Mineralna voda za pankreatitis

Mineralna voda za pankreatitis korištena je za liječenje još u 19. stoljeću. I pod sovjetskim režimom, KavMinWater odveo je znatan broj ljudi koji su željeli poboljšati svoje zdravlje. Međutim, nije svaka voda pogodna za takve svrhe. Nije tajna da se većina mineralnih voda koja se danas nude na prodaju umjetno mineralizira. Akcenat je više na ukusu, kvaliteti nego na ljekovitosti ovog napitka. Za liječenje pankreatitisa pogodna je samo mineralna voda prirodnog porijekla. Gastroenterolozi savjetuju davanje prednosti takvim sortama kao

  • Essentuki 4
  • Essentuki 20
  • Arkhyz
  • Borjomi
  • Luzhanskaya.

Kako piti mineralnu vodu za pankreatitis

Ova vrsta liječenja kategorički se ne preporučuje pacijentima u akutnom stadijumu bolesti. Trebali biste početi piti vodu s pankreatitisom samo po savjetu liječnika nakon što bolest uđe u fazu remisije.

Veliku ulogu igra temperatura vode. Previše hladno, jednako pretopla (temperatura iznad 45 ° C) tečnost može izazvati grčeve kanala i samo pogoršati pacijentovo stanje. Ali umjereno topla voda doprinijet će boljem odljevu soka gušterače, stimulira žlijezdu.

Mineralna voda za pankreatitis koristi se u stanju zagrijanom na 38 ° C, treba ga uzimati prije jela. Vrijedi započeti liječenje s malim dozama. Prvo, pacijentu se istovremeno nudi najviše offered čaše mirne vode. Ako unos vode nije praćen nekom nelagodnošću ili bolom u gornjem dijelu trbuha, doza se postepeno prilagođava na 1 šalicu.

Mineralna voda u akutnoj fazi pankreatitisa

U rijetkim slučajevima, po savjetu liječnika i pod njegovim nadzorom, smatra se da je dopušteno korištenje mineralne vode u akutnoj fazi pankreatitisa, osim normalne prehrane. Topla voda bez plina u ovom slučaju može imati protuupalno i antispastično djelovanje na gušteraču, pomaže u smanjenju boli. Inhibicija izlučivanja pankreasnog soka omogućava gušterači da se odmori u periodu potrebnom za njen oporavak. Nakon prvih poboljšanja, pacijentu je omogućeno da ponovo jede u malim obrocima. Postepeno povećanje opterećenja na gušterači dovodi do uspostavljanja njegovog rada, poboljšanja probave.

Mineralne vode su najprikladnije za ove svrhe:

  • Bobruisk
  • Borjomi
  • Essentuki 17
  • Slavjanovskaja.

Pogledajte video: Lečenje jetre i pankreasa na prirodan način epizoda 6 - Nikola Marković (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar