Augmentin ili Flemoklav Solutab - što je bolje? Šta možemo očekivati ​​od ovih lijekova?

Flemoklav Solutab - duguljaste tablete. Žute su ili bele. Takav se lijek sastoji od aktivne tvari amoksicilin trihidrata. Aktivni sastojak omogućuje vam borbu protiv bakterija koje su uzrokovale patologiju. Sadrži i komponente kao što su natrijum klavulanat, mikrokristalna celuloza i vanilin.

Aktivna komponenta lijeka Flemoklav Solutab omogućava vam borbu protiv bakterija koje su uzrokovale patologiju.

Tablete su dostupne u kartonskim kutijama. Sadrže 4 blistera.

Nakon upotrebe lijek se apsorbira u gastrointestinalnom traktu. Istovremeno jedenje ne utiče na ovaj proces. Lijek se može boriti protiv aerobnih gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija

Aktivne tvari se metaboliziraju u jetri. Izlučuju se bubrezima u nepromenjenom stanju.

Kratak opis Augmentin

Augmentin je penicilinski antibiotik sa širokim spektrom djelovanja. Smatra se analogom Ampicilina. Jedina razlika su male strukturne promjene u formuli: u Augmentinu se amoksicilin sadrži u obliku trihidrata.

Glavna prednost ovog lijeka je raznolikost oblika oslobađanja. Dakle, izrađuje se u obliku tableta i praha, iz kojih se priprema otopina za injekcije. Drugi oblik oslobađanja je suspenzija za djecu. Kada se ovaj lijek propisuje djetetu ili odraslom pacijentu, mora se uzeti u obzir težina pacijenta.

Ako je doziranje lijeka odabrano pravilno, tada ga nije potrebno dopunjavati drugim antibioticima. Potvrđena je efikasnost lijeka kao monoterapije u liječenju upale pluća. Dobar je analog antibiotika iz serije fluorokinolona, ​​koji su kontraindicirani kod djece. Dakle, ovaj lijek se aktivno koristi u pedijatriji.

Da biste pripremili suspenziju, prašak je potrebno otopiti u vodi. Istovremeno se mora voditi računa da se ne ulije voda veća od gornje oznake, u protivnom će se dobiti razrijeđena suspenzija u kojoj se aktivna tvar nalazi u dozi koja je manja nego što je potrebno - tada će se učinkovitost lijeka smanjiti.

Što je bolje - Flemoklav Solutab ili Augmentin

Flemoklav Solutab sastoji se od supstanci koje mogu izazvati alergijsku reakciju. Ako su bolest uzrokovala manje agresivni patogeni, koristi se Flemoklav, a u težim slučajevima Augmentin.

Ovi lekovi su sličnog obima. Dakle, postavljen je Flemoklav Solutab:

  1. S patologijama ENT organa (faringitis, sinusitis, tonzilitis).
  2. U slučaju upale zglobova i osteomijelitisa.
  3. Za lečenje ginekoloških infekcija.
  4. Sa bolestima genitourinarnog sistema, na primjer s cistitisom.

Sličan antibiotik se koristi i za liječenje infekcija kože. Učinkovit je u liječenju bronhitisa.

Flemoklav Solutab i Augmentin propisani su za lečenje ENT bolesti.

Koristi se za liječenje bolesti ENT organa i Augmentina. Pomaže i kod sledećih bolesti:

  • sa sifilisom
  • u slučaju sepse,
  • u lečenju gonoreje.

Lijek se koristi za liječenje osteomijelitisa i pijelonefritisa. Prije upotrebe takvog alata potrebno je utvrditi da li su na njega osjetljivi mikroorganizmi koji su uzrokovali bolest.

Koja je razlika

Lijekovi se razlikuju u kontraindikacijama za upotrebu. Flemoklav Solutab zabranjen je za upotrebu u slučaju osjetljivosti na njegove pojedinačne komponente i kod žutice. Vrijedno je napustiti njegovu upotrebu ako je funkcija jetre narušena. Još jedna kontraindikacija za upotrebu ovog lijeka je mononukleoza kod pacijenta, jer se može pojaviti osip.

Augmentin je nepoželjan za trudnice i dojilje. Vrijedno je napustiti njegovu upotrebu u slučaju zatajenja bubrega i kolitis u povijesti.

Još jedna razlika između ovih lijekova su nuspojave koje su rezultat njihove uporabe. Upotreba lijeka Flemoklav Solutab može uzrokovati bol u trbuhu i proliv. Pored toga, moguć je razvoj anafilaktičkog šoka i angioedema.

Kao rezultat upotrebe Augmentina javljaju se takve nuspojave kao što su zatvor, natečenost. Kako bi smanjili vjerojatnost takvih simptoma, liječnici bolesniku dodatno propisuju eubiotike, koji uključuju laktobacile. Dakle, terapija ovim antibiotikom uključuje upotrebu Acipola ili Linexa.

Augmentin ili Flemoklav Solutab: u čemu je razlika?

Da biste saznali kako se ovi lijekovi razlikuju, trebali biste se detaljnije upoznati s njihovim kemijskim sastavom i drugim karakteristikama: indikacije i kontraindikacije za upotrebu, kao i nuspojave liječenja.

Aktivne supstance oba lijeka su antibiotik iz beta-laktamske grupe amoksicilin i klavulanska kiselina, koji sprečava njegovo uništavanje. Količina aktivnih sastojaka može varirati u različitim opcijama doziranja i oblicima doziranja.

Mehanizam delovanja

Amoksicilin je antibiotik koji ima širok spektar antimikrobne aktivnosti. Aktivan je protiv najčešćih uzročnika infektivnih upala. Djeluje baktericidno na patogene mikroorganizme - odnosno uništava ih.

Klavulanska kiselina odnosi se na inhibitore (supstance koje usporavaju hemijsku reakciju) enzima koji uništava amoksicilin. Mnogo patogenih bakterija proizvodi beta-laktamazu, što lijek čini neefikasnim, a klavulanska kiselina štiti antibiotik od uništenja.

Moram reći da između lijekova postoji razlika u apsorpciji i distribuciji aktivne tvari. Rastvorljivi oblik doziranja omogućava poboljšanu apsorpciju lijeka u probavnom traktu, pa se Flemoklav Solutab bolje apsorbira. Augmentin, čije se tablete rastvaraju samo u crijevima, često izaziva negativne nuspojave iz probavnog sistema.

Augmentin i Flemoklav Solutab propisani su za iste infekcije izazvane bakterijama osjetljivim na ove antibiotike:

  • gornjih disajnih puteva (ždrijela, krajnika),
  • ENT organi (srednje uho, paranazalni sinusi),
  • donji respiratorni trakt (bronhi, pluća),
  • bubrega, mokraćnih putova,
  • genitalije
  • mekog tkiva.

Augmentin je takođe indiciran kod bakterijske upale kostiju, zglobova i trovanja krvi.

Kontraindikacije

  • netolerancija na lijek i druge beta-laktamske antibiotike,
  • mlađe od 2 godine
  • disfunkcija jetre izazvana amoksicilinom
  • zarazne bolesti limfnog sistema.

  • netolerancija na beta-laktame, klavulansku kiselinu i druge komponente leka,
  • disfunkcija jetre i bubrega,
  • fenilketonurija - nasledno kršenje metabolizma aminokiselina,
  • dječja dob do 3 mjeseca (za suspenziju) ili do 12 godina (za tablete).

Objavite obrasce i cijenu

Flemoklav Solutab je disperzibilna (rastvorljiva) tableta s različitim dozama aktivnih sastojaka:

  • 125 + 31,25 mg, 20 komada - 293 rubalja,
  • 250 + 62,5 mg, 20 kom. - 425 rub.,
  • 500 + 125 mg, 20 kom. - 403 rub.,
  • 875 + 125 mg, 14 jedinica - 445 rubalja.

Augmentin je dostupan u dva oblika doziranja:

  • obložene tablete, 375 mg, 20 kom. - 246 rub.,
    • 625 mg, 14 jedinica - 376 rubalja,
    • 875 mg, 14 jedinica - 364 rubalja,
    • 1000 mg, 28 kom. - 653 rub.,
  • suspenzija 156 mg / 5 ml, 100 ml - 135 rubalja,
    • 200 mg / 5 ml, 70 ml - 144 rubalja,
    • 400 mg / 5 ml - 250 rubalja,
    • 600 mg / 5 ml - 454 rubalja.

Augmentin ili Flemoklav Solutab - što je bolje?

Uprkos istom sastavu, postoje određene razlike između ovih lijekova. Da biste odabrali pravi lijek, trebali biste procijeniti prednosti svakog od njih.

  • apsorbuje se brže i potpunije zbog topljivog oblika doziranja,
  • manja vjerovatnost da će izazvati nuspojave (posebno dijareju).

  • širi spektar indikacija,
  • se mogu dati maloj djeci (u obliku suspenzije),
  • pristupačnija cijena.

Odnosno, Flemoklav Solutab je poželjan za opće indikacije za upotrebu, ali u slučaju infekcije kostiju ili zglobova, kao i za liječenje novorođenčadi, bolje je koristiti Augmentin.

Augmentin Karakteristično

Augmentin je antibiotik koji sadrži i amoksicilin i klavulansku kiselinu. Oblici oslobađanja su različiti. Ovo nisu samo standardno obložene tablete, već i prašak za suspenziju, otopina za injekcije itd.

Augmentin je antibiotik koji sadrži i amoksicilin i klavulansku kiselinu.

Tablete su dostupne u različitim dozama - 125 mg, 375 mg i 650 mg. Pomoćne tvari - silicijum dioksid, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat. Obim je isti kao i drugi lijek u pitanju.

Kako djeluje Flemoklav Solutab?

Riječ "Solutab" u nazivu lijeka ukazuje da se proizvodi korištenjem nove tehnologije. Oblik za otpuštanje su tablete za disperziju, koje se rastvaraju u vodi, gdje formiraju pjenušavu (šumeću) supstancu.

Doziranje može biti različito: 125 mg amoksicilina i 31,25 mg klavulanske kiseline, 250 mg i 62,5 mg, odnosno, maksimalno je 875 mg i 125 mg. Dodatne komponente - vanilin, miris marelice, magnezijum stearat, mikrokristalna celuloza itd.

Poređenje Augmentina i Flemoklava Solutaba

Budući da se oba lijeka temelje na djelovanju iste aktivne komponente - amoksicilina, koji se kombinira s klavulanskom kiselinom, farmakološki učinak, opseg, kontraindikacije i nuspojave lijekova su vrlo slični.

Ali postoje razlike, i to značajne. A one su zbog tehnologije proizvodnje lijekova.

Amoksicilin je vrsta penicilina. Ubija bakterije inhibirajući sintezu ćelijskih zidova. Prisutnost klavulanske kiseline potrebna je za suzbijanje određenih enzima koji inhibiraju djelovanje antibiotika. I.e. ova komponenta sprječava enzimsku razgradnju amoksicilina i povećava efikasnost lijeka.

Amoksicilin i klavulanska kiselina deluju protiv sledećih mikroorganizama:

  • aerobne gram-pozitivne bakterije, uključujući razne vrste streptokoka i stafilokoka, uključujući sojeve koji provociraju gore navedene enzime,
  • enterokoki,
  • korinebakterije,
  • anaerobne gram-pozitivne bakterije, uključujući klostridiju,
  • aerobne gram-negativne bakterije i jednostavni organizmi - E. coli, Klebsiella, Shigella, Proteus, Salmonella itd.,
  • anaerobne gram-negativne bakterije.

Odluku o imenovanju lijekova za respiratorne bolesti ili druge patologije donosi liječnik.

Amoksicilin, aktivna supstanca Augmentin i Flemoklav Solutaba je vrsta penicilina.

Oba leka sadrže istu kombinaciju aktivnih materija - amoksicilin + klavulanska kiselina. Amoksicilin je baktericidni lijek s dokazanom visokom efikasnošću u brojnim studijama. Koristi se u liječenju infekcija ne samo respiratornog trakta, već i genitourinarnog sistema. Antibiotik je indiciran za:

  • zarazne i upalne bolesti gornjih disajnih puteva - sinusitis, faringitis, tonzilitis itd.,
  • pneumonija u zajednici,
  • akutni otitisni medij i druge slične patologije ENT organa,
  • zarazne bolesti kostiju, uključujući osteomelitis
  • infektivni procesi donjih dijelova respiratornog sistema, uključujući propisana je u liječenju hroničnih bolesti poput bronhitisa,
  • drugih zaraznih bolesti kože (uključujući posljedice ujeda životinja), bubrega, mjehura i drugih organa genitourinarnog sistema (to su cistitis, pijelonefritis itd., također se lijekovi koriste u liječenju bolesti poput gonoreje).

Uprkos velikoj efikasnosti, kombinacija amoksicilina i klavunata ima neželjene efekte koji su karakteristični za uzimanje oba lijeka.

Neželjene reakcije se manifestuju u probavnom traktu, što smanjuje efikasnost terapije. Najčešće se prilikom uzimanja Augmentina pojavi dijareja. Njegov izgled ne ovisi o tome koja je doza aktivnih sastojaka propisana, već o obliku otpuštanja i individualnim karakteristikama apsorpcije aktivnih sastojaka lijeka, jer svaka osoba to može imati različito. Što se više klavulanske kiseline apsorbira u crijevima, manje ona nadražuje sluznicu želuca, a vjerojatnost nuspojava smanjuje se.

Savremeni lekovi na bazi amoksicilina - efikasnost ili komercijalni potez

Oba lijeka, i Augmentin i Flemoklav Solutab, sadrže glavni aktivni sastojak amoksicilin. Ovo je dobro poznata semisintetska antibakterijska supstanca razreda penicilina koja ima visoku oralnu oralnu dostupnost, dobru apsorpciju i malu toksičnost.

Amoksicilin ima baktericidni efekat. Razgradnjom enzima potrebnih za izgradnju staničnih zidova mikroorganizma prouzrokuje njegovu smrt. Puno je bakterija koje su osjetljive na djelovanje antibiotika. To su gram-pozitivni stafilokoki i streptokoki i gram-negativni Escherichia coli, Shigella, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella i drugi. Amoksicilin je efikasan i protiv svih mikroorganizama osjetljivih na penicilin.

Popularni lijek „Amoksicilin“ čini kako nisku cijenu tako i mogućnost propisivanja pacijentima različitih dobnih skupina. Cijena lijeka u ljekarni iznosi od 70 rubalja za pakovanje od 16 komada. Pa zašto se ponekad umjesto njih propisuju skuplji lijekovi, na primjer, Augmentin ili Flemoklav, čiji se troškovi kreću od 200 rubalja po paketu?

Stvar je u tome što amoksicilin nije toliko svestran kao što se čini na prvi pogled. Neke bakterije su već razvile svoj imunitet na antibiotik. Oni izdvajaju posebni protein - beta-laktamazu - koji uništava strukturu lijeka i značajno smanjuje njegovu efikasnost. Za neutralizaciju zaštitnih antitijela bakterijama je propisana klavulanska kiselina pored amoksicilina u liječenju određenih infekcija. Uništava proteinske veze i štiti glavnu komponentu od raspada.

Dodavanje kalijevog klavulanata u sastav razlikuje preparate Flemoklav Solutab i Flemoxin Solutab.

Odvojena upotreba ove dvije komponente nije uvijek zgodna i opravdana. Stoga su ih farmaceuti kombinirali u jedan lijek, odabirom optimalnih univerzalnih doza za istodobnu primjenu. Sada postaje jasno da je u nekim slučajevima upotreba kombiniranih lijekova nužan uvjet za borbu protiv infekcije.

Ali opet se javljaju sumnje: Augmentin ili Flemoklav Solutab, šta odabrati za liječenje? Trošak drugog je malo viši, je li efikasniji? Razmotrimo detaljno.

Sličnosti i razlike među lijekovima

Oba lijeka imaju dva aktivna sastojka: amoksicilin i kalijev klavulanat. Udio sadržaja sastojaka približno je identičan za praškasti oblik Augmentina i tablete Flemoklav. Augmentin u obliku tableta sadrži istu dozu klavulanske kiseline (125 mg) u različitim dozama amoksicilina (250, 500, 875 mg).

Na temelju tih podataka može se pretpostaviti da sastav Augmentina brže i efikasnije suzbija djelovanje beta laktamaza i smanjuje koncentraciju amoksicilina, smanjujući njegovu štetu na organizam.Međutim, službene laboratorijske studije na ovu temu nisu provedene. Ali s pouzdanjem možemo reći da će niže koncentracije kalijevog klavunata u Flemoklavu smanjiti vjerojatnost alergijske reakcije na ovu komponentu.

Obrazac za puštanje

Britanski proizvodi Augmentin dostupan je u obliku praha za samosuspenziju ili u obliku ovalnih tableta s opasnošću od pucanja u sredini, obloženih membranom za lakši prolazak kroz probavni trakt. Doziranje granulirane supstance je 125, 250, 400 mg, tableta - 250, 500, 875 mg.

Flemoklav Solutab (Flemoklav Solutab) je holandski lijek koji je dostupan samo u obliku tableta. Napomena „Solutab“ znači da su tablete rastvorljive. Po želji, mogu se razrijediti vodom. Ovaj je oblik univerzalan i zamjenjuje rješenja ili suspenzije. Kao i Augmentin, proizvodi se u različitim dozama od 125 do 875 mg, što olakšava odabir lijeka uzimajući u obzir dob pacijenta i težinu infekcije.

Stoga je nemoguće nedvosmisleno reći koji je od oblika prikladniji za upotrebu.

Indikacije za upotrebu

Uputa za papir za pripravak Augmentin sadrži detaljniji popis upotreba. Ali generalno, sredstva su u indikacijama identična.

Propisan je antibiotik ove vrste:

  • za lečenje ENT organa,
  • u lečenju upalnih procesa donjih disajnih puteva,
  • s bakterijskim oštećenjima kože, mekih tkiva, kostiju i zglobova,
  • za lečenje određene upale genitourinarnog sistema, rehabilitaciju porođajnog kanala, u postoperativnom periodu
  • u lečenju maksilofacijalnih infekcija.

Najčešće se propisuje za liječenje sinusitisa, otitisa, tonzila, tonzila, bronhitisa, upale pluća i cistitisa.

Oba lijeka imaju dobru toleranciju, brzo se apsorbuju u želudačnom traktu. Antibakterijska komponenta izlučuje se bubrezima, klavulanska kiselina uklanja se iz tijela urinom, izmetom i istisnutim zrakom.

Kompleks aktivnih tvari zadržava svoj učinak do 6 sati, a zatim postupno opada djelotvornost. Lijekovi prelaze placentarnu barijeru i nalaze se u majčinom mlijeku žene.

Nuspojava

Zbog dobre podnošljivosti lijekova, snažne nuspojave koje prijete ljudskom zdravlju i životu izuzetno su rijetke u oba lijeka.

Često se pacijenti žale na probleme iz gastrointestinalnog trakta: mučninu, povraćanje, labavu stolicu, razvoj kandidijaze u usnoj šupljini ili intimnoj zoni, kao i na pojavu alergijske reakcije - urtikarije, svrbeža, egzanteme. Postoji direktna ovisnost neželjenih simptoma o povećanju doze lijeka ili trajanju liječenja.

Rijetke neželjene reakcije Augmentina i Flemoklava:

  • leukopenija, trombocitopenija, anemija, eozinofilija,
  • anafilaktički šok, Quinckeov edem,
  • glavobolja, grčevi, tjeskoba, nesanica,
  • hepatitis, holecistitis,
  • nefritis, hematurija.

Ako dođe do akutne reakcije, lijek treba prekinuti, uz produženu upotrebu, nadzirati stanje bubrega i jetre, ako je potrebno, propisana je terapija za održavanje.

Doziranje i primjena

Tačna doza antibakterijskog lijeka uvijek bira liječnik. Preporuke date u uputama mogu poslužiti samo kao indikativne informacije.

Augmentin u obliku tableta uzima se prije jela, po 1 tabletu odabrane doze 2-3 puta dnevno.

Jedna porcija lijeka s koncentracijom aktivne tvari od 500 mg / 125 mg nije slična dvije od 250 mg / 125 mg. Lijek trebate kupiti tačno u dozi koju je propisao ljekar.

Djeca mlađa od 12 godina uzimaju lijek u obliku suspenzije, uzimaju se u obzir karakteristike starosti i težine djeteta, kao i težina bolesti. Odrasli pacijenti mogu lijek uzimati i u rastvorljivom obliku. Prah od 400 mg odgovara tableti od 875 mg.

Trajanje liječenja Augmentinom je 5 dana, a trajanje terapije je više od 2 tjedna, kontrola su ispitivanja i dijagnostika pacijentovih unutrašnjih organa.

Način uzimanja Flemoklav Solutab tableta je sličan: propisana doza uzima se do 3 puta dnevno prije jela. Tabletu možete progutati cijelu ili otopiti u vodi. Ne preporučuje se žvakanje ili mljevenje u prah za suhi prijem.

Kako bi se spriječio razvoj superinfekcije, antibiotici se uzimaju strogo prema shemi koju je propisao liječnik, izbjegavajući propuste i povećavajući vremenske intervale.

Izbor alata

Kada odabere propisani lijek, liječnik uzima u obzir povijest pacijenta i zanima ga željeni oblik primjene. Budući da je u usporedbi ova dva lijeka glavna razlika u tome.

Dakle, ako nema kontraindikacija za uzimanje ovog ili onog lijeka i način primjene nije bitan, pacijenti obično odabiru lijek na temelju njegove cijene i dostupnosti u ljekarnama.

Oba lijeka su dostupna u većini točaka u različitim dozama. Istovremeno, cijena za Augmentin je nešto niža nego za Flemoklav Solyutab.

Na policama ljekarni nude se mnogi od ovih lijekova. Najpristupačniji nosi jednostavan trgovački naziv Amoksicilin + Klavulanska kiselina i košta oko 70 rubalja po paketu.

Cijena za njih je znatno drugačija. Dakle, Clamox se može kupiti za 63 rubalja, a Arlet od 368 rubalja.

Pregledi i preporuke stručnjaka

Lijekovi koji sadrže amoksicilin i klavulansku kiselinu dokazali su se da liječe različite infekcije bakterijskog porijekla. Svaki doktor ima svoj omiljeni brend, koji se najčešće propisuje.

Takav sastav praktično ne daje nuspojave i dobro ga podnosi čak i djeca prve godine života i ima pozitivne kritike roditelja malih pacijenata.

Pogledajte video: My Name Is Nobody. WESTERN. English. Free and Full Movie. Henry Fonda. HD. Spaghetti Western (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar