Dijabetes melitus

Da bi održali dobro zdravlje, održali visoku porođajnu aktivnost i sprečili komplikacije, pacijent koji boluje od dijabetesa trebao bi se pridržavati posebnog tretmana i preventivnog režima u svakodnevnom životu. Čitav ovaj režim kombiniran je u memoriji za dijabetes. Osnovna pravila memoranduma su sljedeća:

1. Osnova za liječenje svih oblika dijabetesa je dijeta. Energetska vrijednost dnevne prehrane ne smije prelaziti stvarnu potrošnju energije koja u odrasle osobe iznosi 105-210 kJ (25-50 kcal) na 1 kg tjelesne težine. Uz višak tjelesne težine, energetska vrijednost prehrane smanjuje se za 20-25%.

Preporučeni omjer bjelančevina, masti i ugljikohidrata u prehrani: proteini - 15-20%, masti - 25-30%, ugljikohidrati - 50-55% po energetskoj vrijednosti, 1 / 0.75 / 3.5 težinski.

Uz energetsku vrijednost prehrane od 1050 kJ (2500 kcal), treba sadržavati 100 g proteina, 70-75 g masti, 300-370 g ugljikohidrata, uključujući 25-30 biljnih.

Iz svakodnevne prehrane treba isključiti šećer, slastičarne na šećeru, kašice, masne i dimljene kobasice, alkohol, pivo, grožđe, voćne sokove na šećeru. Ograničite unos hrane s visokim sadržajem ugljikohidrata (peciva, krumpira i žitarica, slatke sorte voća, masti). Dijeta mora uključivati ​​povrće, voće, mlijeko, sir.

Prehrana u strogo određeno vrijeme s unošenjem inzulina je posebno važna: nakon ubrizgavanja kristalnog inzulina - nakon 15-20 minuta i nakon 3-3.5 sati. U liječenju inzulina dugog djelovanja (suspenzija cink-inzulina itd.) Hranu treba uzimati ujutro nakon injekcije, zatim svakih 3,5-4 sata i 40-60 minuta prije spavanja.

2. Potrebna je jasna dnevna rutina za dijabetes. Jutarnje ustajanje, radna aktivnost (studija), davanje inzulina, unos hrane i lijekova, aktivni odmor, spavanje trebalo bi obavljati u točno određeno vrijeme. Izbjegavajte mentalne i fizičke prekomjerne napore. Nedjeljom bi trebalo biti potpuno bez profesionalnih dnevnih aktivnosti i koristiti ih za aktivnosti na otvorenom.

3. Slijedite prakse lične higijene i kućne higijene. Tjelesni odgoj, sport (a ne vrste snage) imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pojačavaju iskorištavanje ugljikohidrata, smanjuju potrebu za inzulinom, olakšavaju tijek bolesti i povećavaju efikasnost. Alkohol, pušenje su neprihvatljivi.

4. Propisane lijekove za snižavanje šećera treba uzimati u strogo određeno vrijeme. Samovoljna zamjena lijeka, promjena doze ili još više njihovo otkazivanje je neprihvatljivo bez znanja liječnika. Uzimajte oralne lekove (tablete) nakon obroka.

5. Prilikom primjene inzulina držite čistim i sterilnim. Mjesta ubrizgavanja treba mijenjati tako da ponovljene injekcije u isto područje ne budu više od 1-2 puta mjesečno.

6. Pacijenti koji primaju inzulin mogu razviti hipoglikemijska stanja, čiji su znakovi slabost, drhtanje ruku, znojenje, utrnulost usana, jezika, glad, zbunjenost, sve do nesvjesnog stanja (hipoglikemijska koma). Razvoj takvih stanja olakšan je prevremenim ili nedovoljnim unosom hrane, unošenjem prekomjerne doze inzulina, pretjeranom tjelesnom aktivnošću. Da biste otklonili akutnu hipoglikemiju, potrebno je pojesti komad hljeba, kolačiće, šećer, bombone, koje pacijent uvijek treba imati sa sobom.

7. Akutna zarazna bolest, neblagovremena i nedovoljna primjena inzulina, mentalni i fizički umor, gruba kršenja dnevnog režima i prehrane i drugi uzroci mogu dovesti do pogoršanja bolesti i razvoja dijabetičke kome.

8.Pri odabiru zanimanja i radne aktivnosti za pacijenta s dijabetesom treba uzeti u obzir ograničenja zbog karakteristika bolesti, potrebe za sprječavanjem njegovih komplikacija i rane invalidnosti.

9. Kompenzirani dijabetes nije prepreka braku i normalnom porodičnom životu. Da bi se rano otkrilo i spriječilo razvoj dijabetes melitusa, potrebno je povremeno (1-2 puta godišnje) pregledati njihovu djecu.

10. Da bi se spriječile komplikacije, među kojima su najčešći lezije očiju, bubrega, jetre, nogu, bolesti nervnog sistema, desni, pacijent koji boluje od dijabetesa mora biti pod stalnim medicinskim nadzorom, biti upisan u ambulantu.

Pokazatelji kompenzacije dijabetesa uključuju: opće dobro, kontinuirano onesposobljavanje, nedostatak žeđi, suha usta, nema znakova oštećenja očiju, bubrega, jetre, živčanog sistema, nogu, usne šupljine, izlučivanje 1,5-2 litre urina dnevno i odsutnost ili tragovi šećera u njemu, šećera u krvi do 11 mmol / l (200 mg%) bez oštrih kolebanja njegove koncentracije tokom dana.

Pacijent s dijabetesom uvijek treba imati sa sobom i držati na dostupnom mjestu karticu pacijenta s dijabetesom, koja je nužna za pravovremeno pružanje hitne medicinske pomoći u slučaju razvoja komičnog (nesvjesnog) stanja.

Ovaj će letak za pacijenta s dijabetesom poslužiti kao dobar plan djelovanja za borbu protiv bolesti.

Raspored za pacijente sa dijabetesom

Pacijent s dijabetesom trebao bi se pridržavati jasnog rasporeda primjene inzulina ili uzimati tablete i jesti - u smislu vremena unosa, količine i sastava hrane. Razmotrite sve situacije u kojima ne možete uzimati inzulin i razmislite o mogućnostima.

Važno! Nabavite pribor za prvu pomoć dijabetičaru

Dijabetičarima na inzulinu treba biti voda da spriječe hipoglikemiju.

  • deset komada šećera
  • bocu limunade (Pepsi, fanta, itd.) ili slatku
    0,5 litara čaja
  • jedna ili dvije jabuke
  • slatki kolačići 150-200 grama,
  • sendviči na crnom hljebu najmanje dva.

Dijabetičari na inzulinu ne bi trebali osjećati glad, to može biti znak hipoglikemije.

Pacijenti se ne mogu izdati; dijabetičari moraju razumjeti sastav hrane u količini ugljikohidrata, proteina i masti. Kako ovaj ili onaj proizvod i s kojom brzinom podiže šećer u krvi.

Trebali biste biti u mogućnosti koristiti zaslađivače i pripremiti posebna jela protiv dijabetesa.

Morate pažljivo isplanirati bilo koju fizičku aktivnost, od laganog (malo čišćenja stana, šetnje 2-3 kilometra) do teškog - povlačenja i spuštanja utega u trajanju od 2 do 3 sata, pojačanih sportova. Vježba kod dijabetesa je apsolutno neophodna, jer održavaju tjelesni tonus i smanjuju šećer u krvi, ali ta opterećenja moraju biti lagana ili srednja, ali ne i depresivna.

Dijabetički dnevnik

Pacijenti s dijabetesom trebali bi voditi dnevnik, bilježeći u njemu brojne okolnosti:

  • doza inzulina
  • vrijeme i sastav svakog obroka, pretvaranje onoga što je pojedeno u jedinice za hljeb (naravno, onog dana kada obavljate testove),
  • vrijeme analize i glukoze u krvi izmjereno pomoću glukometra, vaše težine i krvnog pritiska,
  • lijekovi i vitamini koji štite od hroničnih dijabetičkih komplikacija - šta se zapravo uzimalo, kada i u kojoj dozi,
  • akutne dijabetičke komplikacije (hiperglikemija i hipoglikemija) koje su se pojavile kod vas, kao i analiza njihovih faktora.

Morate savladati vještine kontrole dijabetesa - i prije svega naučiti koristiti glukometar, kao i trake za određivanje sadržaja šećera u mokraći i krvi.

Morate popraviti svoju težinu, a za to su vam potrebne podne vage.

Zabranjeni proizvodi

Broj proizvoda koje bolesnici sa dijabetesom tipa 1 trebaju biti eliminirani, a tip 2 treba svesti na minimum, uključuje sve gastronomske proizvode, koji uključuju šećer, fruktozu i škrob: krompir,

  • konditorski proizvodi (uključujući oznaku "za dijabetičare"),
  • šećer (bijeli i smeđi),
  • hljeb (cjelovito žito i običan),
  • pirinač i kukuruz
  • granola, tjestenina, voće,
  • s visokim udjelom glukoze (npr. grožđe)
  • neke druge vrste hrane.

Komplet za prvu pomoć dijabetičarima

Za sprječavanje akutnih i kroničnih komplikacija dijabetesa, potrebno je izgraditi i stalno revidirati svoj medicinski "arsenal". Kako se u potpunosti sastaviti i gdje pohraniti drogu? Sadržaj kompleta za prvu pomoć:

U ormariću za lijekove trebalo bi biti nekoliko pakovanja glukoze u tabletama, koje se koriste za zaustavljanje hipoglikemije. Jesti šećer, med, slatkiše ili ne kod kuće nije važno. Glukoza bi trebala biti. Život dijabetičara često ovisi o njegovoj prisutnosti.

Broj 3 Nitroglicerin

Koristi se za ublažavanje napada angine (angina pektoris je česta hronična komplikacija dijabetesa). Napad se može pojaviti prvi put, u mirovanju ili uz napetost (akutni bol u grudima). Uzimanje nitroglicerina obično ublažava bol. Ako ne, ili napad kraći od jedne minute, tada se mora utvrditi uzrok (gušterača, osteohondroza, gas u crijevima itd.).

Br. 5 Laksativi

Laksativ (svijeće, list sijena, kora heljde itd.). Kod dijabetesa, dugotrajna opstipacija se ne može tolerisati. Mogu prouzrokovati crevne ozljede (pukotina u anusu, krvarenje). Njihovo zarastanje bit će prilično problematično.

Složeni vitaminski preparat usmjeren na poboljšanje metabolizma i obnavljanje (obnavljanje) vaskularne provodljivosti (poboljšanje cirkulacije krvi). S dijabetesom pate i posude (pogoršava se njihova vodljivost). Zbog toga, upotreba AEvite postaje neophodna.

Br. 11 Adrenergička sredstva za blokiranje (anaprilin, propranolol, verapamil)

Poboljšajte dovod kiseonika u srčani mišić. Koristi se za ublažavanje napada tahikardije. U nekim se slučajevima s kršenjem srčanog ritma uzimaju stalno. Anaprilin (propranolol) ima niz kontraindikacija. Kada se uzima, mogu se sakriti znakovi hipoglikemije (nedostatak ubrzanog rada srca). U liječenju dijabetesa s preparatima sulfaniluree (glibenklamid, maninil, itd.) Anaprilin se ne koristi. Postoje dokazi da anaprilin smanjuje proizvodnju inzulina pomoću gušterače. Adrenoblockre po potrebi treba propisati kardiolog.

Vodič za pacijente protiv dijabetesa: glavne vijesti

Dakle, podsjetnik za dijabetes uključuje sljedeća opća pravila:

  • Dijabetičari moraju nužno razumjeti lijekove i njihovu svrhu,
  • dijabetičarima tipa 1 potrebni su različiti tipovi inzulina (brzo i dugo djelujuće), a pacijenti koji pate od dijabetesa tipa 2 zahtijevaju lijekove koji snižavaju razinu šećera u krvi,
  • pacijenti oboljeli od dijabetesa oba tipa zahtijevaju paralelne lijekove usmjerene na sprečavanje komplikacija (obično pate žile, srce, bubrezi i oči). Također zahtijeva redovitu opću terapiju jačanja s ciljem obogaćivanja tijela vitaminima i mineralima,
  • ljudi koji imaju dijabetes moraju se voditi u doziranju, kao i u pravilima za upotrebu inzulina i simptomima koji ukazuju na približavanje hipo- i hiperglikemije. Preporučuje se uvek imati sa sobom sredstva koja mogu da eliminišu opasno stanje,
  • dijeta je obavezna. Zloupotreba bilo kojeg proizvoda ili potpuno uklanjanje ugljenih hidrata su neprihvatljivi.

Postoje i odvojene preporuke za pacijente sa različitim vrstama dijabetesa:

  • 1 tip. Dijabetičari koji pate od dijabetesa tipa 1 moraju se pridržavati strogog plana primjene inzulina.U suprotnom, rizik od hipoglikemije raste zbog prekoračenja propisane doze. Uvijek imate injekcije insulina kod sebe! Takođe obavezni zahtjevi za pacijente sa dijabetesom tipa 1 su stalno mjerenje nivoa šećera u kući pomoću glukometra, kao i strogo pridržavanje dijeta i prehrane,
  • 2 vrste. Dijabetičari tipa 2 pate od oblika bolesti neovisnog o insulinu, pa im se ubrizgavaju inzulini samo u ekstremnim slučajevima (obično su takve mjere potrebne starijim osobama koje ne kontroliraju šećer u krvi i ne uzimaju nikakve lijekove). Takvim pacijentima je potrebna stalna upotreba lijekova sa svojstvima za snižavanje šećera, i dijeta. Također je potrebno svakodnevno mjerenje razine glukoze u kući sa dijabetesom tipa 2.

Vodič za ishranu dijabetesa

Jednostavni ugljikohidrati, koje tijelo dovoljno brzo apsorbira, izazivajući ubrzano povećanje razine šećera, opasni su za zdravlje i život dijabetičara. Pacijenti moraju slijediti dijetu i imati znanje o prehrambenim proizvodima (njihov sastav, kalorije, brzina asimilacije, hipoglikemijska svojstva i koristi).

Za dijabetičare je potrebno jesti frakciono, u malim porcijama, do 5-6 puta dnevno. Česti unos malih porcija hrane omogućuje stabiliziranje razine glukoze i eliminiranje skokova u tim pokazateljima. U tom slučaju treba isključiti svako prejedanje, jer obilan obrok može izazvati hiperglikemiju.

Također, dijabetičari moraju isključiti gladovanje. Manjak pravovremenog obroka može izazvati hipoglikemiju, čiji prvi dokaz je osjećaj gladi.

U 20-ima 20-og stoljeća, stručnjaci su razvili sažetak pravila o prehrani bolesnika sa šećernom bolešću, u kojima su dopušteno i

Zabranjeni proizvodi za pacijente sa dijabetesom

. Ova se lista smatra tačnom i stručnjaci je koriste do danas.

Zdrava hrana

Prihvaćeni proizvodi uključuju:

  • kaša (pšenica, ječam, biserni ječam, heljda),
  • proizvodi od brašna (kuhano od mekinja ili heljdinog brašna),
  • povrće (bundeva, kupus, patlidžan, tikvice),
  • grah (grašak i pasulj)
  • voće (jabuke, pomorandže i drugo s minimalnim udjelom šećera).

Ovi se proizvodi mogu konzumirati svakodnevno, bez straha od naglog povećanja glukoze do opasnih nivoa.

Značajke načina života dijabetičara

Bolesnicima s dijabetesom potrebno je strogo pridržavanje svakodnevne rutine.

Buđenje, rad, inzulin, lijekovi, obroci, spavanje i druge važne aktivnosti trebalo bi se obavljati u strogo određeno vrijeme.

Umor se ne smije dozvoliti, mentalnim i fizičkim.. Vikendom morate odmoriti od svakodnevnih nevolja i aktivnosti.

Pridržavanje pravila lične i kućne higijene je obavezno jer pomaže u izbjegavanju pojava poput stvaranja čira na koži i rana, dijabetičkog stopala i mnogih drugih posljedica povezanih s bolešću.

Dijabetičarima je potrebna redovna vježba. Šetanje, plivanje, odmjereno biciklizam, večernje šetnje i druge aktivnosti doprinose stabilizaciji nivoa šećera.

Aktivni trening za pacijente s dijabetesom najbolje je izbjegavati, jer za vrijeme aerobnog ili jakog fizičkog napora nivo šećera može varirati.

Da bi se zaštitili od opasnih stanja, pacijent uvijek treba imati pribor za prvu pomoć kod dijabetičara, kao i prehrambene proizvode neophodne za uklanjanje hipoglikemije (10 komada šećera, 0,5 litara slatkog čaja, slatki kolačići u količini od 150-200 g, 2 sendviča na crnom hljebu i tako dalje dalje).

Prijem lijekova s ​​hipoglikemijskim svojstvima provodi se redovito. Isto se odnosi i na injekcije insulina.

Potrebna je i upotreba glukometra pomoću kojeg možete mjeriti nivo šećera kod kuće.

Prevencija dijabetičkih komplikacija

sastoje se od korekcije načina života i maksimalnog pridržavanja preporuka liječnika.

Govorimo o pravilnoj izgradnji prehrane, redovitim mjerenjima i kako bismo spriječili podizanje ili spuštanje razine glukoze na kritičnu razinu, izvedive fizičke napore i obaveznu higijenu.

Također, da bi se spriječile komplikacije, pacijenti moraju savladati znanje koje će pomoći da se primijeti pristup opasnog stanja (hiper- i hipoglikemija) i pravila prve pomoći. Takođe, relevantna znanja potrebna su od rodbine pacijenta.

Srodni videozapisi

Top 10 životnih pravila za dijabetičare u videu:

Možete živjeti sa dijabetesom, ali to morate naučiti. Da biste dobili potpuni niz informacija o ovom pitanju, morate pohađati nastavu u posebnim školama u gradskim poliklinicama.

Ako nema mogućnosti pohađanja nastave, dozvoljeno je samostalno proučavanje problema. Ali potrebno je to raditi pod stalnim nadzorom liječnika, kako ne bi naštetili njihovom zdravlju i ne uzrokovali dodatne dijabetičke komplikacije.

Planiranje ishrane za dijabetes bolesnike

  1. Pokušajte diverzificirati svoju prehranu aktivnom konzumacijom voća i povrća, koristeći princip duge - maksimalni broj cvijeća na jednom tanjuru!
  2. Kao prilog poslužite povrće bez škroba: špinat, mrkvu, brokoli, zeleni grah i grašak.
  3. Kada birate izvore ugljikohidrata koji sporo probavljaju, dajte prednost cjelovitim žitaricama. Ako je riža smeđa. Ako je tjestenina od durum pšenice.
  4. Aktivno koristite mahunarke u svojoj prehrani.
  5. Jedite nemasnu govedinu i janjetinu. Ne zaboravite na kožu peradi i ribe.
  6. Ne zaboravite da u jutarnji obrok uključite mliječne proizvode s malo masti: mlijeko, jogurt, sir.
  7. Za kuhanje koristite najmanje biljnog ulja u tečnom obliku.
  8. Smanjite unos soli na 3800 mg dnevno.
  9. Unos holesterola treba smanjiti na 200 mg dnevno.
  10. Kontrolirajte veličinu serviranja.

Pravila za pretvaranje proizvoda u jedinice za hljeb

Hljeb i pekarski proizvodi *

1 komadBeli hleb20 g
1 komadSmeđi hljeb25 g
Ruske, krekeri (suvi kolačići)15 g

* Knedle, palačinke, palačinke, pite, sirači, knedle, mesne okruglice sadrže i ugljikohidrate, ali količina XE ovisi o receptu i veličini proizvoda.

Pasta

1-2 kašike žlice. kašike ovisno o obliku proizvodaRogovi, rezanci, vermicelli, tjestenine *15 g

* U sirovom obliku, u kuvanom obliku, 1 XE se nalazi u 2-4 kašike. žlice proizvoda (50 g), ovisno o obliku proizvoda.

Žitarice, kukuruz, brašno

1 kašika. kašikaGrožđa (bilo koja) *15 g
1/2 prosječne kockeKukuruz100 g
3 žlice. kašikeKonzervirani kukuruz60 g
4 žlice. kašikeKukuruzni pahuljice15 g
1 kašika. kašikaBrašno (bilo koje)15 g
2 žlice. kašikeZobena kaša20 g

* Sirove žitarice, kuhane (kaša) 1 XE sadrži 2 kašike. kašike sa brdom (50 g).

Krompir

1 kom (veličina velikog pilećeg jajeta)Kuhan75 g
2 žlice. kašikePire od krumpira90 g
2 žlice. kašikePrženi krompir35 g
Suvi krompir (čips)25 g

Mlijeko i tekući mliječni proizvodi

1 šoljaMlijeko, vrhnje, Kefir250 ml
Prirodni jogurt200 g

Povrće, pasulj, orasi

3 komada, srednjeMrkva200 g
1 komad, srednjeCvekla150 g
1 kašika. suha kašikaPasulj20 g
7 tbsp. kašike svežeGrašak100 g
3 žlice. kuvane kašikePasulj50 g
Orasi60-90 g *

* Ovisno o vrsti

Voće i bobice (s kamenom i kore)

2-3 komada, srednjeMarelice110 g
1 komad (presjek)Ananas140 g
1 komadLubenica270 g
1 komad srednjeNarandžasta150 g
1/2 komada, srednjeBanana70 g
7 tbsp. kašikeLingonberry140 g
12 komada, maliGrožđe70 g
15 komadaTrešnje90 g
1 komad srednjeŠipak170 g
1/2 velikaGrejpfrut170 g
1 komad maliKruška ili jabuka90 g
1 komadDinja100 g
8 tbsp. kašikeKupina140 g
1 velikaKivi110 g
10 komada, srednjeJagode160 g
6 tbsp. kašikeGooseberry120 g
8 tbsp. kašikeMaline160 g
2-3 komada, srednjeMandarine150 g
1 komad srednjeBreskva120 g
3-4 komada, malaŠljive90 g
7 tbsp. kašikeRibizla120 g
1/2 komada, srednjePersimmon70 g
7 tbsp. kašikeBorovnice90 g
1/2 šoljeVoćni sok100 ml
Sušeno voće20 g

Ostali proizvodi

2 kašikeGranulirani šećer10 g
2 komadaKrumpir šećera10 g
1/2 šoljeGazirajuća voda šećera100ml
1 šoljaKvass250 ml
Sladoled65 g
Čokolada20 g
Dušo12 g

Dijagnoza šećerne bolesti kod djece zvuči prijeteće i alarmantno. Uspješan tretman zahtijeva mnogo rada i strpljenja roditelja, jer samo inzulinska terapija u kombinaciji sa dijetom će dati kvalitativni rezultat. Prehrana za dijabetes trebala bi odgovarati fiziološkim potrebama određenog uzrasta, dok potpuno uklonjivi ugljikohidrati trebaju biti potpuno eliminirani, masti treba biti umjereno ograničene, a dnevnu energetsku vrijednost održavati povećanjem broja životinjskih i biljnih proteina. U nekim se slučajevima stanje bolesnog djeteta može nadoknaditi samo jednom dijetom.

Kada se pristupa pripremi jelovnika za dijete sa šećernom bolešću, potrebno je zapamtiti da je to organizam koji raste, i potrebno mu je ništa manje od ostalih hranjivih sastojaka, vitamina za potpuno fizički, mentalni i seksualni razvoj, održavanje normalnog funkcioniranja imunološkog sistema. Količina glavnih sastojaka trebala bi odgovarati starosnim normama, visini i tjelesnoj težini.

Proteini, gMasti, gUgljikohidrati, gVrijednost šećeraKcal dnevno
UkupnoOd toga, životinjskog porijeklaUkupnoOd kojih su biljnog porijekla
Do 3 godine533538101601851145
4–6704548122052401465
7–10804555152352751700
11-14, M956565152803252005
11-14, D855060152552971830
15-17, M1006070183003502155
15-17, D905565162703151940

Izdvojeni i isključeni proizvodi

  1. Meso, perad, riba. Goveđa hrana, jagnjetina, teletina, zec, svinjetina, riba s niskim udjelom masti, jezik, u malim količinama jetra, piletina s malo masti i puretina. Svoje dijete možete liječiti dijabetičkim i dijetalnim kobasicama. Isključuje: masno i dimljeno meso, masna riba, patke i guske meso, dimljene kobasice, konzervirana hrana, kavijar.
  2. Mliječni proizvodi. Možete jesti mlijeko, nemasni sir, nemasni sir, mliječne proizvode, u ograničenim količinama pavlake. Krem, masni mliječni proizvodi, slani sirevi, slatki sirevi isključeni su.
  3. Masti. Maslo i biljno ulje su dozvoljeni. Masti životinjskog porekla, margarin nisu uključene.
  4. Jaja. 1 jaje dnevno. Žumance potpuno ograničite ili uklonite. Pošto je jaja ograničena, bolje je da ih dodajete u druga jela - salate, palačinke, kasike.
  5. Supe Dopuštene su sve vrste povrtnih supa - borsch, supa od cikle, kupusna juha, okroshka, supe na mesnim i gljivastim juhama. Mliječne juhe s dodatkom kaše, riže, tjestenine, masnih juha su isključene.
  6. Žitarice i proizvodi od brašna. Žitarice su hrana ugljikohidrata, pa ih morate jesti kao dio ograničenja ugljikohidrata. Preporučljivo je jesti žitarice ne više od jednom dnevno. Možete jesti heljdu, ječam, proso, biserni ječam, zobene kaše. Dozvoljene su mahunarke. Hljeb je dozvoljen raž, pšenica sa mekinjama, pšenica iz brašna ispod drugog razreda, bjelančevina-pšenica.

Djeca s dijabetesom trebaju pažljivo pratiti svoju prehranu.

Nekoliko pravila kada jedete proizvode od brašna:

  • nemojte istovremeno jesti tjesteninu i krumpirovu supu,
  • nakon jela sa brašnom (tjestenina, knedle, palačinke), krumpira, bolje je jesti povrtnu salatu od mrkve ili kupusa, vlakna koja sadrže će usporiti apsorpciju ugljikohidrata,
  • korisnije je kombinirati krumpir s krastavcem i kupusom, ali ne jesti hljeb, datulje, grožđice nakon jela sa krompirom.

Heljda i zobena kaša mogu se koristiti u pripremi palačinki. Masla i lisnato tijesto, riža (posebno bijela), kašika, tjestenina isključeni su ili oštro ograničeni.

  1. Povrće. Povrće treba činiti većinu dnevne prehrane. Najkorisnije su voće koje ima zelenu i zelenkastu boju. Preporučuje se konzumiranje kupusa, tikvica, patlidžana, bundeve, salate, krastavaca, rajčice češće od drugog povrća. Plodovi jeruzalemske artičoke izuzetno su koristan proizvod za dijabetičare, smanjuju šećer u krvi. Krompir se nalazi u ograničenim količinama. Marinade su isključene.
  2. Voće i slatkiši. Dozvoljeno je jesti slatke i kisele jabuke, kruške, šljive, breskve, dinje, lubenice, šipak, citrusno voće, mango, ribizlu, trešnje, trešnje, jagode, koprive u bilo kojem obliku. Pre nego što ih date detetu, majka bi sama trebala probati da voće i bobice ne budu baš slatki. Djetetu možete dati slatkiše, pripremljene na bazi zamjena za šećer, u razumnim količinama meda. Isključeni su šećer, kulinarski proizvodi kuhani na šećeru, čokoladi, grožđu, datuljama, grožđicama, sladoledu, smokvama. Neželjene, ali ponekad prihvatljive banane, persimmons i ananas.
  3. Umaci i začini. Umak od rajčice dozvoljen je, u malim količinama zelje, luk i češnjak. Djeci je potrebno ograničiti sol, gorčicu, biber i hren. Začinjeni, masni, slani umaci isključeni su.
  4. Piće. Slatki sokovi od grožđa i industrijska pića koja sadrže šećer isključeni su iz djetetove prehrane. Preporučuje se upotreba juha od ružinog voća, kiselih sokova bez šećera (borovnica, jagoda, zelena jabuka, crna ribizla, limun, narandže, grejpfrut), domaćih sokova od bundeve i paradajza. Bilo koje sokove treba dati ne više od dobne norme (oko 1 čaša za djecu mlađu od 6 godina i ne više od 1,5 čaša za školarce). Dijete će imati koristi i od čajeva i infuzija iz ljekovitog bilja koje snižavaju šećer u krvi, blagotvorno utičući na unutrašnje organe: listov bobica, cvjetovi cvijeta kukuruza, lišće koprive, korijen maslačka, planinska trava ptica, infuzije iz planinskog pepela, crne ribizle, vitamina naknade.

Šta učiniti roditeljima djece s dijabetesom

Izuzeti brze ugljikohidrate iz dječjeg menija (šećer, slatkiši, zdrob i riža, pšenično brašno, slatki voćni sokovi, eventualno grožđe, banane, ananas, persimmons), a navedene proizvode zamijenite manje kaloričnim onima sa visokim sadržajem vlakana:

  • raženo brašno ili ista pšenica, ali s dodatkom mekinja,
  • biserni ječam, zobena kaša, heljda, proso,
  • povrće (uključujući krompir), voće, bobice.

Napomena! Vlakna usporava apsorpciju glukoze, čisti krv iz holesterola. Vlakna se nalaze u sirovoj, neobrađenoj hrani - povrću, integralnom brašnu i mahunarkama.

Preporučljivo je koristiti žitarice za dijete dijabetičare ne više od 1 puta dnevno.

Dnevni unos kalorija trebao bi biti strogo konstantan.

Uzmite u obzir navike djeteta, posebno režim u porodici. Svaki član obitelji s djetetom s dijagnozom dijabetesa trebao bi se pridržavati dijabetičke prehrane, to će mu pomoći da postane jači, da se ne osjeća uskraćeno kao i svi drugi.

Kada koristite inzulin kratkog djelovanja, ugljikohidrate treba davati pola sata nakon njegove primjene.

Kada se koristi inzulin produženog djelovanja - jedan sat nakon njegove primjene, a zatim svaka 2-3 sata.

Također, kada se koristi inzulin s produljenim djelovanjem, trebalo bi da postoje lagani zalogaji između 3 glavna obroka.

Prije vježbanja, potrebno je organizirati laganu užinu.

Ako nema komplikacija bolesti, tada se količina proteina i masti dnevno može konzumirati u skladu sa starosnom normom.

Proteine, masti i ugljikohidrate koristiti u omjeru 1: 0,8: 3. Oni bi trebali ući u djetetovo tijelo unutar starosne norme, odstupanja ne veća od 10 g, vrijednost šećera treba biti konstantna.

Promijenite dozu inzulina, ovisno o pokazateljima šećera u krvi, apetitu, fizičkoj aktivnosti, promjenama unosa hrane.

Raspored hranjenja

  • Doručak - 7.30–8.00,
  • Ručak - 9.30–10.30,
  • Ručak - 13.00,
  • Popodnevna užina - 16.30-17.00,
  • Večera - 19.00–20.00.

Jesti svaki dan treba biti istovremeno.

Odstupanja od preporučenog i uobičajenog unosa ugljenih hidratnih namirnica ne bi trebalo da pređu 15-20 minuta. Ako nije moguće uzeti hranu u pravo vrijeme, onda bi bilo bolje da je pojedete 20 minuta ranije nego kasnije od potrebnog vremena.

Ugljikohidrati bi trebalo tokom dana biti jasno raspoređeni na sat.

Za djecu predškolske djece koja ne idu u vrtiće, 1. i 2. doručak mogu se premjestiti 1 sat kasnije. U 21.00 može biti dodatna lagana večera. Tinejdžerima je dozvoljen jedan dodatni doručak.

Kuvanje

Kao i svako zdravo dijete s dijabetesom, preporučuje se kuhati na pari, kuhati, pirjati, peći, koristiti manje prženja ili pržiti s minimalnom količinom ulja.

Uz komplikaciju u obliku ketoacidoze, potrebno je kuhati pire, pire hranu. Ne koristite iritirajuće proizvode.

Uz dijabetičku leziju gastrointestinalnog trakta, preporučljivo je kuhati većinu namirnica za par, umjereno konzumirati hranu bogatu vlaknima, i piti mineralnu vodu za normalizaciju kiselosti želuca.

Zamjena ugljikohidrata

Napomena! Jedinica za hljeb (XE) konvencionalna je jedinica koju su uveli njemački nutricionisti, a iznosi 12,0 g ugljikohidrata ili 20-25 g hljeba. 1 XE povećava glukozu u krvi za 2,8 mmol / L. Potrebno je oko 1,3 U inzulina na 1 XE.

Kako mogu sama izračunati XE u proizvodu? Na pakiranju svakog proizvoda postoji oznaka "100 g proizvoda sadrži toliko ugljikohidrata." Ovu količinu ugljikohidrata treba podijeliti s 12, dobivena vrijednost odgovara sadržaju XE od 100 g, zatim izračunajte količinu koja vam je potrebna proporcionalnom metodom.

Šećer2 žličice, 2 komada, 10 g
Dušo, džem1 kašika. l., 2 žličice, 15 g
Fruktoza, sorbitol1 kašika. l., 12 g
Mleko, kefir, jogurt, jogurt, pavlaka, surutka1 šolja, 250 ml
Mliječni prah30 g
Koncentrirano mlijeko bez šećera110 ml
Slatka skuta100 g
Syrniki1 srednja, 85 g
Sladoled65 g
Sirovo tijesto: lisnato / kvasce35 g / 25 g
Bilo suha žitarica ili tjestenina1,5 tbsp. l., 20 g
Žitarice od kaše2 žlice. l., 50g
Kuhana tjestenina3,5 tbsp. l., 60 g
Fritters, palačinke i drugo pecivo50 g
Knedle15 g
Knedle2 kom
Knedle4 kom
Fino brašno, skrob1 kašika. l., 15 g
Brašno od integralnog brašna2 žlice. l., 20 g
Pšenične mekinje 12 tbsp. kašike sa vrhom od 50 g12 tbsp. l sa vrhom, 50 g
Kokice10 tbsp. l., 15 g
Kotlete, kobasice ili kuhana kobasica1 kom, 160 g
Beli hleb, bilo koje pecivo1 komad, 20 g
Crni raženi hljeb1 komad, 25 g
Dijetalni hljeb2 komada, 25 g
Ruske, sušilice, štapići za kruh, mrvice, krekeri15 g
Grašak (svjež i konzerviran)4 žlice. l sa klizačem, 110 g
Grah, pasulj7-8 Art. l., 170 g
Kukuruz3 žlice. l sa klizačem, 70 g ili ½ uha
Krompir1 srednja, 65 g
Pire od krumpira na vodi, prženi krompir2 žlice. l., 80 g
Pomfrit2-3 kašike. l., 12 kom., 35 g
Čips od krumpira25 g
Palačinke od krumpira60 g
Muesli, pahuljice od kukuruza i riže (pripremljen doručak)4 žlice. l., 15 g
Cvekla110 g
Bruxelles klice i crveni kupus, zelena salata, crvena paprika, rajčica, sirova mrkva, rutabaga, celer, tikvice, krastavci, peršun, kopar i luk, rotkvica, rotkvica, rabarbara, repa, špinat, gljive200 g
Kuhana mrkva150-200 g
Kajsije2-3 srednje, 120 g
Dunje1 velika, 140 g
Ananas (sa kore)1 veliki komad, 90 g
Narančasta (sa / bez kore)1 srednja, 180/130 g
Lubenica (sa kore)250 g
Banana (sa / bez kore)1/2 kom. Sre vrijednosti 90/60 g
Lingonberry7 tbsp. l., 140 g
Trešnja (sa jamama)12 kom., 110 g
Grožđe10 kom Sre, 70–80 g
Kruška1 mala, 90 g
Šipak1 kom velika, 200 g
Grejp (sa / bez kore)1/2 kom., 200/130 g
Ogulite dinje130 g
Kupina9 tbsp. l., 170 g
Jagode8 tbsp. l., 170 g
Kivi1 kom, 120 g
Jagode10 srednjih, 160 g
Brusnice120 g
Gooseberry20 kom., 140 g
Limun150 g
Maline12 tbsp. l., 200 g
Mandarine (sa / bez pilinga)2-3 kom. Sre, 1 veliki, 160/120 g
Nektarin (sa kostima / bez kosti)1 kom prosek, 100/120 g
Breskva (sa kamenom / bez kamena)1 kom prosek, 140/130 g
Šljive80 g
Crna ribizla8 tbsp. l., 150
Crvena ribizla6 tbsp. l., 120 g
Bijela ribizla7 tbsp. l., 130 g
Persimmon1 kom, 70 g
Trešnja (sa jamama)10 kom., 100 g
Borovnice, borovnice8 tbsp. l., 170 g
Šipak (voće)60 g
Apple1 kom, 100 g
Sušeno voće20 g
Grožđe, šljiva, jabuka, crvena ribizla80 ml
Trešnja, pomorandža, grejpfrut, kupina, mandarina125 ml
Jagoda160 ml
Malina190 ml
Paradajz375 ml
Sok od cvekle i mrkve250 ml
Kikiriki s kore45 kom., 85 g
Lješnjaci i orasi90 g
Bademi, pinjoli, pistacije60 g
Gotovi orasi40 g
Sjemenke suncokreta50 g

Meso, riba, kisela pavlaka, nezaslađeni sir i skuta prema XE se ne računaju.

Procijenjeni proračun XE za dijete:

1-3 godine4-10 godina11-18 godina
MD
Doručak234–53–4
Drugi doručak1–1,5222
Ručak23–454
Visoki čaj11-222
Večera1,5–22–34–53–4
2. večera1,5222

Čimbenici koji utječu na razgradnju šećera

  1. Jednostavni ugljikohidrati (šećer, čokolada, konditorski proizvodi, džem, marmelada i kompot, med, slatko voće) razgrađuju se mnogo brže od složenih ugljikohidrata (škrob, mahunarke, žitarice, krompir, kukuruz, tjestenina), njihova razgradnja započinje odmah kad uđe u usnu šupljinu.
  2. Hladna hrana se apsorbira sporije.
  3. Polako se apsorbuju ugljikohidrati iz hrane koja sadrži masti, hrane sa vlaknima.
  4. Vježbanjem se snižava i šećer u krvi. Stoga biste trebali uzimati dodatnu količinu hrane 30 minuta prije vježbanja, uzimati grickalice za vrijeme dugotrajnog napora. Za otprilike 30 minuta intenzivne fizičke aktivnosti potrebno je uzimati dodatnih 15 g ugljikohidrata.

Ako postoje promjene u djetetovoj jetri (masna infiltracija)

Promjene jetre kod dijabetes melitusa nisu rijedak problem, ako se ne borite protiv njega, može na kraju izazvati dijabetičku komu. Za borbu protiv masne infiltracije potrebno je slijediti sljedeća pravila:

  1. Smanjite unos masti za četvrtinu fiziološke norme. Ova količina će biti dovoljna za imuni sistem, unos vitamina topljivih u mastima i zdravih masti.
  2. Biljne masti treba da čine 5–25% ukupne masti. Koristite uglavnom maslac i biljno ulje.
  3. Morate jesti namirnice koje pomažu u uklanjanju masnoće iz jetre: skuta, bakalar, proizvodi od ovsene kaše i žitarica, ovčetine s malo masti.
  4. Sa izraženim promenama jetre, masti se isključuju iz hrane za 85–90%. Preostalih 10–15% potiče od masti koja se nalazi u mlijeku i mesu. Ulje se može koristiti samo za kuhanje pržene hrane. Ali vitamini topljivi u mastima bit će potrebno uzimati dodatno u obliku vitaminskih pripravaka.
  5. Kao zaslađivač med je dozvoljen i preporučuje se.

Danas problem s dijabetesom

Ako vjerujete podacima zdravstvene organizacije, slika bolesti je sljedeća:

U dobi od 20–79 godina oko 6% stanovništva je bolesno - ti su podaci navedeni početkom 2010.

Prema preliminarnim procjenama naučnika, do 2030. godine oko 500 miliona ljudi će imati bolest poput dijabetesa.

U periodu 2010. godine u Rusiji je zabilježeno oko 9,5 miliona ljudi koji imaju ovu bolest. A do 2030. u Rusiji će biti približno 10,3 miliona ljudi.

Jedna od bolesti koja ima ozbiljne posljedice je upravo dijabetes melitus, mogu prouzrokovati ozbiljne bolesti, pa čak i smrt, ali to je među populacijom kojih nema više od 70, a polovica smrtnih slučajeva pada na žensku polovinu čovječanstva.

Velika smrtnost od ove bolesti primjećuje se uglavnom u onim zemljama u kojima ljudi imaju značajno nizak životni standard i potpuno ne slijede pravila dopisa o prevenciji dijabetesa.

WHO pruža podatke koji navode da će se broj umrlih između 2010. i 2030. godine značajno povećati, tačnije dvostruko.

Da bolest ne bi bila toliko raširena, morate voditi zdrav način života, ne piti alkohol, baviti se redovnim sportovima, držati svoju težinu pod kontrolom.

Prevencija dijabetesa - Memo

Dijabetes se ne može izliječiti, ali može se održavati na istoj razini. Najbolji način da se postigne ovaj rezultat je poznavanje ove bolesti. U svakom slučaju, možete sebi pomoći ako je potrebno.

Memo prevencija dijabetesa pomaže vam u kontroli zdravlja:

    Identificirajte sve vrste faktora rizika na vrijeme, držite sve pod strogom kontrolom,

Simptomi bolesti

  • postoji potreba za obilnim pićem,
  • mokrenje je mnogo češće
  • Suha su mi u ustima
  • očituje se opća slabost organizma - uključujući mišiće,
  • stalna glad
  • žene u genitalnom području svrbe
  • Stalno sam pospan i umoran.
  • rane teško zarastaju
  • ljudi koji imaju dijabetes tipa 1 jako gube na težini, a za one koji imaju dijabetes tipa 2 to je gojaznost.

Da biste se testirali na prisustvo bolesti ili predispoziciju za nju, samo je potrebno da provedete potrebne studije. Ako pronađete u krvi glukozu koja prelazi dozvoljenu normu, a kod analize urina će biti povećani aceton i glukoza.

Šta je dijabetes

Da biste odlučili kako se zaštititi ili oduprijeti bolesti, trebate razumjeti što je dijabetes.

Dijabetes melitus je endokrino bolest kod koje je poremećena štitnjača. Kao rezultat toga, hormon inzulin se ne izlučuje u tijelo u pravoj količini, zbog čega raste razina glukoze u krvi. Glukoza je ugljikohidrat koji je odgovoran za metabolizam u tijelu i izvor je energije. Kad nedostaje inzulina, glukoza se ne apsorbuje. Nakuplja se u krvi što uzrokuje stanje zvano hiperglikemija. Tijelo gubi izvor energije i slabi.

Ako se kod osobe primijete bilo kakvi simptomi, tada morate odmah konzultirati liječnika i obaviti pregled.

Uzroci dijabetesa

Uzroci dijabetesa su:

  • nasljednost
  • prekomjerna težina ili gojaznost,
  • neaktivni način života
  • prejedanje, uporaba štetnih proizvoda.

Prekomjerna težina smatra se najčešćim uzrokom dijabetesa. Ugroženi su svi koji su primijetili suvišne kilograme.

Trudnice koje su tokom porođaja dijete nabacile previše kilograma, u riziku su od dijabetesa čak 15 godina nakon rođenja. Djevojke kod kojih je došlo do povećanja glukoze u krvi tijekom trudnoće (gestacijski dijabetes melitus), ali nakon porođaja stope su se vratile na normalu, također bi trebale redovito pregledavati endokrinolog.

Moguće komplikacije bolesti

Hiperglikemija kod dijabetesa obiluje razvojem komplikacija različite težine.

Česti problemi sa bolešću su:

  • kardiovaskularne bolesti
  • problemi sa vidom
  • dermatološke bolesti
  • problemi sa zubima i desni
  • kvar jetre i bubrega,
  • gangrena
  • nemoć
  • neplodnost kod žena
  • kršenje u menstrualnom ciklusu itd.

Posjedujući podatke o bolesti, osobi s dijabetesom lakše je odoljeti bolesti. Ono što svaki dijabetičar treba upamtiti možete pročitati u nastavku.

Dijabetes dijagnoza

Dijabetes melitus je neizlječiv, ali može se kontrolirati i živjeti punim životom. Kod pacijenata koji slijede pravila i preporuke, promatra se normalizacija šećera u krvi, poboljšava se opće stanje organizma i povećava imunitet. Osoba se također može riješiti suvišnih kilograma i svih vrsta problema povezanih s dijabetesom.

Prevencija i podsjećanje na dijabetes za one koji ne žele imati zdravstvene probleme:

  • pratite šećer u krvi (preporučljivo je kupiti glukometar),
  • redovno pregledavaju ljekari
  • sledite jasnu dnevnu rutinu
  • slijedite terapijsku dijetu
  • biti fizički aktivan, baviti se sportom,
  • uzimati lijekove koje je propisao vaš ljekar prema uputama,
  • vodite zdrav stil života, napustite loše navike,
  • Nemojte se preopterećivati ​​poslom, godišnji odmor iskoristite (poželjno je da ga provodite u lječilištima ili u sanatorijumima),
  • piti dnevnu normu vode (do 2 litre),
  • Ne nerviraj se.

Ispunjavanje ovih jednostavnih pravila iz memoranduma pacijentima sa šećernom bolešću garantuje poboljšanje zdravstvenog stanja, a s dijabetesom tipa 2, čak i potpunu obnovu gušterače i stabilno normalan šećer u krvi.

Prevencija dijabetesa tipa 1

Statistički podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da je stopa obolijevanja od dijabetesa tipa 1 veća kod djece koja su dojena od rođenja. Razlog za to je što većina mliječnih mješavina sadrži kravji protein, koji kod djeteta uzrokuje smetnje gušterače. Kao rezultat, postoji rizik od razvoja dijabetesa tipa 1 u budućnosti. Pored toga, umjetne smjese ne mogu u potpunosti ojačati imunološki sustav i zaštititi dijete od virusnih i zaraznih bolesti.

Stoga je dojenje najbolja preventivna mjera protiv dijabetesa.

Djeca u riziku su osjetljiva na razne bolesti zarazne prirode. Kao preventivna mjera treba im ojačati imunitet uz pomoć imunostimulansa.

Prevencija dijabetesa tipa 2

Većina ljudi sa dijabetesom (oko 90%) ima bolest tipa 2. Uz to, organizam inzulin ne opaža, glukoza se ne razgrađuje i akumulira u pacijentovoj krvi.

Preventivne mjere za dijabetes tipa 2 su pravilna uravnotežena prehrana i vježbanje.

Ispunjavanje ova dva uslova zaštitiće pacijenta od razvoja komplikacija.

Dobra prehrana za dijabetes

Pravilna prehrana temeljna je mjera za prevenciju dijabetesa tipa 1 i 2. Bez dijeta, liječenje će biti neučinkovito, a šećer u krvi će i dalje fluktuirati, što je vrlo štetno.

Jednostavni ugljikohidrati su najopasniji za dijabetes. Oni su uzrok povećanja šećera u krvi. Zbog toga iz prehrane treba isključiti hranu zasićenu jednostavnim ugljikohidratima.

Prehrambeni sistem, koji je posebno razvijen za pacijente sa dijabetesom, naziva se „Tabela br. 9“.

Značajke prehrane su:

  • ishrana 5-6 puta dnevno (s jednakom količinom ugljikohidrata u svakoj dozi),
  • unos hrane treba da se sastoji od 60% ugljenih hidrata, 20 - masti i 20 - proteina,
  • male porcije
  • iz izbornika isključite rafinirane ugljikohidrate (šećer, med, slatkiši),
  • svodeći zasićene masti na minimum
  • jesti više hrane s visokim sadržajem vlakana i složenih ugljikohidrata,
  • prednost se daje kuvanoj, pirjanoj, kuvanoj i pečenoj hrani.

Tokom dijetalne terapije, osoba bi trebala jesti hranu koja ne povećava šećer u krvi.

Ovi proizvodi uključuju:

  • žitarice (ječam, heljda, biserni ječam, proso, zob),
  • grah
  • hleb od raži ili heljde,
  • povrće (tikvice, kupus, patlidžan, bundeva, paradajz),
  • nezaslađeno voće i bobice (jabuke, kruške, ribizla, borovnice, trešnje, pomorandže i kivi),
  • zelje, salate,
  • nemasno meso, perad, riba,
  • nemasni mliječni proizvodi.

Potrebno je ograničiti upotrebu povrća koje sadrži skrob. Dozvoljeno im je jesti ne više od 200 g dnevno:

Hrana koja je strogo zabranjena:

  • šećer, dušo
  • Maslac za pečenje
  • kolači, peciva,
  • slatkiši
  • sladoled i druge slatkiše,
  • masno meso i riba,
  • masnoća
  • bijeli hljeb
  • pirinač, kaša, kukuruzna griz,
  • slatko voće i sušeno voće (banane, grožđe, datulje itd.),
  • kupljeni koncentrirani sokovi i nektar,
  • slatke jogurte i ostale mliječne proizvode sa prelivima,
  • dimljeno, začinjeno, slano,
  • premium pšenične tjestenine
  • alkohol
  • slatka gazirana pića.

Dijabetičar je dužan zapamtiti glavno pravilo - prehrana treba biti raznolika. Važno je da, uz hranu, čovek prima i vitamine i druge korisne materije potrebne za život organizma.

Pravila koja će vam pomoći da poboljšate životni standard ili podsjetnik za pacijente s dijabetesom

Dijabetes melitus je bolest koju nije moguće eliminirati. Ali to ne znači da, u slučaju takve dijagnoze, možete sami sebi stati na kraj.

Dijabetes nije rečenica, već način života. A toga treba stalno pamtiti. Zapravo, boriti se s ovom bolešću nije tako teško. Glavna stvar je slijediti određena pravila i poduzeti potrebne mjere na vrijeme.

Šta je dijabetes?

Dijabetes je skupina bolesti čiji je uobičajeni znak kršenje metabolizma ugljikohidrata. Postoji nekoliko vrsta ove bolesti:

  • Dijabetes tipa 1.
  • Dijabetes tipa 2.
  • Dijabetes trudna.

Dijabetes melitus karakterizira porast glukoze u krvi, pojačana žeđ i poliurija.

Broj 14 Antibiotici

Potreba za njihovom uporabom može se pojaviti neočekivano. Možda će situacija biti takva da će njihovu prijavu morati dodijeliti sebi. Prilikom uzimanja antibiotika imajte na umu da je paralelno potrebno koristiti lijek koji obnavlja crijevnu mikrofloru i tako sprečava pojavu disbioze.

Hipoglikemija

Hipoglikemija je stanje kada je razina šećera u krvi ispod dozvoljene norme. Kod šećerne bolesti sklonost hipoglikemiji postoji čak i kod djece koja prate pravilnu prehranu i dozu inzulina. Za ljudski organizam je pad šećera u krvi mnogo opasniji od njegovog povećanja, jer uz manjak glukoze prije svega pati mozak, mogu se javiti vrlo ozbiljni problemi koji su nepovratni. Da bi se izbjegle neugodne posljedice, dijete uvijek treba imati par komada šećera, bombona. Takođe, prva pomoć može biti čaša slatke žele, čaj, kolačići (5 komada), beli hleb (1-2 komada). Nakon što postane bolje, djetetu trebate dodati kašu ili pire. Sladoled nije pogodan za prvu pomoć kod hipoglikemije, iako sadrži šećer, njegova apsorpcija se usporava zbog sadržaja masti i niske temperature proizvoda.

Kako se šećer može zamijeniti?

Djeci je teško odreći se slatkiša. Kako dijete ne biste mučili, ponudite mu umjesto šećera siguran analog - zaslađivač.

Djeca vrlo teško reagiraju na nedostatak slatkiša, pa je upotreba proizvoda koji zamjenjuju šećer neizbježna.

Ksilitol i sorbitol. Apsorbira se u crevima mnogo sporije od glukoze. Zbog neugodnog specifičnog ukusa, djeca imaju veću vjerojatnost da će ih odbiti. Negativno djeluju na gastrointestinalni trakt djeteta, imaju laksativni učinak, iz tih razloga se ta sladila ne preporučuju djeci, dopušteno je ponuditi samo malim količinama adolescente (do 20 g).

Fruktoza. Manje glukoze i saharoze utiče na nivo glukoze u krvi, ne treba inzulin, nema negativan uticaj na organizam. Prirodni je voćni šećer. Može se kupiti u trgovini. Fruktoza se nalazi u svim bobicama i plodovima slatkog ukusa. U medu se nalazi fruktoza sa šećerom u približno jednakim omjerima.

Kako djeca ne bi imala želju da od roditelja potajno jedu slatkiše, pomoću zaslađivača pripremite džem, kompote, peciva, kreme i druge slatkiše, a svoju djecu obožavate sa njima.

Dijabetes melitus kod djeteta do godinu dana

Djeca mlađa od jedne godine, uprkos prisutnosti dijabetes melitusa, trebaju se duže dojiti, samo je majčino mlijeko u stanju cijelom tijelu osigurati potrebne hranjive tvari.

Ako iz nekog razloga dojenje nije moguće, tada biste trebali odabrati posebnu smjesu s nižim udjelom šećera. Obroci se trebaju napraviti točno u preporučeno vrijeme u razmacima od 3 sata između hranjenja. Komplementarna hrana se uvodi prema prihvaćenim standardima u dobi od 6 mjeseci, savjetuje se započinjati juhom od povrća i pire krumpira, te, posljednje, ali ne najmanje bitno, nude žitarice.

Dijabetes melitus kod gojazne djece

Deca koja su gojazna treba da normalizuju svoju telesnu težinu. Trebaju biti strože ograničeni na masti i ugljene hidrate, jer su u tu svrhu sledeći proizvodi potpuno isključeni iz menija:

  • šećer
  • slatkiši
  • Konditorski proizvodi
  • hljeb od pšeničnog brašna,
  • tjestenina
  • kaša.

Vanjska hrana i posebne prigode

Što se tiče zabava, kafića i dječijih restorana, roditelji se ne trebaju brinuti, samo je dobro znati jelovnik unaprijed i izračunati količinu ugljikohidrata za točan izračun doze inzulina, dok treba voditi računa o igrama na otvorenom, jer fizička aktivnost neutralizira određenu količinu hrane.

Ručak u školi. Ovdje bi se roditelji također trebali brinuti unaprijed i saznati jelovnik za narednu sedmicu, a zatim uz pomoć razrednika koji će kontrolirati koliko dijete jede u školi.

Mala djeca vrlo često odbijaju jesti, imaju slab apetit. U takvim je slučajevima vrlo zgodno koristiti inzulin kratkog djelovanja, koji se može primijeniti odmah nakon obroka, računajući na stvarno pojevenu količinu hrane.

Dijabetes je podmukla bolest koja pogađa prije svega oči i bubrege. Ali ako se strogo pridržavate prehrane, pravilno izračunajte dozu inzulina, onda s ovom bolešću možete živjeti dug, sretan i lijep život.

10 osnovnih pravila

Da bi održali dobro zdravlje, održali visoku porođajnu aktivnost i sprečili komplikacije, pacijent koji boluje od dijabetesa trebao bi se pridržavati posebnog tretmana i preventivnog režima u svakodnevnom životu. Čitav ovaj režim kombiniran je u memoriji za dijabetes. Osnovna pravila memoranduma su sljedeća:

1. Osnova za liječenje svih oblika dijabetesa je dijeta. Energetska vrijednost dnevne prehrane ne smije prelaziti stvarnu potrošnju energije koja u odrasle osobe iznosi 105-210 kJ (25-50 kcal) na 1 kg tjelesne težine. Uz prekomjernu težinu, energetska vrijednost prehrane smanjuje se za 20-25%.

Preporučeni omjer proteina, masti i ugljikohidrata u prehrani: B - 15–20%, W - 25–30%, Y - 50–55% po energetskoj vrijednosti, 1: 0,7 (0,75): 2,5–3 , 5 tež.

Uz energetsku vrijednost prehrane od 1050 kJ (2500 kcal), trebala bi sadržavati 100 g proteina, 70–75 g masti, 300–370 g ugljikohidrata, uključujući 25–30 biljnih.

Iz svakodnevne prehrane treba isključiti šećer, slastičarne na šećeru, kašice, masne i dimljene kobasice, alkohol, pivo, grožđe, voćne sokove na šećeru. Ograničite unos hrane s visokim sadržajem ugljikohidrata (peciva, krumpira i žitarica, slatke sorte voća, masti). Dijeta mora uključivati ​​povrće, voće, mlijeko, sir.

Prehrana u strogo određeno vrijeme s unošenjem inzulina je posebno važna: nakon ubrizgavanja kristalnog inzulina - nakon 15-20 minuta i nakon 3–3,5 sati. Kod liječenja inzulinom produženog djelovanja (suspenzija cink-inzulina itd.) Hranu treba uzimati ujutro nakon injekcije, zatim svakih 3,5-4 sata i 40-60 minuta prije spavanja.

2. Potrebna je jasna dnevna rutina za dijabetes. Jutarnje ustajanje, radna aktivnost (studija), davanje inzulina, unos hrane i lijekova, aktivni odmor, spavanje trebalo bi obavljati u točno određeno vrijeme. Izbjegavajte mentalne i fizičke prekomjerne napore. Nedjeljom bi trebalo biti potpuno bez profesionalnih dnevnih aktivnosti i koristiti ih za aktivnosti na otvorenom.

3. Slijedite prakse lične higijene i kućne higijene.

Tjelesni odgoj, sport (a ne vrste snage) imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pojačavaju iskorištavanje ugljikohidrata, smanjuju potrebu za inzulinom, olakšavaju tijek bolesti i povećavaju efikasnost.

Alkohol, pušenje su neprihvatljivi.

4.Propisane lijekove za snižavanje šećera treba uzimati u strogo određeno vrijeme. Samovoljna zamjena lijeka, promjena doze ili još više njihovo otkazivanje je neprihvatljivo bez znanja liječnika. Uzimajte oralne lekove (tablete) nakon obroka.

5. Prilikom primjene inzulina držite čistim i sterilnim. Mjesta ubrizgavanja treba mijenjati tako da ponovljene injekcije u isto područje ne budu više od 1-2 puta mjesečno.

6. Pacijenti koji primaju inzulin mogu razviti hipoglikemijska stanja, čiji su znakovi slabost, drhtanje ruku, znojenje, utrnulost usana, jezika, glad, zbunjenost, sve do nesvjesnog stanja (hipoglikemijska koma). Razvoj takvih stanja olakšan je prevremenim ili nedovoljnim unosom hrane, unošenjem prekomjerne doze inzulina, pretjeranom tjelesnom aktivnošću. Da biste otklonili akutnu hipoglikemiju, potrebno je pojesti komad hljeba, kolačiće, šećer, bombone, koje pacijent uvijek treba imati sa sobom.

7. Akutna zarazna bolest, neblagovremena i nedovoljna primjena inzulina, mentalni i fizički umor, gruba kršenja dnevnog režima i prehrane i drugi uzroci mogu dovesti do pogoršanja bolesti i razvoja dijabetičke kome.

8. Pri odabiru zanimanja i radne aktivnosti za bolesnika s dijabetesom treba uzeti u obzir ograničenja zbog karakteristika bolesti, potrebe za sprječavanjem njegovih komplikacija i rane invalidnosti.

9. Kompenzirani dijabetes nije prepreka braku i normalnom porodičnom životu.

Da bi se rano otkrilo i spriječilo razvoj dijabetes melitusa, potrebno je povremeno (1-2 puta godišnje) pregledati njihovu djecu.

10. Da bi se spriječile komplikacije, među kojima su najčešći lezije očiju, bubrega, jetre, nogu, bolesti nervnog sistema, desni, pacijent koji boluje od dijabetesa melitus mora biti pod stalnim medicinskim nadzorom, biti upisan u ambulantu.

Pokazatelji kompenzacije dijabetesa uključuju: opće dobro, kontinuirano onesposobljavanje, nedostatak žeđi, suha usta, nema znakova oštećenja očiju, bubrega, jetre, živčanog sistema, nogu, usne šupljine, izlučivanje 1,5-2 litre urina dnevno i odsutnost ili tragovi šećera u njemu, šećera u krvi do 11 mmol / l (200 mg%) bez oštrih kolebanja njegove koncentracije tokom dana.

Pacijent s dijabetesom uvijek treba imati sa sobom i držati na dostupnom mjestu karticu pacijenta s dijabetesom, koja je nužna za pravovremeno pružanje hitne medicinske pomoći u slučaju razvoja komičnog (nesvjesnog) stanja.

Prevencija dijabetesa

Dijabetes je bolest endokrinog sustava povezana s metaboličkim poremećajima. Budući da se etiologija dijabetesa tipa 1 i 2 razlikuje, prevencija obje vrste dijabetesa i liječenje ovih bolesti također će se razlikovati.

Prevencija dijabetesa tipa 1

Dijabetes tipa 1 je bolest kod koje beta ćelije gušterače ne izlučuju inzulin, koji je neophodan za razgradnju glukoze u krvi. Bolest može katalizirati vanjski agresor (infekcija, trauma), što izaziva upalu tkiva gušterače i smrt b-stanica. Stoga se prevencija dijabetesa tipa 1 svodi na sljedeće akcije.

· 1. Dojenje. Prema istraživanju WHO, među djecom koja imaju dijabetes postoji veći broj djece koja su dojena od rođenja. To je zbog činjenice da mliječne mješavine sadrže protein kravljeg mlijeka koji može negativno utjecati na sekretornu funkciju gušterače. Pored toga, dojenje pomaže da se značajno poveća imunitet bebe, pa samim tim i zaštiti od virusnih i zaraznih bolesti. Stoga se dojenje smatra najboljom prevencijom dijabetesa tipa 1.

2Prevencija zaraznih bolesti. Zarazne bolesti su izuzetno opasne za djecu rizičnu za dijabetes tipa 1, pa se imunomodulatori poput interferona i drugih sredstava za jačanje imuniteta koriste kao profilaktički lijekovi.

Prevencija dijabetesa tipa 2

Među svim pacijentima koji imaju dijabetes, oko 90% ljudi ima dijabetes tipa 2. Kod ove bolesti organizam inzulin koji proizvodi gušterača prestaje da opaža i nije uključen u razgradnju glukoze. Razlozi ovog poremećaja metabolizma mogu biti:

  • gojaznost
  • nedostatak fizičke aktivnosti, pogoršavajući pretilost,
  • nezdrava prehrana s puno masti i jednostavnih ugljikohidrata,
  • genetska predispozicija.

Prevencija dijabetesa tipa 2 je sljedeća.

Dijeta, frakcijska prehrana do 5 puta dnevno. Unos rafiniranih ugljikohidrata (šećera, meda, džemovi itd.) I zasićenih masnoća treba svesti na najmanju moguću mjeru. Osnova prehrane trebaju biti složeni ugljikohidrati i hrana bogata topivim vlaknima. Procentualno gledano, sadržaj ugljikohidrata u hrani treba iznositi 60%, masnoće - oko 20%, bjelančevine - ne više od 20%. Dajte prednost bijeloj peradi, nemasnoj ribi, jelima od povrća, dekocijama bilja, pirjanom voću bez dodanog šećera. Pržene namirnice zamijenite kuhanom, pirjanom, pečenom. Slatkiše, gazirana pića, deserti, instant pića sa šećerom, brza hrana, dimljeni, slani, ako je moguće, isključite iz prehrane. Samo će u tom slučaju prevencija dijabetesa biti zaista efikasna. Štoviše, dijeta dijabetičara naziva se i glavnim lijekom za dijabetes. Na kraju krajeva, bez ograničenja hrane, nijedan tretman neće dati željeni efekt.

· Razumna fizička aktivnost. Fizička aktivnost poboljšava metaboličke procese i povećava osjetljivost na inzulin.

Kada razmišljati o mogućem dijabetesu

Ako su vam višak kilograma čvrsto zadržani u struku, tada već postoji rizik od dijabetesa. Podijelite struk bokovima Ako je brojka veća od 0,95 (za muškarce) i 0,85 (za žene) - riskirate!

Rizična skupina za pojavu dijabetesa tipa 2 uključuje žene koje su tijekom trudnoće nabacile više od 17 kg i rodile su dijete teže od 4,5 kg. Čak i ako se nakon trudnoće težina vratila u normalu, a metabolizam ugljikohidrata se vratio u normalu, dijabetes tipa 2 može se otkriti već nakon 10-20 godina. Međutim, ako na vrijeme prilagodite prehranu, vježbate i izgubite težinu, tada ćete najvjerovatnije uspjeti vratiti pravilan metabolizam i spriječiti razvoj dijabetesa.

Uz nepovoljan razvoj, pogoršava se hiperglikemija, odnosno nivo glukoze u krvi značajno se podiže nakon obroka, što izaziva nove napade gladi. Kao rezultat toga, tjelesna težina raste.

Uključeni u prevenciju dijabetesa tipa 2, djelujete u korist cijelog tijela. Uostalom, pravilan sistem ishrane, umjerena fizička aktivnost, kontrola tjelesne težine osnovni su pojmovi za prevenciju tako ozbiljnih bolesti kao što su moždani udar, srčani udar, hipertenzija, osteohondroza i mnoga druga oboljenja!

Prevencija dijabetesa: podsjetnik za pacijente

Dijabetes melitus naziva se endokrina patologija, zbog koje se u ljudskom tijelu opažaju metabolički poremećaji ugljikohidrata. U ovom trenutku je bolest neizlječiva, ali adekvatna terapija pomaže poboljšanju blagostanja i sprečava komplikacije.

Jedna od tačaka uspješnog liječenja je wellness dijeta, pridržavanje koje pomaže umanjiti upotrebu lijekova, kao i izbjeći napredovanje bolesti.

Pored toga, pacijentima sa dijabetesom preporučuje se vođenje aktivnog načina života, unošenje optimalne fizičke aktivnosti u njihov život.Praksa pokazuje da svakodnevno vježbanje pomaže da se nadoknadi bolest.

Trebalo bi uzeti u obzir što je memorandum za prevenciju dijabetesa? Kojih se prehrambenih principa pacijent treba pridržavati i šta uključuje dijeta za dijabetes?

Značajke prehrane kod dijabetesa

Glavna opasnost za pacijenta koji boluje od dijabetesa jesu probavljivi ugljikohidrati, što može pokrenuti nagli porast šećera u tijelu. Zbog toga se pacijentima preporučuje posebna prehrana.

Već dvadesetih godina prošlog vijeka razvijen je sto br. Devet, koji predstavlja skup pravila i preporuka u vezi s prehranom. Kada promatrate ovaj režim, potrebno je jesti često, istovremeno u malim porcijama.

Važno je da svaka porcija sadrži približno jednaku količinu ugljenih hidrata u svom sastavu. Da bi pojednostavili izračun, ljekari su uveli termin poput jedinice za hljeb. Jedna jedinica za hljeb jednaka je 12 grama ugljikohidrata. A dnevno je dozvoljeno da dijabetičar pojede najviše 25 jedinica hljeba.

Treba napomenuti da su kod dijabetesa tipa 2 pacijenti preteški ili pretili, pa se za takve bolesnike preporučuje dijeta br. Podrazumijeva da maksimalni kalorični sadržaj hrane dnevno nije veći od 1800 kalorija.

Za stanovništvo s dijabetesom razvijena je posebna knjižica u kojoj se navodi broj namirnica koje je dozvoljeno konzumirati:

  • Kaša (ječam, biserni ječam, proso, heljda).
  • Proizvodi od pasulja (pasulj i grašak).
  • Pekarski proizvodi koji sadrže mekinje ili s dodatkom heljdovog brašna.
  • Povrće (tikvice, patlidžan, kupus, bundeva).
  • Voće (naranče, jabuke i drugo).

Sva gore navedena hrana može se jesti svaki dan, a da se ne bojite da će glukoza naglo porasti nakon jela. Osim toga, pomažu u zasićenju tijela, uklanjanju osjećaja gladi.

S izuzetnim oprezom preporučuje se jesti krompir, šargarepu i repu, jer sadrže ogromnu količinu škroba.

Svrha prehrane za dijabetičare

Osoba koja ima dijabetes mora konzultirati nutricionista odmah nakon uspostavljanja dijagnoze kako bi on mogao pomoći u izradi plana zdrave prehrane. Pridržavanje ovih preporuka pomoći će u kontroli razine glukoze u krvi, održavanju normalne težine i smanjenju faktora rizika za srčane bolesti.

Kad čovjek pojede višak kalorija i masti, njegovo tijelo počinje povećavati razinu glikemije. Ako se glukoza u krvi ne kontrolira, to može dovesti do ozbiljnih problema - na primjer, razvoja dijabetičke ketoacidoze, oštećenja živaca, krvnih sudova, bubrega i srca. Za većinu bolesnika sa dijabetesom tipa 2, uravnotežena prehrana može smanjiti višak kilograma, što pored snižavanja glikemije, ima i mnoge druge zdravstvene koristi.

Opći principi ishrane za dijabetes

Osnovni principi uravnotežene prehrane za dijabetes uključuju:

  • Ograničenje unosa hrane koja sadrži puno ugljenih hidrata (dijeta sa malo ugljenih hidrata).
  • Jedenje hrane u malim porcijama, distribuiranje hrane cijeli dan.
  • Jedite dovoljno cjelovitih žitarica, voća i povrća svaki dan.
  • Smanjenje sadržaja masti u ishrani.
  • Ograničite upotrebu alkohola.
  • Ograničenje soli.

Profesionalni nutricionista može vam pomoći da razvijete svakodnevnu prehranu na osnovu svojih ciljeva, ukusa i životnog stila. Pacijentu također može objasniti koja mu je hrana najbolja.

Energetska ravnoteža

Osobe s dijabetesom trebaju uporediti količinu konzumirane hrane s energijom potrošenom tokom dana. Previše kalorija može dovesti do povećanja kilograma. Prekomjerna težina ili pretilo otežava kontrolu dijabetesa i povećava rizik od srčanih bolesti, šloga i raka.

Potrebno je ograničiti upotrebu visokokalorične hrane, poput slatkiša, kolača, šećera, voćnih sokova, čokolade - odnosno, morate slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Prehrana nekih ljudi je prilično racionalna, ali jedu previše. Jedan od načina da smanjite unos kalorija jeste smanjivanje vaših količina serviranja.

Tjelesna aktivnost također ima brojne zdravstvene koristi. Uz zdravu prehranu, redovno vježbanje može pomoći u kontroli šećera u krvi, smanjenju kolesterola i triglicerida i održavanju zdrave težine.

Masti sadrže najveću količinu energije u odnosu na druge grupe proizvoda. Jedenje previše njih može prouzrokovati debljanje, što otežava kontrolu šećera u krvi. Ipak, određene vrste masti su neophodne za dobro zdravlje. Postoji nekoliko vrsta njih:

  • Zasićene masti Važno je ograničiti unos hrane bogate zasićenim mastima. Nalaze se u životinjskim proizvodima (masno meso, mlijeko, puter, sir). Od biljnih masti zasićeni su palmino ulje, kokosovo mlijeko i vrhnje.
  • Polinezasićene i mononezasićene masti. Upotreba malih količina ovih masti može osigurati unos esencijalnih masnih kiselina i vitamina. Polinezasićene masti nalaze se u suncokretovom ulju, soji, kukuruzu, sjemenkama grožđa i sezama, kao i u masnoj ribi (haringa, skuša, sardina, losos i tuna). Mononezasićene masti se nalaze u maslinovom i uljane repice, avokadu i nekim margarinima. Sjemenke, orasi i maslac od kikirikija sadrže kombinaciju ovih tvari.

Ugljikohidrati igraju važnu ulogu u ljudskoj prehrani. Najbolji su izvor energije u ljudskom tijelu, posebno za mozak. Od tri glavna hranjiva sastojka ugljikohidrati najviše utječu na razinu šećera u krvi. Kod mnogih pacijenata s dijabetesom njihovo ograničavanje (poput Bronsteinove dijete s malo ugljikohidrata) može pomoći u kontroli bolesti. Međutim, ako osoba želi oštro ograničiti sadržaj ugljikohidrata u svojoj prehrani, prije nego što to učini treba se posavjetovati s endokrinologom.

Svi ugljikohidratni proizvodi dovode do stvaranja glukoze i povećavaju njezinu razinu u krvi, ali neki od njih to rade polako, a drugi brzo. Da bismo opisali kako se brzo ugljikohidratna hrana apsorbuje i ulazi u krvotok, uveden je koncept glikemijskog indeksa. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom polako ulazi u krvotok i u manjoj mjeri utječe na razinu šećera u krvi. U to spadaju zobene kaše od kaše, hleb od celog zrna, leća, mahunarke, mleko, jogurt, testenine i većina vrsta svežeg voća.

Unatoč svojim korisnim svojstvima, med je ugljikohidratni proizvod s visokim glikemijskim indeksom, što znači da se nakon njegove upotrebe u razini glukoze u krvi naglo povećava. Hrana za dijabetičare može sadržavati malu količinu šećera. Međutim, hranu s visokim sadržajem treba jesti umjereno. Postoje recepti koji mogu ograničiti količinu konzumiranog šećera ili ga zamijeniti alternativnim zaslađivačima.

Proteinski proizvodi su neophodni za rast i oporavak tijela. Proteini se ne razgrađuju do glukoze pa ne povećavaju direktno njegov nivo u krvi. Međutim, kod dijabetičke nefropatije trebate ograničiti njihovu količinu u ishrani.

Komplikacije povezane sa oštećenjem velikih plovila

Infarkt miokarda nastaje zbog oštećenja žila na srcu. Moždani udar je ista vaskularna lezija, ali u mozgu. Uz srčani udar i moždani udar, pogođena su velika žila zbog stvaranja aterosklerotskih plakova.Kod dijabetes melitusa metabolizam lipida je značajno narušen, što dovodi do ubrzanog razvoja aterosklerotskih plakova, stoga redovito pratite nivo „loših“ lipida: trigliceridi (TG) i lipoproteini niske gustine (LDL), a „dobri“ lipidi visoke gustoće (HDL) uvijek trebaju biti OK.

Komplikacije povezane s lezijama malih žila

Te se komplikacije nazivaju i mikrovaskularnim. Tu spadaju: retinopatija (oštećenje oka), nefropatija (oštećenje bubrega), sindrom dijabetičkog stopala, polineuropatija (poremećaji osjetljivosti itd.), Artropatija (oštećenje zglobova) i druge komplikacije. Sve ove promjene su progresivne prirode i zahtijevaju dugotrajno liječenje.

Održavanje zdravog metabolizma kod dijabetesa

S visokim nivoom šećera u krvi (preko 9-10 mmol / L) tijelo počinje izlučivati ​​mokraćom, čime gubi dragocjenu energiju potrebnu za prehranu stanica.

Da biste održali zdrav metabolizam, morate:

  • - smanjite unos kalorija na 1200 - 1700 kcal / dan,
  • - eliminirati ugljene hidrate koji brzo povećavaju šećer u krvi,
  • - svesti unos masti
  • - povećati potrošnju morskih plodova,
  • - povećati fizičku aktivnost,
  • - pridržavati se preporuka lekara.

Kako pratiti efikasnost liječenja dijabetesa?

Moguće je pratiti pridržavanje dijetalnih i terapijskih mjera prema nivou glikovanog hemoglobina u krvi. Ovaj pokazatelj odražava prosječnu razinu šećera u posljednja 3 mjeseca. Svakim porastom razine šećera - njegov višak će se "prilijepiti" za hemoglobin, glikolizirati ("šećerati").

Pregled dijabetesa

Vrsta ispitivanja Indikatori učestalosti ispitivanja

  • Krvni pritisak 1-3 puta dnevno Ne viši od 135/85 mm Hg
  • Glikolirani hemoglobin 1 put u 3-4 mjeseca Ne viši od 7,5%
  • Određivanje proteina u urinu Najmanje 1-2 puta godišnje Odsutnost ili ne više od 30 mg / dan
  • Posetite oftalmologa 1-2 puta godišnje; nema promene na fundusu

Dodaci za podsetnike o dijabetesu

Svaki dijabetičar, kako ne bi patio od svoje bolesti i mogućih komplikacija, mora se pridržavati preporuka specijalista da spriječe napredovanje bolesti.

Akutni infektivni proces, mala doza inzulina ili njegova prerana injekcija, mentalno ili fizičko preopterećenje, kršenje dnevnog režima i drugi uzroci mogu pogoršati patologiju, doprinose razvoju dijabetičke kome.

Druga vrsta dijabetesa utječe na profesionalne aktivnosti osobe. Prilikom odabira zanimanja obavezno je uzeti u obzir ograničenja koja su utemeljena na karakteristikama patologije.

Preporučljivo je napomenuti da kompenzirana bolest ne djeluje kao prepreka normalnom punopravnom životu, braku i vezama.

Preporuke za dijabetičare:

  • Da biste prepoznali i spriječili razvoj bolesti kod vaše djece, potrebno je pregledati svoje dijete nekoliko puta godišnje.
  • Da biste spriječili komplikacije patologije, preporučuje se redovno posjećivati ​​doktora.

Sljedeće točke služe kao pokazatelji kompenzirane bolesti: blagostanje, normalno djelovanje, nedostatak stalne žeđi, suhoća u usnoj šupljini, nema znakova oštećenja vida, središnji živčani sustav.

Pacijent koji boluje od dijabetesa uvijek bi trebao imati sa sobom ili držati na dostupnom mjestu "Karte pacijenta s dijabetesom", koje su potrebne za pravovremenu hitnu medicinsku njegu ako razvije komu.

Prevencija prve vrste dijabetesa

Dijabetes tipa 1 je patologija zbog koje stanice pankreasa ne proizvode potrebnu količinu inzulina.Vanjski faktori mogu dovesti do bolesti: autoimune bolesti, virusne infekcije i drugih.

Na osnovu statističkih podataka Svjetske zdravstvene organizacije možemo reći da među pacijentima oboljelima od dijabetesa ima više djece koja nisu primila dojku od svog rođenja.

Ta činjenica zasniva se na činjenici da umjetna smjesa sadrži proteinsku komponentu kravljeg mlijeka, što može negativno utjecati na funkcionalnost gušterače.

Pored toga, dojenje pomaže u jačanju imunološkog sistema beba, stoga smanjuje verovatnoću zaraznih i virusnih patologija. Zato je prirodno hranjenje djeteta najbolja preventivna mjera dijabetesa tipa 1.

Za djecu koja su u riziku izuzetno su opasne patologije zarazne prirode. Zbog toga se kao profilaksa preporučuje upotreba imunostimulansa i drugih lijekova za jačanje imunološkog sustava.

Prevencija dijabetesa drugog tipa

Među pacijentima koji imaju dijabetes, više od 90% pacijenata pati od druge vrste bolesti. Na pozadini ove patologije, meka tkiva u tijelu ne opažaju hormon koji proizvodi gušterača, pa stoga ne sudjeluje u korištenju šećera.

Uzroci drugog tipa dijabetesa mogu biti sljedeći: prekomjerna tjelesna težina ili pretilost u bilo kojoj fazi, sjedeći način života, koji zauzvrat doprinosi i sakupljanju viška kilograma, neuhranjenosti, što uključuje puno ugljikohidrata, šećera i masti.

Osim toga, postoji genetski faktor koji može dovesti do razvoja druge vrste dijabetesa. Naučnici su utvrdili da se određeni skup gena može prenijeti nasljeđivanjem, što, pod utjecajem negativnih okolnosti, dovodi do narušavanja funkcionalnosti gušterače.

Preventivne mjere za dijabetes uključuju dvije glavne točke:

  1. Pravilna prehrana.
  2. Optimalna fizička aktivnost.

Dokazano je da umjerena sportska opterećenja poboljšavaju metaboličke procese u tijelu, pomažu da se glukoza apsorbira i istovremeno povećavaju osjetljivost mekih tkiva na inzulin.

Bilješke protiv dijabetesa ne bi trebale biti privremena mjera, već način života kojeg se uvijek morate pridržavati.

Budite pažljivi prema svom zdravlju!

Pacijent u predijabetičkom stanju ili u prisustvu šećerne bolesti mora imati na umu da je važno strogo slijediti preporuke liječnika i ni u kojem slučaju samo liječiti se! Samo-lijek će povećati rizik od komplikacija.

Možete u potpunosti živjeti sa dijabetesom - glavno je zaštititi se od razvoja komplikacija, a ako su se neke od njih već pojavile, ne dopustite im da napreduju!

Informacije koje priprema voditelj. kabinet za medicinsku prevenciju, ljekar najviše kategorije S.V. Shabardine

Kada je potrebno razmišljati o mogućem dijabetesu?

Ako osoba ima pretilost ili višak kilograma, koji su čvrsto uspostavljeni u području struka, tada već postoji rizik od razvoja šećerne bolesti. Da biste shvatili da li je osoba u riziku ili ne, morate joj podijeliti struk bokovima.

Kad je za muškarce ta brojka veća od 0,95, a za fer spol veća od 0,85, tada su ti ljudi u riziku.

U rizičnu skupinu spadaju i žene koje su u periodu rođenja djeteta nabacile više od 17 kilograma, dok su rodile dijete čija težina prelazi 4 kilograma. Čak i ako se težina vratila u normalu nakon rođenja djeteta, nakon 10-15 godina ne isključuje se vjerojatnost otkrivanja dijabetesa.

Međutim, ako razmišljate o takvoj vjerojatnosti odmah nakon porođaja, bavite se sportom, jedite pravilno i uravnoteženo, tada ćete najvjerojatnije uspjeti vratiti funkcionalnost metaboličkih procesa i spriječiti razvoj patologije.

Prevencija dijabetesa blagoslov je za cijelo tijelo u cjelini. Pravilni prehrambeni sistem, optimalna fizička aktivnost i kontrola tjelesne težine osnovni su pojmovi koji će vam pomoći u sprečavanju brojnih i ozbiljnih komplikacija patologije. O prevenciji dijabetesa stručnjaci će govoriti u videu u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Kako ne propustiti „debi“ dijabetesa i njegovih kardiovaskularnih komplikacija?

Šećernom bolešću tipa 2 obično pogađaju ljudi stariji od 40 godina. Dijabetes se ne može zaraziti poput gripe ili tuberkuloze. Glavni uzroci razvoja su nasljednost i pretilost. Osim toga, živčani stres, neuhranjenost, bolesti gastrointestinalnog trakta, virusne infekcije i dob ubrzavaju razvoj dijabetesa. S porastom dobi na svakih 10 godina vjerojatnost dijabetesa povećava se 2 puta.

Kod ove bolesti gušterača proizvodi inzulin, ali on ne djeluje dobro (uglavnom zbog viška masnog tkiva). Kao rezultat toga, velika količina šećera nakuplja se u krvi i njegova razina raste. Postepeno, gušterača se iscrpljuje što dovodi do nedostatka inzulina u tijelu i još većeg porasta šećera u krvi - razvija se perzistentna hiperglikemija.

Hiperglikemija - povećani šećer u krvi iznad normalnog.

Normalna razina šećera u krvi:

Posno (prije jela) 3,3-5,5 mmol / L

2 sata nakon obroka, do 7,8 mmol / L

- više od 50% pacijenata nema simptome,

Ostavite Svoj Komentar