Dijabetička katarakta

Dijabetička katarakta je zamućivanje sočiva koje se razvija kada pacijent ima dijabetes. Karakterizira ga oštećenje vida (do sljepoće).

Uzrok patologije mogu biti promjene u metabolizmu optičkog aparata povezane s godinama.

Opće informacije

Dijabetička katarakta je kompleks patoloških promjena na sočivima koje se razvijaju u pozadini poremećaja metabolizma ugljikohidrata kod bolesnika sa šećernom bolešću. Prema statističkim podacima, patologija se javlja kod 16,8% pacijenata koji pate od oslabljene tolerancije na glukozu. Kod osoba starijih od 40 godina disfunkcija se može zamisliti u 80% slučajeva. U ukupnoj strukturi učestalosti katarakte, dijabetički oblik čini 6%, svake godine postoji tendencija povećanja ovog pokazatelja. Drugi tip dijabetesa praćen je oštećenjem sočiva za 37,8% češće od prvog. Kod žena se bolest dijagnosticira dvostruko češće nego kod muškaraca.

Vodeći etiološki faktor kod dijabetesne katarakte je porast glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 1 i 2. Kod dijabetesa ovisnog o inzulinu klinička slika bolesti otkriva se u mlađoj dobi, to je posljedica kronične hiperglikemije na pozadini apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina. Kod dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu dolazi do poremećaja interakcije ćelija s hormonom, takve promjene su karakteristične za pacijente srednje dobne skupine.

Rizik od razvoja katarakte direktno ovisi o „iskustvu“ dijabeta. Što duže pacijent pati od dijabetesa, veća je vjerojatnost nastanka neprozirnosti sočiva. Oštar prelazak sa oralnih tabletnih oblika hipoglikemijskih lijekova na inzulin za potkožno davanje može biti okidač koji pokreće lanac patoloških promjena. Treba napomenuti da se pravovremenom adekvatnom nadoknađivanjem poremećaja metabolizma ugljikohidrata takvi poremećaji mogu izbjeći.

Dokazano je da se s povećanjem koncentracije šećera u krvi utvrđuje u strukturi vodenog humora. Uz dekompenzaciju dijabetesa, poremećaj fiziološkog glikolitičkog puta za asimilaciju dekstroze je poremećen. To dovodi do njegove pretvorbe u sorbitol. Ovaj heksatomski alkohol nije u stanju da prodre kroz stanične membrane, što izaziva osmotski stres. Ako očitavanje glukoze duže vrijeme prelazi referentne vrijednosti, u leći se nakuplja sorbitol, što dovodi do smanjenja njegove prozirnosti.

Prekomjernim nakupljanjem acetona i dekstroze u masi sočiva, povećava se osjetljivost proteina na svjetlost. Fotokemijske reakcije su podloga lokalne zamućenosti. Povećanje osmotskog pritiska dovodi do pretjerane hidratacije i doprinosi razvoju edema. Metabolička acidoza potiče aktivaciju proteolitičkih enzima koji pokreću denaturaciju proteina. Važna uloga u patogenezi igra se na edemu i degeneraciji cilijarnih procesa. U ovom slučaju, trofična sočiva je značajno poremećena.

Klasifikacija

Po stupnju zamućenosti dijabetička katarakta obično se dijeli na početnu, nezrelu, zrelu i prezrelu. Prezreli tip se također naziva i "mlijeko". Postoje primarni i sekundarni (komplicirani) oblici. Stečene promene kapsule sočiva i strome klasificiraju se kao metabolički poremećaji. Postoje dve glavne vrste bolesti:

  • Tacno Razvoj patologije nastaje zbog izravnog kršenja metabolizma ugljikohidrata. Pravi tip možemo promatrati u mladoj dobi. Poteškoće u diferencijalnoj dijagnozi javljaju se kod ljudi nakon 60 godina koji imaju povijest dijabetesa.
  • Senilni. Strukturne promjene sočiva koje se javljaju kod starijih pacijenata koji imaju povijest dijabetes melitusa. Bolest karakterizira bilateralni tijek i sklonost brzom napredovanju.

Simptomi dijabetičke katarakte

Klinički simptomi ovise o stadijumu bolesti. S početnom dijabetičkom lezijom vidna funkcija nije narušena. Pacijenti prijavljuju poboljšan vid kada rade u blizini. To je zbog miopizacije i to je patognomonski znak patologije. Sa porastom volumena zamućenosti, pacijenti se žale na pojavu "muva" ili "bodova" pred očima, diplopiju. Primjećuje se preosjetljivost na svjetlost. Osjeća se da se okolni predmeti gledaju kroz žuti filter. Kada pogledate izvor svjetla, pojavljuju se duguljasti krugovi.

Sa zrelim oblikom, oštrina vida se naglo smanjuje do percepcije svetlosti. Pacijenti gube čak i objektivan vid, što znatno otežava orijentaciju u prostoru. Često rodbina primjećuje promjenu boje pacijentovog učenika. To je zato što se kroz lumen zjenica foramena vidi kristalna leća, čija boja postaje mliječno bijela. Korištenje korekcije naočara ne kompenzira u potpunosti vizualne disfunkcije. Oba su oka pogođena, ali težina simptoma na desnoj i lijevoj je različita.

Komplikacije

Negativne posljedice dijabetesne katarakte uzrokovane su ne toliko patološkim promjenama u sočivu, koliko metaboličkim poremećajima kod dijabetesa. Pacijenti su u riziku od razvoja dijabetičke retinopatije s makularnim edemom. U zreloj katarakti laserska fakoemulzifikacija povezana je s velikom vjerovatnoćom puknuća stražnje kapsule. Često postoji dodavanje postoperativnih upalnih komplikacija u obliku keratokonjunktivitisa i endoftalmitisa.

Dijagnostika

Ispitivanje pacijenta koji boluje od dijabetičke katarakte trebalo bi biti sveobuhvatno. Pored prednjeg segmenta očiju, provodi se detaljan pregled mrežnice, jer je kod dijabetesa visok rizik od istodobnog oštećenja unutrašnje sluznice oka. Obavezno obavite laboratorijske testove kao što su krvni test za glikovani hemoglobin, test tolerancije na glukozu i određivanje šećera u krvi. U većini slučajeva konsultacija oftalmologa uključuje sledeće instrumentalne dijagnostičke postupke:

  • Studija vizuelne funkcije. Prilikom provođenja visometrije otkriva se smanjenje oštrine vida u daljini. Prilikom izvođenja radova na udaljenosti od 30-40 cm nema neprijatnosti. Prezbiopska promjena napreduje s godinama, a istovremeno bolest dovodi do kratkoročnog poboljšanja vida u blizini.
  • Pregled očiju. Tijekom biomikroskopije vizualno se prikazuju tačkaste i flokulentne neprozirnosti smještene u površnim dijelovima prednje i zadnje kapsule. Manje često u prenesenoj svjetlosti možete otkriti male nedostatke koji su lokalizirani duboko u stromi.
  • Retinoskopija Napredovanje bolesti uzrokuje stvaranje miopskog tipa kliničke refrakcije. Retinoskopija se može zamijeniti skioskopijom pomoću skioskopskih ravnala. Uz to se radi i računalna refraktometrija.
  • Ispitivanje fundusa. Oftalmoskopija je rutinski postupak u praktičnoj oftalmologiji. Studija se izvodi kako bi se isključila dijabetička retinopatija i oštećenje optičkog nerva. U slučaju totalne katarakte, oftalmoskopija je oštro komplicirana zbog smanjenja prozirnosti optičkih medija.
  • Ultrazvučni pregledUltrazvuk oka (A-scan) omogućava vam da izmerite anteroposteriornu veličinu očne jabučice (PZR) da biste utvrdili šta uzrokuje miopizaciju. Kod dijabetičke katarakte PZR je normalan, s jakim neprozirnostima leća je povećana.

Liječenje dijabetesne katarakte

U prepoznavanju početnih promjena cilj liječenja je postići tolerantne vrijednosti glukoze u krvi i nadoknaditi dijabetes. Normalizacija metabolizma ugljikohidrata moguća je dijetom, primjenom oralnih antihiperglikemijskih lijekova i ubrizgavanjem inzulina. Pravodobno imenovanje konzervativne terapije omogućava pozitivan uticaj na dinamiku razvoja katarakte, osiguravanje njene delimične ili potpune resorpcije. U zreloj fazi normalizacija razine šećera u krvi nije ništa manje bitna, međutim, nemoguće je postići čak i djelomično vraćanje prozirnosti sočiva s ozbiljnim neprozirnostima.

Kako bi se spriječilo napredovanje patologije, propisane su instilacije riboflavina, askorbinske i nikotinske kiseline. Uz nezreli oblik, koriste se lijekovi na bazi citokroma-C, kombinacije anorganskih soli i vitamina. Dokazana je efikasnost uvođenja u oftalmološku praksu lekova koji imaju aktivnu komponentu, a to je sintetička supstanca koja sprečava oksidaciju sulfhidrilnih radikala rastvorljivim proteinima koji čine šesterokutne ćelije.

Hirurško liječenje uključuje mikrokirurško uklanjanje sočiva (ultrazvučna fakoemulzifikacija) nakon čega slijedi implantacija intraokularnog sočiva (IOL) u kapsulu. Operacija se izvodi s teškom vidnom disfunkcijom. Preporučuje se uklanjanje katarakte u početnom stadiju ako njihovo prisustvo otežava obavljanje vitreoretinalnih operacija ili lasersku koagulaciju unutarnje membrane kod dijabetičke retinopatije.

Prognoza i prevencija

Ishod je određen stadijom dijabetičke katarakte. U slučaju pravovremenog liječenja bolesti u fazi početne zamućenosti, moguća je njihova potpuna resorpcija. Sa zrelom kataraktom izgubljene funkcije mogu se vratiti samo hirurškim intervencijama. Specifična prevencija nije razvijena. Nespecifične preventivne mjere svode se na praćenje nivoa glukoze u krvi, pridržavanje posebne prehrane i rutinski pregled od strane oftalmologa jednom godišnje uz obaveznu biomikroskopiju i oftalmoskopiju.

Vrste i uzroci

Oko je senzorni organ sačinjen od mnogo važnih struktura, od kojih je jedna sočiva. Sa zamućivanjem, naročito dijabetičkom kataraktom, vidna oštrina se smanjuje, sve do sljepoće.

Perzistentna hiperglikemija (visoka glukoza u krvi) izaziva dvije vrste katarakte:

  • dijabetička katarakta - javlja se zbog promjene metabolizma u oku i njegovih mikrostruktura. Leća je funkcionalni dio oka ovisan o insulinu. Ako previše glukoze uđe u oči krvlju, tada se ona pretvara u fruktozu, koju stanice apsorbuju bez upotrebe inzulina (hormona pankreasa). Ova hemijska reakcija izaziva sintezu sorbitola, alkohola sa šest atoma (međuproizvoda konverzije ugljikohidrata). U normalnom stanju, njegovo zbrinjavanje skoro pa ne nanosi štetu, ali hiperglikemija izaziva povećanje njegove količine. Zbog ovog hemijskog spoja, pritisak unutar ćelija raste, dolazi do poremećaja metaboličkih reakcija i mikrocirkulacije, što rezultira da leća postane zamućena,
  • starosna katarakta - nastaje usled poremećaja mikrocirkulacije na pozadini vaskularne skleroze povezane sa godinama. Ova se patologija javlja i kod zdravih ljudi, ali kod dijabetičara se razvija brže.

Simptomatologija

Simptomi neprozirnosti sočiva u različitim fazama:

  • početna - mikrocirkulacija je poremećena samo u receptorskim odeljcima biološke leće, vid se ne smanjuje. Promjene je moguće otkriti samo oftalmološkim pregledom,
  • nezrelo - zamagljivanje u središnjoj zoni sočiva. U ovoj fazi pacijent već primjećuje smanjenje vida,
  • zrelo - sočivo je potpuno mutno, postaje mliječno ili sivo. Indikatori vida - od 0,1 do 0,2,
  • prezrelo - vlakna sočiva se raspadaju i pacijent potpuno gubi vid.

Ova patologija i dijabetička katarakta, posebno u ranoj fazi, očituju se diplopijom (dvostruki vid), velom pred očima, nemogućnošću pregleda malih detalja. Osim toga, postoje poremećaji percepcije boje, pojave se iskre u očima.

U kasnijim fazama patologije vid pacijenta naglo se smanjuje, epitel leće se degenerira, a vlakna se razgrađuju, postaje mliječna ili siva. Pacijent ne pravi objekte, ima samo percepciju boje.

Metode liječenja

Prilično je lako identificirati dijabetičku kataraktu, glavna stvar je vidjeti doktora kad se pojave prvi simptomi. Bolest se može izliječiti samo operativnim zahvatom. Lijekovi mogu samo usporiti razvoj katarakte.

Ultrazvučna fakoemulzifikacija je najpopularniji i najefikasniji način liječenja dijabetičke katarakte. Tijekom postupka zamućeno leće zamjenjuje se umjetnim sočivom. Liječnik napravi mali rez (3 mm.) Na oku se u prednju komoru ugradi ultrazvučna sonda koja drobi zamućenu leću. Tada se njegove čestice uklanjaju iz oka.

Lekar umesto uklonjenih sočiva ugrađuje unapred odabranu veštačku leću. Pacijent primjećuje poboljšanje u roku od 3 sata nakon operacije. Nakon 48 sati dolazi do potpune obnove vida.

Osim što ćete čitati o dijabetičkoj katarakti, možda će vas zanimati čitanje o nuklearnoj katarakti ili kompliciranim kataraktama.

Dijabetesna katarakta

Osoba koja boluje od dijabetesa može razviti pravu kataraktu zbog kršenja metabolizma ugljikohidrata i senila (senila).

Dijabetička katarakta dijeli se na početnu, nezrelu, zrelu, prezrelu. Stepen zrelosti odredit će izbor hirurške tehnike i prognoze. Kod dijabetesa se smatra da se katarakta brže razvija.

Učestalost katabetesne bolesti dijabetesa

Studije pokazuju da 30% pacijenata koji žive sa dijabetesom više od 10 godina imaju kataraktu. Uz trajanje bolesti od 30 godina, učestalost se povećava na 90%. Primjetno je da se kod žena katarakta razvija dvostruko češće nego kod muškaraca.

Kod pacijenata starijih od 40 godina koji pate od dijabetesa, katarakta se dijagnosticira u 80% slučajeva. Rizik zamagljivanja leće kod dijabetičara raste s godinama, kao i s nedovoljnom kontrolom razine glukoze i istodobnom dijabetičkom retinopatijom.

Mehanizmi za razvoj dijabetičke katarakte

Katarakta kod dijabetesa ne razvija se zbog viška šećera u masi sočiva, jer za to vam je potrebna ubica pet posto koncentracije. Međutim, postoji direktna veza između brzine zamućenja leće i koncentracije šećera u vlazi prednje komore oka.

Oštro povećanje razine šećera u vlazi prednje komore kod nekompenziranog dijabetesa dovodi do blokade glikolitičkog puta asimilacije i prelaska na sorbitol. Konverzija glukoze u sorbitol uzrokuje katarakte galaktoze, jer su biološke membrane za sorbit nepropusne. Akumulacija sorbitola u sočivima dovodi do razvoja prave dijabetičke katarakte.

Uz endokrine poremećaje moguće je i direktno oštećenje vlakana sočiva. Prekomjerna glukoza uzrokuje smanjenje propusnosti kapsule sočiva, kršenje lokalnog metabolizma i cirkulacije vlage. Kao rezultat toga, poremećeni su metabolički procesi i cirkulacija u sočivu, što uzrokuje zamućivanje. Kod šećerne bolesti zapažaju se i edemi i degeneracija epitela cilijarnih procesa što dovodi do pogoršanja prehrane sočiva.

Uzrok može biti i dijabetička acidoza. Sa smanjenom kiselošću, aktiviraju se proteolitički enzimi koji mogu potaknuti zamućenost.Dijabetes također utječe na hidrataciju sočiva, jer se osmotski tlak u tkivnim tekućinama smanjuje.

Postoji fotohemijska teorija razvoja katarakte kod dijabetesa. Zasniva se na činjenici da višak šećera i acetona u sočivima povećava osjetljivost proteina na svjetlost, što ih uzrokuje zamagljivanje. Tačna patogeneza dijabetičke katarakte nije u potpunosti razumljiva, ali svaki od tih faktora ima svoj učinak.

Klinička slika dijabetičke katarakte

U površinskim slojevima dolazi do tačkaste ili flokulentne zamućenosti bijele boje. Subkapsularne vakuole mogu se formirati kako na površini, tako i duboko u korteksu. Pored toga, u korteksu se formiraju praznine u vodi. Ponekad dijabetička katarakta ima sve znakove uobičajene komplicirane: iridescencija boje, vakuole, zamućenje perifernog korteksa u središtu sočiva.

Ako se metabolizam ugljikohidrata na vrijeme normalizira, početna dijabetička katarakta nestaje za 2 tjedna. Bez tretmana, u budućnosti se pojavljuju duboke sive neprozirnosti, sočiva postaju ravnomerno mutna.

Senilna katarakta kod dijabetesa razvija se u mladoj dobi, utječe i na oči i brže sazrijeva. Smeđa nuklearna katarakta i značajna promjena refrakcije prema miopiji često se dijagnosticiraju, iako su također kortikalna, difuzna i posteriorna subkapsularna neprozirnost.

Promjene u leći dijabetesa uvijek se kombiniraju s distrofijom šarenice. Kod većine pacijenata se primjećuju i poremećaji mikrocirkulacije.

Konzervativni tretman

Ako se razina šećera normalizira pravodobno, moguće je ne samo odgoditi razvoj katarakte, već i postići djelomičnu ili potpunu resorpciju zamućenja. Uz prisustvo velike zamućenosti, prosvjetljenje i kašnjenje u razvoju bolesti nisu vjerovatni.

Terapija za brzo razvijanje dijabetičke katarakte sa značajnim oštećenjem metabolizma ugljikohidrata sastoji se u dijeti, oralnoj primjeni ili injekcijama inzulina. Kod pacijenata sa senilnom kataraktom, koji pate samo od blagog pogoršanja vida i miopije, dovoljno je kompenzirati dijabetes i redovito koristiti kapi za oči. Vrlo popularna mješavina riboflavina (0,002 g), askorbinske kiseline (0,02 g) i nikotinske kiseline (0,003 g) u 10 ml destilirane vode.

Kapi katarakte:

  1. Vita-Yodurol. Lijek s vitaminima i anorganskim solima, koji se propisuju za nuklearnu i kortikalnu kataraktu. Zasniva se na dihidratu kalcijumovog hlorida, magnezijevog hlorida heksahidrata, nikotinske kiseline i adenozina. Kloridna jedinjenja poboljšavaju ishranu sočiva, dok kiselina i adenozin normalizuju metabolizam.
  2. Oftan Katahrom. Kapi sa citokromom C, adenozinom i nikotinamidom. Zbog ovog sastava, lijek ima antioksidativno i hranjivo djelovanje. Pored katarakte, Oftan Katahrom efikasan je za nespecifična i neinfektivna upala u prednjem dijelu oka.
  3. Quinax. Sintetičke komponente lijeka sprječavaju oksidaciju slobodnih radikala. Aktivni sastojak je natrijev azapentacenski polisulfonat. Suzbija negativne efekte na proteine ​​sočiva i stimuliše proteolitičke enzime intraokularne tečnosti.

U kasnijim fazama katarakte konzervativna terapija je neefikasna. U slučaju oštećenja vida preporučuje se kirurško liječenje bez obzira na stupanj zrelosti neprozirnosti.

Hirurško liječenje

Fakoemulzifikacija s postavljanjem intraokularnog sočiva je operacija izbora za dijabetičku kataraktu. Intraokularna leća naziva se umjetno sočivo. Uz njegovu pomoć mogu se dodatno ispraviti refrakcijske pogreške (miopija, hiperopija, astigmatizam).

Najbolji uvjeti za operaciju su početna ili nezrela katarakta, kad se sačuvaju refleksi iz fundusa. Zreli i prezreli slučajevi zahtijevaju pojačanu ultrazvučnu energiju, odnosno veće opterećenje očnog tkiva. Kod dijabetesa su očna tkiva i krvni sudovi vrlo slabi, pa je povećano opterećenje nepoželjno. Također, sa zrelom kataraktom kapsula sočiva postaje tanja i cink ligamenti slabe. To povećava rizik od puknuća kapsule tokom operacije i otežava implantaciju umjetnog sočiva.

Preoperativni pregled

Prije operacije, pacijent mora dobiti dozvolu terapeuta, stomatologa i otolaringologa. Preliminarno isključite prisustvo HIV infekcije i hepatitisa, provjerite koagulabilnost krvi i napravite elektrokardiogram. Prije uklanjanja katarakte morate odvojeno pribaviti odobrenje endokrinologa.

Operacija se ne izvodi kod teškog zatajenja bubrega, čak iako postoji opasnost od sljepoće. Kontraindikacija protetičarima biće subluksacija sočiva i jaka vitreoretinalna proliferacija u kombinaciji sa neovaskularizacijom šarenice.

Tijekom biomikroskopije, liječnik treba obratiti pažnju na šarenicu, jer odražava stanje vaskularnog sistema očiju. Neovaskularizacija šarenice može biti znak dijabetičke retinopatije.

Zamućenost može komplicirati oftalmoskopiju. Umjesto toga vrši se ultrazvučni B pregled koji pokazuje morfološku strukturu oka. Ultrazvučno skeniranje otkriva hemoftalmus, odvajanje mrežnice, proliferaciju i vitreoretinalne komplikacije.

Priprema za operaciju

U roku od dva dana prije operacije, preporučuje se da se Tobrex, Phloxal ili Oftaquix instira 4 puta dnevno. Neposredno prije operacije, antibiotik se ubrizgava 5 puta na sat.

Na dan operacije nivo glikemije ne bi trebao biti veći od 9 mmol / L. Kod dijabetesa tipa I pacijent ne jede doručak ili ne ubrizgava inzulin. Ako nakon operacije razina inzulina nije prekoračena, on se ne primjenjuje. U 13 i 16 sati ponovo se određuje nivo glukoze, pacijentu se daje hrana i prebacuje u normalan režim.

Kod tipa II tablete se takođe otkazuju. Ako je razina glukoze nakon operacije ispod normalne, pacijentu se odmah omogućuje da jede. Kada se razina glukoze poveća, prvi obrok se odlaže do večeri, a dijabetes se sutradan vraća u uobičajenu prehranu i terapiju.

Tijekom operacije i neko vrijeme nakon toga, razina šećera može porasti za 20-30%. Zbog toga se kod teških bolesnika razina šećera prati svakih 4-6 sati tokom dva dana nakon intervencije.

Značajke fakoemulzifikacije kod dijabetesa

Najbolji tretman dijabetičke katarakte je ultrazvučna fakoemulzifikacija s implantacijom fleksibilnih intraokularnih sočiva. Treba imati na umu da je kod dijabetičara promjer zenice manji i teže je postići mirijazu.

Budući da pacijenti oboljeli od dijabetesa često imaju inferiorne žile i ranjivi endotel rožnice, uklanjanje sočiva vrši se probijanjem u njenom avaskularnom dijelu. Probijanje je samo 2-3,2 mm i nije potrebno šavovanje, što je takođe važno za dijabetes. Uklanjanje šava oštećuje epitel rožnice, koji na pozadini oslabljenog imunološkog sistema kod dijabetičara krši virusni i bakterijski keratitis.

Ako se pacijentu preporuči naknadno lasersko liječenje, tada je potrebno koristiti leće velikog promjera optičkog dijela. Liječnik treba pažljivo koristiti instrumente jer je povećana opasnost od neovaskularizacije šarenice i krvarenja u prednjoj komori oka.

Tehnika fakoemulzifikacije omogućava vam održavanje tonusa očne jabučice, što smanjuje vjerojatnost hemoragičnih komplikacija. Kombinovanom intervencijom prvo se provodi fakoemulzifikacija, a potom vitrektomija uvođenjem silikona ili gasa. Intraokularna leća neće ometati ispitivanje fundusa tokom vitrektomije i fotokoagulacije.

Postoperativne komplikacije

Bolesnicima s dijabetesom potrebna je povećana pažnja u svim fazama liječenja, pa čak i u postoperativnom razdoblju. Upalna reakcija moguća je 4-7 dana nakon operacije, što zahtijeva hospitalizaciju pacijenta. Nakon hirurškog liječenja katarakte, može se razviti postoperativni endoftalmitis.

Makularni edem nakon fakoemulzifikacije vrlo je rijetka komplikacija. Međutim, neka istraživanja pokazuju da se kod ljudi koji imaju dijabetes nakon operacije debljina makule može povećati za 20 mikrona. U pravilu, edem nestaje do kraja prvog tjedna, a samo kod nekih komplikacija ima agresivan oblik i nakon 3 mjeseca razvija se u punopravni makularni edem.

Sekundarna dijabetička katarakta

Fakoemulzifikacija i hidrofobni akrilni IOL smanjili su učestalost sekundarne katarakte. Glavni razlog ove komplikacije je nedovoljno pročišćavanje kapsule iz ćelija sočiva, koja se nakon toga regenerira i ponovno postaje zamućena. Dizajn novih IOL-ova sprečava rast zamućenih ćelija u optičkoj zoni.

Primjetno je da se kod osoba sa šećernom bolešću epitel leće regenerira manje, pa se sekundarna katarakta opaža dva puta manje nego kod zdravih ljudi. Međutim, kod dijabetičke retinopatije, zamućenje stražnje kapsule je 5% izraženije. U prosjeku, sekundarna katarakta kod pacijenata sa šećernom bolešću razvije se u 2,5-5% slučajeva.

Katarakte s dijabetesom javljaju se sve češće, ali moderna medicina to uspješno liječi. Danas gotovo svaki dijabetičar može povratiti dobar vid bez posljedica.

Pogledajte video: Dijabeticka retinopatija Bolest oka (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar