Kako prepoznati dijabetes kod djece i adolescenata - uzroci i simptomi

Šećerna bolest često se naziva „tihim ubojicom“, pa je danas za endokrinologe i njihove pacijente glavno pitanje kako prepoznati ovu podmuklu bolest u ranim pretkliničkim fazama ili u predijabetesu?

Posebna je važnost ova patologija kod djece i adolescenata sa inzulinski ovisnim oblicima bolesti povezane s postepenim progresivnim uništavanjem endokrinih zona gušterače.

Dijabetes melitus kako prepoznati simptome i rane znake bolesti - osnova uspješnog liječenja i minimalan razvoj komplikacija bolesti.

Pažljiv odnos prema djetetovom zdravlju i njegovo sveobuhvatno ispitivanje uz prisustvo faktora rizika za dijabetes ključ je rane dijagnoze bolesti

Koji faktori mogu pokrenuti razvoj bolesti

Dijabetes melitus je velika skupina oboljenja kršenja metabolizma ugljikohidrata u tijelu, koja su karakterizirana povećanjem koncentracije glukoze u krvi povezanih s oštećenim lučenjem inzulina, njegovim utjecajem na tkiva ili kombinacijom ova dva faktora.

Upravo se ti faktori najčešće smatraju predisponirajućim i provocirajućim kada se ta bolest pojavi:

  • nasljednost
  • bolesti gušterače
  • stres
  • pretežak
  • hormonalna neravnoteža.

Dijabetes: kako prepoznati prve manifestacije bolesti je najvažnije pitanje kako odraslih, adolescenata, tako i roditelja mladih pacijenata koji su u riziku od bolesti. Da biste to učinili, morate znati simptome ove podmukle bolesti u različitim dobnim kategorijama i pravovremeno identificirati bolest u vrlo ranim fazama i pravilno liječiti patologiju.

Dijabetes melitus kako prepoznati pojavu ove ozbiljne bolesti i pravodobno se posavjetovati sa stručnjakom:

  • morate biti oprezni kod bilo kakvih patoloških simptoma, posebno na pozadini nasljednog opterećenja, nakon pretrpjenog ozbiljnih zaraznih ili somatskih bolesti, nakon 35-40 godina,
  • periodično odrediti nivo šećera i urina u krvi,
  • slijedite dijetu i pokušajte smanjiti višak kilograma, osobito kod pretilosti, u pozadini dishormonalnih poremećaja, stresa i bolesti gušterače,
  • izbjegavajte produljeni nekontrolirani unos bilo kojeg lijeka - antidepresiva, nesteroidnih lijekova, tiazidnih diuretika, lijekova s ​​alfa-interferonima i lijekova koji sadrže hormone, uključujući oralne kontraceptive koji pod određenim uvjetima mogu uzrokovati oštećenje gušterače,
  • posebnu pažnju na njihovo zdravlje treba posvetiti ženama koje su imale gestacijski dijabetes, koje su rodile dijete teže od 4 kg, sa sindromom policističnih jajnika.

Znakovi dječijeg dijabetesa

Kako dijete može prepoznati dijabetes najvažniji je i najsloženiji aspekt dječje endokrinologije. To je zbog činjenice da bolest prolazi s minimalnim manifestacijama i već se određuje u fazi kada je 80% otočića pankreasa zahvaćeno autoimunim procesom i uočen je izražen nedostatak u proizvodnji inzulina. Djeca ulaze u specijalizirano odjeljenje s teškim metaboličkim poremećajima. Ovaj oblik bolesti može se liječiti stalnom (cjeloživotnom) primjenom inzulina, a zaustavljanje napredovanja autoimune reakcije danas je gotovo nemoguće, stoga dolazi do daljnje smrti žlijezdanih struktura koje proizvode inzulin.

Deset najranijih znakova u deteta sa bolešću koja zavisi od insulina:

  • nedovoljno debljanje uz dobar apetit - beba neprestano traži hranu, što često dodiruje roditelje, ali to nije uvijek dobar znak,
  • dijete puno pije, uključujući noću i izlučuje više od 2 litre urina dnevno,
  • pojavljuju se jak umor i pospanost
  • ponavljajuće pustularne bolesti (furunculosis), gljivične lezije kože i sluznice, trajni pelenski osip,
  • dijete postaje nemirno bez vidljivog razloga
  • urin je ljepljiv, ostavljajući „škrobne“ tragove na pelenama, klizačima ili gaćicama,
  • periodično se mijenja miris iz usta (aceton ili "natopljene jabuke"), miris urina i znoja se mijenja,
  • djeca se žale na glavobolju, oštećenje sluha i / ili vida,
  • koža postaje suha, smanjuje se njena elastičnost, kod novorođenčadi dolazi do povlačenja velikog fontanela,
  • u određenom trenutku djetetova tjeskoba postaje izražena letargijom i slabošću, javlja se gubitak interesa za svijet, igre.

Ako se pojavi jedan ili više gore navedenih simptoma, hitno trebate potražiti stručnjaka

Značajke dijabetesa kod adolescenata

U adolescenciji na novi endokrini sistem djeluju različiti faktori, koji mogu promijeniti tijek bolesti ili manifestaciju bolesti. Izuzetno je važno znati kako u dijagnostici različitih patologija kod adolescenata, tako i njihovu terapiju i prevenciju.

Dijabetes melitus u adolescenciji može se pojaviti u dva oblika - inzulinski ovisan (IDDM), s kasnim debijem pod utjecajem dijabetički štetnih faktora i autoimunih reakcija i očitovanjem karakterističnih simptoma. Ali istovremeno, kod djece nakon 10. godine života incidencija dijabetesa tipa II povezana s relativnim nedostatkom inzulina i rezistencijom tkiva na inzulin povećava se svake godine.

Ovaj oblik bolesti se kombinira s viškom kilograma ili gojaznošću i povezan je s poremećajem metabolizma masti i ugljikohidrata, neuhranjenošću i minimalnom tjelesnom aktivnošću djeteta.

Tipične manifestacije dijabetesa izostaju, stoga su svi adolescenti s poremećajem prehrane (prekomjerna težina ili pretilost) i promjenom indeksa tjelesne mase većim od 24,5 kg / m 2 (od 25 do 29,9) i njegovim progresivnim porastom u riziku od razvoja dijabetesa i promatrao pedijatrijski endokrinolog. U tom su slučaju definitivno utvrđeni pokazatelji glukoze na posti, a ako njezina razina odstupa od norme, propisuju se drugi testovi i laboratorijski testovi.

Ovaj oblik dijabetesa može dugo trajati u latentnom obliku i njegova rana definicija, a pravilno liječenje je temelj za potpun oporavak

Pored povećanja šećera u krvi, često se primjećuje:

  • arterijska hipertenzija
  • hiperlipoproteinemija,
  • nefropatija i hiperuricemija,
  • steatoza jetre.

Pravovremeni kontakt s endokrinologom, stalno praćenje, kontrola težine, prehrana, dovoljna fizička aktivnost i analiza krvnih parametara mogu odgovoriti na pitanje - kako prepoznati dijabetes melitus u tinejdžera.

Definicija i značajke manifestacija bolesti kod odraslih

U praksi liječnika opće prakse postoje i dijabetes I, s kasnom debitantskom ili već ranije postavljenom dijagnozom u djetinjstvu ili adolescenciji, te tip II, uzrokovan otpornošću na inzulin i trajnim metaboličkim poremećajima. Morate znati da za bilo koju vrstu bolesti bilježe se kasne komplikacije, koje vode do izuzetno ozbiljnih zdravstvenih posljedica - zatajenja bubrega, nepovratnog gubitka vida, šloga, srčanog udara i sindroma dijabetičkog stopala.

Stoga morate znati prepoznati dijabetes: simptomi, rane manifestacije i promjene pokazatelja u laboratorijskim studijama.

Prvi znakovi i laboratorijski nalazi na početku premijere dijabetesa

Važno je da ne propustite nastanak bolesti sve dok se ne pojave glavni simptomi (žeđ, poliurija i jaka astenija), koji su praćeni neprestano visokim sadržajem šećera u krvi i urinu. Ovaj trenutak je najvažniji u pogledu kvalitete života u budućnosti, kontrole bolesti i sprečavanja ozbiljnih komplikacija.

Uz ovu patologiju, važna karika u prevenciji i liječenju bolesti je odnos prema samom ovom bolesniku - buduće zdravlje i samokontrola tijeka bolesti. U ovoj je situaciji upečatljiv primjer najbolji napadač dvadesetog stoljeća, prema FIFA-i Edson Arantisd Nasiment poznatiji kao Pele koji boluje od dijabetesa od 17 godina, što ga nije spriječilo da postane pravi sportaš uz pravilno promatranje i terapiju.

Važno je zapamtiti taj dijabetesTip II je dugo asimptomatski, ali treba obratiti posebnu pažnju na progresiju gojaznosti, bolesti gušterače i prethodnih zaraznih procesa.

Nerazumna slabost i smanjena radna sposobnost, posebno nakon jela, smatraju se prvim znakom bolesti.

Simptomi šećerne bolesti:

  • suva koža i sluznice, uključujući suha usta i neugodan metalni ukus,
  • pojačano mokrenje, posebno noću,
  • nerazumno debljanje ili gubitak težine,
  • promjene oštrine vida,
  • svrbež kože i sluzokože, često u genitalnom području,
  • žeđ.

Ako se pojavi kombinacija ovih znakova, trebali biste se posavjetovati s liječnikom ili porodičnim ljekarom kako biste isključili dijabetes.

Znakovi dijabetesa kod djevojčica i dječaka

Pored znakova koji su zajednički za oba spola, postoje i karakteristike manifestacije bolesti kod žena i muškaraca.

Kako prepoznati dijabetes kod djevojčica - ovo pitanje brine endokrinologe i pacijente, tako da morate znati značajke patologije.

S neuspješnim liječenjem drozme i njegovom tendencijom da se ponovi - trebate provjeriti šećer u krvi

Rani simptomi bolesti takođe uključuju:

  • podaci o anamnezi - prethodni dijabetes tokom trudnoće, policistični jajnici i rođenje bebe s velikom težinom (većom od 4,1 kg),
  • dishormonalne poremećaje (menstrualne nepravilnosti, disfunkcije štitnjače, neplodnost),
  • progresivno debljanje
  • produljena kandidijaza, što se očituje izraženim sirastim iscjedakom i nepodnošljivim svrbežom.

Dijabetes bilo kojeg oblika je složeno oboljenje koje ne može nestati samostalno bez poštivanja određenih prehrambenih standarda, fizičke aktivnosti i, ako je potrebno, stalne upotrebe lijekova za snižavanje šećera i / ili inzulina.

Pored glavnih opasnih komplikacija koje su uočene zbog nedostatka liječenja ili s lošom nadoknadom dijabetesa, žene imaju dodatne probleme reproduktivne sfere u kojima je prilično teško roditi zdravo dijete, pa čak i zatrudnjeti.

Kod muškaraca jedna od prvih manifestacija bolesti može biti smanjenje seksualne funkcije, koje nastaje zbog toksičnog učinka viška glukoze na živčane završetke, koji su odgovorni za potpunu erekciju, uslijed čega normalan spolni odnos postaje nemoguć.

Seksualna disfunkcija s asimptomatskim dijabetesom smatra se jednim od znakova bolesti

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest koja bez odgovarajuće pažnje ishrane i terapije dovodi do ozbiljnih komplikacija, pa čak i invaliditeta, često u mladoj dobi. Stoga morate više pažnje posvetiti svom zdravlju i ne zanemariti nikakvu bolest ili kombinaciju nekoliko znakova bolesti. Potrebno je pravodobno dijagnosticirati patologiju i nadzirati laboratorijske parametre krvi glukometrom.

pedijatar Sazonova Olga Ivanovna

Pogledajte video: Epidemija dijabetesa, broj obolele dece konstantno raste (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar