u metaboličkoj pretvorbi simvastatina u jetru povećavaju rizik od miopatije i rabdomiolize tijekom terapije simvastatom. Istodobna primjena ovih lijekova je kontraindicirana.

    S oprezom je potrebno propisati istodobno s manje snažnim inhibitorima CYP3A4: ciklosporinom, verapamilom i diltiazemom. Dnevna doza simvastatina dok ga uzimate s ciklosporinom ne smije prelaziti 10 mg. Dnevna doza simvastatina uz istodobnu upotrebu amiodarona ili verapamila ne smije prelaziti 20 mg i 40 mg uz istodobnu upotrebu diltiazema, osim ako očekivana korist očigledno ne prelazi potencijalni rizik od miopatije i rabdomiolize.

    Simvastatin u dozi od 20-40 mg / dan kod dobrovoljaca i bolesnika s hiperholesterolemijom potencira učinke kumarinskih antikoagulansa (npr. Varfarina), posebno povećanje vremena protrombina, MHO. Stoga u bolesnika koji uzimaju kumarinske antikoagulanse potrebno je odrediti protrombinsko vrijeme i MHO prije započinjanja terapije simvastatinom, u početnom razdoblju liječenja, prilikom promjene doze simvastatina ili prekida lijeka. Nakon postizanja stabilnog pokazatelja vremena protrombina i MHO-a, daljnje praćenje treba provoditi u intervalima koji se preporučuju pacijentima koji primaju antikoagulantnu terapiju. Terapija simvastatinom ne uzrokuje promjene u protrombinskom vremenu i riziku krvarenja kod pacijenata koji ne uzimaju antikoagulanse.

    Sok od grejpa inhibira aktivnost CYP3A4. Istovremeni unos velike količine soka od grejpa (više od 1 litre dnevno) i simvastatina dovodi do značajnog povećanja koncentracije simvastatinske kiseline u plazmi. Stoga se tijekom liječenja simvastatinom treba izbjegavati sok od grejpa.

    Upute za upotrebu vasilipa (metoda i doziranje)

    Za one kojima je propisao Vasilip, upute za uporabu navode da se uzima usmeno, uveče, 1 put dnevno.

    Uobičajena dnevna doza je 5-80 mg. U pravilu je propisano 10 mg. Prilagođavanje doze mora se izvesti s minimalnim intervalom od 4 tjedna. Dnevna doza ne smije biti veća od 80 mg. Maksimalna doza propisana je samo za osobe s teškim stanjem hiperholesterolemija ili povećana vjerojatnost pojave kardiovaskularne komplikacije. Upute za uporabu Vazilip-a navode da tijek liječenja određuje stručnjak za svaki slučaj pojedinačno, ovisno o tome koje su indikacije za uporabu i kako pacijent tolerira lijek.

    U slučaju hiperholesterolemija neophodno da se ponaša normalno prehrana sa hipokosterom tokom lečenja. Početna doza u većini slučajeva je 10 mg. Za značajnije smanjenje LDL holesterol kurs se može započeti sa 20–40 mg / dan.

    At homozigotna nasljedna hiperholesterolemija obično uzimaju 40 mg ili 80 mg dnevno, ali u tri doze (obično 20 mg ujutro i popodne i još 40 mg uveče). Preporučljivo je kombinirati lijek s drugim snižavanje lipidaznači.

    Kako bi se spriječio razvoj kardiovaskularnih bolesti kod ljudi s povećanim rizikom Ishemijska bolest srca propisati od 20 do 40 mg / dan. Doziranje lijeka, pojedinačno odabrano, smanjuje se ako je razina LDLmanje od 75 mg / dl i ukupnog holesterolamanje od 140 mg / dl.

    Vasilip se može koristiti zajedno sa sekvestracije žučnih kiselina. Pacijenti na tretmanu fibrates ili nikotinska kiselina uzmite početnu dozu od 5 mg. Maksimalna dnevna doza ne smije biti veća od 10 mg. I u kombinaciji sa Amiodaron ili Verapamil ne prelazite dozu od 20 mg.

    Sa teškim zatajenje bubrega bolje je ne prekoračiti dozu od 10 mg / danu. Ako je povećanje doziranja još uvijek potrebno, pacijentovo se stanje mora stalno pratiti.

    Ostale interakcije s lijekovima:

    • gemfibrozil i drugi fibrati (osim fenofibrata), fusidna kiselina: povećana verovatnoća za razvoj miopatije,
    • amiodaron, lomitapid, spori blokatori kalcijevih kanala (verapamil, diltiazem ili amlodipin), nikotinska kiselina u dozama za snižavanje lipida (najmanje 1000 mg dnevno): povećana vjerovatnoća za razvoj miopatije / rabdomiolize,
    • umjereni inhibitori izoenzima CYP3A4 (npr. dronedaron, ranolazin): povećana vjerovatnoća za razvoj miopatije, doza Vasilipa može biti smanjena,
    • Inhibitori transportnih proteina OATP1B1: povećana koncentracija simvastatin hidroksi kiseline u plazmi i vjerovatnoća za razvoj miopatije,
    • kolhicin (kod pacijenata sa zatajenjem bubrega): povećani rizik od razvoja miopatije i rabdomiolize, kombinovana upotreba zahtijeva pažljivo praćenje pacijenata
    • neizravni antikoagulansi (derivati ​​kumarina): povećanje vremena protrombina, definirano kao MHO (međunarodni normalizirani omjer), vrijednost pokazatelja kontrolira se prije početka terapije simvastatinom, tada se određuje prilično često u početnom razdoblju liječenja, što omogućava isključenje značajnih promjena u MHO-u. Nakon postizanja stabilnog pokazatelja vremena protrombina, njegovo daljnje određivanje trebalo bi provoditi u intervalima koji se preporučuju za praćenje pacijenata koji su primali antikoagulantnu terapiju. U slučaju promjene doze simvastatina ili nakon njegovog povlačenja, također se preporučuje redovito mjerenje ovog pokazatelja. U bolesnika koji nisu uzimali antikoagulanse, terapija simvastatinom s pojavom krvarenja ili promjenama protrombinskog vremena nije bila povezana,
    • sok od grejpa (u velikim količinama): povećana aktivnost plazme inhibitora HMG-CoA reduktaze.

    Analozi Vasilipa su: Zokor, Zokor Forte, Simvor, Simvakard, Simvastol, Simlo, Simvastatin Zentiva, SimvaHEXAL, Zovatin, Levomir, Simvalimit, Actalipid, Sinkard, Aterostat, Zorstat, Simvakolat, Simvastatin, Simvastatin, Simvastatin, Simvastatin, Simvastatin, Simvastatin, Simvastatin, Simvastatin, Simvastatin, Simvastatin, Simvastatin Chaikafarma, Simvastatin-SZ, Alkaloid Simvastatin, Ovan, Simvastatin Pfizer.

    Trudnoća

    Stoga simvastatin ne smiju koristiti trudnice i žene koje pokušavaju zatrudnjeti ili sumnjaju da su trudne.
    Prihvatanje simvastatina treba obustaviti na čitavo razdoblje trudnoće ili dok ne postoji potvrda da žena nije trudna (vidjeti dio „Kontraindikacije“).
    Primjena simvastatina kod žena tijekom laktacije je kontraindicirana.
    Nije poznato da li simvastatin ili njegovi metaboliti prelaze u majčino mlijeko. Budući da mnogi lijekovi prelaze u majčino mlijeko i postoji mogućnost ozbiljnih neželjenih reakcija, žene koje uzimaju simvastatin trebaju prestati dojiti. (Pogledajte odjeljak "Kontraindikacije").

    Ostavite Svoj Komentar