Glukometar - kako izabrati najbolje

Ako vam je dijagnosticiran dijabetes tipa 1 ili 2 ili ako sumnjate na dijabetes, potrebna su redovna mjerenja glukoze u krvi. To vam omogućava da pravovremeno smanjite šećer na normalno, prilagodite prehranu i liječenje lijekovima, ne dovedete tijelo u kritična stanja i izbjegnete komplikacije. Za takve manipulacije kod kuće dizajnirani su glukometri - kako odabrati najbolje, sada ćemo razmotriti.

Tačnost merenja

Najvažniji faktor odabira je tačnost mjerenja. Bilo koji glukometar ima dopuštenu pogrešku u mjerenju, ali ako je uređaj previše škakljiv, njegova upotreba neće pomoći pacijentu s dijabetesom. Štaviše, pogrešne odluke zasnovane na lažnom čitanju pogoršaće tok bolesti.

Prije svega, preporučuje se provjeravanje brojila prije kupovine.

  • Izmjerite razinu šećera nekoliko puta zaredom - pogreška bi trebala biti zanemarljiva.
  • Ili uzmite analizu u laboratoriji i odmah izmjerite nivo šećera glukometrom, što je, naravno, teže učiniti.

Drugo, kako odabrati glukometar: uzmite proizvode poznatih stranih kompanija, na primjer, LifeScan (Johnson & Johnson), Roche ili Bayer, ne fokusirajte se na jeftinost. Medicinski brendovi s dugom istorijom su u određenoj mjeri garancija kvalitete.

Treće, uzmite u obzir da tačnost brojila ovisi o ispravnosti njegove upotrebe:

  • kako uzimate krv - ako je uzmete sa mokrog prsta, voda će pasti u kap krvi - već netačan rezultat,
  • iz kojeg dela tela i u koje vreme ćete uzeti krv,
  • koliki je viskozitet krvi - hematokrit (previše tečna ili gusta krv izvan norme takođe daje svoju grešku u analizi),
  • kako staviti kap na traku (da, čak i ovo igra ulogu, zato uvijek izvodite manipulacije u skladu s uputama proizvođača),
  • što kvalitetne trake, koliki je njihov rok trajanja itd.

Potrošne zalihe po povoljnim cenama

Drugo arhivsko načelo kako odabrati glukometar za vaš dom je cijena / kvaliteta potrošnog materijala. Ovisno o stupnju problema sa "šećerom", korisnik će morati mjeriti glukozu u krvi do 5-6 puta dnevno, što znači isti broj test test traka dnevno. Osim toga, na svakoj traci poželjan je svježi lancet. Čak i ako ne uzmete maksimum, a za kontrolu performansi trebate samo nekoliko dana sedmično, potrošni materijal se u velikoj količini izlije.

I ovdje se vrijedi držati srednjeg terena: s jedne strane, vrijedi usporediti cijene oba glukometra i test traka za njih - možda postoji dobra jeftinija opcija. S druge strane, nemoguće je pojeftiniti - štednja može koštati kvaliteta, a samim tim i zdravlja.

Svaki brendirani glukometar ima svoje test trake. Mogu biti u pojedinačnom ili općem pakiranju, deblji ili tanji, s različitim datumima isteka.

Za starije osobe i osobe sa slabim vidom preporučuju se šire test trake - bit će ih lakše koristiti. Rok trajanja traka ovisi o upotrijebljenom reagensu: najpovoljniji su oni čiji rok trajanja ne ovisi o vremenu otvaranja paketa. S druge strane, trake sa ograničenim trajanjem nakon otvaranja podstiču češću upotrebu brojila.

Minimalni pad krvi

Ponavljano probijanje kože i manipulacija vlastitom krvlju nije ugodno zanimanje, ali ako treba i izvući dovoljno krvi za uređaj ... Dakle, kako pravilno odabrati glukometar - naravno, uz najmanji pad krvi potreban za analizu - manji od 1 µl.

Takođe, što je manje kontakta s krvlju, to je bolje, jer je bilo koji strani predmet potencijalni izvor zaraze.

Minimalna podešavanja

Što je jednostavnija kontrola brojila, to je bolje: na primjer, od modela s ručnim unosom striptiz koda, čipa i bez koda, potonji je naravno prikladniji.

Moderni glukometri, osim što direktno analiziraju krv na nivo glukoze, mogu raditi i naizgled korisne stvari:

  • imaju ugrađenu memoriju za stotine rezultata merenja,
  • automatski zabilježiti vrijeme i datum svake analize,
  • izračunati prosječnu vrijednost za određeno razdoblje,
  • oznaka pre ili posle izmerenja šećera,
  • mogu prenijeti podatke na računar.

Sve je to dobro, ali apsolutno beskorisno, jer ti podaci nisu dovoljni: dijabetičari trebaju voditi potpuni dnevnik, koji će pokazati ne samo razinu šećera vremenom, a prije ili nakon jela, mjeri se, nego i šta točno i koliko ste pojeli, koliko ugljikohidrata ste pojeli, šta su bile fizičke aktivnosti, bolesti, stresovi itd. Takve se snimke prikladno čuvaju na papiru ili u aplikaciji na pametnom telefonu.

Tu su i modeli koji analiziraju ne samo glukozu, već i hemoglobin i holesterol. Pogledajte ovdje za vaše potrebe.

Možda je najpovoljnija funkcija upozorenja i podsetnici, ali to će uspješno obavljati i pametni telefon. Stoga se prilikom odlučivanja koji glukometar odabrati nemojte se fokusirati na dodatne funkcije - glavno je da svoj glavni posao obavlja časno.

Modeli i cijene glukometra u internetskim trgovinama mogu se ovdje uporediti.

Ukupno, koji brojilo je bolje odabrati: uzmite model poznate strane kompanije s dobrim recenzijama, pokušajte provjeriti točnost prije kupnje, razmotrite cijenu test traka i najmanju veličinu kapi krvi za analizu, ali nemojte se zavaravati dodatnim funkcijama - što je jednostavnije, to bolje i bolje.

Ostavite Svoj Komentar